Inhoud blog
  • Provincie Antwerpen
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Regionaal Nieuws
    van Antwerpen
    06-10-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     


    Persbericht
    Stichting Kempens Landschap

    04| 10 | 2022

    Hove roept inwoners op om mee 3800 bomen in landschapspark Frijthout aan te planten


    Op 27 november organiseren het lokaal bestuur Hove en Stichting Kempens Landschap een plantdag in landschapspark Frijthout. Inwoners van Hove kunnen die dag een boom planten en zo mee vorm geven aan het landschapspark. De plantdag is meteen een ook een dubbel verjaardagsfeest: Stichting Kempens Landschap blaast dit jaar 25 kaarsjes uit, de gemeente Hove maar liefst 750.

    Landschapspark Frijthout is een 22 hectare groene long in het noordoosten van Hove, op de grens met Boechout en Mortsel. Het gebied was vroeger in handen van verschillende private eigenaars.  Jaar na jaar kochten de betrokken lokale besturen en Stichting Kempens Landschap percelen op om zo samen het landschapspark te ontwikkelen.Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap licht toe: “Landschapspark Frijthout is een mooi voorbeeld van wat je kan verwezenlijken over gemeentegrenzen heen als een landschapsorganisatie zoals Stichting Kempens Landschap met verschillende lokale besturen de handen in elkaar slaat. We creëerden inmiddels verschillende biotopen en zorgden met de verlegging van de Koude Beek voor een betere waterbuffering. De boomplantactie is dan ook een volgende stap in de verdere ontwikkeling van het park.”

     

    Het toekomstige bos komt op het perceel naast de speelzone te liggen.Kathleen Helsen,gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap:  We planten maar liefst 3800 bomen aan. Het is een mengeling van wintereiken, zomerlindes, boswilgen, haagbeuken en ratelpopulieren. Het gaat nu nog om jonge takjes. Na enkele jaren bekijken we welke van die jonge bomen het meest beloftevol zijn; die geven we alle kansen om zich verder te ontwikkelen tot een bos.”

     

     

    Landschapspark Frijthout is een aaneenrijging van verschillende biotopen - Copyright: Stichting Kempens Landschap

    Bouwen aan de toekomst

    Voor Frijthout in privéhanden was, was het een gebied waar iedereen vrij hout kon komen sprokkelen. Door er een landschapspark van te maken is dit stukje groen weer voor iedereen toegankelijk. Niet om hout te sprokkelen, maar wel om te genieten en te beleven. Burgemeester Bart Van Couwenberghe: De ontwikkeling van het park is nog niet helemaal afgerond. De plantactie is voor ons als gemeente dan ook een sterk signaal. Dit jaar bestaan we namelijk 750 jaar en kunnen we terugkijken op een rijk verleden. Tegelijkertijd blijven we met dit park aan onze toekomst bouwen. En dat willen we samen doen met onze inwoners. Ik roep dan ook al onze inwoners op om op zondag 27 november mee de handen uit de mouwen te steken.”

     

    De plantactie vindt plaats op 27 november vanaf 10 uur op het perceel naast de speelzone. Wie wil deelnemen kan zich inschrijven via www.hove.be/inschrijving-plantactie.  De inschrijvingen lopen tot 20 november.  

     

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijken:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap

    Kathleen Helsen, CD&V, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap

    Bart Van Couwenberghe, burgemeester N-VA,

    Philippe De Backer, directeurStichting Kempens Landschap






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     

     


    Persbericht

    Wel 67% van de eikenprocessierupsen gedood door sluipwespen en -vliegen


    In het kader van het Europese project ‘LIFE Eikenprocessierups’, werden voor het eerst op grote schaal nesten van de eikenprocessierups in detail bestudeerd. Uit eerste resultaten blijkt dat gemiddeld 67% van de rupsen gedood worden door parasiterende vliegen en wespen. Een mooi resultaat voor het project, dat onderzoekt hoe men natuurlijke vijanden kan inschakelen om de rups onder controle te houden.

