NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • Sant’Egidio
 • DEURNE
 • BERCHEM
 • ANTWERPEN
 • MERKSEM
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Regionaal Nieuws
  van Antwerpen
  06-01-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN BERICHTEN  5 | 1 | 2017

  MoMu trekt opnieuw meer dan 100.000 bezoekers!
  Opnieuw topjaar voor ModeMuseum provincie Antwerpen

  In 2016 bezochten in totaal 100.657 mensen het ModeMuseum provincie Antwerpen. Daarmee klokt het MoMu voor het tweede jaar op rij af boven de 100.000 bezoekers. Grootste trekpleisters waren de tentoonstelling ‘Rik Wouters en het huiselijk utopia’ in samenwerking met het KMSKA (tot 26 februari 2017) en de expo over het Brusselse modehuis Natan.

  Gedeputeerde voor Cultuur Luk Lemmens is tevreden met de resultaten van het MoMu: “Met opnieuw meer dan 100.000 bezoekers heeft het ModeMuseum zijn op één na meest succesvolle jaar ooit achter de rug. Enkel 2015 scoorde nog beter (130.000 bezoekers) dankzij de succesvolle tentoonstelling rond Dries Van Noten. Ter vergelijking, in de jaren vóór 2015 bezochten gemiddeld zo’n 80.000 mensen het MoMu. We kunnen dus gerust spreken van een indrukwekkende toenamein de laatste jaren.”

  Ook directricevan het ModeMuseum Kaat Debo is onder de indruk en kijkt al uit naar 2017: “Deze cijfers zijn een bewijs dat we goed werken en dat Antwerpen op de internationale kaart staat als modestad. Het valt ook op dat we twee keer scoren met tentoonstellingen met een sterk internationaal potentieel: het werk van Dries Van Noten en nu dat van Rik Wouters. Beiden zijn in Vlaanderen en ver daarbuiten duidelijk publiekslievelingen. Voor 2017 trekken we deze lijn verder. Voor het voorjaar plannen we een internationale toptentoonstelling over de Hermès-jaren van Martin Margiela. Zijn werk bij Hermès leeft tot op heden door in het werk van hedendaagse ontwerpers. De tentoonstelling opent op 31 maart. Ook voor het najaar en voor de galerij staat er nog heel wat op het programma.”

  Tentoonstelling ‘Rik Wouters en het huiselijk utopia’ – copyright ModeMuseum provincie Antwerpen

  Modejaar 2020

  De indrukwekkende bezoekerscijfers van het MoMu zijn een mooie boost in aanloop naar het Modejaar 2020.”, aldus gedeputeerde Luk Lemmens. “We zijn in volle voorbereiding van een grondige renovatie en uitbreiding van het ModeMuseum en het is belangrijk om het huidige momentum vast te houden. Er is in 2015 zwaar geïnvesteerd in de grote Dries Van Noten-tentoonstelling en het is prachtig om te zien dat deze inspanningen ook dit jaar nog hun vruchten afwerpen. Het ModeMuseum is klaar om het vlaggenschip te worden van het Modejaar 2020 in Antwerpen.”

  Beleidsverantwoordelijke:
  Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Cultuur
  Perscontact: Willem Migom
  T 03 240 51 97, M 0494 75 32 22
  E willem.migom@provincieantwerpen.be


  E David.Flamee@momu.be

   

   

   
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN BERICHTEN

  Agendatip
  Provincie Antwerpen

  Vlechten met wilgentenen in het Rivierenhof
  Zondag 15 januari 2017, van 10 tot 12 uur OF van 13 tot 15 uur, kinderboerderij Provinciaal Groendomein Rivierenhof, Deurne

  Jeannie Bouwen van mandenmakerij De Ratelaar geeft op zondag 15 januari twee workshops vlechten met wilgentakken in het Rivierenhof. Maak samen met Jeannie een spiraal, bloem of mezenbollenhanger met jonge wilgentenen uit het Rivierenhof. Zowel volwassenen als kinderen kunnen deelnemen aan deze gratis workshop. Kinderen jonger dan 10 kunnen enkel meedoen onder begeleiding van een volwassene. Inschrijven via T 03 360 52 18 is wel verplicht. Wie deelneemt, zal merken dat het aangenaam vlechten is met de zachte, soepele wilgentenen.

