Inhoud blog
  • Provincie Antwerpen
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Regionaal Nieuws
    van Antwerpen
    26-03-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Provincie Antwerpen


    Provincie Antwerpen

    26 | 3 | 2021

    Op mini-expeditie in het Grote Netewoud
    Wandelnetwerk Grote Netewoud: wilderniswandelen voor groot én klein

    Hebben de kinderen genoeg van de zoveelste doordeweekse ‘coronawandeling’? Trek naar het Grote Netewoud. De moerassige broekbossen en metershoge zandduinen in Balen, Geel, Meerhout en Mol hebben een hoge ‘into the wild’ factor. Tien natuurgebieden en 405 kilometer knooppuntennetwerk creëren er avontuurlijk wandelplezier voor jong en oud. Met de gloednieuwe wandelkaart - inclusief suggestielussen en toeristische aanraders - maak je er een plezante trip of meerdaagse van.

    Sinds 2020 werken Toerisme Provincie Antwerpen, Natuurpunt, Agentschap voor Natuur en Bos, de gemeenten Balen, Meerhout, Mol en de stad Geel samen om het Natuurpark Grote Netewoud verder te ontwikkelen.

    Wandelnetwerk Kempense Landduinen kreeg een flinke kwaliteitsinjectie, een uitbreiding én een voor de hand liggende nieuwe naam.

    Copyright: Mie De Backer voor Toerisme Provincie Antwerpen

    Vieze schoenen, mooie herinneringen

    Wildernis in Vlaanderen? In de tien natuurgebieden langs de oevers van de Grote Nete zeker en vast! Het ene moment sta je bovenop een enorme zandduin. Even verderop houdt een vlonderpad je voeten droog. Vooral de moerassige broekbossen zijn bijzonder, typisch voor Vlaanderen maar zeldzaam in Europa.

    Elk seizoen heeft zijn charme: in de lente stap je door een frisgeel bloementapijt in het bos, in de zomer kleurt de heide purper. En met een beetje geluk spot je onderweg een bever, ijsvogel of zwarte ooievaar!

    Leuke pauzes? Lunchen op een picknickeiland, ravotten in de gigantische zandbak van de Kapucienenberg of even soezen in een hangmat.

    Het Bezoekerscentrum Grote Netewoud huist in de fraai opgeknapte watermolen van Meerhout. Kinderen kunnen er zich eens lekker vuil maken op het Totterpad - volg de beversporen! - en in de avontuurlijke speelnatuur.

    53 km nieuwe wandelroutes

    Het wandelnetwerk Grote Netewoud breidde uit met maar liefst 53 kilometer.

    Dat resulteert onder meer in extra natuur zoals het Molderbroek, een nieuw traject rond Pakawi Park en vlotte verbindingen met het centrum van Mol en wandelnetwerk Ham in Limburg. De aansluiting in het noorden met wandelnetwerk Kempense Meren creëert een fantastisch wandelgebied.

    Het ideale decor voor een nieuwe generatie wandelfans, denkt gedeputeerde voor Toerisme Jan De Haes: “Kinderen enthousiast maken voor wandelen en natuur? Met dit netwerk lukt dat moeiteloos. Zeker als je je trip combineert met de vele gezinsvriendelijke attracties in de buurt. Doorgewinterde stappers wagen zich wellicht graag aan de pittige tweedaagse staptocht door het Grote Netewoud. Met dit netwerk zetten we de reputatie van de Kempen als avontuurlijke wandelbestemming nog eens mooi in de verf. Stoer stappen met je vertrouwde bubbel: daarvoor trek je de komende maanden naar de Kempen.”

    PRAKTISCHE INFO

    Meer info:
    Wandelnetwerk Grote Netewoud omvat 405 kilometer routes langs knooppunten in Balen, Geel, Meerhout en Mol. De bewegwijzering gebeurt met rechthoekige rood-witte borden met nummers.

     

    De paden zijn overwegend onverhard - niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen - en soms drassig. Je trekt het best laarzen of waterdichte schoenen aan.

     

    De kaart van het wandelnetwerk Grote Netewoud kost 8 euro.

    Je haalt ze af bij de toeristische diensten van Balen, Geel, Meerhout en Mol of na afspraak via bc.grotenetewoud@natuurpunt.be bij het Bezoekerscentrum Grote Netewoud, Watermolen 7 in Meerhout. (info 26/3, check www.grotenetewoud.be voor actuele info over opening bezoekerscentrum).

     

    Je bestelt de wandelkaart online op www.kempen.be.

    Op diezelfde website vind je extra wandel-, bezoek- en logeertips.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Toerisme
    t






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen



    Provincie Antwerpen

    25 | 3 | 2021

    Plattelandssubsidies bieden antwoord op coronacrisis

    Provincie Antwerpen zet volgend jaar in op veerkrachtige dorpen, open ruimte en lokale landbouw

     

    Ieder jaar dragen in de provincie Antwerpen tientallen lokale besturen, plaatselijke verenigingen, organisaties en ondernemers met innovatieve projecten bij tot de ontwikkeling van een dynamisch platteland. In 2022 kunnen weer nieuwe initiatieven opstarten met de steun van het provinciebestuur, de Vlaamse overheid en de Europese Unie. Nieuwe projecten moeten voor 27 april online worden aangemeld. Veerkracht van dorpen, open ruimte en landbouwverbreding zijn de centrale thema’s.

     

    “In een crisissituatie komen sluimerende processen vaak extra duidelijk aan de oppervlakte,” betoogt gedeputeerde voor Plattelandsbeleid Kathleen Helsen. “Sinds de uitbraak van het COVID-19-virus zien we dat bewuste consumenten meer dan ooit op zoek zijn naar gezond en lokaal geproduceerd voedsel. Tijdens hun vele fiets- en wandeltochten hebben mensen hebben de waarde van voldoende groen en open ruimte weer ontdekt. Lokale besturen zijn zich meer bewust geworden van het belang van een buurtgerichte zorg en van de rol van vrijwilligers in een dorp, de strijd tegen eenzaamheid kwam meer op de voorgrond, enzovoort. Al deze uitdagingen houden ook kansen in. Met onze plattelandssubsidies willen we die kansen grijpen.”

     

    De thema’s die de provincie Antwerpen uitzet voor de nieuwe projectoproep sluiten nauw aan bij die vaststellingen: open ruimte, lokale landbouw en veerkrachtige dorpen.

     

    Veerkrachtige dorpen

    Deze projecten kunnen gaan over dorpskernvernieuwingen na een participatietraject, herbestemming van gebouwen met een erfgoedwaarde, brede basisvoorzieningen voor een lokale gemeenschap, buurtgerichte zorg, armoede of vereenzaming op het platteland, dorpen en de omliggende open ruimte met elkaar verbinden,… Het is belangrijk dat na afloop van het project een blijvende, duurzame bijdrage is geleverd aan de dorpsontwikkeling en de inwoners bij het traject zijn betrokken.

