Inhoud blog
  • Provincie Antwerpen
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Regionaal Nieuws
    van Antwerpen
    06-07-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     0

    flits@hobokensepolder.be  

    In deze flits:

    • Vlinderwandeling in de Hobokense Polder
    • Natuurpunt trekt naar de Raad van Vergunningsbetwistingen
    • Expeditie Natuurpunt: ons team scoorde prachtig!
    • Natuurbeheer in onze regio
    • Hobokens Wild
    • Komende activiteiten






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-06-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Brussels Parlement verraadt de dieren

    "Een de facto vetorecht voor religieuze hardliners"

    Beste dierenvriend,

    Met lede ogen en een bloedend hart heb ik vorige week, net zoals u, moeten toezien hoe de Brusselse parlementsleden de dieren ijs- maar dan ook ijskoud in de steek gelaten hebben.

    Het voorstel voor een verbod op onverdoofd slachten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (ingediend door DéFi, Groen en Open Vld), waar we met GAIA zo voor gezwoegd en gestreden hebben, werd weggestemd door extreem laffe Brusselse parlementsleden

    42 parlementsleden stemden op 17 juni, in plenaire zitting, voor de conclusies van de parlementaire commissie Leefmilieu en Dierenwelzijn, die het verbod een week eerder verworpen had. 38 parlementsleden stemden tegen de conclusies van de commissie en stemden daarmee dus voor het verbod op onverdoofd slachten. 8 parlementsleden onthielden zich.

    Het heeft dan ook maar een paar stemmen gescheeld, maar daarmee zijn de tienduizenden dieren die verschrikkelijke pijnen zullen moeten lijden in Brussel allesbehalve geholpen.

    ALTERNATIEVE FEITEN

    Tot mijn immense teleurstelling werd het verbod dus verworpen. Het was dan ook een bijzonder zwarte dag voor de dieren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en voor al wie ook maar een greintje respect voor dierenwelzijn heeft.

    De Brusselse parlementsleden slaagden erin om het advies van wetenschappers en dierenartsen met kennis van zaken, die kristalhelder voor een verbod op onverdoofd slachten pleitten, naast zich neer te leggen alsof het niets is, en om daar nog mee weg te komen ook. Ze deden alsof de historische arresten van de twee hoogste gerechtshoven, het EU-Hof van Justitie en ons Belgisch Grondwettelijk Hof, die de Vlaamse en Waalse verboden valideerden, niet bestonden. 

    Op 17 uni werd de humaniteit jegens dieren opgeofferd aan de verstarring van religieuze hardliners. De alternative facts van de religieuze extremisten haalden het van de wetenschappelijke consensus en de wijsheid van 27 Europese en Belgische eminente rechters, die vier jaar lang alle argumenten voor en tegen onverdoofd slachten aan een diepgaand onderzoek onderwierpen. De parlementaire democratie werd in Brussel vervangen door de parlementaire theocratie.

    Denk maar aan de uitspraken van Brussels parlementslid Fouad Ahidar (one.brussels-Vooruit): “Ik kan niet geloven dat God de dieren doet lijden”. En daarmee lijden ze dus ook niet voor Ahidar en zijn geestesgenoten, waarmee de kous af was voor hen. Probleem opgelost voor deze wetenschapsontkenner. Was er een probleem eigenlijk?

    De Brusselse parlementsleden die tegen een verbod op onverdoofd slachten stemden, gaven blijk van een totaal gebrek aan eerbied en respect voor weerloze dieren. Weerloze dieren die nochtans bijzondere bescherming verdienen volgens de algemene Brusselse wetgeving inzake dierenwelzijn.

    GEVOCHTEN ALS EEN LEEUW

    Samen met u heb ik alles gedaan wat in mijn macht lag om de parlementsleden ervan bewust te maken hoezeer dieren lijden wanneer ze worden gekeeld zonder verdoving. Als deskundige sprak ik het Brussels Parlement toe en ik trok ook naar het hoofdkwartier van de PS om er, in het kamp van de tegenstander, toch iets uit de brand te slepen voor de dieren.

    Het heeft niet mogen baten en daar ben ik bijzonder verdrietig over. Kwaad ook, en diep teleurgesteld in de Brusselse politiek. In dit dossier waren vuile trucs schering en inslag om de onverzettelijke vertegenwoordigers van de religieuze gemeenschappen in Brussel op hun wenken te bedienen. 

    De Brusselse parlementsleden, die tegen het verbod stemden, hebben de volgende elementen brutaal genegeerd:

    -       De wetenschappelijke consensus waarbij de meeste wetenschappelijke experten het erover eens zijn dat zonder verdoving gekeelde dieren minutenlang kunnen lijden (tot zelfs 12 minuten voor runderen).

    -       De rechtspraak. Het EU-Hof van Justitie en het Belgisch Grondwettelijk Hof hebben geoordeeld dat de invoering van een wettelijk verbod op onverdoofd slachten (zoals bestaat in Vlaanderen en Wallonië) niet in strijd is met de vrijheid van godsdienst, maar een billijk evenwicht vormt tussen de vrijheid van godsdienst en het belang van dierenwelzijn.

