NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • Sant’Egidio
 • DEURNE
 • BERCHEM
 • ANTWERPEN
 • MERKSEM
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Regionaal Nieuws
  van Antwerpen
  11-09-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoboken Nieuws

  HOBOKEN OP 11 SEPTEMBER MONUMENTEN DAG

  FORT 8

  We kwamen bijeen voor het houten huis dat ook een rol speelden daar Belgie enkel een verdedigde rol mocht spelen werden de forten en gordels gemaakt om ons tegen de vijand te verdedigen

  We hadden een gids die de rol en de stijl van de forten ons vertelde te veel informatie om alles op te schrijven maar niet getreurd maak eens een afspraak met de gidsen van het fort OM EEN BEZOEK ALDAAR

   

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerps bericht

   Sant'Egidio

  11 september 2016

  “Voor moslims is het beschermen van mensen in nood, zoals de joden tijdens de vervolgingen, nog meer een menselijke plicht dan een religieuze plicht”, stelde imam Saïd Aberkan zondagavond bij het Monument van de Gedeporteerden aan de Belgiëlei. Hij verwees onder meer naar de Egyptische arts, Mohammed Helmy, die in Berlijn woonde en drie jaar lang een joods meisje verborg. Daardoor kreeg hij in 2013 als eerste Arabier de titel “Rechtvaardige onder de Volkeren”.

  Imam Aberkan, die aan het hoofd staat  van de moslimconsulenten in Vlaamse strafinstellingen, nam deel aan de holocaustherdenking “Wie vergeet, is gedoemd te herhalen”. Die vindt jaarlijks plaats in Antwerpen op initiatief van de Gemeenschap van Sant’Egidio, in samenwerking met de joodse gemeenschap.

  Een tweehonderdvijftigtal mensen van allerlei leeftijden en achtergronden stapten van het Hendrik Conscienceplein naar het Monument aan de Belgiëlei. Tijdens de optocht droegen deelnemers van verschillende culturen, geloofsovertuigingen en leeftijden kaarsen en borden mee met daarop de namen van de concentratiekampen, als een blijvende herinnering aan de nazigruwel.

  Onderweg werden ze aan de Moryah Synagoge in de Terliststraat verwelkomd door Regina Sluszny, ondervoorzitter van het Forum der Joodse organisatie en die zelf een overlevende van de Shoah is.            

  De wandeling eindigde bij het Monument van de Gedeporteerden aan de Belgiëlei. Daar volgde een plechtigheid met toespraken van Prof.Dr. Herman van Goethem rector van de Universiteit Antwerpen, Imam Saïd Aberkan, hoofdconsulent Islam Vlaanderen en Prof. Jan de Volder van KU Leuven en Sant'Egidio. Allen maakten in hun toespraken ook de link met de huidige golf van terreur en de noodzaak aan dialoog en vrede. Prof. Jan de Volder merkte op dat het oorlog is die meestal een collectieve psychose op gang brengt en zo worden omstandigheden gecreëerd om tot systematische uitroeiing van de zondebokken over te gaan. En de rector van Universiteit Antwerpen Herman van Goethem riep iedereen op om te luisteren naar de jongeren, want zij brengen hoop voor de toekomst.

  Na een minuut stilte voor de oorlogsslachtoffers en het zingen van het gebed voor de doden door Rabbijn Aharon Malinsky legden kinderen en ouderen van verschillende origines en geloofsovertuigingen samen bloemen aan de voet van het monument. Het is een symbool van de brug tussen generaties en het is een krachtig signaal voor de opbouw van een vredevolle samenleving

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BOXGALA

  Het Box gala is verplaatst naar 7 November 2016

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  09-09-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoboken Nieuws

   BROYDENBORG EN SORGVLIEDT worden één park

   

  Na de toelichting door Tom De Boeck, Koen Raets en districtsburgemeester Kathelijne Toen over het Masterplan Hoboken-centrum dat start met de heraanleg van de Marneflaan gingen wij ter plaatse om de ‘werfdoeken’ te onthullen – werfdoeken waarop een schalkse Jan  Jansen (voorzitter van de Hobokense seniorenraad) als ‘ambassadeur’ te zien is.