     

    Lokale landbouw

    Land- en tuinbouwers worden gestimuleerd om met verbredingsactiviteiten in dialoog te gaan met andere actoren in de samenleving. De mogelijkheden zijn legio: beleving op de boerderij, landbouweducatie, zorginitiatieven in een agrarische context … tot en met de rechtstreekse verkoop van hoeveproducten aan consumenten (korte keten). Ook innovatieve projecten rond energiebesparing en klimaatadaptatie zijn mogelijk.

     

    Open ruimte

    De open ruimte is een kostbaar goed, dat we moeten koesteren en waar mogelijk versterken. Dat kan bijvoorbeeld door zonevreemd gebruik tegen te gaan, in te zetten op kwaliteitsvolle beleving van de open ruimte, een gezamenlijke visie te ontwikkelen voor een goed evenwicht tussen natuur en landbouw en andere functies.

     

    Open ruimte, een van de thema’s voor plattelandssubsidies bij de provincie Antwerpen

     

    Een goede voorbereiding is het halve werk

    “Een goed project is innovatief en heeft een duurzaam effect. Omdat het een brug slaat tussen verschillende beleidsdomeinen is het logisch dat er verschillende partners aan samenwerken,” licht gedeputeerde Helsen nog toe. “Het sluit uiteraard ook aan op de visie die het Antwerpse provinciebestuur heeft op het platteland. De Beleidsnota Platteland en het Provinciaal PlattelandsOntwikkelingsPlan (PPOP) kan je vinden op de website van de provincie Antwerpen.”

     

    Wie aan alle voorwaarden voldoet en actief wil meewerken aan de uitbouw van een dynamisch buitengebied komt mogelijk in aanmerking voor een plattelandssubsidie, gefinancierd door de provincie, de Vlaamse overheid en de Europese Unie. De eerste stap is heel eenvoudig. Je schrijft je idee bondig neer in eenonline formulier, dat je voor 27 april indient. Daarna bekijken de provinciale medewerkers voor welke subsidielijn je in aanmerking komt (Platteland Plus, Omgevingskwaliteit of LEADER) en welke verdere stappen je moet ondernemen.

     

    “Eén goede raad geef ik nog graag mee,” besluit Kathleen Helsen, “Wacht niet tot het laatste moment maar bereid je nu al voor: lees je goed in en ga alvast op zoek naar de juiste partners. Aarzel niet om onze medewerkers op voorhand te contacteren met al je vragen. Zij helpen je graag op weg naar een goed project.”

    PRAKTISCHE INFO PLATTELANDSSUBSIDIES

    Wanneer:
    Projectidee indienen voor dinsdag 27 april 2021 via een online formulier.

    Waar:
    Bekijk hier welke gemeenten in aanmerking komen voor plattelandssubsidies:


    Meer info:
    www.provincieantwerpen.be/platteland

    www.leaderprovincieantwerpen.be

    Beleidsnota platteland provincie Antwerpen

    Provinciaal PlattelandsOntwikkelingsPlan (PPOP): Info over de verschillende subsidiekanalen

    Beleidsverantwoordelijke:
    Kathleen Helsen, CD&V, gedeputeerde voor Plattelandsbeleid

     






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Provincie Antwerpen



    Provincie Antwerpen

    24 | 3 | 2021

    Agrarische herontwikkeling verzoent landbouw en open ruimte
    Provincie Antwerpen roept op om samen open ruimte te vrijwaren

    Onze open ruimte wordt alsmaar schaarser. Provincie Antwerpen onderzoekt sinds 2017 hoe agrarische herontwikkeling dat kan verhelpen en heeft daarvoor nu een reeks aanbevelingen klaar. De belangrijkste zijn: het beperken van zonevreemde mogelijkheden, ontwikkelruimte aan landbouw bieden vanuit agrarische herontwikkeling en inzetten op sloop en ontharding. Samenwerking tussen verschillende beleidsniveaus en beleidsdomeinen is essentieel om agrarische herontwikkeling mogelijk te maken.


    Provincie Antwerpen legt de laatste hand aan het plattelandsproject ‘Agrarisch hergebruik van landbouwinfrastructuur’. De resultaten van het project worden nu als beleidsaanbevelingen geformuleerd. Het provinciebestuur gaat zelf met de resultaten aan de slag in haar Provinciaal Beleidsplan Ruimte en wil ook een brede samenwerking met verschillende beleidsniveaus en beleidsdomeinen opzetten.  

     

    Bebouwing agrarisch gebied neemt toe, aantal landbouwers daalt

    Het project is gestart vanuit de vaststelling dat de bebouwing in het agrarisch gebied jaar na jaar toeneemt, terwijl er steeds minder landbouwers zijn,” verduidelijkt gedeputeerde voor plattelandsbeleid Kathleen Helsen. “Er is iets paradoxaals aan de hand. Landbouwers die nood hebben aan nieuwe infrastructuur om hun bedrijf te moderniseren investeren meestal in een nieuwbouw, terwijl we zien dat oudere landbouwsites vaak totaal andere, soms zelfs zonevreemde functies krijgen. Voeg die twee tendensen samen en je begrijp dat de open ruimte op die manier alsmaar schaarser wordt.”

     

    “We wilden daarom nagaan of die oude landbouwinfrastructuur toch niet beter opnieuw gebruikt zou kunnen gebruiken voor landbouwdoeleinden,” vervolgt gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé. “Tegelijk hebben we onderzocht hoe we land- en tuinbouwers kunnen stimuleren om te investeren op bestaande sites. Daarvoor moesten we eerst weten welke belemmeringen er zijn. Vervolgens gingen we na welke stimulerendemaatregelen de verschillende bestuursniveaus kunnen nemen om tot meer agrarisch hergebruik te komen. De resultaten van dat onderzoek leiden vandaag tot een aantal nieuwe beleidsaanbevelingen.”

     

    Kippenstal werd omgebouwd naar kalverstal - Copyright: provincie Antwerpen

    Agrarische herontwikkeling op de juiste locaties: raadpleeg het landbouwkompas

     

    Niet alle locaties waar zich een landbouwbedrijf bevindt, zijn in de toekomst nog geschikt voor landbouw. Soms is dit te wijten aan nabijgelegen natuur, of ligt een locatie te dicht bij een dorpskern of er is geen ruimte meer om uit te breiden. Het ontwikkelde landbouwkompas informeert over de kansen en uitdagingen voor een agrarische herontwikkeling op een specifieke locatie. De kansen en uitdagingen zijn hierbij verschillend voor verbredende landbouw, een akkerbouw- of tuinbouwbedrijf of een (intensief) veebedrijf.  

