Inhoud blog
  • Provincie Antwerpen
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Regionaal Nieuws
    van Antwerpen
    17-10-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpe




    16 | 10 | 2020

    Provincie Antwerpen beschermt 60 000 ha Amazonewoud en plant ook nog eens 24 ha bomen

    De provincie Antwerpen gaat het engagement aan om tegen eind 2020 als organisatie klimaatneutraal te zijn. Daartoe gaat de provincie Antwerpen nu een samenwerking aan met BOS+ om jaarlijks 4000 ton CO2 te compenseren door de aanplant van 24 hectare bomen in het Amazonewoud. Daarnaast beschermt de provincie Antwerpen 60 000 ha tropisch woud, een gebied vergelijkbaar met de totale bosoppervlakte die onze provincie rijk is. Het project streeft een socio-economische versterking van inheemse gemeenschappen na. Lokale besturen kunnen vanaf 2021 in het project participeren.

    “Als SDG-provincie geloven we dat een duurzaam beleid inhoudt dat we met alle beleidsdomeinen samenwerken aan een gemeenschappelijk verhaal rond de Duurzame Ontwikkelingsdoelen dat verankerd ligt in de hele organisatie, door de hele organisatie gedragen wordt en de departementsgrenzen overstijgt. Vandaar dat we in onze ambitie om een klimaatneutrale organisatie te zijn, ook de verbinding leggen tussen ons klimaat- en mondiaal beleid”, licht gedeputeerde Lemmens, bevoegd voor Mondiaal beleid toe. “Hiervoor gaat provincie Antwerpen een samenwerking aan met BOS+, via het project ‘Behoud en herstel van Amazonewoud in Peru in het kader van co-beheer van natuurreservaten door inheemse gemeenschappen’. BOS+ is een Vlaamse ngo met de nodige expertise rond nationale en internationale bosbescherming. Hun ervaring met grote projecten die de inheemse volkeren daarbij ook nog socio-economisch versterken, vormt een absolute meerwaarde en is bepalend voor de samenwerking.”

     

    Pieter Van de Sype, programmacoördinator Latijns-Amerika bij BOS+, ontving de symbolische cheque van € 485.300 die de provincie in dit project zal investeren.

     

    “Bosbehoud en bosherstel zijn zeer relevante en wereldwijde kwesties, waarbij Vlaanderen een verantwoordelijkheid draagt. BOS+ is zeer blij dat de provincie Antwerpen met dit stevig engagement hierin een voortrekkersrol opneemt.” Bert De Somviele – Directeur van BOS+

    P_Bijschrift - Copyright: xxx

    CO2-compensatie en het herstel van natuurlijke ecosystemen

     

    Het Amazonewoud vormt het grootste aaneengesloten tropische woud ter wereld. Het woud absorbeert 2 miljard ton CO per jaar, 25 keer de jaarlijkse, totale uitstoot van Vlaanderen. Om deze longen van de wereld te behoeden voor verdere degradatie zal de provincie 60 000 ha beschermen. Daarnaast wordt er 24 ha hersteld door nieuwe aanplant, want op een bijkomende CO2-compensatie van 4 000 ton neerkomt. Op deze ontboste percelen kan door de aanplant ook maximaal ingezet worden op het stimuleren van het lokale ecosysteem.

     

    De provincie Antwerpen zet daarbij samen met BOS+ ook in op een biodiversiteitsmonitoring. Het herstel van natuurlijke ecosystemen is immers cruciaal in de strijd tegen de klimaatverandering met het bijhorende biodiversiteitsverlies. De Verenigde naties hebben het komende decennium reeds uitgeroepen tot de ‘VN-decade van het Ecosysteemherstel’.

     

    De biodiversiteitsmonitoring gebeurt in samenwerking met een Vlaamse en Peruviaanse universiteit, de lokale autoriteiten en de inheemse bevolking. Bij de inheemse bevolking is immers een enorme kennis m.b.t. het lokale ecosysteem en de soorten aanwezig.

     

    Ontwikkelingsproject met nadruk op duurzame resultaten

     

    De inheemse gemeenschappen staan in het project centraal. Zij staan mee in voor het beheer en het is van groot belang om doorheen de versterking van hun socio-economische perspectieven draagkracht te creëren bij de lokale bevolking. Op deze manier gaan de bescherming van het Amazonewoud en ontwikkelingssamenwerking hand in hand.

     

    “Het project situeert zich in twee Peruviaanse gemeenschapsreservaten: Yanesha (in het centrum van het land) en Amarakaeri (in het zuidoosten van het land). Elk gemeenschapsreservaat bestaat uit een reservaatzone (beschermd bos) en een bufferzone (leefgebied van de inheemse gemeenschap). Het beheer van het bos, het uitzetten van actieplannen voor de bufferzone en de uitvoering ervan gebeuren in overleg met hen”, licht Pieter Van de Sype toe. “Daartoe werken we samen met de ECA-Amarcy en ECA-Amarakaeri, die de inheemse gemeenschappen vertegenwoordigen die rond het reservaat leven. De ECA’s beheren de gemeenschapsreservaten i.s.m. de overheidsinstantie SERNANP.”

     

    “In de bufferzones rond de natuurreservaten zal aan agroforestry en bosbouw gedaan worden. Daarbij wordt gefocust op waardeketens van niet-houtige bosproducten en duurzame boslandbouw, zonder negatieve impact op de bosoppervlakte en met het oog op inkomensverhoging. Zo beschermen we niet alleen het woud, maar zorgen we ook voor een socio-economische vooruitgang van de lokale gemeenschappen”, benadrukt gedeputeerde Lemmens.

     

    Tot slot zorgt de bescherming en het herstel van het ecosysteem voor meer voedselvoorziening en een betere waterbevoorrading. Een win-win voor natuur én mens.


    Ook lokale besturen kunnen deelnemen

     

    Deze vernieuwende aanpak onderscheidt zich bovendien door haar participatieve karakter waarbij lokale besturen worden uitgenodigd om in te tekenen op deze samenwerking met BOS+. Zo kunnen zij op maat investeren binnen ons provinciale kader.

     

    Vele lokale besturen delen de provinciale ambitie om klimaatneutraal te worden. Complementair op bebossingsprojecten op het eigen grondgebied en ter aanvulling op de beperking van de eigen CO2-uitstoot, biedt dit project de mogelijkheid om ook aan CO2-compensatie te doen via bosbouw in het Zuiden.

