Inhoud blog
  • Provincie Antwerpen
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Regionaal Nieuws
    van Antwerpen
    22-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    18 | 12 | 20

     

    District Berchem gaan van start met project heraanleg Cogels-Osylei

     

    Het districtsbestuur van Berchem heeft de ambitie om de Cogels-Osylei in Berchem opnieuw aan te leggen. De Cogels-Osylei met zijn statige herenhuizen en brede waaier aan architectuurstijlen krijgt een nieuw kleedje dat past bij de uitstraling en hoge erfgoedwaarde van de straat. Begin 2021 gaat het district met de buurt in gesprek over het conceptontwerp.

     

    De Cogels-Osylei heeft een hoge erfgoedwaarde maar de straat zelf is er slecht aan toe. Er zijn verzakkingen in het wegdek en voetpad, de riolering en de traminfrastructuur zijn aan vernieuwing toe. Het district wil van de heraanleg gebruik maken om de bestaande problemen aan te pakken en tegelijkertijd het unieke historische karakter van de straat nog meer in de verf te zetten. Door gebruik te maken van moderne technieken en materialen worden de verkeers- en verblijfsfunctie met elkaar verzoend.

     

    Toekomstgericht

    Bij de heraanleg wordt maximaal ingezet op lokale buffering en infiltratie van het regenwater. Om het uitzicht van de straat te vrijwaren zal de waterbuffering ondergronds gebeuren. Er komen extra bomen in de straat, maar ook weer in functie van het zicht op de woningen. De omschakeling naar led-technologie zal de verlichting efficiënter en energiezuiniger maken.

     

    Verkeer

    De straat is een belangrijke verkeersschakel in de buurt, zowel voor voetgangers en fietsers als voor autoverkeer, lijnbussen en trams. Fietsen in de Cogels-Osylei wordt comfortabeler, de hobbelige kasseien worden vervangen door gezaagde natuursteen, een materiaal dat aansluit bij de beeldkwaliteit van het erfgoed in de straat. Zowel voetgangers en fietsers krijgen meer ruimte, dat kan door het straatparkeren te compenseren in de directe omgeving.

     

    Gesprek met de buurt

    Eerder dit jaar, in september, keurde het districtscollege van Berchem het ontwerpbesluit voor de Cogels-Osylei goed. Nu het stadscollege op 18 december ook zijn goedkeuring voor de mobiliteitsvoorwaarden heeft gegeven kan het district begin 2021 met de buurtbewoners in gesprek gaan over het concept.

     

    ‘Het district deed eerder al een grondige heraanleg van de Guldenvliesstraat en pakte ook de Waterloostraat, Generaal Van Merlenstraat en Generaal Capiaumontstraat aan’, aldus districtsschepen voor openbaar domein Bruno De Saegher. ‘Het sluitstuk in deze statige en historische wijk is de heraanleg van de Cogels-Osylei. Bewoners en gebruikers krijgen een veilige maar vooral mooie en duurzame omgeving, klaar om het glorieuze erfgoed ook de komende decennia te doen schitteren.’

    Schepen voor mobiliteit en toerisme Koen Kennis: ‘De tramsporen worden vernieuwd, en dat is een bonus zowel op het vlak van rijcomfort van de tramreizigers, als op vlak van trillingen en geluidsoverlast voor omwonenden. Tegelijk maken we de straat overzichtelijker en veiliger voor alle weggebruikers.’

     

      

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    18 december 2020

    Opheffing laatste captatieverbod op onbevaarbare waterlopen in provincie Antwerpen

    Op 18 december 2020 wordt het laatste captatieverbod op onbevaarbare waterlopen binnen de provincie Antwerpen volledig opgeheven.

     

    Een maand geleden, op 18 november 2020, werd het captatieverbod in de provincie Antwerpen grotendeels opgeheven. Het waterpeil van enkele kleinere, ecologisch kwetsbare beken bleek echter nog onvoldoende hersteld van de droge zomerperiode, en dus  bleef het captatieverbod voor deze beken nog van kracht. Inmiddels herstelden de waterpeilen ook in deze laatste stroomgebieden, en de ecologische toestand in de beken is niet langer kritisch.  Gouverneur Cathy Berx heft daarom het captatieverbod voor heel de provincie Antwerpen op. Toch stellen we vast dat de algemene toestand van het watersysteem relatief droog blijft voor de tijd van het jaar.

    De provinciale dienst Integraal Waterbeleid volgt door middel van automatische peilmeters continu de waterpeilen op. Vanaf het moment dat het vooropgestelde drempelpeil bereikt wordt en de ecologische toestand in de waterloop niet langer bedreigd is, kan het captatieverbod worden opgeheven. Hierbij passen we steeds het door de Vlaamse droogtecommissie geadviseerde kader “ecologische kwetsbaarheid waterlopen bij droogte” toe.

     

    Omwille van een uitzonderlijk droge lente kondigde gouverneur Cathy Berx al op 8 mei 2020 een captatieverbod af voor een aantal stroomgebieden van ecologisch kwetsbare onbevaarbare waterlopen, het vroegste verbod ooit. Naarmate de droogte bleef duren, breidde het captatieverbod herhaaldelijk uit.  Zo was uiteindelijk tussen 13 augustus 2020 en 18 november 2020 een captatieverbod van kracht op maar liefst 96% van de onbevaarbare waterlopen (3098 km) in onze provincie. Ook de volledige opheffing van het captatieverbod op 18 december 2020, gebeurt relatief laat op het jaar.

     

    Het neerslagtekort van dit jaar en van voorgaande droge jaren zorgt er voor dat de algemene toestand van het watersysteem zorgwekkend is en blijft. De huidige afvoerdebieten op de onbevaarbare waterlopen zijn beduidend lager in vergelijking met deze van december 2019. Ook de waterpeilen van verschillende kleine beken en de grondwaterstand zijn relatief zeer laag voor de tijd van het jaar. De dienst Integraal waterbeleid blijft de situatie daarom nauwgezet opvolgen.

    Gouverneur Cathy Berx: “Jaar na jaar stellen we vast dat de droogte een steeds grotere impact heeft op de kwaliteit en de waterpeilen van onze waterlopen. Een meer dan zorgwekkende evolutie, waarvan de maatschappelijke, economische en ecologische gevolgen bijzonder groot en ernstig kunnen zijn. Nog meer inzetten op duurzame oplossingen die de verhouding tussen vraag en aanbod aan water weer in evenwicht brengen, is cruciaal.  Hier maken we samen met de leden van de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) en de vele partners actief werk van, door bijvoorbeeld maximaal in te zetten op spaarzaam en circulair watergebruik, bedachtzaam te verharden en te vergunnen, strategische watervoorraden aan te leggen, onze burgers blijvend aan te zetten tot alert en spaarzaam omspringen met water.”

     

    Ook Provincie Antwerpen deelt deze zorg ten volle. Eerder dit jaar versterkte droogte- en hemelwatercoördinator Kris Huijskens de Dienst Integraal Waterbeleid van de provincie Antwerpen. Zijn taak? Nagaan hoe we binnen onze provincie, als beheerder van de waterlopen, best omgaan met droogte en hoe we de effecten ervan in de toekomst kunnen verminderen, en dit in nauw overleg met de vele waterpartners.

     

    In 2021 zullen we allen samen onverminderd blijven inzetten op en werken aan de uitdagingen van de klimaatverstoring en de verdroging die er het gevolg van is.”  

     

    In bijlage:

    • Politiebesluit opheffing captatieverbod 18/12/2020

         

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen



    Provincie Antwerpen

    18 | 12 | 2020

    Gezellige winterwandelingen in Vrijbroekpark
    Kom buiten en stap in een magisch verhaal!

