NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • Sant’Egidio
 • DEURNE
 • BERCHEM
 • ANTWERPEN
 • MERKSEM
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Regionaal Nieuws
  van Antwerpen
  13-03-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE BERICHT

  Provincie Antwerpen

  Gitaren bouwen, trappen lassen en auto’s herstellen: het leven zoals het is in PTS campus Boom
  Van nichejob tot knelpuntenberoep, technische richtingen zitten in de lift

  “Met de campagne You Love Tech zet de provincie Antwerpen  dit voorjaar in op technisch onderwijs en technische beroepen. De jobmogelijkheden bij technisch onderwijs zijn groot, veel jongeren hebben al een contract op zak voor ze afstuderen. PTS campus Boom biedt een waaier van 26 afstudeerrichtingen aan, van een nichejob als instrumentenbouwer tot knelpuntenberoepen als lasser, installateur van verwarmingsinstallaties of pijpfitter. Jongeren met een neus voor techniek ontwikkelen dit talent best zo vroeg mogelijk. De You Love Tech-campagne bindt de strijd aan tegen het watervaleffect en wil jongeren met een fascinatie voor wetenschap en techniek al strikken vanaf het eerste middelbaar.” Aldus gedeputeerde voor Onderwijs Inga Verhaert.


  Instrumentenbouw van Litouwen tot Malawi

   

  Voor de richting instrumentenbouw komen jongeren uit heel Europa studeren in Boom. Leerlingen uit onder andere Nederland, Litouwen en Frankrijk leren hun unieke stiel in het PTS. De leerlingen reizen zelf ook de wereld rond om hun kennis te delen. Twee studenten instrumentenbouw (ILSA) gingen in februari 2016 nog naar Malawi. Daar toonden ze plaatselijke leraren houtbewerking hoe je met beperkte middelen snel een gitaar bouwt. Zo kunnen de plaatselijke muziekleerlingen zelf hun instrumenten maken.

   

  De Internationale Lutherie School Antwerpen (ILSA) is een afdeling binnen PTS. ILSA is de enige richting in de Benelux waar je een viool- en gitaarbouwopleiding kan volgen in voltijds dagonderwijs. De opleiding bestaat uit drie jaar. Wie wil, volgt nog een extra jaar restauratie. Tijdens de lessen praktijk bouwen de leerlingen aan hun instrument. Op één schooljaar voltooien ze één instrument aan een gemiddelde van 16 praktijkuren per week. Leerlingen zijn zo gemotiveerd dat ze ook vaak buiten de lesuren in het atelier te vinden zijn al zagend, snijdend of sculpterend aan hun viool of gitaar. Technische en theoretische vakken zoals technologie, akoestiek, muziek en muziekgeschiedenis vervolledigen het opleidingspakket van ILSA.

   

  Strijken met een Stradivarius


  Na inleidende oefeningen om de leerlingen vertrouwd te maken met fijne houtbewerking, het buigen van hout, het steken van gewelfde bladen en fijn inlegwerk bouwen de leerlingen een moderne viool model Stradivarius, medici, 1716. Tijdens het tweede jaar bouwen ze een viool, altviool of een cello op moderne of barokke wijze. De individuele vorderingsgraad speelt een rol bij deze keuze en bepaalt of er nog een derde instrument gebouwd wordt. Een instrument bouwen is een ingewikkeld proces met veel uitdagingen waarbij inzicht, geduld en doorzettingsvermogen cruciaal zijn. Elke leerling doorloopt dit proces op zijn eigen ritme.  Tokkelen


  Bij de tokkelinstrumentenbouw beginnen de instrumentenbouwers met een octaafgitaar, in het tweede jaar gevolgd door een klassieke gitaar. Volgens de Spaanse traditie gitaarbouw maken de leerlingen gitaarrozetten, -halzen, bebalken ze bovenbladen, enzovoort. In het derde jaar specialiseren ze met een renaissanceluit, een flamenco- of barokgitaar of een romantische of klassieke concertgitaar.

  Werkplaats instrumentenbouw (ILSA)van PTS campus Boom

   

  Kweekvijver BMW-garage Jorssen

  De leerlingen automechanica herstellen een 70-tal auto’s per jaar. Voor de klanten is de service iets goedkoper dan in een reguliere garage, terwijl de begeleidende leerkracht de kwaliteit van de herstellingen mee garandeert. PTS campus Boom heeft ook een 10-tal wagens in eigen beheer waarop de leerlingen kunnen oefenen. Autotechniekers in wording sporen zowel mechanische als elektrische fouten op, voeren onderhoudsbeurten uit,  (de)monteren, stellen een diagnose en stellen motors af. De leerlingen automechanica lopen stage bij onder meer BMW Jorssen nv, Volvo Vermant, Peugeot Antwerpen, Carrosserie Etoile en Mercedes-Benz nv Mechelen. Zo leren ze ook de kostprijs van onderhoudswerkzaamheden begroten en communiceren met de klant. BMW-garage Jorssen (Aartselaar en Schoten) ziet stagiairs van Provinciale Scholen voor Tuinbouw en Techniek campus Boom graag komen. Directeur naverkoop van BMW Jorssen nv getuigt: “We werken graag samen met PTS. Er zijn al zes oud-leerlingen bij ons aan de slag op de techniekafdeling en in onze carrosserieafdeling werken drie oud-leerlingen van PTS. Het is een goede zaak om toekomstige werknemers via een stage beter te leren kennen.”

   

   

  Van gitaren naar brievenbussen, rolpoorten en binnentrappen

   

  Elk jaar slaan een 30-tal lassers van PTS campus Boom hun vleugels uit. Lang rondfladderen is er niet bij, want voor het einde van hun laatste schooljaar hebben ze al een job op zak. In 2015 telde VDAB 959 oningevulde vacatures bij de lassers.  Dit cijfer maakt van het beroep lasser een knelpuntenberoep. Zowel het beroep als de opleiding hebben de laatste jaren een sterke evolutie doorgemaakt. In PTS campus Boom leren lassers de stiel in een totaal vernieuwde werkplaats, waar alles aanwezig is om de modernste technieken te leren beheersen. Om de stiel te leren, maken de leerlingen volledige binnentrappen in metaal, rolpoorten, buizenconstructies, brievenbussen, enzovoort. Wie de opleiding lasser – constructie voltooit, kan na zijn studies aan de slag als autogeenlasser, elektrodelasser, hoofdlasser, TIG-lasser of halfautomaatlasser. De toekomstige lassers lopen onder meer stage bij Fabricom, Cargotek Belgium, Arte Vinci en G & D construct.