     

    Het landbouwkompas brengt 25 indicatoren samen en visualiseert zowel de randvoorwaarden vanuit vergunningen als de kansen die de omgeving biedt, onder meer voor verbreding. Deze informatie helpt de ondernemer en de overheid om de afweging te maken of, en welk type, landbouw op dat adres nog toekomstperspectief heeft. 

     

    Een landbouwbedrijf starten op een bestaande site is duur

     

    Een agrarische herontwikkeling, ook wel brownfieldontwikkeling genoemd, is duur. De meerkost bedraagt al snel 700.000 euro.

     

    De huidige wetgeving maakt dat voormalige boerderijen interessant zijn voor particulieren om te gaan wonen, een paardenstal in te richten of opslag te realiseren en dat jaagt de prijs van oude hoeves de hoogte in. De prijs die zij betalen, is voor een landbouwer niet haalbaar omdat hij de hoge investering nooit kan terugverdienen met landbouwactiviteiten. Landbouwers zien zo geregeld potentiële vestigingsplaatsen in landbouwgebied aan hun neus voorbijgaan.

     

    Deze meerkost zit ook in de sloopkosten. Vrijkomende landbouwgebouwen zijn vaak verouderd, waardoor een landbouwer ze eerst moet slopen. Na de sloopkost volgt dan de investering in moderne infrastructuur. Om deze gigantische meerkost te temperen, is een combinatie van instrumenten noodzakelijk. 

     

    Instrumententrio: zonevreemde mogelijkheden beperken, ontwikkelruimte landbouw realiseren en sloop & ontharding

     

    Zonevreemde activiteiten dragen bij aan de meerkost van een agrarische herontwikkeling én aan de toenemende verhardingsgraad van de open ruimte. Zonevreemde mogelijkheden beperken is dus een eerste noodzakelijke maatregel om agrarisch herontwikkeling te stimuleren. 

     

    Tegelijk moet er ontwikkelruimte voor landbouw gerealiseerd worden. Dit kan door voluit in te zetten op agrarische herontwikkelingen én op het reguleren van greenfieldontwikkeling. Greenfieldontwikkelingen zijn nieuwe landbouwbedrijven op locaties in de open ruimte. De focus ligt hierbij op stimulerende maatregelen om agrarische herontwikkeling betaalbaar te maken. Dit kan door slooppremies of vestigingssteun. Ook een daling van registratierechten bij aankoop van een brownfield kan agrarische herontwikkelingstimuleren.

     

     

    Wanneer zonevreemde mogelijkheden beperkt wordenén de daling van het aantal landbouwbedrijven doorzet, zullen gebouwen leeg komen te staan. Als deze boerderijen dan gesloopt worden, ontstaat landbouwruimte voor voedselproductie.

     

    Deze noodzakelijke samenwerking van instrumenten met een duidelijke prioriteit kan niet enkel op provinciaal niveau uitgewerkt of uitgevoerd worden. Er is nood aan samenwerking tussen de verschillende beleidsniveaus en -domeinen.  

     

    Beleidsaanbevelingen als uitnodiging tot samenwerking

     

    De geformuleerde beleidsaanbevelingen nodigen uit tot samenwerking. De provincie Antwerpen kan zelf actie ondernemen, maar een beleid dat inzet op het vrijwaren van de open ruimte heeft nood aan gecoördineerde initiatieven op federaal, Vlaams, provinciaal én gemeentelijk niveau.  De provincie Antwerpen werkt de komende maanden, begeleid door studiebureau Voorland, een plan van aanpak uit om tot meer samenwerking te komen.

     

    Wat is agrarische herontwikkeling?

     

    Agrarische herontwikkeling omvat het hergebruiken en herinrichten van bestaande, geschikte landbouwzetels. Na sloop van verouderde gebouwen kan ook nieuwe en bijkomende landbouwinfrastructuur opgericht worden.  Agrarische herontwikkeling zorgt voor een win-winsituatie voor het openruimtegebied, de landbouw en de brede maatschappij.  

     

    Het PDPO-project agrarisch hergebruik van landbouwinfrastructuur wordt begeleid door een stuurgroep bestaande uit Dienst Landbouw Provincie Antwerpen, de gemeenten Brecht, Essen, Wuustwezel, Kalmthout, Kasterlee en Herselt, provincie Oost-Vlaanderen, de Provinciale Landbouwkamer, Igemo, Boerenbond, het departement Landbouw en Visserij, departement Omgeving, de Vlaamse Landmaatschappij en de provinciale diensten Ruimtelijke Planning, Omgevingsberoepen, Omgevingsvergunningen en Erfgoed.

     

    PRAKTISCHE INFO

    Meer info:
    www.provincieantwerpen.be > agrarische herontwikkeling

    Beleidsverantwoordelijke:
    Ludwig Caluwé, CD&V, gedeputeerde voor Landbouw - provincie Antwerpen








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Wilrijkse
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    26 | 03 | 21

     

    Nieuwe fontein voor Steytelinckpark

     

    Wie het Wilrijkse Steytelinckpark bezoekt, kan er sinds vrijdag 26 maart opnieuw genieten van de fontein in de centrale parkvijver.

     

    De oude fontein liep vaak vast door het opgezogen slib. Het nieuwe exemplaar, dat op vrijdag in gebruik werd genomen, lost dit probleem grotendeels op. De nieuwe fontein geeft de vijver ook een nieuw aangezicht: ze spuit het water iets minder hoog (3 meter) maar veel breder (8 meter). De fontein is niet alleen mooi om naar te kijken, maar zorgt ook voor extra zuurstof in het water, wat goed is voor de vissen in de parkvijver.

     

    De vervanging van de fontein kadert binnen een reeks maatregelen om het Steytelinckpark verder te verfraaien. Zo wordt momenteel het gras van de evenementzone geregenereerd en aangevuld met een porfierweg. Daarnaast kreeg het park in 2020 twee vlonderpaden, die een verbinding maken met de heuvel middenin het park. Een eekhoornbrug verbindt ten slotte het park met het nabijgelegen Fort 6. Later in 2021 krijgt het kunstwerk in de vijver een opknapbeurt en worden in het park vleermuiskasten geplaatst.

     

    "Een aangename en groene omgeving won in deze tijden heel sterk aan belang", vindt districtschepen voor groen(voorziening) Hans Ides. "Ook het beleven van een park is iets waaraan we werken. Met deze nieuwe fontein geven we een centraal deel van ons park een extra dynamische blikvanger."

    "Het bijna 100 jaar oude Steytelinckpark is met zijn Engelse landschapsstijl een pareltje van een park. De nieuwe fontein in de vijver maakt dat prachtige plaatje weer compleet", besluit districtsburgemeester Kristof Bossuyt.