     

    Op meer dan 40 locaties in Vlaanderen en Nederland werden in de zomer van 2021 telkens drie nesten van de rups verzameld en vervolgens een heel jaar lang uitgekweekt. Op die manier konden ook de parasieten die pas de volgende lente uitvliegen gemonitord worden. Het uitkweken gebeurde in een labo in het Provinciaal Natuurcentrum (PNC) in Limburg. “Hoewel parasitaire vliegen en wespen al langer gekend zijn als natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, is dit de eerste keer dat de parasiteringsgraad op dergelijke grote schaal gemeten is. Hierdoor krijgen we een inzicht in de verhouding tussen sluipwespen en sluipvliegen bij het parasiteren van de rups”, vertelt Luc Crevecoeur van het PNC.

     

    Tot drie keer minder rupsen

     

    Uit de verzamelde nesten konden gemiddeld 36 eikenprocessievlinders uitvliegen. Deze vlinders zetten aan het einde van de zomer hoog in de bomen eipaketten af, waaruit de volgende lente de nieuwe generatie processierupsen voortkomt. Naast deze vlinders, vlogen uit elk nest gemiddeld 60 parasitaire vliegen en 2 sluipwespen uit. Als we ervan uitgaan dat 1 vlieg of wesp 1 rups parasiteert, zijn dat al snel 62 vlinders minder per nest. Van 97 naar 36 vlinders, dankzij de sluipwespen en –vliegen zullen we bijna 3 keer minder rupsen tellen volgend seizoen. 

     

    Verder leerden we dat er grote verschillen zijn in parasiteringsgraad tussen de deelnemende provincies. Terwijl in Antwerpen, Limburg en Gelderland gemiddeld 60% van de rupsen geparasiteerd werd, is dat in Noord-Brabant maar liefst 91%. Daarnaast bleken er in Noord-Brabant meer sluipwespen voor te komen dan in de andere provincies, maar maakten sluipwespen daar in het algemeen slechts 3% uit van het totaal aantal parasieten.  

     

    Foto boven: Een sluipvlieg benadert een eikenprocessierups.

    Foto onder: Geïnteresseerden bezoeken het labo en bekijken de uitsluipvallen in het Provinciaal Natuurcentrum (PNC) in Limburg.

     

    Bloemrijke of toch grasachtige bermen voor de sluipwespen en –vliegen?

     

    De partners in het LIFE-project willen deze kennis gebruiken om tot een meer duurzame strategie te komen om de eikenprocessierups te beheren. “Door uit te zoeken in welk soort vegetatie de sluipwespen en –vliegen het meest voorkomen en welk type bermbeheer het meest gunstig is (bloemrijk, grasachtig, met of zonder struiken …), hopen we op termijn de eikenprocessierups onder controle te kunnen houden zonder het gebruik van pesticiden”, aldus Jan De Haes, gedeputeerde voor Milieu en Natuur bij de provincie Antwerpen.  

     

    Ook nu al sporen we gemeentebesturen en groenbeheerders aan om hun preventieve bestrijding met pesticiden zoveel mogelijk te beperken en dit enkel toe te passen op plaatsen met een hoog risico voor overlast, zoals speelpleinen en groendomeinen”, aldus Kathleen Verstraete, expert eikenprocessierups van de provincie Antwerpen. “Tijdens onze jaarlijkse demonstratiemomenten binnen het project LIFE Eikenprocessierups gingen we dan ook uitgebreid in overleg met de aanwezige beheerders over het minimaliseren van hun biocidengebruik zonder daardoor sterke hinder te creëren.”

     

    Bert Lambrechts, gedeputeerde bevoegd voor Milieu en Natuur provincie Limburg, vult aan: “We bekijken op maat met gemeenten waar minder gespoten kan worden. En ook sensibilisatie zal leiden tot het beperken van nutteloos spuiten. Uiteindelijk willen we van een ecologisch beheer de norm maken. Niet enkel gemeentebesturen winnen hierbij, ook burgers en zelfs onze biodiversiteit genieten mee.” 

    MEER INFORMATIE

    Alle informatie over het project lees je op www.eikenprocessierups.life

    Volg ook de Facebookpagina van het project op www.facebook.com/EikenprocessierupsLIFE

     

    Het LIFE-project ‘Ecologisch beheer van de eikenprocessierups zonder het gebruik van biociden’ is een samenwerking tussen provincies Antwerpen (BE), Limburg (BE), Gelderland (NL), Noord-Brabant (NL), gemeente Sittard-Geleen (NL) en Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek INBO (BE). Het project ontvangt financiële steun van het LIFE-programma van de Europese Unie (LIFE19 ENV/BE/000102).