   

  De derde graad van PTS Boom telt op dit moment vierentwintig leerlingen die worden opgeleid tot lasser – constructie of pijpfitter. Lassers in spe volgen in de tweede graad de richting metaalbewerking. In die tweede graad zitten momenteel 66 leerlingen die op het einde van het vierde jaar een keuze maken tussen autotechnieken, sanitaire installaties, mechanische bewerkingstechnieken en lassen-constructie. Wie pijpfitter wil worden, volgt nog een zevende specialisatiejaar.

   

  Eén school, 26 afstudeerrichtingen

  Vanaf de tweede graad biedt PTS campus Boom 9 studierichtingen. In de tweede graad TSO kan je kiezen voor industriële wetenschappen, techniek-wetenschappen, elektromechanica, mechanische technieken, elektro- of houttechnieken. In de tweede graad BSO heb je basismechanica, elektrische installaties en houtbewerking. In de derde graad BSO verbreedt de waaier naar acht studierichtingen in het BSO en negen in het TSO. Wie na het zesde jaar BSO een zevende specialisatiejaar aanvat, heeft maar liefst negen keuzes. Industriële elektriciteit, pijpfitten-lassen-monteren, computergestuurde werktuigmachines, verwarmingsinstallaties, auto-elektriciteit, carrosserie en spuitwerk, industriële houtbewerking, restauratie muziekinstrumenten of bouw historische muziekinstrumenten.


  Bezoek PTS

  Op dinsdag 12 en zondag 24 april mag iedereen die wil PTS campus Boom bezoeken. Tijdens een infoavond en een opendeurdag zetten ze al hun troeven in de etalage. Met YouLoveTech trekken de provinciale scholen de Belgische festivalzomer vroeg op gang. Tijdens de opendeurdagen ontdekken bezoekers de unieke line-up van technische studierichtingen. Studenten versieren er een meet & greet met hun professionele idolen, die hen meteen laten zien hoe ze als bedrijf schreeuwen om technisch talent.

   

  PRAKTISCHE INFO OPENDEURDAGEN PTS CAMPUS BOOM

  Wanneer:
  Dinsdag 12 en zondag 24 april 2016

  Waar:
  Provinciale Scholen voor Tuinbouw en Techniek, Beukenlaan 44, Boom

  Meer info:
  www.pts-boom-mechelen.be
  www.youlovetech.be
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  12-03-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZVC-GS-HOBOKEN

                                    1-4                                                    

   

  Het was uitkijken hoe GS Beobank Hoboken in het flink gevulde omnisportcentrum van Boussu zou reageren na de mokerslag van afgelopen vrijdag.

   

  In deze heenwedstrijd van de kwartfinale van de Beker van België kregen de Hobokenaars (met doelman Davy Lammertyn op de bank ter vervanging van de zieke Wim Rooms) een supergemotiveerd AC Colfontaine-Hornu tegenover zich.

   

  De huidige leider in derde nationale afdeling C, met liefst acht Franse spelers in zijn rangen, stak vrij en vrank van wal: Olivier Verhanneman zweefde een krachtig schot van Lyess Aksil in hoekschop. Nadien namen de Beobankers de teugels in handen. Met geduldig en constructief voetbal. In de 4’ schudde Hicham Channouf een briljante schijnbeweging uit het lichaam en plaatste de bal piekfijn in de linkerbenedenhoek (0-1).

   

  Vier minuten later lukte Steven Dillien een fraai ééntweetje met Imad Amazou (0-2). Kort daarna begon Hicham Channouf aan een indrukwekkende raid langs de rechterflank, veinsde een voorzet te zullen geven doch besloot keihard in de winkelhaak (0-3).

   

  De thuisploeg liet zich echter niet onbetuigd, zij het vaak met individuele acties. Een trap van El Mehdi El Kinani vergde een geweldige parade van Olivier Verhanneman. Mustapha Aabbassi en Antoine Lemaire mikten beurtelings over en naast het doelkader. Khalid Amzil, constant op zoek naar persoonlijk succes, stuurde een afvallende bal tegen de Hobokense netten (1-3).

   

  De goudzwarten bleven beheerst voetballen en lieten de tegenstander niet zelden achter een ongrijpbare bal hollen. Een vrijschop van Antoine Lemaire belandde in de armen van Clément Granjon. Hicham Channouf werd op de rand van het strafschopgebied zwaar onderuit geschoffeld door El Mehdi El Kinani, deze laatste kwam er zonder gele kaart wel erg goedkoop vanaf.

   

  Ook tijdens de tweede speelhelft hielden de Beobankers de boel rustig onder controle, het tactisch plaatje klopte volledig. Enkel in de zone van de waarheid liep het niet altijd naar wens. Imad Amazou was wel driemaal dicht bij de verlossende treffer, pogingen van Hicham Channouf en Steven Dillien misten de juiste richting.

   

  In de 35’ wist Hicham Channouf zich loodrecht voor doel te wurmen alvorens verrassend doorheen een bos van benen uit te halen (1-4).

   

  De Henegouwers gaven zich nog steeds niet gewonnen en wierpen hun volle gewicht in de weegschaal. Een kolfje naar de hand voor de bezoekers om meermaals vlot om te schakelen met kansen voor Karim Akajoua, Mustapha Aabbassi en Khaled Oulichki.

   

  Tijdens de slotseconden pakte Olivier Verhanneman nog uit met twee sublieme reddingen zodat zijn ploeg op woensdag 30 maart a.s. om 22:00 uur in sportcentrum Sorghvliedt in een erg gunstige uitgangspositie aan de terugwedstrijd kan beginnen…

   

  In competitieverband wacht volgende vrijdag in het hoofdstedelijk Zuidpaleis een moeilijke opdracht tegen Anneessens 25 Bruxelles dat aan een steile opmars bezig is en een vierde plaats in het klassement binnen bereik ziet komen…

   

  Volgende acteurs werden vrij probleemloos geleid door het arbitrale duo Christophe Blairon-Joel Rémy alsook aandachtig bekeken door Pierre Goyvaerts en Rony Penninckx, respectievelijk federaal voorzitter en bondscoach:

   

  AC Colfontaine-Hornu: Clément Granjon (d), Youssef El Madjoub (kpt), Julien Malaise, Khalid Amzil (1), Christophe Demory, Yanise Aksil, Dimitri Demad, Mohamed Jabbli, Lyess Aksil,

  El Mehdi El Kinani, coach Hervé Lagouche en assistent-coach Julien Devière .