      

    Verantwoordelijke districtsschepen: Hans Ides, districtsschepen voor o.a. groen(voorziening), tel. 0476 55 09 63 – Kristof Bossuyt, districtsburgemeester en bevoegd voor o.a. communicatie, tel. 0496 24 42 56

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     

     

    26 maart 2021

    BV’s en influencers zetten krijtkroon op tegen kinderkanker

     

    #iedereenprinses. Zo heet de campagne op Instagram die studenten van de AP Hogeschool uitdachten voor de Prinses Máxima Centrum Foundation. Dat centrum leidt artsen op tot kinderoncologen. Instagrammers en bekende Vlamingen tonen hun solidariteit door zelf te poseren met een Máxima krijtkroon en te posten op hun Instagram-pagina.

     

    Je kan er niet naast kijken op Instagram: mama’s, bloggers, en BV’s zoals Martine Prenen en Geena Lisa ; deelden de afgelopen dagen een foto van zichzelf met een krullende krijtkroon en de hashtag #iedereenprinses. Dit is het startschot van een campagne rond kinderkanker. 6 laatstejaarsCommunicatiemanagement aan de AP Hogeschool bedachten de bewustmakingscampagne voor de Prinses Máxima Centrum Foundation Belgium.

     

    “In België krijgen jaarlijks zo'n 400 kinderen de diagnose van kanker, één op vier overleeft het niet.” legt studenteLana Schalbroeck uit. “De stichting Prinses Máxima Centrum zamelt geld in om kinderartsen op te leiden tot kinderoncologen. Meestal organiseert de organisatie veilingen of gala’s om fondsen te werven. Maar door corona is dat helaas niet mogelijk.  Daarom bedachten we de #iedereenprinses-campagne. Want ieder kind, al dan niet getroffen door kanker, is iemands prinsje of prinsesje en verdient de beste zorgen.”

     

    #iedereenprinses, écht iedereen!

    #iedereenprinses is een campagne op Instagram, waarbij de Máxima-kroon centraal staat. “Iedereen kan meedoen door zelf te poseren met een Máxima-krijtkroon en dat te posten op hun Instagram-pagina. Ook heel wat influencers en bekende Vlamingen tonen hun solidariteit.”

     

     

    Vzw Prinses Máxima Centrum Foundation Belgium

    De vzw Prinses Máxima Centrum Foundation Belgium zet zich in voor de strijd tegen kinderkanker. Door fondsen te werven krijgt een selecte groep van Belgische kinderartsen de kans om een internationale opleiding te volgen in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Dit is hét expertisecentrum op vlak van de behandeling van kinderkanker in Europa.  Het ultieme doel is ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven.

     

     






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-03-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GAIA

    GAIA

    Rechtszaak tegen Happy Doggy uit Boechout

    Beste dierenvriend, 

    Op 26 maart is het zover: dankzij GAIA moeten de zaakvoerders van Happy Doggy uit Boechout (voordien “Puppyhouse” en daarvoor "Dierenplezier") opnieuw voor de correctionele rechtbank in Antwerpen verschijnen. Geld verdienen op de kap van zieke dieren: dat moet stoppen, beste dierenvriend!

    Bijna alle puppy's die in Boechout worden verkocht, komen uit Slovakije, Tsjechië en Hongarije. Hoe de dieren daar worden gekweekt? Dat weet niemand. Het staat wel vast dat er enorm veel getuigenverklaringen zijn van slachtoffers die een zieke puppy in Boechout hebben gekocht. Sommige van die dieren stierven in de armen van hun baasje. Slechts enkele weken oud…ze maakten geen schijn van kans. 

     

    Volgens de Procureur gaat het hier om "platte commerçanten", om broodfokkers. Al jarenlang slaan de heer Mathieu Clerckx en zijn echtgenote, Louisa Thees, munt uit de verkoop van puppy's. Het welzijn van hun dieren? Niet hun probleem! Het is zelfs zo erg dat ze zich voor de strafrechter moeten verantwoorden voor het gooien van een nog levende puppy in de vuilbak. U leest het goed…

    In september 2017 werden de zaakvoerders dankzij GAIA al een eerste keer veroordeeld door de correctionele rechtbank. Desondanks zetten zij hun handel gewoon voort. Na de veroordeling kreeg ik alweer tientallen klachten van gedupeerde kopers die een doodzieke puppy bij Happy Doggy kochten.

    Als ik zo'n vreselijk nieuws hoor, dan bloedt mijn hart. Het moet voor eens en voor altijd gedaan zijn met deze praktijken! 

     

    Het is daarom dat GAIA opnieuw diverse strafklachten heeft ingediend tegen Happy Doggy en de zaakvoerders. Maar rechtszaken zoals deze zijn enkel mogelijk dankzij de gulle steun van onze vele leden en donateurs. Ik hoop dat ik ook op uw steun mag rekenen bij deze inzamelactie!

    Concreet: 26 maart wordt een intense, maar bovenal ook spannende dag. Duim voor ons. Als de Procureur gevolgd wordt dan krijgen de zaakvoerders van Happy Doggy levenslang verbod opgelegd om nog langer dieren te houden. 

    Met diervriendelijke groeten,

    Michel Vandenbosch

    Voorzitter van GAIA






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Provincie Antwerpen



    Provincie Antwerpen

    19 | 3 | 2021

    Boerderleren: leerlingen groeien op de boerderij
    Leertraject pleit voor minstens vier boerderij- of samentuinbezoeken per schooljaar



    In het project Boerderleren bouwt Streekvereniging Zuidrand samen met de Hooibeekhoeve een educatief aanbod uit voor kinderen uit de 2de graad van de lagere school (derde en vierde leerjaar). De lerarenopleiding van de Thomas More hogeschool heeft hiervoor een leertraject uitgewerkt dat buiten leren en ervaringsgericht leren centraal stelt. Leerlingen leren zo het landbouwleven in hun eigen streek kennen, terwijl tegelijk hun persoonlijke groei wordt gestimuleerd. Buiten ontdekken ze talenten die in de klas onderbelicht blijven.

    Leren in een prikkelende omgeving

    De Provincie Antwerpen, Vlaanderen en de Europese Unie ondersteunen het plattelandsproject Boerderleren.“De bedoeling is om een educatief concept voor kinderen uit de lagere school te ontwikkelen op de boerderij. Ze zouden minstens 4 keer per schooljaar buiten de klas moeten kunnen leren op de boerderij of in een samentuin. Dit leertraject wordt uitgewerkt en getest op een aantal boerderijen, samentuinen en volkstuinen in de Zuidrand van Antwerpen. Later kan het concept ook elders ingezet worden,” verduidelijkt gedeputeerde voor Plattelandsbeleid Kathleen Helsen.

     

    Helpende hark, groepsgans en positief paard

    De derdejaarsstudenten Lager Onderwijs van Thomas More werden uitgedaagd om het leertraject concreet vorm te geven. Het uitgewerkte lessenpakket konden ze uittesten op het melkveebedrijf Gasthuishoeve Boshoek in Hove. De leerlingen, maar ook de studenten zelf, leerden heel wat bij over thema’s als bodem, mest, water, duurzame landbouw… De focus lag bij alle opdrachten op talenten die kinderen in een klascontext niet altijd benutten of ontwikkelen. Een talentenmuur hielp hen bijvoorbeeld voor zichzelf bepalen of ze de kwaliteiten van een helpende hark, een groepsgans dan wel een positief paard in zich hebben.