    Beleidsverantwoordelijke:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Milieu en Natuur provincie Antwerpen

    Bert Lambrechts, gedeputeerde bevoegd voor Milieu en Natuur provincie Limburg

    Experten eikenprocessierups: 

    Kathleen Verstraete, expert Milieu en Natuurbeleid, provincie Antwerpen 

    Luc Crevecoeur, coördinator Netwerk Natuuronderzoek, provincie Limburg 

     

     








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Provincie Antwerpen


    Agendatip
    Provincie Antwerpen

    De Schorre

    Ticketverkoop Putteke Winter in De Schorre van start

    9 & 10 december 2022, Provinciaal Recreatiedomein De Schorre, Schommelei 1, 2850 Boom


    Tijdens Putteke Winter is Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in een mysterieuze wintersfeer gehuld. Verlichte paadjes leiden je opnieuw langs de prachtige natuur van De Schorre, wonderlijke soundscapes en verrassend veel vuur. Je kan er ook gezellig opwarmen met iets lekkers om te eten, een glühwein, chocolademelk of jenever en genieten van sfeervolle muziek. Koop tijdig je tickets online vanaf 6 oktober 12 uur want het aantal bezoekers per avond is beperkt. Meer info en tickets op www.deschorre.be. 

     

    Putteke Winter in De Schorre werkt opnieuw enkel met online tickets in voorverkoop. De ticketverkoop gaat van start op donderdag 6 oktober om 12 uur op www.deschorre.be en je betaalt 10 euro per ticket (gratis t.e.m. 3 jaar). Er wordt dit jaar opnieuw met tijdsloten gewerkt: dit wil zeggen dat je start binnen een vooraf bepaald tijdsblok (dat je zelf kan aangeven bij de aankoop van je tickets). Door wachtrijen aan de acts en kraampjes tot een minimum te beperken, kan je als bezoeker het maximum halen uit je avond. Opgelet, bij de vorige edities was het evenement op zaterdag vaak volledig uitverkocht.

    Putteke Winter in De Schorre 2020

    Copyright: Fenn Photography

    Acht keerPutteke Winter

     

    De voorbije jaren was Putteke Winter een groot succes en dit jaar pakken we opnieuw uit met acht verschillende locaties doorheen Vlaanderen.

    Ieder domein geeft zijn eigen invulling aan het evenement maar de basis blijft hetzelfde: gezellig genieten tijdens een sfeervolle winterwandeling waarbij je het domein op een andere, sprookjesachtige manier leert kennen. Laat je betoveren en verwarmen en bezoek deze winter dus zeker het domein in jouw buurt, of ga de uitdaging aan en bezoek ze allemaal. Alle data, locaties en meer info binnenkort op www.puttekewinter.be.

    PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

    Wanneer:
    vrijdag 9 december 2022, van 18 uur tot 23 uur.  

    zaterdag 10 december 2022, van 17 uur tot 23 uur.

    Waar:
    Provinciaal Recreatiedomein De Schorre, Schommelei 1, 2850 Boom

    Deelnameprijs:
    Ticket enkel in voorverkoop € 10 (+ € 0,5 administratiekost)
    Kinderen tot en met 3 jaar gratis

     

    Website:
    https://www.deschorre.be/evenementenkalender.masterdetail.html/p_detail_url/nl/dvt/de-schorre/kalender/putteke-winter.period_1.html


    r






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Provincie Antwerpen



    Provincie Antwerpen

    04 | 10 | 2022

    Provincie Antwerpen en ‘KMDA – Antwerp Zoo Foundation’ slaan de handen in elkaar voor biodiversiteit en bosbescherming in DR Congo

    De provincie Antwerpen zet zich in voor het behouden en stimuleren van de biodiversiteit in het natuurreservaat Lomako-Yokokala in DR Congo, met bijzondere focus op de bonobopopulatie. Daarnaast zorgt de provincie Antwerpen voor de bescherming van 100.000 ha bos in 2022 en vanaf 2023 362.500 ha bos in dit natuurreservaat. Dit alles in co-beheer met de lokale bevolking, zodat hun socio-economische ontwikkeling versterkt wordt. 

    Inzet op een beter klimaat, hier en wereldwijd, is een prioriteit van de provincie Antwerpen.

