Inhoud blog
  • Provincie Antwerpen
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Regionaal Nieuws
    van Antwerpen
    22-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Sant'Egidio bezorgt kansarmen een warme en hoopvolle kerst

    Met Kerstmis geeft de Gemeenschap van Sant'Egidio de ereplaats aan daklozen, eenzame ouderen, kansarme kinderen, mensen met een beperking, vluchtelingen, gevangenen en andere mensen in nood. Kerstmis is bij Sant’Egidio een jaarlijks hoogtepunt van de dagelijkse vriendschap met de armen. Jaarlijks genieten duizenden kansarmen van een diner en een geschenk in een monumentale kerk. Door het coronavirus krijgt deze traditie een nieuw jasje.
     
    Het kerstfeest dit jaar zal door de pandemie noodgedwongen anders moeten verlopen. Er  moet immers vermeden worden met te veel mensen op dezelfde tijd op dezelfde plaats te zijn. Daarom zal Sant’Egidio gespreid in tijd feestmaaltijden en geschenken verdelen aan huis en op straat.

    Concreet

    Voor daklozen verdeelt Kamiano in Antwerpen, Brussel en Luik feestmaaltijden. Hun kerstgeschenk ontvangen ze in de kerk waar normaal de feesttafel gedekt staat (o.m. Sint-Carolus Borromeus in Antwerpen op donderdag 24 december, OLV ter Rijkeklaren in Brussel op vrijdag 25 december, Saint-Barthélemy in Luik op donderdag 24 december).

    In verschillende Antwerpse wijken (Linkeroever, Merksem, Hoboken en Borgerhout), maar ook in Brussel, Leuven en Luik brengt Sant'Egidio voedselpakketten en geschenken aan kansarme gezinnen.

    In het centrum van Antwerpen kunnen kansarmen hun geschenk ophalen in de Magdalenakapel aan de Kammenstraat 51.

    Aan ouderen die thuis of in een woonzorgcentrum wonen worden geschenken gebracht door de jongeren van Sant'Egidio.

    In Leuven wordt naast het brengen van geschenken aan ouderen in woonzorgcentrum Remy ook een kerstboodschap afgespeeld. Deze werd gemaakt in samenwerking met o.a. de burgemeester van Leuven en de bisschop van Vlaams-Brabant.

    Daarnaast worden er ook geschenken geleverd aan de vluchtelingen van de asielcentra van Kapellen, Lint en Sint-Niklaas. Ook de gevangenen van Antwerpen en Merksplas krijgen een attentie. 

    Het hele jaar door
    Sant’Egidio zet zich niet alleen met Kerstmis in voor de armen. Heel het jaar door zijn haar vrijwilligers actief in de menselijke en stedelijke periferie om armen bij te staan in hun nood, met trouwe vriendschap, efficiënte solidariteit maar evenzeer met professionele hulp. 

    Met Kerstmis, waarop christenen de geboorte van Jezus vieren, krijgen de armen een bijzondere ereplaats.
     
    Giften

    Er wordt dit jaar geen beroep gedaan op kerstvrijwilligers. Wel vragen we financiële steun voor maaltijden en geschenken. Want de pandemie zorgt ervoor dat de giften dalen, terwijl de noden stijgen.

    Voor Antwerpen en Nederlandstalig België:
    Vereniging voor Solidariteit vzw, Lombardenstraat 28, 2000 Antwerpen
    IBAN: BE95 4098 5637 5658 – BIC: KREDBEBB
    IBAN: BE14 2200 0370 0483 – BIC: GEBABEBB

    Voor Brussel Hoofdstedelijk gewest:
    Sant’Egidio BXL Europe vzw,
    IBAN: BE03 7320 1530 9984 – BIC: CREGBEBB
    IBAN: BE65 0013 6134 6496 – BIC: GEBABEBB

    Voor Luik en Franstalig België: Solidarités au Pluriel (SAP) asbl
    IBAN: BE06 3630 6195 2122 EUR – BIC: BBRUBEBB

     






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    21 | 12 | 20

     

    Antwerpen is 6 keer laureaat en ontvangt ook bijen- en bloemensymbolen bij Openbaargroen-awards 2020

     

    De Vereniging voor Openbaar groen (VVOG) heeft de winnaars bekendgemaakt van de finale van de Openbaargroen-awards (voorheen Groene Lente). Met deze awards wil VVOG openbaar groen promoten door creatieve en vernieuwende groenprojecten in de kijker te plaatsen. De stad Antwerpen en haar districten zijn dit jaar zes keer laureaat in de categorie Groene Gemeente. Acht Antwerpse districten behaalden ook bijen- en/of bloemensymbolen.

