Inhoud blog
  • Provincie Antwerpen
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Regionaal Nieuws
    van Antwerpen
    25-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen

    | 04 | 2019

    Ticketverkoop Schorremorrie van start.
    Op 25 april start de ticketverkoop voor het leukste kinderfestival in Provinciaal Recreatiedomein De Schorre.

    De 17de editie van dit kinderfestival in Provinciaal Recreatiedomein De Schorre gaat dit jaar opnieuw door in het voorjaar, en wel op 9 juni. Verwacht je opnieuw aan een geweldige namiddag met meer dan 50 activiteiten voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Online tickets in voorverkoop kosten € 5. Aan de kassa betaal je € 2 meer. Meer info en tickets via www.deschorre.be.



    Tijdens Schorremorrie wordt de Deltaweide omgetoverd tot een openlucht speelparadijs met meer dan 50 activiteiten voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Breng een bezoekje aan De Schorre en beleef een onvergetelijke dag! Leef je uit op de springkastelen, trampolines, volksspelen, ponyritjes en go-carts. Je kan ook met het hele gezin minigolf spelen in het doolhof of gezellig waterfietsen. Brasserie De Schorre en de speeltuin zijn natuurlijk ook open. Voor de allerkleinsten zijn er een aparte peutertuin met een ballenbad, springkastelen en kleuterkriebeldroom voorzien.

     

    “De Schorre heeft de voorbije jaren een mooie transformatie ondergaan en we willen deze veranderingen optimaal in onze evenementen incorporeren. Dit jaar zullen we de bezoekers dan ook verrassen met een ontdekkingsreis op ons domein tijdens Schorremorrie”, vertelt een geamuseerde gedeputeerde Jan De Haes. “Schorremorrie wordt georganiseerd in samenwerking met Gezinsbond en rekening houdend met het succes van de voorbije jaren worden er opnieuw 5000 bezoekers verwacht.”

     

    Langer speelplezier

     

    Om de capaciteit van de attracties te verhogen is besloten om dit jaar het evenement al om 11 uur te laten starten in plaats van 13 uur. Dat maakt dat onze bezoekers 7 uur kunnen spelen in plaats van 5 uur!

    Schorremorrie 2018 - Copyright: Wehaveheart

    Online tickets in voorverkoop

     

    Wil jij Schorremorrie zeker niet missen? Koop dan vanaf 25 april je tickets online aan voorverkooptarief op www.deschorre.be. Een ticket in voorverkoop kost € 5 per persoon. Aan de kassa betaal je € 2 meer. Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis mee komen spelen. Ben je lid van Gezinsbond, Prova of Natuurpunt? Dan geniet je van € 1 korting per persoon.

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    9 juni 2019 van 11 uur tot 18 uur. Start online ticketverkoop vanaf 25 april 2019.


    Waar:
    Provinciaal Recreatiedomein De Schorre, Schommelei 1, 2850 Boom.

    Meer info & tickets:
    www.deschorre.be

    Beleidsverantwoordelijke:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Toerisme, Recreatie- en Groendomeinen.

    Perscontact: Helke Verdick

    T: 03 240 58 95, M 0484 09 05 97

    E helke.verdick@provincieantwerpen.be 






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen


    Regionale Landschappen provincie Antwerpen

    23 | 04 | 2019

    Antwerpse stadsherder en 150 schapen onderhouden eco-infrastructuur in Niel
    Provincie Antwerpen, Regionaal Landschap Rivierenland en gemeente Niel slaan de handen in elkaar voor een duurzaam beheer van de eco-infrastructuur in Niel.

    De inwoners van Niel worden komende weken aangenaam verrast wanneer ze de Kwaede Wielstraat voorbij rijden, de Antwerpse stadsherder en zo’n 150 schapen zorgen er voor een instant vakantiegevoel. De schapen worden ingezet om de talud langs de weg af te grazen en zo de bestaande eco-infrastructuur te onderhouden.

    Gedeputeerde van Milieu en Natuur Jan De Haes kadert het initiatief: “Bij de aanleg van de Kwaede Wielstraat in 2014 werden maatregelen genomen om het versnipperde leefgebied van plant en dier opnieuw te verbinden. Via verschillende ecotunnels, een amfibieënwand, stukjes natuur en een poelensysteem werd de Rupel opnieuw verbonden met het achtergelegen natuurgebied Walenhoek. Zo kunnen dieren veilig van de rivier naar het vaste land geraken en terug. Deze omvangrijke eco-infrastructuur vraagt wel wat onderhoud, de inzet van schapen is een efficiënte en duurzame oplossing.

     

    Schapen voor een duurzaam en efficiënt beheer

     

    Provincie Antwerpen lanceerde het initiatief en Regionaal Landschap Rivierenland verzorgde de praktische uitwerking. Zij contacteerden de Antwerpse stadsherder Lukas Janssens en werkten samen een begrazingsplan uit. “Schapenbegrazing is een ecologisch verantwoorde manier van landschapsbeheer” vertelt Lukas. “Je hebt een beperkte CO2-uitstoot, er is geen restmateriaal en bovendien is het vaak goedkoper dan machinaal te werken”. Ook de gemeentearbeiders van Niel zijn tevreden: “Op deze steile berm zouden wij onze voeten omslaan en onze rug bezeren”, aldus één van hen.

    Lukas kiest bewust voor het Kempisch heideschaap: “Dit schaap is in staat om gedurende langere tijd op moeilijk terrein te grazen en te lopen. Dankzij hun sterke kudde-instinct laten ze zich in het veld bovendien goed hoeden en sturen. De schapen dragen ook heel wat zaden van akkerbloemen in hun vacht mee, wat leidt tot een vlotte verspreiding van verschillende soorten, die op hun beurt weer voor een toename van wilde bijen, vlinders en kleine zoogdieren zorgen.” We merken ook één zwart schaap op in de kudde. “Passanten vinden het leuk om het zwarte schaap te zoeken en hier een foto van te nemen” lacht Lukas.

    Foto links: De schapen begrazen een deel van de talud in de berm aan de Kwaede Wielstraat

    Foto rechts: Stadsherder Lukas met zijn herdershond

    Resultaten eco-infrastructuur: huiskat, vos en steenmarter meest gespot


    Met de eco-infrastructuur in Niel zet de provincie verder in op ontsnippering: het wegwerken van onoverbrugbare barrières voor plant en dier. Eind vorig jaar werd al bewezen dat de eco-infrastructuur werkt. Toen werden de resultaten van 3 jaar monitoring bekend gemaakt: de huiskat, vos en steenmarter werden het meest gespot. Ook waterhoenen, wilde eenden, kikkers, padden, salamanders, waterrallen, egels en mollen vinden hun weg. Langs de amfibieënwand werden jaarlijks rond de 340 padden, 130 kleine watersalamanders, 30 alpenwatersalamanders en 15 bruine kikkers geteld.

