Inhoud blog
  • Provincie Antwerpen
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Regionaal Nieuws
    van Antwerpen
    06-09-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BRAND

    HOBOKEN 06_09_2022 rond 14,00 uur brand uigeproken in de  emiel de harvenstraat nr60 de brandweer was zeer snel terplaatsen zodoende bleef de brand pererkt tot de zetel die de oorzaak was de brandweer wagens moesten achteruit  de straat rijden werken en te smalle kruispunten



















    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BRAND

    HOBOKEN 06_09_2022 rond 14,00 uur brand uigeproken in de  emiel de harvenstraat nr60 de brandweer was zeer snel terplaatsen zodoende bleef de brand pererkt tot de zetel die de oorzaak was de brandweer wagens moesten achteruit  de straat rijden werken en te smalle kruispunten



















    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-08-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    APB POA


    26 | 08 | 2022

    Provinciaal Onderwijs Antwerpen breidt OKAN-werking verder uit

    Het Provinciaal Onderwijs Antwerpen zet zich het komende schooljaar extra in voor anderstalige nieuwkomers. Vanaf 1 september zullen PTS Boom en PITO Stabroek onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers (OKAN) organiseren. Vorig schooljaar kon ook PTS Mechelen al snel schakelen door na de paasvakantie een OKAN-klas voor Oekraïense kinderen in te richten.

     

    De uitbereiding van de OKAN-werking past binnen de ambitie van het Provinciaal Onderwijs Antwerpen om de ongekwalificeerde uitstroom van leerlingen tegen te gaan. Door 

    in te zetten op OKAN kunnen we doelgericht werken rond het taalbegrip van nieuwkomers. Zo zorgen we ervoor dat leerkrachten met ex-OKAN-leerlingen zich niet in eerste instantie moeten richten op taalbegrip maar zich beter kunnen focussen op de inhoud van de vakken.

     

    Het organiseren van OKAN-klassen is voor de provincie een logische keuze”, vertelt gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Onderwijs. “Onderzoek heeft uitgewezen dat naast het opleidingsniveau van de moeder, vooral taalachterstand bepalend is voor het al dan niet behalen van een diploma of getuigschrift. We doen het dus in de eerste plaats om deze kwetsbare jongeren een betere toekomst te bieden. Maar ook voor onze leerkrachten in de jaren na de onthaalklassen is het een waardevolle ondersteuning. Zij krijgen de ruimte om meer te focussen op de inhoud van hun lessen in plaats van zich in eerste instantie te moeten richten op taalbegrip.”

     

    De vraag naar onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers blijft groot. Door het aanbieden van OKAN-klassen in drie van haar secundaire scholen wil de provincie Antwerpen solidair zijn. Door de goede verstandhouding met alle betrokken partijen uit te regio en de inzet van een team geëngageerde leerkrachten heeft de provincie er alle vertrouwen in dat ook dit schooljaar heel wat kinderen kunnen worden geholpen.

     

    Vijf OKAN-klassen met meer dan 16 nationaliteiten

     

    Op 1 september zullen er meer dan 60 leerlingen starten in de OKAN-klassen van PTS Mechelen, PTS Boom en PITO Stabroek. De leerlingen van PITO zullen les volgen op de campus in Kapellen. Door de aanslepende oorlog zijn de Oekraïense leerlingen ook dit jaar weer in de meerderheid. In totaal noteerde het Provinciaal Onderwijs Antwerpen meer dan 16 nationaliteiten voor de OKAN-klassen. Daardoor kunnen er heterogene klasgroepen worden samengesteld wat de tweedetaalwerving stimuleert.

    PTS Mechelen richt ook komend schooljaar weer OKAN-klassen in - Copyright: Provincie Antwerpen

    Eerste voorzet door PTS Mechelen

     

    Op 19 april 2022 stapten in PTS Mechelen voor het eerst 16 Oekraïense leerlingen tussen 12 en 17 jaar door de schoolpoort. De onthaalklas kwam er in nauw overleg met het GO! Onderwijs en VORM, de Katholieke Scholen Regio Mechelen. Omdat deze twee scholengroepen de bestaande wachtlijst in de Mechelse regio wegwerkten, kon PTS Mechelen zich focussen op de opstart van hun OKAN-werking met een homogene groep leerlingen. Al snel bleek dat een succesverhaal en op 16 mei kon er daarom al een tweede klas worden opgestart. In deze groep zaten leerlingen met verschillende nationaliteiten.

     

    NT2 in het volwassenenonderwijs


    Ook het volwassenenonderwijs van CVO Vitant is met haar NT2-opleidingen (Nederlands als tweede taal) een belangrijke troef van het provinciale onderwijs in de strijd tegen taalachterstand.

    PRAKTISCHE INFO

    Waar:
    PTS Mechelen, Antwerpsesteenweg 145, 2800 Mechelen, T 015 28 53 20

    PTS Boom, Beukenlaan 44/1, 2850 Boom, T 03 880 82 00

    PITO Stabroek, Laageind 19, 2940 Stabroek, 03 561 05 00

    Meer info:
    www.provincieantwerpen.be/poa

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Onderwijs









    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Persbericht
    Stichting Kempens Landschap

    27 | 08 | 2027

    Boerenkrijgmonument weer op vertrouwde plek in Gestel


    Het boerenkrijgmonument van Gestel, deelgemeente van Berlaar is terug van weggeweest. Stichting Kempens Landschap liet het beeld vorige zomer weghalen voor een grondige restauratie. Het monument dat deel uitmaakt van het beschermde dorpsgezicht staat weer te pronken als weleer op het kerkhof van de pittoreske gemeente.


    Het boerenkrijgmonument prijkt al sinds 1898 op het kerkhof achter de kerk in Gestel. Het is een aandenken aan de woelige strijd die in 1798 de kleine gemeente even op haar grondvesten deed daveren. Na al die jaren was het beeld aan restauratie toe. Stichting Kempens Landschap ontving hiervoor een premie van het agentschap Onroerend erfgoed , goed voor 70 procent van de kostprijs.

    Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap licht toe: “De in het oog springende blauwe globe schilferde helemaal af, net als de andere verflagen op het beeld. Ook de sokkel was er erg aan toe. Die vertoonde namelijk verschillende barsten, waardoor het beeld niet erg stabiel meer stond. Bij het wegnemen van dit monument zijn we dus heel voorzichtig te werk moeten gaan.”

     

    “In het atelier van de restaurateur in Essen werd het beeld helemaal gereinigd en de verflagen verwijderd. Om het beeld te stabiliseren werd eerst het nodige onderzoek gedaan. Zo konden we de nodige structurele herstellingen doen”, vult Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, aan.

     

     

    Het boerenkrijgmonument werd helemaal in ere hersteld. - Copyright: Stichting Kempens Landschap

    Jarenlange samenwerking

    Als één van de meest schilderachtige plekken van de provincie Antwerpen, werd het centrum van Gestel in 1992 erkend als een beschermd dorpsgezicht. In 2010 startte de gemeente met de opwaardering ervan. Walter Horemans, burgemeester van Berlaar: “Daarvoor deden we een beroep op de expertise van Stichting Kempens Landschap. Onder hun coördinatie werden onder andere de pastorij en de kerkhofmuur gerestaureerd. Het was voor ons dus een logische stap om hen opnieuw in te schakelen voor de restauratie van dit monument.”

    Beleidsverantwoordelijken:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap

    Kathleen Helsen, CD&V, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap
    7

    Walter Horemans, burgemeester Berlaar

           






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-08-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     

     


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    19 | 08 | 2022

    Zilvermeer bestelt reuzegrote 3D-geprinte zonnebril bij Kamp C

     

    Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer heeft een nieuwe blikvanger, op het strand prijkt een reuzegrote zonnebril. Deze bril is 1,8 meter hoog en werd op vraag van het Zilvermeergeconstrueerd met de 3D-betonprinter van Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw. Studenten aan de bouwopleiding van de Thomas More Hogeschool deden op die manier kostbare praktijkervaring op.

     

    Op zoek naar een originele blikvanger klopte de directie van recreatiedomein Zilvermeer aan bij Kamp C. De deal om een grote zonnebril te printen met een 3D-betonprinter was snel beklonken. Studenten uit de studierichting Bachelor Bouw aan de Thomas More-campus in Geel werkten deze opdracht van A tot Z uit.

     

    “Als je zo’n object op de klassieke manier zou maken, zou er heel veel tijd kruipen in het maken van een houten bekisting op maat. Het materiaal van die bekisting zou na het betonstorten ook weggegooid moeten worden. Niets daarvan in dit geval. Met onze betonprinter hadden we de onderdelen van de bril in een mum van tijd geprint zonder bekistingsmateriaal. Het resultaat illustreert ook de grote vormvrijheid bij 3D-printen,” stelt Marijke Aerts, projectverantwoordelijke bij Kamp C.

     

    Deze opdracht is gerealiseerd binnen het EFRO-project KIEM (voluit Kennisdeling, Inspiratie, Eliminatie van barrières en Marktintroductie). “Met dat Europese project willen we de introductie van het 3D-betonprinten in de bouwsector versnellen. We doen dat door zoveel mogelijk organisaties, bedrijven, scholen en kennisinstellingen met deze techniek te laten kennismaken. Publieke uithangborden zoals deze zonnebril helpen ook een handje,”weet Kathleen Helsen, voorzitter van Kamp C en gedeputeerde voor Europese Samenwerking. “Er zullen binnenkort nog meer van die objecten opduiken op verschillende plaatsen: bij Technopolis, in de Brabanthallen, bij POM Limburg in Diepenbeek, … van een ontvangstbalie tot een fietsenstalling.”