     

    Groene gemeente 2020

    Het wedstrijdonderdeel ‘Groene Gemeente’ bekroont de beste groenprojecten van 2020, zowel kleinschalige als grotere groenprojecten.

     

    De stad Antwerpen werd derde laureaat met het Schoonselhof in de categorie Begraafplaats. Dit project belicht de ontwikkeling van duurzaam groenbeheer op het Schoonselhof door beheermaatregelen zoals verschraling, extensief maaibeheer en begrazing van de grachtkanten door schapen. Door deze initiatieven groeide de biodiversiteit exponentieel.  

     

    Het district Hoboken werd maar liefst twee keer laureaat. In de categorie Speelgroen werd de Meetjeslandstraat de eerste laureaat. Dat is een mooi groen pleintje met kleurrijke plantsoenen gecombineerd met heel wat spelaangelegenheden voor jonge kinderen. In de categorie Plein werd de Kioskplaats tweede laureaat. In het ontwerp werd rekening gehouden met ruimte voor de bestaande bomen en in de nieuwe plantsoenen werden bloembollen en vaste planten aangeplant. Zo is er heel het jaar door kleur op het plein.

     

    Ook het district Ekeren viel ook twee keer in de prijzen en werd vijfde laureaat in de categorie Landschapspark met het Rozemaaipark, een project in samenwerking met de stad Antwerpen, en vierde laureaat met het Canadezenplein in de categorie Buurtpark. Het Rozemaaipark is een nieuw landschapspark van 16ha. Langs een beekvallei is het voormalige bos veranderd in een park met volkstuintjes, speeltuintjes, picknickplaatsen … Ook is er meer plaats voor natuur. Voetgangers hebben er een groot netwerk van paden ter beschikking en ook het fietspadennetwerk werd uitgebreid. Het Canadezenplein is een combinatie van cultuur, historiek, intensief en extensief beheerd grasland. Het plein werd zo door het district benoemd als eerbetoon aan de Canadese eenheden uit WO II en kreeg een monument. Het driehoekige grasplein wordt onderhouden door extensief graslandbeheer. Aan de buitenzijde van het plein is er een zuiverheidsboord die wel intensiever gemaaid wordt zodat er geen beplanting over de rijbaan hangt. Op de rest van het plein krijgt de natuur vrij spel om een ecologisch waardevol grasland te creëren. Het extensieve beheer met minder maaien komt ook de gezondheid van de wortels van de kastanjebomen ten goede.

     

    Het district Borgerhout ten slotte werd vierde laureaat met de Collegelaan in de categorie Plein. Het pleintje aan de Collegelaan werd opgewaardeerd tot een kleurrijke ontmoetingsplek met een aangepaste, golvende padenstructuur en strategisch geplaatste zitbanken. Er werd een combinatie van macho- en prairiebeplanting gebruikt en inheemse planten. Twee op elkaar liggende boomstammen zorgen voor een natuurlijke speelaanleiding voor kinderen. De afwerking gebeurde met lavasteentjes voor het waterbeheer. Deze steentjes doen ook dienst als onkruidwering. Om het doorlopen in de beplanting tegen te gaan, werden lage met staalkabel verbonden boompalen gebruikt, in combinatie met lage hekwerkjes in kastanjehout.

     

    Labels ‘Zonder is gezonder’ en Waterproof

    Verder heeft het Schoonselhof het label ‘Zonder is gezonder’ gekregen als voorbeeldstellend en innovatief groenproject op vlak van pesticidenvrij beheer. Sinds 1 januari 2015 geldt in Antwerpen een verbod op het gebruik van pesticiden op openbare plaatsen en terreinen rond openbare gebouwen. De stad gebruikt sindsdien geen pesticiden meer tenzij in bepaalde, welomschreven gevallen, zoals bij het bestrijden van plagen zoals wespen en de bruine rat. Dat pesticidenvrije beheer wordt ook toegepast op parkbegraafplaats Schoonselhof waar erfgoed en groen perfect samengaan.