  Daar waar vandaag de gevelbache hangt wordt eerstdaags letterlijk een ‘verbindingsgat’ in de muur gemaakt.

   

  Voor het fijne van dit verhaal verwijs ik graag naar www.masterplanhoboken.be  én naar de tekst hieronder.

   

   

  Tekst = Leo Spaey

   

  09 |09 | 16

   

  Masterplan Hoboken-centrum start met heraanleg van Marneflaan


  Vandaag werd het startschot gegeven van het Masterplan Hoboken-centrum met de heraanleg van de Marneflaan.

   

  Districtsschepen voor publiek domein Tom De Boeck: “Het Masterplan Hoboken-Centrum bestaat uit verschillende projecten. Het start met de heraanleg van de Marneflaan. Verder zullen park Sorghvliedt en Broydenborg visueel met elkaar verbonden worden. Ook het lichtplan is een belangrijk element van het Masterplan met kasteel Broydenborg als eerste monument dat uitgelicht zal worden. Ten slotte wordt de omgeving van de Onze-Lieve-Vrouwekerk op de Kioskplaats heraangelegd. Met dit plan werkt Hoboken de komende twintig jaar aan zijn toekomst. We ontwikkelen een visie over ‘Hoboken aan de Schelde’. Dit zorgt voor een bereikbaar Hoboken met een versterkt centrum en een groen Hoboken met prachtig erfgoed.

  Het Masterplan start in september 2016 met de heraanleg van de Marneflaan.”

  Heraanleg Marneflaan
  Het deel van de Marneflaan tussen de Broydenborglaan en de Rodekruislaan wordt een woonstraat. Parkeren zal er langs beide kanten kunnen en de parkeerstroken zullen worden onderbroken door boomvakken. Ter hoogte van de Rodekruislaan komt een verkeersplateau om de toegangen tot het park te verbeteren.

   

  Het tweede deel tussen de Rodekruislaan en de Van Amstelstraat wordt een parkweg met een verkeersremmend karrenspoor in een comfortabel materiaal voor fietsers. Ter hoogte van de Van Amstelstraat komt ook een verkeersplateau.

   

  Het district trekt voor de heraanleg 550 000 euro uit. De heraanleg gebeurt in vier fases tussen september 2016 en maart 2017. Deze vier fases kan u terugvinden op www.masterplanhoboken.be.

   

  Park Sorghvliedt en Broydenborg met elkaar verbinden
  Door een opening in de muur aan park Sorghvliedt te maken worden beide parken met elkaar verbonden. Hierdoor wordt een mooie, groene doorsteek naar het centrum gemaakt.

   

  Lichtplan voor Hoboken
  Hoboken heeft heel wat mooie monumenten en erfgoed. Met het lichtplan zullen deze gebouwen letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers worden geplaatst. Zo kan de Hobokenaar ook ’s avonds genieten van de monumenten. Het eerste gebouw dat in het voorjaar van 2017 wordt verlicht is kasteel Broydenborg in de Broydenborglaan. In de volgende jaren volgen andere gebouwen.

   

  De hoeken van het neoclacissistische kasteel zullen van onderuit door wit strijklicht benadrukt worden. Daarnaast krijgen de vlakken een opvulling met goud getint licht. Daardoor komen de grote kolommen in negatief contrast te staan. Zo maken ze zich visueel meer los van het gebouw en treden ze op de voorgrond. De achtergevel wordt in zijn geheel verlicht. De kleurtemperatuur van het licht zal de kleur van de materialen versterken: warm wit licht voor de baksteen, koud wit licht voor het dak en goud getint licht of lichtjes gekleurd licht voor de witte gevel. De zuidgevel wordt ook verlicht.

   

  De stad Antwerpen voorziet in een bedrag van 60 000 euro.

   

  Heraanleg omgeving aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk op de Kioskplaats
  Met deze heraanleg wil het district het voor bewoners, bezoekers en handelaars uitnodigender maken om het centrum van Hoboken binnen te komen. Het moet een trefpunt worden waar mensen elkaar ontmoeten op het kerkplein of een terrasje. De werken starten aan de Kioskplaats tussen de Antwerpsesteenweg en de Kapelstraat.