     

    Concrete House (3D-Concrete), Beneens Bouw en Interieur, Thomas More, ViCre, Weber Belgium, Trias Architecten, provincie Antwerpen, Zilvermeer & Kamp C  – © Kamp C

     

    De zonnebril op het strand van het Zilvermeer is 1,8 meter hoog, 5 meter lang en weegt zo’n 4,5 ton. De studenten van de Thomas More Hogeschool hebben er 8 dagen aan gewerkt. De zonnebril werd geprint op de printsite van Kamp C en vervoerd in 3 delen met een vrachtwagen met een kraan.

     

    Gedeputeerde bevoegd voor recreatiedomeinen Mireille Colson is opgetogen met de mooie eyecatcher: “De provincie wil met haar recreatiedomeinen kwaliteitsvolle, betaalbare en duurzame vrije tijd aanbieden, dichtbij huis. Tijdens de warme zomerse dagen biedt het prachtige strand en de zwemvijver van het Zilvermeer verfrissing en ontspanning tijdens een deugddoende vakantie. Met de unieke eyecatcher heeft een strand een extra leuke uitstraling, goed voor de mooiste vakantiefoto’s.”

     

    Meer info

    Meer info:

    https://www.kampc.be/3dprinten

    https://www.thomasmore.be/opleidingen/professionele-bachelor/bouw/3d-concrete-printing.

    Het project is gerealiseerd mede dankzij de daadwerkelijke steun van onze partners, waaronder ook de bouwbedrijven Beneens, Vanhout en CONCRETE HOUSE.

    De projecten C3PO en KIEM hebben ertoe geleid dat CONCRETE HOUSE uitvoeringen gaat doen met 3D-geprint beton, dit voor zowel woningen als voor andere objecten. Dit zal gebeuren onder de naam 3D – CONCRETE. Meer info www.3dconcrete.be.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Kathleen Helsen, cd&v, gedeputeerde bevoegd voor Kamp C en Europese Samenwerking

    Beleidsverantwoordelijke:
    Mireille Colson, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor recreatie- en groendomeinen


    #KampC:Kamp C is hetprovinciaal Centrum voorDuurzaamheid en Innovatie in de Bouw.

    Kamp C wil lokale overheden, bouwbedrijven en burgers inspireren en activeren om over te stappen naar een duurzame samenleving. Dat doet Kamp C door neutraal en onafhankelijk advies te geven op het vlak van duurzaamheid en innovatie, en door lokale overheden en de bouwsector te betrekken bij vernieuwende projecten.






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Agendatip
    Provincie Antwerpen

    Feestelijke familiedag zet landbouw in de spotlights
    Zondag 11 september, 13 uur, provinciaal onderzoekscentrumHooibeekhoeve

    Landbouwschool Sint-Jozef uit Geel, Hooibeekhoeve en Landbouwcentrum voor Voedergewassen (LCV vzw) slaan de handen in elkaar en organiseren samen een feestelijke zondagnamiddag. Leer samen de verschillende mooie gezichten van landbouw kennen door op de grasvelden langs de tractor- en kleinveetentoonstelling van de Werkgroep Landbouw en de Kleinveebond van Geel te struinen en de landbouwomgeving te verkennen met een huifkar. Of strijk neer op ons gezellige zomerterras terwijl je kroost geniet van de springkastelen, rodeostier, exclusief doolhof, Vlaamse spelletjes, demonstraties schapendrijven, boomslepen met paarden en doggy dance.

     

    Veiligheid op landbouwwegen

    Iedereen rijdt, fietst of wandelt wel eens voorbij een tractor, maar weet je ook dat tractorbestuurders vanuit hun cabine niet alles zien gebeuren rond hen? Net zoals bij vrachtwagens, kan je vanuit een tractor ook niet alle ruimten rond het voertuig waarnemen. Bij de zogenaamde blinde hoeken kijken de bestuurders over andere weggebruikers. De Werkgroep Landbouw zal tijdens de familiedag focussen op de veiligheid op landbouwwegen en het sensibiliseren van de aanwezigen. Zo kan je plaatsnemen in een tractor en met eigen ogen zien metwelke blinde hoeken de bestuurders van landbouwvoertuigen rekening houden.

     

    Rondleiding in de stallen

    Nu we alweer een droge zomer beleven, ondervinden we aan den lijve hoe belangrijk water is. Ook op een melkveebedrijf heb je veel water nodig. Op het erf en in de melkveestallen van het provinciale onderzoekscentrum voor melkveehouderij en voedergewassen Hooibeekhoeve kom je via enkele bemande en onbemande haltes meer te weten over watergebruik, waar onze melk vandaan komt, hoe jonge kalfjes opgroeien tot sterke melkkoeien en wat er op het menu staat in de melkvee- en jongveestal. Als je de QR-codes aan de verschillende haltes wil scannen, heb je een smartphone nodig. Je kan uiteraard ook zonder smartphone de rondleiding volgen.

     

    Hooibeekhoeve grijpt deze familiedag ook graag aan om over het actuele waterproject Life ACLIMAte vertellen. Als één van de projectpartners van Life ACLIMA ondersteunt Hooibeekhoeve melkveebedrijven en akkerbouwers om op een toekomstgerichte en duurzame manier te voorzien in hun waterbehoefte. Door in te zetten op waterbesparing en -infiltratie, het verhogen van hemelwatergebruik, waterhergebruik en duurzame alternatieve waterbronnen kunnen land- en tuinbouwers beter omgaan met de dalende waterbeschikbaarheid als gevolg van klimaatverandering.

    Sfeerbeeld melkveestal Hooibeekhoeve - Copyright: Zidis photography voor provincie Antwerpen

    Vier mee onze verjaardag

    Zowel de landbouwschool als Hooibeekhoeve en het Landbouwcentrum voor Voedergewassen (LCV vzw) hebben in 2022 wat te vieren. Ze worden respectievelijk 100, 50 en 25! Redenen te over om samen op 11 september een groot feest te bouwen! Met deze familiedag willen we iedereen op een speelse en informatieve manier laten voelen en beleven wat landbouw betekent in ons dagelijks leven.

    PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

    Wanneer:
    Zondag 11 september, 13 tot 17 uur

    Waar:
    provinciaal onderzoekscentrum Hooibeekhoeve, Hooibeeksedijk 1, 2440 Geel

    Deelnameprijs:gratis
    Eet of drink je iets? Dan sponsor je Sint-Jozef (KOGEKA), de Geelse landbouwschool.

    Website:
    www.kogeka.be -  www.provincieantwerpen.be/50jaarhooibeekhoeve - www.provincieantwerpen.be > kalender

    Social media:
    www.facebook.com/events/434832551875566?ref=newsfeed







    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-08-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    De Lilse Bergen

    12 | 08 | 2022

    Recreatiegedeelte De Lilse Bergen vrijgegeven door parket en opnieuw toegankelijk

    In het provinciaal recreatiedomein De Lilse Bergen is op donderdag 11 augustus een man dood aangetroffen. Het parket startte een onderzoek en sloot daarom het recreatiegedeelte van het domein. Het recreatiegedeelte van het domein is vandaag, vrijdag 12 augustus terug open voor het publiek. 

    In het provinciaal recreatiedomein De Lilse Bergen is op donderdag 11 augustus een man dood aangetroffen. De man werd als vermist opgegeven en na een zoektocht door een redder gevonden in het water. De reanimatiepoging heeft jammer genoeg niet meer geholpen.

     

    Het parket startte een onderzoek en sloot daarom het recreatiegedeelte van het domein. De camping bleef open. Het parket heeft na het onderzoek ter plaatse het recreatiegedeelte van De Lilse Bergen vrijgegeven. Het recreatiegedeelte van het domein is vandaag, vrijdag 12 augustus terug open voor het publiek. En dit volgens de normale uren van 10.00 tot 21.00 uur. Meer info: www.delilsebergen.be

     

    De directeur en medewerkers van het domein zijn aangeslagen door het gebeuren en leven mee met de familie. De betrokken redders en de familie van de overleden persoon worden begeleid.

     

    De gerechtelijke vaststellingen zijn intussen afgerond. Voor meer informatie hierover kan u terecht bij de persverantwoordelijke van het parket.

     

    Gelieve geen vragen te stellen aan het personeel, de redders en bezoekers van De Lilse Bergen over het overlijden. Het personeel van De Lilse Bergen zal deze uit respect voor de familie niet beantwoorden. U kan terecht bij Bart Verheyen, de directeur van het domein.

     

    Beleidsverantwoordelijke:
    Mireille Colson, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor recreatiedomeinen


    Dienst:
    Bart Verheyen
    Directeur De Lilse Bergen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    11 | 08 | 2022

    Zwarte Neet wordt visvriendelijke waterloop
    Op 16 augustus starten de werken aan de nieuwe vispassage in de Zwarte Neet te Retie

    Om kwetsbare vissoorten meer kansen te geven, gaat de provincie Antwerpen een hoge visonvriendelijke stuw vervangen en de Zwarte Neet herinrichten tot een meer natuurlijke waterloop. Zo kan de beek ook beter overweg met extreme weersomstandigheden. De werken nemen ongeveer twee maanden in beslag. In die periode zal er aan de wandelbrug in wijk Hodonk een omleiding zijn voor fietsers en wandelaars.