    Deze kerstvakantie trekken we met z’n allen naar buiten. In Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark kun je genieten van gezellige doe-het-zelf winterwandelingen. Neem een kijkje op de website, druk de route af en vertrek wanneer het jou past.  

    Andere jaren zetten we de kerstvakantie in met een gezellige Vurige winteravond in het Vrijbroekpark. Die kan dit jaar helaas niet doorgaan. Maar niet getreurd, je bent zeker welkom voor een gezellige winterwandeling wanneer het jou past. Deze kerstvakantie is er voor elk wat wils. Er werden twee doe-het-zelf kerstwandelingen ontwikkeld, één voor gezinnen met kinderen en één voor volwassenen en jongeren.

     

    Flor zoekt een kerstboom

    Kom deze kerst met je gezin naar het park en beleef het verhaal van Flor. Deze jongen heeft in de stad een prachtige kerstboom gezien en wil er thuis ook zo één hebben. Hij heeft nog nooit een echte kerstboom in huis gehad. Hij raapt al zijn moed bij elkaar en vertrekt op een donkere winterdag naar het park om een echte kerstboom en versiering te zoeken. Onderweg ontmoet hij verschillende parkdieren. Ben je benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren? Kom naar het park, vertrek bij het bezoekerscentrum en volg de pijlen. Het wordt een toffe wandeling met leuke opdrachten.

    Oh denneboom!

    Ken jij het verschil tussen een spar en een den? Wist je dat een kerstboom eigenlijk een spar is en geen den? En wist je dat er in het Vrijbroekpark verschillende soorten naaldbomen staan? Het zijn maar enkele dingen die je ontdekt op de leuke ‘Oh denneboom’-wandeling. Druk het plannetje af op de website van het Vrijbroekpark en ga op zoek naar de 15 naaldbomen met een ‘verhaal’. Je herkent de bomen aan de gouden kerstballen. Meer informatie vind je op www.provincieantwerpen.be > kalender Vrijbroekpark.

    Gezellige winterwandelingen in Vrijbroek - Copyright: Provincie Antwerpen

    Praktisch

    Beide winterwandelingen maak je op eigen tempo. Je bent elke dag tussen 8.30 en 17 uur welkom in het park. Je moet je niet aanmelden. Is het druk? Wacht dan even alvorens te vertrekken. Uiteraard kom je met max. 4 volwassenen of met je gezin.

     

    De gezinswandeling ‘Flor zoekt een kerstboom’ start voor het bezoekerscentrum, daar vind je het eerste stuk van het verhaal op een groot bord. Daarna volg je gewoon de kerstbomen, zij wijzen je de weg.

    Voor de wandeling ‘Oh denneboom’ druk je het plannetje af op de website en ga je gewoon op pad.

     

    Maak je leuke foto’s tijdens het wandelen, deel ze gerust en tag ‘Vrijbroekpark’ op facebook of instagram.

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    Vanaf zaterdag 19 december tot eind januari, elke dag vrij te starten tussen 8u30 en 17u.

    Waar:
    Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark

    Ridder Dessainlaan 65

    2800 Mechelen

    Meer info:
    Onthaal Vrijbroekpark

    015 45 13 80

    vrijbroekpark@provincieantwerpen.be

     






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    18 | 12 | 20

     

    Lichtmobiel kleurt drie Wilrijkse kerkpleinen tijdens kerstvakantie

     

    Tijdens de kerstvakantie brengt een bijzondere lichtmobiel extra licht en kleur in Wilrijk. Het voertuig zal sfeerlicht projecteren op een kerkgebouw. Drie locaties passeren daarbij de revue.

     

    Het district Wilrijk baadt tijdens de eindejaarsperiode in een zee van licht. Het district en de winkelverenigingen lieten in het centrum zoals gebruikelijk lichtslingers ophangen, goed voor in totaal 90.000 energiezuinige led-lampjes. Daarnaast riep Wilrijk haar inwoners op om een subsidie aan te vragen om samen met de buren lichtslingers op te hangen in hun straat of buurt.

     

    Wilrijk schakelt nog een versnelling hoger met de lichtmobiel. Deze speciale creatie van special-effectsbedrijf Divi-Divi staat vanaf zaterdag 19 december opgesteld op het Sint-Bavoplein, waar het de ganse avond de gelijknamige kerk in sfeerlichten hult.

     

    “De lichtinstallatie bestaat uit een omgebouwde wagen met ruim 20 lampen”, vertelt Lieven Slabbinck van Divi-Divi. “Ze wordt aangedreven door een stroomgroep op biopropaan, wat de meest milieuvriendelijke manier is om een stroomgroep aan te drijven. De lichten, bestaande uit kleurspots en flitslampen, werken op een traaglopend programma dat we kunnen aanpassen per locatie. Het resultaat is een ingetogen sfeer die je kan vergelijken met sterren kijken.”

     

    “Onze acties onder het motto #WilrijkFonkelt zorgen voor een warme gloed”, stelt Wilrijks districtsschepen voor cultuur Hans Ides. “Met een heuse lichtjesmobiel lichten we in de kerstvakantie enkele pleinen op zodat iedereen weer wat extra kan genieten van een wandeling door onze wijken.”

     

    “Dankzij dit initiatief en de 90.000 led-lampjes in ons mooie (winkel)centrum, stapt Wilrijk schitterend de jaarwisseling in”, vult districtsburgemeester Kristof Bossuyt aan. “De Wilrijkse en Antwerpse lichtjes maken deze weken minder donker en geven een voor velen welgekomen gevoel van troost en warmte op het einde van dit bijzondere jaar.”

     

    Lichteffecten op drie locaties

    De lichtmobiel van Divi-Divi is tussen zaterdag 19 december 2020 en zondag 3 januari 2021terug te vinden op de volgende Wilrijkse locaties:

    • 19, 20, 21, 22 en 23 december: Sint-Bavokerk (Sint-Bavoplein)
    • 26, 27, 28 en 29 december: Rozenkranskerk (Rozenkransplein)
    • 30 december en 2 en 3 januari: Pius X-kerk (Groenenborgerlaan 214)

    Het geluidloze schouwspel start telkens om 16.30 uur en eindigt om 21.30 uur.

     

    Bezoekers welkom, maar respecteer de coronaregels

    Bezoekers zijn welkom om te komen genieten van de lichteffecten, maar moeten zich te allen tijde houden aan de social distancing en andere coronamaatregelen. Het district roept iedereen op om foto’s van de lichtmobiel, maar evengoed het verlichte centrum of de kerstverlichting aan de eigen gevel, te posten op social media met de hashtags #WilrijkFonkelt en #AntwerpseLichtjes. Zo kan iedereen meegenieten.

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Tweeling uit Ekeren wint Suske en Wiske lookalike-wedstijd!

    De tweeling Daan en Tijs Jacobs uit Ekeren hoeven zich deze kerstvakantie niet te vervelen. Zij wonnen namelijk 75 Suske en Wiske albums met een lookalike-wedstrijd georganiseerd door het Suske en Wiske Museum.

     

    Suske en Wiske vieren vandaag hun 75ste verjaardag. Omdat een groot feest niet mogelijk was, organiseerde het Suske en Wiske Museum een online lookalike-wedstrijd. Een maand lang werden jong en oud uitgedaagd om zich in zijn of haar favoriete personage te verkleden en een foto in te zenden. Uit de vijftig inzendingen die het museum ontving, kozen ze Daan en Tijs als winnaar. De jongens hadden duidelijk hun best gedaan om zo goed mogelijk op Suske en Wiske te lijken. Daarnaast zijn ze gevallen voor het enthousiasme dat ze uitstraalden op de foto. Ze lijken écht beste vrienden, net als Suske en Wiske.