    -        70% van de Brusselaars is voorstander van een verplichte verdoving. Uit de cijfers blijkt eveneens dat 35% van de moslims in het Brussels Gewest voorstander is van een verplichte verdoving, 18% van hen heeft geen mening, waaruit volgt dat 53% van de moslims in Brussel dus niet uitgesproken tegen een verbod is (Ipsos-enquête, 2021). En meer dan een derde is dus zelfs uitgesproken voor een verbod op onverdoofd slachten.

    -       De algemene Brusselse dierenwelzijnswet, die sinds 2018 erkent dat dieren voelende wezens zijn die bijzondere bescherming verdienen, aangezien zij kwetsbaar zijn.

    -       Consistentie en eerlijkheid. Partijen die in Brussel radicaal tegen waren, stemden in Vlaanderen en Wallonië wél voor een verbod.

    STRIJD NIET VOORBIJ

    Deze uiterst betreurenswaardige stemming werd breed uitgemeten in de pers en dat zal zijn gevolgen hebben. Dit thema gaat niet meer van de agenda en zal ongetwijfeld terug op tafel gelegd worden. Fouad Ahidar werd uit het partijbureau van Vooruit gezet en de Raad van Bestuur van GAIA besliste om Pierre Kompany (Les Engagés) met onmiddellijke ingang van de ledenlijst van GAIA te schrappen, omdat dit Brussels parlementslid én lid van GAIA, tegen het verbod stemde op 17 juni.

    In onderstaand lijstje ziet u welke partijen tegen het verbod gestemd hebben:

    Agora: 0 tegen, 0 voor, 1 onthouding

    Cd&v: 0 tegen, 1 voor, 0 onthoudingen

    DéFI: 2 tegen, 6 voor, 2 onthoudingen

    Ecolo: 9 tegen, 6 voor, 0 onthoudingen

    Groen: 0 tegen, 4 voor, 0 onthoudingen

    Les Engagés: 3 tegen (onder wie dus Pierre Kompany), 0 voor, 2 onthoudingen

    MR: 0 tegen, 12 voor, 1 onthouding

    N-VA: 0 tegen, 3 voor, 0 onthoudingen

    Onafhankelijken: 1 tegen, 1 voor, 0 onthoudingen

    one.brussels-Vooruit: 2 tegen, 1 voor, 0 onthoudingen

    Open Vld: 0 tegen, 2 voor, 1 onthouding

    PS: 14 tegen, 2 voor, 0 onthoudingen 

    PTB: 11 tegen, 0 voor, 0 onthoudingen

    PVDA: 1 tegen, 0 voor, 0 onthoudingen

    Vlaams Belang: 0 tegen, 1 voor, 0 onthoudingen

    GEEN EXCUSES

    GAIA eist van alle partijen en hun vertegenwoordigers in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om ook met het oog op de verkiezingen van 2024, het extreme dierenleed dat wordt veroorzaakt door onverdoofde slachtingen te erkennen en hun onvergeeflijke historische vergissing te herstellen door zich in alle duidelijkheid te engageren voor een verbod op onverdoofd slachten.

    Geen excuses. Aan het religieus uitzonderingsregime om dieren extreem te doen lijden, moet een einde gemaakt worden. Een de facto vetorecht voor religieuze hardliners (met dank aan hun politieke medestanders) die de wetenschappelijke en juridische realiteit miskennen en de dieren misprijzen, is absoluut onaanvaardbaar en uit den boze. 

    Politici moeten begrijpen dat burgers meer verwachten dan vage intentieverklaringen. En dat burgers helemaal geen waarde hechten aan goedkope electorale spelletjes en slinkse strategieën.

    De strijd is nog niet gestreden. Ik zal er alles aan doen om het dossier politiek nieuw leven in te blazen en ik zal de houding van de Brusselse parlementsleden op de voet volgen. En ik weet dat u daarbij aan mijn zijde zult staan. Hartelijk dank voor uw steun, GAIA zal de tienduizenden dieren, die op 17 juni door cynische en laffe Brusselse politici tot martelpijnen veroordeeld werden, nooit in de steek laten.

     

    Met diervriendelijke groeten,


    Michel Vandenbosch
    Voorzitter van GAIA





    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-06-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    21 | 6 | 2022

    Mobiele waterzuiveringscontainer van Life ACLIMA reikt oplossingen tegen droge zomers aan
    Land- en tuinbouwers krijgen begeleiding op maat om waterrobuust te ondernemen  


    Land- en tuinbouwbedrijven hebben af te rekenen met meer langere droogteperiodes en meer plotse en hevigere regenbuien dan vroeger. Hun bedrijfsvoering moet aan deze veranderende klimaatomstandigheden worden aangepast. Een goede waterhuishouding is immers noodzakelijk voor een succesvolle teelt. Dankzij het Europese project Life ACLIMA kunnen agrarische ondernemers via een mobiele waterzuiveringscontainer verschillende technieken en zuiveringsprocessen testen en een geschikte keuze maken op maat van hun bedrijf. Ze krijgen daarbij professionele begeleiding door experten van de proefcentra voor land- en tuinbouw in de provincie Antwerpen en van Aquafin.