    De Zwarte Neet is een belangrijke waterloop voor Europees beschermde vissen zoals rivierdonderpad, beekprik en kleine modderkruiper. Ter hoogte van Hodonk bevindt zich een stuw in de waterloop die het de vissen onmogelijk maakt opwaarts te zwemmen. Maar ook stroomopwaarts bevinden zich goede plekjes om te schuilen, te paaien en voedsel te vinden.

     

    Een bijkomend probleem is dat de Zwarte Neet daar veel te breed is. Daardoor daalt het waterpeil te veel in de zomer en valt de stroming grotendeels weg. Het gebrek aan water en zuurstof in de waterloop is nefast voor vissen.

    Een hoge stuw met waterval van 60 centimeter verhindert vissen om stroomopwaarts te geraken

    Weg met de stuw

    Aannemer van Raak start op dinsdag 16 augustus met het verwijderen van de stuw. Het hoogteverschil wordt geleidelijk afgebouwd dankzij een nieuwe vispassage die loopt tot de monding van het Goorneetje en daar aansluit op de bestaande bodem. Om meer variatie in het beekprofiel te krijgen, legt de provincie de helling aan als een smal zomerbed dat meandert binnen een breder winterbed. Meer afwisseling in diepte en stroomsnelheid bevordert de leefomgeving van de vissen.

    Gedeputeerde Jan de Haes vult aan: “Niet alleen vissen zullen gebaat zijn door onze ingrepen. We zorgen er ook voor dat we wateroverlast beperken. Op een hoger gelegen locatie aan de rivier komt er een kleine natuurlijke overloop naar het bos op linkeroever. Tijdens zware regenval dient dit bos met gracht als tijdelijke buffer. Een deel van het water infiltreert in de bodem, de rest loopt vertraagd terug naar de Zwarte Neet”.

    Verkeersomleiding tijdens de werken

     

    Ter hoogte van de parking aan Brand zal het werfverkeer even de baan opdraaien tot aan de toegang van de visvijver. De wandelaars en fietsers krijgen elk een omleidingsroute omdat het pad langs de Zwarte Neet niet toegankelijk zal zijn. Tijdens de werken in de directe omgeving van de wandelbrug over de Zwarte Neet is er een tijdelijke omleiding via de Leistraat en Hodonk.

    Omleiding voor de vissen?

     

    De werken in de beek laten ook de vissen niet onberoerd. Tijdens de eerste week zal de provincie daarom zoveel mogelijk vissen vangen en verderop weer veilig uitzetten.

     

    Wilt u deze visredding van nabij volgen?

    Kom dan op 17 augustus om 10u naar de parking aan Brand te Retie.

     

    Beleidsverantwoordelijke:
    Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor milieu, natuur en water


    Dienst Integraal Waterbeleid:
    Bianca Veraart, projectverantwoordelijke








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    09 | 08 | 2022

    Ontdekkingsparcours met bio-ijsjes langs de Netedijk
    PIME profileert zich als ideale pauzeplek voor fietsers en wandelaars langs de Nete

    Een tochtje langs de Nete brengt met een bries in de haren wat verkoeling tijdens de zomer. Provincie Antwerpen zorgt deze vakantiemaanden voor extra verfrissing aan de Netedijk. Zo kun je vlak naast het water alle dagen vrij terecht in de grote tuin van het Provinciaal Instituut voor Milieu-Educatie, kortweg PIME. Ideaal voor gezinnen met kinderen, die zo even tussen de bomen kunnen verpozen of op onderzoek gaan bij de poelen. De vele picknicktafels nodigen uit tot gezellig buiten eten in het groen, en tijdens het weekend kun je er terecht voor heerlijk bio-ijs!

    Vanuit de provincie vinden we het belangrijk dat mensen terecht kunnen in de natuur”, zegt gedeputeerde Jan De Haes. “De tuin van het PIME is tot nu toe vooral gekend bij schoolgaande jeugd, die er in de tuin en langs de Nete les krijgen over natuur en milieu. Wat niet iedereen weet, is dat je alle dagen het domein vrij kan bezoeken, van zonsopgang tot zonsondergang.”

    En met het nieuwe zomeraanbod wordt de tuin nog interessanter, zowel voor een korte pitstop tijdens het wandelen of fietsen, als voor een tof uitstapje met het gezin”, vervolgt gedeputeerde Mireille Colson.

    De tuin grenst aan de Netedijk en is daardoor zowel te voet als met de fiets heel gemakkelijk bereikbaar. Vanop het fiets- en wandelpad loop je er zo rechtstreeks binnen. Het moderne, witte gebouw van PIME vind je net ten zuiden van de ring van Lier.

    Iedereen is welkom om hier in onze tuin gewoon even te rusten of te ravotten, vertelt PIME-directeur Gerd Goris. “En ook voor nieuwsgierige natuuronderzoekers-in-spe valt er heel wat te beleven. Zo vind je hier een uitgebreid beleefparcours voor kinderen, waarmee ze spelenderwijs ontdekken wat er hier allemaal groeit en leeft in het water, onder de grond of tussen de bomen. Er zijn verschillende plekjes voor een zalige picknick in het groen, die je tijdens het weekend kunt afronden met een lekker ijsje.”

    Gedeputeerden Jan De Haes en Mireille Colson genieten in de PIME-tuin van een heerlijk bio-ijsje.
    Copyright: provincie Antwerpen

    Bio-ijs langs het water

    Op zaterdag en zondag vind je hier sinds kort inderdaad ook een ijskraampje met heerlijk bio-ijs.

    Ik maak al zeven jaar met veel liefde bio-ijsjes”, zegt Nahid Anwari, zaakvoerder van ‘t IJsateljee in Boortmeerbeek. “De beste en eerlijkste complimenten komen altijd van de kinderen. Als ze me zeggen dat het ijs lekker is en zelfs het beste ijs in de buurt is, dan weet ik dat het goed zit. Voor mij is biologisch de norm. Ons ijs bevat niet meer dan vier of vijf ingrediënten en alles is natuurlijk, zonder kunstmatige kleur- en smaakstoffen.”

    Op pad met de domeinwachter

    Op 28 augustus gidst de domeinwachter van Neteland je gratis rond in dit domein en de tuin van het PIME. Inschrijven kan via deze pagina.

    PRAKTISCHE INFO

    Het witte gebouw en de tuin van PIME liggen aan de Mechelsesteenweg 365, tussen Lier en Duffel. De tuin is ook rechtstreeks bereikbaar vanaf de Netedijk en ligt vlakbij fietsknooppunt 31. Je fiets plaats je makkelijk in een van de fietsenstallingen; aan de straatzijde vind je een parking voor auto’s.

     

    In de tuin van PIME vind je picknickplekken, zitbanken en een beleefparcours voor jonge kinderen.

    Ook goed om weten: bij het PIME gebouw vind je enkele openbare toiletten. Altijd handig tijdens een zomerse uitstap!

    Meer praktische info op de bereikbaarheidspagina van PIME.

    Beleidsverantwoordelijken provincie Antwerpen:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Gebiedsprogramma Kleine Nete
    Mireille Colson, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Toerisme


    dienst Gebiedsgericht Beleid:
    Marieke Gruwez, diensthoofd, T 03 240 56 64








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-08-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     

     

    Stichting Kempens Landschap

    08 | 08 | 2022

    Maisdoolhof Kempens Landschap opent 13 augustus
    Stichting Kempens Landschap organiseert zevende editie maisdoolhof

    Vanaf 13 augustus tot en met 25 september kan jong en oud weer komen verdwalen in het maisdoolhof in Beerzel, een deelgemeente van Putte. Al voor de zevende keer richt Stichting Kempens Landschap met de steun van de gemeente Putte het 6 hectare grote landbouwveld aan de Peredreef in als een labyrint waarin de bezoekers op zoek moeten naar de uitgang. 


    Afgelopen maanden werd er weer ijverig gewerkt op het landbouwveld aan de Peredreef in Beerzel. In mei werd de mais voor het doolhof op het terrein ingezaaid. Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap licht toe: “Het maisdoolhof maken is een behoorlijk intensief werkje. Vooraleer de mais wordt geplant, ontwerpt een architect het grondplan. Een landmeter gaat daarna aan de slag om de gangen op het veld uit te zetten met duizenden bamboestokjes. Vervolgens worden de maisplantjes in de gangen handmatig verwijderd en wordt regelmatig het onkruid gewied.”

     

    “Dit jaar staat het maisdoolhof in het teken van de windmolen. Dat is niet zomaar. Stichting Kempens Landschap viert dit jaar haar 25 jarig bestaan en heeft al die jaren de wind in de zeilen. De molen is ook een knipoog naar onze talrijke vrijwilligers die zich jaar in jaar uit inzetten voor onze organisatie. Denk maar aan de talrijke molenaars die onze molen doen draaien en malen”, vult Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, aan.

     

     

    Vanaf 13 augustus kan jong en oud weer verdwalen in het maisdoolhof - Copyright: Stichting Kempens Landschap

    10 000 bezoekers

    Het laatste maisdoolhof dat plaatsvond in het coronajaar van 2020 klokte af op zo’n 10 000 bezoekers. “Dat cijfer willen we zeker evenaren”, zegt Peter Gysbrechts, burgemeester van Putte. “We zijn blij dat het doolhof opnieuw kan plaatsvinden zonder enige restricties. Het is een plezier om vast te stellen dat het doolhof na al die jaren een vaste waarde is geworden in de zomermaanden. Heel wat bezoekers keren dan ook elke editie weer.”