    Hiervoor gaat dit bestuur een samenwerking aan met de ‘Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen’ (KMDA) en AZF (Antwerp Zoo Foundation, onderdeel van KMDA). Tot 2025 investeert de provincie Antwerpen € 875.850 in het project ‘Het behoud van bonobo’s en overige diersoorten in het natuurreservaat van Lomako-Yokokala, via bosbescherming en begeleiding van de lokale gemeenschap’ in Democratische Republiek Congo.

     

    Het natuurreservaat van Lomako-Yokokala is een ongerept stuk woud dat nog zo goed als intact is, met een rijke fauna en flora. De grote uitdaging in dit gebied bestaat erin deze zo goed als ongerepte natuur te bestendigen en te beschermen. Als parameter voor het welslagen hiervan is er een focus op de bonobopopulatie, die als het ware een kapstoksoort is waaraan het project opgehangen wordt.

     

    Dit natuurreservaat is een belangrijke leefomgeving voor de bonobo. De bonobo is erkend als bedreigde diersoort, inzet op de bescherming ervan is dus essentieel. Bovendien zijn topsoorten, zoals de bonobo, het meest veeleisend inzake de gezondheid en biodiversiteit van het leefmilieu. Als zij het goed doen, betekent dit dat ook de andere dieren in deze biotoop voldoende kwaliteit en draagkracht in hun omgeving vinden om te floreren”, meldt Jef Dupain, directeur AZF.

     

    Versterking van de lokale bevolking voor duurzame resultaten

     

    Het project krijgt vorm in co-beheer met de lokale bevolking en biedt hen tal van voordelen. Op deze manier gaan het streven naar klimaatdoelen en mondiale samenwerking hand in hand. Een win-win voor natuur én mens!

     

    Zo is de lokale gemeenschap actief betrokken bij de planning en uitvoering van de onderzoeksactiviteiten, monitoring en bescherming. De monitoring van de bonobo’s en andere grote dieren wordt uitgevoerd door de ‘bonobo bewakers’, vertegenwoordigers van de lokale gemeenschappen. De wettelijke bescherming van het bos en de dieren wordt uitgevoerd door de ‘rangers’, waarvan de meesten eveneens tot de lokale gemeenschappen behoren. Bij de lokale gemeenschappen is immers een enorme kennis m.b.t. het plaatselijke ecosysteem en de soorten aanwezig. Bovendien heeft de opleiding en het inkomen dat de ‘bonobo bewakers’ en de ‘rangers’ op deze wijze ontvangen een positief effect op henzelf, hun families en de gehele gemeenschap.

     

    Ook houdt dit project voordelen in voor de vrouwen afkomstig uit de lokale gemeenschappen. Les ‘Mamans des Bonobos’ is een vereniging opgericht en gerund door lokale vrouwen. Via dit project wordt met hen samengewerkt rond klimaatslimme landbouw en duurzame boslandbouw. Ook zullen deze vrouwen in hun levensonderhoud ondersteund worden door de creatie van duurzame bedrijven”, zegt gedeputeerde Luk Lemmens.

     

    Tot slot wordt een corridor gecreëerd tussen het natuurreservaat van Lomako-Yokokala en Buende. Dit zal een revitalisering van de economie en het particulier ondernemerschap mogelijk maken. Tegelijkertijd wordt rekening gehouden met de noodzaak aan vergroening van de economie en een grotere veerkracht tegen klimaatverandering. 

     

    “We beogen een duurzaam resultaat. We mikken op een omgeving met een groene economie die bestand is tegen klimaatverandering en bijdraagt aan het vergroten van het menselijk welzijn, hand in hand met een toenemende biodiversiteit, een bloeiende bonobopopulatie en een beschermd bos”, stelt Dries Herpoelaert, algemeen directeur KMDA.

    Provincie Antwerpen en KMDA samen voor biodiversiteit - Copyright: Provincie Antwerpen, foto Koen Fasseur

    Samen actie ondernemen vanuit een breed draagvlak

    Niet alleen de provincie Antwerpen en KMDA slaan de handen in elkaar. Ook wordt bekeken hoe lokale besturen in de toekomst kunnen aansluiten bij deze samenwerking omtrent dit project in DR Congo.

     

    “Dit project en de samenwerking errond verenigt zowel mondiale als klimaatdoelen. Dat maakt het uniek. Zo’n verbinding van ambities leidt niet alleen tot sterke resultaten maar is ook een belangrijk aandachtspunt binnen de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s), die een rode draad vormen bij beleidsbeslissingen van de provincie Antwerpen. Zo wordt via dit project in DR Congo ingezet op SDG 1-geen armoede, SDG 13-klimaatactie en SDG 15-leven op het land”, besluit gedeputeerde Luk Lemmens.