    Op naar een waterrobuuste landbouw

     

    De demonstratie van de waterzuiveringscontainer is slechts een van de vele acties binnen Life ACLIMA om de waterbeschikbaarheid op land- en tuinbouwbedrijven gevoelig te verhogen. De focus van het project ligt op klimaatadaptatietrajecten. Land- en tuinbouwers worden actief begeleid en kunnen te allen tijde een beroep doen op de expertise van de praktijkcentra.

     

    “Door de huidige waterhuishouding van een bedrijf in kaart te brengen en te kijken naar waar er aanvullende waterbronnen zijn, kunnen wij waterwinsten aanreiken,” vertelt Joris De Nies, projectcoördinator van Life ACLIMA. “Met deze info en de resultaten van de mobiele zuiveringscontainer kan de land- of tuinbouwer dan aan de slag op zijn eigen bedrijf. Land- en tuinbouwers die de waterzuiveringscontainer naar hun bedrijf willen halen, kunnen via de website van Life ACLIMA intekenen voor een klimaatadaptatietraject met gratis begeleiding en demonstraties op hun bedrijf.”

     

    “Innovatie is de bron van waterrobuuste landbouw,” benadrukt Vlaams minister voor Innovatie en Landbouw Jo Brouns. “Klimaatadaptatietrajecten en het zelf kunnen uittesten van allerlei technieken op het bedrijf verlagen de drempel voor de land- en tuinbouwer om de broodnodige investeringen te maken. Bovendien sluiten acties als deze mobiele zuiveringscontainer perfect aan bij de doelstellingen van de Blue Deal om meer in te zetten op circulair watergebruik.”

     

    “Het agrobusinesscomplex is een belangrijke economische pijler in de provincie Antwerpen,” stelt gedeputeerde voor Landbouw en Europese samenwerking Kathleen Helsen. “Voor onze voedselvoorziening is veel water nodig.Door mee te stappen in het Life ACLIMA-project kunnen land- en tuinbouwers hun waterreserves zo duurzaam mogelijk op peil houden en met zo min mogelijk impact op de omgeving een zo hoog mogelijke opbrengst behalen. De experten van provinciale onderzoekcentra Hooibeekhoeve en Proefbedrijf Pluimveehouderij en die van het Proefcentrum Hoogstraten en het Proefstation voor de Groenteteelt staan geïnteresseerde land- en tuinbouwers daarvoor met raad en daad bij.” 

     

    De waterzuiveringscontainer van Life ACLIMA met van links naar rechts gedeputeerde Helsen, projectmanager Life ACLIMA Joris De Nies en de familie Pittoors van Primato - Copyright: Koen Fasseur voor provincie Antwerpen

     

    Pionier Primato

     

    De eerste demonstraties met de mobiele waterzuiveringscontainer worden uitgevoerd bij Primato in Duffel. Het familiebedrijf wordt geleid door Kevin en Colin Pittoors en Chelsey Kenis, samen met hun vaders Guy en Dany. Op een oppervlakte van 12 hectare telen ze diverse soorten tomaten, en dit zo duurzaam mogelijk. “De toenemende droogte maakt dat de huidige dakoppervlakte van de serre niet voldoende is om de waterbassins gevuld te houden. Daarom moest er gezocht worden naar alternatieve waterbronnen. Met de Itterbeek die langs het bedrijf stroomt, vroegen wij ons af of er hier misschien opportuniteiten te rapen vielen. Al wisten we in eerste instantie niet goed wat de mogelijkheden waren,” aldus Kevin Pittoors, zaakvoerder van Primato 

     

    Primato illustreert perfect hoe we met Life ACLIMAaan de slag gaan,” verduidelijk projectmanager Joris De Nies. “Dit bedrijf neemt al heel wat maatregelen om de waterbeschikbaarheid te garanderen: water opvangen in bassins, restwater hergebruiken, enzovoort. Desondanks is hun waterreserve soms toch nog onvoldoende. Het weer is steeds minder voorspelbaar, waardoor je enkel op jezelf en de beschikbare technieken van het bedrijf kunt rekenen. Zo gaan we bij Primato aan de slag met water uit de Itterbeek dat verschillende zuiveringsprocessen ondergaat voor het bij de tomatenplanten terechtkomt. Daar komt heel wat bij kijken. Met de technische ondersteuning van Pidpa zorgen we ervoor dat we enkel water zullen capteren tijdens natte periodes, waarin teveel water naar de zee vloeit, zodat het landschap er niet onder te lijden heeft.” 

     

    De waterzuiveringscontainer op jouw bedrijf?