  Knotwilgenrij Provinciaal Groendomein Rivierenhof - Copyright: provincie Antwerpen

  In Provinciaal Groendomein Rivierenhof groeien veel knotwilgen. Deze bomen halen veel water uit de bodem en zijn dus ideaal om op erg natte plaatsen de grond droger te maken. Ze zijn ook een ideale schuilplaats voor steenuilen en andere dieren. De wilgen worden om de 2 jaar volgens de traditionele methode geknot. Met de buigzame, afgeknipte jonge wilgentenen kan je creatief aan de slag.

   

  In 2016 hielpen vrijwilligers mee wilgen knotten en bouwden ze op de kinderboerderij mee aan grote speelhutten van wilgentakken. Op zondag 15 januari 2017 staat het fijnere vlechtwerk op het programma.

  PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

  Wanneer:
  Zondag 15 januari van 10 tot 12 uur OF van 13 tot 15 uur

  Waar:
  Kinderboerderij Provinciaal Groendomein Rivierenhof, Parkweg z.n. (omgeving rozentuin), Deurne

  Deelnameprijs:
  gratis, inschrijven verplicht

  Website:
  www.deratelaar.be
  www.provincieantwerpen.be > Rivierenhof

  Meer info:
  T 03 360 52 18


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zorgbedrijf Antwerpen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  HET ZORGBEDRIJF

  06 |01 | 17

  Zorgbedrijf Antwerpen lanceert met ‘20 in 70’ reeks dansfeesten in het teken van de seventies


  Elke ’20 in 70’ avond wordt een fuif helemaal in seventiesstijl, voor al wie 20 was in de jaren ’70 of dat wel had willen zijn. Zorgbedrijf Antwerpen nodigt 4 bekende dj’s uit voor de nieuwe dansavonden en begint ’20 in 70’ op 16 februari met een kick-off in De Roma. Daarna volgt elke maand een dansfeest op een andere locatie.

   

  Op ’20 in 70’ brengen bekende dj’s Zaki, Dirk Stoops, Gust De Coster en supporting dj Schwarzkopf het beste van de jaren ‘70. Het wordt telkens een fuif in seventiesstijlmet de muziek, de sfeer, het uitzicht, de dansvloer en wie weet klasgenoten of een lief van toen…

   

  Deze nieuwe reeks maandelijkse dansavonden van Zorgbedrijf Antwerpen is gericht op een publiek van vijftigers en zestigers en alle andere leeftijden die van de seventies houden. De kick-off vindt op donderdag 16 februari plaats in De Roma. Nadien wordt elke eerste donderdagavond van de maand op een andere locatie in de stad gedanst.

   

  De plaatjes liggen voor het grijpen. Volgens dj Dirk Stoops zijn de jaren ’70 zelfs het zaligste muziekdecennium aller tijden. Stoops: “Ze brachten ons schitterende tijdloze platen die iedereen in mijn dj-sets van ‘20 in 70’ al dansend kan herbeleven. Verwacht dus maar, om het met Rod Stewart te zeggen ‘never a dull moment’.” Of zoals dj Zaki het omschrijft: “Nu mijn schaduw lang geworden is door de jaren van geluk, dans ik mijn schoenen bijna stuk.”

   

  Ook dj Gust De Coster koestert de seventies: “Het project ‘20 in 70’ is voor mij echt ‘back to the roots’. Het is namelijk in 1971 dat ik als 18-jarige in het legendarische Brusselse Jeugdhuis Tram 81 mijn eerst fuiven heb gedraaid. Het gaat mij ontzettend veel plezier doen om mijn muzieklijsten van toen een tweede leven te gunnen. Mensen mogen zich verwachten aan The Doors, The Beatles, The Rolling Stones, The Troggs, The Small Faces, The Pebbles, The Who, maar ook aan de vroege Bowie, Roxy Music, de vroege Eagles en Mud, The Sweet, Abba... Kortom: alles wat leuk is en dansbaar. Ik kijk er nu al naar uit!”