    MEER INFO

    https://www.provincieantwerpen.be > zoekterm waarnemingen

    https://www.stadsherder.be/

    Beleidsverantwoordelijke:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd vo­or Milieu en Natuur
    Perscontact: Helke Verdick
    T 03 240 58 95, M 0484 09 05 97






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuurpunt Hobokense Polder vzw

    Natuurpunt Hobokense Polder vzw

    23 april 2019

    In deze flits:

    • De jaarlijkse Lentepoets
    • Bos ‘t Ename en Maarkebeekvallei
    • Zoerselbos: geschiedenis + voorjaarsbloeiers
    • Vogelzang in de Hobokense Polder met openluchtontbijt
    • Grootouders voor het klimaat
    • Noteer reeds in je agenda

    Zaterdag 27 april

    De jaarlijkse Lentepoets

    Al wie mee wil helpen, welkom! Vele handen maken het werk lichter.
    Wij zorgen voor vuilzakken, handschoenen en grijpstokken.
    Meebrengen: werkhandschoenen, gesloten schoeisel (of laarzen)

    1. Tarzanboskes: 10 u: afspraak aan de ingang van de Tarzanboskes, Broydenborglaan Hoboken.– Einde omstreeks 13 u. Contact: Swa Van Houtven
    2. Hollebeekvallei: 9u30: afspraak aan het bruggetje aan de ingang van het park, Lucas Henninckstraat en Gillis Verdonckstraat. Einde omstreeks 12 u. Er wordt gezorgd voor frisdranken en versnaperingen en omstreeks 12 u kan bij een drankje nog wat worden nagepraat. Om enig idee te hebben met hoeveel we zullen zijn, graag uw deelname melden aan Dirk Vandorpe

    Zondag 28 april

    Bos ‘t Ename en Maarkebeekvallei

    Het is alweer enige jaren geleden dat er door Natuurpunt een Vlaamse Ardennendag werd ingericht. In 2019 is het weer zover.
    Einde april is het volop lente! Een fantastisch moment om de Vlaamse Ardennen te bezoeken o.l.v. natuurgidsen van de plaatselijke afdelingen.

    We bezoeken 2 natuurgebieden:

    Bos 't Ename in Oudenaarde werd onlangs bekroond met de Vlaamse Monumentenprijs. Een absolute primeur. En een terechte prijs voor dit prachtige bos. Het is sinds 1999 ook opgenomen als LIFE-project van de Europese Unie. In de poelen leven er kamsalamanders en de blauwe boshyacinten staan dan in volle bloei! Kom het zelf ontdekken tijdens een schitterende wandeltocht in dit beschermd landschap en geniet van de gevarieerde fauna en flora.

    De Maarkebeekvallei strekt zich uit over de gemeenten Oudenaarde, Maarkedal en Horebeke en is grotendeels gelegen op de noordelijke, steile flank van de Maarkebeek. Sommige zichten roepen herinneringen op aan de schilderijen van Valerius De Saedeleer) die van 1921 tot 1937 in Etikhove (Maarkedal) woonde en werkte. Eind 2004 werd binnen de werking van Natuurpuntafdeling Vlaamse Ardennen de werkgroep rond de Maarkebeekvallei opgericht. Rond het project is een enthousiaste groep vrijwilligers actief in de verschillende deelgebieden: Eeckhoutbos, Klein Eeckhout, Longkruidbosjes, Schamperij, Planterij en Hekkebrug.

    Praktisch: Vertrek op de parking van zwembad Sorgvliedt, Krijsbaan Hoboken om 7.30 u en terugkeer daar ca. 18.30 u.
    Kostendelend samenrijden aan 7 eurocent/km, te betalen aan de chauffeur. Geschatte rijafstand: 180 km. We vragen een vergoeding van 4 euro p/p voor het natuurbehoud en -beheer in de bezochte gebieden. Af te rekenen bij vertrek.
    Meebrengen: picknick, verrekijker, goede wandelschoenen, aangepaste kledij.

    We picknicken aan de Boembekemolen, één van de vijf watermolens op de Zwalm. Drank is ter plaatse aan te kopen. Er zal ook dagverse soep verkrijgbaar zijn, appelsap van een lokale Natuurpuntboomgaard en het Natuurpuntstreekbier Boembeke Luiwerk.

    Inschrijven bij Ria Thys, 0476 33 79 36

    Woensdag 1 mei, 9u15

    Zoerselbos: geschiedenis + voorjaarsbloeiers

    Het Zoerselbos is een 400ha groot natuur-, gemengd bosgebied en erfgoedlandschap bij Zoersel dichtbij de E34.
    Het is een afwisselend gebied van zompige graslanden, moerasbos, rijke ruigten vol bloemen, oude loofbossen, beken zoals de Tappelbeek, ’t Groot Schijn, poelen, … Er zijn bijzondere planten zoals meiklokje, koningsvaren, steeliepen, waterviolier,…
    Dieren die er zich thuis voelen zijn: ree, vos, amfibieën (o.a. vinpootsalamander), vogels ( o.a. bosrietzanger, kievit), juffers en libellen, vlinders (o.a. Icarusblauwtje, vuurvlinder, groot dikkopje),...
    Het Zoerselbos heeft ook een hoge erfgoedwaarde met houtskoolmeilers, vloeibeemden, restanten van 18de eeuwse viskweekvijvers van paters,…
    Het boshuisje is de voormalige boswachterswoning (1804) en is nu een café-taverne met mooi terras.
    Ernaast is het bezoekerscentrum van het natuurgebied met prachtige boerentuin.

    Praktisch:
    We vertrekken om 9.15 u aan ’t Spant, Boomsesteenweg 335 Wilrijk en zullen daar terug zijn omstreeks 14 u. De geleide wandeling met gids (Luc Fontaine) in Zoerselbos is van 10 u tot 13 u.
    Inschrijving noodzakelijk bij Lisette Bastiaens, 0485 32 46 11. Deelnameprijs is 2 euro pp ter plaatse af te rekenen + vervoersonkosten aan de chauffeur (7 eurocent per km).
    Meebrengen wandelschoenen, verrekijker, muggenmelk, eventueel picknick.

    Zaterdag 4 mei

    Vogelzang in de Hobokense Polder met openluchtontbijt

    We moeten vroeg uit de veren voor onze klassieker om een onvergetelijke ervaring op te doen: de eerste vroege vogels die beginnen te fluiten. Zijn er al een paar voorjaarssoorten in de Polder aanwezig? Wie weet wat horen we dit jaar allemaal. Kom de natuur op een andere manier beleven, want het loont telkens de moeite. Ook al vele jaren koppelen we er een gezellig ontbijt aan vast.