     

    De extra financiering vanuit het lokaal bestuur versterkt het project en de resultaten in Peru. Deze zorgt immers voor de realisatie van een uitgebreidere biodiversiteitsmonitoring, de implementatie van boslandbouw bij een grotere doelgroep en het versneld doorgroeien van de pilootfase naar een volledig uitgebouwd compensatieproject.

     

    Elk deelnemend lokaal bestuur kan ook via de provincie rekenen op uitwisseling en netwerking tussen andere betrokken lokale besturen omtrent dit engagement. Zo bouwen we samen verder aan één sterk verhaal, zowel in het Amazonewoud als in onze eigen regio.

     

    Provinciaal klimaatbeleid stopt niet aan de provinciegrens

     

    “Om tegen eind 2020 klimaatneutraal te zijn, doet de provincie uiteraard niet uitsluitend aan CO2 compensatie en bosbescherming in het Zuiden. De CO2 compensatie en bosbescherming in het Amazonewoud is een laatste stap”, benadrukt gedeputeerde Lemmens. “Begin 2021 lanceert de provincie haar klimaatactieplan om tegen 2030 -40% minder CO2 uit te stoten en het risico op hittestress, droogte en wateroverlast te verminderen.”

     

    Sinds 2006 heeft de provincie haar eigen broeikasgasuitstoot met 46% kunnen verminderen, vooral door het isoleren van gebouwen, de installatie van energiezuinige verwarmingsinstallaties en de overschakeling naar groene stroom.

     

    Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, SDG’s

     

    Dit project past in het beleid van de provincie Antwerpen dat vooropstelt dat de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) een rode draad vormen bij beleidsbeslissingen. Duurzaamheid is een kernwaarde in het bestuursakkoord, de organisatiecultuur, dagelijkse werking en beslissingen van het Antwerpse provinciebestuur.

     

    Met het project wordt direct ingezet op de SDG’s  ‘strijd tegen armoede’ en ‘klimaatactie’, zowel in provincie Antwerpen als wereldwijd.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Mondiaal Beleid

     








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-10-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AZ Klina

     

     


     oktober 2020

     

     

    Radiologen AZ Klina gebruiken artificiële intelligentie
    bij opsporen borstkanker

    Vanaf deze week gebruiken de radiologen van AZ Klina in Brasschaat, als eersten in de provincie Antwerpen, bijkomend artificiële intelligentie (AI) bij de beoordeling van mammografieën. Op deze manier kan borstkanker vroeger worden opgespoord. Ook kan de AI het risico op borstkanker in de toekomst inschatten, wat een primeur is voor België.

     

    “Als radioloog krijgen we een extra hulpmiddel”, zegt dr. Isabelle Biltjes, mammoradiologe in AZ Klina. “Zelf blijven we uiteraard de mammografieën beoordelen. De AI zal dat ook doen. Het algoritme kan bepalen welke afwijkingen borstkanker zijn, hoeveel risico er bestaat dat een bepaald letsel tot borstkanker uitgroeit en welk risico een patiënt heeft op het ontwikkelen van borstkanker. De AI zal ons toelaten meer borstkankers in een vroeger stadium te ontdekken en zal ons helpen bij onze besluitvorming. Maar de AI zal een radioloog nooit kunnen vervangen.”

    Vanaf deze week zullen radiologen van AZ Klina ProFound AI – zo heet het programma – gebruiken bij alle mammografieën. “Zeker bij een tomosynthese (3D-mammografie waarbij 160 tot 300 beelden gemaakt worden, tegenover vier beelden bij een klassiek onderzoek), zal de AI op termijn tijdswinst opleveren. Het programma zal ons precies kunnen vertellen waar een verdacht letsel zit, maar ook welke zones we met zekerheid kunnen uitsluiten. Als radioloog zullen we altijd eerst de opname bekijken en daarna onze bevindingen vergelijken met die van de AI. Ziet die hetzelfde, meer of minder? Radiologie wordt zo complex en er is zoveel informatie te verwerken. De AI zal ons hierbij helpen. Het is een tool die we moeten omarmen.”

     

     

     

    Dr. Biltjes maakt als radioloog deel uit van het team Borstkliniek Voorkempen. De Borstkliniek coördineert sinds 2006 de werking van een team van 22 artsen en 12 paramedici, die jaarlijks in multidisciplinair verband meer dan 250 nieuwe borstkankerpatiënten behandelen.

     

     








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CVO Vitant

      

    Volwassenen met beperking ontvangen deelcertificaat voor hun horeca-opleiding
    CVO Vitant organiseert als enig centrum in Vlaanderen horeca-opleiding voor volwassenen met beperking


    CVO Vitant werkt samen met vzw Rotonde om een volwaardige basisopleiding horeca te geven aan volwassenen met een beperking. Vorig schooljaar startte een groep van 14 volwassenen met 3 begeleiders op. Hoewel het coronavirus voor wat vertraging zorgde, ontvingen vorige week alle deelnemers hun deelcertificaat
     

    CVO Vitant organiseert sinds september 2016 als enig centrum in Vlaanderen een horeca-opleiding voor volwassenen met een beperking. De groep volwassenen van vzw Rotonde leert zowel keuken-als zaalwerk. Het provinciaal volwassenenonderwijs draagt zo sinds jaren haar steentje bij tot inclusief onderwijs. 

    Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor het Provinciaal Onderwijs Antwerpen: “Het provinciaal onderwijs heeft aandacht voor gelijke kansen. Het onderwijs speelt immers een belangrijke rol om mensen kansen te geven in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Het is belangrijk dat onze cursisten zich niet laten hinderen door hun beperking, maar net door goed onderwijs hun mogelijkheden en talenten kunnen ontdekken en ten volle kunnen ontwikkelen.”

    Basisopleiding stoomt hen klaar voor echte werk in ‘inclusieve bistro’s’

    In de basisopleiding leren de cursisten de basisknepen van het keuken- en zaalwerk. Zoals alle opleidingen in CVO Vitant, is ook deze opleiding zo beroepsgericht mogelijk opgevat. Zo baten deze cursisten een aantal keer de bistro van het centrum uit waarbij ze zowel koken als bedienen.

    Opleiding op maat van personen met een handicap 

    “Deze opleiding past helemaal binnen de visie van CVO Vitant” vertelt Dirk De Wilde, adjunct-directeur van CVO Vitant. “Binnen de opleiding leren de begeleiders aan de cursisten dezelfde technieken en vaardigheden als in andere beginnerscursussen. Het verschil is dat er naast een chef nu ook enkele begeleiders mee in de keuken staan en het tempo lager ligt. Vzw Rotonde neemt elke week 3 begeleiders mee voor 14 cursisten. Zij volgen mee de lessen en leiden alles in goede banen.” Dirk sluit af met een leuk nieuwtje: “In oktober starten we ook een groep bakkerij op.”