    MEER INFO

    Beleidsverantwoordelijke Provincie Antwerpen:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Mondiaal Beleid en Onderwijs



    Dienst Provincie Antwerpen:

    Liesbeth Andries, Mondiaal Beleid

     

     

    :

    Il






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Provincie Antwerpen

     


    Provincie Antwerpen

    05 | 10 | 2022

    PIME lanceert nieuwe activiteit:

    ‘Biodiversiteit onder druk- Kraak de klimaatcode’


    Het Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie in Lier pakt uit met een gloednieuwe activiteit voor leerlingen van de tweede graad van het secundair onderwijs. Dit nieuwe programma kreeg de naam ‘Biodiversiteit onder druk’ en omvat twee brandend actuele thema’s!

    'Biodiversiteit onder druk' staat helemaal in het teken van biodiversiteit, klimaat en hoe deze twee factoren elkaar beïnvloeden. De leerlingen trekken met een ervaren begeleider de prachtige natuurtuin van het PIME in om de plaatselijke biodiversiteit van dichterbij te bekijken. Zo ontdekken ze wat biodiversiteit precies is en waarom die belangrijk is voor een gezonde planeet.

    De klimaatverandering heeft echter ook invloed op de aanwezige fauna en flora. Aan de hand van verschillende opdrachten in het veld leggen de leerlingen de link tussen de verandering van het klimaat en de lokale biodiversiteit.

     

    Gedeputeerde voor milieu Jan De Haes gelooft in de toekomst: “Biodiversiteit is een kritische succesfactor voor duurzaamheid. Het aantal beschreven levensvormen bedraagt ongeveer 4 miljoen. Met de nieuwste activiteit ‘Biodiversiteit onder druk’ vergroot het klimaatbewustzijn van de leerlingen en dit geeft hen inzicht in verschillende duurzaamheidskwesties.”

     

     

    Leerlingen van het Sint-Ursula-Instituut in Lier nemen de plaatselijke biodiversiteit onder de loep

    - Copyright: Provincie Antwerpen

     

    Kraak de klimaatcode

    Als rode draad doorheen ‘Biodiversiteit onder druk’ worden de leerlingen uitgedaagd om fake news over de onderwerpen ‘klimaatverandering’ en ‘biodiversiteit’ de wereld uit te helpen. Aan de hand van verschillende hints tijdens de opdrachten kraken de leerlingen de klimaatcode en maken het werk van klimaathackers ongedaan!

    Studenten van het Sint-Lambertusinstituut deden een poging om de klimaatcode te kraken

    - Copyright: Provincie Antwerpen

    De leerlingen van het Sint-Ursula Instituut uit Lier en het Sint-Lambertusinstituut uit Heist-op-den-Berg kwamen alvast in primeur de nieuwe activiteit uitproberen. “Het echt ‘beleven’ is super, dit kan in een klaslokaal niet! De activerende werkvormen maken de onderwerpen visueel en tastbaar”, aldus een deelnemende leerkracht.


    'Biodiversiteit onder druk' zal vanaf maart 2023 te volgen zijn en neemt een halve dag in beslag. Je kan het kraken van de klimaatcode perfect combineren met de activiteiten ‘Veldwerk water BBI’ of ‘Heide-eXPerts’. Reserveren is nu reeds mogelijk!

    PRAKTISCHE INFO

    Waar:
    PIME , Mechelsesteenweg 365, 2500 Lier


    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijke:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor milieu en natuur

    Dienst:
    Anouk Vermeeren
    Provinciaal Instituut voor MilieuEducatie (PIME)



    D








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Provincie Antwerpen


    Provincie Antwerpen

    Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH)

    06 | 10 | 2022

    Humane biomonitoring in Hoboken gaat van start

    Reeds geruime tijd is er bij de omwonenden rond de Umicore site in Hoboken ongerustheid over de blootstelling aan metalen, en de effecten ervan op de gezondheid. Om een duidelijk en wetenschappelijke beeld van de situatie te krijgen, start dit najaar een humane-biomonitoringsonderzoek bij 200 jongeren van 14-15 jaar uit Hoboken, Hemiksem en Kruibeke. De studie zal een grondige inschatting maken van de gezondheidsrisico’s voor de bevolking ten gevolge van de blootstelling aan lood, cadmium, arseen en roetdeeltjes. Het onderzoek komt er in opdracht van de Vlaamse overheid, de stad Antwerpen, de provincie Antwerpen en Umicore. De resultaten zullen een belangrijke basis vormen voor het toekomstige omgevings- en gezondheidsbeleid voor de regio.