   

  GS Beobank Hoboken: Olivier Verhanneman (d), Davy Lammertyn (d), Antoine Lemaire, Hicham Channouf (3), Imad Amazou, Karim Akajoua (kpt), Khaled Oulichki, Mustapha Aabbassi,Safouane Channouf, Steven Dillien (1),coach Rudy Smet en assistent-coach Geert Brijs.

   

  Onze beloftenbehaalden vanavond in eigen huis een uitgesproken zege tegen hekkensluiterMortsel AZ (5-1).

   

  Marc De Bock                                                                                                                                                                

   


                                                                  

                                                          0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.sportlaureaten Berchem
   
  SPORTLAUREATEN VIERING 2015 BERCHEM
   
           Een voorwoord door Rudy Condes Voorzitter sportraad: samen met het districtsbestuur zet onze sportraad het project Team Berchem aan u voor.Dit ter ondersteuning van onze atleten naar de olympische spelen met onze Ambassadeurs die we deze avond  zullen voorstellen.
            Een voorwoord door Ann Bakelants Districtsschepen voor sport:traditiegetrouw houden we in Berchem in het voorjaar onze sportlaureatenviering.In totaal behaalde 13 individuele sporters en 9 teams het voorbije jaar een titel.Ook proficiat aan  de 64 start to run en start to swim.Ook wat er doen staat in Berchem dit jaar.
   
  Onze Ambassadeurs”TeamBerchem:  Ben en Cindy Dandois /Perfect Team  MMA
                                                                     Carinne Podgorz  en   Svetlana Stavena/Zumba Antwerpen
                                                                     Eddy/:G-sport 
                                                                     Gerda Cleyman/start to run
                                                                     Kettie Remarais/Vrrijwilliger OS Rio De Janeiro
                                                                     Morad Bouayad en Musea Karaca/Kras Jeugdwerking
                                                                     Paul van Agtmael/scermacademie Wezowski
  Demostratie van Soe’s Girls studio,K.B.T.S en Turnkring Volharding
   
  De uitreiking van de trofee door Miss België 2015 Annelies Toros en Ann Bakelants een geschenk en bloemen Presentatie Erwin Van Den Sande.
   
   
  DE LAUREATEN
  Atletiek:Ac Lyra-Nicolai Sake’
   
  Badminton:Olympia BC-Patrick Tan&Marc Roelans,Peter Stessels & Amses Siereveld,Ken Cristiaens,Vincent Chong en Mun Wai.
   
  Basketbal:Mercurius-U16 Miniemen
   
  Hockey:Dragons-Alexander delreu
   
  Jiu Jitsu:Satori Kwai-Louis Cloots
   
  Judo: Satori Kwai-roxane Taeymans
   
  MMA: Perfect team-Cindy en ben Dandois,Samir Alekozal,Jan Quayehaegens
   
  Shermen: Wezowski-Ruben Caluwaerts
   
  Turnen: TB Gymnastics-Tim Laukens,Democircuit B,Matthias Goossens,Emma Mertens,Caro de Weerdt,fleur Luyckx,Nanou Ulrich,Phoebe van Meirhaegehe,Ilias Guerti
   
  Thurnen: Volharding Berchem-Kiara Vervullens
   
  Voetbal:Koninklijke Berchem Sport-U16 en U17
   
  Zwemmen: Zola- Andre’ Joos
   
  Tot slot het afscheid Van Suzanne Krol na 43 jaar sportraad en 83 lentes jong
   
   
   

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.sportlaureaten Berchem

                                                    2015-Maart-11
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN

  Provincie Antwerpen

  11 | 3 | 2016

  Jan De Backer is Antwerpse Jonge Ondernemer 2016
  Winnaar is luchtvaartingenieur met durf, doorzettingsvermogen en ondernemerszin

  Bedrijf van winnaar Jan De Backer is ontwikkelaar van de revolutionaire Functional Respiratory Imaging (FRI)- technologie voor de beeldvorming van longen.

  De KBC Toren in Antwerpen was op donderdag 10 maart het decor van een strijd der titanen. Derek Dendievel (Digiti), Jan De Backer (Fluidda), Dieter Deceuninck (Eye on Fashion) en Sylvain Naets (Contraload) waren de laureaten van de zesde editie van de JCI Antwerpse Jonge Ondernemer. Jan De Backer, zaakvoerder van Fluidda, kreeg de trofee van Antwerpse Jonge Ondernemer van 2016 uit handen van gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé.

   

  De jury lichtte haar beslissing toe: “De manier waarop Jan De Backer verschillende disciplines beheerst en op zijn manier samenbrengt, is ronduit indrukwekkend. Met zijn achtergrond als luchtvaartingenieur en medische kennis van de werking van de longen heeft hij een revolutionaire FRI-technologie voor de beeldvorming van longen ontwikkeld. En hij heeft dit ook nog eens als een volleerde ondernemer vermarkt in een traditionele medische branche. Durf, doorzettingsvermogen en ondernemerszin waren doorslaggevende criteria waarop de jury zich heeft gebaseerd om de trofee van Antwerpse Jonge Ondernemer toe te kennen aan Jan de Backer.”

   

  Een kans op vier

  Dr. Jan De Backer, CEO van Fluidda had naar eigen zeggen “één kans op vier om de titel in de wacht te slepen”. Al de vier genomineerden zijn elk in hun branche klasbakken”. Hij was dan ook blij verrast en fier toen hij de trofee kreeg van gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé. Jan De Backer neemt het op 29 april op tegen de laureaten van de vier andere Vlaamse provincies. Op 29 april wordt de JCI Vlaamse Jonge Ondernemer van het Jaar gekozen in de Thermae Palace in Oostende.

  PRAKTISCHE INFO

  Meer info:
  www.jongeondernemervanhetjaar.be/antwerpen

  www.fluidda.com

  Gedeputeerde Ludwig Caluwé en winnaar Jan De Backer - Copyright: Lies Verschraegen


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STADSBOERDERIJ


  17 maart (week 11)

  Feest op 't erf!


  Een vroege Pasen is een late lente, zo luidt een boerenwijsheid. Pasen valt dit jaar inderdaad vroeg, en de lente is nog niet echt in 't land, maar op de Stadsboerderij kan je 'm toch al voelen!