    Organisaties die graag willen participeren of personen die op de hoogte willen gehouden worden, kunnen dit melden aan CVO Vitant via mail: bonnie.peeters@cvovitant.be of telefoon: T 03 242 26 20. Meer info: www.cvovitant.be

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Onderwijs










    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen




    14 | 10 | 2020

    Zoektocht naar ‘wandeling van het jaar’ van start
    Toerisme Provincie Antwerpen stimuleert vakantiesector om wandeling te nomineren

    Eén voordeel aan deze vervelende coronacrisis: wandelen en fietsen blijken populairder dan ooit.

    Dat belooft voor de wedstrijd ‘Wandeling van het jaar’ van Toerisme Provincie Antwerpen. Wie wordt de opvolger van ‘Flirten met de grens in de vallei van het Merkske’ in Hoogstraten?

    Een bredere oproep naar vakantiemakers en een vereenvoudigde procedure moeten van 2021 een topeditie maken.

    Ook dicht bij huis maak je knappe wandelingen. Dat hebben vele Vlamingen de voorbije maanden ondervonden.

    Precies de filosofie achter ‘Wandeling van het jaar’! Dankzij de wedstrijd van Toerisme Provincie Antwerpen ontdekten wandelaars uit heel Vlaanderen minder bekende parels als natuurgebied Lovenhoek in Vorselaar of Hobokense Polder in Antwerpen.

    Copyright: Mie De Backer voor Toerisme Provincie Antwerpen

    Iedereen wint

    Dat deelnemen loont, weten de jongste winnaars beter dan wie ook.

    Natuurpunt Markvallei en het team van Toerisme Hoogstraten blikken enthousiast terug op het succesvolle parcours van ‘Flirten met de grens in de vallei van het Merkske’. Méér nog dan de geldprijs van 1000 euro betekent de titel van ‘wandeling van het jaar’ immers extra promotie, meer bezoekers en een bonus voor lokale ondernemers.

    Genoeg redenen om de oproep nóg breder te verspreiden binnen de vakantiesector. Naast gemeenten, toeristische diensten en natuurverenigingen spoort Toerisme Provincie Antwerpen ditmaal ook uitbaters van logies en attracties aan om een kandidatuur in te dienen.

    Tegelijk vereenvoudigt Toerisme Provincie Antwerpen de procedure: een kaartje, toeristische blikvangers en een motivering volstaan.

    IJzersterke formule

    Alle ingestuurde wandelingen worden op het terrein uitgebreid gescreend.

    In maart 2021 maakt Toerisme Provincie Antwerpen de shortlist bekend.

    De wedstrijd loopt tot en met 31 augustus. In september volgt de voorstelling van de nieuwe ‘wandeling van het jaar’.

    Toerisme Provincie Antwerpen zet het winnende traject een jaar lang in de kijker.

    Gedeputeerde voor toerisme Jan De Haes: “Heel benieuwd wat er ditmaal uit de bus komt. Inspiratie genoeg om aan de slag te gaan, zoals een vernieuwd wandelnetwerk, een pas ontsloten natuurgebied of een speciale verjaardag. We juichen het ook toe wanneer meerdere vakantiemakers samen een dossier insturen. Een injectie voor het wandeltoerisme, opgetogen ondernemers én wandelingen die onze bezoekers charmeren: de formule van de wedstrijd ‘Wandeling van het jaar’ blijft ijzersterk!

    PRAKTISCHE INFO

    Meer info:
    Wat betekent winst in de wedstrijd ‘Wandeling van het jaar’?

    Stef Custermans (Natuurpunt Markvallei) en Heidi Goossens en Arnold Wittenberg (diensthoofd en schepen Toerisme in Hoogstraten) blikken in een video terug op het succes van ‘Flirten met de grens in de vallei van het Merkske’.

    Meer info over de jongste winnaar op www.kempen.be.

     

    Meer details over de wedstrijd 2021 op www.provincieantwerpen.be.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Toerisme






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.District Merksem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    14 | 10 | 20

     

    District Merksem roept lokale handelszaken op om deel te nemen aan ‘Winkelgebaar voor de Merksemnaar’

     

    In april 2021 lanceert het district Merksem ‘Winkelgebaar voor de Merksemnaar’, een actie om lokaal winkelen te promoten. De lokale handelszaken krijgen het sinds de coronacrisis immers zwaar te verduren. Met de actie wil het district hen een hart onder de riem steken. Merksemse handelszaken die mee willen doen aan de actie, schrijven zich voor 15 december in.

     

    Voordelen voor alle Merksemnaren

    Via voordeelbonnen in de lente-editie van het Merksemse districtsmagazine MXM krijgen alle Merksemse handelszaken de kans een actie te promoten.

     

    Dankzij het systeem met voordeelbonnen kunnen alle Merksemse consumenten genieten van de acties. Het districtsmagazine MXM valt immers gratis in elke Merksemse brievenbus.

     

    Zowel de Merksemse handelszaken als Merksemse consumenten varen dus wel bij hun deelname.

     

    Er is nog meer: cadeaubonnen

    Alle Merksemnaren die voordeelbonnen gebruiken, maken via een trekking bovendien kans op cadeaubonnen die op hun beurt kunnen worden gespendeerd bij de deelnemende handelszaken.

     

    Inschrijven

    Merksemse handelszaken die willen meedoen met de actie, dienen zich via een online formulier in te schrijven voor 15 december 2020. Alle info en de link naar het inschrijvingsformulier is te vinden op www.merksem.be/middenstand.

     

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen





    14 | 10 | 2020

    Maak van het Havencentrum een ESF-ambassadeur
    Nieuw project leidt kwetsbare jongeren naar een job in de haven

    Met het Job Discovery Lab ontwikkelt het Havencentrum een nieuw arbeidsmarktgericht concept, dat kwetsbare jongeren helpt om een job te vinden in de haven. Het initiatief kan rekenen op steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF). Samen met 25 andere projecten maakt het Job Discovery Lab kans om uitgeroepen te worden tot 1 van de 3 ESF-ambassadeurs van dit jaar. Je kan de kandidatuur steunen door je stem uit te brengen via www.havencentrum.be.