    Praktisch:
    Afspraak om 6 u op de Schroeilaan (parkeerstrook nabij het station). Zeker laarzen en verrekijker meebrengen. Einde wandeling ca 9 u aan Kijkwand De Dodaars, waar het ontbijt zal klaarstaan. Einde ontbijt voorzien om 10 u.
    Inschrijven voor het ontbijt is noodzakelijk en dit ten laatste op 2 mei. Voor het ontbijt betaal je 6 euro per persoon en 3 euro voor kinderen tussen de 4 en de 14 jaar. Storten op nummer BE81 5230 8065 0424 van Natuurpunt Hobokense Polder met vermelding “Openluchtontbijt” en het aantal personen.
    Catering  Sylvia Van den Broeck en Annie Van Zwieten. Gidsen: Danny Jonckheere en Wim Mertens

    Grootouders voor het klimaat ondersteunen de wekelijkse klimaatmarsen

    Ook in Antwerpen krijgen de spijbelaars steun van de Grootouders. 

    Verzamelen om 9h. We stappen op van de Groenplaats naar het Operaplein. Vragen: Elka Joris: 0494 16 94 74

    Noteer in je agenda

    We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda
    Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en geniet van de vele voordelen!
    Facebookpagina
    website
    Copyright © 2019 Natuurpunt Hobokense Polder vzw, Alle rechten voorbehouden.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen

    Provincie Antwerpen

    24 | 4 | 2019

    Maneblussers krijgen een Europees bad
    Pop up Europa komt naar Mechelen

    Vanaf 24 april worden de inwoners en de bezoekers van Mechelen ondergedompeld in een Europees bad. Pop Up Europa komt dan naar de stad. Met dit initiatief van Europa Direct willen de provincie Antwerpen en de stad Mechelen de Europese Unie en de Europese gedachte dichter bij de burgers brengen. Dat doen ze met tal van activiteiten voor groot en klein, met als afsluiter op 9 mei – de officiële Europese feestdag - een groot feest op de Grote Markt.

    "Door de nakende Brexit en de Europese verkiezingen van 26 mei is Europa bijzonder actueel geworden. Toch is het voor velen nog een ver-van-mijn-bedshow,” licht gedeputeerde voor Europese Samenwerking Kathleen Helsen toe. “Met tal van educatieve en ontspannende activiteiten laat Pop Up Europa iedereen kennismaken met het veelzijdige Europa, dat wel degelijk een invloed heeft op ieders leven. We schuwen daarbij de dialoog niet. De Mechelaars krijgen tijdens deze editie geregeld de kans om Europese politici en opiniemakers te bevragen over actuele thema’s.

     

    Mechelen krijgt bijvoorbeeld de primeur van een nieuw boek van Europakenners Rob Heirbaut en Hendrik Vos ‘Europa in woelig water”, een groot verkiezingsdebat met topkandidaten voor het Europees Parlement, een rondleiding langs diverse Europese projecten en Klimaatp(a)raat, een thema-avond over de klimaatplannen van de Europese Commissie. De Mechelaars kunnen ook testen hoe goed ze zijn in het herkennen van fake nieuws én maken kans op een reeks leuke prijzen met een kraslotenactie. De krasloten krijg je in het Huis van de Mechelaar, Visit Mechelen, de bib en als je één van de activiteiten bijwoont.

     

    Dag van Europa als afsluiter

    Pop up Europa Mechelen eindigt op 9 mei, de Dag van Europa. De beiaard van de Sint-Romboutstoren speelt het Europese volkslied, terwijl leerlingen van Mechelse lagere scholen een grote Europese vlag uitrollen op de Grote Markt. Voorbijgangers krijgen een gratis kopje koffie en kunnen deelnemen aan een wedstrijd waarin ze een heuse Europafiets kunnen winnen. ’s Avonds wordt het stadhuis in de Europese kleuren gehuld en laat Herman Van Rompuy, gewezen voorzitter van de Europese Raad, zijn licht schijnen over de toekomst van Europa. Burgemeester Bart Somers: “De Stad Mechelen wil Europadag meer in de belangstelling brengen. Daarom hebben wij op 9 mei vorig jaar voor de eerste keer een feestelijk programma gebracht voor de Mechelaars, vergelijkbaar met dat van de feestdagen van 11 en 21 juli. Onze intentie is om daar een jaarlijks weerkerend evenement van te maken.”

     

    Aanbod voor scholen

    Ook voor scholen valt er heel wat te beleven. Leerkrachten uit het secundair onderwijs kunnen zelf leren hoe ze op een creatieve en interactieve manier les kunnen geven over Europa. Leerlingen uit het laatste jaar secundair onderwijs doen mee aan een EU-snelcursus, die hen voorbereidt op hun eerste Europese verkiezingen op 26 mei. En in het Vrijbroekpark worden leerlingen uit de derde graad van de lagere school kleine Europa-specialisten in een rollenspel over de Europese Unie.

     

    Pop up Europa Mechelen

    Pop up Europa Mechelen

    Pop up Europa is een initiatief van de provincie Antwerpen in samenwerking met de stad Mechelen om Europa dichter bij de burger te brengen. Het volledige programma voor Mechelen vind je hieronder.

    Publieksprogramma:

     

    BOEKVOORSTELLING: EUROPA IN WOELIG WATER

    26.04.2019 – 19u30 – Boekhandel De Zondvloed

    VRT-journalist Rob Heirbaut en professor Hendrik Vos worden geïnterviewd over hun nieuwe boek ‘Europa in Woelig Water’.

     

    HET GROTE VERKIEZINGSDEBAT

    02.05.2019 – 20u - Moonbeat

    De Europese verkiezingen komen eraan. Tijd om enkele prominente kandidaten het vuur aan de schenen te leggen in een pittig debat. Het publiek bepaalt de thema’s.

     

    ZEG ‘NEE TEGEN NONSENS’ IN DE BIB VAN MECHELEN

    03.05.2019 – 13u tot 16u - Bibliotheek Mechelen

    Wil je testen hoe goed jij opgewassen bent tegen fake news? Samen met Europahuis Ryckevelde leer je in de bibliotheek van Mechelen hoe je nepnieuws kunt herkennen.

     

    ONTDEK EUROPA IN MECHELEN - WANDELING LANGS EUROPESE PROJECTEN

    04.05.2019 - 14u – Thomas More Campus De Vest

    Ontdek Europa in Mechelen tijdens deze wandeling. Europa was nog nooit zo dichtbij.

     

    LOKALE BESTUREN MAKEN KENNIS MET ERASMUS+ EN EUROPA VOOR DE BURGER

    06.05.2019 – 9u30 tot 12u30 – Stadhuis Mechelen

    Is Erasmus+ alleen voor studenten? Nee hoor, ook lokale besturen kunnen hier projecten in opstarten. En ook “Europa voor de burger” biedt heel wat mogelijkheden.