     

    De jongens werden deze morgen verrast door Suske en Wiske die hun het prijzenpakket overhandigden. Hierin zaten 75 albums, een grote Schanulleke, en een familieticket voor het museum. Helaas kunnen ze dat nog niet direct bezoeken, want het museum is tot nader orde gesloten.

     

    Om 14u organiseert het Suske en Wiske Museum ook nog een online familiequiz ter ere van de 75ste verjaardag van het stripduo. “Het is jammer dat het feest niet kon doorgaan, maar het museum heeft leuke alternatieven georganiseerd.”, aldus gedeputeerde Luk Lemmens.

    Tijs en Daan passen inmiddels niet meer in hun verkleedkleren.  - Copyright: Koen Fasseur

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    19 juli 2020

    Waar:
    Suske en Wiske Museum, Beauvoislaan 98, 2920 Kalmthout

    Website:
    www.suskeenwiskemuseum.be

    Social media:
    www.facebook.com/SWKindermuseum

    www.instagram.com/suskeenwiskemuseum


    Meer info:
    T 03 666 64 85

    E suskeenwiske@provincieantwerpen.be






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    21 | 12 | 20

     

    Cultureel Ontmoetingscentrum Merksemdok organiseert stoepgesprekken en deelt posters uit in Oud-Merksem

     

    Omwille van corona blijft Cultureel Ontmoetingscentrum Merksemdok nog zeker tot einde januari  gesloten. De medewerkers en vrijwilligers blijven echter niet bij de pakken zitten en organiseren stoepgesprekken in de wijk Oud-Merksem en delen posters uit.

     

    In deze onzekere periode heeft iedereen wel eens nood aan een babbel en wat steun. Daarom gaan de medewerkers en vrijwilligers elke woensdag  deur aan deur langs bij de wijkbewoners om te polsen hoe het met hen gaat en te helpen waar nodig en mogelijk.

     

    Leerlingen van het Stedelijk Lyceum Merksem maakten in samenwerking met illustratrice Kelly van Loon, die zelf in de wijk woont, ook een poster met een kunstzinnige tekening en de opschriften ‘komt snor’ en ‘#allemaalsamen’. De poster werd wel 200 keer met de hand gezeefdrukt en in de wijk uitgedeeld zodat bewoners hem voor hun raam kunnen hangen.

     

    “We mogen niet vergeten dat we allemaal samen in dezelfde boot zitten. We moeten naar elkaar luisteren en helpen waar we kunnen. We hopen met de stoepgesprekken een luisterend oor te bieden en via de posters een gevoel van verbondenheid te creëren tussen de wijkbewoners”, aldus Carl Petré, coördinator van het ontmoetingscentrum

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    21 | 12 | 20

     

    Samen Ramen voor warme winterdagen: 5.000 knutselpakketten vliegen op één dag de deur uit

     

    Tijdens de eindejaarsperiode gaan de inwoners van district Antwerpen Samen Ramen. De 5.000 beschikbare Samen Ramen pakketjes werden op minder dan 24 uur allemaal aangevraagd door enthousiaste inwoners en verenigingen die willen meewerken aan een gezellige winter.

    Samen Ramen pakketjes
    District Antwerpen maakte 5.000 pakketten beschikbaar voor haar inwoners en sociale partners. De 5.000 voorziene pakketten werden binnen de dag allemaal gereserveerd. In elk pakket zit een set kalkstiften om op ramen te tekenen, enkele theelichtjes op LED, knutseltips, een raamsticker met verzen van de stadsdichter en een affiche. Dankzij dit knutselpakket kunnen inwoners zelf aan de slag om de feestdagen gezelliger te maken voor zichzelf en de buurt.

     

    Femke Meeusen (districtsschepen voor wijkwerking), die zelf pakketten rondbrengt met haar fiets, is blij dat de actie zo goed onthaald werd: “De Samen Ramen pakketten vlogen in minder dan 24 uur de deur uit. Dit succes toont dat buren ook nu op zoek zijn naar manieren om het samenhorigheidsgevoel in hun wijk te versterken. Op zo’n 5.000 woningen zullen zelfgemaakte raamtekeningen, gedichten en lampjes zorgen voor gezelligheid en warmte tijdens de eindejaarsperiode. Daarnaast creëren de grote, professionele raamtekeningen van onze huisillustratrice een feestelijke sfeer in ons district.”

     

    Pop-up raamtekeningen

    Naast de bedeling van de pakketten, worden er regelmatig pop-up raamtekeningen voorzien op openbare locaties. Zo kregen bibliotheek Permeke (2060 Antwerpen-Noord), de appartementsblokken aan Jan de Voslei 20 (2020 Antwerpen-Kiel) en Noorderlaan 240 (2030 Antwerpen-Luchtbal) versierde inkomramen in de huisstijl van district Antwerpen.

     

    Win een professionele raamtekening

    Aangezien alle pakketjes ontzettend snel de deur uit waren, pakt district Antwerpen uit met een leuke win-actie voor inwoners die te laat waren om een pakket aan te vragen. Zes weken lang zal er telkens in een andere postcode van het district een professionele raamtekening verloot worden onder de mensen die geen aanvraag konden indienen. De huisillustratrice van district Antwerpen komt bij de winnaar thuis om een prachtig tafereel te tekenen op het raam aan de straatkant.

     

    #beleefjebuurt

    Het district Antwerpen roept iedereen op om zijn of haar versierde ramen te delen op Facebook en Instagram met #beleefjebuurt, zo kan er ook digitaal genoten worden van dit warme buurtverhaal.

     

    Foto’s van de pop-upraamtekeningen zijn in deze WeTransfer te vinden, genomen door © Victoriano Moreno, getekend door Plumo.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    NICOLE EN GEORGES WENSEN EEN GOED GEZOND 2021



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.onverdoofd slachten

    Het Vlaams verbod op onverdoofd slachten blijft!

    Lieve dierenvriend,

    Ik ga er geen doekjes om winden: dit is een van de gelukkigste dagen van mijn leven. Het hof van Justitie van de Europese Unie heeft vandaag in een arrest duidelijk gesproken: het Vlaams verbod op onverdoofd slachten blijft bestaan! Nu, morgen en voor altijd!

    Ik ga jullie niet vervelen met alle juridische details maar ik wil u wel dit vertellen: het is dankzij u, dankzij uw steun, dat wij vandaag zo een mooie overwinning hebben geboekt. U hebt, net zoals ik, de schapen en de runderen nooit opgegeven. U kan dan ook terecht fier zijn, beste dierenvriend. Dit is ook uw overwinning!

    Laten we vandaag dan ook vooral genieten en denken aan die honderdduizenden schapen en runderen die we een uiterst pijnlijke dood hebben bespaard.

    Beste dierenvriend: ik ben u voor eeuwig dankbaar voor uw steun.

    Vandaag is onze dag!
     

    Met dankbaar groeten,

    Michel Vandenbosch
    Voorzitter van GAIA

    PS Op naar een verbod op onverdoofd slachten in Brussel!






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOBOKEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    17 | 12 | 2020

     

    Gravenhof en De Kiem brengen online cultuur gefilmd in Hoboken

     

    In district Hoboken slaan cultuurcentrum Gravenhof en muziekcentrum De Kiem de handen in elkaar om met het project ‘Take2660’ fijne optredens tot bij de mensen thuis te brengen.

    De coronacrisis treft de cultuursector op een ongeziene manier. Cultuurhuizen moeten de deuren sluiten en artiesten zien hun agenda’s leeglopen. Om hen te blijven steunen en cultuur tot in de huiskamers te brengen, presenteren het Gravenhof en De Kiem een nieuw online cultuurplatform. Hun doel is om cultuur tot in de kleinste hoekjes van Hoboken én tot in de huiskamers brengen.