  Deze zondag, 20 maart, vieren we op de Stadsboerderij dan ook de start van de lente met een hele dag feest: er zal heerlijk ontbijt zijn (door De Klopperij), een gratis concert van Berlaen en allerlei  hapjes en drankjes, en uiteraard zijn ook de geitjes en andere dieren van de partij. Kom jij ook? Voor het ontbijt kan je je hier inschrijven; alle informatie over het Lentefeest kan je hier vinden.

  De lente staat dan wel voor de deur, op het veld moeten we toch nog wintergroenten oogsten. Maar daar kan je lekker mee koken, om je 's avonds, wanneer het afkoelt, weer aan op te warmen. Zo kan je deze week heerlijke witloofsoep maken, waarvoor Jolien het recept onderaan deze mail schreef. Op donderdag krijg je ook weer andere tips om aan de slag te gaan met je pakket.


  De seizoensgroenten die je deze week in je grote pakket* kan verwachten zijn:
  - Schorseneren van Seizoensmaak
  - Grondwitloof van Seizoensmaak
  - Knolselder van de Baarbeekhoeve
  - Wortelen van de Baarbeekhoeve
  - Prei van de Baarbeekhoeve
  - Rode biet van de Baarbeekhoeve


  In het grote, tweewekelijkse groentepakket van deze week zittengeen wortelen, prei of rode biet, maar wel pompoen van Ionahoeve, rapen van De Wriemeling en winterpostelein van Wijngaardhof.

  In het kleine groentepakket* zit het volgende:
  -  Schorseneren van Seizoensmaak
  - Grondwitloof van Seizoensmaak
  - Knolselder van de Baarbeekhoeve
  - Wortelen van de Baarbeekhoeve
  - Winterpostelein van Wijngaardhof  In het kleine, tweewekelijkse groentepakket van deze week zit geen knolselder, maar wel rapen van De Wriemeling.

  Voor de klanten die tweewekelijks bestellen: we leveren deze week de pakketten voor de oneven week (17 maart 2016 - week 11). Volgende week is het weer de beurt aan de klanten die intekenden op de even weken.

  Aardappelen van de Baarbeekhoeve in Muizen zijn te bestellen aan 1,70 euro/kilo via onze webshop voor wie ook een groentepakket afneemt vóór woensdag 16 maart 12u: http://stadsboerderijantwerpen.be/winkel-toegang/

  Wie reeds coöperant is, kan zich voor een groentepakket in 2016 inschrijven via www.stadsboerderijantwerpen.be/groentenpakket-bestellen
  Wie nog geen coöperant is en graag een wekelijks of tweewekelijks groentepakket wil, kan instappen via www.stadsboerderijantwerpen.be/stap-je-mee-in en zich vervolgens inschrijven voor een groentepakket.


  *De inhoud van het groentepakket is onder voorbehoud. Omdat we kiezen voor optimale kwaliteit wordt tijdens het oogsten gekozen voor de best passende optie ifv de weersomstandigheden en andere factoren.
  Witloofsoep met zelfgemaakte croutons


  Nodig: 6-7 stuks witloof, 2 uien, een half (oud) wit brood (ongesneden),  100 ml olijfolie, 2 liter bouillon, bieslook, een handvol peterselie (fijngehakt), peper en zout

  Bereiding:
  - Snijd de uien in grove stukken en stoof ze in olijfolie aan.
  - Snijd ook het witloof in stukken en voeg ze toe aan de ui.
  - Voeg er bouillon, peper, zout en een beetje bieslook aan toe.
  - Laat een halfuurtje sudderen en zet er dan de mixer in.
  - Verwarm de oven op 190°c.
  - Snijd dikke sneden van het brood en haal er de korsten af.
  - Snijd de sneden in kleine blokjes en meng deze in een grote kom met de olijfolie en de verse peterselie.
  - Leg ze op een bakplaat met bakpapier en strooi er nog peper en zout over.
  - Zet 15-20 minuten in de oven tot ze een mooie goudbruine kleur krijgen.
  - Serveer de soep met de croutons en enkele stukjes peterselie.

  Smakelijk!
   

  www.stadsboerderijantwerpen.be  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  11-03-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaanderen-Nederland

  Vier nieuwe projecten van startin Interreg Vlaanderen-Nederland

   

  Op 14 maart keurde Interreg Vlaanderen-Nederland vier nieuwe projecten goed. Met deze goedkeuringen wordt, inclusief cofinanciering, in totaal 31.6 miljoen euro in de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd. Hiervan komt een bedrag van 14.2 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De Europese Commissie stelt via Interreg Vlaanderen-Nederland de komende zeven jaar ruim 152 miljoen euro ter beschikking voor grensoverschrijdende samenwerking, die innovatie en duurzame ontwikkeling in de grensregio bevordert.

   

  Voor maar liefst 25 miljoen euro - cofinanciering inclusief - wordt grensoverschrijdende innovatie gestimuleerd. Dit via een tweede editie van ‘Crossroads’ (19 miljoen) en het project ‘BIO-HArT' (6 miljoen). Het budget voor arbeidsmobiliteit wordt voor een eerste keer benut, met de goedkeuring van ‘REVIVAK’, dat zich richt op ambachten. Binnen het thema energie is groen licht gegeven aan ‘See2Do!’, een demonstratieproject voor energie-efficiëntie.

  In bijlage vindt u de korte samenvattende teksten per project.

   

  Ook in de komende jaren volgen nog oproepen. Tegen 2020 wil Europa zo met de Vlaamse en Nederlandse partneroverheden tal van concrete streefdoelen bereiken. Bijvoorbeeld wil men tenminste 3.000 kleine of middelgrote ondernemingen ondersteunen in hun product- of procesinnovaties,  4.000 organisaties laten kennismaken met nieuwe duurzame technieken, en meer dan 450 mensen trainen, zodat hun kansen op de arbeidsmarkt worden vergroot.