     

    KLIMAATP(A)RAAT - WAAR HET NU ECHT OM GAAT

    07.05.2019 – 19u30 - Thomas More Campus De Vest

    Staan we paraat voor een klimaatneutraal Europa of blijft het enkel bij klimaatpraatjes? In dialoog met de burger nemen experten als Tom Van Ierland, Peter Wittoeck, Bart Van Craeynest en Serge de Gheldere het klimaatbeleid van de Europese Commissie onder de loep.

     

    DAG VAN EUROPA IN MECHELEN

    09.05.2019 – 12u tot 16u - Grote Markt Mechelen

    Vier de dag van Europa op de Grote Markt in Mechelen.

     

    LEZING HERMAN VAN ROMPUY

    09.05.2019 – 20u - Schepenhuis

    Voormalig president van de Europese Raad Herman Van Rompuy houdt een uitgebreide lezing over de toekomst van de Europese Unie.

     

    Programma voor scholen:

     

    EUROPAWEKEN VRIJBROEKPARK

    23.04.2019 - 06.05.2019

    Tijdens de Europaweken kruipen 11 en 12-jarigen in de huid van Europese milieuministers en ontdekken ze het Vrijbroekpark.

     

    SNELCURSUS EU MECHELEN

    24.04.2019

    Laatstejaarsleerlingen van middelbare scholen in Mechelen kunnen deelnemen aan de snelcursus Europese Unie. Zo zijn ze goed voorbereid op de Europese verkiezingen.

     

    VORMING ‘EUROPA IN DE KLAS’ VOOR LEERKRACHTEN SECUNDAIR ONDERWIJS

    24.04.2019

    Hoe geef je les over de EU? Leer er alles over tijdens deze vorming. Met extra aandacht voor de Europese verkiezingen

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    24 april tot en met 9 mei 2019

    Waar:
    Meerdere locaties in Mechelen

    Meer info:
    www.popupeuropa.be/mechelen

    Beleidsverantwoordelijke:
    Kathleen Helsen, CD&V, gedeputeerde bevoegd voor Europese samenwerking
    Perscontact: Johny Geerinckx






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOEN VAN DEN HEUVEL
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

       

    KOEN VAN DEN HEUVEL
    MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW

     

    18/04/2019

    Minister Van den Heuvel geeft krachtige impuls aan natuur in Vlaanderen

     

    Minister van Natuur Koen Van den Heuvel wenst het budget om natuurgebieden aan te kopen eenmalig te verhogen met 2.5 miljoen euro. Zo kan Natuurpunt verschillende topnatuurgebieden verder uitbouwen. In totaal zou er maar liefst 150 hectare natuur bijkomen. Daarnaast kondigt de minister aan dat hij nog deze legislatuur in totaal 1.100 hectare natuur versneld wil erkennen als natuurreservaat. Dat betekent dat er aanzienlijke bijkomende middelen vrijkomen om de natuurgebieden de komende 27 jaar te kunnen beheren en open te stellen voor het publiek.

     

    Minister Van den Heuvel maakt extra middelen vrij zodat Natuurpunt een stevige brok nieuwe natuur kan aankopen. Het gaat om gebieden waar telkens grote kansen liggen voor de natuur, en voor al wie daarvan wil komen genieten. “Van deze beslissingen zal in de eerste plaats onze natuur profiteren, maar het is zeker ook goed nieuws voor al wie graag van de rust komt genieten in gebieden van Natuurpunt”, zegt minister Koen Van den Heuvel. 

     

    “Door te investeren in robuuste, verbonden natuur maken we de vaak kwetsbare natuur weerbaarder voor de grillen van het klimaat. Tegelijk versterkt op die manier het bufferende effect van onze gebieden. Robuuste gebieden bufferen water, zuiveren lucht en bieden een thuis aan kwetsbare dieren en planten”, aldus Lieven De Schamphelaere, voorzitter van Natuurpunt.

     

    De mogelijke uitbreidingen zijn:

     

    • Het Breeven (Geel-Ten Aard) waar het gaat over 65 hectare tussen Geel Ten Aard en Kasterlee. Het bosgebied met oude vennen en weides was ruim 100 jaar afgesloten voor het publiek. Natuurpunt wil het nu openstellen via wandel- en knuppelpaden en de natuur in al haar glorie herstellen.

     

    • Het Turnhouts Vennengebied (Turnhout) wordt mogelijk uitgebreid met 6 hectare. Zo krijgt het project in de noorderkempen de allure van een nationaal park, waar bezoekers gemakkelijk een hele dag van de natuur kunnen komen genieten. Door de openheid en rust in het gebied voelen weidevogels zich thuis in het gebied. Hier leeft de tweede grootste populatie grutto's in Vlaanderen en broedt de wulp op de heide en omliggende weilanden.

     

    • Natuurgebied Schijnvallei (Wijnegem) waar het gaat om een mogelijke uitbreiding van14 hectare. Het gaat om het Gravinnenbos, langs de Antitankgracht in ’s-Gravenwezel. Met deze aankoop wordt de natuurlijke gordel rond de stad Antwerpen verder versterkt, vanaf de Schijnvallei langs de Antitankgracht tot aan het fort van Ertbrand in Kapellen en de Kalmthoutse Heide.

     

    • In Altenbroek (Voeren) wordt de aankoop van 40 hectare natuur onderzocht rond het kasteel van Altenbroek. Door de kalkrijke bodem zijn er in het gebied de ideale omstandigheden voor wilde orchideeën. Dankzij de aankoop sluit het natuurreservaat Altenbroek (dat met deze uitbreiding 200 hectare groot wordt) voortaan naadloos aan op het Nederlandse natuurgebied Noordal, dat beheerd wordt door Natuurmonumenten.

     

    • Ook opvallend: de mogelijke aankoop van 21 hectare in het Kluizenbos (Aalst/Affligem): Louis Paul Boon schreef al over het "niet te betreden bos" rond de historische kluiskapel. Volgend jaar zullen er nieuwe openbare wandelpaden ingericht worden. Het Kluizenbos is een overblijfsel van een groter woud: het Affligembosch. Omdat het zo'n oud bos is groeien er nog bijzondere planten. Wilde narcissen bijvoorbeeld. De echte wilde moederplant. Of de mysterieuze zwartblauwe rapunzel: een in Vlaanderen heel zeldzame soort van de klokjesfamilie die alleen maar groeit in oude en waardevolle bossen zoals het Kluizenbos.

     

    • In het Hagelands Bos (Rillaar) gaat het om een mogelijke uitbreiding van 5 hectare. Het bos ligt op een ijzerzandsteenheuvel. Je vindt er bijzondere planten als de gevlekte orchis of tongvaren. Op de warme zuidhellingen vind je de levendbarende hagedis. De bijkomende 5 ha worden integraal bebost zodat het bos uitgestrekter wordt en meer bestand tegen wisselende klimaatomstandigheden. 