    Performances op unieke plekjes in Hoboken

    Op bijzondere locaties in Hoboken brengen artiesten muziek, dans, theater en poëzie. Deze mini-voorstellingen worden opgenomen en gebundeld op  www.take2660.be. Bezoekers van deze website genieten online van culturele acts die Hoboken in zijn vele facetten te laten zien. Door op verschillende plekjes te spelen worden de kunstenaars uitgedaagd om te experimenteren en na te denken over hun kunstvorm. Wekelijks verschijnen er twee nieuwe afleveringen op de website. 

    Districtsschepen Tom De Boeck: “Dit is een prachtig initiatief om Hoboken op een andere manier te tonen. Van hoog bovenop de Titankraan bijvoorbeeld tot op het perron van station Hoboken-Polder. Of wat dacht u van de gezellige straatjes rond het Drossaardplein of een intiem mini-concertje op de Belvedère in park Sorghvliedt?”

    "We zijn heel blij dat we ook in deze tijden een manier gevonden hebben om met cultuur bezig te blijven; en waar beter dan in Hoboken?",  besluiten Teun De Voeght en Ken Pichal van De Kiem.

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN

     

                                            

    Donderdag 17 december 2020

     

     

    Binnen & buiten – wat onze omgeving doet met onze gezondheid.


    Biomonitoringsonderzoek bij 610 jongeren door het Steunpunt Milieu en Gezondheid in 2017-2018 heeft belangrijke boodschappen voor de burger en voor het beleid opgeleverd. De resultaten bevestigen dat het goed is voor de gezondheid om regelmatig een groene omgeving op te zoeken en om de woning goed te ventileren en verluchten.

     
    Groene plekjes in de stad verhogen de concentratie bij jongeren

    Wetenschappers van het Steunpunt Milieu en Gezondheid ontdekten dat jongeren met meer groen in hun buurt merkelijk beter scoorden op aandachtstesten. Zeker hooggroen (bijv. bomen, hagen, parken) is belangrijk en niet alleen de aanwezigheid maar ook de toegang tot groen is gunstig. Wie dichtbij groen woont, op minder dan 50 meter van de woning, vertoont tragere celveroudering en dat geldt zelfs van bij de geboorte. Deze informatie geeft elementen aan om ook een stedelijke omgeving gezonder te maken. Dit is nodig want bij jongeren uit stedelijk gebied werden meer vervuilende stoffen zoals PAKs en benzeen in de urine teruggevonden. Jongeren met meer PAKs vertonen ook meer stress, een zwakkere afweer en meer DNA schade.

     

    Goede ventilatie maakt de woning gezonder

    Bij goede ventilatie en verluchting hebben jongeren lagere gehaltes van pesticiden, plastic weekmakers, vlamvertragers, perfluorverbindingen in het lichaam. Ze hebben ook minder fysiologische stress. We merken wel dat oude gereglementeerde stoffen meer en meer verdwijnen maar vervangen worden door nieuwe minder gekende chemische stoffen. Jongeren die wonen in huizen gebouwd na 2006 hebben minder lood, gebromeerde vlamvertragers en ftalaten in bloed of urine. Bij gebruik van nieuwe decoratie (gordijnen, zetels, tapijt, …) in huis hebben jongeren hogere gehaltes van nieuwe vlamvertragers, meer luchtweginfecties en astma (bij jongens).

     

    Wat levert het onderzoek ons op?

    Prof Greet Schoeters coördineerde het onderzoek en benadrukt dat de resultaten belangrijke boodschappen bieden voor het beleid: “De overheid kan de gezondheid verbeteren door te zorgen voor meer toegankelijke en groene ruimte, zowel in stedelijk als landelijk gebied. Belangrijk is eveneens een strenge regelgeving om schadelijke chemische stoffen in consumptieproducten aan banden te leggen.

     

    "Het afgelopen jaar klonk de roep naar toegankelijke natuur dicht in de buurt harder dan ooit. Niet in het minst in verstedelijkte gebieden waar dat een stuk minder evident is dan in andere regio's in Vlaanderen. Dit onderzoek bewijst dat we met de Vlaamse regering de juiste keuze maken door te werken aan natuur dicht in de buurt van de mensen, tiny forests te creëren en andere initiatieven op te zetten die Vlaanderen groener maken", zegt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir.

     

    Ook de burger kan met de resultaten aan de slag. Vertoeven in een groene omgeving en de woning goed verluchten en ventileren zijn voorbeelden van eenvoudige maatregelen die de gezondheid verbeteren. Hierbij is extra aandacht nodig voor sociaal kwetsbare burgers, de resultaten tonen immers dat zij minder vaak toegang hebben tot groen in de woonomgeving en als huurder zelf minder impact hebben op de inrichting van de woning.

     

    Tips voor de burgers

    • Zoek actief het groen op in de buurt, het maakt je meer aandachtig.
    • Verlucht of ventileer je huis goed, zeker als je nieuwe gordijnen, tapijten of zetels hebt.
    • Rook niet in huis; gebruik binnenshuis zeker geen bestrijdingsmiddelen.
    • Let op met geurverspreiders, en vermijd poetsmiddelen met javel.

     

    Tips voor overheden

    • Zorg voor goede toegankelijkheid tot groen. Zelfs kleine groenelementen, ook in de stad, zijn belangrijk.
    • Stedelijke luchtverontreiniging heeft nog steeds negatieve gezondheidseffecten.
    • Het reglementeren van opkomende chemische stoffen in nieuwe materialen dient te versnellen.
    • Er is extra aandacht nodig voor sociaal kwetsbare burgers voor wie gezonde keuzes niet altijd binnen bereik liggen.

     

    Dit onderzoek werd uitgevoerd door het Steunpunt Milieu en Gezondheid, in opdracht van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid. Het Steunpunt is een multidisciplinair onderzoeksconsortium bestaande uit onderzoekers van de vijf Vlaamse universiteiten (UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB, KULeuven) en PIH, en wordt gecoördineerd door VITO.

     

    Voor inlichtingen en tips verwijzen we naar de website www.milieu-en-gezondheid.be

     

     

    Prof. Dr. Greet SCHOETERS

    Coördinatie Steunpunt Milieu en Gezondheid

    Dr. Vera NELEN

    Woordvoerder Steunpunt Milieu en Gezondheid

     

    Brigitte Borgmans

    Woordvoerder Vlaams Departement Omgeving








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gouverneur Cathy Berx

    2 december 2020

     

    Aanpassingen politiebesluiten in Provincie Antwerpen

     

     

    Vanaf vandaag zijn er enkele aanpassingen aan de politiebesluiten met aanvullende maatregelen die eerder genomen werden door gouverneur Cathy Berx in de strijd tegen het coronavirus Covid-19.  Zo werd het eerdere politiebesluit over de mond-neusmaskers van  1 oktober 2020 aangepast en geactualiseerd in functie van het recente Ministerieel Besluit van 28 november 2020.  Verder werd het politiebesluit van 9 november over het verbod op kerstmarkten en evenementen tot en met 31 januari 2021 in provincie Antwerpen opgeheven, een beslissing die genomen werd op basis van de aangepaste maatregelen in het Ministerieel Besluit van 28 november 2020.

     

    Politiebesluit mond-neusmaskers

     

    Op 1 oktober 2020 tekende gouverneur Cathy Berx een politiebesluit over het dragen van mond-neusmaskers in de provincie Antwerpen.  Doel van dat besluit  was om duidelijke, uniforme en duurzame regels over het dragen van mond-neusmaskers in de provincie Antwerpen vast te leggen.  Dit besluit werd nu in functie van het zopas verschenen Ministerieel Besluit van 28 november aangepast en geactualiseerd.  Deze aanpassingen zijn formeel van aard: de locaties waar het dragen van een mond-neusmasker verplicht is, werden aangepast aan de inhoud van de maatregelen uit het MB.  Ook de verwijzing naar het nieuwe MB van 28 november werd opgenomen, dit om de correcte rechtsgrond van het politiebesluit op te nemen.