    Europese steun om de arbeidsmarkt duurzaam te versterken


    Elk jaar bekroont het Europees Sociaal Fonds (ESF) drie organisaties die investeren in de arbeidskansen van kwetsbare groepen en in kwaliteitsvolle loopbanen. Daar is het Havencentrum met het Job Discovery Lab er dit jaar één van. Het ESF daagt organisaties uit om het functioneren van de arbeidsmarkt duurzaam te verbeteren. En dat is nu net waar het Havencentrum naar streeft: jongeren enthousiasmeren om in en rond het havengebied aan de slag te gaan. Tot nog toe gebeurde dat voornamelijk via activiteiten voor scholen, maar met het Job Discovery Lab duikt het educatieve centrum rechtstreeks de arbeidsmarkt in.

    Meer inzicht in eigen talenten en jobkansen in de haven

    Gedeputeerde Ludwig Caluwé, voorzitter van het APB Havencentrum: “Om kwetsbare jonge werkzoekenden en schoolverlaters aan een job in de haven te helpen ontwikkelt het Havencentrum een vernieuwende, gamified en interactieve workshop: het Job Discovery Lab. Die linkt hun eigen talenten en verwachtingen aan de diversiteit van beroepen in het havengebied. Het draagt ook bij tot een positief zelfbeeld én rijkt hen tools aan om hun positie op de arbeidsmarkt te versterken, zoals concrete cv-tips en jobsuggesties op maat.”

    “Het feit dat deze ontwikkeling gebeurt in een Europees samenwerkingsverband, is een enorm pluspunt,” merkt gedeputeerde voor Werk Kathleen Helsen op. “We leren zo nieuwe organisaties en partners met een gelijkaardige missie kennen. Die synergiën zijn zeer waardevol om kennis, inzichten en ervaringen uit te wisselen en samen duurzame initiatieven op de rails te zetten.” 

    Het Job Discovery Lab is nog in volle ontwikkeling. Projectverantwoordelijke Ellen Fels blikt vooruit op een ambitieus traject: “De eerste stappen zijn gezet: op basis van oriënterend onderzoek en gesprekken met doelgroepbegeleiders is een experience map opgesteld. Momenteel zijn we het concept inhoudelijk aan het uitwerken en binnenkort toetsen we het af bij stakeholders van de doelgroepen en stakeholders uit de haven. Vervolgens gaan we in 2021 diverse testsessies houden met leerlingen, studenten en jonge werkzoekenden. Zo willen we op basis van hun feedback tot een concept komen dat echt aansluit bij hun leefwereld.”

    Jongeren nemen deel aan een arbeidsmarktgericht project van het Havencentrum om jobs in de haven te ontdekken in Katoen Natie (archieffoto © Havencentrum)

    Stem voor het Job Discovery Lab

    In totaal dingen 26 projecten mee naar de titel van ESF-ambassadeur. Jij kan het initiatief van het Havencentrum een duwtje in de rug geven. Tot 23 oktober kan je via de website van het Havencentrum (www.havencentrum.be) je stem uitbrengen. De 15 projecten met de meeste stemmen mogen door naar de volgende ronde. Uit die lijst kiest een vakjury in november de 3 laureaten van 2020. Die krijgen elk een cheque van 10.000 euro om hun project extra te promoten.

    Banner van het Havencentrum in de ESF-ambassadeurswedstrijd (© Jesse Willems)

     INFO

    Wanneer:Nog tot en met 23 oktober 2020

    Waar: Stem via www.havencentrum.be

    Meer info beschikbaar op het internet: 
    Over het Job Discovery Lab
    Video over het Job Discovery Lab
    Over de ESF-ambassadeurswedstrijd

    Beleidsverantwoordelijke:
    Ludwig Caluwé, CD&V, gedeputeerde bevoegd voor Economie, Financiën, Landbouw, Innovatie, Logistiek en ICT en voorzitter van het Havencentrum

    Het Havencentrum, een autonoom provinciebedrijf van de provincie Antwerpen, is een educatief centrum dat jongeren informeert over de haven van Antwerpen en enthousiasmeert voor de professionele toekomstmogelijkheden in onze wereldhaven. Dankzij uitdagende excursies en workshops ontdekken jaarlijks zo’n 33.000 jongeren proefondervindelijk wat het havengebied te bieden heeft.
    Website: www.havencentrum.be
    Adres: Scheldelaan 444 – Haven 621, 2040 Antwerpen








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen




    15 | 10 | 2020

    Provincie investeert in innovatief realtime meetsysteem voor waterstanden
    Meer en snelle data helpen mee in de strijd tegen zowel droogte als wateroverlast

    De provincie Antwerpen installeerde 25 peilsensoren in haar waterlopen om in realtime het waterpeil te kunnen meten en data door te sturen. “Met meer dan 2400 km aan waterlopen zijn wij de grootste waterbeheerder in onze regio”, duidt gedeputeerde Jan De Haes, “De Internet of Things technologie stelt ons in staat om beter te anticiperen op  laag- en hoogwater. Zowel droogte als wateroverlast zijn immers grote uitdagingen voor de toekomst. De komende jaren wordt het meetnet nog verder uitgebreid om de kritieke punten snel en efficiënt op te volgen. We hopen dat deze betaalbare technologie een doorbraak kan zijn om samen met de andere Vlaamse waterbeheerders oppervlaktewaterpeilen intensiever en structureler te monitoren.”

    Tot nu toe beschikte de provincie Antwerpen slechts over gefragmenteerde informatie over de waterstanden. Enerzijds waren er data van meetinstallaties van de VMM op provinciale waterlopen en anderzijds voerde ze zelf metingen uit i.f.v. specifieke projecten. “De provincies beheren een substantieel deel van de onbevaarbare waterlopen, dit maakt dat wij één van de belangrijkste spelers zijn op het vlak van waterbeleid in Vlaanderen. Alleen al in de provincie Antwerpen gaat het om maar liefst 2400 km”, licht gedeputeerde Jan De Haes toe. “De nieuwe peilsensoren sturen ons in real time data door, wat een enorme tijdswinst oplevert. Daarenboven is dit type van toestellen een pak goedkoper dan de huidige meetinstallaties van VMM waardoor we op veel meer plaatsen kunnen meten. Dankzij de Internet of Things technologie kunnen waterbeheerders sneller anticiperen op droogte en wateroverlast.” 

    Copyright: provincie Antwerpen

    Sensoren sturen realtime metingen door naar dataplatform.

    De provincie Antwerpen installeerde voor de zomer een eerste reeks van 25 peilsensoren om in realtime het waterpeil te kunnen meten en data door te sturen. De komende jaren breidt dit nog verder uit. Op basis van een analyse van kritieke waterlopen voor zowel droogte als wateroverlast werden momenteel ruim 80 locaties geselecteerd.

