Inhoud blog
  • Provincie Antwerpen
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Regionaal Nieuws
    van Antwerpen
    26-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen

    Provincie Antwerpen

    24 | 01 | 2020

    Meer dan 90 leerlingen volgen inspiratiedag over energie besparen op school
    Het Interreg Noordzee Regio project 2IMPREZS loopt in 5 landen en telt 141 betrokken scholen

    Een voorstelling van Henk Rijckaert, workshops met wetenschappelijke proefjes, energievreters knutselen … de aanwezige leerlingen kregen heel wat tips en inspiratie om het energieverbruik en de CO2-uitstoot op hun school te verlagen. De inspiratiedag kadert in het Europees project 2IMPREZS dat scholen en leerlingen uitdaagt om het energieverbruik te verminderen en 30% CO2-uitstoot te besparen.

    De provincie Antwerpen, IOK en IGEMO zorgen samen met partners voor ondersteuning van een 50-tal scholen, zowel financieel als educatief. Jan De Haes, gedeputeerde voor Milieu en Natuur van de provincie Antwerpen verklaart: “We merken dat jongeren zelf actief willen bijdragen aan een beter klimaat. Daarom gaven we eerder al ‘klimaatlessen’ aan de leerlingen van het provinciaal onderwijs. En via de MOS-werking zetten we in op sensibilisatie en aanpassing in scholen. Van daaruit is het een kleine stap naar dit project. We geven zelf ook het goede voorbeeld door onze uitstoot steeds verder te verminderen en te streven naar een CO2-neutraal bestuur.”

    Meer dan 90 leerlingen uit 4 scholen (VBS Merksplas, GBS De Verrekijker, OLVC Antwerpen en Pitzemburg Mechelen) volgden op 24 januari de inspiratiedag in het Provinciaal Vormingscentrum in Malle. De dag opende met een korte, originele voorstelling per school, daarna mocht Henk Rijckaert de leerlingen boeien met een show over zijn doe-het-zelfervaringen. Na een groepsquiz en een lunchpauze konden de leerlingen zelf de handen uit de mouwen steken tijdens verschillende workshops. Zo konden ze wetenschappelijke proefjes uitvoeren, een energievreter knutselen of een eigen video maken. Als we aan leerkracht Liesbeth Van Raemdonck (OLV-College, Antwerpen) vragen wat ze van het project tot nu toe vindt, antwoordt ze enthousiast: “Het mooie aan dit initiatief is dat er naast de uitvoering van vrij technische energiemaatregelen ook een sterk educatief aspect aan vast zit. Zo worden de leerlingen al op jonge leeftijd betrokken bij dit participatief EU-project.”

    Meer dan 90 enthousiaste  leerlingen uit vier scholen (VBS Merksplas, GBS De Verrekijker, OLVC Antwerpen en Pitzemburg Mechelen) volgden de inspiratiedag. - Copyright: provincie Antwerpen

    Slim met energie op school

    Het Interreg Noordzee Regio project 2IMPREZS loopt in 5 landen en telt 141 scholen over een looptijd van 2 schooljaren. Het project wil leerlingen en leerkrachten motiveren om hun energieverbruik op school te verminderen en zo 30% CO2-uitstoot te besparen. Dit door in te zetten op educatie en gedrag van leerkrachten en leerlingen, en door te investeren in energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energie.

    Koen Cuypers, adviseur milieu, klimaat en duurzame ontwikkeling bij provincie Antwerpen legt de werkwijze uit: We starten met een energieaudit. De directie en de gebouwbeheerder kiezen samen, begeleid door de provincie, IOK of IGEMO, welke grotere maatregelen uit deze audit kunnen worden uitgevoerd in de school. De leerlingen worden door middel van een educatief traject uitgedaagd om zelf op zoek te gaan naar manieren om hun energieverbruik te verminderen. Samen met leerkrachten en ondersteunend personeel trekken ze daarna door de school om hun klimaatacties uit te voeren. MOS (Duurzame scholen, straffe scholen), Djapo en Thomas More ondersteunen dit traject.”

    Het project 2IMPREZS wordt gesubsidieerd door het Europese Interreg Noordzee Regio programma en de provincie Antwerpen.Meer informatie over het project Energy Challenges lees je op de website van provincie Antwerpenen op de projectsite.



    Beleidsverantwoordelijke:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Milieu en Natuur
    Perscontact: Helke Verdick
    T 03 240 58 95, M 0484 09 05 97




    Copyright: provincie Antwerpen








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen

    Provincie Antwerpen

    24 | 01 | 2020

    Historisch moment voor de Sint-Romboutskathedraal en architect Jos Roosemont
    Na bijna een halve eeuw wordt de buitenrestauratie beëindigd op de 80e verjaardag van restauratiearchitect Jos Roosemont

    Op 17 juni 1975 gaf de provincieraad groen licht voor de restauratiewerken van de Sint-Romboutskathedraal. De kerkfabriek schoof toen de architecten Welch en Roosemont naar voren. Zij werkten sinds 1963 aan de restauratie van de belforttoren. Bijna een halve eeuw en tal van restauratiefases later is de exterieurrestauratie afgerond. Op 24 januari vond de voorlopige oplevering plaats, tevens de 80e verjaardag van architect Jos Roosemont. Hij neemt in volle schoonheid afscheid van zijn levenswerk.

    De provincie Antwerpen brengt hulde aan architect Jos Roosemont die samen met Eugène Welch en Luc Doms de voorbije halve eeuw de restauratie van de Sint-Romboutskathedraal begeleid heeft. De oplevering van de laatste fases, met name de gevels van de kranskapellen, is succesvol en tijdig gebeurd”, aldus gedeputeerde voor Erfgoed Luk Lemmens. “Het is met grote dank dat we vandaag, op zijn 80e verjaardag, niet alleen de voorlopige oplevering vieren maar ook Jos Roosemont veel geluk wensen met zijn pensioen.

    De restauratie van de Sint-Romboutskathedraal is mijn absolute levenswerk. Toen ik de opdracht aannam, kwam een droom in vervulling”, glundert een fiere Jos Roosemont. “Twee derde van mijn leven heb ik gewijd hieraan en ik heb er elke dag voldoening uit gehaald. Het was ook een voorrecht om met het team van de provincie onder leiding van Amke Maes en met tal van gerenommeerde aannemers te kunnen samenwerken.