   

  Praktisch

  • ’20 in 70’ op donderdag 16 februari in De Roma om 20 uur

  o    voorverkoop: 13 euro | kassa: 15 euro

  o    tickets te verkrijgen via www.deroma.be  - tel. 03 600 16 60 | Ticketbalie De Roma: Turnhoutsebaan 327, 2140 Antwerpen

  • maandelijkse ’20 in 70’ dansavonden vanaf 2 maart

  o    voorverkoop: 10 euro | kassa: 12 euro

  o    tickets te verkrijgen in alle dienstencentra van Zorgbedrijf Antwerpen, in winkel De Schakel aan de Bredabaan in Merksem of via de webwinkel www.deschakel.be

   

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  04-01-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoboken Nieuws

  Natuurpunt Hobokense Polder vzw    4 januari 2017

  In deze flits:

  • Vlucht 2017 is vertrokken!
  • Polderborrel: Winterwandeling en Nieuwjaarsdrink in de Hobokense Polder
  • Natuurbeheer in de Hobokense Polder
  • Natuurpunt Hobokense Polder heeft 900 leden!
  • Hobokense Polder op ATV en extra wandeling
  • Ledenavond
  • Noteer reeds in je agenda

  www.hobokensepolder.be

  Is deze mail niet goed weergegeven
  of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

  Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

  Vlucht 2017 is vertrokken!

  Je bent ingecheckt op vlucht 2017.

  We wensen je tijdens je reis: geluk, gezondheid, liefde en vriendschap. Je vlucht duurt 12 maanden. Maak gebruik van gezellige, nuttige of leerzame tussenlandingen: de Polderborrel, natuurbeheer, gezellig samenzijn, vogeltochten, wandelingen, ...

  Natuurpunt Hobokense Polder wenst je een goede reis en een gelukkig Nieuwjaar!

   

  Zo 8 jan: Polderborrel:
  Winterwandeling en Nieuwjaarsdrink in de Hobokense Polder

  Gidsen: Danny Jonckheere, Marnix Lefranc
  Inschrijven: Ria Thys, 0476/33 79 36

  Traditioneel wandelen we het nieuwe jaar in in ons eigen natuurgebied de Hobokense Polder. Het is bovendien een mooie gelegenheid om mekaar onze beste wensen voor een mooi en natuurvriendelijk 2017 over te brengen.

  Praktisch:
  We komen samen op de parking van United Caps, Schroeilaan 15 te Hoboken om 14 u en wandelen een tweetal uurtjes in de winterse Polder. We eindigen onze wandeling weer op de parking, waar we je laten genieten van een Nieuwjaarsborrel en heerlijke hapjes, bereid door Hedwig, Frieda en Ria.

  Einde: omstreeks 17 u.
  Kan je komen? Bij voorkeur graag een seintje op bovenstaand GSM-nummer of mailadres ten laatste 7 januari. Zo kunnen we de hoeveelheid verwennerijtjes bepalen. Heel welkom!

  Zo 15 jan: Natuurbeheer in de Hobokense Polder

  Info: Danny Jonckheere, 0478/33 24 27 of Wim Mertens, 03/216 93 62

  Vandaag vliegen we er weer in tijdens het maandelijkse weekendbeheer in de Hobokense Polder. Er wordt gewerkt van 9 u tot 13 u. We kunnen ieders hulp gebruiken om het natuurbeheer uit te voeren: jong en oud, man en vrouw, ...
  Een greep uit de uit te voeren werken voor de komende maanden:
  - maaien en afvoeren van maaisel
  - onderhoud wandelpaden
  - verwijderen van exoten
  - verwijderen van sluikstort

  Vele handen maken het werk lichter en geven ook een fijne sfeer. Dus welkom.

  Praktisch:
  Afspraak om 9 u Schroeilaan 15 (straat naast de spoorweg) aan de container aan firma United Caps (= achteraan het bedrijf).
  Meebrengen: werkhandschoenen en stevige schoenen of laarzen.

  Natuurpunt Hobokense Polder heeft 900 leden!

  Leden werven voor Natuurpunt - kom ons helpen!

  Natuurpunt Hobokense Polder doet het heel goed als het op leden werven aankomt. Voor aanbreng van leden staan we op de 10e plaats in de rangschikking van 173 afdelingen. We zijn zelfs de beste Antwerpse afdeling.

  Wandelaars komen van overal, dus maken we ook veel leden voor buurafdelingen. Maar ook ons eigen ledenaantal kende een nieuwe mijlpaal: 900 leden!

  Goed nieuws kwam er ook van Natuurpunt, met de melding dat de kaap van de 100.000 leden in Vlaanderen voor eind 2016 ruimschoots gehaald werd.

  Maar jij kan ons nog helpen. Ben je nog geen lid of heb je je lidmaatschap van 2017 nog niet betaald? Klik dan hier.

  Wil je ons zelf helpen bij het werven van leden, zend dan even een mailtje aan leden@hobokensepolder.be

  Hobokense Polder op ATV en extra wandeling

  Onze voorzitter Danny ging op wandel met Zoë Van Gastel, die steeds op zoek is naar de leukste, meest trendy plekjes en de nieuwste hotspots in Antwerpen en de Antwerpse regio.

