Inhoud blog
  • Provincie Antwerpen
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Regionaal Nieuws
    van Antwerpen
    08-09-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    05 | 09 | 2022

    Provincie toont kunst van Pol Mara en tijdgenoten
    Kunstinstallatie in het provinciehuis biedt unieke blik op diverse collectie

    In het provinciehuis kan je in de kunstinstallatie Every Collection Hides Another Collection werk zien van Pol Mara en enkele van zijn tijdgenoten. De installatie naar een ontwerp van kunstenaar Nico Dockx is een unieke toonplek met werk uit de provinciale collectie in wisselende opstellingen. De presentatie rond Mara loopt van 5 september tot en met 14 oktober.

    De provincie Antwerpen heeft een 35-talwerken van Pol Mara in haar kunstcollectie, uit opeenvolgende stijlperiodes. In 1992 schonk het echtpaar Mara 23 werken aan het provinciebestuur. Recent mocht de provincie nog vier schilderijen ontvangen uit de nalatenschap van Maria Mara, die in september 2020 overleed.

    Het moge duidelijk zijn dat Maria Mara de kunstenaar en de provincie nader tot elkaar gebracht heeft. In 2008 liet ze in een interview in de Gazet van Antwerpen noteren dat het haar wens was om in het provinciehuis - en niet ineen regulier museum - een retrospectieve te organiseren met werk van haar echtgenoot, met de woorden ‘De provincie heeft altijd veel gedaan voor Pol’ ”, geeft gedeputeerde Luk Lemmens mee, bevoegd voor de Provinciale Kunstcollectie. “Samen met Ernest Van Buynder en het gemeentebestuur van Zoersel willen we met een dubbeltentoonstelling de kunstwerken van Pol Mara meer dan 100 jaren na zijn geboorte laten voortleven onder de mensen.Naast een tentoonstelling in Zoersel, tonen we ook werk in het provinciehuis, meer specifiek in de kunstinstallatie Every Collection Hides Another Collection.”

     

    Om het belang van Pol Mara binnen hetBelgischeartistieke milieu van de 20ste eeuw te benadrukken, maar bovenal ook vanwege de verbindende rol die hij daarin speelde, werd gekozen voor een greep uit de volledige loopbaan van de kunstenaar in confrontatie met kunstwerken van collega-kunstenaars. Naast werk van Mara zie je kunst van onder meer Vic Gentils, Paul Ibou, Camiel Van Breedam, Guy Vandenbranden, Mark Verstockt, Jan Dries en Jan Cox.

     

    De expo is deel van een dubbeltentoonstelling, want tegelijk organiseert cultuurhuis De Bijl in Zoersel onder dezelfde titel een tweede selectie. Die combineert bruiklenen van de provincie met werk uit onder meer de kunstverzameling van Universiteit Antwerpen.

     

    Op 8 december 2020 was het een eeuw geleden dat Pol Mara (1920-1998) als Leopold Leysen werd geboren in Borgerhout. Die verjaardag was de reden voor deze tentoonstelling rond het werk van de Antwerpse kunstenaar. Door de coronacrisis werd het project tot tweemaal toe uitgesteld, maar bijna twee jaar later kon het alsnog gerealiseerd worden.

    Pol Mara - I, me and myself, 1992, olieverf op doek © Jacques Sonck

    Installatie in het provinciehuis ontsluit kunstcollectie op verrassende wijze

    Met Every Collection Hides Another Collection toont de provincie Antwerpen haar kunstcollectie in al haar verscheidenheid aan een breed publiek. Tussen vijftig palen van vijf meter hoog bieden hangrekken, vitrines en legplanken ruimte voor presentaties. De mobiele en aanpasbare constructie uit gerecycleerd hout is een verrassend maar passend element in het gebouw. Bezoekers kunnen langs en doorheen de installatie wandelen en de werken vanuit verschillende perspectieven bekijken. Regelmatig zijn er andere stukken uit de kunstcollectie te zien.Periodiek ligt de focus op een specifieke kunstenaar of thema. In 2021 ontving de provincie Antwerpen de Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap in de categorie ‘Kunst in Opdracht’ voor deze kunstintegratie.