  Meer informatie over het programma vindt u op www.grensregio.eu.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  10-03-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wielerkoers

                                                                 Nieuwelingen regenachtig koud weer voor het clubkampioenschap in Kontich- waarloos op 21-02-2016 met 60 deelnemers was het een harde strijd Xander,David en Jarne gingen na drie ronden al in de aanval en ze bouwden hun voorsprong zachtjes op en wisten ze te behouden en wonnen ook Xander Geysels werd eerste, tweede werd David Bomboi en Jan Van de Paar werd derde.

  foto Cindy en georges gpl  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE BERICHT

                                                 

  Persbericht
  Provincie Antwerpen

  10 | 3 | 2016

  Provincie Antwerpen steunt vervoersregio
  Provinciaal studiewerk kan plannen voor Antwerpse vervoersregio versterken

  Gedeputeerde voor mobiliteit Luk Lemmens schaart zich volmondig achter de plannen van schepen Koen Kennis om een vervoersregio rond Antwerpen op te starten. Samen met 43 gemeenten wil de stad de verkeerssituatie in en rond Antwerpen verbeteren. Vanuit de provincie stelt gedeputeerde Lemmens nu het provinciale studiewerk rond mobiliteit ter beschikking van de stad.

  Gedeputeerde Lemmens legt uit: “Bij de provincie juichen wij de plannen van schepen Kennis toe. Heel onze provincie kampt met grote uitdagingen op het vlak van mobiliteit en het is positief dat de stad hier een voortrekkersrol in wil spelen. Vanuit het provinciebestuur willen wij de plannen van de stad ondersteunen. Wij stellen graag het provinciaal studiewerk rond mobiliteit ter beschikking van de stad. Zo willen we mee een basis leggen voor de plannen van de stad om de mobiliteit in de hele vervoersregio te verbeteren.”

  De voorbije jaren verrichtte de provincie Antwerpen heel wat studiewerk rond mobiliteit in verschillende regio’s. Als bovenlokaal bestuur kon de provincie ingaan op vragen van verschillende gemeenten om een overkoepelende oplossing te zoeken voor de uitdagingen rond mobiliteit. Een overzicht:

   

  -      Mobiliteitsstudie Noorderkempen (afgerond 2012)

  -      Corridorstudie openbaar vervoer tussen Antwerpen en Turnhout (afgerond 2015)

  -      Mobiliteitsstudie rond de rol van de N118 in de regio Dessel, Geel, Mol en Retie (afgerond 2007)

  -      Ontsluitingsstudie Rupelstreek (afgerond 2013)

  -      Mobiliteitsstudie Middenkempen (lopend)

  Gedeputeerde Luk Lemmens en schepen Koen Kennis – copyright Provincie Antwerpen

  Eerste overleg vervoersregio

  Schepen Koen Kennis is tevreden over het aanbod van de provincie (hopelijk): ”Als stad zijn we zeer verheugd over de steun van de provincie. De studies helpen ons bij het opstellen van een globaal plan voor de vervoersregio. Vrijdag 11 maart zitten we voor eerst samen met de verschillende steden en gemeenten uit de regio. Dan zullen we bespreken wat we als regio precies samen kunnen doen.”

  PERSINFO & INTERVIEWS

  Beleidsverantwoordelijke:
  Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Mobiliteit
  Perscontact: Willem Migom
  T 03 240 51 97, M 0494 75 32 22
  E willem.migom@provincieantwerpen.be

   

  Koen Kennis, N-VA, schepen bevoegd voor Mobiliteit

  Perscontact: Maarten Vanderhenst
  M 0486512472
  E maarten.vanderhenst@stad.antwerpen.be
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  10 | 03 | 2016

  Succesvolle afsluiting van kleinschalige opvang asielzoekers op het Zilvermeer
  Afscheid op 12 maart met asielzoekers, vrijwilligers, kampeerdersraad en medewerkers

  Vanaf 14 maart bouwt Fedasil de noodopvang van asielzoekers op het Zilvermeer in Mol af. Een 50-tal vluchtelingen verbleven daar 6 weken in caravans. Het provinciebestuur en de gemeente Mol beschouwen deze kleinschalige opvang als een succes. Niet alleen hadden de asielzoekers zelf de nodige ruimte op het Zilvermeer, ze namen ook deel aan de talloze activiteiten die vrijwilligers voor hen organiseerden. Zaterdag 12 maart worden alle betrokkenen uitgenodigd om de vluchtelingen uit te zwaaien.

  Eind november besliste het Antwerpse provinciebestuur om, voor de start van het toeristisch seizoen, een deel van de camping van het Zilvermeer ter beschikking te stellen aan Fedasil voor de opvang van asielzoekers. Sinds 25 januari verbleven er dan ook een 50-tal asielzoekers op het Zilvermeer. De inwoners van Mol toonden zich zeer gastvrij. Meer dan 113 vrijwilligers engageerden zijn voor de organisatie van tal van activiteiten: gaande van taallessen Nederlands, gezellige koffiemomenten tot een bezoek aan de kringwinkel en de plaatselijke kappersschool.

  Vanaf 14 maart start Fedasil met het leegmaken van de camping. De caravans worden geleidelijk van het terrein gehaald. De exacte datum wanneer de laatste asielzoekers vertrekken is nog niet bekend. De noodopvang eindigt alleszins definitief op 25 maart, vanaf dan zijn deze plaatsen door het Zilvermeer terug verhuurd aan toeristen.

  Op zaterdag 12 maart komen alle betrokkenen nog eens samen voor een gezellig afscheid. Zowel asielzoekers, vrijwilligers als kampeerdersraad zijn aanwezig. Het gemeentebestuur, de provincie en de vrijwilligers overhandigen tijdens het koffiemoment een afscheidswens aan de asielzoekers.

  PRAKTISCHE INFO

  Wanneer:
  zaterdag 12 maart 2016
  Koffie-en theemoment van 14 tot 16 uur
  Overhandiging wensen om 14.30 uur

  Waar:
  Ecocentrum De Goren, Postelsesteenweg 71, Mol
  (aan ingang camping Zilvermeer)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE BERICHT

  10 | 03 | 2016

  Domein Roosendael: “van kas tot klas”

  Restauratie historische druivenserre Sint-Katelijne-Waver

  Kempens Landschap en vzw Roosendael startten begin maart met de restauratie van de historische druivenserre in domein Roosendael. De werken kaderen in het project “Domein Roosendael: van kas tot klas” en worden gefinancierd door de het Agentschap voor Onroerend Erfgoed, de provincie Antwerpen en de gemeente Sint-Katelijne-Waver.

  Domein Roosendael, druivenserre in 2009

  Domein Roosendael

  Domein Roosendael is een historische Cisterciënzenabdijsite, aan het begin van de 13de eeuw opgericht langs de Grote Nete in Sint-Katelijne-Waver. Tegen het einde van de 18e eeuw was de abdij uitgegroeid tot een indrukwekkend complex van gebouwen. Getuigen van deze periode zijn de ringgracht, het Pesthuis en het Poortgebouw te midden van een prachtig landschapspark dat in de 19de eeuw werd aangelegd.