  Dit wordt uitgezonden in het programma Relax op ATV op zaterdag 7 januari. Zendschema:

  • Elke zaterdag van 9.30u tot 22.00u.
  • Elke zondag om 15.45u en 17.00u.
  • Herhaling op woensdagnamiddag, vanaf 12.40u tot 18.00u.

  Extra wandeling

  Danny nodigt de kijkers uit om kennis te maken met onze winnende "Wandeling van het Jaar". Speciaal voor de ATV-kijkers lassen we een extra wandeling in onze agenda in:
  zaterdag 14 januari, start om 14u aan de ingang van het wandelpad aan de Schroeilaan

  Op het wandeltraject zal een natuurcafé opgesteld worden.
  Uiteraard is iedereen welkom, ook wie de uitzending niet zag

  Za 4 feb: Gezellig samenzijn met algemene vergadering van onze vzw
  en fotoreeks de Hobokense Polder Feestelijke maaltijd !!!!

  Info: Danny Jonckheere, 03/ 828 64 03
  Adres: CultuurCafé Moretus, Berkenrodelei 36, Hoboken

  Om 18 u staat na een verwelkomingsaperitief een feestelijke maaltijd op ons te wachten. We laten het ons smaken.
  Maar we maken ook tijd om het Jaaroverzicht 2016 van onze afdelingswerking voor te stellen in de vorm van een becommentarieerde (computer)diashow. En we geven je al zeker een vooruitblik op onze Plannen voor 2017.
  We willen ook ons bestuur versterken !!! Ben je kandidaat bestuurslid, geef dan je naam door aan voorzitter Danny of penningmeester Luk. Meer info: verder in Polder.blad.
  Na het Jaaroverzicht en de Planning voor 2017 zal er een foto-impressie getoond worden over de natuur in onze afdeling. Zie ook hier.

  Wat staat er op het menu?

  Aperitief met verrassende hapjes
  -
  Eendeborst met winters
  groentenpaletje
  of
  Zeewolfschotel met tomaten en prei

  Beide hoofdschotels, vergezeld van aardappelgratin
  -
  Apfelstrüdel met ijs + koffie/thee

  Gelieve je keuze van hoofdgerecht door te geven bij je inschrijving en dit uiterlijk 30 januari!

  Kan je komen? Al deze verwennerijtjes (aperitief met hapjes - warme hoofdschotel - dessert met koffie/thee), maar ook de zaalhuur komt neer op 26 euro per persoon). Maar we willen jou extra vertroetelen en bieden dit alles aan aan 16 euro p/p.

  Inschrijven door storting van 16 euro p/p op onze rekening BE81 5230 8065 0424 van Natuurpunt Hobokense Polder ten laatste 30 januari met als mededeling "Gezellig samenzijn" + keuze hoofdmenu).

  Dranken (wijnen, bieren, frisdranken) dienen ter plekke afgerekend te worden. Heel welkom!

  Noteer ook in je agenda

  We nodigen je van harte uit op onze activiteiten. Meer info in onze agenda

  • WE 14/15 jan: Internationale Wildwatervogeltellingen (WVT) in onze afdeling
  • Zo 22 jan: Waterpiepertelling
  • Zo 29 jan: Bustocht naar Zeeland en Zuid-Holland (NL)

  Foto's van voorbije activiteiten kan je steeds vinden in onze fotogalerij.

  Natuurbeheer:

  Onze Goudklompjes werken elke woensdag in de Hobokense Polder tussen 9 en 13 à 14 uur. (verzamelen aan container United Caps)

  Verantwoordelijke runderen:
    André Van Langenhove, 03/288.00.81
  Beheerplanning en schoolcontacten:
    Danny Jonckheere, 0478 33 24 27

     0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  03-01-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoboken Nieuws

  BRAND IN HOBOKEN

   

                                Op  3 januari 2017 rond 10 uur is er brand uitgebroken in de Emiel de Harvenstraat in Hoboken. In de keuken op de eerste verdieping waar een bejaarde dame woont en op de benedenverdieping waar een man woont De man heeft onmiddellijk de dame geholpen. De brandweer was snel te plaatse  om het vuur te bestrijden. De dame had brandwonden en de man was bevangen van de rook. Ze zijn beiden naar het hospitaal gebracht. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht .

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bericht

  +4382090123258 als dit nummer jou belt, niet opnemen! Ook even delen met je vrienden dit is een scam! Kost veel geld als je opneemt en of terug belt! Goed opletten dus, dit bericht wordt door de politie gedeeld

  Niet fake was ook op radio

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  02-01-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stad Antwerpen

  Sirenes loeien op donderdag 5 januari 2017


  Op donderdag 5 januari 2017 worden in Antwerpen en omgeving tussen 11.45 en 13.15 uur de elektronische alarmsirenes, opgesteld in risicozones rond nucleaire en Seveso-bedrijven, getest.

   

  De elektronische sirenes die door Binnenlandse Zaken worden opgesteld in welbepaalde risicozones rond nucleaire centra en Seveso-bedrijven worden dagelijks op hun gebruiksklaarheid getest. Dat gebeurt door middel van stille testen. Ze zijn niet hoorbaar voor de bevolking.

   

  Elke eerste donderdag van de eerste maand van ieder trimester worden er ook luide testen uitgevoerd, die meer vertellen over de hoorbaarheid van de signalen. In 2017 zijn er luide testen op 5 januari, 6 april, 6 juli en 5 oktober.

   

  Op het ogenblik van de test zal de sirene een alarmsignaal geven. Dit is een gemoduleerde huiltoon die na een korte onderbreking herhaald wordt. Na dit signaal melden de luidsprekers van de sirene de gesproken boodschap 'Proefsignaal'. Tijdens de test duurt het alarmsignaal ongeveer 1 minuut. Bij een reële noodsituatie duurt het signaal ongeveer 3 minuten en kan het ook meermaals worden herhaald. Bewoners hoeven dus niet ongerust te zijn als ze donderdag 5 januari 2017 deze alarmsignalen horen.

   

  Wie vragen over de testen heeft, kan tijdens de week van de test, tussen 9 en 16 uur, terecht op het gratis nummer 0800 94 113. Eventuele vragen of reacties naar aanleiding van de sireneproeven kunnen ook steeds bezorgd worden aan alerte@ibz.fgov.be.

   

  Bijkomende informatie over het alarmeringsnet van Binnenlandse Zaken kan u vinden op de site www.crisiscentrum.be.  

   

  In Antwerpen zullen de sirenes loeien bij:

  • ABC Sociale woningen, Reinaartlaan 12 (Linkeroever)
  • PIVA, Desguinlei 244 
  • Hogere Zeevaartschool, Campus Noordkasteel Oost 6
  • Provinciale Verkeerseenheid, d'Herbouvillekaai 9
  • Politie, Antwerpsebaan (Berendrecht)
  • Pyloon, Leugenberg (Ekeren)
  • OLV van Lourdesinstituut, Alfons Jeurissenstraat 13 (Ekeren)
  • Total Raffinaderij, Scheldelaan 16
  • Vopak Terminal Eurotank, Industrieweg 16 – Haven 399
  • Vormingscentrum Noord (seinhuis) blok 9, Noorderlaan
  • Indaver, Poldervlietweg 
  • Vopak Terminal ACS, Scheldelaan 410
  • NV Vollers
  • LBC, Leon Bonnetweg 28
  • Solvay, Scheldelaan 480
  • New Holland, Wilmarsdonksteenweg 32
  • ABT, Nieuwe Westweg
  • Opel Belgium (Powerplant), Noorderlaan 401
  • HesseNoordNatie, Scheldelaan 601
  • HesseNoordNatie, Treurenberg 1-9
  • Sobelgra, Zandvoort 2 - Haven 350 
  • HesseNoordNatie, Delwaidedok 700-714 - Kaai 913
  • Esso, Haven 447 - Polderdijkweg
  • Vollers Belgium/Capella, Kaaien 218-220
  • het vormingsstation Noord 9 aan de Noorderlaan 630
  • het vormingsstation Noord blok 10 aan de Noorderlaan 630
  • Douane en accijnzen, Kattendijkdok Oostkaai 22 A 1
  • Northern Manuport, Mulhouselaan Zuid
  • Belgian Refining Corporation, Scheldelaan 490
  • Monsanto Europe, Scheldelaan 460
  • Degussa Antwerpen, Frans Tijsmanstunnel West
  • Politieschool POTVA (Blok E), Noorderlaan 500 
  • Total, Scheldelaan 4
  • Umicore Precious Metals, A. Greinerstraat 14 (Hoboken)
  • ZNA Hoge Beuken, Cdt. Weynsstraat 165, 2660 Hoboken
  • Stelplaats De Lijn, Putsebaan 204 (Zandvliet)
  • Voetbalterrein, Armenstraatje (Zandvliet)
  • Basisschool Noordland, Begijnhoeve 6 (Zandvliet) 
  • Brandweer, Sint-Jacobsmarkt 58 - 60