   

  Aan de Berkenrodelei zal er een compact kruispunt komen waardoor de veiligheid van alle weggebruikers verhoogt. Verder verhuist de tram- en bushalte van de Kioskplaats naar de Antwerpsesteenweg. Voor fietsers komt er een apart fietspad gescheiden van de rijweg.  De D’Urselstraat wordt éénrichtingsverkeer in de richting van de Dr. Coenstraat. Er kan geparkeerd worden aan beide zijden. De ruimte voor de kerk ten slotte wordt een groen plein. Ook de kerktuin wordt opnieuw aangelegd.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  08-09-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE EN STAD ANTWERPEN

  .

  Werken aan DIVA gestart!
  Nieuw museum en belevingscentrum voor edelsmeedkunst, juwelen en diamant opent eind 2017

  Donderdag 8 september is de symbolische eerste spadesteek gegeven van DIVA, het nieuw museum en belevingscentrum voor edelsmeedkunst, juwelen en diamant aan de Suikerrui in het hart van Antwerpen. Het komende jaar wordt de site van het voormalig Etnografisch en het voormalig Volkskundemuseum gerenoveerd tot een plek waar iedereen alles te weten komt over het Antwerps diamantverhaal en kennis kan maken met het Antwerps vakmanschap. De opening van DIVA is voorzien voor december 2017.

  Informatie naar de buurt

  Vanzelfsprekend gaan de werken aan DIVA gepaard met hinder voor de buurtbewoners. Alle mensen in de directe omgeving kregen een brief met informatie in de bus en worden uitgenodigd op een infovergadering die zal plaatsvinden op 13 september vanaf 18u30.

   

                                                  

   

  Verwelkoming door gedeputeerde Luk Lemmens en toelichting bij DIVA

  Toekomstbeeld van DIVA door Jeroen Martens, directeur

  Fasering van de werken door projectverantwoordelijke Charlotte Rubbens

  Ruimte voor vragen in aanwezigheid van de architect

  Eerste spadesteek was een afbraak met een hamerslaghamerslag

  (L. Lemmens, gedeputeerde voor cultuur – donderdag 8 september 2016)

  Geachte genodigden, partners, vertegenwoordigers van de aannemer, van het architectenbureau, medewerkers van de provincie, dames en heren van de pers,

  -          Laat ik beginnen door te benadrukken hoe geweldig het is om hier vandaag samen met u te kunnen staan om van start te gaan met de werken aan DIVA.

  -          Toen ik eind 2012 begon als gedeputeerde voor Cultuur waren er namelijk twee grote probleemdossiers: het provinciaal Diamantmuseum was een half jaar dicht zonder zicht op een doorstart en het Zilvermuseum in het Sterckshof zat op een dood spoor nadat de plannen voor een renovatie van het kasteel waren afgesprongen.

  -          Sinds 2013 ben ik met mijn mensen en mijn diensten aan een oplossing voor beide musea aan het werken, een oplossing die nu eindelijk concreet wordt.

  -          Dat begon met het vinden van een nieuwe locatie, hier aan de Suikerrui. Vervolgens dienden zowel de provincieraad als de stad overtuigd te worden om in te stemmen met de aankoop en de verkoop van dit indrukwekkende bouwblok.

  -          In 2013 keurde de provincieraad de aankoop goed en werd er vanuit de provincie 5,75 miljoen euro vrijgemaakt, bovenop de aankoopprijs van 6 miljoen, om het voormalig etnografisch en volkskundemuseum uit te bouwen tot een nieuw museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant in het hart van de stad. Begin 2014 werd ook verkoop goedgekeurd door de gemeenteraad.

  -          Ook de stad sprong mee op de kar en vorig jaar kon ik samen met schepenen Koen Kennis en Ludo Van Campenhout onze handtekening zetten onder een samenwerkingsakkoord waarin de stad Antwerpen zich engageerde om 3 miljoen euro vrij te maken voor dit project.

  -          De steun van de stad was extra belangrijk gezien de beslissing van de Vlaamse regering om cultuur te schrappen als provinciale bevoegdheid. Door het engagement van de schepenen is er zekerheid dat dit project ook na 2017 onder auspiciën van de stad zal kunnen groeien.