     

    Dit jaar krijgen bezoekers ook een heerlijke appel van BelOrta aangeboden. De groente- en fruitcoöperatie die onder andere gevestigd is in Sint-Katelijne-Waver schenkt het fruit en steunt hiermee Stichting Kempens landschap. Glenn Philips van BelOrta: “Het maisdoolhof zet de land- en tuinbouw telkens op een originele manier in de kijker. Met BelOrta zetten we maar al te graag mee onze schouders onder zulke initiatieven. Onze appels bieden de bezoekers alvast enige verfrissing terwijl ze zich een weg naar de uitgang banen.”

     

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    Vanaf 13 augustus tem 31 augustus telkens tussen 11 uur en 18 uur (laatste vertrek om 17 uur). Gesloten op maandag, behalve op 15 augustus.

    Van 1 september tem 25 september, alleen in het weekend tussen 13 en 18 uur. (laatste vertrek om 17 uur)

    • 13-14-15 augustus: openingsweekend
    • 14 augustus: workshop The Djembe Boys
    • 21 & 28 augustus: DJ-optreden


    Waar:
    maisveld tussen de Peredreef en Heistseweg , Peredreef, 2580 Beerzel (bij Putte)

    Deelnameprijs:
    € 5 euro per persoon, kinderen tem 3 jaar gratis

    Website:
    https://www.kempenslandschap.be/nl/evenementen.

    Social media:
    www.facebook.com/KempensLandschap

    Meer info:
    info@kempenslandschap.be

    Organisatie:
    Het maisdoolhof is een samenwerking van Stichting Kempens Landschap, de Provincie Antwerpen en de gemeente Putte.

    Beleidsverantwoordelijken:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap

    Kathleen Helsen, CD&V, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap
    perscontact: Johny Geerinckx , M 0485 997 297






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-07-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     

     


    Agendatip
    Provincie Antwerpen

    Zomerzoektocht ‘Erik of het klein insectenboek’
    1 juli tot 31 augustus, Mechelen

    In Provinciaal groendomein Vrijbroekpark kun je deze zomer het avontuur van Erik (uit het boek ‘Erik of het klein insectenboek’) beleven. Stap in het schilderij “Wollewei” en laat je helemaal onderdompelen in het verhaal. Je gaat op ontdekking langs 9 kijkkastjes waar je de bewoners van het schilderij ontmoet.

    Deze zoektocht is gemaakt voor gezinnen, maar ook volwassenen zijn welkom en zullen er zeker van genieten. Je kunt de wandeling maken tot en met 31 augustus. De route is ongeveer 1,6 km lang en toegankelijk voor buggy’s en rolstoelen. Soms gaat de weg over graspaadjes, maar dan kun je steeds rond wandelen langs verharde wegen.

    De zoektocht is gratis, je moet niet reserveren. Je mag gewoon komen wanneer het jou past, je start aan de grote kader naast de kunstgras-tennisvelden en de pijlen met insecten wijzen jou de weg. Meer informatie vind je op onze website, www.provincieantwerpen.be > kalender Vrijbroekpark - zomerzoektocht.

    Zomerzoektocht Vrijbroekpark - Copyright: Provincie Antwerpen

    Schatten van Vlieg

    Naast de zomerzoektocht kun je ook dit jaar weer een schat van vlieg komen zoeken in het Vrijbroekpark. Rozemarijn en Basil zijn verdwaald in het Vrijbroekpark. Kun jij hen helpen om de weg naar hun huis terug te vinden? Haal je speurneus maar boven, want je moet onderweg goed ruiken om het huisje te vinden. Volg het parcours en voer de opdrachten uit. De vragen onderweg helpen je om het huis van Basil en Rozemarijn te vinden. Als je goed zoekt, vind je daar misschien ook de schat. 
    Je haalt het formulier met de route en het antwoordblad op in het bezoekerscentrum. Dat kan elke werkdag tussen 9 en 17 uur en in het weekend tussen 13 en 17 uur. Je kunt het formulier ook downloaden van de website, www.provincieantwerpen.be > kalender Vrijbroekpark – schatten van vlieg.

    PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

    Wanneer:
    1 juli tot en met 31 augustus,
    dagelijks van 9 tot 21 uur

    Waar:
    Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark,
    Ridder Dessainlaan 65,
    2800 Mechelen

    Deelnameprijs:
    gratis

    Website:
    www.provincieantwerpen.be > kalender Vrijbroekpark

    Social media:
    Zomerzoektocht: https://www.facebook.com/events/408771644549099

    Schatten van vlieg: https://www.facebook.com/events/564093171968822

    Meer info:
    Onthaal Vrijbroekpark,

    015 45 13 80

    vrijbroekpark@provincieantwerpen.be






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     

    EERSTE STOP: MUNTPLEIN BRUSSEL, VRIJDAG 22/7

    Beste dierenvriend,

    Met heel veel genoegen nodig ik u uit voor de GAIA Zomertoer 2022, die in het teken staat van onze dertigste verjaardag. Met een heuse GAIA TASTE TRUCK zullen we het land doorkruisen om u te bedanken voor uw steun aan GAIA en voor uw inzet voor het dierenwelzijn.

    Tussen 22 juli en 12 augustus houden we daarom halt met de GAIA Taste Truck in twaalf Belgische steden, waar GAIA de mensen een 100% plantaardige en dus diervriendelijke vol-au-vent zal laten proeven.

    Maar we zullen de mensen ook vragen naar hun specifieke bekommernissen en wensen betreffende het dierenwelzijn in ons land.

    Op welke thema’s hoort GAIA zich vooral of nog meer te richten? Dat wil ik graag te weten komen van u. En daarom steken we met GAIA onze voelsprieten maximaal uit deze zomer.

    VOL-AU-VENT OP GAIA’S WIJZE

    Met de keuze voor heerlijke plantaardige vol-au-vent willen we de aandacht bovendien nogmaals vestigen op de dieronwaardige omstandigheden waarin vleeskippen gehouden worden.

    In ons land komen jaarlijks 300 miljoen vleeskippen aan hun einde in de slachterij. Zij zijn daarmee de meest geslachte dieren in België en leiden een uitermate kort en treurig bestaan, waarin ze zo snel mogelijk moeten groeien in erbarmelijke omstandigheden. Deze uitermate snel groeiende rassen bereiken hun slachtgewicht van bijna 2,5 kg in 42 dagen tijd.

    Omdat ze zo snel groeien, lijden ze voortdurend gewrichtspijnen. Hun poten kunnen hun abnormale lichaamsgewicht niet dragen. Deze kreupele kippen, in feite zijn het abnormaal grote kuikens die nog amper kunnen bewegen, lijden ook aan buikzucht. Geschat wordt dat 47% van de kippen in Vlaanderen kreupel loopt.

    Tienduizenden kippen leven bovendien met 15 à 23 per vierkante meter. Naarmate de kippen groeien, wordt bewegen steeds moeilijk er pijnijker. Hun levenskwaliteit gaat voortdurend achteruit, tot ze finaal geslacht worden.

    BETTER CHICKEN COMMITMENT

    Met GAIA ben ik er het afgelopen jaar in geslaagd om de meerderheid van de supermarktketens in Belgiëhet Better Chicken Commitment (BCC) te doen ondertekenen. Met dat Commitment verbinden de supermarkten zich ertoe om vanaf 2026 geen plofkip meer aan te bieden in hun rekken, maar vlees van kippen die een iets beter leven krijgen. Dat is alvast een eerste stap in de goede richting.

    Alleen: de Belgische supermarktketens hebben het BCC vooralsnog niet ondertekend voor de door hen verkochte producten waarin kip verwerkt zit, bv. kipsalade, kip curry, chicken nuggets, enz. Voor die producten zullen zij ook na 2026 nog steeds plofkippen gebruiken. Dat wil ik koste wat het kost vermijden.

    Met de vegan vol-au-vent die we tijdens onze zomertoer serveren, reiken we de mensen een heerlijk, plantaardig alternatief voor kippenvlees aan, waardoor zij hopelijk minder of helemaal geen kippenvlees meer zullen kopen.

    GAIA’s Zomertoer gaat nu vrijdag 22 juli van start op het Muntplein in Brussel. Bij deze nodig ik u van ganser harte uit! Om te komen proeven, uw input te geven en visibiliteit aan de dierenzaak te geven. Breng dus gerust ook vrienden en familie mee!

    DATA EN LOCATIES

    - Vrijdag 22 juli in BRUSSEL, Muntplein, van 10u tot 18u.

    - Dinsdag 26 juli in NAMEN, Place de l’Ange, van 10u tot 18u.

    - Woensdag 27 juli in ANTWERPEN, Groenplaats, van 10u tot 18u.

    - Donderdag 28 juli in GENK, Stadsplein (markt), van 8u tot 13u.

    - Vrijdag 29 juli in LEUVEN, Martelarenplein, van 10u tot 18u.

    - Dinsdag 2 augustus in CHARLEROI, Place Verte, van 10u tot 18u.

    - Donderdag 4 augustus in GENT, Woodrow Wilsonplein, van 10u tot 18u.

    - Vrijdag 5 augustus in BLANKENBERGE, Zeedijk/Lippenslaan, van 10u tot 18u.