     

    Het Rozemaaipark met de Donkse beek in Ekeren heeft ook het label ‘Zonder is gezonder’ behaald. Daanaast kreeg het ook het label Waterproof voor groenprojecten die inspireren op vlak van duurzaam waterbeheer. Het park huisvest een beekvormige vijver waarin dammen geplaatst werden met errond nieuwe bomen en waterpoelen. Het regenwater van de gebouwen en straten in de woonwijk stroomt voortaan in greppels af tot in de beek zodat het maximaal gebufferd wordt en kan infiltreren. In een tweede fase wordt de aansluiting gemaakt tussen deze beek en de oorspronkelijke Donkse beek die verder door Ekeren meandert.

     

    Bijenvriendelijke gemeente

    In de categorie ‘Bijenvriendelijke gemeente’ beloont VVOG, in samenwerking met het Departement Omgeving, de gemeenten die in 2020 bijenvriendelijke initiatieven hebben opgezet. De districten Hoboken en Wilrijk ontvangen een bord met 2 bijensymbolen en de districten Antwerpen, Berchem, Borgerhout, Deurne, Ekeren en Merksem een bord met 1 bijensymbool.

     

    Gemeente in bloei

    Ook deelden VVOG en VLAM bloemensymbolen uit voor de meest verdienstelijke bloemenprojecten in 2020. De districten Antwerpen, Berchem, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken, Merksem en Wilrijk behaalden de maximumscore van 3 bloemensymbolen.

     

    De vele prijzen zijn een mooie erkenning voor het harde werk van de groendienst in samenwerking met de districten van de stad Antwerpen. Alle info over de Openbaargroen-awards staat op de website van VVOG. Klik hier voor de rechtstreekse link.

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    CVO Vitant schenkt 750 gebakjes aan dak- en thuislozenrestaurant Kamiano
    19 december – 200 dak- en thuislozen kunnen genieten van een gebakje van CVO Vitant


    CVO Vitant, het provinciaal Centrum voor Volwassenenonderwijs heeft vrijdagochtend 18 december 750 mini-gebakjes geschonken aan dak-en thuislozenrestaurant Kamiano in Antwerpen. Het restaurant organiseerde op zaterdagmiddag 19 december zijn tweewekelijkse 3-gangenmaaltijd voor een 200-tal dak- en thuislozen uit de buurt en dat op een coronaveilige manier.


    CVO Vitant ziet diversiteit duidelijk als een kans en zet al jaren in op individueel welzijn. Met de schenking wil CVO Vitant de dak- en thuislozen een hart onder de riem steken. "We hebben al heel wat opleidingen die zich richten tot mensen die het moeilijk hebben," zegt Dirk De Wilde, adjunct-directeur van CVO Vitant. "Nu willen we toch nog iets extra doen. Zo proberen we de mensen toch een gevoel van warmte te geven in deze moeilijke tijden."

     

    Gedeputeerde voor onderwijs Luk Lemmens licht de actie toe: “De naam Kamiano verwijst naar pater Damiaan, door de melaatsen op Molokai ‘Kamiano’ genoemd. Pater Damiaan kwam in 1873 aan op Molokai, waar op dat moment 816 leprozen verbleven. Hij begon met de bouw van een kerk, huizen en de aanleg van wegen. Hij bouwde twee melaatsendorpen, en … een school. Het provinciaal onderwijs CVO Vitant steunt van harte deze organisatie en zo de minderbedeelden in deze donkere dagen. In het bijzonder dit jaar leven er nog meer mensen in sociale isolatie.  Dat dit kwaliteitsgebak voor hen een lichtpuntje mag zijn.”

     












    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    18 | 12 | 20

     

    District Berchem gaan van start met project heraanleg Cogels-Osylei

     

    Het districtsbestuur van Berchem heeft de ambitie om de Cogels-Osylei in Berchem opnieuw aan te leggen. De Cogels-Osylei met zijn statige herenhuizen en brede waaier aan architectuurstijlen krijgt een nieuw kleedje dat past bij de uitstraling en hoge erfgoedwaarde van de straat. Begin 2021 gaat het district met de buurt in gesprek over het conceptontwerp.