  -          Op die manier kwam er eindelijk een einde aan de kwalijke gewoonte uit het verleden waarbij stad en provincie naast elkaar probeerden schrijven aan een diamantverhaal, totdat bleek dat Antwerpen als dé diamantstad van de wereld amper nog een toeristisch aanbod had voor diamantliefhebbers.

  -          DIVA, zoals dit project sinds begin dit jaar heet, zal hier eindelijk verandering in brengen. DIVA wordt een museum, een belevingscentrum en een uithangbord voor alles wat in deze stad en in onze provincie met edelsmeedkunst, juwelen en natuurlijk diamant heeft te maken.

  -          Dit wordt een belangrijke nieuwe troef voor het toerisme in Antwerpen, maar ook de jongeren in deze stad zullen hier kunnen ontdekken hoe Antwerpen is uitgegroeid tot de belangrijkste diamantstad van de wereld. Ook voor het educatief aanbod rond diamant zal DIVA een nieuwe start kunnen betekenen.

  -          Bovendien willen we plaats bieden aan jonge ontwerpers van eigen bodem die hier hun producten ook zullen kunnen aanbieden aan de bezoekers. Zo wordt DIVA ook een verhaal van kansen en een duw in de rug van het vele talent dat in deze stad rondloopt.

   

   

  Dames en heren,

  -          Het mag duidelijk zijn, er is een lange weg afgelegd om hier te komen. Ik heb het namelijk nog niet gehad over de uitdagingen die deze gedeeltelijk beschermde gebouwen hebben gevormd voor onze ontwerpers en architecten.

  -          De werken van de komende maanden zullen intensief en ingrijpend zijn, zonder hierbij aan het historische uitzicht van dit bouwblok te raken, een hele prestatie gezien de noden van een hedendaags museum en de erfgoedwaarde van dit bouwblok.

  -          En toch, ondanks de moeite die het heeft gekost om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen, ondanks de bouwkundige uitdagingen en ondanks alle bestuurlijke hervormingen en besparingen waar de provincie mee geconfronteerd is staan we hier vandaag om de eerste spadesteek te geven van DIVA en zitten we daarmee nog mooi op schema.

  -          Toen de eerste plannen van DIVA bekend werden gemaakt is er gezegd om eind 2017 te kunnen openen, wel zoals straks zal blijken uit de planning van de werken zullen we eind 2017 openen!

  -          Hoe DIVA er zal gaan uitzien, hoort u zo dadelijk, maar voor ik het woord doorgeef aan Jeroen Martens, de directeur van DIVA heb ik nog een praktische mededeling.

  -          De buurt zal de komende maanden natuurlijk wat hinder ondervinden van de werken. Daarom werd vorige week vrijdag een informatieve brief verspreid en organiseren we op 14 september een infoavond voor de buurtbewoners. We vinden het belangrijk om hen van in het begin te betrekken bij dit project en mochten hen het voorbije jaar al op enkele van onze evenementen verwelkomen.

  -          Tot slot wil ik nog onze medewerkers van de provincie, zowel bij DIVA als bij het departement Logistiek, de partners bij de stad , de aannemer en de architecten bedanken en feliciteren. Het is dankzij de goede samenwerking van de laatste jaren dat we hier nu staan en aan het volgende hoofdstuk in ons verhaal kunnen beginnen.

  -          Dan geef ik nu graag het woord aan directeur Jeroen Martens en projectverantwoordelijke Charlotte Rubbens voor een toekomstbeeld van DIVA en een overzicht van de geplande werken. Aansluitend geven we een symbolische eerste spadesteek.

  -          Ik dank u.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN BERICHTEN

  8 september 2016

  Drie nieuwe projecten van start in Interreg Vlaanderen-Nederland

   

  Ruim 13 miljoen euro - inclusief cofinanciering - wordt met nieuwe goedkeuring in de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd.

  Leve(n) de Bodem

  Op 7 september keurde Interreg Vlaanderen-Nederland drie nieuwe projecten goed. ‘Natuurlijk groen als grondstof’ richt zich op de opstart van een kringloopeconomie rond groene reststromen. Bij ‘SKiN-HUID’ en ‘PRosPERoS’ ligt de focus op (zorg)innovatie. 'SKiN-HUID' ontwikkelt een kankertherapie tegen huidtumoren en ‘PRosPERoS’ zal op maat gemaakte implantaten voor heup en rug ontwikkelen door middel van regeneratieve geneeskunde.