     

    De kinderen van de deelnemende lagere school ’t Groen Schooltje uit Hove reageerden enthousiast: “Ik vond bodemdiertjes onderzoeken heel leerrijk vandaag, maar eigenlijk was alles leuk,” getuigt Yelina uit het 4de leerjaar. De studenten van Thomas More zagen de kinderen ook genieten van het buitenzijn: “Samen leren in een leuke buitencontext zorgt voor een aangename groepssfeer in de klas,” merkt studente Paulien op.

     

    Het ontwikkelde leertraject moet ook voor de landbouwers een meerwaarde bieden. Landbouwster Kathleen Janssen:“Kinderen het leven op een boerderij zien ontdekken, luisteren naar hun “ooh’s” en “aah’s” maar ook naar “jakkes, dat stinkt”, bezorgde me positieve energie. Een tegengif voor de moeilijke momenten waar je in onze stiel soms tegenaan loopt. We zien hen echt genieten als ze een kalf aaien, door de modder rennen of  lachen om een plassende koe. De enthousiaste, soms kritische maar altijd spontane reacties en vragen van de kinderen doen ons met andere ogen naar onze eigen boerderij kijken. De kinderen leren op een speelse manier over het landbouwleven en wij leren minstens evenveel van hen.”

     

    Volgend schooljaar zullen nog meer scholen de kans krijgen om het leertraject uit te testen op andere boerderijen of samentuinen. Het project ‘Boederleren’ duurt tot juni 2022, maar de projectpartners werken aan een duurzaam samenwerkingsverband tussen scholen en landbouwbedrijven en samentuinen in de regio Zuidrand om ook daarna verder te kunnen werken met dit nieuwe aanbod. De opgedane ervaring en kennis en het ontwikkelde materiaal blijven beschikbaar via Streekvereniging Zuidrand en Hooibeekhoeve.

     

    “Het platteland is een prikkelende omgeving die zich perfect leent tot ervaringsgericht leren,” weet gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé. “De bedoeling is om een mooie wisselwerking te krijgen tussen de deelnemende landbouwbedrijven en de scholen. Scholen kunnen zo een zinvolle leerervaring aan hun leerlingen aanbieden en landbouwers kunnen nieuwe verbredingsactiviteiten ontwikkelen. De expertise die we in dit traject opdoen, kan later ook nog toegepast worden in de rest van de provincie Antwerpen.”

     

    “Daarnaast wordt een digitaal luik uitgewerkt, waarbij kinderen spelenderwijs en op een toegankelijke manier kennis kunnen maken met de landbouwomgeving,” vervolledigt de Kontichse burgemeester Bart Seldeslachts, voorzitter van Streekvereniging Zuidrand. “Bovendien willen we ervoor zorgen dat zowel landbouwers als scholen hun kennis en ervaringen kunnen delen met elkaar. Het spreekt voor zich dat een intensieve educatie rond landbouw in een verstedelijkt gebied als de Zuidrand zeer zinvol is. Bovendien hopen we dat het voor meer begrip en respect zal leiden voor de landbouwer, zijn activiteiten en zijn landbouwgebied.”

     

    Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor de Zuidrand, besluit:“Met het gebiedsprogramma De Zuidrand maakt provincie Antwerpen samen met de gemeenten, de Streekvereniging en Regionaal Landschap Rivierenland werk van een multifunctionele open ruimte, natuur en landschap. We doen dit door sterke samenwerkingen waarbij we onder andere inzetten op het behoud en de versterking van de aanwezige stadslandbouw. Het project Boerderleren is een mooi initiatief om dit doel te bereiken, maar gaat een stap verder door er een educatief luik aan te verbinden.”

     

    Sfeerbeeld van een bezoek aan Gasthuishoeve Boshoek in het kader van Boerderleren - Copyright: Inneke Gebruers

     

    Streekvereniging Zuidrand

     

    De Streekvereniging Zuidrand bracht de afgelopen jaren met het plattelandsproject ‘Burgers en Boeren’ de landbouwers uit de Zuidrand dichter bij de burgers door het uitwerken van educatieve routes, rondleidingen op de boerderij, het uitwerken van onthaalplaatsen en informatie over de landbouwers in de Zuidrand te bundelen op www.dezuidrand.be.

     

    Streekvereniging Zuidrand is een samenwerkingsverband tussen zeven gemeenten (Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel), de provincie Antwerpen en de Vlaamse overheid. Ze werkt aan projecten op het  snijvlak van natuur-, landbouw- en landschapszorg, open ruimte, erfgoedbeheer en -behoud, toerisme en cultuurbeleving.

     

    Hooibeekhoeve

     

    Hooibeekhoeve is het provinciaal praktijkonderzoekscentrum voor melkveehouderij, voedergewassen en plattelandsontwikkeling. Het richt zich in de eerste plaats tot melkveehouders door nauw samen te werken bij het onderzoek naar duurzame en rendabele dier- en milieuvriendelijke oplossingen voor uitdagingen binnen de sector. Hooibeekhoeve slaat een brug tussen het brede publiek en de landbouwsector via boerderijbezoeken en door in te zetten op de professionalisering van landbouweducatie. Scholen en verenigingen kunnen inschrijven voor een educatief bezoek aan Hooibeekhoeve in Geel of aan een boerderij in hun eigen buurt via www.bezoekdeboerderij.be.

    PRAKTISCHE INFO PROJECT BOERDERLEREN

    Waar:
    In de zeven gemeenten van de Zuidrand: Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel

    Meer info:
    www.dezuidrand.be

    www.provincieantwerpen.be > Hooibeekhoeve

    www.bezoekdeboerderij.be

    Beleidsverantwoordelijken:
    Ludwig Caluwé, CD&V, gedeputeerde voor Landbouw en Hooibeekhoeve

    Kathleen Helsen, CD&V, gedeputeerde voor Plattelandsbeleid








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen

    Provincie Antwerpen

    19 | 03 | 2021

    Ontdek de magnolia’s in het Rivierenhof te Deurne
    App geeft extra info, beeldmateriaal en interessante audiofragmenten tijdens de wandeling

    Vanaf maart bloeien de eerste magnolia’s in het provinciaal groendomein Rivierenhof. Wil je tijdens je wandeling extra genieten van deze bloemenpracht? De nieuwe digitale Magnoliaroute leidt je via de app izi-TRAVEL door het park. Je wandelt langs een mooie selectie uit de ruim 140 aangeplante magnolia’s die bloeien in het vroege voorjaar of in de zomer. De tocht is 4,4 km lang. Onderweg onthult deze 'schoonheid uit de oudheid' een deel van haar geheimen.