     

    De Cogels-Osylei heeft een hoge erfgoedwaarde maar de straat zelf is er slecht aan toe. Er zijn verzakkingen in het wegdek en voetpad, de riolering en de traminfrastructuur zijn aan vernieuwing toe. Het district wil van de heraanleg gebruik maken om de bestaande problemen aan te pakken en tegelijkertijd het unieke historische karakter van de straat nog meer in de verf te zetten. Door gebruik te maken van moderne technieken en materialen worden de verkeers- en verblijfsfunctie met elkaar verzoend.

     

    Toekomstgericht

    Bij de heraanleg wordt maximaal ingezet op lokale buffering en infiltratie van het regenwater. Om het uitzicht van de straat te vrijwaren zal de waterbuffering ondergronds gebeuren. Er komen extra bomen in de straat, maar ook weer in functie van het zicht op de woningen. De omschakeling naar led-technologie zal de verlichting efficiënter en energiezuiniger maken.

     

    Verkeer

    De straat is een belangrijke verkeersschakel in de buurt, zowel voor voetgangers en fietsers als voor autoverkeer, lijnbussen en trams. Fietsen in de Cogels-Osylei wordt comfortabeler, de hobbelige kasseien worden vervangen door gezaagde natuursteen, een materiaal dat aansluit bij de beeldkwaliteit van het erfgoed in de straat. Zowel voetgangers en fietsers krijgen meer ruimte, dat kan door het straatparkeren te compenseren in de directe omgeving.

     

    Gesprek met de buurt

    Eerder dit jaar, in september, keurde het districtscollege van Berchem het ontwerpbesluit voor de Cogels-Osylei goed. Nu het stadscollege op 18 december ook zijn goedkeuring voor de mobiliteitsvoorwaarden heeft gegeven kan het district begin 2021 met de buurtbewoners in gesprek gaan over het concept.

     

    ‘Het district deed eerder al een grondige heraanleg van de Guldenvliesstraat en pakte ook de Waterloostraat, Generaal Van Merlenstraat en Generaal Capiaumontstraat aan’, aldus districtsschepen voor openbaar domein Bruno De Saegher. ‘Het sluitstuk in deze statige en historische wijk is de heraanleg van de Cogels-Osylei. Bewoners en gebruikers krijgen een veilige maar vooral mooie en duurzame omgeving, klaar om het glorieuze erfgoed ook de komende decennia te doen schitteren.’

    Schepen voor mobiliteit en toerisme Koen Kennis: ‘De tramsporen worden vernieuwd, en dat is een bonus zowel op het vlak van rijcomfort van de tramreizigers, als op vlak van trillingen en geluidsoverlast voor omwonenden. Tegelijk maken we de straat overzichtelijker en veiliger voor alle weggebruikers.’

     

      

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    18 december 2020

    Opheffing laatste captatieverbod op onbevaarbare waterlopen in provincie Antwerpen

    Op 18 december 2020 wordt het laatste captatieverbod op onbevaarbare waterlopen binnen de provincie Antwerpen volledig opgeheven.

     

    Een maand geleden, op 18 november 2020, werd het captatieverbod in de provincie Antwerpen grotendeels opgeheven. Het waterpeil van enkele kleinere, ecologisch kwetsbare beken bleek echter nog onvoldoende hersteld van de droge zomerperiode, en dus  bleef het captatieverbod voor deze beken nog van kracht. Inmiddels herstelden de waterpeilen ook in deze laatste stroomgebieden, en de ecologische toestand in de beken is niet langer kritisch.  Gouverneur Cathy Berx heft daarom het captatieverbod voor heel de provincie Antwerpen op. Toch stellen we vast dat de algemene toestand van het watersysteem relatief droog blijft voor de tijd van het jaar.