    De studie wordt uitgevoerd bij 200 jongeren uit Hoboken, Hemiksem of Kruibeke die wonen binnen een straal van 3 km rond de Umicore site. In hun bloed of urine worden metalen (lood, cadmium en arseen) en roetdeeltjes gemeten. Een vergelijking met meetresultaten uit algemeen Vlaanderen en met toetsingswaarden zal ons meer leren over de ernst van de blootstelling. De resultaten worden op groepsniveau in verband gebracht met gezondheidsparameters, o.a. bloeddruk, schildklierhormonen, nierfunctie, merkers voor DNA-schade, gedrag, longfunctie, enz… Op die manier kunnen de onderzoekers de effecten van de blootstelling aan milieuvervuiling op het lichaam bestuderen.

     

    Via humane biomonitoring worden blootstellingsroutes bestudeerd door de waarden van milieuvervuilende stoffen in bloed en urine in verband te brengen met omgevingsfactoren (waaronder woningkenmerken, weersomstandigheden, …) en levensstijl (bijvoorbeeld eten van lokale voeding, hygiënemaatregelen, …). Deze informatie wordt bekomen uit de vragenlijsten van de deelnemers. Aanvullend wordt een set van milieumetingen uitgevoerd om deze verbanden te ondersteunen.

     

    Wat is humane biomonitoring?

    Humane biomonitoring (HBM) staat voor ‘meten in de mens’. Aan de hand van metingen in o.a. bloed- en urinestalen kan de blootstelling van de mens aan chemische stoffen worden nagegaan en kan de relatie met gezondheidseffecten worden onderzocht. HBM meet vroegtijdige signalen (‘early warnings’), d.w.z. veranderingen in het lichaam nog voordat er sprake is van ziekte. De doelgroep van jongeren is uitermate geschikt omdat puberteit een gevoelige periode is, omdat jongeren de lokale blootstelling goed weerspiegelen (geen historische blootstelling) en omdat er nog geen vertekening is omwille van arbeidsblootstelling.

     

    HBM kan ook een belangrijke rol spelen in de bewustwording rond blootstelling aan chemische stoffen in het dagelijkse leven. Doordat we meten in het lichaam worden deelnemers op een persoonlijke manier bij het onderzoek betrokken.

    De resultaten van de HBM zeggen iets over de mate en de manier waarop omwonenden worden blootgesteld en over het gezondheidsrisico. Deze informatie zal vervolgens dienen om toekomstig omgevings- en gezondheidsbeleid voor de regio te ontwikkelen. Ook voor Umicore zal dit uitgebreide milieu-gezondheidsonderzoek meer wetenschappelijke informatie en inzichten verschaffen over de aanwezigheid van haar industriële activiteit in de omgeving.

    Copyright: provincie Antwerpen

    Aandacht voor participatie

    Doorheen de studie is er bijzondere aandacht voor het betrekken van de lokale bevolking via een participatief traject. Er wordt bij de start gepeild naar hun bezorgdheden en verwachtingen, zodat er bij de interpretatie van de resultaten maximaal rekening kan worden gehouden met de lokale context. Lokale organisaties zoals lokale besturen, burgergroepen, scholen, huisartsen, jeugdverenigingen, … zullen uitgenodigd worden om de studie van dichtbij op te volgen in een klankbordgroep.

     

    Start van de studie

    De uitnodigingen voor de deelnemers zullen vertrekken in de loop van november 2022. De onderzoeken zelf zullen doorgaan in de loop van 2023. De resultaten worden verwacht in 2024. Voorafgaand aan de eigenlijke start van de studie worden twee informatievergaderingen voor het algemene publiek georganiseerd. Op dinsdag 25 oktober wordt ’s avonds een meeting georganiseerd in Jeugd- en Cultuurcentrum Gravenhof in Hoboken. Op woensdag 26 oktober wordt dezelfde informatie online gepresenteerd.