    Magnolia’s komen in Europa enkel voor in tuinen en parken. Met hun grote, witte of rozige, soms gele of paarse bloemen fleuren ze het vroege voorjaar op, vaak voor er bladeren aan de bomen verschijnen. Vanaf maart verrassen ze ons door hun schoonheid en hun geur. Bovendien zijn de bloembladeren ook eetbaar. Magnolia’s prikkelen zo alle zintuigen.

    De uitgebreide botanische collectie van het Rivierenhof is tot ver buiten de landsgrenzen gekend. “Met deze collectie willen we onze bezoekers een goed beeld geven van de grote diversiteit aan winterharde vaste planten, bomen en struiken” licht directeur Peter Verdyck toe. “De uitbouw van een Magnoliacollectie startte in 2005 en maakt deel uit van die ambitie. Momenteel staan er in het park meer dan 140 Magnolia’s van 125 verschillende variëteiten.”

    Startscherm Magnoliaroute - Copyright: Provincie Antwerpen

    Gedeputeerde Jan De Haes vult aan: “Met deze nieuwe Magnoliaroute spelen we in op de digitale trend. Op deze manier kunnen we zoveel mogelijk mensen met de prachtige magnolia’s laten kennis maken op eigen tempo en op een moment dat het hen past.
    Via de digitale tool krijgen gebruikers extra info mee, zoals mooi beeldmateriaal en interessante audiofragmenten.”


    Magnoliaroute:Hoe ga je te werk?  

    Download gratis de app izi-TRAVEL op je smartphone. Download de route Magnolia’s in het Rivierenhof. Dit kan je ook al thuis doen. Ben je in het park aangekomen, dan kan je meteen beginnen wandelen. De route start bij parking Oost (Ruggeveldlaan, Deurne).
    Volg de route-instructies (online of offline).
    Onderweg verschijnt de informatie vanzelf op je toestel: kijk, luister en geniet!

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    Vanaf 15 maart 2021

    Waar:
    Provinciaal Groendomein Rivierenhof
    Turnhoutsebaan 246
    2100 Deurne

    Meer info:
    T 03 360 52 18
    rivierenhof@provincieantwerpen.be
    www.provincieantwerpen.be > Magnolia

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijke:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Toerisme, Recreatie- en Groendomeinen






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arboretum Kalmthout



    Arboretum Kalmthout

    19 | 03 | 2021

    Ambassadeur Slovenië plant bijenboom

    Op vrijdag 19 maart 2021 bracht ambassadeur van de republiek Slovenië Rado Genorio een bezoek aan Arboretum Kalmthout. Historisch gezien is er een bijzondere band tussen het land en de arboretumtuin. Met de boomplanting van een bijenboom wordt deze relatie kracht bijgezet én omarmt Arboretum Kalmthout de Sloveense nationale liefde voor de bij.

    Een eerder gepland bezoek in 2020 heeft omwille van de coronacrisis niet kunnen plaatsvinden. Dat gemiste bezoek werd nu goedgemaakt, en wel tijdens een bijzonder jaar voor Slovenië: in 2021 viert het land namelijk zijn 30e jaar onafhankelijkheid en mag Slovenië van 1 juli tot en met 31 december 2021 het voorzitterschap van de Europese Unie waarnemen.

     

    De keuze om een bijenboom, Tetradium daniellii, in de Vlindertuin van Arboretum Kalmthout te planten, is symbolisch voor de Sloveense nationale liefde voor bijen. Die liefde gaat ver terug. Zo erkende de Verenigde Naties onder impuls van Slovenië in 2017 unaniem de jaarlijkse World Bee Day op 20 mei, die wat Slovenië betreft op ieders kalender aangeduid hoort te staan. 20 mei valt samen met de geboortedag van de Sloveense pionier Anton Janša, die in de 18e eeuw bijenteelttechnieken introduceerde die nog steeds in de moderne imkerij gebruikt worden. World Bee Day brengt de bedreiging voor het voortbestaan van de bijen wereldwijd onder de aandacht.

     

    De bijenboom werd in de Vlindertuin van Arboretum Kalmthout geplant door de ambassadeur van de republiek Slovenië, de heer Rado Genorio, in het gezelschap van gedeputeerde Jan De Haes van de provincie Antwerpen en conservator-directeur Abraham Rammeloo.

     Met de boomplanting wil Sloveens Ambassadeur Genorio het belang van de bij voor de mens, de ecosystemen en de plantendiversiteit onder de aandacht brengen, en dit in aanloop naar de jaarlijkse Wereld Bijendag van de VN op 20 mei, een initiatief van Slovenië.

    (V.l.n.r. de heer Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor Recreatie- en Groendomeinen en voorzitter van Arboretum Kalmthout, Abraham Rammeloo, conservator-directeur Arboretum Kalmthout, en dr. Rado Genorio, ambassadeur van de Republiek Slovenië voor België in Brussel.)


      Copyright: Arboretum Kalmthout

    Waardevolle voedingsbron voor bijen

     

    De witte bloemen van de Tetradium daniellii bevatten erg veel nectar en lokken met hun lichtzoete geur vanaf de zomer tot aan de vroege herfst talrijke bijen en andere insecten. Door de late bloei helpt de bijenboom zo heel wat bijen aan voedsel in een periode waarin ze dat moeilijker vinden. Na de bloei krijgt de bijenboom decoratieve rode vruchten met binnenin kleine, blauwzwarte zaden die veel olie bevatten, een lekkernij voor vogels.

     

    Tetradium daniellii is opgenomen in de lijst van 79 klimaatbomen die de Belgische kwekers samenstelden om een antwoord te bieden op toekomstige problemen veroorzaakt door klimaatverandering zoals hittestress, langdurige droogte en wateroverlast.

     

    Ook provinciaal gedeputeerde Jan De Haes was aanwezig bij deze boomplanting:

    “Bestuivers als bijen en vlinders spelen een cruciale rol in het voortbestaan van de ecosystemen en de biodiversiteit, en zo ook in de wereldwijde voedselvoorziening. Hoe langer hoe meer worden zij door tussenkomst van de mens bedreigd in hun voortbestaan. Met een klein gebaar zoals het aanplanten van bijen- of vlindervriendelijke planten, kan eenieder op een duurzame manier bijdragen en hen betere overlevingskansen bieden.”

     Imkers planten de bijenboom vaak aan, maar ook in tuinen of in het straatbeeld kan de bijenboom een grote steun betekenen voor bijenvolken die het moeilijk hebben. De decoratieve rode vruchten zijn in het najaar een echte blikvanger.
      Copyright: Arboretum Kalmthout

    Sloveense roots in Kalmthout

    Arboretum Kalmthout en Slovenië hebben meer gemeen dan gedacht. Aan de basis ervan ligt Jelena Kovačič, Sloveense landbouwingenieur, die begin de jaren 50 van de vorige eeuw huwde met botanicus Robert De Belder. Onder hun bezielende leiding groeide Arboretum Kalmthout uit tot een van de meest prestigieuze botanische collecties ter wereld.