    De provinciale dienst Integraal Waterbeleid volgt door middel van automatische peilmeters continu de waterpeilen op. Vanaf het moment dat het vooropgestelde drempelpeil bereikt wordt en de ecologische toestand in de waterloop niet langer bedreigd is, kan het captatieverbod worden opgeheven. Hierbij passen we steeds het door de Vlaamse droogtecommissie geadviseerde kader “ecologische kwetsbaarheid waterlopen bij droogte” toe.

     

    Omwille van een uitzonderlijk droge lente kondigde gouverneur Cathy Berx al op 8 mei 2020 een captatieverbod af voor een aantal stroomgebieden van ecologisch kwetsbare onbevaarbare waterlopen, het vroegste verbod ooit. Naarmate de droogte bleef duren, breidde het captatieverbod herhaaldelijk uit.  Zo was uiteindelijk tussen 13 augustus 2020 en 18 november 2020 een captatieverbod van kracht op maar liefst 96% van de onbevaarbare waterlopen (3098 km) in onze provincie. Ook de volledige opheffing van het captatieverbod op 18 december 2020, gebeurt relatief laat op het jaar.

     

    Het neerslagtekort van dit jaar en van voorgaande droge jaren zorgt er voor dat de algemene toestand van het watersysteem zorgwekkend is en blijft. De huidige afvoerdebieten op de onbevaarbare waterlopen zijn beduidend lager in vergelijking met deze van december 2019. Ook de waterpeilen van verschillende kleine beken en de grondwaterstand zijn relatief zeer laag voor de tijd van het jaar. De dienst Integraal waterbeleid blijft de situatie daarom nauwgezet opvolgen.

    Gouverneur Cathy Berx: “Jaar na jaar stellen we vast dat de droogte een steeds grotere impact heeft op de kwaliteit en de waterpeilen van onze waterlopen. Een meer dan zorgwekkende evolutie, waarvan de maatschappelijke, economische en ecologische gevolgen bijzonder groot en ernstig kunnen zijn. Nog meer inzetten op duurzame oplossingen die de verhouding tussen vraag en aanbod aan water weer in evenwicht brengen, is cruciaal.  Hier maken we samen met de leden van de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) en de vele partners actief werk van, door bijvoorbeeld maximaal in te zetten op spaarzaam en circulair watergebruik, bedachtzaam te verharden en te vergunnen, strategische watervoorraden aan te leggen, onze burgers blijvend aan te zetten tot alert en spaarzaam omspringen met water.”

     

    Ook Provincie Antwerpen deelt deze zorg ten volle. Eerder dit jaar versterkte droogte- en hemelwatercoördinator Kris Huijskens de Dienst Integraal Waterbeleid van de provincie Antwerpen. Zijn taak? Nagaan hoe we binnen onze provincie, als beheerder van de waterlopen, best omgaan met droogte en hoe we de effecten ervan in de toekomst kunnen verminderen, en dit in nauw overleg met de vele waterpartners.

     

    In 2021 zullen we allen samen onverminderd blijven inzetten op en werken aan de uitdagingen van de klimaatverstoring en de verdroging die er het gevolg van is.”  

     

    In bijlage:

    • Politiebesluit opheffing captatieverbod 18/12/2020

         

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen



    Provincie Antwerpen

    18 | 12 | 2020

    Gezellige winterwandelingen in Vrijbroekpark
    Kom buiten en stap in een magisch verhaal!

    Deze kerstvakantie trekken we met z’n allen naar buiten. In Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark kun je genieten van gezellige doe-het-zelf winterwandelingen. Neem een kijkje op de website, druk de route af en vertrek wanneer het jou past.  

    Andere jaren zetten we de kerstvakantie in met een gezellige Vurige winteravond in het Vrijbroekpark. Die kan dit jaar helaas niet doorgaan. Maar niet getreurd, je bent zeker welkom voor een gezellige winterwandeling wanneer het jou past. Deze kerstvakantie is er voor elk wat wils. Er werden twee doe-het-zelf kerstwandelingen ontwikkeld, één voor gezinnen met kinderen en één voor volwassenen en jongeren.