     

    Opheffing politiebesluit ‘kerstmarkten en evenementen’ van 9 november

     

    Gisteren tekende gouverneur Cathy Berx een politiebesluit dat het eerdere politiebesluit van 9 november over het verbod op kerstmarkten en evenementen tot 31 januari 2021 in provincie Antwerpen, opheft. Waar het vorige Ministerieel Besluit van 28 oktober een verbod op kerstmarkten en winterdorpen tot 13 december bevatte, bevat het nieuwe Ministerieel Besluit een formeel verbod op kerstmarkten en winterdorpen tot 15 januari, geldig in het hele land.  Na overleg met de Provinciale Crisiscel besliste gouverneur Cathy Berx om de maatregelen in provincie Antwerpen in overeenstemming te brengen met deze federale maatregelen.   Daardoor verandert ook de  einddatum op het verbod voor het organiseren van kerstmarkten en winterdorpen in provincie Antwerpen van  31 januari naar 15 januari.   

     

    Dit opheffingsbesluit draagt bij tot de eenvormigheid en duidelijkheid van de maatregelen voor zowel onze burgers als onze besturen.  Ook krijgen de inwoners van de provincie Antwerpen zo eenzelfde perspectief als elders.  Bovendien zullen zowel de Provinciale Crisiscel als het Overlegcomité de situatie en de cijfers grondig blijven monitoren, en kunnen de maatregelen al dan niet lokaal worden bijgestuurd wanneer dat nodig zou blijken. 

     

    Gouverneur Cathy Berx: “Ik ben tevreden dat er ook op federaal niveau een verbod op kerstmarkten en winterdorpen tot twee weken na de eindejaarsperiode wordt ingevoerd. Bij het begin van de maand november was het voor de Provinciale Crisiscel en onze lokale besturen al snel duidelijk dat, gezien de epidemiologische situatie en het snel stijgende aantal besmettingen en ziekenhuisopnames, kerstmarken en winterhappenings en dergelijke nog niet wenselijk zouden zijn tijdens de kerstvakantie of in de periode vlak erna.  Het zou te veel mensen te snel weer bij elkaar brengen.  Om heldere en duidelijke richtlijnen te geven aan enerzijds de vele organistoren van kerstmarkten en winterdorpen en anderzijds ook aan onze lokale besturen die heel aanvragen kregen voor het organiseren van zulke kerstinitiatieven, voerden we toen in overleg met de burgemeesters het politiebesluit op 9 november in.”

     

     

    Bijlagen:

    • Politieverordening van de gouverneur van 1 december 2020 betreffende aanvullende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus Covid-19 (verplichting mond-neusmasker)
    • Opheffingsbesluit van 1 december betreffende het politiebesluit van 9 november (verbod op kerstmarkten en evenementen in provincie Antwerpen tot en met 31 januari 2021)

     

     

           

     

    Gouverneur Cathy Berx vertegenwoordigt de provinciale, gewestelijke (Vlaamse) of federale (Belgische) overheid in de provincie Antwerpen. In die hoedanigheid vormt de gouverneur de schakel tussen de vier bestuurlijke niveaus: de federale overheid, de Vlaamse overheid, de provincie en de steden & gemeenten. Zij woont de provincieraden bij en zit de deputatie - het politieke hart van de provincie- voor. Als commissaris van de Vlaamse regering houdt zij bestuurlijk toezicht op de gemeenten en OCMW’s en kan zij beslissingen schorsen die strijdig zijn met de wetten, decreten en besluiten van de federale of Vlaamse regering.  Als commissaris van de federale regering heeft de gouverneur vooral taken op het gebied van ordehandhaving, veiligheid en rampenmanagement.






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GAIA

    Gedaan met foie gras

    Beste dierenvriend, 

    Ik moet het u niet meer vertellen: foie gras is geen luxueuze delicatesse maar flagrante dierenmishandeling. Een foie gras-eend krijgt dagelijks tot een kwart van zijn eigen lichaamsgewicht aan maïspap ingepompt. Verschrikkelijk is het.

    Naar het einde toe is de eend zo ziek en vetgemest dat hij amper nog kan ademen of op zijn poten staan. Daarna wordt hij gepluimd, opengesneden en leeggehaald. In die volgorde.

    Gelukkig zijn we er samen in Vlaanderen in geslaagd een verbod in te voeren op dwangvoederen voor foie gras. Uiterlijk 1 december 2023 is het afgelopen met die barbaarse traditie! Dank u wel voor uw steun hierin!

    Hoewel er steeds meer mensen nee zeggen tegen foie gras zijn er nog te veel mensen die dat barbaarse product eten tijdens de eindejaarsperiode. Zelfs als mensen maar één keer per jaar foie gras eten, worden er eenden dwanggevoederd. We moeten dus blijven strijden! Door zelf geen foie gras meer te eten of te kopen, geeft u dan ook alvast een sterk signaal. U kan bovendien kiezen voor ons plantaardig alternatief: Faux Gras®de GAIA, nu ook te koop via onze webshop. In 2019 verkochten we maar liefst 400.000 potjes! En er is meer: ook onze kersttrui is vanaf deze week te koop in onze webshop. De opbrengst gaat integraal naar onze campagne tegen foie gras. Koop hem nu via shop.gaia.be en steun de eenden en de ganzen.

    Maar we kunnen meer doen. Wij willen dat er een handelsverbod komt op foie gras geproduceerd door dwangvoederen. Met andere woorden: geen martelfoie gras meer in onze winkelrekken! We zullen dat verbod niet van vandaag op morgen binnenhalen: dat vraagt heel veel werk. Maar geloof mij: achter de schermen strijden wij 100% hiervoor. Wij blijven druk uitoefenen! Helpt u ons?

     

    Beste dierenvrienden, we hebben al heel wat vooruitgang geboekt voor de eenden en de ganzen maar we moeten doorzetten tot dat vreselijke product definitief naar het verleden gekatapulteerd is.

    Ik wens u mooie en diervriendelijke kerstdagen toe!

    Michel Vandenbosch
    Voorzitter van GAIA

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen




    'Totemkunstwerk' C861926/2 blinkt weer als vanouds

    Het beeld C861926/2 van Bert De Leeuw kreeg deze zomer in de tuin van het provinciehuis opnieuw een plek. Het 4,5 meter hoge kunstwerk, dat enkele ton zwaar is, werd kort na de plaatsing omzwachteld om een grondige restauratie te ondergaan. Deze is voltooid en het kunstwerk blinkt nu als een trots boegbeeld aan de voorzijde van het provinciehuis.

    Het beeld, dat een soort van totem is, bevond zich sinds de afbraak van het voormalige provinciehuis in het open depot van het Middelheimmuseum. Deze zomer kwam er zwaar geschut aan te pas om het terug te brengen. Het bronzen beeld onderging vervolgens een grondige poetsbeurt en kleine beschadigingen werden hersteld. Door de behandeling heeft het nu opnieuw de kleur en glans zoals de kunstenaar het 40 jaar geleden heeft bedoeld. De sculptuur werd afgewerkt met een nieuwe vernislaag die het voor de komende decennia moet beschermen tegen weer en wind.

    Het kunstwerk heeft een sterke gelijkenis met een totempaal, die bij de vroegere indianenstammen een soort 'familie- of stamteken' was. Ik vind dit een mooie metafoor voor onze organisatie met haar diverse departementen. Elke departement werkt met glans vanuit haar eigen specialiteit, maar samen vormen we een sterke entiteit,” licht gedeputeerde Lemmens toe, bevoegd voor de Provinciale Kunstcollectie.