    Opstart dossier

    Aanvankelijk werden architecten Jos Roosemont en Eugeen Welch aangesteld voor een interieurrestauratie. Na het pensioen van de laatste in 1983 behartigde architect Mark Vanhecke het dossier rond de restauratie- en opfrissingswerken van het interieur. In 1985 werd de buitenrestauratie aangevat; dit onder leiding van Jos Roosemont en Luc Doms. Men startte met de daken en de hoge gevels. Pas in 2000 kon men – omwille van verlengde wachttijden voor de restauratiepremies – aan de restauratie van de lage gevels starten.

    Een restauratie van de lage gevels in zes fases

    Budgettair was het opportuun om de restauratie van de lage gevels in zes fasen op te splitsen waarbij de gevels gereinigd werden en beschadigde gevelstenen hersteld of vervangen”, verduidelijkt gedeputeerde voor Erfgoed Luk Lemmens. “Hierbij wordt gestreefd naar behoud van het oorspronkelijke materiaal waarbij gebruik gemaakt wordt van minerale mortel die qua kleur en textuur zo dicht mogelijk aanleunt bij de bestaande steen.” Bij druiplijsten en fijn gebeeldhouwde onderdelen is de verwering soms zo ver gevorderd dat vervanging nodig is.

    De gebrandschilderde glas-in-loodramen, waarvan de restauratie vanaf 2004 door Geert Van der Snickt wordt opgevolgd, werden uitgenomen en in een atelier hersteld. In de bestaande sponningen werden daarbij gelaagde en UV-werende voorzetbeglazingen aangebracht. Deze beschermen de ramen tegen degradatie en de UV-wering beschermt de aanwezige kunstwerken in het interieur tegen zonlicht.

    Overzicht van de restauratie van de lage gevels in zes fases

    In 2005 werd de restauratie van de noordelijke zijbeuk afgerond, gevolgd door deze van de zuidelijke zijbeuk in 2010. In 2015 was de restauratie van de kapel Mercier en de gevels van de noordelijke kant van de kooromgang voltooid. De gevels van de zuidelijke kant hiervan volgden in 2017.

    Met de restauratie van de gevels van de kranskapellen, fases 5 en 6, finaliseerden we de restauratie”, verduidelijkt architect Jos Roosemont. “Omdat de natuursteen erg vervuild was, was dit nog een mooie uitdaging. Ik ben zeer tevreden dat we de restauratie met succes binnen de vooropgestelde termijn hebben afgerond en ik zo mijn loopbaan in schoonheid kan beëindigen.”

    Jos Roosemont, Amke Maes en gedeputeerde Luk Lemmens – Copyright: Koen Fasseur

    Kostenplaatje van de restauratie van de lage gevels

    De provincie Antwerpen kreeg de Sint-Romboutskathedraal in 1809 onder haar hoede en was daarmee de enige provincie die voor twee kathedralen zorg moest dragen: de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de Mechelse Sint-Romboutskathedraal met zijn fiere kerktoren die erkend is als UNESCO werelderfgoed. Daarbij beheert de provincie het schip van de kerk en de stad Mechelen het belfort.

    In totaal heeft de provincie de voorbije 20 jaar dus € 5.000.000 geïnvesteerd in de restauratie van de lage gevels. De Vlaamse Overheid droeg bij met een restauratiepremie van 60%. Een overzicht, inclusief btw:

    Fase 1: € 740.630
    Fase 2: € 737.600
    Fase 3: € 513.150
    Fase 4: € 720.100
    Fase 5 en 6: € 2.350.000

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed
    Perscontact: Faye Van Impe






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerpse Bosgroepen

    Antwerpse Bosgroepen

    17 | 01 | 2020

    ‘Zorgbossen’ zorgen voor onze gezondheid én de natuur

    Bosgroepen en zorgvoorzieningen werken samen aan duurzaam bos

    Een onbezorgde dag in de natuur … daar voelen we allemaal de voordelen van! Vooral voor jongeren en kwetsbare personen is dit contact met de natuur van groot belang. Maar net zij vinden moeilijk de weg naar buiten. De Antwerpse Bosgroepen bieden een oplossing met het Platteland Plus project ‘Zorgbossen’. Met meer dan 11 deelnemende zorgvoorzieningen en meer dan 250 mensdagen aan dagbesteding blijkt het project een groot succes.

    Onderzoek wijst uit dat negentig minuten wandelen in de natuur meer mentale rust oplevert dan dezelfde wandeling in een drukke stad. Een natuurtrip bevordert de concentratie en helpt tegen piekeren. Ook onze immuniteit zou gebaat zijn bij meer contact met de natuur. Het project Zorgbossen van de Antwerpse Bosgroepen combineert deze voordelen voor de gezondheid met een ecologisch en verantwoord bosbeheer.

    Van zorgboerderijen naar zorgbossen
    Het Platteland Plus project ‘Zorgbossen’ – een term naar analogie met de zorgboerderijen – wil jongeren en kwetsbare personen in contact brengen met bos en natuur. De Antwerpse Bosgroepen gingen een samenwerking aan met lokale zorgvoorzieningen om kwetsbare personen een zinvolle dagbesteding aan te bieden in het bos. Ze voeren samen kleinschalige bosbeheerwerken uit: een bosrand aanplanten, een overgroeid wandelpad snoeien, exoten verwijderen, … De aandacht bij de activiteiten gaat niet enkel uit naar een goede uitvoering van de dagtaak maar ook naar het sociaal contact en gezelligheid. Zowel de uitvoering van het werk als het sociale aspect kunnen voor de deelnemers bijdragen aan het herstel of een opstap betekenen naar re-integratie in de maatschappij. Tegelijk dragen ze bij aan een ecologisch en verantwoord bosbeheer”, aldus Jan De Haes, gedeputeerde voor Milieu en Natuur.


    Bijschrift foto: Samen poseren bij het resultaat van de dag: een 50m lange takkenwal

    Bert Van Gils, coördinator van het project, licht toe: “Het ‘matchen’ van de zorg- en natuursector is soms een uitdaging. Niet alle typen van beheerwerken komen in aanmerking voor iedere doelgroep, zo is machinaal werk meestal niet mogelijk. In verstedelijkte gebieden is er veel vraag naar zinvolle dagbesteding maar daar is het aanbod groene ruimte - en dus ook bosbeheerwerken - minder groot. Desondanks konden we heel wat geslaagde samenwerkingen realiseren. De doelstelling van het project was om in totaal 250 mensdagen te presteren,dit getal op de teller is al gepasseerd!