    - Dinsdag 9 augustus in DOORNIK, Grote Markt, van 10u tot 18u.

    - Woensdag 10 augustus in LUIK, Place de la Cathédrale, van 10u tot 18u.

    - Donderdag 11 augustus in EUPEN, Bergstrasse, van 10u tot 18u.

    - Vrijdag 12 augustus in AARLEN, Place de l’Office du Tourisme (rue des Faubourgs), van 10u tot 18u.

    Ik reken alvast op uw aanwezigheid om er samen een fantastische Zomertoer van te maken, met 100% plantaardige en dus diervriendelijke vol-au-vent om samen te degusteren.

     

    Met diervriendelijke groeten,


    Michel Vandenbosch
    Voorzitter van GAIA

     

     

     

     

     






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-07-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Persbericht
    Bosgroepen en Regionale Landschappen

    provincie Antwerpen

    14 | 07 | 2022

    Samen op pad breidt uit

    Minister van omgeving Zuhal Demir keurde 66 nieuwe plattelandsprojecten, verspreid over heel Vlaanderen, goed. Daarmee ondersteunt ze de sociale leefbaarheid op het platteland, stimuleert ze de lokale economie en versterkt ze de landschapskwaliteit. Een van de gekozen projecten is de wandellus in de Mosterdpot in Duffel.


    Kindvriendelijke wandellussen in en rond Mechelen

    Deze lus maakt deel uit van het wandellabel ‘Samen op pad’ dat in 2018 door het strategisch project ORIOM, Open Ruimte In en Om Mechelen, in het leven werd geroepen. Het had als doel het wandelaanbod voor kinderen in de streek te bundelen, uit te breiden en kenbaar te maken. Ze ontwikkelden onder meer een kindvriendelijke wandelkaart, te vinden op www.rlrl.be/samen-op-pad.

     

    Een herstellingsronde en verdere uitbreiding van het aanbod dringt zich op. Prioritair worden vier wandellussen aangepakt in Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Bonheiden en Willebroek met aanpassingen van de infrastructuur op het terrein om de belevingswaarde te verhogen. De investering bedraagt 55.800 euro. Daarvan wordt 65 % gesubsidieerd vanuit het Europese coronaherstelfonds. Projectaanvragen voor het ondersteunen van het platteland konden in 2021 bij de provincie ingediend worden.

     

    Foto: opening van het Curieuzeneuzemosterdpad in 2019 © Koen Fasseur

    Curieuzeneuzemosterdpad

     

    “Tijdens de coronacrisis maakten veel mensen gebruik van de lokale wandelmogelijkheden. De wandellus ‘Curieuzeneuzemosterdpad’ in ons gebied is soms minder goed begaanbaar en het speelbos werd beschadigd”, vertelt Natuurpunt conservator van de Mosterdpot, Ludo Bakkovens. “Dankzij deze subsidies kunnen we het speelbos weer herstellen en wordt er geïnvesteerd in nieuwe duurzame elementen, veilige toestellen en een infobord op maat van kinderen.”

     

    “Wij zijn heel tevreden dat minister Demir het project geselecteerd heeft en opnieuw investeert in Duffel. Zo zullen in de toekomst ook weer veel wandelaars klein en groot in De Mosterdpot kunnen spelen en genieten van de natuur,” zegt Isabel Glorie, schepen van milieu en natuur.

     

    “Deze middelen komen uit het corona-herstelfonds”, verduidelijkt Jan De Haes, gedeputeerde provincie Antwerpen voor Milieu, Natuur en Regionale Landschappen. “Hiermee kunnen we een extra boost geven aan beleving van het platteland en groene speelplekken. Tijdens de coronapandemie bleek maar al te duidelijk dat hier nog veel vraag naar was.”  

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijke:

    Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor milieu, natuur en regionale landschappen

    Isabel Glorie, schepen van milieu en natuur gemeente Duffel

    Dienst:
    Ludo Bakkovens, Natuurpunt conservator Mosterdpot

     

    Myrtle Verhaeven, “Open ruimte in en om Mechelen” (ORIOM)






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     

    PERSBERICHT

    15| 07 | 2022

    Tijdelijke uitbreiding onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen

    voor de hele  provincie Antwerpen

    Door het droge weer en de lage tot zeer lage waterstand in de onbevaarbare waterlopen breidt gouverneur Cathy Berx het huidige onttrekkingsverbod voor onbevaarbare waterlopen verder uit. Vanaf vrijdag 15 juli 2022 is er een politiebesluit van kracht dat een onttrekkingsverbod instelt op alle stroomgebieden binnen de provincie Antwerpen.

     

    Provincie Antwerpen en de Vlaamse milieumaatschappij (VMM) voeren geregeld peil- en debietmetingen uit in de waterlopen. Uit die metingen blijkt nu dat de waterpeilen in heel de provincie sterk daalden tijdens de voorbije weken. De lage waterstand bedreigt de ecologische toestand aanzienlijk. 

     

    Het door de Vlaamse droogtecommissie geadviseerde kader “ecologische kwetsbaarheid van onbevaarbare waterlopen bij droogte” wordt nu toegepast op de huidige hydrologische toestand van de onbevaarbare waterlopen in de provincie Antwerpen.

     

    De debietmetingen van de afgelopen 14 dagen tonen aan dat het vereiste ecologische minimumdebiet in nagenoeg geen van de stroomgebieden in de provincie Antwerpen wordt gehaald. Op basis van de huidige weersvoorspellingen wordt er op korte termijn geen verbetering van de toestand verwacht. Gelet op de snelle daling van de peilen en de weersomstandigheden verwachten we dat ook de stroomgebieden die het ecologische minimumdebiet momenteel nog (net) halen, snel zullen te maken krijgen met een tekort aan water.

     

    Om de ecologie in deze waterlopen te beschermen is een onttrekkingsverbod voor deze stroomgebieden essentieel. Dit verbod blijft van kracht zolang de droogte aanhoudt. De waterbeheerders in de provincie Antwerpen zullen de droogtetoestand voortdurend opvolgen. Gelet op de ernst van de situatie zal er nauwgezet toegekeken worden op de correcte naleving en zo nodig de handhaving van dit besluit.

     

    Sinds 1 januari 2022 geldt bovendien ook een permanent onttrekkingsverbod op alle ecologisch zeer kwetsbare kleine beken in de provincie Antwerpen. Dit verbod blijft uiteraard van toepassing.

    De exacte locatie van de afgebakende stroomgebieden kan u raadplegen op onderstaande kaart of via de online kaarten op onderstaande links. Het onttrekkingsverbod is enkel van toepassing op de onbevaarbare waterlopen, binnen de gehele provincie.

     

    In tegenstelling tot de waterpeilen op de onbevaarbare waterlopen is het peil van de bevaarbare waterlopen in de provincie Antwerpen vooralsnog stabiel. Uit deze waterlopen kan voorlopig nog water onttrokken worden. Let wel, dit is enkel en alleen toegestaan mits u dit gemeld heeft of over de vereiste vergunning beschikt (https://www.vlaanderen.be/watercaptatie-of-wateronttrekking-uit-een-waterloop).

     

    De stand van zaken van de onttrekkingsverboden en een interactieve kaart zijn te raadplegen via www.gouverneurantwerpen.be, https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dlm/dienst-integraal-waterbeleid/droogte/onttrekkingsverbod.html#actueelof de twitteraccount van de provinciale dienst Integraal Waterbeleid.

     

    (Ter info: de uitbreiding van het onttrekkingsverbod gaat onmiddellijk in op vrijdag 15/07/2022, maar de online kaarten zullen pas vanaf morgen zaterdag 16/07/2022 geactualiseerd zijn.)

     

    Locatie van de afgebakende stroomgebieden in de provincie Antwerpen

    Wat is een onttrekkingsverbod?

    Zo’n verbod betekent dat er geen water uit een onbevaarbare waterloop mag worden opgepompt. Er zijn wel enkele uitzonderingen van toepassing. De precieze voorwaarden zijn opgenomen in het besluit van de gouverneur. Het provinciaal onttrekkingsverbod is niet van toepassing op bevaarbare waterlopen, maar onttrekkers dienen zich wel te houden aan de richtlijnen van De Vlaamse Waterweg.

     

    Een onttrekkingsverbod is geen irrigatie- of sproeiverbod. Andere types van water zoals grondwater, water uit kanalen, gezuiverd afvalwater, e.a. mogen nog worden gebruikt voor bijvoorbeeld het irrigeren van landbouwgewassen. Wel is het cruciaal en uiterst nodig om steeds op duurzame en zuinige wijze het nog beschikbare water te gebruiken.

     

    Algemeen spaarzaam watergebruik

    Cathy Berx: “De drinkwatervoorziening blijft alsnog gewaarborgd. Het blijft meer nog dan anders noodzakelijk om omzichtig om te springen met drinkwater. Verspil het niet en gebruik het verstandig.”