  Met deze goedkeuring wordt, inclusief cofinanciering, in totaal ruim 13 miljoen euro in de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd. Hiervan komt 6.5 miljoen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Ondertussen staat de teller op 28 goedkeuringen waarmee 68.9 miljoen euro vanuit het EFRO fonds werd geïnvesteerd in de grensregio. Nog deze maand plant het programma een derde oproep. 

   

   

  CrossRoads: het beste project in Europa?
  Finaleplaats RegioStars Awards 

  Elk jaar worden door de Europese Commissie de RegioStars Awards uitgereikt. Binnen vijf verschillende thema’s worden innovatieve en succesvolle projecten in regionale ontwikkeling in de spotlight gezet en beloond. CrossRoads werd geselecteerd voor de finale. Meer informatie kan u hier vinden. 

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  06-09-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN BERICHTEN

  Provincie Antwerpen

  Lekkers met Streken-terras op Landbouwdag Heist-op-den-Berg
  Zaterdag 10 september van 9 tot 17u, Heereweg z/n, Wiekevorst/Heist-op-den-Berg

  Zin in een leuke gezinsuitstap? Kom op zaterdag 10 september naar de Landbouwdag van Heist-op-den-Berg en passeer zeker eens langs het gezellige Lekkers met Streken-terras. Je maakt er kennis met het lekkers uit Heist-op-den-Berg en omstreken en kunt er proeven er van hoeve-ijs, rijstpap, fruit, kaas, streekbier, appelsap en veel meer.

   

  De Landbouwdag wordt om 9u officieel geopend door gedeputeerde voor platteland Peter Bellens.

   

  Met het ganse gezin genieten op het Lekkers met Streken-terras - Copyright: Hooibeekhoeve


  Aanwezige producenten:

  • Hoevezuivel - De Witte Lelie

  • Serafijn bieren - Microbrouwerij Achilles

  • Runds- en lamsvlees - ’t Zwarthof

  • Saffraan en afgeleide productenBelgische Saffraan - Linda Van Den Bulck

  • Noten en olie - Migino

  • Aardbeien, confituren en aardbeiensap - Op het veld

  • Kaas - Van Loock Agra

  • Fruit- en appelsap - Notelteirs

  • Vollegrond groenten - Tuinbouwbedrijf Vercammen

   

  Volgende editie:

  Op maandag 31 oktober vind je het Lekkers met Streken-terras op de jaarmarkt van Willebroek.

  PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

  Wanneer:
  zaterdag 10 september, van 9 tot 17u

  Waar:
  Heereweg z/n, Wiekevorst/Heist-op-den-Berg

  Website:
  www.landbouwdag.be

  Beleidsverantwoordelijke:
  Ludwig Caluwé,  gedeputeerde bevoegd voor landbouw

  Peter Bellens,  gedeputeerde bevoegd voor platteland


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN BERICHTEN

  05 | 09 | 2015

  Uitgebreide delegatie op Agromissie naar China
  Helft van de deelnemende bedrijven komt uit provincie Antwerpen

  Afgelopen weekend is een Vlaamse delegatie richting China afgereisd. De deelnemende bedrijven uit de agro-industrie gingen in op de uitnodiging van organisatoren Flanders Investment & Trade (FIT) en provincie Antwerpen. Naast een uitgebreide delegatie van de provincie Antwerpen, met onder andere gedeputeerde voor Landbouw, Economie en Internationale Samenwerking Ludwig Caluwé, komt ook de helft van de deelnemende bedrijven uit de provincie Antwerpen.

  Voor de organisatie van de zevendaagse zakenreis naar China sloot de provincie Antwerpen een samenwerkingsakkoord met Flanders Investment & Trade af. De groepszakenreis naar Beijing, Shaanxi en Shanghai is specifiek gericht op bedrijven in de agro-sector. De helft van de deelnemende bedrijven komt uit de provincie Antwerpen: Arbor uit Hulshout, AVT Europe uit Essen, Bens uit Westerlo, Molenbergnatie uit Antwerpen, Noordvlees – Van Gool uit Kalmthout en Proviron Industries uit Hemiksem.