     

    “De kunstcollectie van de provincie Antwerpen kwam de voorbije 50 jaar tot stand en telt ongeveer 2 200 werken. Toen de plannen ontstonden om een nieuw provinciehuis te bouwen, werd ook meteen nagedacht over de provinciale kunstcollectie. Die had tot dan een eerder verborgen leven geleid in gangen, kantoren en vergaderzalen van het vorige provinciehuis”,licht gedeputeerde Luk Lemmens toe. “De locatie van de installatie, in het publiek toegankelijke deel van het nieuwe provinciehuis, is dan ook bewust gekozen. De collectie op een relevante manier tonen, inzetten en reactiveren was het uitgangspunt. Het welslagen van het project stimuleert de provincie om voort te werken aan het beheer, de uitbreiding en de ontsluiting van de kunstcollectie.”

     

    Meer info: www.provincieantwerpen.be > Pol Mara en tijdgenoten

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:

    5 september tot en met 14 oktober 2022, van maandag tot vrijdag van 8 tot 18 uur (gesloten tijdens weekends en op feestdagen)

     

    Waar:

    Provinciehuis, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen

    Prijs:

    Inkom gratis voor individuele bezoekers (geen groepen)

     

    Meer info:

    www.provincieantwerpen.be > Pol Mara en tijdgenoten

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor de provinciale kunstcollectie







    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    05 | 09 | 2022

    Open Monumentendag 2022: Binnenkijken in een uniek paleis
    Ontdek het aartsbisschoppelijk paleis, Wollemarkt 15, 2800 Mechelen



    Het provinciebestuur beheert al meer dan 200 jaar het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de restauratie van de gevels. Op Open Monumentendag, 11 september, kan je het paleis en zijn tuin ontdekken.

    In 1818 kreeg het Mechelse aartsbisschoppelijke paleis een grondige make-over met een nieuwe, neoklassieke gevel. Deze zit momenteel verborgen achter de stellingen voor een grondige restauratie. Achter die gevel gaat een uniek neoklassiek interieur schuil, één van de zeldzaam gaaf bewaarde architecturale realisaties uit de zogenaamde 'Hollandse periode' uit het begin van de 19de eeuw.

    Gedeputeerde Luk Lemmens: “Het paleis is uniek in zijn soort. Het sobere neoklassieke ontwerp van de hofarchitect van koning Willem I, Charles Vander Straeten, werd in die 200 jaar weinig aangetast. De provincie draagt ook vandaag op een verantwoorde manier de zorg voor dit unieke erfgoed. Sinds 2008 investeren we in een gefaseerde restauratie. In 2019 werd de tuin hersteld naar de toestand van 1835. Momenteel krijgen de gevels hun subtiele kleurenpalet terug.  Ook in de toekomst zetten we de werken verder, onder andere met de restauratie van het interieur.”

    De eretrap van het aartsbisschoppelijk paleis © provinciebestuur Antwerpen – Foto Stefan Dewickere

    Op Open Monumentendag ontdek je de fraaie ontvangstzalen. Via de eretrap, de kapel en de ontvangstsalons met hun galerij portretten van de aartsbisschoppen, kom je in de troonzaal. Je wandelt ook door de recent gerestaureerde  stiltetuin, met zijn zijn ha-ha (een vanuit het paleis onzichtbare afscheiding tussen het private en het publieke deel van de tuin), brevierpad (pad waarlangs priesters vroeger hun brevieren baden), Lourdesgrot en tuinpaviljoen.

    Gedeputeerde Mireille Colson: “De provincie zet sterk in op de instandhouding van haar waardevol patrimonium. We willen deze inspanningen steeds breed delen met het publiek, via publicaties en evenementen. De stiltetuin van het paleis is gekend bij menig Mechelaar, maar de Open Monumentendag is de ideale gelegenheid om de nieuwsgierigen ook eens een blik achter de poort te gunnen.”

    De openstelling van het paleis wordt georganiseerd door de stad Mechelen, in samenwerking met het provinciebestuur Antwerpen en het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Er zijn ter plaatse gidsen aanwezig.

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    Persmoment: dinsdag 6 september, 16.00u.

    Op zondag 11 september is het paleis open van 10 tot 18u.

    Waar:
    Aartsbisschoppelijk Paleis, Wollemarkt 15, 2800 Mechelen

    Meer info:
    www.openmonumentendag.be

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     


    Persbericht
    Stichting Kempens Landschap

    05 | 09 | 2022

    Windmolen Gierle opnieuw oogverblindend mooi


    In Stormen Sterk, de indrukwekkende windmolen van Gierle, is binnenkort weer oogverblindend wit. Vorige week startte Stichting Kempens Landschap met de schilderwerken aan de molenromp en het schrijnwerk. Na de schilderwerken voert een molenmaker nog een technisch onderhoud uit aan enkele onderdelen van de molen. Stichting Kempens Landschap ontvangt voor de werken een premie van
    31.277 euro van het agentschap Onroerend Erfgoed. De gemeente Lille draagt de overige kosten.