     

    In bijlage

    • Politiebesluit ‘Tijdelijke Uitbreiding Onttrekkingsverbod volledige provincie Antwerpen’
    • Kaart afgebakende stroomgebieden
    • FAQ tijdelijke onttrekkingsverboden


    Sara Claes
    Senior kabinetsadviseur – communicatieverantwoordelijke gouverneur Cathy Berx

    Jan Ronsyn
    Projectverantwoordelijke – Dienst Integraal Waterbeleid Provincie Antwerpen









    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-07-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     

    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    8 | 7 | 2022

     

    Bodemscans en tractortechnologie tillen precisielandbouw naar hoger niveau
    Hooibeekhoeve least twee nieuwe tractoren met draadloze communicatie en telematicaportaal

    Waar vroeger gewerkt werd met rolmeters, hoekogen en piketten worden proefvelden vandaag uitgezet met een tractor met gps-sturing. Hooibeekhoeve in Geel neemt 2 van die ultramoderne tractoren in gebruik. De onderzoekers van het provinciaal praktijkcentrum voor voedergewassen en melkveehouderij kunnen daarmee continu gegevens verzamelen over de veldbewerkingen om bodemscans, opbrengstmetingen, gewasbeelden en taakkaarten op te maken.

     

    Eén perceel helemaal hetzelfde bemesten?

    In het VLAIO-project Precisiemest gaat Hooibeekhoeve met behulp van bodemscans en het verzamelen van data in, op en boven het land aan de slag met diverse data zoals grondsoort, totaal organische koolstof, zuurtegraad, elektrische geleiding (EC)… Na de dataverwerking volgen acties op het veld zoals variabel bemesten of online meten van de mestsamenstelling.

     

    Van links naar rechts Brent Dierckx, Ward Boets en Gert Van de Ven van Hooibeekhoeve en Tom Vindevoghel, Jan Caeyers en Tjörven Van de Velde van Steyr – Copyright: Robin Fasseur voor provincie Antwerpen

     

    Achteraf leggen de onderzoekers de link met opbrengst, kwaliteit e n nitraatresidu en wordt bekeken welke parameters waar voor een verschil kunnen zorgen. Precisielandbouw is op de juiste plaats, op het juiste moment de meest toepasselijke teeltmaatregelen nemen. De technologie van de twee nieuwe tractoren die Hooibeekhoeve in gebruik neemt, is daarbij een grote hulp. Dankzij de technologie kunnen de data geregistreerd worden en de precisiebemesting gebeuren. “Met mySTEYR.com kunnen klanten een online account aanmaken om hun tractoren te registreren, waarna de website toegang biedt tot een overzicht van de machineparken van de eigenaar. Hooibeekhoeve kan bedrijfs- en machinegegevens bewerken, hun machines in realtime observeren en procedures van machinepark, boerderij en gegevensbeheer automatiseren. Met het tabblad ‘Farm’ kunnen gebruikers snel alle landbouwgegevens analyseren. Bovendien is het compatibel met meerdere formaten, die via een draadloze bestandsoverdracht of een USB-stick kunnen worden ontvangen. Gebruikers kunnen bestanden, zoals kaarten van veldgrenzen of voorschriftkaarten voor variabele afgifte van zaden, direct naar de relevante machine sturen, voor een naadloze communicatie. Met het online S-Fleet-telematicaportaal kunnen ook snel rapporten worden gegenereerd vanuit de veldweergave of vanuit de Report Builder-functie van de software voor het opstellen van rapporten. De veldweergave kan bijvoorbeeld helpen oogst- of bodemkaarten te genereren, terwijl de Report Builder een beknopte samenvatting kan geven van de werkzaamheden die op een specifiek veld zijn verricht,”aldus Matthias Claerbout van Steyr.

     

    “Voor Hooibeekhoeve is het een grote meerwaarde dat we via deze technologie zoveel informatie kunnen vergaren. Er zijn heel veel toepassingen mogelijk. Als we bijvoorbeeld merken dat het brandstofverbruik aan de hoge kant is, kunnen we de bandenspanning van de tractoren aanpassen. Op die manier doen we niet alleen preciezer en efficiënter aan landbouw, maar investeren we ook in het milieu en leveren we een positieve bijdrage aan het klimaat,” verklaart gedeputeerde voor Landbouw Kathleen Helsen.

     

    Demonstratieproject Droogtekaarten voor aardappel en mais

    Naast variabel bemesten zorgt de tractortechnologie er ook voor dat er met de maiszaaimachine variabel gezaaid kan worden. Het project Droogtekaarten wil onder meer een antwoord formuleren op de vraag hoeveel meer of minder te zaaien op welk deel van een perceel. “De informatie uit bodemscans en satellietbeelden over de verschillende zones in het veld stelt ons in staat om zeer precieze taakkaarten te maken. Daarmee kunnen we inspelen op de heterogeniteit binnen een perceel. Zo kunnen we de opbrengst en de kwaliteit optimaliseren,” besluit onderzoeker Gert Van de Ven van Hooibeekhoeve.

    PRAKTISCHE INFO

    Meer info:
    www.provincieantwerpen.be/aanbod/dese/hooibeekhoeve/hooibeekhoeve.html

    Beleidsverantwoordelijke:
    Kathleen Helsen, cd&v, gedeputeerde voor Landbouw






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    VIRTUAFORT: digitaal Fort Lillo voorgesteld
    Slotstuk Europees project vestingsteden 'Recapture the fortress cities'

    Het Europese Interreg project ‘Recapture the Fortress Cities’ of ‘Herover de vestingsteden’ wil vergeten militair erfgoed zoals stadsomwallingen en forten opnieuw in gebruik nemen/heroveren om klimaatoverlast, betonnering en verkeersdrukte te bestrijden. Door gedempte grachten open te leggen, forten te vergroenen en in onbruik geraakte stadsomwallingen in te richten als veilige en natuurvriendelijke wandel- en fietsverbindingen krijgen dichtbebouwde stadsranden opnieuw ademruimte.


    Tijdens de Vlaamse slotbijeenkomst op 29 juni kwamen stakeholders en betrokken steden en gemeenten samen in Antwerpen en Lillo om naar elkaars ideeën te luisteren en inspiratie op te doen. Kennis, ervaringen en actieplannen uit de afgelopen twee jaar werden met elkaar gedeeld. Het is de bedoeling dat erfgoedsteden elkaar in de toekomst blijven opzoeken bij het opzetten van innovatieve projecten rond vesting- en fortenerfgoed.

     

     

    Virtual Reality als toeristische tool én meer in Lillo

    Fort Lillo staat de komende jaren voor een aantal ingrijpende werken in twee fasen: van vernieuwde riolering en wegenis tot en met ingrijpend herstel van de bastions. Erica Caluwaerts, Schepen van openbaar domein van de stad Antwerpen, “Hierbij vormt de VR-tool nu al een meerwaarde in visualisaties en betere inzichten van het ontwerp. De VR-toepassing zal een plek krijgen in fort Lillo en een toeristische trekker worden.”

     

    Jan De Haes, gedeputeerde van de Provincie Antwerpen en voorzitter van de Regionale Landschappen vult aan: “Virtuafort is een project over het verleden, heden en toekomst van Fort Lillo. Daar gaan we in de toekomst nog meer van genieten. Het fort zal een grote transformatie doormaken met een reconstructie, met meer bezoekers die naar hier komen met de Waterbus. Virtuafort zal als een handige tool worden ingezet voor de toeristische ontsluiting van Lillo.”

     

    Johan Veeckman, adjunct coördinator onroerend erfgoed stad Antwerpen “Het RFC project heeft een solide basis gelegd voor verdere ontwikkeling van ideeën en projecten. Niet alleen inhoudelijk was het een erg relevant project, maar zeker ook organisatorisch, qua samenwerking tussen de betrokken partners, zowel regionaal als internationaal.”

     

    Daniel Pletinckx (Visual Dimension) toont Virtuafort


    Iason Jongepier (UA) legt het onderzoek uit

     

    Ines Van Limbergen, Coördinator van Regionaal Landschap de Voorkempen (RLDV) “Het RFC project biedt inspiratie om zelf met de actieplannen aan de slag te gaan. We schrijven geen plannen om in de kast te belanden, maar willen dat zaken in uitvoering gaan.”

     

    Wim Debaene, RFC projectcoördinator bij de Antwerpse Regionale Landschappen, blikt terug op een geslaagde bijeenkomst. “In totaal hebben we vijf regionale stakeholders-meetings georganiseerd in de vijf deelnemende vestingsteden: Dendermonde, Lier, Herentals, Mechelen en Antwerpen-Lillo. Deze laatste stakeholdermeeting in Lillo koppelde de bereikte resultaten van het RFC project aan de verwachtingen van de partners. Dit past ook bij de aanbevelingen van Europese experten om de samenwerking tussen fortenerfgoed te laten heropleven, vertrekkend vanuit de noden en behoeften bij alle partners. Daar hebben we nu een goed zicht op. Heel vaak gaat het om vraag naar nieuwe subsidies voor inrichtingen en restauraties, anderzijds soms ook heel specifiek zoals de nood aan meer kwalitatieve archeologie of nieuwe vormen van beleving via apps en VR. Daar gaan we mee aan de slag in vervolgprojecten.”

    Frederick Bruneel, projectcoördinator Publieke Ruimte stad Antwerpen, geeft zijn visie op Virtuafort: “De VR toepassing blijkt een grote meerwaarde bij de uitwerking van het masterplan en het detailleren ervan. Daarnaast heeft het ook het draagvlak bij de bewoners vergroot, ontwerpplannen zijn immers niet altijd zo leesbaar. Als je letterlijk doorheen het plan kan wandelen, begrijp je alles beter. Virtuafort zal de beleving van Lillo enorm vergroten. Dat willen we een permanent karakter geven. De kerk van Lillo lijkt ons een ideale plaats, gekoppeld aan commerciële activiteiten binnen een ruimere onthaalfunctie.”