   

  De provincie Antwerpen heeft reeds meer dan 30 jaar een intensieve samenwerking met de Chinese provincie Shaanxi, die is ontstaan naar aanleiding van de vestiging van de joint venture van Jansen Beerse in Xi’an in 1985. “Wij waren toen een pionier, want we waren de eerste Belgische provincie die een samenwerking aanging met een Chinese partner”, verklaart Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie, Landbouw en Internationale Samenwerking. “Als resultaat hiervan beschikken we over een goed uitgebouwd netwerk van contacten in de hele provincie Shaanxi, die wij ter beschikking kunnen stellen van onze bedrijven.”

   

  De agromissie trekt de komende dagen onder meer naar Yangling in Shaanxi, waar het ‘Yangling Agricultural High-tech Industries Demonstration Zone’ is gevestigd. Deze ‘Zone’ bestaat uit een topuniversiteit in China, de Northwest Agriculture and Forestry University, scholen voor technisch- en beroepsonderwijs, O&O-centra en een industriepark met Chinese en joint-venture bedrijven. Ze werd opgericht in 1998, met als bedoeling om het hele landbouwgegeven bijeen te brengen en zo maximale interactie te stimuleren.

  Beleidsverantwoordelijke:
  Ludwig Caluwé,  gedeputeerde bevoegd voor Economie, Landbouw en Internationale


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN BERICHTEN

  Provincie Antwerpen

  05 | 09 | 2016

  Zwarte Liza overleden
  Rivierenhof in rouw

  Vanochtend werd Zwarte Liza dood aangetroffen op de Kinderboerderij Rivierenhof. Aldaar tijdelijk ondergebracht omwille van het bevrijdingsvuurwerk, viel de mega-populaire zwarte zwaan op het erf ten prooi aan een sluwe vos. 

  De chou-chou van het Rivierenhof is niet meer. Van zodra de zwarte zwaan vorig voorjaar op de kasteelvijver was neergestreken, werd het mysterieus aangelande dier massaal door de bezoekers van het provinciaal domein in de harten gesloten.

  Van heinde en ver was er grote belangstelling voor deze gevederde exoot, er werd zelfs een reportage voor CNN over ingeblikt. Dichter bij huis kwam er een online referendum om het dier een naam te geven en de gemoederen bedaarden pas op 12 mei 2015 toen de zwaan met suikerbonen en een lied van Katastroof officieel werd gedoopt tot Zwarte Liza, Burilda, Blacky van het Rivierenhof. (zie hernomen persbericht hieronder).

  Bij zeer koude temperaturen werd Zwarte Liza ondergebracht op de Kinderboerderij. Ook wanneer de vuurpijlen van de Bevrijdingsfeesten boven de spiegelvijver gingen knallen, vond de zwarte zwaan daar tijdelijk onderdak.

   

  Helaas liep de laatste uitstap de zwaan die niet kon vliegen dit weekend fataal af. Zondagnacht viel Zwarte Liza ten prooi aan een vos die zich onder omheiningen van het erf langsheen de Parkweg had gegraven.

   

  Dit mooie roofdier is steeds vaker actief in de grootstedelijke rand en dus ook in het natuurwaardevolle Rivierenhof. Hoe spijtig ook, er mag worden geconcludeerd dat Zwarte Liza eigenlijk een zeer ‘natuurlijke’ dood is gestorven.

  Beleidsverantwoordelijke:

  Bruno Peeters,  gedeputeerde bevoegd voor groendomeinen
  COPY RICHT PROVINCIE ANTWERPEN


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN BERICHTEN

  Provincie Antwerpen

  Monumentenwacht provincie Antwerpen in Kristus Koningkerk op Open Monumentendag
  Focus ligt op glas-in-loodramen en gerestaureerd Klaisorgel

  Zondag 11 september stellen weer honderden monumenten in Vlaanderen hun deuren open. Het lokale comité OMD Antwerpen kon rekenen op de medewerking van  Monumentenwacht provincie Antwerpen en het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen om in de Antwerpse Kristus Koningkerk aan jong en oud een boeiend programma aan te bieden.