    Meer kinderen naar het bos
    Een andere bevolkingsgroep die we helaas steeds minder in het bos aantreffen zijn kinderen. Waar de voorbije generaties buiten groot werden, zijn de jongeren van vandaag steeds meer aan allerhande schermen gekluisterd.Om scholen te stimuleren om de klas te ruilen voor het bos, helpen we hen hun domein te beheren. Leerlingen die zelf in hun schoolbos hebben gewerkt, zullen er ongetwijfeld meer interesse en respect voor krijgen. Zeker nu er met behulp van de studenten houttechniek van het PTS Boom zitbanken en speeltuigen worden gebouwd!

    Antwerpse Bosgroepen
    Bosgroepen verenigen boseigenaars en ondersteunen hen bij het duurzaam beheer van hun bossen. De gegroepeerde aanpak garandeert een efficiënt en bovenlokaal beleid. Elke boseigenaar kan gratis en vrijblijvend aansluiten bij de Bosgroep. De Antwerpse Bosgroepen worden financieel ondersteund door de provincie Antwerpen voor hun basiswerking. De provincie coördineert de kwaliteitsvolle samenwerking tussen de vier Antwerpse Bosgroepen. Meer info op www.bosgroepen.be

    MEER INFO

    Het project ‘Zorgbossen’ en de bijhorende ondersteuning vanuit Platteland Plus lopen af in juni 2020, maar de bosgroepen gaan verder aan de slag met de samenwerkingen die gesmeed zijn.

    Meer info over het project vind je op de website van provincie Antwerpen > zoekterm ‘Zorgbossen’

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijke:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Milieu en Natuur
    Perscontact: Helke Verdick
    T 03 240 58 95, M 0484 09 05 97

    E helke.verdick@provincieantwerpen.be






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arboretum Kalmthout

    Arboretum Kalmthout

    Avocado/Design voor zaad
    Gratis tentoonstelling, 7 tot en met 29 maart 2020, 10-17 uur, Kalmthout

    Avocado/Design voor zaad is een tentoonstelling over avocado’s, het eigen opkweekplezier en hoe gek 'design voor zaad' kan zijn.

     

    Superfood op water

    Hippe koks en gezondheidsgoeroes prijzen de avocado de hemel in als superfood. Het verhaal van de groene, zachte vrucht is er één van superlatieven. Het is niet alleen lekker en gezond, maar ook een plezier om je eigen plant uit de pit op te kweken. Designers van over de hele wereld weten dat, en springen op de avocado-hype. Ontwerpen voor pithouders in 101 kleuren, vormen en materialen helpen je het hele kweekproces in stijl te laten gebeuren. Kom je ogen de kost geven en bewonder een uitgebreide designcollectie in Arboretum Kalmthout. Aan inspiratie geen gebrek, en misschien bedenk je wel je eigen ontwerp!

      De avocadoplant inspireert wereldwijd designers tot onnoemelijk veel ontwerpen voor pithouders om thuis je eigen exemplaar op water te kweken.
      Copyright: ©IlexStudio

    Zelf aan de slag

    Je eigen avocadopit zien uitgroeien tot een volwaardige plant, schept enige fierheid en verwondering. Hoe puur het opkweekproces op je vensterbank kan zijn, op wereldschaal is het plaatje helaas minder rooskleurig. Door de belangstelling voor de vrucht, is de monocultuur de laatste decennia toegenomen en de productie van avocado’s exponentieel gegroeid. De massateelt heeft behoorlijk negatieve gevolgen voor de biodiversiteit, de leef- en werkomstandigheden in en om de plantages en het milieu in het algemeen. Een succesverhaal met een keerzijde dus. Zonder de ogen af te wenden, wil Avocado/Design voor zaad je in de eerste plaats zelf aan het kweken zetten. Laat je inspireren door de inventieve pithouders en ga met de tips uit de tentoonstelling aan de slag om er thuis een groene oase van te maken.

    PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

    Wanneer
    7 tot en met 29 maart 2020, elke dag van 10 tot 17 uur

    Waar
    Arboretum Kalmthout (galerie), Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België

    Deelnameprijs
    De tentoonstelling is vrij toegankelijk. Toegang tot de tuin is betalend.

    Website
    www.arboretumkalmthout.be

    Social media
    www.facebook.com/arboretumkalmthout
    https://twitter.com/arboretumkalmt @arboretumkalmt #arboretumkalmthout

    Meer info
    Arboretum Kalmthout, T +32(0)3 666 67 41, E info@arboretumkalmthout.be






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen

    Provincie Antwerpen

    17 | 01 | 2020

    Volg de Antwerpse provincieraad via livestreaming
    Provinciaal bestuur gaat voor volledige transparantie en start tv.provincieantwerpen.be

    Op donderdag 23 januari zendt de provincie Antwerpen voor het eerst de provincieraad uit via livestreaming. “Dit is een nieuwe stap in de transparantie van ons bestuur,” zegt voorzitter Kris Geysen. “Op de provinciale website kunnen mensen al enkele jaren de ontwerpbesluiten en het verslag raadplegen, nu kunnen ze ook de bespreking in de raad online volgen van thuis of op hun werkplek.”

    Met de bouw van een nieuw provinciehuis greep de provincie alle kansen om uit te groeien tot een voorbeeld van modern bestuur. In de nieuwe provincieraadszaal werden 4 beweegbare camera’s geïnstalleerd. Deze maken het mogelijk om de provincieraad uit te zenden via livestreaming. De camera’s brengen niet alleen de spreker vooraan in beeld, ze zoomen ook automatisch in wanneer een provincieraadslid in de zaal het woord neemt.

    De provincieraadszaal in het nieuwe provinciehuis - Copyright: provincie Antwerpen

    Transparanter én ook efficiënter bestuur

    De provincieraad vergadert maandelijks op de vierde donderdag van de maand, telkens om 14.30 uur in het provinciehuis. De provincie Antwerpen biedt al jaren de ontwerpbesluiten en het verslag aan via haar website: www.provincieantwerpen.be. De provincieraad is openbaar, geïnteresseerden mogen steeds op de publiekstribune de zitting in het provinciehuis volgen. Vanaf 23 januari maakt livestreaming het democratische bestuur nog transparanter voor de inwoners. Iedereen kan de zitting dan online volgen via tv.provincieantwerpen.be. De livestreaming zorgt tevens voor een efficiënter bestuur. Momenteel wordt er, naast het uitgebreide woordelijk verslag, een verslag gemaakt van de provincieraad met een beknopte weergave van de debatten. Dit verslag zal op termijn niet meer nodig zijn als de provincieraad integraal herbekeken kan worden. “ aldus voorzitter Kris Geysen.

    Hoe volg je de provincieraad via livestreaming?