     

    • In de Uitkerkse polder (Blankenberge) gaat het over 21 hectare. Het eeuwenoud weidelandschap is er doorweven met sloten. Het gebied geniet internationale faam omwille van haar vogels: in de winter strijken hier duizenden winterganzen neer, in de lente vormt het gebied het toneel voor baltsende weidevogels. Het gebied is in totaal 1400 hectare groot en wordt beheerd in nauwe samenwerking met lokale landbouwers.

     

    “Erkenning voor inspanning van vrijwilligers”

     

    Daarnaast kondigde de minister ook aan dat hij nog voor het einde van de legislatuur 1.100 hectare natuur wil erkennen als officieel natuurreservaat. “Zo’n erkenning is belangrijk: het geeft zekerheid voor 27 jaar dat er middelen zullen zijn voor het noodzakelijk onderhoud van het gebied - maar ook voor de openstelling ervan”, zegt Lieven De Schamphelaere van Natuurpunt

     

    ”Het is een erkenning voor het werk dat de vrijwilligers en terreinploegen van Natuurpunt iedere dag verrichten om van de gebieden pareltjes te maken. Zij verdienen ons grootste respect”, vervolgt Koen Van den Heuvel. “De voorbije weken zijn de eerste stappen zijn al gezet met een erkenning van 200 hectare in het natuurgebied Schulensbroek (Herk-de-Stad) en 65 hectare in het Turnhouts Vennengebied (Turnhout).”

     

    Minister lost mee galloways in Dijlevallei

     

    Minister Van den Heuvel kondigde deze initiatieven vandaag niet toevallig aan in de Dijlevallei bij Mechelen. Hier wordt volop ingezet op een robuust natuurgeheel dat als groen lint tot vlak bij de stad loopt, met onder andere het Mechels broek, Mispeldonk en de Barebeekvallei. De minister zelf assisteerde vanmiddag bij het lossen van gallowayrunderen (een hoornloos type runderen at Natuurpunt vaak inzet voor begrazing) in deelgebied de Barebeekvallei. De spectaculaire grazers hebben er een winter in de stal op zitten, en zullen dit voorjaar de vrijwilligers helpen bij het natuurbeheer door het grasland kort te houden.

     

     

     

    Contact:

     

    Gerrit Budts
    Woordvoerder minister Koen Van den Heuvel
    0479/ 732 893
    gerrit.budts@vlaanderen.be


    Hendrik Moeremans

    Woordvoerder Natuurpunt
    0499/ 906 373

    hendrik.moeremans@natuurpunt.be

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Kabinet van Koen Van den Heuvel

    Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw 

    Koning Albert II-Laan 20, 1000 Brussel

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen

    Provincie Antwerpen

    Kleurige kruidenwandeling in Vrieselhof 

    op zondag 19 mei 2019 in provinciaal groendomein Vrieselhof (2520 Oelegem Ranst)

    Mei, de natuur staat volop in bloei

    Ga op zondag 19 mei 2019 mee wandelen en leer onderweg de verschillende kruiden en bomen in het Vrieselhof herkennen. De domeinwachters vertellen je boeiende volkswijsheden, tonen hoe je natuurlijke kleurstoffen uit planten haalt en wat je ermee kan doen.

     

    De gegidste kleurige kruidenwandeling vertrekt om 14u aan het bezoekerscentrum Vrieselhof, Schildesteenweg 95 in 2520 Oelegem (Ranst) en eindigt omstreeks 16u.

    Deelnemen is gratis, maar vooraf inschrijven via https://www.eventbrite.be/e/kleurige-kruidenwandeling-tickets-52189990667 is verplicht en kan vanaf maandag 29 april 2019.

     

    Meer info nodig?

    De domeinwachters staan je graag te woord op T 03 360 52 18.

     

    Boeiende plantenwandeling in het Vrieselhof - Copyright: PGRA voor provincie Antwerpen.

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer en waar:

    Op zondag 19 mei 2019 van 14u tot 16u in provinciaal groendomein Vrieselhof, Schildesteenweg 95 in 2520 Oelegem (Ranst).

     

    Deelname:

    Gratis! Vooraf reserveren vanaf 29.04.2019 via https://www.eventbrite.be/e/kleurige-kruidenwandeling-tickets-52189990667

     

    Website:

    www.provincieantwerpen.bekalender vrieselhof

    Social media:

    www.facebook.com > vrieselhof  

    www.twitter.com > DeDomeinen

     

    Meer info:

    bij de domeinwachters op T 03 360 52 18

     

    Beleidsverantwoordelijke:

    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor groendomeinen

    Helke Verdick, kabinet Jan De Haes






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen

    Provincie Antwerpen

    Tuinkriebels Vrieselhof { 9e editie! 

    op zaterdag 4 en zondag 5 mei 2019 in Oelegem (2520 Ranst)

    Tijdens het eerste weekend van mei kun je in Oelegem opnieuw vele groene nieuwigheden ontdekken. Advies inwinnen bij kenners, ideeën sprokkelen voor of proeven van de (moes)tuin? Tijdens Tuinkriebels Vrieselhof kan dat allemaal!

     

    Reeds negen jaar staat Tuinkriebels synoniem voor planten, proeven en pure passie. Deze happening voor en door de ware tuinliefhebber fleurt op 4 en 5 mei 2019 opnieuw het betoverend kader van het kasteeldomein Vrieselhof in Oelegem (Ranst) op.

     

    Op het jaarlijks treffen van gepassioneerde tuinhobbyisten zijn de succesingrediënten dezelfde gebleven: Tuinkriebels staat garant voor groenverwante producten en diensten. Liefhebbers kijken elk jaar opnieuw uit naar het verrassend groot aanbod aan plantjes, tuinoogsten, bijzondere gewassen, de hipste innovaties en de leukste groentrends.

     

    Van bijenhotel, ergonomisch tuingereedschap tot saffraan van eigen bodem

    Opnieuw is er voor ieder wat wils en valt er weer veel nieuws te ontdekken! Standhouders die zaden verkopen, éénjarige planten, bloembollen, schaduwplanten, rozenstruiken, vergeten groenten, kleine en grote stuiken of een heuse boom.

     

    Bij-vriendelijke planten!

    Hoewel bijen cruciaal zijn voor de bestuiving van heel wat van groenten en fruit, hebben ze het moeilijk door een gebrek aan voedsel, het gebruik van pesticiden en door ziektes. De standhouders helpen je graag verder om je tuin -hoe klein die ook is- bij-vriendelijk te maken. Welke bloemen en planten kan je planten om bijen aan te trekken, om ze het jaar rond van voedsel te voorzien en om ze nestgelegenheid te bieden om te kunnen overwinteren? Dit en nog veel meer andere tips kom je te weten op Tuinkriebels in het Vrieselhof. Je herkent de standhouders met bij-vriendelijke producten meteen aan de bij-prikker aan hun kraam. Aarzel niet om hen al je vragen te stellen.