    In Stormen Sterk is met zijn spanwijdte van 26,5 meter één van de grootste windmolens van België. Na een grondige restauratiebeurt werd de molen in 2014 opengesteld voor publiek. Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, vertelt: “ Sinds 2014 hebben de natuurelementen al flink op de molen ingewerkt: wind en regen, hitte en zon, sneeuw en vorst. De witte verflaag van toen is inmiddels dun geworden en ook de groene verf op ramen en poorten bladdert af. Het werd hoog tijd voor een grondige schilderbeurt, en daar zorgden we met Kempens Landschap dus voor. Vorige week maandag startte een vakman met het schilderen van de witte romp. Deze week wordt het schrijnwerk van een nieuwe lik verf voorzien.

     

    Gedeputeerde Kathleen Helsen, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, gaat verder: “De volgende weken wachten er nog een aantal klussen die de molenaars moeilijk zelf kunnen uitvoeren. Zo moeten de metalen roeden, waar de wieken aan vasthangen, op een andere manier vastgezet worden in de askop zodat ze bij droog weer niet meer bij elke omwenteling verschuiven. Ook aan enkele andere essentiële onderdelen van de molen zijn wat werken nodig om het monument verder te beschermen tegen weer en wind.Nade schilder komt dus ook nog de molenmaker langs voor een groot onderhoud.”

    De romp en het schrijnwerk van de molen krijgen een nieuwe laag verf - Copyright: Stichting Kempens Landschap

     

     

    Levend Monument

     

    Kempens Landschap krijgt voor deze werken 70 procent premie, wat neerkomt op een bedrag van 31.277,10 euro. De gemeente Lille, die de molen in erfpacht heeft, neemt wel de overige kosten op zich.

     

    Burgemeester Marleen Peeters: “Als lokaal bestuur zijn we blij met de samenwerking met Stichting Kempens Landschap. Als voorbeeld stellende erfgoedorganisatie kunnen ze immers 10 procent extra premie bekomen. Bovendien coördineren ze de werken. Daarin hebben ze heel wat expertise door de diverse molens die ze in hun bezit hebben. Daarnaast adviseren en ondersteunen ze ons bij de andere projecten die op en rond de molen leven, zoals de toekomstige bakkerswerking.

     

    Luc De Backer, schepen voor o.a. toerisme, vult aan:“Ook onze molenaars zijn natuurlijk van essentieel belang. Zij zorgen voor het dagelijks onderhoud van de molen en stellen de molen elke laatste zondag van de maand open voor het publiek. Dankzij hen kunnen jong en oud dit erfgoed komen beleven en kennismaken met het ambacht. Het is dan ook het partnerschap van drie partijen – zijnde Kempens Landschap, wij als gemeente en onze vrijwilligers – dat van de molen In Stormen Sterk een levend monument in topconditie maakt. En dat koesteren we uiteraard ten volle! Aanstaande zondag, met Open Monumentendag, kan je de molen trouwens bezoeken tussen 10:00 en 17 uur.”

     

    Beleidsverantwoordelijken:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap

    Kathleen Helsen, cd&v, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap

    Luc De Backer, Inzet, schepen van plattelandsontwikkeling – toerisme, eerste schepen



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    05 | 09 | 2022

    347 jonge Europese ministers vergaderen in Kalmthout
    Europa Direct trekt dit schooljaar opnieuw langs 10 locaties met EUropa Xpert workshops


    Van 5 tot 16 september is Europa Direct met haar EUropa Xpert-workshop te gast in het Suske en Wiske Museum in Kalmthout. Hierbij combineren de leerlingen de EU met strips: het ene dagdeel leren ze bij over de EU en kruipen ze zelf in de huid van een Europese minister, het andere dagdeel gaan ze op Striptoer en nemen ze deel aan het Eurovisiestripfestival. De deelnemende scholen komen uit Stabroek, Schoten, Hoevenen, Kapellen, Brasschaat, Wuustwezel, Essen, Kalmthout en Antwerpen. Na Kalmthout strijken deze workshops dit schooljaar nog op negen andere locaties neer.