    De sensor wordt tegen een brug geplaatst en meet de afstand tot het wateroppervlak via een akoestisch signaal. Deze sensor is te vergelijkbaar met de parkeersensoren in autobumpers. De toestellen zijn ook voorzien van een temperatuursensor en een ingebouwde GPS. Een zonnepaneeltje levert energie. Het compacte toestel stuurt elke 15 minuten metingen draadloos door via LoRa (Internet of Things) naar een dataplatform. Daar worden de metingen automatisch omgerekend naar waterpeilen en vergeleken met waak- en alarmpeilen. Zo kan de provincie snel maatregelen nemen als dat nodig is. De komende jaren bouwt de provincie dit meetnet verder uit en stemt de ontsluiting van de meetgegevens maximaal af met andere waterloopbeheerders.

    Jan De Haes: “We beschikken over een intern datasysteem, maar zoeken ook, samen met VMM en de andere Vlaamse provincies, naar een webtoepassing om deze meetgegevens voor iedereen beschikbaar te stellen. We hopen dat dit nieuw type peilsensoren hun werk goed doen, want ze zijn een belangrijke sleutel om in de toekomst structureel én snel op grote schaal in Vlaanderen te anticiperen op zowel op droogte als wateroverlast.”

    Locaties waar er al een meettoestel hangt:


    Kaart 1: geplaatste meetpunten

     

    Kaart 2: planning meetpunten

     

     










    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Borgerhout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

      

    BERICHT

     

     

    15 | 10 | 2020

     

    Borgerhout gaat van ‘t padje tijdens Dag van de Trage Weg

     

    De Dag van de Trage Weg (17 en 18 oktober) is de geknipte gelegenheid om minder bekende paden te ontdekken. District Borgerhout stelt daarom het gloednieuwe ‘Natuuravontuur’ in het Te Boelaerpark voor. Dat is een doe-het-zelf natuurwandeling met filmpjes en opdrachten voor jonge en iets oudere avonturiers. De wandeling kan je dit weekend voor het eerst coronaveilig uitproberen in je (gezins)bubbel, tijdens Dag van de Trage Weg.

     

    Dag van de Trage Weg op 17 en 18 oktober

    Trage wegen zijn paden of wegen die bestemd zijn voor niet-gemotoriseerd verkeer. Wandelaars en fietsers zijn de belangrijkste gebruikers. In heel Vlaanderen staat er een verrassend aanbod aan wandelingen op het programma. Ook Borgerhout pakt uit met maar liefst 20 originele wandelingen doorheen het district. Onder de noemer ‘wandelen langs natuur of een schone muur’, kan je langs de graffitimuren van ‘Walls of Boho’ fietsen, kuieren langs de gevelkunst van ‘50 jaar Marokkaanse migratie’, of de ‘Groene Beddingwandeling’ ontdekken die ook door Borgerhout passeert.

     

    Borgerhoutse David Attenborough is je gids op Natuuravontuur

    Tijdens 6 korte filmpjes neemt Natuurpuntgids Jens Verwaerde je mee op ‘Natuuravontuur’ door het Te Boelaerpark. Deze doorwinterde Borgerhoutenaar en columnist van Borgerblad vertelt allerlei weetjes over de fauna & flora, gevolgd door een klein opdrachtje.

     

    “Omdat een groot deel van het vrijetijdsaanbod niet kon doorgaan tijdens de verstrengde coronamaatregelen, werkten we leuke, coronaveilige alternatieven uit. Één daarvan is dit Natuuravontuur in ons mooie Borgerhoutse park. Deze wandeling is een leuke activiteit voor het hele gezin. Ook de iets oudere ontdekkingsreiziger kan hier nog iets van opsteken!”, zegt Ben Segers, districtsschepen voor cultuur in Borgerhout.

     

    Je kan op verschillende plekken in het park een bord vinden met daarop een QR-code. Je scant de code met de camera van je smartphone of met een gratis app die QR-codes scant. Startpunt is de ingang van het park in de Karel van de Woestijnelei.

     

    Luc Moerkerke, districtsschepen voor sport, is alvast enthousiast en probeert de wandeling deze zondagnamiddag uit. Hij helpt Borgerhoutenaren graag met vragen over de wandeling en met het scannen van de QR-codes. Afspraak bij het startpunt in het Te Boelaerpark, ingang aan de Karel van de Woestijnelei, tussen 14 uur en 14.30 uur.

     

    “Het district steunt al langer de Trage Wegen campagne. Trage wegen nodigen uit om te lopen, te wandelen, te fietsen. Bewegen is ontzettend belangrijk. Dit moet ook in de stad en in Borgerhout kunnen”, voegt de districtsschepen voor sport nog toe.

     

    Idealiter ontdek je dit aanbod in het park zelf, maar als je niet mobiel bent, kan je de filmpjes ook thuis bekijken via de website van district Borgerhout. Je kiest zelf wanneer je op Natuuravontuur gaat. Het aanbod loopt permanent in het Te Boelaerpark.  

     

    Meer info:

     

    EINDE PERSBERICHT

     

    Meer info over dit persbericht:

    Inne Peeters, cultuurantenne Borgerhout, 0485 47 49 85, inne.peeters@antwerpen.be

    Verantwoordelijke districtsschepenen:

    Ben Segers, bevoegd voor cultuur, 0472 55 71 92, ben.segers@antwerpen.be

    Luc Moerkerke, bevoegd voor sport, 0475 86 07 95, luc.moerkerke@antwerpen.be

     

     

    .

     



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen

        




    16 | 10 | 2020

    Provincie Antwerpen beschermt 60 000 ha Amazonewoud en plant ook nog eens 24 ha bomen

    De provincie Antwerpen gaat het engagement aan om tegen eind 2020 als organisatie klimaatneutraal te zijn. Daartoe gaat de provincie Antwerpen nu een samenwerking aan met BOS+ om jaarlijks 4000 ton CO2 te compenseren door de aanplant van 24 hectare bomen in het Amazonewoud. Daarnaast beschermt de provincie Antwerpen 60 000 ha tropisch woud, een gebied vergelijkbaar met de totale bosoppervlakte die onze provincie rijk is. Het project streeft een socio-economische versterking van inheemse gemeenschappen na. Lokale besturen kunnen vanaf 2021 in het project participeren.