    De restauratiebehandeling werd uitgevoerd doorde firma Metafose, die recent ook een sculptuur van De Leeuw uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) onder handen nam.



    Bert De Leeuw

    Bert De Leeuw was een Antwerpse kunstenaar (1926 – 2007) die deel uitmaakte van de kunstenaarsgroep G58-Hessenhuis. Hij evolueerde van schilder naar beeldhouwer, met een uitgesproken voorliefde voor brons. Zijn humanitair-sociale bekommernis klinkt ook door in de zogeheten ‘totempalen’ die hij vanaf 1970 creëerde. Het zijn onderling hercombineerbare ensembles van meerledige, abstracte vormen die gebaseerd zijn op de kubus. Elke van de zichtbare zijden heeft een eigen ‘gezicht’ door steeds verschillende inkervingen en uitstulpingen. Door de wisselende stapelingen treden deze verschillende mensbeelden als het ware in contact met elkaar. Deze typische werken zijn onder meer opgenomen in de collecties van het KMSKA en het Middelheimmuseum. De sculptuur C861926/2 sluit aan bij dit concept van gestapelde blokken, ook al is het uit één deel vervaardigd.

     

    INFO


    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor de Kunstcollectie


     

     






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Provincie Antwerpen



    Provincie Antwerpen

    30 | 11 | 2020

    Tien gemeenten uit de provincie Antwerpen namen deel aan het schakelmoment verkeersveiligheid
    Tijdens het schakelmoment van vrijdag 27 november vierden we de afronding van het actieplan verkeersveiligheid in tien gemeenten, de provincie Antwerpen begeleidt hen de volgende jaren bij de uitvoering ervan.

    Tien gemeenten uit de provincie Antwerpen en hun politiezones namen afgelopen vrijdag deel aan het schakelmoment verkeersveiligheid: Arendonk, Berlaar, Bonheiden, Brasschaat, Herselt, Malle, Nijlen, Oud-Turnhout, Ranst en Westerlo. Het schakelmoment kaderde in het traject Verkeersveilige Gemeente waarbij gemeenten een actieplan verkeersveiligheid opstellen en uitvoeren onder begeleiding van de provincie Antwerpen.

    Met het traject Verkeersveilige Gemeente begeleiden we de lokale besturen en hun politiezones. Gemeenten werken aan de hand van vijf pijlers aan verkeersveiligheid: Beleid en organisatie, Educatie en communicatie, Infrastructuur, Handhaving en Monitoring en evaluatie. Het is een unieke samenwerking van de provincie Antwerpen met de federale diensten van de gouverneur, de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Na een diepgaande en gratis begeleiding, kunnen de gemeenten een SAVE-label en een label Verkeersveilige Gemeente behalen. Momenteel nemen 35 gemeenten actief deel aan het traject, de komende drie jaren stappen nog eens 21 gemeenten in.

    Gedeputeerde voor Mobiliteit Luk Lemmens licht toe: “Als provincie namen we tot nu een coördinerende rol op tijdens deze intensieve begeleiding in verschillende fases, die de gemeenten al deels doorliepen. We zetten het pad nu met hen verder en willen een goede ondersteuning garanderen bij het uitvoeren van het actieplan met onder andere gratis vormingen, een nieuwsbrief en infofiches. We werken hierbij zoveel mogelijk op maat, want elke lokale context vergt een eigen aanpak. Het team Verkeersveilige Gemeente van de provincie Antwerpen zal jaarlijks een werkbezoek doen en vanuit de lokale context mee nadenken over hoe de opgestelde actiepunten in een langeretermijnvisie passen.”

    Logo Verkeersveilige Gemeente

    Schakelmoment Verkeersveilige Gemeente

    Vertegenwoordigers uit Arendonk, Berlaar, Bonheiden, Brasschaat, Herselt, Malle, Nijlen, Oud-Turnhout, Ranst en Westerlo kwamen op 27 november samen voor een online schakelmoment. We rondden fase 1 van het traject, de verkeersveiligheidscoaching van studiebureau TRIDÉE in opdracht van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde af. Op basis van een zelfevaluatie door de betrokken gemeenten en politiezones krijgen we inzicht in de gemeentelijke werking binnen de vijf pijlers van verkeersveiligheid. De zelfscan en een inspiratielijst met mogelijke acties resulteert in een concreet actieplan voor alle tien gemeenten. Tijdens de bijeenkomst was het ook de bedoeling om bij elkaar te leren van de ‘good practices’.

    Werken aan verkeersveiligheid doe je niet alleen. Dat de 10 gemeenten en hun politiezones een concreet actieplan hebben en klaar zijn voor de begeleiding van de provincie Antwerpen motiveert. Zolang er doden en zwaargewonden vallen in het verkeer blijft de inzet op verkeersveiligheid cruciaal. Het doel is en blijft nul slachtoffers. Dat gemeenten en politiezones deze doelstelling massaal onderschrijven, betekent dat ze om de veiligheid van hun inwoners geven.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde voor Mobiliteit





     

     



     

     

     








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-11-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Provincie Antwerpen




    Ontdek Europa door de ogen van een 10-jarige
    Winnaar Europese tekenwedstrijd krijgt brooddoos met tekening en taart voor de hele klas

    Met Pop Up Europa was de gemeente Retie van 21 september tot en met 2 oktober in de ban van de EU met heel wat activiteiten voor jong en oud. Zo konden de leerlingen uit het 4de leerjaar van de Retiese basisscholen deelnemen aan de tekenwedstrijd ‘Hoe ziet Europa er in jouw hoofd uit?’. Arne Leysen van de gemeentelijke basisschool is de winnaar van deze wedstrijd. Hij kreeg woensdag tijdens een virtuele prijsuitreiking een brooddoos met zijn tekening én een heerlijke taart voor de hele klas.

    Wat betekent Europa voor jou?
    Pop up Europa daagde de leerlingen uit het vierde leerjaar van de Retiese basisscholen uit om op papier te zetten hoe Europa er in hun hoofd uitziet. De kinderen gingen creatief aan de slag met een silhouet van hun eigen hoofd. Juryleden Kathleen Helsen (gedeputeerde voor Europese samenwerking) en Natalie Adriaensen (schepen voor Onderwijs) kozen uit alle inzendingen de winnende tekening.

    “Europa heeft een grote invloed op het leven van ons allemaal. Met deze tekenwedstrijd kunnen we kinderen daar op een ludieke manier over laten nadenken. Wat opviel is het internationale karakter van hun werkstukjes. Voor de meeste leerlingen staat de EU  duidelijk voor een grote verbroedering over de landsgrenzen heen,” steltgedeputeerdejurylid Kathleen Helsenvast.

    Woensdagochtend verrasten gedeputeerde Kathleen Helsen en schepen Natalie Adriaensen de klas van de winnaar. Tijdens een videogesprek vernam de 10-jarigeArne Leysen van de gemeentelijke basisschool dat hij de laureaat van de wedstrijd is. Hij krijgt een gepersonaliseerde brooddoos met de winnende tekening op. De hele klas deelde daarna in de vreugde en smulde samen van een Europese taart.

    Winnaar Arne Lysen met zijn klasgenoten - Copyright: Provincie Antwerpen

    Pop up Europa Retie

    Retie stond drie weken lang in het teken van Europa. Zo kroonden de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van de Retiese scholen zich tot EUropa Xperten, ontdekten Retienaren Europa via de Europese tentoonstelling in GC Den Dries en gaf Hendrik Vos een update van de Europese actualiteit. Krassen is winnen tijdens Pop up Europa. De 11-jarige Jana Van Beers won de hoofdprijs van de kraslotenactie en rijdt vanaf nu rond op een knalblauwe Europafiets.