    Wil je graag de livestreaming van de Antwerpse provincieraad volgen? Surf dan naar tv.provincieantwerpen.be. Om mee te kijken, hoef je je niet te registreren. Op het scherm zie je zowel livebeelden, de agenda als de stemresultaten. Als de raad is afgelopen, kan je achteraf terugkijken.  De livestreaming is al enkele maanden aan het proefdraaien, je kan de uitzendingen van de voorbije provincieraden dus nu ook herbekijken.

    Screenshot van tv.provincieantwerpen.be

    NFO & INTERVIEWSBeleidsverantwoordelijke:

    Kris Geysen, N-VA, voorzitter provincieraad.
    Kris.geysen@provincieantwerpen.be, M 0496 62 70 35








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De provincie Antwerpen

    20 | 01 | 2020

    Op één jaar tijd 12% meer fietsers in provincie Antwerpen
    Stijging van 30% fietsers op vijf jaar tijd

    De provincie Antwerpen investeerde in 2019 veel in fietsvoorzieningen: de aanleg van een fietsostrade tussen Deurne en Boechout, het bouwen van een brug over het kanaal Bocholt-Herentals, een fietstunnel onder de Ring van Geel, enz. Investeringen die renderen, zo blijkt uit de cijfers van de provinciale Fietsbarometer. In 2019 noteerde die voor de provincie Antwerpen een stijging van 12% op jaarbasis.

    De provinciale Fietsbarometer van de provincie Antwerpen verzamelt objectieve informatie over fietsen en fietsroutes. Sinds 2015 telt de provinciale Fietsbarometer het hele jaar door. In 2019 ziet de provincie Antwerpen een stijging van 12% ten opzichte van 2018. “Opnieuw een stijging. In vergelijking met de start van de tellingen, merken we zelfs een stijging van 30%. Dit betekent dat er in de laatste vijf jaar voor iedere drie fietsers een vierde is bijgekomen”, aldus Luk Lemmens, gedeputeerde voor Mobiliteit.
    In Willebroek, op het kruispunt waar de fietsostrades F13 Antwerpen-Boom, F17 Lier-Boom, F19 Dendermonde-Boom, F28 Brussel-Boom en F23 Brussel-Boom samenkomen, was er in 2019 een stijging van maar liefst 69% fietsers. Op de Scheldelaan nam vorig jaar het aantal fietsers toe met 31%, gevolgd door de fietsostrade F1 Antwerpen-Mechelen ter hoogte van de Caputsteenstraat in Mechelen (16%)”, geeft Luk Lemmens enkele cijfers mee.


    Meetfiets

    De meetfietser van de Fietsersbond fietste in opdracht van de provincie Antwerpen 4 030 kilometer van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk (BFF) in alle gemeenten van de provincie Antwerpen. De meetfiets registreert de maatvoeringen, materialen en berekent scores op fietsgeschiktheid van fietspaden, fietsen in gemengd verkeer en de inrichting van kruisingen.

     

    De provincie Antwerpen beschikt dankzij een nauwe samenwerking met de Fietsersbond over een dataset met héél veel nuttige informatie. Bekijken we bijvoorbeeld de breedte van de fietssuggestiestroken in de provincie Antwerpen dan stellen we vast dat slechts 1,5 kilometer van de 135 kilometer fietssuggestiestroken voldoet aan de minimumbreedte van 1,7 meter”, aldus Luk Lemmens. “Enkel de Statiestraat in Schilde, Oude Putsebaan in Mechelen en de Molenstraat in Herentals halen de minimumvoorwaarde volgens het fietsvademecum.”

    Een ander opvallend cijfer is de wacht- en groentijd geregistreerd voor de verkeerslichten op het BFF. “Een snelle analyse toont aan dat 8%, of zestig verkeerslichtenoversteken op 754 oversteken, een wachttijd hebben boven zestig seconden”, geeft Luk Lemmens mee. Lange wachttijden zetten fietsers namelijk aan tot roodlichtnegatie en wat meer verkeersonveiligheid veroorzaakt.  

    Copyright: provincie Antwerpen

    Miljoen fietsers

    De provincie Antwerpen sloot 2019 af met één miljoen fietsers over de fietsbrug in Berchem, onderdeel van de fietsostrade F1 Antwerpen-Mechelen. “De fietsbrug is niet de enige plaats in onze provincie waar de provinciale Fietsbarometer meer dan 1 miljoen fietsers telde. Ook op het Steenplein en de Mercatorstraat in Antwerpen fietsen er jaarlijks vlot 1 miljoen fietsers”, weet Luk Lemmens. “Deze twee stedelijke plaatsen laten zich vergezellen door de gemeente Duffel. Aan de brug over de Kleine Nete fietsten in 2019 ook meer dan één miljoen fietsers voorbij.”

     

    Online Fietsbarometer

     

    Sinds 2017 vind je al de gegevens van de provinciale Fietsbarometer ook online terug. De gegevens zijn toegankelijk voor gemeente- of stadsbesturen maar ook iedere inwoner kan de informatie raadplegen via de website van de provincie Antwerpen

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Mobiliteit
    Perscontact: Faye Van Impe
    M 0486 604 602
    E faye.vanimpe@provincieantwerpen.be






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Borgerhout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    21/01/20

     

    Borgerhout heft het glas op het nieuwe jaar

     

    Op zondag 26 januari van 15 tot 20 uur zijn alle Borgerhoutenaren welkom op het Moorkensplein om het nieuwe jaar feestelijk in te zetten. Ter gelegenheid van de nieuwjaarsdrink wordt het een feestplein.

     

    Er is gratis groentesoep, het koor ‘Onze Rijkdom’ zorgt voor een muzikale noot en dansstudio ‘Moves’ geeft het beste van zichzelf in een spektakelrijke dansshow. Theatergezelschap ‘Moving Ground’ betrekt het publiek op zijn beurt in eigenzinnig danstheater, terwijl de kinderen van Tarmacadam met hun jeugdig enthousiasme en aanstekelijke ritmes jong en oud meenemen in een reis rond de wereld.

     

    Tussen de acts door brengen performer Jaouad Alloul en slampoëte Hind Eljadid hun beste wensen over aan Borgerhout en zijn bewoners. Gastheer van dienst is Herman ‘Marcske’ Verbruggen.

     

    Alle info staat ook online op www.borgerhout.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deelnemers gezocht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    22 | 01 | 20

     

    Deelnemers gezocht om 100 dagen afvalvrij te leven

    Al 500 gezinnen nemen deel

     

    Tot nu toe schreven al meer dan 500 gezinnen zich in voor de actie ‘FC Minder Afval’. Ze engageren zich om 100 dagen lang zo weinig mogelijk afval te produceren en zo deel uit te maken van ‘de schoonste club van Antwerpen’. De stad zoekt nog deelnemers die de uitdaging willen aangaan. De actie loopt van 27 januari tot en met 5 mei 2020.