     

     

    Over het project

    Het RFC project is een intensieve Europese samenwerking en wordt regionaal gecoördineerd door de Antwerpse Regionale Landschappen – de Voorkempen (RLDV), Rivierenland (RLRL), Kleine en Grote Nete (RLKGN) en Schelde-Durme (RLSD). In Vlaanderen focust het project zich op de forten en stadsomwallingen in Mechelen, Lier, Herentals, Dendermonde, Lillo en Zandvliet.

    www.rldv.be/nieuws/virtuafort-lillo

    Beleidsverantwoordelijke:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor milieu en natuur en voorzitter Antwerpse Regionale Landschappen

















    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-07-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     0

    flits@hobokensepolder.be  

    In deze flits:

    • Vlinderwandeling in de Hobokense Polder
    • Natuurpunt trekt naar de Raad van Vergunningsbetwistingen
    • Expeditie Natuurpunt: ons team scoorde prachtig!
    • Natuurbeheer in onze regio
    • Hobokens Wild
    • Komende activiteiten






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-06-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Brussels Parlement verraadt de dieren

    "Een de facto vetorecht voor religieuze hardliners"

    Beste dierenvriend,

    Met lede ogen en een bloedend hart heb ik vorige week, net zoals u, moeten toezien hoe de Brusselse parlementsleden de dieren ijs- maar dan ook ijskoud in de steek gelaten hebben.

    Het voorstel voor een verbod op onverdoofd slachten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (ingediend door DéFi, Groen en Open Vld), waar we met GAIA zo voor gezwoegd en gestreden hebben, werd weggestemd door extreem laffe Brusselse parlementsleden

    42 parlementsleden stemden op 17 juni, in plenaire zitting, voor de conclusies van de parlementaire commissie Leefmilieu en Dierenwelzijn, die het verbod een week eerder verworpen had. 38 parlementsleden stemden tegen de conclusies van de commissie en stemden daarmee dus voor het verbod op onverdoofd slachten. 8 parlementsleden onthielden zich.

    Het heeft dan ook maar een paar stemmen gescheeld, maar daarmee zijn de tienduizenden dieren die verschrikkelijke pijnen zullen moeten lijden in Brussel allesbehalve geholpen.

    ALTERNATIEVE FEITEN

    Tot mijn immense teleurstelling werd het verbod dus verworpen. Het was dan ook een bijzonder zwarte dag voor de dieren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en voor al wie ook maar een greintje respect voor dierenwelzijn heeft.

    De Brusselse parlementsleden slaagden erin om het advies van wetenschappers en dierenartsen met kennis van zaken, die kristalhelder voor een verbod op onverdoofd slachten pleitten, naast zich neer te leggen alsof het niets is, en om daar nog mee weg te komen ook. Ze deden alsof de historische arresten van de twee hoogste gerechtshoven, het EU-Hof van Justitie en ons Belgisch Grondwettelijk Hof, die de Vlaamse en Waalse verboden valideerden, niet bestonden. 

    Op 17 uni werd de humaniteit jegens dieren opgeofferd aan de verstarring van religieuze hardliners. De alternative facts van de religieuze extremisten haalden het van de wetenschappelijke consensus en de wijsheid van 27 Europese en Belgische eminente rechters, die vier jaar lang alle argumenten voor en tegen onverdoofd slachten aan een diepgaand onderzoek onderwierpen. De parlementaire democratie werd in Brussel vervangen door de parlementaire theocratie.

    Denk maar aan de uitspraken van Brussels parlementslid Fouad Ahidar (one.brussels-Vooruit): “Ik kan niet geloven dat God de dieren doet lijden”. En daarmee lijden ze dus ook niet voor Ahidar en zijn geestesgenoten, waarmee de kous af was voor hen. Probleem opgelost voor deze wetenschapsontkenner. Was er een probleem eigenlijk?

    De Brusselse parlementsleden die tegen een verbod op onverdoofd slachten stemden, gaven blijk van een totaal gebrek aan eerbied en respect voor weerloze dieren. Weerloze dieren die nochtans bijzondere bescherming verdienen volgens de algemene Brusselse wetgeving inzake dierenwelzijn.

    GEVOCHTEN ALS EEN LEEUW

    Samen met u heb ik alles gedaan wat in mijn macht lag om de parlementsleden ervan bewust te maken hoezeer dieren lijden wanneer ze worden gekeeld zonder verdoving. Als deskundige sprak ik het Brussels Parlement toe en ik trok ook naar het hoofdkwartier van de PS om er, in het kamp van de tegenstander, toch iets uit de brand te slepen voor de dieren.

    Het heeft niet mogen baten en daar ben ik bijzonder verdrietig over. Kwaad ook, en diep teleurgesteld in de Brusselse politiek. In dit dossier waren vuile trucs schering en inslag om de onverzettelijke vertegenwoordigers van de religieuze gemeenschappen in Brussel op hun wenken te bedienen. 

    De Brusselse parlementsleden, die tegen het verbod stemden, hebben de volgende elementen brutaal genegeerd:

    -       De wetenschappelijke consensus waarbij de meeste wetenschappelijke experten het erover eens zijn dat zonder verdoving gekeelde dieren minutenlang kunnen lijden (tot zelfs 12 minuten voor runderen).

    -       De rechtspraak. Het EU-Hof van Justitie en het Belgisch Grondwettelijk Hof hebben geoordeeld dat de invoering van een wettelijk verbod op onverdoofd slachten (zoals bestaat in Vlaanderen en Wallonië) niet in strijd is met de vrijheid van godsdienst, maar een billijk evenwicht vormt tussen de vrijheid van godsdienst en het belang van dierenwelzijn.

    -        70% van de Brusselaars is voorstander van een verplichte verdoving. Uit de cijfers blijkt eveneens dat 35% van de moslims in het Brussels Gewest voorstander is van een verplichte verdoving, 18% van hen heeft geen mening, waaruit volgt dat 53% van de moslims in Brussel dus niet uitgesproken tegen een verbod is (Ipsos-enquête, 2021). En meer dan een derde is dus zelfs uitgesproken voor een verbod op onverdoofd slachten.

    -       De algemene Brusselse dierenwelzijnswet, die sinds 2018 erkent dat dieren voelende wezens zijn die bijzondere bescherming verdienen, aangezien zij kwetsbaar zijn.

    -       Consistentie en eerlijkheid. Partijen die in Brussel radicaal tegen waren, stemden in Vlaanderen en Wallonië wél voor een verbod.

    STRIJD NIET VOORBIJ

    Deze uiterst betreurenswaardige stemming werd breed uitgemeten in de pers en dat zal zijn gevolgen hebben. Dit thema gaat niet meer van de agenda en zal ongetwijfeld terug op tafel gelegd worden. Fouad Ahidar werd uit het partijbureau van Vooruit gezet en de Raad van Bestuur van GAIA besliste om Pierre Kompany (Les Engagés) met onmiddellijke ingang van de ledenlijst van GAIA te schrappen, omdat dit Brussels parlementslid én lid van GAIA, tegen het verbod stemde op 17 juni.

    In onderstaand lijstje ziet u welke partijen tegen het verbod gestemd hebben:

    Agora: 0 tegen, 0 voor, 1 onthouding

    Cd&v: 0 tegen, 1 voor, 0 onthoudingen

    DéFI: 2 tegen, 6 voor, 2 onthoudingen

    Ecolo: 9 tegen, 6 voor, 0 onthoudingen

    Groen: 0 tegen, 4 voor, 0 onthoudingen

    Les Engagés: 3 tegen (onder wie dus Pierre Kompany), 0 voor, 2 onthoudingen

    MR: 0 tegen, 12 voor, 1 onthouding

    N-VA: 0 tegen, 3 voor, 0 onthoudingen

    Onafhankelijken: 1 tegen, 1 voor, 0 onthoudingen

    one.brussels-Vooruit: 2 tegen, 1 voor, 0 onthoudingen

    Open Vld: 0 tegen, 2 voor, 1 onthouding

    PS: 14 tegen, 2 voor, 0 onthoudingen 

    PTB: 11 tegen, 0 voor, 0 onthoudingen

    PVDA: 1 tegen, 0 voor, 0 onthoudingen

    Vlaams Belang: 0 tegen, 1 voor, 0 onthoudingen

    GEEN EXCUSES

    GAIA eist van alle partijen en hun vertegenwoordigers in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om ook met het oog op de verkiezingen van 2024, het extreme dierenleed dat wordt veroorzaakt door onverdoofde slachtingen te erkennen en hun onvergeeflijke historische vergissing te herstellen door zich in alle duidelijkheid te engageren voor een verbod op onverdoofd slachten.

    Geen excuses. Aan het religieus uitzonderingsregime om dieren extreem te doen lijden, moet een einde gemaakt worden. Een de facto vetorecht voor religieuze hardliners (met dank aan hun politieke medestanders) die de wetenschappelijke en juridische realiteit miskennen en de dieren misprijzen, is absoluut onaanvaardbaar en uit den boze. 

    Politici moeten begrijpen dat burgers meer verwachten dan vage intentieverklaringen. En dat burgers helemaal geen waarde hechten aan goedkope electorale spelletjes en slinkse strategieën.

    De strijd is nog niet gestreden. Ik zal er alles aan doen om het dossier politiek nieuw leven in te blazen en ik zal de houding van de Brusselse parlementsleden op de voet volgen. En ik weet dat u daarbij aan mijn zijde zult staan. Hartelijk dank voor uw steun, GAIA zal de tienduizenden dieren, die op 17 juni door cynische en laffe Brusselse politici tot martelpijnen veroordeeld werden, nooit in de steek laten.