     

    Velt-dorp met café

    Velt neemt ook dit jaar deel met een grote stand. Hier kun je planten aankopen, in Velt-boeken snuisteren en een ecologische oplossing vinden voor al je tuinproblemen of ideeën. Ook het Velt-café is er weer bij met zelfgemaakte limonades, kruidenpannenkoeken, een zalige trappist van Westmalle, ‘eco-smosjes’ tussen dikke boterhammen, …

     

    Velt pakt tevens uit met een zaden- en plantenruilbeurs. Heb je plantenzaad, een stek of een knol op overschot? Ruil deze dan voor zaadjes of een stekje van een andere plant. Ook wie niets te ruil heeft, kan mits een vrije bijdrage iets uitkiezen uit het ruilassortiment. Op zondagnamiddag leert Velt elke bezoeker hoe je zelf 'goudsbloemzalf' maakt.

     

    Ooit al eens een tulpenblaadje geproefd? Kom proeven in het Velt-dorp met café. Daarbij staan de biologische bloembollen centraal. Vanaf 2020 zullen de biologische bloembollen jouw tuin omtoveren tot een kleurrijk, bijenparadijs. Een specialist ter zake zal jou de biologische Velt-bloembollengids -vers van de pers- overhandigen. Bovendien beantwoordt hij jouw vragen i.v.m. het aanleggen en onderhouden van een bij-vriendelijke tuin. Waar hang je best een bijenhotel, wat met water, welke planten, waarom stuifmeelrijke planten en waarom nectarrijke planten …? Aarzel niet, Velt helpt je graag op pad naar een meer ecologische tuin.

     

    Kortom …

    Van tuinboeken tot vetplanten, van handgeweven tuinstoelen tot hoeveproducten, van rozen tot zeep van honing, … op Tuinkriebels vind je het allemaal!

    Op 4 en 5 mei 2019 is het weer volop genieten van de kleuren- en geurenpracht in een gemoedelijke sfeer waar tuinliefhebber en tuinexpert, verenigingen, groenprofessionals en particulieren elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen.

    Tuinkriebels bezoeken

    Voor de uiterst democratische toegangsprijs van drie euro valt er waanzinnig veel te beleven. Voor iedereen is daarbij het gebruik van de parking en de plantencrèche inbegrepen. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis binnen. Met Groei & Bloei-kortingsbon of Velt-ledenpas: € 3,00 eerste persoon, 2e persoon gratis toegang.

    Hou er rekening mee dat je aan de kassa niet kan betalen met bankcontact en dat er geen biljetten van meer dan 50 euro worden aanvaard.

     

    Catering

    Van al dat plantjes keuren, kiezen en kopen, kun je best wel wat honger en dorst krijgen. Daarom zijn er naast de talloze proevertjes van producten van het erf en oogstbereidingen in de standjes, ook twee cateringlocaties op de plantenmarkt voorzien. In de Velt-stand kun je de producten van de Trappisten van Westmalle degusteren. Ondermeer trappistenbier en -kaas worden er door Velt-vrijwilligers aan de hongerige en dorstige bezoeker geserveerd. Ook in de Remise kun je tijdens Tuinkriebels terecht voor een hapje en een tapje. Uitbaatster Mia Van Tendeloo en haar team ontvangen je in en aan De Remise, het prachtig gerestaureerde koetshuis.

     

    Plantenmarkt met milieuzorgkwaliteitslabel

    De PGRA (Provinciale Groendomeinen Regio Antwerpen), organisator van Tuinkriebels Vrieselhof, is sinds september 2011 houder van het ISO-14001 label.

    Dit milieuzorgkwaliteitslabel omtrent duurzame, ecologische bedrijfsvoering vertaalt zich niet alleen in bijvoorbeeld het beperken van drukwerk, doordacht aankoopbeleid of het organiseren van afvalbeheer, het komt ook tot uiting in de thema’s en klemtonen bij activiteiten en de duurzaamheidscriteria die aan standhouders worden opgelegd. Als bezoeker merkt u de ISO 14001-reflex waarschijnlijk vooral op door de bewuste keuze voor een streekgebonden, biologisch of fairtrade productenaanbod bij de kraampjes, beschikbaarheid van vegetarische alternatieven, de extra aandacht voor milieuvriendelijke verplaatsingen (fietsenstalling), gratis toiletten, de afvalarme catering, enz.

     

    Meer info over het florissante aanbod?

    Wil je nog meer weten over de 68 standhouders op de 9e editie van Tuinkriebels Vrieselhof?

    Surf dan naar de website http://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dvt/vrieselhof/cultuur.html

     

    Fiets- en wandelroute tijdelijk omgeleid, Remise niet vrij toegankelijk 
    Omwille van Tuinkriebels zal het Vrieselhof gedeeltelijk niet vrij toegankelijk zijn tussen 2 en 7 mei 2019. De fiets- en wandelroute worden tijdelijk omgeleid: volg de bewegwijzering. Ook de Remise en de zone rondom het kasteel worden afgesloten van vrijdag 3 mei om 8u t.e.m. maandag 5 mei 2019 om 16u. Wil je tijdens de plantenmarkt iets drinken in de Remise? Dan moet je inkom betalen voor Tuinkriebels.

     

    Tuinkriebels Vrieselhof 2019 loopt in samenwerking met Velt, Gemeente Ranst, de Trappisten van Westmalle, Viv Van Bulck, Florisant, Bode van Schoten en Bode Regionaal.

     

    Kuieren, kiezen, keuvelen en kopen tot alle groene vingers gaan tintelen - Copyright: PGRA voor provincie Antwerpen.

    PRAKTISCHE INFO TUINKRIEBELS VRIESELHOF 2019

    Wanneer en waar:

    Op zaterdag en zondag 4 en 5 mei 2019 van 10u tot 18u in provinciaal groendomein Vrieselhof, Schildesteenweg 95 in 2520 Oelegem (Ranst).

     

    Toegang:

    € 3,00 per volwassene. Gratis voor kinderen jonger dan 12 jaar.

    Met Groei & Bloei-kortingsbon of Velt-ledenpas: € 3,00 eerste persoon, 2e persoon gratis toegang.

     

    Website:

    www.provincieantwerpen.be> Tuinkriebels Vrieselhof 2019

    Social media:

    www.facebook.com > vrieselhof  

    www.twitter.com > DeDomeinen

     

    Meer info:

    via evenementen.antwerpen@provincieantwerpen.be en

    bij de domeinwachters op T 03 360 52 18

     

    Beleidsverantwoordelijke:

    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor groendomeinen

    Helke Verdick, kabinet Jan De Haes








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOBOKEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Penaltybeker Paul De Voogt


    Iedereen is welkom op woensdag 1 mei in Hoboken om penalty’s te trappen voor het goede doel. S.K. Berkenrode organiseert de Penaltybeker Paul De Voogt ondertussen al voor de zeventiende keer en ook dit jaar gaan alle  inschrijvingsgelden naar de actie 'Kom op tegen Kanker'.