    Strips en boeken vs. Laptops en tablets

    EUropa Xpert is een interactieve workshop waarbij de jongeren in twee uur tijd alles over de Europese Unie leren én zelf aan de slag gaan als Europees minister en Europarlementariër. Ze stemmen over het volgend wetsvoorstel: “Moet de EU het gebruik van strips en leesboeken in de klas verplichten of moet ze eerder het gebruik van laptops en tablets stimuleren?”. “De workshop die Europa Direct ontwikkelde, combineert kennis over de EU met sociale vaardigheden zoals het formuleren van een eigen mening, luisteren naar anderen en samen een akkoord bereiken. Deze rollenspelen maken de werking van de Europese Unie concreet voor deze jonge doelgroep.” licht Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Europese samenwerking, toe.  

     

    Striptoer en Eurovisiestripfestival

    Het thema van de Raad van Ministers sluit naadloos aan bij het programma van het Suske en Wiske Museum. De leerlingen gaan met niemand minder dan Willy Vandersteen zélf op Striptoer in zijn oude villa en verzamelen de ingrediënten voor een goed stripverhaal. Uiteraard ontmoeten ze ook zijn bekendste slechteriken én mag een tijdreisje niet aan het bezoek ontbreken. Nadien nemen de leerlingen deel aan het Eurovisiestripfestival. Welke inwoner van welk Europees land wordt de winnaar van deze zesde editie en krijgt hiermee eeuwige roem…?

    Klas IPOS De Tuimelaar van school Schoten in actie tijdens de EUropa Xpert-workshop –

    Copyright: Provincie Antwerpen

    Rondreis langs 10 locaties

    Het Suske en Wiske Museum is de eerste halte van de rondreizende EUropa Xpert workshops dit schooljaar. Later schooljaar strijken de workshops nog neer in het PIME in Lier, de Warande in Turnhout, Kasteel d’Ursel in Hingene, De Averegten in Heist-op-den-berg, het Havenhuis in Antwerpen, Kamp C in Westerlo, het Provinciehuis in Antwerpen, het Vrijbroekpark in Mechelen en de Hooibeekhoeve in Geel. De deelnemende klassen combineren steeds de EUropa Xpert-workshop met een aanbod op maat van de gastlocatie. Ook dit jaar zaten alle plaatsen snel vol. Als alternatief kunnen leerkrachten die geen plekje konden bemachtigen met de handleiding ‘Europa, hoe leg ik dat uit?’ en ondersteunende webinars ook zelf met EUropa Xpert aan de slag in hun klas.

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    5 tot 16 september 2022

    Deelnemende scholen:

    • 05/09: IPOS De Tuimelaar, Schoten en GBS Maatjes, Kalmthout
    • 06/09: Sint Catharina, Stabroek
    • 08/09: Sint-Calasanz, Hoevenen
    • 09/09: Sint-Calasanz, Hoevenen
    • 12/09: Vincentius, Essen
    • 13/09: Mater Dei Drihoek, Brasschaat en Berkenbeen BuO, Wuustwezel
    • 15/09: GO! Irishof, Kapellen  
    • 16/09: SB Aan de Stroom, Antwerpen

     

    Waar:
    Suske en Wiske Museum, Beauvoislaan 98, 2920 Kalmthout

    Meer info:
    Website Suske en Wiske Museum

    Website Europa Direct provincie Antwerpen

    Over Europa Direct:

    Europa Direct provincie Antwerpen is een informatiecentrum over de EU, opgericht door de provincie Antwerpen in samenwerking met de Europese Commissie en FOD Buitenlandse Zaken. Een belangrijke pijler van deze dienst is het aanbod voor scholen met workshops, vormingen en lesmaterialen. In de EU zijn er 400 van die Europa Direct informatiecentra. Ze beantwoorden vragen en organiseren acties om het Europese bewustzijn aan te wakkeren en burgers te betrekken bij de toekomst van de EU.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Kathleen Helsen, cd&v, gedeputeerde bevoegd voor Europese samenwerking






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     

    Persbericht

    De Schorre
    Provincie Antwerpen

    06 | 09 | 2022

    Wielermuseum De Velodroom trekt tijdelijk naar Limburg

    Vanaf 8 tot 11 september 2022, Cultureel Centrum Lanaken, Aan de Engelse Hof 10, Lanaken

     

    De Limburg fietsvierdaagse uit Lanaken en fietsbelevingscentrum De Velodroom uit Boom slaan de handen in mekaar voor een thematische wielertentoonstelling. Deelnemers van de fietsvierdaagse kunnen vanaf 8 september genieten van heel wat unieke wielertruitjes uit het verleden van de Tour De France.