    “Als SDG-provincie geloven we dat een duurzaam beleid inhoudt dat we met alle beleidsdomeinen samenwerken aan een gemeenschappelijk verhaal rond de Duurzame Ontwikkelingsdoelen dat verankerd ligt in de hele organisatie, door de hele organisatie gedragen wordt en de departementsgrenzen overstijgt. Vandaar dat we in onze ambitie om een klimaatneutrale organisatie te zijn, ook de verbinding leggen tussen ons klimaat- en mondiaal beleid”, licht gedeputeerde Lemmens, bevoegd voor Mondiaal beleid toe. “Hiervoor gaat provincie Antwerpen een samenwerking aan met BOS+, via het project ‘Behoud en herstel van Amazonewoud in Peru in het kader van co-beheer van natuurreservaten door inheemse gemeenschappen’. BOS+ is een Vlaamse ngo met de nodige expertise rond nationale en internationale bosbescherming. Hun ervaring met grote projecten die de inheemse volkeren daarbij ook nog socio-economisch versterken, vormt een absolute meerwaarde en is bepalend voor de samenwerking.”

     

    Pieter Van de Sype, programmacoördinator Latijns-Amerika bij BOS+, ontving de symbolische cheque van € 485.300 die de provincie in dit project zal investeren.

     

    “Bosbehoud en bosherstel zijn zeer relevante en wereldwijde kwesties, waarbij Vlaanderen een verantwoordelijkheid draagt. BOS+ is zeer blij dat de provincie Antwerpen met dit stevig engagement hierin een voortrekkersrol opneemt.” Bert De Somviele – Directeur van BOS+

    P_Bijschrift - Copyright: xxx

    CO2-compensatie en het herstel van natuurlijke ecosystemen

     

    Het Amazonewoud vormt het grootste aaneengesloten tropische woud ter wereld. Het woud absorbeert 2 miljard ton CO per jaar, 25 keer de jaarlijkse, totale uitstoot van Vlaanderen. Om deze longen van de wereld te behoeden voor verdere degradatie zal de provincie 60 000 ha beschermen. Daarnaast wordt er 24 ha hersteld door nieuwe aanplant, want op een bijkomende CO2-compensatie van 4 000 ton neerkomt. Op deze ontboste percelen kan door de aanplant ook maximaal ingezet worden op het stimuleren van het lokale ecosysteem.

     

    De provincie Antwerpen zet daarbij samen met BOS+ ook in op een biodiversiteitsmonitoring. Het herstel van natuurlijke ecosystemen is immers cruciaal in de strijd tegen de klimaatverandering met het bijhorende biodiversiteitsverlies. De Verenigde naties hebben het komende decennium reeds uitgeroepen tot de ‘VN-decade van het Ecosysteemherstel’.

     

    De biodiversiteitsmonitoring gebeurt in samenwerking met een Vlaamse en Peruviaanse universiteit, de lokale autoriteiten en de inheemse bevolking. Bij de inheemse bevolking is immers een enorme kennis m.b.t. het lokale ecosysteem en de soorten aanwezig.

     

    Ontwikkelingsproject met nadruk op duurzame resultaten

     

    De inheemse gemeenschappen staan in het project centraal. Zij staan mee in voor het beheer en het is van groot belang om doorheen de versterking van hun socio-economische perspectieven draagkracht te creëren bij de lokale bevolking. Op deze manier gaan de bescherming van het Amazonewoud en ontwikkelingssamenwerking hand in hand.

     

    “Het project situeert zich in twee Peruviaanse gemeenschapsreservaten: Yanesha (in het centrum van het land) en Amarakaeri (in het zuidoosten van het land). Elk gemeenschapsreservaat bestaat uit een reservaatzone (beschermd bos) en een bufferzone (leefgebied van de inheemse gemeenschap). Het beheer van het bos, het uitzetten van actieplannen voor de bufferzone en de uitvoering ervan gebeuren in overleg met hen”, licht Pieter Van de Sype toe. “Daartoe werken we samen met de ECA-Amarcy en ECA-Amarakaeri, die de inheemse gemeenschappen vertegenwoordigen die rond het reservaat leven. De ECA’s beheren de gemeenschapsreservaten i.s.m. de overheidsinstantie SERNANP.”

     

    “In de bufferzones rond de natuurreservaten zal aan agroforestry en bosbouw gedaan worden. Daarbij wordt gefocust op waardeketens van niet-houtige bosproducten en duurzame boslandbouw, zonder negatieve impact op de bosoppervlakte en met het oog op inkomensverhoging. Zo beschermen we niet alleen het woud, maar zorgen we ook voor een socio-economische vooruitgang van de lokale gemeenschappen”, benadrukt gedeputeerde Lemmens.

     

    Tot slot zorgt de bescherming en het herstel van het ecosysteem voor meer voedselvoorziening en een betere waterbevoorrading. Een win-win voor natuur én mens.


    Ook lokale besturen kunnen deelnemen

     

    Deze vernieuwende aanpak onderscheidt zich bovendien door haar participatieve karakter waarbij lokale besturen worden uitgenodigd om in te tekenen op deze samenwerking met BOS+. Zo kunnen zij op maat investeren binnen ons provinciale kader.

     

    Vele lokale besturen delen de provinciale ambitie om klimaatneutraal te worden. Complementair op bebossingsprojecten op het eigen grondgebied en ter aanvulling op de beperking van de eigen CO2-uitstoot, biedt dit project de mogelijkheid om ook aan CO2-compensatie te doen via bosbouw in het Zuiden.

     

    De extra financiering vanuit het lokaal bestuur versterkt het project en de resultaten in Peru. Deze zorgt immers voor de realisatie van een uitgebreidere biodiversiteitsmonitoring, de implementatie van boslandbouw bij een grotere doelgroep en het versneld doorgroeien van de pilootfase naar een volledig uitgebouwd compensatieproject.

     

    Elk deelnemend lokaal bestuur kan ook via de provincie rekenen op uitwisseling en netwerking tussen andere betrokken lokale besturen omtrent dit engagement. Zo bouwen we samen verder aan één sterk verhaal, zowel in het Amazonewoud als in onze eigen regio.

     

    Provinciaal klimaatbeleid stopt niet aan de provinciegrens

     

    “Om tegen eind 2020 klimaatneutraal te zijn, doet de provincie uiteraard niet uitsluitend aan CO2 compensatie en bosbescherming in het Zuiden. De CO2 compensatie en bosbescherming in het Amazonewoud is een laatste stap”, benadrukt gedeputeerde Lemmens. “Begin 2021 lanceert de provincie haar klimaatactieplan om tegen 2030 -40% minder CO2 uit te stoten en het risico op hittestress, droogte en wateroverlast te verminderen.”