     

    Onderzoeksteam en financiering

    Het onderzoek wordt uitgevoerd door wetenschappers van het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH) van de provincie Antwerpen, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), de Universiteit Hasselt en de Universiteit Antwerpen.

    De opdrachtgevers van dit onderzoek, namelijk de Vlaamse overheid (minister Hilde Crevits via het Agentschap Zorg en Gezondheid en minister Zuhal Demir via het departement Omgeving en de Vlaamse Milieumaatschappij), de stad Antwerpen, de provincie Antwerpen en Umicore, financieren het onderzoek. 

    De interactie tussen de onderzoekers en opdrachtgevers verloopt via een stuurgroep.

     

    Gedeputeerde voor milieu Jan De Haes is tevreden met dit initiatief: “Het PIH hoopt haar steentje te kunnen bijdragen door trekker te zijn in deze grondige studie en te zorgen voor open communicatie.”

     

    Verdere opvolging van milieu-impact blijft belangrijk

    Deze studie komt in aanvulling op de onderzoeksinspanningen die al jaren lopen, zoals de halfjaarlijkse bloedonderzoeken bij kinderen in de wijken Moretusburg en Hertogvelden, het blootstellingsonderzoek naar lood bij kleuters in een ruimere perimeter in Hoboken en de milieumetingen door de Vlaamse Milieumaatschappij. Deze studies zullen elkaar versterken om samen te komen tot een onderbouwde inschatting van de gezondheidskundige impact van de milieublootstelling in de regio. Een overzicht is te vinden op de websites van Vlaanderen en de stad Antwerpen.

    PRAKTISCHE INFO

    Meer info:
    Meer info via deze website: www.provincieantwerpen.be > humane biomonitoring Hoboken

    Dienst:
    Elly Den Hond
    Provinciaal Instituut voor Hygiëne

      






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-10-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Provincie Antwerpen

     


    Provincie Antwerpen

    03 | 10 | 2022

    Provincie legt ingebuisde Maasbeek open in Ranst
    Op 5 oktober starten de werken aan de waterloop


    Parallel aan de Bredabaan, ter hoogte van het water-link productiecentrum, stroomt de Maasbeek in een smalle berm. De waterloop is hier over een lengte van 170m ingebuisd. De provincie gaat die inbuizing verwijderen. Het gebied staat als overstromingsgevoelige zone bekend. De werken duren een 20-tal dagen maar brengen geen grote hinder voor de buurt met zich mee.

    De bestaande koker wordt niet alleen opgebroken; de waterloop wordt ook in een open, bredere, bedding aangelegd. Hierdoor verhoogt plaatselijk de buffercapaciteit van de beek en wordt de overstromingsproblematiek grotendeels opgelost. Door de inbuizing weg te nemen kan het water ook beter in de grond infiltreren om zo droogte tegen te gaan.

     

    Jan De Haes, gedeputeerde voor integraal waterbeleid, vult aan: “Open ruimte is schaars in dichtbevolkte gebieden, en niet altijd gemakkelijk in te zetten voor waterbeleid. Waar vroeger de waterlopen natuurlijk konden overstromen, is de ruimte nu vaak voor andere menselijke functies ingenomen. De klimaatverandering drukt ons met de neus op de feiten. Gelukkig hebben we voor de Maasbeek wel ruimte ter beschikking gekregen. De provincie Antwerpen is de beheerder van de onbevaarbare waterlopen, en heeft als taak het water in goede banen te leiden.”

     

    Leuk weetje: de provincie gaat de afsluiting van het waterproductiecentrum van water-link verder van de waterloop plaatsen. Zo komt er een brede groene corridor vrij die het landschap voor migrerende dieren minder versnipperd maakt. ANB heeft verderop op de brug over het Albertkanaal in de vallei van het Schijn een ecopassage aangelegd. Deze sluit nu mooi aan bij het nieuw aangelegde stukje blauw-groene natuur.

    Praktisch

    De werken starten op woensdag 5 oktober en zullen waarschijnlijk 20 werkdagen duren. Het werfverkeer zal geen grote hinder voor de omwonenden veroorzaken. De werken worden uitgevoerd door Willems. De kostprijs bedraagt 101.246,94 €.