    PRAKTISCHE INFO

    Meer info
    www.popupeuropa.be

    Beleidsverantwoordelijke:
    Kathleen Helsen, CD&V gedeputeerde bevoegd voor Europese samenwerking

         

     

     

     






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Arboretum Kalmthout



    Arboretum Kalmthout


    Knobbelstam schittert in historische coniferendreef
    Decembermaand toont pronkstukken uit coniferencollectie

    In december krijgen 29 coniferen van Arboretum Kalmthout opnieuw een eigen wandelroute waarin hun uitzonderlijke verhalen verteld worden. Maar dít jaar is het de knobbelstam van een omgevallen Californische cipres die de show steelt in de coniferendreef. Arboretum Kalmthout eert hem met een eigen monument.


    Van coniferenkwekerij naar arboretum

    Coniferen liggen aan de basis van Arboretum Kalmthout in 1856.Boomkweker Charles Van Geert vond de vochtige maar zure grond in zijn kwekerij –het huidige arboretum- ideaal om er nieuwe en trendy exotische naaldboomsoorten uit te testen. Netjes naast elkaar en in een lange laan, plaatste hij de verschillende soorten. Nu, bijna 165 jaar later, telt Arboretum Kalmthout meer dan 700 verschillende conifeersoorten. Sommige aardden niet in het Belgische klimaat, andere werden steeds dikker en hoger, enkele kregen bijzondere knobbels ...

    Gegeerde knobbels

    Pas onthuld is een sokkel voor een knobbelstam, het onderste deel van een in 2007 omgevallen Californische cipres, de Chamaecyparis lawsoniana ‘Fraseri’. Hoewel die soort op zich niet zo bijzonder is, is dit exemplaar opvallend omwille van een gezwel, ook wel een ‘warrel’ of simpelweg een ‘knobbel’ genoemd. Het is een vorm van wildgroei die ontstaat door een afwijking in de groeicellen door schimmelinfecties, insectenvraat, schade door kap, vorst, brand, overstroming ... Kenmerkend zijn de zwierige, vlammende patronen in het doorgezaagde hout, waardoor het zeer gegeerd is bij houtbewerkers. Vooral in de Verenigde Staten zijn metershoge exemplaren te vinden, en moeten parkwachters zelfs knobbelstropers bevechten!

     

    Een sokkel voor een knobbel

    De knobbelstam van Arboretum Kalmthout staat nu op een platform en krijgt er beschutting, zodat deze zeldzaamheid blijvend in al haar glorie te bewonderen is. Gilbert Uitdenhouwen tekende ontwerp van het monument. Hij is vrijwilliger in Arboretum Kalmthout en stelt regelmatig zijn artistieke en bouwkundige expertise ter beschikking van de arboretumtuin. Hij koos er bewust voor om zo weinig mogelijk verschillende materialen te gebruiken die bovendien goed te recycleren zijn.

     

    Op 13 november was er de onthulling, die om evidente redenen zonder genodigden doorging.Gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor Recreatie- en Groendomeinen van de Provincie Antwerpen was erbij: “Een boeiend verhaal van een unicum uit de natuur verdient een podium. Een sokkel uit glas en staal past zich moeiteloos en discreet in deze unieke coniferenlaan in”, vindt hij.

      v.l.n.r. Conservator-directeur Abraham Rammeloo, Gilbert Uitdenhouwen en Jan De Haes, voorzitter van het agentschap en gedeputeerde van de provincie Antwerpen bij de onthulling van het monument voor de knobbelstam.
       

    Coniferenwandeling

    Veel coniferen -van sierstruik tot woudreus- zijn erg decoratief en wintergroen. En dat maakt december een ideale maand om ze te komen bewonderen. Bezoekers van Arboretum Kalmthout krijgen bij hun toegangsticket een boekje met een uitgestippelde wandelroute langs 29 uitzonderlijke coniferen in de arboretumtuin. De coniferenwandeling loopt langsheen de sokkel waar infopanelen het verhaal van de bizarre knobbel vertellen.

      Bezoekers van Arboretum Kalmthout krijgen in december bij hun toegangsticket een boekje met tuinplan om de uitgestippelde coniferenwandeling in de arboretumtuin te volgen langs 29 bijzondere collectiestukken.

      Copyright: Arboretum Kalmthout

    PRAKTISCHE INFO

    Contact- & bezoekadres
    Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België
    T +32 (0)3 666 67 41
    E info@arboretumkalmthout.be

    Openingstijden
    Dagelijks van 10 tot 17 uur

    Toegangsprijzen
    Volwassenen 7 euro, studenten 5 euro, jaarkaarthouders, museumpas en kinderen -12 jaar gratis

    COVID-19 maatregelen: toegang tuin enkel met vooraf gereserveerde tickets en tijdslot

    Het plantencentrum en de cadeau- & boekenshop zijn vrij toegankelijk en elke dag open van 10 tot 17 uur, ook op zon- en feestdagen. De cafetaria is tijdelijk gesloten.

    Bereikbaarheid
    Het NMBS station van Kalmthout ligt op 200 m van de ingang van Arboretum Kalmthout.
    De Fietsostrade F14 Essen-Antwerpen ligt naast het domein.
    Eigen parking + extra parking aan NMBS station Kalmthout.
    Meer informatie bereikbaarheid op de website

    Meer info
    www.arboretumkalmthout.be
    www.facebook.com/arboretumkalmthout
    https://twitter.com/arboretumkalmt @arboretumkalmt #arboretumkalmthout








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-11-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sant'Egidio,

    26 november 2020

     

    IIn het kader van ‘Cities for Life – Steden tegen de doodstraf’ zullen op maandag 30 november 2020 op verschillende plaatsen in de wereld markante gebouwen symbolisch worden uitgelicht. In België wordt het Europees Parlement verlicht. Ook Antwerpen, Ieper, Zottegem, Mechelen en Brugge hebben hun deelname reeds toegezegd.

    Dit jaar gaat bijzondere aandacht naar het lot van de Zweeds-Iraanse arts Ahmad Reza Jalali, gastprof aan de ULB, die in Iran dreigt te worden geëxecuteerd. Ook de drie federale executies die de komende weken in de Verenigde Staten geprogrammeerd zijn, staan centraal. Bij het recente bezoek van Amerikaans buitenlandminister Mike Pompeo aan Sant'Egidio in Rome, had voorzitter Marco Impagliazzo voor gratie gepleit voor deze terdoodveroordeelden. De nieuw verkozen Amerikaanse president Joe Biden zegt werk te willen maken van de afschaffing van de doodstraf op federaal niveau, en wil alle Amerikaanse staten uitnodigen dat voorbeeld te volgen.

    Ter gelegenheid van "Cities for Life" organiseert Sant'Egidio ook een webinar onder de titel: No Death Penalty, Stand 4 Humanity. Dat vindt plaats op 30 november 2020 van 17.30 tot 19.00 uur. Simultaanvertaling voorzien in het Engels, Italiaans, Spaans, Frans en Portugees. Inschrijven kan hier

    In 2002 lanceerde Sant'Egidio de eerste Internationale Dag van “Cities for Life - Steden tegen de doodstraf” op 30 november. De keuze voor die datum verwijst naar de eerste keer dat de doodstraf werd afgeschaft, in het Groothertogdom Toscane op 30 november 1786. Ongeveer 80 steden waren betrokken bij de eerste editie in 2002. Nu hebben  meer dan 2.150 steden zich rond het initiatief verzameld - waaronder 80 hoofdsteden in vijf continenten. 

    De doodstraf wordt op wereldschaal almaar minder uitgevoerd. Met ‘Cities for Life’ willen de organisatoren en de deelnemende steden deze trend toejuichen en aandringen op een totale afschaffing van de doodstraf. Dit is een belangrijk signaal twee weken voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zal stemmen over een moratorium op de doodstraf.