     

    Conservator-directeur Abraham Rammeloo verduidelijkt:
    “De banden tussen Jelena De Belder en haar vaderland bleven erg belangrijk. Op de Sloveense televisie was zij een graag geziene gast die over planten en tuinen vertelde en zo vele landgenoten inspireerde. Mede hierdoor kwamen vele jonge studenten uit Slovenië naar België voor een vervolmakingstage in Arboretum Kalmthout of Hemelrijk Essen, het familiedomein van de De Belders. Ze bekwaamden zich in de tuinierskunst en vergrootten hun plantenkennis.”

     

    Enkele van deze studenten kregen na hun stagetijd belangrijke functies. Jo¸e Strgar werd burgemeester van de hoofdstad Ljubljana en Janko Zver is nog steeds tuinchef van het nationale arboretum Volčji Potok. Arboretum Kalmthout werkt regelmatig samen met de botanische tuin van de universiteit van Ljubljana en met het nationale arboretum Volčji Potok.

    Slovenië, land van bijen en honing

     

    Slovenië staat gekend om zijn schitterende natuur, én om zijn honing. Wie het land ooit bezocht, weet dat de bijenteelt onlosmakelijk verbonden is met zijn geschiedenis, de cultuur en de identiteit van zijn inwoners. Slovenië telt niet minder dan 10.000 imkers, zo’n één per 200 inwoners, waarmee het wereldwijd tot de toplanden voor de imkerij behoort. Zowel in de natuur als in de stad staan bijenkorven, en duurzaam ‘apitoerisme’ is de laatste jaren in opmars. Slovenen dragen een groot respect uit voor hun bijenvolken. Het is het enige land in de Europese Unie waar bijen zelfs een wettelijke bescherming genieten. In 2011 verbood Slovenië als één van de eerste Europese lidstaten het gebruik van pesticiden die schadelijk zijn voor bijen.

     De grote biodiversiteit in de Sloveense natuur maakt de honing kwalitatief en gevarieerd. Sloveense honing kreeg in de Europese Unie de status van beschermde geografische aanduiding, waarmee de EU de specifieke knowhow, de authenticiteit en de herkomst van dit soort producten beschermt.

      Copyright: Arboretum Kalmthout

    Arboretumhoning

     

    Ook in Arboretum Kalmthout staan verschillende bijenkorven. Je kunt ze bewonderen aan de oever van de grote vijver. Het aanvliegen van de bijen, beladen met stuifmeel en volgezogen met nectar, kun je door een grote verrekijker bestuderen. Regelmatig organiseert de imker bezoeken aan de bijenkorven en kun je deelnemen aan demonstraties honingslingeren. De vers geslingerde arboretumhoning is in de zomer te koop in de cadeau- & boekenshop van Arboretum Kalmthout.

      In Arboretum Kalmthout staan 12 bijenkorven waarvan imker Rob Van Bauwel honing oogst uit de eigen arboretumtuin. Tweemaal per jaar kunnen bezoekers demonstraties bijwonen en occasioneel deelnemen aan een geleide rondleiding (archieffoto 2016).
      Copyright: Arboretum Kalmthout

    Bezoek uit Slovenië

     

    Het is niet de eerste keer dat een Sloveens ambassadeur of politicus de arboretumtuin bezoekt. Een beknopt overzicht uit de laatste jaren:

     

    • 29 april 2011: Ambassadeur Anita Pipan plant een lindeboom (de nationale boom van Slovenië) Tilia cordata ‘Winter Orange’.
    • 22 april 2016: Ambassadeur Matja¸ Šinkovec plant een rode beuk, Fagus sylvatica ‘Tortuosa Purpurea’.
    • 18 mei 2016: Sloveens Minister voor Leefmilieu Irena Majcen krijgt een privérondleiding in de arboretumtuin, in gezelschap van Janko Zver, tuinchef van het nationale arboretum Volčji Potok.
    • 22 mei 2017: Ambassadeur Matja¸ Šinkovecen de heer Andrej Fištravec, burgemeester van de Sloveense stad Maribor, planten samen een stek van een 400 jaar oude druivelaar uit Maribor, de oudste wijnstok ter wereld.

    PRAKTISCHE INFO

    Contact- & bezoekadres
    Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België
    T +32 (0)3 666 67 41
    E info@arboretumkalmthout.be

    Toegangsprijzen tuin
    volwassenen € 7, senioren € 6, studenten € 5
    jaarkaart- en museumpashouders en kinderen -12 jaar gratis

    COVID-19 maatregelen: toegang tuin enkel met vooraf gereserveerde tickets en tijdslot


    Plantencentrum en cadeau- & boekenshop
    Het plantencentrum en de cadeau- & boekenshop zijn vrij toegankelijk en elke dag open van 10 tot 17 uur, ook op zon- en feestdagen. De cafetaria is tijdelijk gesloten maar de bezoekerstoiletten blijven wel beschikbaar.

    Website
    www.arboretumkalmthout.be

    www.bruselj.veleposlanistvo.si

    http://www.apiturizem.si/en/


    Social media
    www.facebook.com/arboretumkalmthout
    twitter.com/arboretumkalmt

    www.instagram.com/arboretumkalmthout

    #arboretumkalmthout

    Bereikbaarheid
    Het NMBS station van Kalmthout ligt op 200 m van de ingang van Arboretum Kalmthout.
    De Fietsostrade F14 Essen-Antwerpen ligt naast het domein.
    Eigen parking + extra parking aan NMBS station Kalmthout.
    Meer informatie bereikbaarheid op de website












    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fietsen in gevondenfietsen.be

    3 984 fietsen in gevondenfietsen.be op zoek naar rechtmatige eigenaar
    Vlaamse provincies verzamelen gevonden fietsen in databank

    Geregeld vindt de politie fietsen terug waarvan de eigenaar onbekend is. Ook heel wat achtergelaten weesfietsen wachten op hun eigenaar. Al deze fietsen verzamelen de vijf Vlaamse provincies op de website gevondenfietsen.be. Ondertussen zoeken al 3 984 fietsen in de gloednieuwe databank van gevondenfietsen.be hun rechtmatige eigenaar. 

    Het provinciaal fietsbeleid focust zich voornamelijk op de aanleg en verbetering van fietsinfrastructuur. Maar fietsbeleid omvat ook het creëren van optimale omstandigheden voor weggebruikers als stimulans om van deze fietsinfrastructuur gebruik te maken. Met initiatieven zoals de Fietsbox langs fietsostrades en nu ook gevondenfietsen.be streven we ernaar om hieraan bij te dragen”, kadert Antwerps gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Mobiliteit.