  De Kristus Koningkerk is een iconisch gebouw in de wijk het Kiel. Wie via de Boomsesteenweg naar Antwerpen rijdt, ziet het typische silhouet al van ver opdoemen. De kruisbasiliek is in 1928-1930 gebouwd naar ontwerp van Jos Smolderen in modern romaans-byzantijnse stijl. Het gebouw deed eerst dienst als Museum voor de Vlaamse kunst op de Wereldtentoonstelling van 1930 en werd pas nadien parochiekerk. Op Open Monumentendag vind je hier een algemeen infopunt. Je kan genieten van een film- en fototentoonstelling over de wereldtentoonstelling van 1930 en de specifieke architectuur in de omringende Tentoonstellingswijk.

   

  Ook voor kinderen!

  Monumentenwacht provincie Antwerpen focust op de glasramen en verzorgt doorlopend rondleidingen voor volwassenen en activiteiten op kindermaat. Jan Defauw geeft om 14, 15 en 16 uur een rondleiding over de historiek van de glas-in-loodramen. Aan de infostand over het gerestaureerde Klaisorgel vertrekt een rondleiding om 14.30 uur, 15.30 uur en 16.30 uur. Er is ook een doe-orgel voor kinderen.

   

   

  Armand Calders, Karton voor een glasraam in de Kristus Koningkerk - Copyright: Architectuurarchief Provincie Antwerpen

  Glasramen inkleuren

  “Onze monumentenwachters delen hun kennis van en liefde voor het erfgoed graag met groot en klein. Ze nemen je mee voor een boeiende wandeling vol informatie over inspectie, schadebeelden en onderhoud van glas-in-loodramen. Ze laten je ook een paar onverwachte hoeken en gaatjes van de kerk zien! En we vergeten ook de kleintjes niet: kinderen mogen deelnemen aan een leerrijke zoektocht over de glasramen in de kerk, of een lijntekening van een glasraam tot leven brengen met kleur. Doe mee en geef je invulblad of tekening zeker af, want we verloten drie mooie prijzen onder de beste en mooiste werkstukjes,” stelt gedeputeerde voor Cultuur Luk Lemmens.

   

  Ten slotte kan de bezoeker nog terecht op een tentoonstelling over kerkelijke gewaden en attributen en de tentoonstelling GLAS(h)ART van kunstenaar Leo Vinck. Deze laatste tentoonstelling loopt nog tot 18 september.

  PRAKTISCHE INFO

  Wanneer:
  Zaterdag 11 september van 10 tot 10.45 uur en van 12 tot 18 uur
  Opgelet! Om 11 uur is er een misviering, dan is de kerk tijdelijk enkel voor de eredienst open.

  Waar:
  Kristus Koningkerk, Louis Strausstraat 1, 2020 Antwerpen

  Meer info:
  www.provincieantwerpen.be

  Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor Cultuur


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zorgbedrijf Antwerpen

  20 Jaar DC LIBERTY

  5 september 2016 om 16 uur zat de tuin en de feestzaal van dienstencentrum LIBERTY afgeladen vol voor het feest van  20 jaar…

   

  Tegelijk werd ‘LILIANE’ in de bloemetjes gezet, zowel door de leiding als door het personeel evenals door de residenten.

   

  Inderdaad is zij het enige personeelslid dat er van in het begin bij was.

   

  Spijtig dat er geen ‘grote namen’ opdaagden om in de feestelijkheden te delen.

  De centrumleiding nam het goed op en verklaarde filosofisch : ‘Zolang het maar plezant is’ – en dat was het!

   

  Bedankt voor de drank en de hapjes…en doe er nog gerust 20 jaar bij.

  TEKST LEO SPAEY

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoboken Nieuws

  72 jaar herdenking

  Ja zolang is het geleden dat Hoboken op 4 September werd bevrijd van de bezetting door duitsland.

  Het thema ging over nooit meer oorlog dat we het terrorisme door fanatiekelingen die hun geloof misbruikten niet mochten beschouwen als oorlog  daar we toch vrij kunnen reizen door Europa.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 03/12-09/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 12/11-18/11 2018
 • 05/11-11/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 02/07-08/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 28/05-03/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 26/03-01/04 2018
 • 19/03-25/03 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 26/02-04/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 18/12-24/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 02/10-08/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2021
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!