    Voor meer info: Annemarie Pieters, Cities for Life, 0496 28 23 21.

     

     

     

    Copyright © 2020 Gemeenschap van Sant'Egidio, All rights reserved.
    Sant’Egidio Pers – Gratis Nieuwsflash. U bent ingeschreven na contact met de Gemeenschap van Sant'Egidio

    Ons adres is:
    pers@santegidio.be

    V





    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    .

     

    Tour Elentrik maakt kunst op nutskasten in Wilrijkse wijken Elsdonk en Oosterveld

     

    Vanaf dit weekend strijken verschillende street artists van Tour Elentrik neer in de Wilrijkse wijken Oosterveld en Elsdonk. Daar steken ze op 21 plaatsen de grijze nutskasten in een kleurrijk kunstzinnig jasje. Daarnaast brengt Tour Elentrik op het Valaar een eerbetoon aan de legendarische folkzanger Ferre Grignard.

     

    Het district Wilrijk nam al verschillende initiatieven om de nutskasten op haar grondgebied te verfraaien. Zo werden kasten op de Bist aangekleed als speelkaarten en dragen tientallen andere exemplaren elders in het district taferelen uit de stripalbums van Jommeke en Lucky Luke.

     

    Met Tour Elentrik (een concept van Treepack) ontvangt Wilrijk een project dat zijn strepen verdiende op tal van andere plekken in Vlaanderen en Antwerpen, zoals in de wijk Luchtbal. De artiesten – lokaal Antwerps talent dat door organisator Treepack wordt bijeengebracht – starten dit weekend met het aanbrengen van de tekeningen op de kunstwerken. De artiesten zijn met droog weer aan de slag tussen 20 november en 2 december. Iedereen is welkom om de artiesten te bekijken terwijl ze aan het werk zijn, dit mits respecteren van de corona-maatregelen.

     

    Dieren, Olympische Spelen en Ferre Grignard

     

    Voor de ontwerpen zocht en vond Tour Elentrik inspiratie in drie thema’s:

    • Verschillende nutskasten zullen worden gesierd door kleurrijke dieren. Tal van straten in de Elsdonkwijk dragen immers dierennamen.
    • Een tweede thema is de Olympische Spelen. Honderd jaar geleden werden tijdens de Olympische Spelen van Antwerpen de pistewedstrijden afgewerkt op een (intussen afgebroken) velodroom in deze buurt.
    • Tot slot maakt Tour Elentrik ook een uitstap naar de Valaarwijk voor een eerbetoon aan de Ferre Grignard. Op het naar hem vernoemde plantsoen aan de De Bruynlaan krijgen twee nutskasten een tekening die verwijzen naar deze folkzanger, die opgroeide op het Valaar.

     

    Wandelroute op komst

    Zodra de nutskasten allemaal in een nieuw jasje zitten, zal het district een digitale wandelroute lanceren. Zo kunnen liefhebbers van street art de creaties ter plekke bekijken en tegelijk de wijken Oosterveld en Elsdonk ontdekken.

     

    “Bovendien wordt elk werk opgenomen in de Street Art Cities-platform met locaties en uitleg”, vult districtsschepen voor cultuur Hans Ides aan. “Wilrijk heeft ondertussen een echte naam opgebouwd wat betreft street art. Na de aankleding van de brugpijlers onder het A12-viaduct en heel wat verstripte muren en nutskasten volgen nu een reeks werken gelinkt aan de omgeving en mee bedacht door de buurt.”

     

     

     

    Verantwoordelijken: Hans Ides, districtsschepen voor o.a. cultuur, tel. 0476 55 09 63 - Kristof Bossuyt, districtsburgemeester en bevoegd voor o.a. communicatie, tel. 0496 24 42 56

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gouverneur Cathy Berx
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    25 november 2020

    Meer aandacht en zorg voor de actieve weggebruikers : gouverneur Cathy Berx pleit voor een lagere ontmoetingssnelheid

     

    Zopas verscheen een rapport van het Vias Institute over de verkeersslachtoffers tijdens de eerste negen maanden van dit jaar.  Uiteraard betreft het een bijzonder jaar met atypische verkeerssituaties, onder andere door de lockdown en het veralgemeend telethuiswerken.  Dat het aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer in 2020 in Vlaanderen en Antwerpen daalt, is uiteraard goed. Voor gouverneur Cathy Berx blijft het aantal mensen dat het leven laat op de weg of ernstig gewond raakt, onaanvaardbaar hoog.

    Het Vias Institute-rapport bevat positief nieuws: de cijfers van de eerste 9 maanden van dit jaar laten een sterke daling van het aantal gewonden  zien. Er waren ook minder dodelijke slachtoffers te betreuren op de wegen in Vlaanderen en provincie Antwerpen.  Maar onze ambitie moet zoveel verder reiken. De boodschap van gouverneur Cathy Berx is duidelijk: de enig aanvaardbare doelstelling voor het verkeer is en blijft nul slachtoffers. Elk verkeersslachtoffer door een ongeval is er één te veel.  Als Scandinavische landen erin slagen om hun verkeer te organiseren zonder dodelijke slachtoffers, dan moeten wij dat evenzeer kunnen en vooral ook doen.

    Verontrustend is het veel te hoge aantal doden en zwaargewonden bij de actieve weggebruikers (voetgangers en fietsers).  Dit is niet alleen tragisch, maar tegelijk ook erg wrang. Door hun keuze maken actieve weggebruiker het verkeer veel veiliger voor àlle weggebruikers. Actieve weggebruikers vormen immers nagenoeg geen risico voor andere weggebruikers. Zij zijn geen risico voor anderen, maar lopen het grootste risico in het bijzonder door gemotoriseerd verkeer! Ook daarom is het onaanvaardbaar dat we net binnen deze categorie weggebruikers bovenmatig veel verkeersslachtoffers tellen. Vanzelfsprekend moeten ze ook zelf voorzichtig blijven en de verkeersregels respecteren!

     

    De beste manier om de veiligheid van de actieve weggebruikers substantieel te verbeteren, is kiezen voor en het waarborgen van een zo laag mogelijke ontmoetingssnelheid. Gouverneur Cathy Berx wil lokale besturen hier mee van overtuigen: 30km/uur moet de norm zijn. De ontmoetingssnelheid verhogen naar 50 of 70km/u veronderstelt dat de weg zo is ingericht dat hij veilig is voor álle weggebruikers. En een weg is in principe veilig voor alle weggebruikers als hij vooral veilig is voor de actieve weggebruikers: concrete voorbeelden zijn vrije, gescheiden fietspaden, geen conflicterende kruispunten… Enkel wanneer er aan die voorwaarden voldaan is, kan de ontmoetingssnelheid opgetrokken worden. 

     

    Het goede nieuws is dat tijdens de lockdown aanzienlijk meer mensen op een actieve manier hebben deelgenomen aan het verkeer (stappen, trappen).  Goed nieuws is ook dat onze steden en gemeenten –zowat 1 op 3- massaal gebruik maakten van de uitstekende toolbox Duurzame Mobiliteit van Minister Lydia Peeters om met de fiets- en voetgangersinfrastructuur met relatief kleine ingrepen veiliger te maken. Voorbeelden zijn het (tijdelijk) verbreden van zebrapaden, fietsopstelstroken aan kruispunten en voet- en fietspaden, het creëren van (tijdelijke) doorlopende straten om het doorgaand verkeer te beperken, het uitwerken veilige fietsroutes, in bijkomende fietsenstallingen voorzien.  Dat ouders hun kinderen weer vaker met de auto naar school brengen tijdens de covid-19 crisis is dan weer een zorgpunt.

     

             Perscontacten :

     

    Kabinet gouverneur Cathy Berx:
    Sara Claes

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!