  In het domein bevindt zich een druivenserre met nog originele druivelaars. Deze serre dateert uit de 19de eeuw en is opgebouwd uit een geklinknageld framewerk van stalen profielen (originele profielen met Engelse maatvoering) gedekt met glas. De constructie wordt door middel van trekstangen met muurankers op zijn plaats getrokken tegen de noordmuur. De naad tussen glas en muur is afgedekt met dakpannen. Aan de lage zijde steunt de constructie op een U-profiel op een gemetseld bakstenen muurtje, voorzien van een natuurstenen deksteen. Het U-profiel dient niet enkel voor ondersteuning, maar is ook de goot voor de afwatering van de serre. Aan de oost- en westzijde is de serre afgesloten met panelen met glas, waarin een toegangsdeur is geplaatst. Aan de westzijde is de stalen deur inclusief beslagwerk nog aanwezig. Zowel onderaan als bovenaan bevinden zich ramen die handmatig geopend kunnen worden. Bovenaan is dit door middel van een koord en onderaan met een hefboomsysteem.

   

  Kempens Landschap

  Kempens Landschap kocht de voormalige abdijsite aan in 2004. Samen met de vzw Roosendael – ontstaan uit een groep vrijwilligers die het lot van de historische abdijsite Roosendael ten harte nam en actief te werk ging om het domein geleidelijk aan op te waarderen – tracht de vereniging de historische en natuurwaarden als één samenhangend geheel, duurzaam en op maatschappelijk geëngageerde wijze te restaureren en te  beheren. Dat betekent onder meer: een zinvol gebruik van het natuurlijk en cultureel erfgoed mogelijk maken, een blijvende zorg voor de monumenten en het park, het natuurreservaat onderhouden, sociale werkgelegenheid creëren en... garant staan voor een warme gastvrijheid. Dankzij die verwevenheid van natuurlijk en cultureel erfgoed is het steeds een fantastische belevenis om domein Roosendael te bezoeken.

   

  Domein Roosendael: van kas tot klas

  Met het project “Domein Roosendael: van kas tot klas” willen we de vrijwilligerswerking van Roosendael opnieuw laten floreren en de educatieve activiteiten in het domein uitbreiden. Het in gebruik nemen van de 19de eeuw gebouwde druivenserre is hiervoor een unieke kans. De serre is doorheen de jaren echter in verval geraakt. Om de serre te kunnen integreren in de werking van het domein, was restauratie dus zeer nodig.

   

  Begin maart 2016 gingen de restauratiewerken van start. Na de demontage van de staalstructuur wordt het geheel gereinigd en worden de beschadigde delen hersteld of vervangen. De ruwbouw wordt ter plaatse gerestaureerd. Vervolgens zal het afwateringssysteem worden gereconstrueerd naar bestaand model en zal de gerestaureerde staalstructuur terug worden geplaatst en verankerd. De huidige beglazing wordt vervangen door nieuwe geharde glazen. Tenslotte worden nog de verluchtingsramen boven- en onderaan de serre (alsook de systemen voor het openen) en de toegangsdeuren hersteld of waar nodig vervangen.. Foto’s van de vorderingen van de werken kunnen worden bekeken via de website www.roosendael.be.

   

  Domein Roosendael, druivenserre gedemonteerd in maart 2016 

   

  De totale kostprijs voor de restauratiewerken bedraagt +/- 166.000 euro. Dankzij de landschapspremie vanuit het Agentschap Onroerend Erfgoed (70% van de kostprijs) en de subsidie vanuit de provincie Antwerpen (33.706,95 euro) wordt de totale kostprijs bijna volledig gedekt. De nog resterende kosten worden door de gemeente Sint-Katelijne-Waver opgenomen via de jaarlijkse gemeentelijke bijdrage voor het beheer van domein Roosendael.

   

  Na de restauratiewerken zullen alle voorzieningen (water en elektriciteit) worden aangebracht in functie van de herbestemming. Eén derde van de serre zal worden ingericht als ruimte voor educatieve activiteiten en voor de vrijwilligerswerking. Het resterende gedeelte van de serre blijft behouden in functie de originele druivelaars, en ook in het educatieve ruimte zullen de planten ruimte krijgen.

  “De herbestemming is een meerwaarde voor de vrijwilligerswerking en een extra stimulans voor nieuwe mensen en jeugd om mee hun schouders te zetten onder de toekomst van domein Roosendael, op korte en op lange termijn,” vindt Peter Bellens, gedeputeerde en covoorzitter van Kempens Landschap.

   

  Ten slotte zal ook de omgeving van de serre worden opgewaardeerd. Rondom de serre zal een bloemenweide worden ontwikkeld, waarop bijenkasten worden geplaatst. Dit zal zorgen voor een ecologische meerwaarde, maar zal er ook toe leiden dat wandelaars en deelnemers van activiteiten zullen kunnen genieten van de historische serre ten midden de prachtige natuur.

   

  Gedeputeerde en co-voorzitter Inga Verhaert, is zeer verheugd over het project: “Het project zorgt er in de eerste plaats voor dat de historische druivenserre en de historische druivenranken bewaard blijven als erfgoed. Daarnaast dragen we ook ons steentje bij aan de biodiversiteit door de ontwikkeling van een bloemenweide en een bijenwerking rond de serre.”


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE BERICHT

  Provincie Antwerpen  10 | 03 | 2016

  Trends kiest Antwerpse Gazellen 2016
  I.R.S.-Btech (Puurs), SPS (Meer), FIETS! (Berchem) zijn snelst groeiende bedrijven in de provincie Antwerpen

  Gisteren werden de Trends Gazellen 2016 bekend gemaakt in het FotoMuseum in Antwerpen. De Gazellen zijn de snelst groeiende bedrijven van de provincie. Verdeler van bouw- en dakmaterialen I.R.S.-Btech uit Puurs, Smart Packaging Solutions (SPS) uit Meer en de winkelketen voor fietsen en accessoires FIETS! uit Berchem, zijn de nieuwe ambassadeurs van de Trends Gazellen. De prijzen voor al deze knappe prestaties werden uitgereikt door gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé.

