NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • ONZE FRANK
 • PROVINCIE ANTWERPEN
 • Sant’Egidio
 • DEURNE
 • BERCHEM
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Regionaal Nieuws
  van Antwerpen
  16-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen

  Mysterieuze schedelreliek in Sint-Romboutskathedraal
  Nieuwe erfgoedbrochure vertelt verhaal van unieke archeologische vondst in Mechelen

  Begin 2013 werden in de Sint-Romboutskathedraal te Mechelen kleine vloerverzakkingen vastgesteld. Ter voorbereiding van de herstelwerken onderzochten archeologen in opdracht van de provincie Antwerpen de bodem. Zij deden een wel heel bijzondere ontdekking. In een houten kist zaten fragmenten van meerdere schedels, zorgvuldig omwikkeld met textiel, pauwenveren en metalen banden, wat wijst op een historische reliek.Onze dienst Erfgoed vertelt het unieke verhaal van deze vondst in een nieuwe erfgoedbrochure in onze reeks ‘Uit het depot’.”, vertelt gedeputeerde Luk Lemmens.

   

  Specialisten van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) identificeerden een complex, samengesteld geheel, waarvan de onderdelen een lange en boeiende geschiedenis kennen. Delen gaan terug tot de Romeinse periode! Andere dateren uit de overgang van de volle naar de late middeleeuwen, de 17e-18e eeuw en de periode 1870-1930.

   

  Het reliek vertoont gelijkenissen met andere schedelrelieken die in verband gebracht worden met de in Vlaanderen ooit populaire legende van Sint-Ursula en de 11.000 maagden. Een authenticiteitsattest uit 1620, recent gevonden in het Aartsbisschoppelijk Archief, verwijst uitdrukkelijk naar de schenking van een dergelijke schedel voor de verering van de heilige.

   

  Nieuwe brochure

   

  De dienst Erfgoed van de provincie Antwerpen brengt het boeiende verhaal van dit reliek in het eerste nummer van de nieuwe brochurereeks ‘Uit het depot’. Donderdagavond 13 april gaat in Mechelen in het kader van de lezingenreeks Soirée Lamot een lezing door over de vondst die het onderzoek en de ontdekking van deze reliek in een historisch perspectief plaatst.

   

  Gedeputeerde voor erfgoed Luk Lemmens raadt iedereen aan om te komen: “Dit reliek is één van de vele objecten die we in het Archeologisch depot van de provincie Antwerpen bewaren. Ons depot is in 2015 door de Vlaamse overheid erkend als ‘onroerend-erfgoeddepot’. Sinds 2016 ontvangen we dankzij deze erkenning een jaarlijkse subsidie van 75.000 euro. Dit geeft ons de kans om historisch onderzoek naar archeologische vondsten te ondersteunen of te presenteren aan het publiek. Een depot is immers geen vergeetput! We gaan dan ook bekijken met de Sint-Romboutskathedraal of dit mysterieuze reliek een gepaste plaats kan krijgen om ontdekt te worden door de bezoekers van de kathedraal.”

   

  Meer info:
  https://muse.mechelen.be/een-van-de-11.000-een-mysterieuze-schedelreliek-uit-de-sint-romboutskathedraal

  Beleidsverantwoordelijke:
  Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor erfgoed
  De relieken in situ. ©Monument Vandekerckhove

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  12-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen

  Provincie Antwerpen

  World Park-week: nieuw leven
  Zondag 30 april 2017 van 10 tot 12 uur – Provinciaal Groendomein Rivierenhof, Deurne, Antwerpen

  Het is World Park-week! De hele wereld viert de schoonheid van openbare tuinen en in het Provinciaal Groendomein Rivierenhof is dat niet anders. Bomen en planten staan volop in bloei. Nieuw, piepklein leven verkent het park. Haal diep adem en snuif de geur van de herboren natuur op. Samen met een ervaren VMPA-natuurgids tuur je naar pasgeboren vogels en ga je op zoek naar jonge schoonheid in het park.

   

  Zin om mee te gaan wandelen op zondag 30 april 2017 van 10 tot 12 uur? De gids wacht je op aan het kasteel Rivierenhof. Deelnemen is gratis, maar vooraf telefonisch inschrijven is noodzakelijk.

  Nieuw leven in het Rivierenhof - Copyright: provincie Antwerpen

  Schrijf je telefonisch in

  Inschrijven kan vanaf maandag 10 april 2017 bij de domeinwachters op het nummer

  T 03 360 52 18. Wacht niet te lang met inschrijven, want volzet is volzet.

  PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

  Wanneer:
  Zondag 30 april 2017 van 10 tot 12 uur

  Waar:
  Afspraak aan kasteel Rivierenhof, gelegen langsheen de Parkweg in Provinciaal Groendomein Rivierenhof in Deurne

  Deelname:
  Gratis, maar inschrijven is noodzakelijk. Inschrijven kan bij de domeinwachters op het nummer
  T 03 360 52 18 vanaf maandag 10 april 2017.

  Website:

  www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

  Social media:
  www.facebook.com > Rivierenhof


  Anouche De Keyzer, communicatieverantwoordelijke

  Provinciale Groendomeinen Regio Antwerpen (PGRA)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen

  11 | 4 | 2017

  30.000 euro voor 9 verkeersveilige initiatieven

  8 scholen van het basisonderwijs en 1 gemeente krijgen in april 2017 in totaal 30.000 euro aan subsidies voor investeringen in verkeersveiligheid. Met het label 10op10 ondersteunt provincie Antwerpen scholen bij de aankoop van materiaal voor verkeerslessen of infrastructuurwerken voor voetgangers en fietsers in de schoolomgeving.