     

    Vorige editie trapten 55 deelnemers penalty’s voor het goede doel tijdens de Penaltybeker Paul De Voogt. Winnaar was Sandy Van Coninckxloeydie haar kalmte en evenwicht kon bewaren. Deelnemen kan vanaf 16 jaar. Elke deelnemer neemt drie strafschoppen in de voorronde. Daarna gaan de besten verder. Wie mist, valt af.

     

    De winnaar ontvangt de wisselbeker Paul De Voogt. De eerste drie krijgen een beker als blijvend aandenken aan hun sportieve prestatie. Alle deelnemers maken bovendien kans om een aanwezigheidsprijs te winnen.

     

    Dit evenement werd opgezet ter ere van Paul De Voogt. Hij was lange tijd voorzitter van de afdelingen voetbal en zaalvoetbal van S.K. Berkenrode. Hij overleed in 2002 op vijftigjarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

     

    Praktische info

    • De voorrondes starten om 16 uur.
    • Het event vindt plaats aan de Den Haaglaan 76 (op de terreinen).
    • Inschrijven kan de dag zelf en kost 2 euro.
    • Voor meer info kunnen geïnteresseerden terecht bij Steffen Meuldermans,
      tel. 0486 54 35 00, steffenmeuldermans@hotmail.com.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen..Interreg Vlaanderen-Nederland

    Interreg Vlaanderen-Nederland keurde weer 3 projecten goed uit haar vierde oproep.

    Interreg Vlaanderen-Nederland keurde de projecten Lumen, RECUPA en LogistiekLerenZonderGrenzen goed in de 4de oproep.

    Met deze nieuwe goedkeuring wordt, inclusief cofinanciering, in totaal 5 miljoen euroin de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd. Hiervan komt de helft uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De teller staat zo op69 goedgekeurde projectenwaarmee in totaalruim 140 miljoen euro vanuit het EFRO fonds werd geïnvesteerd in de grensregio. 

    Het volledige persbericht leest uhier.





    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOEN VAN DEN HEUVEL
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    KOEN VAN DEN HEUVEL
    MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW
    24 april 2019

     

    Scheldehelden gezocht en gevonden!
    Steun voor 12 lokale initiatieven die landschap en natuur versterken

                                                                                      

    Vlaams minister Koen Van den Heuvel maakt 73.462 euro vrij om het project ‘Scheldehelden 2.0’ te ondersteunen. Dat maakte de minister vandaag bekend aan de Huveneersheuvel te Bornem.

    “Na een projectoproep zijn  12 kortetermijnprojecten in Klein-Brabant geselecteerd. Zij kunnen in de periode 2019-2020 op Vlaamse medefinanciering rekenen. Met de projecten wordt gewerkt aan verbeterde toegankelijkheid van sites, ecologische verbeteringen, ontsluiting van erfgoed, maar ook aan het sociaal weefsel in de streek”, aldus Koen Van den Heuvel.

     

    De projectoproep, die past in de uitvoering van het ‘landinrichtingsproject Klein-Brabant en Zwijndrecht’, heeft de bedoeling om besturen, organisaties en inwoners die wonen of werken in de gemeenten Bornem, Puurs-Sint-Amands en Zwijndrecht, te stimuleren tot het indienen van initiatieven die de kwaliteit van de open ruimte in hun leefomgeving ten goede komen. In deze ‘open ruimte’ is een brede waaier van thema’s op het platteland van belang: landschap, natuur, landbouw, welzijn, stilte en rust, duurzame energie, recreatie en toerisme, historisch en cultureel erfgoed, plaatselijk ondernemerschap…

     

    De oproep ‘Scheldehelden 2.0’ is reeds de 5e in zijn soort en ook ditmaal heeft de Vlaamse Landmaatschappij de oproep georganiseerd en begeleid. De ingediende projectvoorstellen werden door een onafhankelijke jury beoordeeld op basis van een aantal criteria zoals: het verhogen van de aantrekkelijkheid van de omgeving, de mate van betrokkenheid van bewoners, de beleving van de cultuurhistorische identiteit, het gebruik van duurzame materialen en uitvoerbaarheid op korte termijn. Dat resulteerde in een selectie van 12 projecten die in 2019 en 2020 kunnen rekenen op een Vlaamse subsidie van 50 % van de projectkosten (maximaal 10.000 euro). Projecten dienen dan binnen de twee jaar te worden afgerond.

    “Hiermee geven we deze kleinenere en lokale initiatieven een duw in de rug. Samen met de uitvoering van de grotere infrastructuur- en landschapswerken in het kader van landinrichting, zorgen ze voor een verhoogde beleving van het landschap”, besluit Van den Heuvel.

     

     

     

     

     

    Lijst van goedgekeurde uitvoeringsinitiatieven

     

    1. Onder De Eiken – lokaal

    Door:  Onder De Eiken vzw

    Wat:  Onder De Eiken baat een speelbos uit in Lippelo in de gemeente Puurs-Sint-Amands en geeft daar ruimte aan gemeenschapsvormende activiteiten zoals workshops en opleidingen rond openruimtethema’s. Met de subsidie wordt de bouw van een eenvoudig bezoekerslokaal mogelijk. 

    Subsidie: 7.000 euro

     

    2. Het historisch verhaal van wilgen en notelaars op de Notelaer

    Door:  Kempens Landschap vzw

    Wat:  Het paviljoen ‘De Notelaer’ op de Scheldedijk in Bornem wordt omgeven door een park met een wilgenarboretum dat verwijst naar de vroegere wilgenteelt en mandenmakerij in Klein-Brabant. Het verwilderde arboretum wordt in ere hersteld door de wilgen terug in hakhoutbeheer te zetten en door nieuwe soorten aan te planten.  In een tweede deelproject wordt de oostelijke toegangsdreef naar de Notelaer hersteld met de aanplant van nieuwe notelaars. 

    Subsidie: 10.000 euro

     

    3.Ooievaars voor Klein-Brabant

    Door:  Marc Nietvelt

    Wat:  Tijdens de jaarlijkse trek zijn ooievaars aanwezig in Klein-Brabant. Met de plaatsing van twee ooievaarsnestpalen, nabij het gebied Het Moer in Bornem, worden de eerste broedparen snel verwacht. Vogelbescherming Vlaanderen neemt de communicatie van het project op zich.  

    Subsidie: 1.680 euro

     

    4. Natuurbelevingspad Sint-Pietersburcht

    Door:  vzw Sint-Pietersburcht

    Wat:  Met de aanleg van het natuurbelevingspad ‘Kruip eens in de huid van een dier’, in het natuurrijk kader van de schans Sint-Pietersburcht, willen de projectpartners kinderen en jonge gezinnen op een speelse manier met de natuur in contact te brengen. Diersoorten die thuishoren in Klein-Brabant worden voorgesteld aan de hand van doe-opdrachten zoals ‘wandel als een bever over een pad met houtsnippers’ of ‘hang ondersteboven aan een tak zoals een vleermuis’.