     

    De deelnemers aan ‘FC Minder Afval’ krijgen wekelijks verschillende tips en een specifieke opdracht rond afval. Via een platform kunnen ze de (daling van) hun afvalproductie volgen en ervaringen en foto’s met elkaar delen. Schepen voor stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau stelt: “We moeten anders over afval denken. Dat nu al 500 gezinnen hier pionier in willen zijn, is hoopgevend.”

     

    Starterspakket

    Om de deelnemers een vliegende start te geven, deelt de stad op verschillende momenten en locaties 500 starterspakketten uit. Een juten boodschappentas met herbruikbare verpakkingen zal de deelnemers helpen om hun wekelijkse hoeveelheid restafval aanzienlijk te verminderen. De starterspakketten kunnen op de volgende locaties opgehaald worden:

     

    • Plein Publiek

    o   D'Herbouvillekaai 19, 2020 Antwerpen

    o   25 januari 2020 om 20 uur (Kick-off ‘FC Minder Afval’.)

    • Circuit

    o   D'Herbouvillekaai 19, 2020 Antwerpen

    o   tot en met 8 februari 2020, elke woensdag en zaterdag van 13 – 17 uur

    • EcoHuis

    o   Turnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhout

    o   tot en met 8 februari 2020, tijdens de openingsuren

     

    Meten is weten: vorige editie gemiddeld twee derde minder restafval

    In het starterspakket zit ook een weeghaak waarmee de deelnemers elke week hun restafval wegen. De resultaten geven ze in op www.fcminderafval.be. Zo krijgen ze zicht op het wekelijkse gemiddelde gewicht aan restafval van alle deelnemers. Bovendien kunnen ze dat vergelijken met het gemiddelde van een Antwerps huishouden.

     

    Dat de deelnemers aan de actie een groot verschil kunnen maken, bewees de eerste editie. Van half oktober 2018 tot eind januari 2019 liep het proefproject ‘100-100-100’ in de wijken Antwerpen-Zuid en Nieuw Zuid. Het opzet was om met 100 deelnemende gezinnen 100 dagen lang zo afvalvrij mogelijk te leven. Terwijl een Antwerpenaar gemiddeld 111 kilo restafval produceert in 100 dagen, sloegen de deelnemers erin om dat terug te brengen tot gemiddeld 36 kilo. Dat is maar liefst twee derde minder.

     

    Handelaars

    ‘De schoonste club van Antwerpen’ heeft al veel supporters. Op de website staan meer dan 80 handelaars in verschillende districten van Antwerpen waar deelnemers met hun herbruikbare verpakking terecht kunnen. In de starterspakketten zitten ook een campagnesticker en -poster die de deelnemers aan hun favoriete handelaar kunnen geven om zich kenbaar te maken.

     

    Circulariteit

    Met deze actie wil de stad Antwerpen mensen ertoe aanzetten om bewuster om te gaan met verpakkingen en al doende de afvalberg te verkleinen, bijvoorbeeld door anders in te kopen en meer te hergebruiken. Dit past binnen de ambitie om van Antwerpen een innovatieve stad op vlak van circulaire economie te maken. Om dat doel te bereiken, startte de stad al in 2018 het pilootproject ‘Circulair Zuid’, samen met partners VITO/EnergyVille, EnergieID, iMec, Pantopicon, Circuit, Digipolis, Ecopower en met de steun van Europa. Circulair Zuid mikt op een besparing op 4 niveaus: water, energie, afval en hergebruik van materialen.

     

    Meer informatie is terug te vinden op www.fcminderafval.be. Hier kunnen geïnteresseerde Antwerpenaars zich nog inschrijven om deel te nemen tot en met 26 januari 2020.

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stedelijk festival Menaya
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    22 | 01 | 20

     

    Stedelijk festival Menaya viert cultuur van Noord-Afrika en Midden-Oosten

     

    Van 6 tot 16 februari kunnen nieuwsgierigen in Antwerpen kennismaken met de kunst, muziek en het eten van Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Het stedelijke festival Menaya verkent de identiteit van deze regio’s tien dagen lang. Menaya bestaat uit diverse culturele evenementen en is een samenwerking tussen ccBe en Arenberg, met de steun van het district Berchem.

     

    Het festival draagt de naam Menaya. De term ‘Mena’ verwijst naar de regio die het Midden-Oosten en Noord-Afrika bevat. ‘Ya’ is de meest voorkomende draagklinker in het Arabisch en betekent wijsheid.

     

    Omdat eetcultuur ook cultuur is en bijdraagt tot de identiteit van deze regio’s, kan er tijdens Menaya ook geproefd worden. Bij elke voorstelling wordt er iets lekkers voorzien, bijvoorbeeld een wereldbrunch bij een film, een donut bij een avond poëzie of een vegetarisch streetfood-gerechtje bij comedy.

     

    De Marokkaans-Nederlandse schrijver en tv-presentator Abdelkader Benali opent het Menaya festival met zijn voorstelling Kalief van Nederland op 6 februari. Hij is beschikbaar om interviews te geven.

     

    Alle info en het volledige programma staan op www.ccbe.be/menaya

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sportflash Borgerhout!

        

    Sportflash 2140

    Gratis Parkrun op 2/2

    Begin februari, de eindejaarsfeesten hebben hun tol geëist. Hoog tijd om de broekriem opnieuw aan te halen, hoog tijd dus voor weer een Parkrun in het Te Boelaarpark

    We spreken af op zondag 2 februari aan de Boelaer Zomerbar (voor de gelegenheid winterbar). Het concept blijft onveranderd: samen lopen, samen aankomen en gezellig napraten bij snackje of drankje. Er is een parcours van 5 en 10 km en groepen in verschillende snelheden. Deelname is gratis en inschrijven niet nodig.

    Lees verder

    Olympisch vlag in Borgerhout!

    100 jaar geleden was Antwerpen gaststad voor de Olympische Spelen. Uiteraard vieren we dat uitvoerig. Vanaf vrijdag 24/1 is de Olympische vlag een hele week in Borgerhout en trekt ze van school naar sportclub naar dienstencentrum naar Parkrun, naar ... u?

    Check op onze website wanneer je waar op de foto kan met de vlag! Heb je er graag een bekende kop bij? Check hieronder.

    Deel jouw olympisch momentje met #AntwerpenOlympisch en #bohOlympic.