     

    Met diervriendelijke groeten,


    Michel Vandenbosch
    Voorzitter van GAIA





    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-06-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    21 | 6 | 2022

    Mobiele waterzuiveringscontainer van Life ACLIMA reikt oplossingen tegen droge zomers aan
    Land- en tuinbouwers krijgen begeleiding op maat om waterrobuust te ondernemen  


    Land- en tuinbouwbedrijven hebben af te rekenen met meer langere droogteperiodes en meer plotse en hevigere regenbuien dan vroeger. Hun bedrijfsvoering moet aan deze veranderende klimaatomstandigheden worden aangepast. Een goede waterhuishouding is immers noodzakelijk voor een succesvolle teelt. Dankzij het Europese project Life ACLIMA kunnen agrarische ondernemers via een mobiele waterzuiveringscontainer verschillende technieken en zuiveringsprocessen testen en een geschikte keuze maken op maat van hun bedrijf. Ze krijgen daarbij professionele begeleiding door experten van de proefcentra voor land- en tuinbouw in de provincie Antwerpen en van Aquafin.


    Op naar een waterrobuuste landbouw

     

    De demonstratie van de waterzuiveringscontainer is slechts een van de vele acties binnen Life ACLIMA om de waterbeschikbaarheid op land- en tuinbouwbedrijven gevoelig te verhogen. De focus van het project ligt op klimaatadaptatietrajecten. Land- en tuinbouwers worden actief begeleid en kunnen te allen tijde een beroep doen op de expertise van de praktijkcentra.

     

    “Door de huidige waterhuishouding van een bedrijf in kaart te brengen en te kijken naar waar er aanvullende waterbronnen zijn, kunnen wij waterwinsten aanreiken,” vertelt Joris De Nies, projectcoördinator van Life ACLIMA. “Met deze info en de resultaten van de mobiele zuiveringscontainer kan de land- of tuinbouwer dan aan de slag op zijn eigen bedrijf. Land- en tuinbouwers die de waterzuiveringscontainer naar hun bedrijf willen halen, kunnen via de website van Life ACLIMA intekenen voor een klimaatadaptatietraject met gratis begeleiding en demonstraties op hun bedrijf.”

     

    “Innovatie is de bron van waterrobuuste landbouw,” benadrukt Vlaams minister voor Innovatie en Landbouw Jo Brouns. “Klimaatadaptatietrajecten en het zelf kunnen uittesten van allerlei technieken op het bedrijf verlagen de drempel voor de land- en tuinbouwer om de broodnodige investeringen te maken. Bovendien sluiten acties als deze mobiele zuiveringscontainer perfect aan bij de doelstellingen van de Blue Deal om meer in te zetten op circulair watergebruik.”

     

    “Het agrobusinesscomplex is een belangrijke economische pijler in de provincie Antwerpen,” stelt gedeputeerde voor Landbouw en Europese samenwerking Kathleen Helsen. “Voor onze voedselvoorziening is veel water nodig.Door mee te stappen in het Life ACLIMA-project kunnen land- en tuinbouwers hun waterreserves zo duurzaam mogelijk op peil houden en met zo min mogelijk impact op de omgeving een zo hoog mogelijke opbrengst behalen. De experten van provinciale onderzoekcentra Hooibeekhoeve en Proefbedrijf Pluimveehouderij en die van het Proefcentrum Hoogstraten en het Proefstation voor de Groenteteelt staan geïnteresseerde land- en tuinbouwers daarvoor met raad en daad bij.” 

     

    De waterzuiveringscontainer van Life ACLIMA met van links naar rechts gedeputeerde Helsen, projectmanager Life ACLIMA Joris De Nies en de familie Pittoors van Primato - Copyright: Koen Fasseur voor provincie Antwerpen

     

    Pionier Primato

     

    De eerste demonstraties met de mobiele waterzuiveringscontainer worden uitgevoerd bij Primato in Duffel. Het familiebedrijf wordt geleid door Kevin en Colin Pittoors en Chelsey Kenis, samen met hun vaders Guy en Dany. Op een oppervlakte van 12 hectare telen ze diverse soorten tomaten, en dit zo duurzaam mogelijk. “De toenemende droogte maakt dat de huidige dakoppervlakte van de serre niet voldoende is om de waterbassins gevuld te houden. Daarom moest er gezocht worden naar alternatieve waterbronnen. Met de Itterbeek die langs het bedrijf stroomt, vroegen wij ons af of er hier misschien opportuniteiten te rapen vielen. Al wisten we in eerste instantie niet goed wat de mogelijkheden waren,” aldus Kevin Pittoors, zaakvoerder van Primato 

     

    Primato illustreert perfect hoe we met Life ACLIMAaan de slag gaan,” verduidelijk projectmanager Joris De Nies. “Dit bedrijf neemt al heel wat maatregelen om de waterbeschikbaarheid te garanderen: water opvangen in bassins, restwater hergebruiken, enzovoort. Desondanks is hun waterreserve soms toch nog onvoldoende. Het weer is steeds minder voorspelbaar, waardoor je enkel op jezelf en de beschikbare technieken van het bedrijf kunt rekenen. Zo gaan we bij Primato aan de slag met water uit de Itterbeek dat verschillende zuiveringsprocessen ondergaat voor het bij de tomatenplanten terechtkomt. Daar komt heel wat bij kijken. Met de technische ondersteuning van Pidpa zorgen we ervoor dat we enkel water zullen capteren tijdens natte periodes, waarin teveel water naar de zee vloeit, zodat het landschap er niet onder te lijden heeft.” 

     

    De waterzuiveringscontainer op jouw bedrijf?

     

    De waterzuiveringscontainer van Life ACLIMA verhuist om de 3 à 6 maanden naar een ander bedrijf. Land- en tuinbouwers die hier ook mee aan de slag willen, krijgen een mobiele container die verschillende zuiveringstoestellen kan aansturen en meerdere technieken demonstreert. Een zandfilter, actieve koolfilter en dosering met waterstofperoxide zijn ter beschikking, maar ook andere toestellen kunnen geïnstalleerd worden. Zo werd de container in het verleden al eens gebruikt voor zuiveringstechnieken gebaseerd op chloorgas en chloordioxide dosering, ultrafiltratie en papierbandfiltratie en de toepassing van ultrasone behandeling.

     

    Experten van de verschillende onderzoekcentra voor land- en tuinbouw in de provincie Antwerpen en van Aquafin zorgen bovendien voor een goede begeleiding van het traject op maat van het bedrijf.

    PRAKTISCHE INFO

    Meer info:
    www.lifeaclima.eu - www.provincieantwerpen.be - www.facebook.com/LifeAclima - www.linkedin.com - https://twitter.com/LifeAclima

    Beleidsverantwoordelijke:
    Kathleen Helsen, cd&v, gedeputeerde voor Landbouw en Europese samenwerking







    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Persuitnodiging
    Regionaal Landschap de Voorkempen

    Opening nieuwe uitkijkplatformen
    in de Voorkempen
    Woensdag 29 juni 2022, 16u, uitkijkpunt Kooldries, Brecht

    De Voorkempen, een streek met streken

    Samen mogen we trots zijn op het (h)oogverblindend landschap van de Voorkempen. Vanop vier spiksplinternieuwe uitkijkpunten ontdek je vanaf nu het landschap nog beter.

     

     

    Koester het landschap

    Door goed te kijken naar het landschap ontdek je steeds meer de kleine details die het landschap tot dé Voorkempen maken. Het LEADER project (H)Oogverblindend landschap zet de streek samen met meer dan 40 studenten in de kijker.

     

    Ontdek tijdens het openingsmoment de nieuwe fiets- en wandellussen, educatieve pakketten en de observatiepunten in Brecht, Kalmthout, Stabroek en Wuustwezel. De nieuwe uitkijkplekken tillen het landschap letterlijk en figuurlijk naar een hoger niveau.

     

    PRAKTISCHE INFO PERSMOMENT

    Wanneer:
    Woensdag 29 juni, 16u – 17u

    Waar:
    Uitkijkpunt Kooldries, Brecht
    Parking: Boudewijnstraat 20, Brecht (aan de Cuvee Hoeve)
    Hou de parking van de Cuvee Hoeve vrij. Er zijn voldoende parkeerplaatsen op de parking aan de berm van het kanaal Dessel-Schoten. Het uitkijkpunt bevindt zich op 600 meter wandelen van de parking. Voorzie enkele minuten extra wandeltijd. Er staat bewegwijzering tot aan het uitkijkpunt.

    Programma:

    16u:

    Verwelkoming door Ines Van Limbergen, Coördinator Regionaal Landschap de Voorkempen

    16u05:

    Gedeputeerde Kathleen Helsen aan het woord

    16u15:

    Karel Breugelmans, voorzitter Noordertuin van Antwerpen aan het woord

    16u25:

    Op uitkijk vanop het platform

     

    16u30:

    Aan de slag met de educatieve pakketten, praatje maken met de studenten en projectpartners bij een hapje en drankje

     

    17u:

    Einde


    Beleidsverantwoordelijke:
    Kathleen Helsen, CD&V, gedeputeerde bevoegd voor Plattelandsbeleid en voorzitter van LEADER Provincie Antwerpen

     








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!