  Elk jaar selecteert het financieel-economisch weekblad Trends per provincie de 200 snelst groeiende en financieel gezonde bedrijven die een belangrijke bijdrage leveren aan de dynamiek, werkgelegenheid en innovatie in hun regio. Gisteren werden in het FotoMuseum de snelst groeiende bedrijven in de provincie Antwerpen bekend gemaakt. Uit de lijst van geselecteerde bedrijven werd per categorie 1 onderneming als Trends Gazellen Ambassadeur verkozen: 1 kleine onderneming (omzet minder dan 1 miljoen), 1 middelgrote onderneming (omzet tussen 1 en 10 miljoen) en 1 grote onderneming (omzet meer dan 10 miljoen). Daarbij werd gekeken naar de groei van de omzet, het personeelsbestand en de cashflow. Het bedrijf moet minstens 5 jaar oud zijn en in 2014 zeker 20 werknemers op de loonlijst hebben gehad.

  De trofeeën kwamen uit handen van Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie in de provincie Antwerpen: “De Gazellen in onze provincie stimuleren mee onze groei en dragen bij aan de economische topregio die onze provincie Antwerpen vandaag is. Antwerpen is niet alleen een havenstad. Ook daarnaast hebben we een bonte mix van sterke, grote bedrijven. Onze regio realiseert meer dan een derde van de Vlaamse toegevoegde waarde en meer dan de helft van de Vlaamse export is afkomstig van Antwerpse ondernemingen. De lijst van de 200 geselecteerde Gazellen bevestigt dit. Heel wat groeibedrijven bevinden zich in de transport- en logistieke sector. Als provincie zetten we in op de uitdaging om innovatieve, creatieve en economisch rendabele alternatieven te ontwikkelen en de concurrentiekracht van onze provincie te verstevigen.”, verduidelijkt Caluwé.

  De Antwerpse Gazellen 2016 zijn bekend. Links naar rechts: Catherine Van Dijk en Hendrik Winkelmans (Fiets!), Tom Beyers en Steven Geirnaert (I.R.S.-Btech), Johan De Neef en Marc Hopstaken (SPS) en Ludwig Caluwé (provincie Antwerpen) - Copyright: Koen Fasseur

  De winnaars 

  I.R.S.-Btech wint in de categorie grote bedrijven. Het bedrijf promoot en verdeelt EPDM en andere bouw-en dakmaterialen bij alle actoren – architecten, openbare besturen, aannemers en dakwerkers – maar ook bij professionele handelaars in bouw-en dakmaterialen. De logistiek gebeurt vanuit het nieuwe distributiecentrum van 15.000 m2 in Puurs. De grote sprong voorwaarts kwam er in 2011, toen Btech fuseerde met IRS International uit Deinze, zijn grootste concurrent in EPDM-dakbedekking. Zo ontstond I.R.S.-Btech met momenteel een 300-tal medewerkers.

  SPS is de snelste groeier in de categorie middelgrote bedrijven. Smart Packaging Solutions uit Meer is een zelfstandige businessunit van het familiebedrijf VPK Packaging Group. Van oud papier maakt VPK papier en kartonnen verpakkingen. Een van de sterke punten van SPS is dat zij niet puur een producent van dozen zijn, maar dat er verpakkingsoplossingen worden geboden aan iedere klant, in functie van zijn logistieke en marketingnoden. SPS is een sterke groeier en verkoopt 84.000 ton massief karton per jaar, goed voor 70, 5 miljoen euro omzet, een verdubbeling in acht jaar tijd. Het aantal medewerkers in Meer steeg van 45 naar 130.

  Winkelketen voor fietsen en accessoires Fiets! uit Berchem wint de Gazelle in de categorie kleine bedrijven. De zaakvoerders van Fiets! zagen een gat in de traditionele fietsenbranche. Die was sterk versnipperd en wat verouderd, in vergelijking met de rest van de retail. Momenteel telt Fiets! dertien winkels in heel Vlaanderen en de opening van een viertiende vestiging is voor zeer binnenkort. Door het aanbieden van service op maat kunnen zij opboksen tegen de onlineverkoop. Het sportief en recreatief fietsen in Vlaanderen zit in de lift. De toenemende populariteit van de elektrische fietsen,  en de laatste tijd ook meer en meer elektrische mountainbikes, verklaren ook deels het succesverhaal van Fiets!. Van 0 naar 40 miljoen euro omzet in zes jaar is een huzarenstukje in een traditionele branche.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  08-03-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STADSBOERDERIJ

  Vier samen met ons de lente!

  10 maart (week 10)

  Voel je het al? Ruik je het al? Zie je het al? Het kan nu echt niet lang meer duren, of de lente breekt door! En dat vieren wij graag samen met jullie allemaal op ons lentefeest: op 20 maart gooit de Stadsboerderij de deuren open voor de eerste zonnestralen.

  Nog een kleine twee weken en de lente doet weer zijn intrede. Je kan het al een beetje voelen: de dagen worden langer, de zonnestralen worden warmer, de lucht ruikt voller en de vogels fluiten weer vrolijk. En dat vinden we bij de Stadsboerderij reden genoeg voor een feest. Op 20 maart kan je bij ons komen ontbijten, van een gratis concert van Berlaen genieten, of gewoon een bezoek brengen aan de boerderij waar we graag meer uitleg geven over onze plannen voor dit jaar. Iedereen is welkom van 10u tot 18u. Het ontbijt, verzorgd door De Klopperij, vindt plaats van 10u tot 12u, het concert van Berlaen begint om 11u, en verder kan je doorlopend smullen van hapjes en drankjes, en de geitjes en andere dieren bezoeken.
  Op het menu staan onder andere verse appelwafels, heerlijke lenteminestrone en versgebakken focaccia en brood. Meer info en het inschrijvingsformulier voor het ontbijt kan je hier vinden.

  Deze week leveren we je graag een nieuw groentepakket dat dankzij de groenten van Seizoensmaak wat meer variatie brengt in de pakketten van de laatste weken. De inhoud van het pakket kan je hieronder vinden. Seizoensmaak is een boerderij te Londerzeel, uitgebaat door de familie Van Buggenhout. Vader, zoon, broer en dochter staan samen in de boerderij en op de markt, en hun manier van werken past in de agro-ecologische aanpak die de Stadsboerderij voorop stelt. Binnenkort krijg je een korte voorstelling van deze boeren.

  Met de producten van deze week kan je uiteraard weer als een topchef aan de slag gaan in de keuken, en om je alvast op weg te helpen, geven we je graag nog het recept van Jolien mee, onderaan deze mail.