    Lees verder

    Olympische selfies met Delaere, Ben Moh of Marcske?

    Als onderdeel van onze Olympische week kan je met de Olympische vlag op de foto, maar je kan ook een selfie nemen met de vlag én een bekende Borgerhoutse sporter zoals Antonia Delaere (Belgian Cats) op woensdag 29/1 om 17.30 uur in sporthal Luisbekelaar of met Nordin Ben Moh op maandag 27/1 om 18.30 uur bij JES of met Marcske van De Kampioenen tijdens onze Nieuwjaarsdrink.

    Training van de wereldkampioen

    Borgerhoutenaar Nordin Ben Moh is wereldkampioen en hij komt kickbokstraining geven aan jullie! Training krijgen van de allerbeste, beter kan je niet vinden. Deelnemen kan vanaf 10 jaar, de trainingen vinden plaats bij JES in de Borgerhoutsestraat. Er zijn enkele gratis proeflessen voorzien. 

    Neem voor meer info of inschrijving contact op met Amar van JES: 0483 63 53 64 of per mail

    Lees verder

    Leer kickboksen van wereldkampioen Nordin Ben Moh!

    Start to Run vanaf 10/2

    De goede voornemens waren er, maar je geraakte toch niet uit je zetel deze maand? Misschien is wat groepsdruk beter voor jou, schrijf je in voor de Start to Run die op 10/2 start aan het Te Boelaarpark. Je kan trainen naar 5 km (beginner), heb je al wat ervaring dan mik je op 10 of 15 km. Deelnemen kost 30 euro, met kansentarief betaal je 10 euro. 

    Na deze trainingen ben je zeker klaar om te schitteren op onze Reuzenloop!

    Lees verder

    Speel je gebuur van 't kaske naar de muur!

    Het alomgeprezen Borgerhouts Kickerkampioenschap van ZVC DynaMombasa is terug. Speel je gebuur van 't kaske naar de muur op 16/2 in café Mombasa. De winnaar mag zich één jaar lang Kampioen van 't District noemen!

    Deelname kost 10 euro per duo en kan aan de toog van Café Mombasa of via overschrijving. Vermeld ook je niveau: beginneling - amateur - competitiebeest. Meer info in het Facebookevenement.

    Lees verder

    La Liga 2140, nieuwe pleintjescompetitie in Borgerhout

    La Liga 2140 pleintjescompetitie

    Vanaf maart start een gloednieuwe voetbalcompetitie op onze pleintjes (11-13 en 14-16 j.). Teams van Lt. Naeyaert, Terlo, Vinçotte, Bloemstraat en Spoor Oost nemen het de komende maanden tegen elkaar op in uit- en thuiswedstrijden en trainen wekelijks samen. Ideaal voor tieners die niet bij de sportclub terecht kunnen/willen en hier toch wekelijks kunnen voetballen en trainen in de eigen buurt. Interesse? Contacteer organisator Jong Antwerpen of partners Kras Sport, JES en Samen Op Straat.

    Lees verder

    Bicycle Woman en Doktoor Velo

    Bicycle Woman werd naar de aarde gestuurd om fietsen te redden. Ze kan niet tegen piepende kettingen, platte banden en halve remmen. Ze legt met veel enthousiasme uit hoe je dat zelf kan verhelpen. Alles om de fietsende aardlingen het leven makkelijker te maken.

    Doktoor Velo heeft medicijnkunde voor de fiets gestudeerd en kan zelfs de moeilijkste herstellingen met chirurgische precisie uitvoeren. Hij gelooft echter ook dat een gezonde levensstijl voor je fiets (goed onderhoud) al veel miserie kan voorkomen.

    Neem deel aan de workshop bandjes plakken en fietsherstel (duurtijd 2 uur) bij BorgerHub op de Turnhoutsebaan. Schrijf in aan 15 euro via info@doktoorvelo.be.

    En verder...

    • Zin om te baseballen? In januari en februari kan je helemaal gratis gaan proberen bij de Borgerhout Squirrels. Ben jij een rookie, major of cadet? Check de Squirrels website voor de juiste dagen en uren.
    • Ga jij tijdens de krokusvakantie mee op Sportsafari met Jespo? Schrijf je nog snel in via de website (3-6 j.). Locatie: Turnhoutsebaan 357 (AFP). Nog meer sportweken via www.antwerpen.be/sportweken.
    • Kras Sport zoekt een projectmedewerker om het mooie project Sport Your Dream in goede banen te leiden. Iets voor jou?
    • Wil jij of je vereniging een sportief project organiseren in Borgerhout? Dan ben jij een "Borgerbouwer" die hiervoor misschien wat ondersteuning kan gebruiken. 
    • Het district Borgerhout geeft Borgerhoutse verenigingen graag een financieel duwtje in de rug. Op woensdag 29/1 tussen 15 en 19 uur krijg je hulp bij je aanvraag Verenigingstoelage, die voor 1 maart ingediend moet worden.
    • Paaldansen al eens geprobeerd? Kom 6 of 8/2 naar 't Werkhuys voor een proefles en leer je eerste hang, klem, en klimtechnieken.
    • Cat in de Kijker: Borgerhoutse Antonia Delaere strijdt voor een Olympisch ticket. Volg het live op Sporza op 6, 8 en 9 februari.
    • Ben je ook benieuwd naar andere nieuwtjes van onze jeugd-, senioren- en cultuurcollega's? Schrijf je dan in voor onze algemene nieuwsbrief Borgerhout Bougeert.

    Volg










    Bijlagen:
    DSC_2013_114307.jpg (84 KB)   
    DSC_2013_114307.jpg (84 KB)   

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arboretum Kalmthout

    Arboretum Kalmthout

    Wie wordt Miss Hamamelis 2020?
    zondag 26 januari 2020 om 15 uur, Kalmthout

    Heb je een bloeiende toverhazelaar in je tuin of op je terras, dan kun je op zondag 26 januari meedingen naar de titel ‘Miss Hamamelis 2020’. Je kiest het mooist bloeiende takje op je struik en brengt het naar Arboretum Kalmthout. Een professionele jury beoordeelt de tentoongestelde inzendingen, en ook bezoekers kunnen hun stem uitbrengen in een publieksjury.

     

    De zachte winter heeft ervoor gezorgd dat zeer veel toverhazelaars vroeger dan gewoonlijk in bloei staan. De resultaten van de Miss Hamamelisverkiezing zouden wel eens verrassend uit de hoek kunnen komen.