     

    De waterzuiveringscontainer van Life ACLIMA verhuist om de 3 à 6 maanden naar een ander bedrijf. Land- en tuinbouwers die hier ook mee aan de slag willen, krijgen een mobiele container die verschillende zuiveringstoestellen kan aansturen en meerdere technieken demonstreert. Een zandfilter, actieve koolfilter en dosering met waterstofperoxide zijn ter beschikking, maar ook andere toestellen kunnen geïnstalleerd worden. Zo werd de container in het verleden al eens gebruikt voor zuiveringstechnieken gebaseerd op chloorgas en chloordioxide dosering, ultrafiltratie en papierbandfiltratie en de toepassing van ultrasone behandeling.

     

    Experten van de verschillende onderzoekcentra voor land- en tuinbouw in de provincie Antwerpen en van Aquafin zorgen bovendien voor een goede begeleiding van het traject op maat van het bedrijf.

    PRAKTISCHE INFO

    Meer info:
    www.lifeaclima.eu - www.provincieantwerpen.be - www.facebook.com/LifeAclima - www.linkedin.com - https://twitter.com/LifeAclima

    Beleidsverantwoordelijke:
    Kathleen Helsen, cd&v, gedeputeerde voor Landbouw en Europese samenwerking







    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Persuitnodiging
    Regionaal Landschap de Voorkempen

    Opening nieuwe uitkijkplatformen
    in de Voorkempen
    Woensdag 29 juni 2022, 16u, uitkijkpunt Kooldries, Brecht

    De Voorkempen, een streek met streken

    Samen mogen we trots zijn op het (h)oogverblindend landschap van de Voorkempen. Vanop vier spiksplinternieuwe uitkijkpunten ontdek je vanaf nu het landschap nog beter.

     

     

    Koester het landschap

    Door goed te kijken naar het landschap ontdek je steeds meer de kleine details die het landschap tot dé Voorkempen maken. Het LEADER project (H)Oogverblindend landschap zet de streek samen met meer dan 40 studenten in de kijker.

     

    Ontdek tijdens het openingsmoment de nieuwe fiets- en wandellussen, educatieve pakketten en de observatiepunten in Brecht, Kalmthout, Stabroek en Wuustwezel. De nieuwe uitkijkplekken tillen het landschap letterlijk en figuurlijk naar een hoger niveau.

     

    PRAKTISCHE INFO PERSMOMENT

    Wanneer:
    Woensdag 29 juni, 16u – 17u

    Waar:
    Uitkijkpunt Kooldries, Brecht
    Parking: Boudewijnstraat 20, Brecht (aan de Cuvee Hoeve)
    Hou de parking van de Cuvee Hoeve vrij. Er zijn voldoende parkeerplaatsen op de parking aan de berm van het kanaal Dessel-Schoten. Het uitkijkpunt bevindt zich op 600 meter wandelen van de parking. Voorzie enkele minuten extra wandeltijd. Er staat bewegwijzering tot aan het uitkijkpunt.

    Programma:

    16u:

    Verwelkoming door Ines Van Limbergen, Coördinator Regionaal Landschap de Voorkempen

    16u05:

    Gedeputeerde Kathleen Helsen aan het woord

    16u15:

    Karel Breugelmans, voorzitter Noordertuin van Antwerpen aan het woord

    16u25:

    Op uitkijk vanop het platform

     

    16u30:

    Aan de slag met de educatieve pakketten, praatje maken met de studenten en projectpartners bij een hapje en drankje

     

    17u:

    Einde


    Beleidsverantwoordelijke:
    Kathleen Helsen, CD&V, gedeputeerde bevoegd voor Plattelandsbeleid en voorzitter van LEADER Provincie Antwerpen

     








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    22 | 06 | 2022

    Verstrengde maatregelen in De Nekker

    Naar aanleiding van de recente opstootjes in De Nekker voert de provincie enkele nieuwe maatregelen in.

    Heel wat mensen zoeken regelmatig de groen- en recreatiedomeinen van de provincie op. Zoals gezinnen met kinderen. Of vrienden of collega’s die graag van het water genieten bij het warme weer.

     

    Helaas vinden af en toe ook amokmakers de weg naar het domein. De veiligheid van onze bezoekers is prioriteit nummer één.

     

    Vandaar voert de provincie vanaf morgen en in samenspraak met de Stad Mechelen volgende maatregelen in:

     

    - Verplicht online ticketverkoop met identiteitsopgave, net zoals tijdens de coronaperiode. Het zal dus niet langer mogelijk zijn ter plaatse tickets te kopen aan de ingang, ook niet voor zwembad en binnenspeeltuin.

    - Het aantal toegelaten bezoekers wordt tijdelijk teruggebracht naar maximaal 3000.

    - Verder volgt er een beperking voor grote groepen.

     

    Na het weekend volgt een eerste evaluatie en worden indien nodig nog bijkomende maatregelen genomen, want iedereen (van goede wil) verdient een leuke vakantie.