   


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZAALVOETBAL

  Beste

   

  Op zaterdag 1 april 2017 om 19:30 uur organiseert zvc GS Beobank Hoboken vzw haar 16de QUIZ in de feestzaal van cultuurcafé Moretus, Berkenrodelei 36 te 2660 Antwerpen-Hoboken.

   

  Voor meer info: zie bijlage.

   

  Stel uw inschrijving niet te lang uit: vorig jaar was de quiz in geen tijd volzet!

   

  Tot dan!

   

  Met vriendelijke groeten

   

  Marc De Bock

  secretaris

  zvc GS Beobank Hoboken vzw “meer dan een zaalvoetbalclub!”

  03 238 00 50

  0477 62 65 16

  debock.marc@telenet.be

  www.gshoboken.be

  https://www.facebook.com/GS-Hoboken-10150154037160322/?fref=ts

   


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN BERICHTEN

  2 | 1 | 2017

  Nieuw jaar, nieuwe blog: de kruidenalmanak van Rembert: Dodoens365.tumblr.com
  Rembert Dodoens krijgt een blog voor zijn 500ste verjaardag

  Om de 500ste geboortedag van Rembert Dodoens te vieren, lanceerde Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark op 1 januari 2017 een dagelijkse almanak. Elke dag verschijnt één van Dodoens’ geneeskruiden op de blog Dodoens365.tumblr.com én op een almanak in het park.

   

  Hoezo een blog?

  Rembert Dodoens vergaarde tijdens zijn leven veel kennis over geneeskunde, planten en kruiden. Elke dag van 2017 lees je op de blog Dodoens365.tumblr.com een nieuw weetje, een geneeskrachtig recept op basis van planten, een origineel familierecept op basis van een kruid, info over de plaats waar je de plant kunt bewonderen, en ga zo maar door. Alle blogposts worden geïllustreerd met foto’s uit het beroemde Cruydtboek van Dodoens.

  KKruidenblog Rembert Dodoens - Copyright: provincie Antwerpen

  Rembert Dodoens

  Rembert Dodoens was een held, niet enkel in zijn tijd, maar ook in de onze. Hij was stadsarts van Mechelen, lijfarts van Maximiliaan II en lector aan de universiteiten van Leuven en Leiden. Dodoens was één van de eersten die geneeskunde met kruiden ook daadwerkelijk onderzocht. Hij experimenteerde, hield zijn bevindingen nauwkeurig bij en vond zo allerlei echt werkende remedies. Dat was een wereldschokkende aanpak in een tijd waarin geneeskunde zich nog blindelings baseerde op theorieën uit het Griekenland van de 2de eeuw.

   

  Hij publiceerde zijn geneeskruiden in Cruydtboecken, die hij als eerste indeelde in plantengroepen. Die groepen, of pemptaden, waren gebaseerd op overeenkomsten in blad, stengel en bloemvorm. Hij was hierdoor de grondlegger voor de systematische indeling van planten in families, geslachten en soorten.

   

  Het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark in Mechelen haalt deze 500-jarige Mechelse held onder de botanici vanonder het stof. Veel van de planten die Dodoens beschreef zijn nog altijd in het park te vinden. Elke dag mag een ander kruid in de spotlights staan en dat een jaar lang. De blog geeft dag na dag de botanische kennis van Rembert Dodoens prijs. De blog is interessant voor wie meer wil weten over recepten, oude gebruiken en wetenswaardigheden over planten en kruiden. De papieren versie van de almanak kan je bezichtigen in het bezoekerscentrum van het Vrijbroekpark.

  PRAKTISCHE INFO

  Wanneer:
  van 1 januari tot en met 31 december 2017

  Waar:
  bezoekerscentrum Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark, Ridder Dessainlaan 65, 2800 Mechelen

   

  Meer info:
  Dodoens365.tumblr.com


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 03/12-09/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 12/11-18/11 2018
 • 05/11-11/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 02/07-08/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 28/05-03/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 26/03-01/04 2018
 • 19/03-25/03 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 26/02-04/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 18/12-24/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 02/10-08/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2021
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!