     

    Er zijn 5 categorieën: beste gele, beste rode, beste oranje, best geurende en de allermooist bloeiende. Voor elke inzender van een winnend takje is er een passende prijs. Terwijl de jury haar werk doet, kun je een wandeling maken door de arboretumtuin of genieten van een warme drank in de cafetaria.

     

    Toverhazelaars hebben hun naam niet gestolen. Deze winterbloeiende struiken met heerlijk geurende bloempjes op kale takken, bloeien ongeacht koude of sneeuw. Ze zijn werkelijk betoverend! In Arboretum Kalmthout bloeit op dit moment de grootste en de oudst gekende collectie toverhazelaars van Europa.

     

    Takjes inleveren kan op vrijdag 24 en zaterdag 25 januari tussen 10 en 17 uur, of op zondag 26 januari tot 10.30 uur. De winnaars worden zondag om 15 uur bekend gemaakt.

    Bloeiende takjes Hamamelis dingen mee naar de titel ‘Miss Hamamelis’ in Arboretum Kalmthout. Een professionele jury en een publieksjury reiken elk een prijs uit voor de mooist bloeiende Hamamelis (archiefbeeld 2018).
    Copyright: Arboretum Kalmthout

    Hamamelisfeesten
    tot en met 29 februari 2020, elke dag van 10 tot 17 uur

    Wie wil genieten van winternatuur volop in bloei, hoeft zich niet naar tropische oorden te begeven. In de tuin van Arboretum Kalmthout stelen op dit moment de toverhazelaars, Hamamelis, de show. Tijdens de wintermaanden bloeien ze zo rijkelijk en uitbundig, dat Arboretum Kalmthout er een eigen festival aan wijdt, de Hamamelisfeesten. Een uitgestippelde route brengt je langs enkele topstukken, onder wolken van serpentine-achtige bloempjes die op kale takken bloeien. Rode, oranje en gele kleuren vloeien in elkaar over, een zoet en kruidig parfum verleidt je om steeds verder de tuin in te gaan.

    De toverhazelaars zijn zonder twijfel de bekendste winterbloeiers in Arboretum Kalmthout. Ze zijn echter niet alleen, vele andere (geurende) planten staan in bloei zoals winterzoet, sneeuwbal, Japanse abrikoos, kerstroos, hazelaars en elzen.

    Elke zondag van de Hamamelisfeesten kun je om het uur aansluiten voor een geleide wandeling met een gids doorheen de arboretumtuin. De eerste wandeling start om 11 uur, de laatste om 16 uur. Je hoeft niet te reserveren, de rondleiding is inbegrepen in je toegangsticket. Afspraak aan de vuurschaal!

      Hamamalis x intermedia 'Jelena'is een toverhazelaar die genoemd is naar haar ontdekker Jelena De Belder, stichtster en grondlegster van Arboretum Kalmthout.
      Copyright: Arboretum Kalmthout

    Wintermannen-Wintervrouwen

     

    In de toverhazelaarcollectie zijn er naast de wilde soorten, zeer veel cultuurvariëteiten terug te vinden. Deze cultivars hebben uiteenlopende namen, vaak vernoemd naar personen: een gerenommeerde botanicus uit de negentiende eeuw, een kindje, een wereldvermaarde rockster... Achter de toverhazelaars schuilt een bont gezelschap.

    Arboretum Kalmthout stelt deze Wintermannen en Wintervrouwen voor aan haar bezoekers. In de arboretumtuin vertellen infopanelen bij de planten het verhaal achter hun naam. De herkomst van de naamgeving werd rechtstreeks bij de naamgevers of bij hun nabestaanden en familieleden opgevraagd. Het resultaat van deze intrigerende speurtocht wordt nu uitgebreid getoond aan het publiek.

    De buitententoonstelling ‘Wintermannen-Wintervrouwen’ loopt tijdens de Hamamelisfeesten, elke dag tot en met 29 februari van 10 tot 17 uur in de arboretumtuin.
    Copyright: Arboretum Kalmthout

    PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

    Miss Hamamelis 2020
    zondag 26 januari 2020 om 15 uur

    Waar
    Arboretum Kalmthout (galerie), Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België

    Deelname
    gratis deelname
    takjes inleveren op 24 en 25 januari 2020 van 10 tot 17 uur, op zondag 26 januari 2020 tot 10.30 uur

    Hamamelisfeesten
    tot en met woensdag 29 februari 2020 van 10 tot 17 uur
    cafetaria, galerie, plantencentrum, cadeau- en boekenshop vrij toegankelijk, toegang tuin betalend

    Toegang tuin
    € 7 maandag t/m zaterdag -  € 8,5 op zondag en tijdens het sneeuwklokjesweekend
    jaarkaarthouders en kinderen -12 jaar gratis
    museumpas gratis (€ 1,5 op zondag en tijdens het sneeuwklokjesweekend)

    Website
    www.arboretumkalmthout.be

    www.hamamelis.be

    Social media
    www.facebook.com/arboretumkalmthout
    https://twitter.com/arboretumkalmt @arboretumkalmt #arboretumkalmthout #hamamelis

    Meer info
    Arboretum Kalmthout, T +32(0)3 666 67 41, E info@arboretumkalmthout.be








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen

    Provincie Antwerpen

    23 | 01 | 2020

    Leerlingen ontdekken de EU en duurzame energie
    ‘Europa Xpert’ workshop gekoppeld aan een rondleiding door ‘Expo C’ in Kamp C

    Van 24 tot 31 januari trekt Europa Direct Provincie Antwerpen naar Kamp C, het centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw, met de reizende Europaweken. Tijdens een interactief rollenspel kruipen 212 leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar in de huid van een Europees minister van Energie. Daarna zetten ze de theorie om in de praktijk en proberen ze zelf elektriciteit op te wekken aan de hand van een duurzame energiebron.  

    De laatste weken ging heel wat aandacht naar de Europese Green Deal. Tijdens de Europaweken in Kamp C stimuleert Europa Direct de EU-burgers van de toekomst om bewust met energie om te gaan. Tijdens een twee uur durende Europasessie leren de jongeren wat de Europese Unie is en ontdekken ze de impact hiervan op hun eigen leven. Ze ontdekken hoe de EU werkt door zelf als minister van energie te stemmen over dit wetsvoorstel rond duurzame energie: “Moet de EU windmolens verplichten in ieder dorp?”

    Op die manier wordt er al een bruggetje gelegd naar het tweede deel van het programma. De medewerkers van Kamp C nemen de jongeren mee op verkenning door ‘Expo C’. Tijdens die rondleiding leren ze meer over duurzame energiebronnen en hoe zij zelf hun energieverbruik kunnen verlagen. Na de rondleiding steken de leerlingen zelf hun handen uit de mouwen tijdens een korte workshop waarin ze proberen om elektriciteit op te wekken aan de hand van een duurzame energiebron.