     

    Sinds 2006 heeft de provincie haar eigen broeikasgasuitstoot met 46% kunnen verminderen, vooral door het isoleren van gebouwen, de installatie van energiezuinige verwarmingsinstallaties en de overschakeling naar groene stroom.

     

    Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, SDG’s

     

    Dit project past in het beleid van de provincie Antwerpen dat vooropstelt dat de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) een rode draad vormen bij beleidsbeslissingen. Duurzaamheid is een kernwaarde in het bestuursakkoord, de organisatiecultuur, dagelijkse werking en beslissingen van het Antwerpse provinciebestuur.

     

    Met het project wordt direct ingezet op de SDG’s  ‘strijd tegen armoede’ en ‘klimaatactie’, zowel in provincie Antwerpen als wereldwijd.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Mondiaal Beleid








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN



    e
    16 | 10 | 2020

    Provinciewilmeerdynamische winkelstraten

    Europese proefprojecten in Geel, Heist-op-den-Berg, Herentals, Hoogstraten en Mol moeten de rest van Vlaanderen inspireren

    Met het Europees project “Straat in het vizier” werkte de provincie Antwerpen 2,5 jaar intensief samen met Geel, Heist-op-den-Berg, Herentals, Hoogstraten en Mol om hun winkelstraten (nieuw) leven in te blazen.  Vijf winkelstraten werden omgedoopt tot een ‘concept street’ of ‘proefstraat’. Vandaag namen alle partners en 80 geïnteresseerden deel aan het digitale slotevenement. Het resultaat, een set van methodieken, kan vanaf nu gebruikt worden door alle lokale besturen om hun winkelstraten uniek, gezond en leefbaar te houden. In het Europees vervolgproject ‘de 6 van de Kempen’, gaat de provincie samen met de vijf lokale besturen én Turnhout verder aan de slag om de Kempische steden als winkelkernen extra bekendheid te geven in Vlaanderen.


    In 2018 al kampten heel wat middelgrote steden en gemeenten met uitdagingen op het vlak van detailhandel: winkels die uit het kerngebied naar de periferie trokken, een stijgende trend van online shoppen en meer beschikbare panden die niet duurzaam ingevuld raken. De provincie Antwerpen stapte daarom 2 jaar geledensamen met Geel, Heist-op-den-Berg, Herentals, Hoogstraten en Mol in het Europees project “Straat in het vizier”. In elke deelnemende stad/gemeente werd één straat tot een zogenaamde concept street uitgeroepen. Alle betrokkenen (handelaars, eigenaars, bewoners, ontwikkelaars, lokale overheid, provinciebestuur, middenveldorganisaties, externe experts,…) staken de koppen bij elkaar om op zoek te gaan naar een nieuwe en unieke identiteit voor de straat. Samen stippelden ze ook een parcours met acties uit om die identiteit uit te dragen.

     

    De 5 pilootgemeenten werden tijdens het project regelmatig samengebracht om ervaringen uit te wisselen. Het project mondde uit in een set van methodieken om een dynamische winkelstraat te realiseren én evalueren. Vandaag werden deze methodieken bekend gemaakt tijdens het slotevent. Verdere promotie bij alle lokale besturen in de provincie Antwerpen, en bij uitbreiding in Vlaanderen, is een volgende stap.

     

    De 5 conceptstreets: probleem en oplossing

     

    Geel: Nieuwstraat-Markt-Pas
    Bezoekers vonden hun weg niet in het kernwinkelgebied. Niet van de parkings naar de winkelstraten en ook niet tussen de winkelstraten onderling. Het winkelcentrum werd ervaren als ‘grijs’ en ‘saai’.

    In Geel werd ondertussen kleurrijke, originele signalisatie aangebracht van parkings naar winkelstraten en tussen de winkelstraten zelf. Ook sieren grote kleurrijke belevingsaccenten enkele prominente gevels.

     

    Heist-op-den-Berg: Bergstraat

    De Bergstraat was een lange winkelstraat zonder beleving en accenten; een slijkparking en onveilige voetgangerszone waren doornen in het oog en de gratis parking in de Vlinderstraat en de weg naar de Bergstraat waren volledig onbekend.

    De Bergstraat kreeg een nieuwe huisstijl; straatbeschildering, banners, vitrinestickers en grote pijlen gaven een extra touch.

     

    Herentals: Zandstraat
    De ingang van de straat was onduidelijk en er was geen verbinding tussen het eerste en tweede deel van de Zandstraat. Dit werd opgelost door de Zandstraat in een nieuw jasje te steken met banners en overspanningen gebaseerd op het ‘nieuwe’ DNA. Enkele selfieproof hotspots werden geplaatst, de straat werd vergroend en 2 XXl-bomen vormen voortaan de ingangspoort van de Markt.

     

    Hoogstraten: Vrijheid

    De Vrijheid is een drukke verkeersas en uit onderzoek bleek dat bezoekers maar een korte tijd in de straat vertoefden. De link met het grote aanbod aan lokale producten ontbrak. Als oplossing werden groene, kindvriendelijke rustpunten geplaatst. Hier kunnen bezoekers voortaan via wifi-spots de vernieuwde website met handelaarsinfo raadplegen. Een verbeterde signalisatie naar verdergelegen parkings moet de parkeerdrukte aanpakken en nieuwe banners moedigen bezoekers aan om lokaal te winkelen.

     

    Mol: Winkelas Statiestraat-Laar-Graaf de Brocquevillestraat

    In Mol was er geen zichtbare identiteit/eigenheid in het straatbeeld en langdurig leegstaande panden overheersten het straatbeeld.

    De campagne ‘Thuisgevoel’ met onder andere een vernieuwd cadeaubonnensysteem en een catalogus met aandacht voor lokale handelaars biedt soelaas. Het idee ‘Thuisgevoel’ werd zichtbaar in de straten doorgetrokken, met de lampenkap als symbool, zichtbaar aan overspanning in de straten, op etalages en op de nieuwe banners. Op enkele leegstaande panden kwamen stickers die een nieuwe invulling van deze winkelpanden suggereren.

    Kleurrijke gevels in Geel - Copyright: Ian Segal

     

    Wat brengt de toekomst?

    De ontwikkelde set van methodieken wordt gedeeld met alle lokale besturen van de provincie Antwerpen en bij uitbreiding met heel Vlaanderen.