     

    Flor zoekt een kerstboom

    Kom deze kerst met je gezin naar het park en beleef het verhaal van Flor. Deze jongen heeft in de stad een prachtige kerstboom gezien en wil er thuis ook zo één hebben. Hij heeft nog nooit een echte kerstboom in huis gehad. Hij raapt al zijn moed bij elkaar en vertrekt op een donkere winterdag naar het park om een echte kerstboom en versiering te zoeken. Onderweg ontmoet hij verschillende parkdieren. Ben je benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren? Kom naar het park, vertrek bij het bezoekerscentrum en volg de pijlen. Het wordt een toffe wandeling met leuke opdrachten.

    Oh denneboom!

    Ken jij het verschil tussen een spar en een den? Wist je dat een kerstboom eigenlijk een spar is en geen den? En wist je dat er in het Vrijbroekpark verschillende soorten naaldbomen staan? Het zijn maar enkele dingen die je ontdekt op de leuke ‘Oh denneboom’-wandeling. Druk het plannetje af op de website van het Vrijbroekpark en ga op zoek naar de 15 naaldbomen met een ‘verhaal’. Je herkent de bomen aan de gouden kerstballen. Meer informatie vind je op www.provincieantwerpen.be > kalender Vrijbroekpark.

    Gezellige winterwandelingen in Vrijbroek - Copyright: Provincie Antwerpen

    Praktisch

    Beide winterwandelingen maak je op eigen tempo. Je bent elke dag tussen 8.30 en 17 uur welkom in het park. Je moet je niet aanmelden. Is het druk? Wacht dan even alvorens te vertrekken. Uiteraard kom je met max. 4 volwassenen of met je gezin.

     

    De gezinswandeling ‘Flor zoekt een kerstboom’ start voor het bezoekerscentrum, daar vind je het eerste stuk van het verhaal op een groot bord. Daarna volg je gewoon de kerstbomen, zij wijzen je de weg.

    Voor de wandeling ‘Oh denneboom’ druk je het plannetje af op de website en ga je gewoon op pad.

     

    Maak je leuke foto’s tijdens het wandelen, deel ze gerust en tag ‘Vrijbroekpark’ op facebook of instagram.

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    Vanaf zaterdag 19 december tot eind januari, elke dag vrij te starten tussen 8u30 en 17u.

    Waar:
    Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark

    Ridder Dessainlaan 65

    2800 Mechelen

    Meer info:
    Onthaal Vrijbroekpark

    015 45 13 80

    vrijbroekpark@provincieantwerpen.be

     






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    18 | 12 | 20

     

    Lichtmobiel kleurt drie Wilrijkse kerkpleinen tijdens kerstvakantie

     

    Tijdens de kerstvakantie brengt een bijzondere lichtmobiel extra licht en kleur in Wilrijk. Het voertuig zal sfeerlicht projecteren op een kerkgebouw. Drie locaties passeren daarbij de revue.

     

    Het district Wilrijk baadt tijdens de eindejaarsperiode in een zee van licht. Het district en de winkelverenigingen lieten in het centrum zoals gebruikelijk lichtslingers ophangen, goed voor in totaal 90.000 energiezuinige led-lampjes. Daarnaast riep Wilrijk haar inwoners op om een subsidie aan te vragen om samen met de buren lichtslingers op te hangen in hun straat of buurt.

     

    Wilrijk schakelt nog een versnelling hoger met de lichtmobiel. Deze speciale creatie van special-effectsbedrijf Divi-Divi staat vanaf zaterdag 19 december opgesteld op het Sint-Bavoplein, waar het de ganse avond de gelijknamige kerk in sfeerlichten hult.

     

    “De lichtinstallatie bestaat uit een omgebouwde wagen met ruim 20 lampen”, vertelt Lieven Slabbinck van Divi-Divi. “Ze wordt aangedreven door een stroomgroep op biopropaan, wat de meest milieuvriendelijke manier is om een stroomgroep aan te drijven. De lichten, bestaande uit kleurspots en flitslampen, werken op een traaglopend programma dat we kunnen aanpassen per locatie. Het resultaat is een ingetogen sfeer die je kan vergelijken met sterren kijken.”

     

    “Onze acties onder het motto #WilrijkFonkelt zorgen voor een warme gloed”, stelt Wilrijks districtsschepen voor cultuur Hans Ides. “Met een heuse lichtjesmobiel lichten we in de kerstvakantie enkele pleinen op zodat iedereen weer wat extra kan genieten van een wandeling door onze wijken.”