  De seizoensgroenten die je deze week in je grote pakket* kan verwachten zijn:
  Witte kool van Puur Natuur
  - Rapen van Seizoensmaak
  - Aardpeer van Seizoensmaak
  - Lente-ui van Seizoensmaak
  - Groene selder van Seizoensmaak

  - Wortelen van de Baarbeekhoeve
  - Winterpostelein van Wijngaardhof


  In het grote, tweewekelijkse groentepakket van deze week zit geen groene selder of winterpostelein, maar wel knolselder van de Baarbeekhoeve en pastinaak van Puur Natuur.

  In 
  het kleine groentepakket* zit het volgende:
  Witte kool van Puur Natuur
  - Rapen van Seizoensmaak
  - Aardpeer van Seizoensmaak
  - Groene selder van Seizoensmaak  In het kleine, tweewekelijkse groentepakket van deze week zit geen groene selder, maar wel pastinaak van Puur Natuur.

  Voor de klanten die tweewekelijks bestellen: we leveren deze week de pakketten voor de even week (10 maart 2016 - week 10). Volgende week is het weer de beurt aan de klanten die intekenden op de oneven weken. De tweewekelijkse pakketten worden bij de trefpunten geleverd op naam van de klanten. We merkten de afgelopen weken dat sommige klanten het pakket op hun naam niet konden terugvinden, omdat het al was meegenomen door een andere klant. Gelieve daar extra op te letten wanneer je je pakket gaat halen: wekelijkse pakketten zijn gemarkeerd met een G (groot) of een K (klein), tweewekelijkse pakketten zijn op naam.

  Aardappelen van de Baarbeekhoeve in Muizen zijn te bestellen aan 1,70 euro/kilo via onze webshop voor wie ook een groentepakket afneemt vóór woensdag 9 maart 12u: http://stadsboerderijantwerpen.be/winkel-toegang/

  Wie reeds coöperant is, kan zich voor een groentepakket in 2016 inschrijven via www.stadsboerderijantwerpen.be/groentenpakket-bestellen
  Wie nog geen coöperant is en graag een wekelijks of tweewekelijks groentepakket wil, kan instappen via www.stadsboerderijantwerpen.be/stap-je-mee-in en zich vervolgens inschrijven voor een groentepakket.


  *De inhoud van het groentepakket is onder voorbehoud. Omdat we kiezen voor optimale kwaliteit wordt tijdens het oogsten gekozen voor de best passende optie ifv de weersomstandigheden en andere factoren.
  Taco's met witte kool en mango

   

  Nodig (voor 4 personen): 8 tortilla’s of harde taco’s (ik heb tortilla’s gebruikt, deze kan je plooien zoals je zelf wilt), 1 witte kool, ½ mango, in fijne blokjes gesneden, 4 el olijfolie, 2 el azijn, sap van 1 limoen, peper en zout, ½ tl chilivlokken, verse koriander, 60 gr ongezouten pindanoten

  Bereiding:
  - Rasp de witte kool in fijne stukjes en meng met de mangoblokjes.
  - Meng in een andere kom de olijfolie, limoensap en de azijn. Kruid af met peper, zout en chilivlokken.
  - Meng de dressing onder de salade.
  - Voeg er al enkele blaadjes koriander aan toe.
  - Vul de taco/tortilla met de salade en werk af met verse koriander en pindanootjes.

  Tip: Lekker met scampi’s!


  Smakelijk!
   

  www.stadsboerderijantwerpen.be
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  07-03-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE BERICHT

  Provincie Antwerpen

  Juffen, ouders en kinderen toveren speelplaats om in prachtige natuurspeelplek
  zaterdag 5 maart, 10 – 12.30 uur - Hove

  Zaterdag bouwen juffen, ouders en kinderen in de kleuterschool Regina Pacis 1 aan een prachtige natuurspeelplek op de speelplaats. Er werd reeds een hut en 25 meter wilgentunnels gebouwd. Zaterdag wordt een tweede wilgenhut gebouwd, een takkenwal afgewerkt en kastanje afsluitingen voorzien.

  De werkdagen worden volledig vrijwillig uitgevoerd met de juffen, kindjes en ouders van de school. Natuurpunt afdeling Zuidrand zorgden met vrijwilligers voor het knotten van wilgen in park Weyninckhove en leverden zo een 400-tal bruikbare wilgentenen. Deze worden nu gebruikt om uitdagende tunnels en speelhutten voor de kleuters te bouwen.

  Ook onontbeerlijk zijn tal van bereidwillige ouders die met raad en daad, materiaal en mankracht het juffenkorps bijstaan in de vergroening van de school. Het (voorlopige) resultaat mag alvast gezien worden.

  Verdere plannen voor vergroening zijn nog gepland. O.a. een natuurlijke behaging met de grens domein ‘Frijthout’, moestuinbakken, beestentoren, veldbloemen, uilenkast om de kleutermascotte van dit schooljaar een plaatsje in de natuur te geven…

  Gedeputeerde Rik Röttger vindt dit een prachtig initiatief: “Het idee rond de natuurspeelplek is gegroeid door de steeds dichterbij komende bebouwing rondom de kleuterschool. De provincie Antwerpen ondersteunt en cofinanciert het project mee onder het Landschapspark Zuidrand. Dit is een gebiedsgerichte samenwerking waar we samen met lokale partners werk maken van meer en betere ‘Beleefbare open Ruimte in de Antwerpse Zuidrand’. Hiervoor wordt gewerkt rond de thema’s milieu, natuur en landschap, landbouw, onroerend erfgoed, recreatie en toerisme.
  Het was een zeer geslaagde werkdag.

  Er waren veel ouders en kinderen van de school komen helpen. De wilgenconstructies zijn afgewerkt, het kastanjehek is geplaatst, de takkenwal is verder opgevuld, de kruidenbak staat klaar en er werd reeds gestart met het maken van een buitenkeukentje voor de kindjes, … .Regina Pacis werkt hier in samenwerking met Landschapspark Zuidrand aan een geslaagd project rond vergroening van de speelomgeving!

  l foto’s van de werken.copy richt provincie antwerpen  

   

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 03/12-09/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 12/11-18/11 2018
 • 05/11-11/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 02/07-08/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 28/05-03/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 26/03-01/04 2018
 • 19/03-25/03 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 26/02-04/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 18/12-24/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 02/10-08/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2021
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!