    Subsidie: 4.375 euro

     

    5. Verbeteren educatieve infrastructuur in het gemeentelijk domein Hof van Coolhem

    Door:  gemeente Puurs-Sint-Amands

    Wat:  Het vernieuwen en verbeteren van de educatieve en recreatieve infrastructuur van het Hof van Coolhem is van belang om het lokale erfgoed en inheemse natuur aantrekkelijk en boeiend voor te stellen.  Samen met zes verenigingen uit Puurs-Sint-Amands maakt de gemeente werk van het updaten en moderniseren van de infoborden, de wegwijzers, de informatiefolder en de bijen-en vlindertuin.

    Subsidie: 10.000 euro

     

    6. Herstel Bommelsdijk met heraanleg poel Coelhof

    Door: Regionaal Landschap Schelde - Durme

    Wat:  In samenwerking met de gemeente Bornem en de eigenaar wordt het dijklichaam van de historische Bommelsdijk in de Vlietvallei (Bornem) hersteld met een verbeterde toegankelijkheid voor de recreant en landbouwvoertuigen. Met de aanplanting van een ‘verdwenen’ bomenrij langs de dijk, wordt een corridor voor onder andere vleermuizen gecreëerd naar het beschermd landschap Het Moer.  Als tweede maatregel wordt vlakbij de Bommelsdijk de historische poel ‘Coolhoef’ opnieuw uitgegraven.

    Subsidie: 4.700 euro

     

    7. Boekenruilkastjes Puurs – Sint-Amands

    Door:  gemeente Puurs-Sint-Amands

    Wat:  Door boekenruilkastjes op 8 ontmoetingsplekken te installeren verspreid in de gemeente Puurs-Sint-Amands, wordt ingezet om op een laagdrempelige manier in contact te komen met boeken en op duurzaamheid, ruilen en verbinden in elke dorpsgemeenschap. Het project is de uitbreiding van het succesvolle proefproject met een boekenruilkastje in het park van het Fort van Liezele. De boekenruilkastjes worden gemaakt door de bewoners en medewerkers van een psychiatrisch centrum.

    Subsidie: 800 euro

     

    8. Toeristisch en educatief in kennis stellen van de historische site Nattenhaasdonk

    Door:  Theophiel Segers

    Wat:  Nattenhaasdonk is een unieke maar onbekende site aan de rand van de alluviale vlakte van de Schelde. Er is een vermoeden van Romeinse aanwezigheid en in het midden van de 11de eeuw werd een hof met walgracht en een kerk opgericht. In 1825 werd de kerk opgeheven door de toenemende dreiging van overstromingen en vervangen door de Sint-Margarethakerk van Wintam. In een samenwerking met de kerkfabriek, de gemeente Bornem en de Universiteit Antwerpen, verzamelt het project historische, archeologische en natuurhistorische gegevens op een reeks posters en stelt die tentoon op de site en als permanente tentoonstelling in de kerk van Wintam. Hiermee wordt meteen de basis gelegd voor een herbestemming van de kerk van Wintam.

    Subsidie: 5.375 euro

     

    9. Huveneersheuvel

    Door:  Constant De Wit

    Wat:  Huveneersheuvel tussen Hingene en Wintam in Bornem is een beschermde archeologische site op Nattenhaasdonk die teruggaat tot in de 11de eeuw, maar ligt er vandaag verwaarloosd bij.  Met de subsidie wordt de herwaardering ingezet en een ontsluiting gerealiseerd door de visualisatie van de vroegere kerk en gracht door aangepaste begroeiing. De kapel en herinneringskruisen worden gerestaureerd. Bewegwijzering en een infobord zorgen in de toekomst voor de nodige informatie. Het project is een samenwerking tussen de kerkfabriek, de gemeente Bornem, Heemkundige kring Klein-Brabant, het Regionaal Landschap Schelde-Durme, de Vlaamse Waterweg, Toerisme Klein-Brabant, het genootschap Sint-Margaretha en het Agentschap Onroerend Erfgoed.

    Subsidie: 9.107 euro

     

    10. Actie voor bijen Klein-Brabant

    Door:  Natuurpunt Klein-Brabant

    Wat:  Met de opmaak van een ‘Bijenplan Klein-Brabant’ wordt bij-vriendelijke beheer en inrichting vertaald naar het leefgebied van de aanwezige soorten. Voorstellen uit het plan worden op geschikte locaties gerealiseerd en er wordt veel belang gehecht aan het bekend maken van de resultaten om anderen aan te zetten tot het nemen van acties voor het ondersteunen van de bij.

    Subsidie: 9.275 euro

     

    11. Een breed toegankelijke en zintuigprikkelende doe-tuin ontwikkelen samen met de

          buurt met oog voor het historisch erfgoed van het domein Schemelbert

    Door:  vzw t’ Onzent

    Wat: t’ Onzent in Puurs-Sint-Amands biedt woonondersteuning voor mensen met een beperking. Zij maken de open ruimte op hun domein toegankelijk voor een ruim publiek, zodat de tuin een plaats voor contact met de buurtbewoners kan worden. Er wordt een doe-tuin met wandelpad en met bewegingsactiviteiten aangelegd, een chalet wordt omgebouwd tot buurtcafé, een historische oude brug wordt hersteld en de tuin wordt aangesloten op een nabijgelegen wandelroute.

    Subsidie: 10.000 euro

     

    12. De narwal van Wintam

    Door:  Natuurpunt Rupelstreek

    Wat: De vondst van het kadaver van een narwal in 2016 in Wintam was de eerste waarneming in België van deze soort uit het noordpoolgebied. Een levensgrote tekening van een narwal wordt door een streetart-kunstenaar aangebracht tegen de gevel van een paviljoen op het noordelijk eiland nabij de monding van de Rupel in de Schelde. Binnenin het paviljoen vertellen infopanelen het verhaal van de terugkerende vissen en zeezoogdieren.

    Subsidie: 1.150 euro

     

     

     

    Voor persinformatie:

    Gerrit Budts
    Woordvoerder
    GSM: 0479/ 732 893
    E-Mail: gerrit.budts@vlaanderen.be
    Kabinet van Koen Van den Heuvel
    Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw 
    Koning Albert II-Laan 20, 1000 Brussel

     

     

    Voor meer inhoudelijke informatie over de projecten

    Eddy Vermeerbergen, projectleider, VLM Regio Oost
    vestiging Antwerpen: Cardijnlaan 1,  2200 Herentals
    tel.: 014 25 83 36
    gsm: 0477 45 67 66
    e-mail: eddy.vermeerbergen@vlm.be
    www.scheldehelden.be

     

     

    Gerrit Budts
    Woordvoerder
    0479/ 732 893

     

    Kabinet van Koen Van den Heuvel

    Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw 

    Koning Albert II-Laan 20, 1000 Brussel

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!