     

    “Dankzij dit initiatief en de 90.000 led-lampjes in ons mooie (winkel)centrum, stapt Wilrijk schitterend de jaarwisseling in”, vult districtsburgemeester Kristof Bossuyt aan. “De Wilrijkse en Antwerpse lichtjes maken deze weken minder donker en geven een voor velen welgekomen gevoel van troost en warmte op het einde van dit bijzondere jaar.”

     

    Lichteffecten op drie locaties

    De lichtmobiel van Divi-Divi is tussen zaterdag 19 december 2020 en zondag 3 januari 2021terug te vinden op de volgende Wilrijkse locaties:

    • 19, 20, 21, 22 en 23 december: Sint-Bavokerk (Sint-Bavoplein)
    • 26, 27, 28 en 29 december: Rozenkranskerk (Rozenkransplein)
    • 30 december en 2 en 3 januari: Pius X-kerk (Groenenborgerlaan 214)

    Het geluidloze schouwspel start telkens om 16.30 uur en eindigt om 21.30 uur.

     

    Bezoekers welkom, maar respecteer de coronaregels

    Bezoekers zijn welkom om te komen genieten van de lichteffecten, maar moeten zich te allen tijde houden aan de social distancing en andere coronamaatregelen. Het district roept iedereen op om foto’s van de lichtmobiel, maar evengoed het verlichte centrum of de kerstverlichting aan de eigen gevel, te posten op social media met de hashtags #WilrijkFonkelt en #AntwerpseLichtjes. Zo kan iedereen meegenieten.

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Tweeling uit Ekeren wint Suske en Wiske lookalike-wedstijd!

    De tweeling Daan en Tijs Jacobs uit Ekeren hoeven zich deze kerstvakantie niet te vervelen. Zij wonnen namelijk 75 Suske en Wiske albums met een lookalike-wedstrijd georganiseerd door het Suske en Wiske Museum.

     

    Suske en Wiske vieren vandaag hun 75ste verjaardag. Omdat een groot feest niet mogelijk was, organiseerde het Suske en Wiske Museum een online lookalike-wedstrijd. Een maand lang werden jong en oud uitgedaagd om zich in zijn of haar favoriete personage te verkleden en een foto in te zenden. Uit de vijftig inzendingen die het museum ontving, kozen ze Daan en Tijs als winnaar. De jongens hadden duidelijk hun best gedaan om zo goed mogelijk op Suske en Wiske te lijken. Daarnaast zijn ze gevallen voor het enthousiasme dat ze uitstraalden op de foto. Ze lijken écht beste vrienden, net als Suske en Wiske.

     

    De jongens werden deze morgen verrast door Suske en Wiske die hun het prijzenpakket overhandigden. Hierin zaten 75 albums, een grote Schanulleke, en een familieticket voor het museum. Helaas kunnen ze dat nog niet direct bezoeken, want het museum is tot nader orde gesloten.

     

    Om 14u organiseert het Suske en Wiske Museum ook nog een online familiequiz ter ere van de 75ste verjaardag van het stripduo. “Het is jammer dat het feest niet kon doorgaan, maar het museum heeft leuke alternatieven georganiseerd.”, aldus gedeputeerde Luk Lemmens.

    Tijs en Daan passen inmiddels niet meer in hun verkleedkleren.  - Copyright: Koen Fasseur

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    19 juli 2020

    Waar:
    Suske en Wiske Museum, Beauvoislaan 98, 2920 Kalmthout

    Website:
    www.suskeenwiskemuseum.be

    Social media:
    www.facebook.com/SWKindermuseum

    www.instagram.com/suskeenwiskemuseum


    Meer info:
    T 03 666 64 85

    E suskeenwiske@provincieantwerpen.be






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    21 | 12 | 20

     

    Cultureel Ontmoetingscentrum Merksemdok organiseert stoepgesprekken en deelt posters uit in Oud-Merksem

     

    Omwille van corona blijft Cultureel Ontmoetingscentrum Merksemdok nog zeker tot einde januari  gesloten. De medewerkers en vrijwilligers blijven echter niet bij de pakken zitten en organiseren stoepgesprekken in de wijk Oud-Merksem en delen posters uit.