     

    De vijf Vlaamse provincies slaan daarom de handen in elkaar om gevonden fietsen terug te bezorgen aan de rechtmatige eigenaars. Zij werken hiervoor samen met Bikebank, die het registratieplatform aanbiedt.
    Op de website gevondenfietsen.be vind je niet alleen je teruggevonden fiets terug, als fietseigenaar kan je er ook jouw eigen fiets registreren. Hoe meer specificaties en kenmerken een fietseigenaar ingeeft, hoe groter de kans op herkenning bij een eventuele vondst en een hereniging met je tweewieler”, legt gedeputeerde Luk Lemmens kort uit.


    Fietsdieven houden geen rekening met gemeente- of provinciegrenzen. Daarom zetten alle Vlaamse provincies hun schouders mee onder dit project. “Ondertussen werken al meer dan 200 politiezones en gemeenten met de databank. De volgende maanden maken we er werk van om ook de andere politiezones en gemeenten te overtuigen om gevonden fietsen in de databank te registreren. Wanneer zoveel mogelijk politiezones en gemeenten meewerken en fietseigenaars hun fiets registreren, vergroot immers de kans op het terugvinden van een fiets. Op dit moment zoeken bijna 4 000 fietsen hun rechtmatige eigenaar”, aldus gedeputeerde Luk Lemmens.

    Meer dan 200 politiezones en gemeenten maken al gebruik van de databank van gevondenfietsen.be -
    Copyright: provincie Antwerpen

    Met minimale inspanningen, maximale winst boeken, dat is de ambitie. Met beperkte tijdsinvestering voor de meewerkende gemeenten en politiezones en ook voor de burger die op een eenvoudige manier zijn verloren of gestolen fiets kan zoeken op de website, is alvast het opzet van de provincie Vlaams-Brabant om mee deel uit te maken van het project rond gevondenfietsen.be”, aldus gedeputeerde Tom Dehaene van de provincie Vlaams-Brabant.

     

    “Ook in Limburg wordt de fiets steeds populairder. Meer en meer mensen ontdekken de voordelen van een fikse fietstocht of gebruiken de (elektronische) fiets om zich naar het werk of de school te verplaatsen. We blijven onze inwoners sensibiliseren om hun tweewieler veilig en slotvast achter te laten. Fietsdiefstallen zijn immers vaak gebruiksdiefstallen. Dit wil zeggen dat de gestolen fiets achtergelaten wordt zodra de dief op zijn nieuwe bestemming is toegekomen. Onze politiediensten pikken deze achtergelaten fietsen op en proberen ze te herenigen met de rechtmatige eigenaar. Als de fiets gemerkt is met een uniek nummer, gaat de hereniging vlot. De anonieme fietsen worden op de website gevondenfietsen.be geplaatst. Zo kan je als eigenaar zelf op zoek naar jouw gestolen fiets”, zegt Bert Lambrechts, gedeputeerde provincie Limburg.

     

    “Wie zoekt die vindt, zegt het spreekwoord, maar naar een gestolen fiets is het vaak zoeken als naar een speld in een hooiberg. Met deze hernieuwde samenwerking tussen de Vlaamse provincies hopen we de hooiberg ook voor Oost-Vlaamse fietsers aanzienlijk te verkleinen. Het Oost-Vlaams Provinciebestuur probeert samen met de Oost-Vlaamse steden en gemeenten zoveel mogelijk mensen te verleiden om voor de fiets te kiezen, door de aanleg van veilige en comfortabele fietsinfrastructuur en tal van andere initiatieven. De fiets is immers een essentieel element in de transitie naar een duurzamere mobiliteit. Fietsen is niet alleen goed voor het klimaat, het is ook gewoon goed voor de gezondheid. Een gestolen fiets zorgt voor veel kopzorgen en kan er jammer genoeg voor zorgen dat mensen ontmoedigd raken om nog langer de fiets te gebruiken – zelfs wanneer ze nog over een andere fiets beschikken of er snel een nieuwe op de kop kunnen tikken. Het platform gevondenfietsen.be maximaliseert de kans dat ze zo snel mogelijk terug op hun eigen vertrouwde tweewieler kunnen springen!”, aldus Riet Gillis, gedeputeerde provincie Oost-Vlaanderen.


    Diefstalpreventie blijft belangrijk

    Preventie blijft nog altijd de belangrijkste boodschap. “Je fiets vastleggen, laten graveren of voorzien van een of ander geregistreerd label blijft nog altijd de eerste stap in fietsdiefstalpreventie. Fietsen die over een label- of graveringsnummer beschikken, kunnen sneller terugbezorgd worden aan de rechtmatige eigenaar”, geeft gedeputeerde Luk Lemmens nog mee.

     

    Tijdens mijn loopbaan als politieman stelde ik vast dat er heel wat fietsen gestolen worden. Vaak kent de eigenaar het merk, type, kleur, framenummer van de fiets niet, de politie weet niet welke gevonden fiets bij welke eigenaar hoort, waardoor fietsen niet kunnen teruggeven worden. Om dit probleem mee op te lossen, richtte ik na mijn politieloopbaan Bikebank op”, schetst Johan Quataert, oprichter van Bikebank.
    Bikebank verkoopt bovendien ook kunststof labels met een QR-code op. Dankzij deze labels zie je direct dat een fiets geregistreerd is, kan je via de QR-code nagaan of het om een gestolen fiets gaat of niet en kan je via e-mail in contact komen met de eigenaar”, geeft Johan Quataert nog mee.

     

    De databank van gevondenfietsen.be telt al meer dan 4 000 fietsen die wachten op hun rechtmatige eigenaar - Copyright: provincie Antwerpen

     

    Fiets kwijt of gestolen?

    Ben je je fiets kwijt of gestolen en staat deze geregistreerd in gevondenfietsen.be? Duid de diefstal of het verlies dan eenvoudig aan in de website gevondenfietsen.be. Is je fiets nog niet geregistreerd, doe dan zeker aangifte bij de lokale politie via policeonweb.be. 
    Check nadien geregeld de website gevondenfietsen.be. Herken je jouw fiets bij de gevonden fietsen, duid dit dan aan en vul je contactgegevens in. De betrokken politiezone of gemeente contacteert je automatisch. Hou er wel rekening mee dat teruggevonden fietsen slechts 3 maanden op de website blijven staan. Dit is de minimale wettelijke bewaartermijn. Nadien worden ze eigendom van de gemeente.

     

    Het aanbod aan fietsen is zeer gevarieerd. Zo telt de databank van gevondenfietsen.be o.a al 2 403 damesfietsen, 1 490 herenfietsen maar ook 325 kinderfietsen en zelfs 4 tandems. “Ben je jouw fiets kwijt of werd die gestolen, dan is het zeker de moeite om eens in de databank op zoek te gaan naar jouw fiets”, besluit gedeputeerde Luk Lemmens.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Mobiliteit








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!