    Tijdens de fietsvierdaagse kunnen de deelnemers de prachtige streek rond Lanaken ontdekken. Naast het sportieve gebeuren kunnen de fietsers zich helemaal onderdompelen in de wielerwereld door deze unieke tijdelijke tentoonstelling te bezoeken.

     

    In samenwerking met fietsbelevingscentrum “De Velodroom” van Provinciaal Recreatiedomein De Schorre wordt het cultureel centrum aangekleed met een aantal unieke wielertruien uit het verleden van de Tour De France. Gele, groene en bolletjestruien geven inkleuring én brengen verhalen met zich mee. Zo hangt er een gele trui, gesigneerd door 17 ex Tourwinnaars die samen 35 keer de Tour De France wonnen. Ook bewonder je er een rode én een combinatietrui.“Dit evenement zet in op beleving”, zegt diensthoofd toerisme Lanaken Katrijn Vrancken. “Vandaar voorzien we routes voor recreanten, wielertoeristen, mountainbikers en families. In het cultureel centrum is het gezelligheid en ambiance troef met live muziek én deze fantastische collectie wielermemorabilia die men kan bezichtigen.” De tijdelijke tentoonstelling richt zich op de deelnemers van deze fietsvierdaagse, maar ook de buurtbewoners en bezoekers van het cultureel centrum kunnen deze tentoonstelling gratis komen bezoeken.

     

    “Na een geslaagde samenwerking met woonzorgcentrum De Vaeren in Rumst, steekt onze tijdelijke tentoonstelling over de Tour De France nu de provinciale grens over naar Limburg”, zegt gedeputeerde Mirelle Colson. “We grijpen deze kans om nog meer mensen te kunnen laten meegenieten van onze rijke wielergeschiedenis.”

     

    Een klein onderdeel van de tijdelijke tentoonstelling in Lanaken  – Copyright: CC Lanaken

     

    Bezoek wielermuseum De Velodroom

    Heb je na het bekijken van de tentoonstelling in Lanaken de smaak te pakken? Plan dan een een bezoek aan wielermuseum De Velodroom in Boom. Het uithangbord van het fietsbelevingscentrum blijft de ruime collectie aan wieleritems, met méér dan 1500 wielertruien, 40 fietsen, 3000 boeken en nog zoveel andere fietsschatten. Naast een selectie uit deze collectie, ontdek je in De Velodroom ook de geschiedenis van de lokale wielerhelden en de Boomse velodroombouwersfamilie Apostel-Mampaey, zij bouwden wielerpistes over heel West-Europa. De tijdelijke tentoonstelling “Van Michaux tot Merckx” die er te zien is, werd net verlengd tot 11 december 2023.

    Een bezoek aan het museum kost 2,7 euro en je kan online reserveren via www.develodroom.be.  

     

    Wielergeschiedenis waar je maar wil

     

    Wil je je graag verder onderdompelen in het wielrennen in je woonkamer of in de file? Download dan de gratis podcast van fietsbelevingscentrum De Velodroom. In “Koerstrui” gaat Ruben Van Gucht het gesprek aan met verschillende bekende namen uit de wielerwereld. De centrale gast kiest zijn/haar 3 favoriete koerstruien uit de collectie van De Velodroom en de verhalen volgen automatisch. Bekijk de podcast gratis op Youtube of luister op Spotify of Apple Podcast.

     

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    Van 8 t.e.m. 11 september 2022


    Waar:

    Cultureel Centrum Lanaken, Aan de Engelse Hof 10, Lanaken

    Meer info over het programma van vierdaagse Lanaken:
    Website: www.limburgfietsvierdaagse.be

    Contactpersoon: Katrijn Vrancken, M 0495 187 874, E Katrijn.Vrancken@lanaken.be 

    Beleidsverantwoordelijke:
    Mireille Colson, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor recreatie- en groendomeinen






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    11 | 09 | 2022

    Ontdek iconisch Varend Erfgoed aan het MAS tijdens de Open Monumentendag

    Monumentenwacht stelt werking aan de hand van kinderspeurtocht voor


    Maak op Open Monumentendag op zondag 11 september kennis met Varend Erfgoed en Monumentenwacht op de Droogdokkensite aan het MAS. Je kan er onder andere de schooltjalk ‘de Gerlache’ en de iconische ‘Westhinder’ en ‘M477 Oudenaarde’ bekijken. Kinderen ontdekken tijdens een speurtocht in de kleine botenloods van Stormkop de werking van Monumentenwacht.