  Het label 10op10 van de provincie Antwerpen leert kinderen uit de basisschool hoe ze zich veilig kunnen verplaatsen in het verkeer. Het zet in op praktijklessen, een veilige schoolomgeving en de betrokkenheid van ouders. Gedeputeerde bevoegd voor Mobiliteit Luk Lemmens licht toe: “Provincie Antwerpen ondersteunt via 10op10 de aankoop van materialen waarmee kinderen in een beschermde omgeving kunnen oefenen. Zo leren ze zich op jonge leeftijd veiliger in het verkeer te verplaatsen. Ook gemeentebesturen kunnen een beroep doen op onze ondersteuning om zo de schoolomgeving veiliger te maken. Een voorbeeld is een ‘VERO’, een uitgestippelde oefenroute voor jonge voetgangers en fietsers langs verschillende specifieke verkeerssituaties.”

  Provincie Antwerpen kende in april 2017 30.000 euro toe aan de verkeersveilige projecten van 8 scholen en 1 gemeente. Hiervan vroegen 3 scholen de sinds 2016 nieuwe subsidie voor een fietsenstalling aan. “Door het plaatsen van een kwaliteitsvolle fietsenstalling zetten scholen hun ambities kracht bij en geven ze een duidelijk signaal: kinderen die met de fiets komen, kunnen rekenen op een veilige en overdekte stalplaats. Zo moedigen we kinderen en hun ouders aan om voor de fiets te kiezen en slaan we twee vliegen in één klap.”, aldus gedeputeerde bevoegd voor Mobiliteit Luk Lemmens.

  Kwaliteitsvolle fietsenstalling

  VBS Meerlaar, Heilig Graf Turnhout en de Tovertuin in Willebroek vernieuwen hun fietsenstalling

  Ouders willen graag dat hun kinderen de fiets veilig en comfortabel kunnen stallen. Daarom breiden VBS Meerlaar, het Heilig Graf en de Tovertuin hun stalling uit. De provincie subsidieert fietsenstallingen om kinderen en ouders extra te motiveren om voor de fiets te kiezen. Een veilige en droge stalplaats draagt daartoe bij.


  Gemeenten Edegem legt de schoolomgeving van kleuterschool Familia opnieuw aan

  Om een autoluwe schooltoegang te creëren ontwierp de gemeente Edegem een woonerf met een verdwijnpaal op het Pieter Van Malderenplein aan kleuterschool Familia. De verdwijnpaal die het woonerf afsluit voor gemotoriseerd verkeer wordt bediend door de school en de bewoners die op het plein wonen. Bij het begin van de woonerf liggen enkele parkeerplaatsen en een uitwuifzone voor de lagere school. Ouders die hun kinderen daar afzetten, zijn zeker dat ze veilig naar de schoolpoort kunnen wandelen.

  Lijst van toegekende subsidies

  • Gemeente Edegem: herinrichting schoolomgeving KS Familia, 5.000 euro
  • KS Familia Edegem: verkeerslichten, hesjes en verkeersvaardigheidsmateriaal 2.444,21 euro
  • De Vesten in Herentals: verkeerslichten, fietsenen verkeersvaardigheidsmateriaal 2.499,12 euro
  • VBS Meerlaar in Laakdal: fietsenstalling, 5.000 euro
  • GO! Maurits Sabbe in Mechelen: fietsbehendigheidsparcours, 2.492 euro
  • GBS Gompel in Mol: verkeersborden, fietsenen verkeersvaardigheidsmateriaal 1.804,36 euro
  • Heilig Graf in Turnhout: fietsenstalling, 4.769,57 euro
  • Tovertuin in Willebroek: fietsenstalling, 3.654,20 euro(elke school heeft bijkomend bij de subsidie na het behalen van deellabel 1, 2 en 3 recht op een eenmalige subsidie voor een stalling)
  • Tovertuin in Willebroek: verkeersborden, -lichten, fietstechniekkoffer, … 1.913,55 euro

  Beleidsverantwoordelijke:
  Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde voor mobiliteit

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  10-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STAD ANTWERPEN

  Ontvangst Royal Antwerpen FC door de stad Antwerpen en District Deurne

  Op Zondag 9 April werd de club ontvangen door het district Deurne en de stad Antwerpen ter ere van de terugkeer van de voetbalclub naar eerste klasse.

  Het programma

  09.30 uur ontvangst spelerskern in het Districtshuis van Deurne in aanwezigheid van Schepen voor sport Elke Brydenbach,de Voorzitter Districtraad Peter Wouters.

  En dan naar de Grote Markt van Antwerpen met de bus.

  10.45 uur de aankomst op de Grote Markt waar al een massa supporters te wachten stond voor hun kampioenen ploeg die spelers  dan hun supporters groeten.

  11.00 uur ontvangst in het stadhuis op het schoon verdiep door Burgemeester Bart De Wever en schepen voor sport Ludo Van Campenhout.

  14.00  uur een groot feest en gratis in het Bosuilstadion

  De toespraken gingen over de moeilijke weg het is geweest om terug te komen naar eerste afdeling men noemde het de hel ook werd  door de Burgemeester over een nieuw stadion te bouwen aan de stroom.

  En buiten duizende supporters hun ploeg van stad stonden toe te juichen.

  Enkele foto's toegvoegd

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 21/01-27/01 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 03/12-09/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 12/11-18/11 2018
 • 05/11-11/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 02/07-08/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 28/05-03/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 26/03-01/04 2018
 • 19/03-25/03 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 26/02-04/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 18/12-24/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 02/10-08/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2021
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!