    Provinciaal Recreatiedomein De Nekker - Copyright: provincie Antwerpen

    Burgemeester en gedeputeerde dringen bij minister Verlinden aan om snel werk te maken van een centrale databank, zoals die ook bestaat in het voetbal, om amokmakers uit alle recreatiedomeinen te kunnen weren.

     

    “Wij roepen minister Verlinden net zoals vorige zomer op om versneld werk te maken van mogelijkheden tot verstrengde ordehandhaving”, klinkt het bij bevoegd gedeputeerde Mireille Colson, “Begin dit jaar ontvingen de minister en de gouverneur van ons reeds een nota waarin gevraagd wordt amokmakers te kunnen weigeren.”

     

    “De maatregelen komen er na intensief overleg tussen provincie, de directie van De Nekker, lokale politie en stadsbestuur. Uiteraard zullen we de lijnen de komende weken kort houden en de situatie samen blijven monitoren”, zegt Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Mireille Colson, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor recreatie-en groendomeinen




    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    23 | 06 | 2022

    Yasmien Naciri nieuwe manager Innovatiecentrum Werk

    Het Innovatiecentrum Werk duidt na een uitgebreide selectieprocedure Yasmien Naciri aan als algemeen manager. Vanaf 1 juli zal ze de operationele en strategische leiding opnemen van dit innovatiecentrum, dat innovatieve ideeën zal uitwerken voor een beter functionerende arbeidsmarkt. Het Innovatiecentrum Werk is een initiatief van stad Antwerpen, VDAB, provincie Antwerpen en stad Turnhout. 

    Na een doorgedreven selectieprocedure selecteerde de stuurgroep van het Innovatiecentrum Werk Yasmien Naciri (30) als algemeen manager. Zij zal de verantwoordelijkheid dragen voor de dagelijkse leiding van het Innovatiecentrum Werk en een team uitbouwen waarmee ze innovatieve initiatieven zal ontwikkelen om meer mensen naar werk te leiden. Op vrijdag 1 juli treedt ze officieel aan.

    Ondernemerschap en expertise

    Yasmien Naciri is auteur, zelfstandig ondernemer en wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit Antwerpen. Ze werkte aan verschillende onderzoeksprojecten rond de arbeidsmarkt, waarbij ze onder meer focuste op de drempels die werkgevers ervaren in de zoektocht naar werknemers. Haar inzet rond dit thema resulteerde in 2015 in het ontstaan van het statuut voor student-ondernemers.

     

    Verder adviseert ze beleidsmakers en bedrijven rond sociale ongelijkheid en inclusie op de werkvloer. Naciri is ook maatschappelijk geëngageerd als covoorzitter bij de Vlaamse federatie van jeugdhuizen en jongerencentra Formaat, en als docent bij DUO for a JOB, die werkzoekende jongeren met migratieachtergrond in contact brengt met 50-plussers.

     

    De nieuwe Manager Innovatiecentrum Werk Yasmien Naciri reageert enthousiast: “Het arbeidsmarktvraagstuk ligt me nauw aan het hart. De afgelopen jaren heb ik naast mijn werk als zelfstandige, op verschillende niveaus bijgedragen rond dit vraagstuk. Het Innovatiecentrum Werk is voor mij de ideale plek om al die kennis en ervaring te centraliseren om er concreet mee aan de slag te gaan. Samen met mijn team hoop ik het arbeidsmarktvraagstuk vanuit andere invalshoeken te benaderen en vooral de huidige aanpak in vraag te stellen. Alleen op die manier kunnen we samen vooruitgang boeken en tot concrete oplossingen komen.”

    Yasmien Naciri

    Engagement

    De vier partners van het Innovatiecentrum Werk sloten in 2021 een samenwerkingsovereenkomst af voor vier jaar. Stad Antwerpen, VDAB, Provincie Antwerpen en stad Turnhout engageren zich om in totaal 600.000 euro per werkingsjaar vrij te maken. De aanstelling van een algemeen manager is een cruciale eerste stap in de realisatie van het Innovatiecentrum Werk. Samen met haar team zal Naciri concrete initiatieven uitwerken om de missie van het Innovatiecentrum Werk te laten slagen: ‘innovaties als motor voor tewerkstelling creëren.’

     

    Focus op innovatie en oplossingen

    Het aandeel werkzoekenden ten opzichte van de beroepsbevolking ligt in de provincie Antwerpen (6,9%) hoger dan het Vlaams gemiddelde (5,6%). In de stad Antwerpen (11,9%) ligt het dubbel zo hoog als het Vlaamse gemiddelde. Het Innovatiecentrum Werk heeft de ambitie om meer mensen naar werk te helpen begeleiden, Yasmien Naciri krijgt dan ook het vertrouwen om af te wijken van de klassieke recepten en out of the box te werken.