    Tijdens de Open Monumentendag kan je op de Droogdokkensite niet alleen de boten uit de collectie van het MAS bekijken, ook talrijke vaartuigen in het beheer van een vereniging of van een privé-eigenaar liggen hier aangemeerd. Zo vind je er naast de schooltjalk ‘de Gerlache’ ook de iconische ‘Westhinder’ en de M477 Oudenaarde, de twee schepen die vorig jaar nog de Erfgoedprijs van de provincie Antwerpen in de wacht sleepten.

     

    Gedeputeerde Luk Lemmens: “Het is niet toevallig dat het Antwerpse team Monumentenwacht het voortouw neemt bij de zorg voor varend erfgoed. Twee derden van de reeds bij Monumentenwacht aangesloten boten liggen in onze provincie aangemeerd. In de eerste plaats richten we ons op vaartuigen die beschermd zijn als ‘varend erfgoed’ of opgenomen zijn in de inventaris van het agentschap Onroerend Erfgoed. Maar ook andere vaartuigen kunnen lid worden van Monumentenwacht, voor zover ze hun waardevolle karakter niet hebben verloren.”

     

    Voor de kinderen heeft Monumentenwacht een speurtocht op touw gezet met negen speelse maar leerrijke quizvraagjes die tijdens een wandeling opgelost kunnen worden. Je vindt de speurtocht in de kleine botenloods van Stormkop. Je kan er ook terecht bij de infostand van Monumentenwacht met al je vragen.

     

    Monumentenwacht draagt zorg voor Varend Erfgoed

    Monumentenwacht stimuleert het onderhoud van waardevol erfgoed. Ook de toestand van historische vaartuigen kunnen ze in kaart brengen. Daarvoor voert ze op de vaartuigen uitgebreide inspecties uit. Zo komen de romp, het dek, de dekuitrusting, de besturing, het schrijnwerk en de interieurinrichting uitgebreid aan bod. Een inspectie gebeurt in principe visueel en niet-destructief, en is beperkt tot de zichtbare gedeelten die veilig bereikbaar zijn.

     

    Als eigenaar kan je met het inspectierapport aan de slag. Je krijgt naast een gedetailleerd overzicht van de toestand van het vaartuig, ook adviezen over onderhoud en preventieve maatregelen. Het rapport verwijst zo nodig door voor verder onderzoek of naar geschikte specialisten. Een overzichtstabel vormt een uitstekende basis om werken te plannen. Kortom: de rapporten van Monumentenwacht vormen een eenvoudige aanzet voor het opstellen van een beheersprogramma, de aanvraag van premies van het agentschap Onroerend Erfgoed of om een certificaat van onderzoek (CvO) te onderbouwen. Voor vragen en meer info kun je terecht bij Monumentenwacht Provincie Antwerpen op het nummer 03 203 67 80 of via het mailadres monumentenwacht@provincieantwerpen.be.

    Inspectie van een historische zeilboot. © Monumentenwacht. Foto Leen Müller

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    Zondag 11 september van 13 tot 18u.

    Waar:
    Droogdokkensite, Droogdokkenweg 4, 2030 Antwerpen

    Meer info:
    www.openmonumentendag.be

    www.provincieantwerpen.be > Monumentenwacht

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-09-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.














    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BRAND

    HOBOKEN 06_09_2022 rond 14,00 uur brand uigeproken in de  emiel de harvenstraat nr60 de brandweer was zeer snel terplaatsen zodoende bleef de brand pererkt tot de zetel die de oorzaak was de brandweer wagens moesten achteruit  de straat rijden werken en te smalle kruispunten



















    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BRAND

    HOBOKEN 06_09_2022 rond 14,00 uur brand uigeproken in de  emiel de harvenstraat nr60 de brandweer was zeer snel terplaatsen zodoende bleef de brand pererkt tot de zetel die de oorzaak was de brandweer wagens moesten achteruit  de straat rijden werken en te smalle kruispunten



















    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!