     

    In deze onzekere periode heeft iedereen wel eens nood aan een babbel en wat steun. Daarom gaan de medewerkers en vrijwilligers elke woensdag  deur aan deur langs bij de wijkbewoners om te polsen hoe het met hen gaat en te helpen waar nodig en mogelijk.

     

    Leerlingen van het Stedelijk Lyceum Merksem maakten in samenwerking met illustratrice Kelly van Loon, die zelf in de wijk woont, ook een poster met een kunstzinnige tekening en de opschriften ‘komt snor’ en ‘#allemaalsamen’. De poster werd wel 200 keer met de hand gezeefdrukt en in de wijk uitgedeeld zodat bewoners hem voor hun raam kunnen hangen.

     

    “We mogen niet vergeten dat we allemaal samen in dezelfde boot zitten. We moeten naar elkaar luisteren en helpen waar we kunnen. We hopen met de stoepgesprekken een luisterend oor te bieden en via de posters een gevoel van verbondenheid te creëren tussen de wijkbewoners”, aldus Carl Petré, coördinator van het ontmoetingscentrum

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    21 | 12 | 20

     

    Samen Ramen voor warme winterdagen: 5.000 knutselpakketten vliegen op één dag de deur uit

     

    Tijdens de eindejaarsperiode gaan de inwoners van district Antwerpen Samen Ramen. De 5.000 beschikbare Samen Ramen pakketjes werden op minder dan 24 uur allemaal aangevraagd door enthousiaste inwoners en verenigingen die willen meewerken aan een gezellige winter.

    Samen Ramen pakketjes
    District Antwerpen maakte 5.000 pakketten beschikbaar voor haar inwoners en sociale partners. De 5.000 voorziene pakketten werden binnen de dag allemaal gereserveerd. In elk pakket zit een set kalkstiften om op ramen te tekenen, enkele theelichtjes op LED, knutseltips, een raamsticker met verzen van de stadsdichter en een affiche. Dankzij dit knutselpakket kunnen inwoners zelf aan de slag om de feestdagen gezelliger te maken voor zichzelf en de buurt.

     

    Femke Meeusen (districtsschepen voor wijkwerking), die zelf pakketten rondbrengt met haar fiets, is blij dat de actie zo goed onthaald werd: “De Samen Ramen pakketten vlogen in minder dan 24 uur de deur uit. Dit succes toont dat buren ook nu op zoek zijn naar manieren om het samenhorigheidsgevoel in hun wijk te versterken. Op zo’n 5.000 woningen zullen zelfgemaakte raamtekeningen, gedichten en lampjes zorgen voor gezelligheid en warmte tijdens de eindejaarsperiode. Daarnaast creëren de grote, professionele raamtekeningen van onze huisillustratrice een feestelijke sfeer in ons district.”

     

    Pop-up raamtekeningen

    Naast de bedeling van de pakketten, worden er regelmatig pop-up raamtekeningen voorzien op openbare locaties. Zo kregen bibliotheek Permeke (2060 Antwerpen-Noord), de appartementsblokken aan Jan de Voslei 20 (2020 Antwerpen-Kiel) en Noorderlaan 240 (2030 Antwerpen-Luchtbal) versierde inkomramen in de huisstijl van district Antwerpen.

     

    Win een professionele raamtekening

    Aangezien alle pakketjes ontzettend snel de deur uit waren, pakt district Antwerpen uit met een leuke win-actie voor inwoners die te laat waren om een pakket aan te vragen. Zes weken lang zal er telkens in een andere postcode van het district een professionele raamtekening verloot worden onder de mensen die geen aanvraag konden indienen. De huisillustratrice van district Antwerpen komt bij de winnaar thuis om een prachtig tafereel te tekenen op het raam aan de straatkant.

     

    #beleefjebuurt

    Het district Antwerpen roept iedereen op om zijn of haar versierde ramen te delen op Facebook en Instagram met #beleefjebuurt, zo kan er ook digitaal genoten worden van dit warme buurtverhaal.

     

    Foto’s van de pop-upraamtekeningen zijn in deze WeTransfer te vinden, genomen door © Victoriano Moreno, getekend door Plumo.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!