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijke:
    Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor milieu, natuur en water


    Dienst Integraal Waterbeleid
    Jo Teugels, projectverantwoordelijke






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Provincie Antwerpen

    03 | 10 | 2022

    Het Pandschap verbouwt leegstaande woning in Wijnegem tot sociale huurwoning

    Het Pandschap helpt zo de kloof tussen vraag en aanbod op de sociale huurmarkt dichten.

    Een leegstaand pand op de Turnhoutsebaan in Wijnegem wordt straksgerenoveerd tot een sociale huurwoning. De eigenaar wordt daarbij volledig ontzorgd. Sociale onderneming Het Pandschap staat in voor de renovatie en werkt voor de verhuring samen met een sociaal verhuurkantoor. Dankzij een provinciale woonsubsidie breidde Het Pandschap zijn activiteiten uit van de Gentse regio naar de provincie Antwerpen. Het provinciebestuur wil op die manier meer mensen aan een sociale woning helpen.

    Ontzorging van a tot z

    “In de provincie Antwerpen stonden vorig jaar meer dan 61.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning. Tegelijk staan er in onze provincie heel veel panden van particuliere eigenaars leeg. Een groot deel daarvan kan gebruikt worden om de sociale woningnood te verhelpen. Maar eigenaars aarzelen vaak nog om die huizen te renoveren en te verhuren omdat ze vrezen dat daar veel praktische beslommeringen bij komen kijken. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Organisaties als Het Pandschap kunnen hen volledig ontzorgen,” stelt gedeputeerde voor Wonen Kathleen Helsen.

     

    Het Pandschap staat voor betaalbare en kwalitatieve renovaties, van kleine opfriswerken tot een totaalrenovatie. Indien nodig gaat de organisatie zelfs mee op zoek naar middelen om die ingrepen te bekostigen. Daarna worden nieuwe bewoners aangetrokken via een sociaal verhuurkantoor, dat de woning marktconform en betaalbaar verhuurt. Zij garanderen de huurinkomsten. Dit totaalplaatje leidt tot een ontzorging van a tot z.

     

    Het Pandschap in de provincie Antwerpen

    Nadat Het Pandschap eerder al goede resultaten boekte in de Gentse regio breidt deze sociale onderneming haar activiteiten nu uit naar de provincie Antwerpen, ondersteund door een provinciale woonsubsidie. In de regio’s Antwerpen en Mechelen/Rivierenland zijn er al een tiental realisaties opgestart. De bedoeling is dat later ook de Kempense regio volgt.

     

    “En er staan er nog veel meer op de planning”, verklaart Sven Claes van Het Pandschap Antwerpen. “We merken dat meer en meer eigenaars interesse tonen in ons aanbod. Niet alleen omwille van de sterke prijsstijgingen en lange wachttijden bij aannemers, ook omwille van de steeds complexere regelgeving voor renovaties en bijhorende premies. De overheid heeft de renovatiepremies fors verhoogd voor eigenaars die sociaal willen verhuren, maar weinigen zijn hiervan op de hoogte of weten hoe ze deze kunnen aanvragen. Wij nemen zowel de renovatie als administratie over. Eigenaars zien ons als een betrouwbare partner omdat wij op een objectieve en niet winstgedreven manier naar hun woning kijken.”

     

    Van links naar rechts: directeur van Het Sas Yann Blommaert, gedeputeerde Kathleen Helsen, bestuurder van Het Pandschap Sven Claes, prospector van Het Sas Anouk Dillen

     

    Nieuwe realisatie in Wijnegem

    De volgende woning die wordt aangepakt, bevindt zich op de Turnhoutsebaan in Wijnegem. Een rijhuis met 2 slaapkamers wordt daar gerenoveerd envoor minstens 9 jaar aan sociale huurders ter beschikking gesteld.

     

    Eigenaar Tom Van Mol:“Mijn kinderen willen hier misschien ooit wonen, maar op korte termijn hadden we geen concrete invulling voor de woning. De volledige ontzorging van Het Pandschap overtuigde ons om met hen in zee te gaan. Op deze manier hebben we ook zekerheid over de toekomst van onze woning voor de komende jaren”. 

     

    Wie zelf beschikt over een leegstaande of te renoveren woning en met Het Pandschap in zee wil gaan, vindt meer informatie op www.hetpandschap.be. Je kan daar meteen een afspraak maken voor een vrijblijvende screening van het pand.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Kathleen Helsen, cd&v, gedeputeerde voor Wonen


    Het Pandschap Antwerpen:
    Sven Claes

     






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!