    Kathleen Helsen, provinciaal gedeputeerde bevoegd voor werk en sociale economie, geeft duiding bij het Innovatiecentrum Werk: “Het Innovatiecentrum Werk heeft een dubbele opdracht: werkgevers stimuleren om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te werven en werkzoekenden extra ondersteunen in hun zoektocht naar een job. Het team van Yasmien Naciri moet daarvoor op zoek gaan naar out of the box-oplossingen. Alle klassieke methodes worden immers al toegepast en toch blijven de uitdagingen groot. Daarom kiezen we resoluut voor innovatie: het uitwerken en toepassen van vernieuwende methodes en organisatievormen om werkzoekenden maximaal te matchen met de vele knelpuntvacatures. Dit moet leiden tot concrete acties met meetbare resultaten die opgeschaald en overgedragen kunnen worden, zodat het effect ervan over de hele provincie kan uitwaaieren.”

     

    Erica Caluwaerts, schepen voor werk stad Antwerpen, licht toe: “Ambities zijn er om te realiseren. Met deze nieuwe benadering om meer mensen aan het werk te krijgen, laten we Antwerpenaren én Antwerpse bedrijven groeien. Haar opgebouwde expertise, uitgebreide netwerk en passie voor de arbeidsmarkt zijn waardevolle bouwstenen voor deze nieuwe uitdaging: alle succes Yasmien Naciri als manager van het Innovatiecentrum Werk.”

     

    Over de samenwerking vertelt provinciaal directeur VDAB Bjorn Cuyt het volgende: “Oplossingen voor arbeidsmarktvraagstukken komen niet vanzelf en komen er ook alleen door samenwerking. Het doet VDAB veel plezier dat de provincie Antwerpen en de steden Antwerpen en Turnhout hiermee hun schouders onderzetten. Het is dan ook belangrijk dat we beroep doen op een sterke trekker. Yasmien kan ons als institutionele partners ‘uitdagen’ en samen met ons op zoek gaan naar innovatieve oplossingen."

     

    Luc Op de Beeck, schepen voor werk stad Turnhout, sluit af: “We geloven sterk in de kracht van het innovatiecentrum omdat de huidige arbeidsmarktuitdagingen fundamenteel anders benaderd zullen worden. Met de komst van Yasmien kan het innovatiecentrum echt van start en zijn we ervan overtuigd een verschil te kunnen maken voor Turnhout.“

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijke:
    Kathleen Helsen, cd&v, gedeputeerde bevoegd voor Werk en Sociale Economie

    Dienst:
    Yasmien Naciri

    Manager Innovatiecentrum Werk






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Persbericht
    Stichting Kempens Landschap

    23 | 06 | 2022

    Beschermde schrijnwerkerij wordt infopunt voor verkenning van de Rupelstreek

    Wie er een dagje op uit trekt in de Rupelstreek, kan vanaf september terecht in de oude schrijnwerkerij van de voormalige EMABB-site. In het gebouw dat vorig jaar helemaal werd gerestaureerd, ontwikkelde Stichting Kempens Landschap samen met de gemeente Boom en vzw Emabb een nieuw infopunt. Dat moet bezoekers aansporen om de Rupelstreek en het authentieke Noeveren verder te verkennen. Omdat de site het toerisme in de streek een extra boost geeft, investeerden het provinciebestuur en de Vlaamse overheid hierin ruim 48 000 euro via een Platteland Plus-project. 

     

    In de schrijnwerkerij op de EMABB-site bewerkten de schrijnwerkers vroeger het hout dat nodig was voor het werkmateriaal en de gebouwen. De zogenaamde vakwerkconstructie bestaat uit houten balken met daartussen bakstenen. Het gebouw doorstond de tand des tijds, maar was enkele jaren geleden dringend aan restauratie toe.

     

    Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap: “De meeste van deze zogenaamde vakwerkconstructies in de streek werden in de loop der tijden afgebroken. Het feit dat deze bewaard is gebleven en bovendien teruggaat tot minstens 1830, maakt dit gebouw uniek. Daarom is de restauratie met de grootste zorg voor de erfgoedwaarde gebeurd. We zijn dan ook blij dat we met de herbestemming als toeristisch infopunt dit beschermde gebouw een tweede leven kunnen geven. Het is een perfect uithangbord voor het rijke verleden van deze streek.”

     

    Verleiden tot meer

    Het onbemande infopunt is vrij te bezoeken en vooral bedoeld om bezoekers te verleiden om verder op verkenning te gaan op de EMABB-site en in de Rupelstreek. Zo kunnen ze zich bijvoorbeeld via een snuisterwand een beeld vormen van het leven op de steenbakkerij ontdekt of aan de hand van geluiden een werkbank leren kennen. Op een touchscreen zijn alle bezienswaardigheden van de streek te raadplegen.

     

    Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap licht toe: “De EMABB-site was reeds erg toeristisch georiënteerd, maar met deze Platteland Plus-investering kunnen we het aanbod naar een hoger niveau tillen. Bezoekers leren nu ook hoe de identiteit van de hele streek zich ontwikkelde. Het infopunt is bovendien geen losstaande schakel, maar maakt deel uit van een groter geheel. Zo kan je vanaf september ook het belevingscentrum in de ringoven bezoeken, waar het verhaal van de mensen achter de stenen centraal zal staan.”