    Kamp C is helemaal klaar voor de ontvangst van de jonge Europese ministers -  Copyright: Provincie Antwerpen

    Spelen om te leren

    “Duurzame energie is heel belangrijk voor de toekomst van onze planeet. Jongeren zijn zich daar heel erg van bewust. Na deze sessie in Kamp C trekken de leerlingen naar huis met een heleboel nieuwe kennis over de werking van de Europese Unie en over het opwekken van duurzame energie. Dat dit spelenderwijs gebeurt via rollenspelen en workshops is een extra opsteker,” stelt Kathleen Helsen, voorzitter van Kamp C en gedeputeerde voor Europese Samenwerking. “Want wat je doet, onthoud je beter!”

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    24 tot 31 januari 2020

    Elke schooldag van 9.30 tot 11.30 uur en van 12.30 tot-14.30 uur (niet op woensdag)


    Waar:
    Kamp C, Britselaan 2, Westerlo

     

    Deelnemende scholen:

    -      24/01: GVBS De Graankorrel, Herselt

    -      27/01: GVB Leertuin, Herentals

    -      28/01: Tachkemoni, Antwerpen

    -      30/01: GBS Het Lo, Oevel

    -      31/01: BS De Vesten, Herentals



    Meer info:
    www.provincieantwerpen.be/europaweken

    www.kampc.be






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Merksem gaat ‘Spelen’
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    23 | 01 | 20

     

    Merksem gaat ‘Spelen’ tijdens de Week van de Poëzie

     

    Het district Merksem viert de Week van de Poëzie met een poëzieroute in Gemeentepark Roosendael en een brochure met Merksemse poëzie en fotografie.

     

    ‘Spelen’ is het thema van de 17de Merksemse Week van de Poëzie. Het is immers exact 100 jaar geleden dat de Olympische Spelen plaatsvonden in Antwerpen. Maar het thema gaat ruimer. 'Spelen' kan ook verwijzen naar muziek spelen, spelende kinderen of zelfs 'zinspelen'. 

     

    Oproep groot succes

    Vorig najaar riep het districtsbestuur de Merksemnaren op om een foto of een gedicht in te dienen rond het thema ‘Spelen’. De oproep was een succes. Het district ontving 347 gedichten en 150 foto’s, nog meer dan tijdens de vorige editie. Merksemnaren van alle leeftijden en ook enkele scholen namen deel. Zo leverden een aantal leerlingen van JOMA, Sint-Eduardis, het Stedelijk Lyceum en het Groenendaalcollege een bijdrage.

     

    Brochure en wandelroute

    De meest originele en ontroerende werken werden gebundeld in een brochure. Vanaf dinsdag 28 januari is die gratis te krijgen in het Cultuurcentrum Merksem, bibliotheek Park en het districtshuis, tijdens de reguliere openingsuren.Ook zijn de 35 geselecteerden gedichten en 35 foto’s van 28 januari tot en met 16 februari op grote panelen te bezichtigen in het Gemeentepark Roosendael in de Van Heybeeckstraat. De poëzieroute is vrij toegankelijk.

     

    Alle info staat ook op www.merksem.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Provincie Antwerpen

    Heist-Goor toont de kracht van participatie
    Zondag 26 januari 2020, 11 uur, site oude academie/ bibliotheek Heist-Goor (Heist-op-den-Berg)

    De inwoners van Heist-Goor, een kerkdorp van Heist-op-den-Berg, konden de voorbije maanden deelnemen aan het participatietraject ‘Veerkrachtige Dorpen’ van de provincie Antwerpen, Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg, Innovatiesteunpunt en RURANT.

    Tijdens dit traject ging Heist-Goor creatief aan de slag met uitdagingen en kansen en werden drie acties gerealiseerd: een nieuwjaarsreceptie, de Goorse winkeltas en lichtgevende eendjes voor op de fietsen van kinderen.

     

    Op zondagvoormiddag 26 januari sluiten de inwoners het participatietraject feestelijk af. Dat gebeurt met een nieuwjaarsreceptie waarbij de winkeltassen en fietseendjes bedeeld worden onder de bezoekers. Daar kan je ook kennismaken met de inhoudelijke resultaten van het traject: de dorpskarakterschets waarmee de volgende jaren aan de (be)leefbaarheid van het dorp wordt gewerkt en de veerkrachtstrategie Heist-Goor 2030 (visie en actielijst) voor de komende jaren.

    Wij nodigen je graag uit om mee de sfeer op te snuiven en uitgebreid in gesprek te gaan met de initiatiefnemers van het Veerkrachtige Dorpen-traject en de inwoners van Heist-Goor.

     

    Een dorpstraject van A tot Z

    Na Booischot en Schriek is Heist-Goor het derde kerkdorp van Heist-op-den-Berg dat het participatietraject Veerkrachtige Dorpen heeft doorlopen. Na een grondige analyse van de kansen en de uitdagingen voor het dorp door medewerkers van de provincie Antwerpen organiseerden Innovatiesteunpunt, PTArchitecten en team Planning en Ontwikkeling van het lokale bestuur vier creatieve werksessies met de inwoners. Dit leverde een stevige basis op om de komende jaren een sterk dorpenbeleid te voeren in Heist-Goor.

    PRAKTISCHE INFO PERSMOMENT

    Wanneer:
    Zondag 26 januari vanaf 10 uur – officieel persmoment: 11 uur

    Waar:
    Speelplaats oude academie/bib Heist-Goor, Pastoor Mellaertsstraat 3, Heist-Goor (Heist-op-den-Berg)
    De site situeert zich achteraan de parking, achter de kerk.

    Programma:

    10 - 13 uur:

    Doorlopend nieuwjaarsreceptie met animatie:

    Bij een hapje en een drankje kunnen de inwoners van Heist-Goor kennismaken met de resultaten van het traject én een babbeltje slaan. Je mag onder meer een workshop van Mount Murals en een vuuract op de speelplaats verwachten.

    11 - 13 uur:

    Officieel gedeelte: overhandiging van de inwonersvisie voor het dorp Heist-Goor aan het lokale bestuur


    Provincie Antwerpen

    Beleidsverantwoordelijke:Kathleen Helsen, CD&V, gedeputeerde voor Plattelandsbeleid
    Perscontact: Johny Geerinckx, T 03 240 52 88, M 0485 997 297

    E johny.geerinckx@provincieantwerpen.be

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!