    In het Europees vervolgproject ‘de 6 van de Kempen’, gaat de provincie samen met de vijf lokale besturen én Turnhout verder aan de slag om de Kempische steden als winkelkernen extra bekendheid te geven in Vlaanderen.

    Het provinciaal team detailhandel maakt van ‘identiteitsbepaling’ en ‘invulling van leegstand’ een permanent aanbod in haar dienstverlening.

     

    Meer informatie is te vinden via de website van “Straat in het vizier”.

     

    Europese steun en eigen middelen

    Het project Straat in het Vizier investeert 1.225.000 euro in de Kempense lokale economie. 490.000 euro daarvan komt van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), 328.000 euro van provincie Antwerpen. Elk lokaal bestuur past 80.000 euro bij.

    Beleidsverantwoordelijken:
    Ludwig Caluwé, CD&V, gedeputeerde bevoegd voor economie
    Kathleen Helsen, CD&V, gedeputeerde bevoegd voor Europese projecten






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-10-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerpen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    12 | 10 | 20

     

    Project Kunstwijk: laat je raken door het jongste festival van district Antwerpen

     

    RAAK! is de eerste editie van het gloednieuwe kunstenfestival ‘Project Kunstwijk’. Elk jaar zet dit rondreizend festival een andere wijk in de kijker. De primeur is voor postcode 2000. Van vrijdag 16 tot en met zondag 18 oktober zijn er in de binnenstad expo’s, voorstellingen en workshops in tal van musea en culturele ontmoetingsplaatsen.

    3 dagen, 91 artiesten

    Project Kunstwijk: RAAK! nodigt alle Antwerpenaren uit om in de binnenstad een artistiek parcours te volgen in een veilige en aangename sfeer. Fameus vzw stelde hiervoor een boeiend programma samen met dansers, schrijvers, muziek, beeldende artiesten en workshops. Maar liefst 91 artiesten tonen alle bezoekers wat kunst in tijden van corona kan betekenen. Sommigen tonen voor het eerst hun werk, anderen staan op het punt om door te breken of zijn gevestigde waarden die een nieuw terrein ontdekken.

     

    Femke Meeusen blikt enthousiast vooruit op de allereerste editie van Project Kunstwijk: “District Antwerpen wil een boost geven aan alle kunstenaars, door hen in deze moeilijke periode presentatiekansen te geven. Het publiek wordt getrakteerd op een laagdrempelig festival dat barst van de energie. Ze ontdekken oude en nieuwe locaties en kunnen zich samen laten verwonderen door de 91 artiesten die meewerken aan het festival. RAAK! wil de harten van het publiek raken, zodat de toon is gezet voor de volgende edities van dit sprankelende kunstenfestival”.

    Programma op maat

    Op vrijdag 16 oktober wordt het festival feestelijk geopend bij Fameus (Zirkstraat 36, 2000 Antwerpen). Via een belevingsparcours door de talrijke ruimtes van het gebouw maken bezoekers kennis met het beeldend en performatief werk van de GASTen, de ‘artists in residence’ van Fameus. Dit parcours vormt de rode draad doorheen het festivalweekend en is doorlopend te bezoeken. Tijdens de opening kan je ook al een eerste multidisciplinaire performance bekijken. Op zaterdag 17 oktober verspreidt het festival zich over vier locaties in het historisch centrum van Antwerpen: Museum Vleeshuis, Museum Plantin-Moretus en binnentuin, cultureel ontmoetingscentrum Het Stadsmagazijn en Fameus. De laatste dag, zondag 18 oktober, is een familiedag met originele workshops voor kinderen en een slotvoorstelling.

     
    Alle bezoekers kunnen uit dit brede, artistieke en interactieve aanbod hun keuze maken. Ze stellen een eigen individueel parcours op maat samen waar ze kennismaken met de verschillende locaties en kunstvormen. Het volledige programma staat op www.projectkunstwijk.be.

    Persuitnodiging | Openingsavond Project Kunstwijk

    De pers wordt vriendelijk uitgenodigd op de opening van de eerste editie van Project Kunstwijk bij Fameus (Zirkstraat 36, 2000 Antwerpen) op vrijdag 16 oktober om 18 uur.  Districtsschepen voor cultuur Femke Meeusen licht het nieuwe kunstenfestival toe. Alle journalisten en fotografen krijgen vlak voor de officiële opening een exclusieve pré-tour. Er zijn rondleidingen in kleine groepjes langs het expo parcours doorheen het gebouw. Onderweg kan de pers vragen stellen aan de kunstenaars en organisatoren. Gelieve de social distancing te respecteren en naargelang de omstandigheden een mondmasker te dragen.


    Praktisch

    • Project Kunstwijk: RAAK!
    • vrijdag 16 tot en met zondag 18 oktober
    • verschillende locaties in de binnenstad
    • tickets zijn verkrijgbaar via Het Stadsmagazijn en CoStA (bestellen kan online en aan de balie). Er zijn verschillende tarieven:
    • de expo’s zijn gratis;
    • voor de performances koop je één ticket (6 euro) waarmee je telkens drie korte voorstellingen bijwoont;
    • deelnemen aan een workshop kost 2 euro

     

    Project Kunstwijk: RAAK! is een initiatief van het district Antwerpen, Fameus, culturele ontmoetingscentra CoStA en Stadsmagazijn.

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hoboken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    12 | 10 | 2020

     

    Opening nieuw Ravotkot op Constant Meunierplein

     

    Het Ravotkot op het Constant Meunierplein liep zware schade op na een brand op 2 januari 2020. In de week van 12 oktober wordt er daarom een nieuw Ravotkot geplaatst.

     

    Een Ravotkot is een eigentijdse container gevuld met materiaal waar kinderen uit de buurt mee kunnen spelen op het plein.Pleinwerker Mohamed Bouzambou begeleidt deze jongeren op woensdag- en zaterdagnamiddag vanaf 13.30 uur, op dinsdag- en donderdag na schooltijd en tijdens schoolvakanties van maandag tot en met donderdag vanaf 13.30 uur.

     

    De pers is welkom op de opening van het nieuwe Ravotkot op zaterdag 17 oktober om 14  uur op het Constant Meunierplein. Het einde is voorzien om
    16 uur. We vragen u om de social distancing te respecteren en naargelang de omstandigheden een mondmasker te dragen

    Meer info over deze persuitnodiging:

    Kim Nolf, tel. 0474 291 021, kim.nolf@antwerpen.be

    Verantwoordelijke: districtsburgemeester Kathelijne Toen bevoegd voor jeugd

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!