     

     

    In de gerestaureerde schrijnwerkerij vind je vanaf september een toeristisch infopunt - Copyright: Renée Herremans

    Opening met Open Monumentendag

    De EMABB-site is sinds 2018 eigendom van de gemeente Boom. Het lokaal bestuur sloot een erfpachtovereenkomst af met Stichting Kempens Landschap en vzw Emabb om de restauratie en herbestemming van de site in goede banen te leiden. Burgemeester Jeroen Baert is alvast opgetogen nu de eerste fase van de restauratie zo goed als afgerond is. “De restauratie van deze site was broodnodig. Ze maakt niet alleen deel uit van het beschermde dorpsgezicht van Noeveren, maar ze kan ook voor een nieuw toeristisch elan zorgen in de streek. De opening van de site is gepland voor Open Monumentendag op 11 september. Dan kan het grote publiek deze boeiende site voor het eerst ontdekken. Die dag gooit niet alleen de schrijnwerkerij de deuren open, maar kan je ook gratis een kijkje gaan nemen in het bezoekerscentrum in de ringoven.”

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijken:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap

    perscontact: Helke Verdick, M 0484 090 597

    Kathleen Helsen, cd&v, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap
    perscontact: Johny Geerinckx , M 0485 997 297

    Jeroen Baert, burgemeester Boom
    perscontact: Patrick Poppe, M 0475 54 04 05

    Perscontact:

    Philippe De Backer, directeurStichting Kempens Landschap

    T 015 22 82 30,  M 0478 44 83 86
    E Philippe.Debacker@kempenslandschap.be

     

    Digitaal beeldmateriaal:
    Beeldmateriaal in hoge resolutie aan te vragen bij nathalie.duerinck@kempenslandschap.be

                      

                 






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    😊😊

     

     


    Agendatip
    Provincie Antwerpen

    Koor in het Vrijbroekpark
    Zondag 26 juni, 15 uur, Vrijbroekpark Mechelen

    Op zondag 26 juni sluit het Provinciaal groendomein Vrijbroekpark haar twee weken 'rozentuinen in bloei' feestelijk af met het Koor voor mensen die niet noodzakelijk kunnen zingen. Dit koor komt geregeld samen in Mechelen en bestaat uit iedereen die graag mee wil komen zingen. Dus ook jij hoort daar zondag bij.
    De editie van zondag gaat speciaal in de rozentuinen van het Vrijbroekpark door.
    In de grote rozentuin wordt er tussen de rozen gezongen met als thema van de liederen, hoe kan het ook anders, ‘de roos’.

     

    Kom je mee zingen? Breng je familie en vrienden maar mee, om 15 uur starten we. Deelnemen is gratis.

    Van al dat zingen krijg je uiteraard dorst. Kom naar de bar en koop je drank aan democratische prijzen.

    Meer informatie op www.provincieantwerpen.be > kalender Vrijbroekpark

    Koor voor mensen die niet noodzakelijk kunnen zingen - Copyright: Annick Bocklandt

    PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

    Wanneer:
    Zondag 26 juni, van 15 tot 17 uur

    Waar:
    Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark,
    Ridder Dessainlaan 65
    2800 Mechelen

    Deelnameprijs:
    gratis

    Website:
    www.provincieantwerpen.be > kalender Vrijbroekpark

    Social media:
    https://www.facebook.com/events/5156390591073262

    Meer info:
    Onthaal Vrijbroekpark,

    015 45 13 80

    vrijbroekpark@provincieantwerpen.be

    Organisatie:
    Koor voor mensen die niet noodzakelijk kunnen zingen:

    https://www.facebook.com/groups/1405721646169891






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    23 | 06 | 2022

    38 steden of gemeenten in provincie Antwerpen hebben aanbod van zomerscholen of andere speelleeractiviteiten
    Vrijwilligers kunnen zich centraal aanmelden via www.provincieantwerpenleert.be.

    In juli en augustus vinden er in de provincie Antwerpen in 37 steden en gemeenten zomerscholen en andere speelleeractiviteiten plaats. De provincie Antwerpen blijft daarmee koploper in Vlaanderen. Voor het derde jaar op rij biedt het provinciebestuur praktische en inhoudelijke ondersteuning aan. Vrijwilligers die enkele dagen mee willen lesgeven of andere activiteiten begeleiden, kunnen zich vrijblijvend aanmelden via www.provincieantwerpenleert.be

    Vorig jaar vonden er in 39 Antwerpse steden en gemeenten zomerscholen en andere speelleeractiviteiten plaats, vandaag staat de teller op 38. “Voor het tweede jaar op rij kunnen kinderen in meer dan helft van onze steden en gemeenten tijdens de grote vakantie spelenderwijs hun leerstof opfrissen en daar zijn we best wel trots op,” stelt gedeputeerde voor Flankerend Onderwijs Kathleen Helsen. “De provincie Antwerpen zorgt in haar eentje immers voor een derde van alle zomerscholen in Vlaanderen. De organisatie ligt vooral in handen van de lokale besturen. We stellen vast dat het inrichten van een zomerschool of een ander speelleerinitiatief steeds meer in hun beleid verankerd raakt. Vooral kinderen met een kwetsbaar profiel of een leerachterstand hebben daar baat bij. Toch waren zulke initiatieven vóór de coronacrisis eerder uitzondering dan regel. We mogen dus gerust spreken van een gunstige evolutie.”

     

    De initiatieven zijn zeer uiteenlopend. Het meest bekend zijn de klassieke zomerscholen. De inrichters bepalen zelf hun doelgroep: leerlingen uit kleuter- lager, secundair of buitengewoon onderwijs. Daarnaast worden er op steeds meer plaatsen zomeractiviteiten aangeboden die gecombineerd zijn met leerprikkels, zoals bijvoorbeeld een speelpleinwerking waarin af en toe aan een aantal kinderen les wordt gegeven.

     

    Een zomerschool is een kans om kinderen nog beter voor te bereiden op het volgende schooljaar,” onderstreept gedeputeerde Helsen. “Sport en spel zijn heel belangrijk en kunnen perfect aan leren gekoppeld worden. In de meeste gevallen is een halve dag voorzien om te ravotten en wordt er het andere dagdeel spelenderwijs geleerd. Meestal komen taal en rekenen aan bod, maar er wordt ook ingezet op andere vaardigheden, zoals techniek of artistieke vorming. Het plezier primeert. Het is per slot van rekening vakantie.

    (plaatsen waar een aanbod is van zomerscholen of andere speelleeractiviteiten)

    Net als de voorbije zomers kunnen de organisatoren rekenen op praktische en inhoudelijke ondersteuning vanuit het provinciebestuur. Dat aanbod breidt nog elk jaar uit. Zo voorziet de provincie onder meer in praktische draaiboeken, een vormingsaanbod voor coördinatoren en begeleiders, een lerend netwerk én een uitgebreid pakket aan didactisch materiaal en speelmateriaal. Via DocAtlas is geïnvesteerd in extra zomerkoffers met didactische materialen en spelmaterialen, onder andere voor OKAN-klassen met anderstalige nieuwkomers. Die koffers kan je gratis uitlenen.

     

    De provincie helpt ook geschikte vrijwilligers zoeken om al deze initiatieven te begeleiden. Wie enkele dagen mee wil lesgeven of aan andere activiteiten meewerken, kunnen zich centraal aanmelden www.provincieantwerpenleert.be.  Op die website staat ook een uitgebreid vormingsaanbod met basismodules over leerstrategieën, differentiatie, spelend leren, verbindend taalgebruik, enzovoort. Er zijn ook linken naar kant- en klare lesmaterialen en werkvormen.

    MEER INFO

    Meer info:
    www.provincieantwerpenleert.be

    Beleidsverantwoordelijke:
    Kathleen Helsen, cd&v, gedeputeerde voor Flankerend Onderwijsbeleid







    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-06-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    07 | 06 | 2022

    De vernieuwde Rozentuin in het Rivierenhof schittert opnieuw in volle glorie

    De volledig vernieuwde Rozentuin wordt geopend tijdens het Rozenfeest

     

    Op zondag 12 juni wordt de geheel vernieuwde Rozentuin in het Rivierenhof opnieuw geopend. Voor de renovatie werd de tuin in twee gesplitst en beide helften om de beurt op een milieuvriendelijke wijze vernieuwd.

    In juli 2020 heropende het westelijke deel van de tuin. Nu, tijdens het Rozenfeest op 12 juni 2022, zal het oostelijke deel ook terug mee schitteren.


    Milieuvriendelijke collectietuin

    In 2019 en 2020 werd het westelijke deel van de Rozentuin op een milieuvriendelijke wijze aangepakt. Vervolgens werd de oostelijke kant van de tuin op dezelfde wijze vernieuwd.

    “We maakten de bodem terug gezond door middel van uiterst innovatieve technieken, zonder chemicaliën”, licht directeur Peter Verdyck toe. “We stimuleerden goedaardige schimmels en bacteriën in de bodem tot er opnieuw een natuurlijk evenwicht werd bereikt. Een hoognodige vernieuwing, aangezien de bodem, na jaren rozen telen en bezoekers ontvangen, zeer moe was.”

     

    Een pareltje in het Rivierenhof

    De Rozentuin is een merkwaardig deel van het Rivierenhof. In de geliefde tuin valt er een grote diversiteit aan flora te bewonderen. Zo bevindt er zich in de gehele tuin een groot assortiment rozenvariëteiten, bloembollen, vaste planten, schaduwplanten en heesters. De variatie aan planten maakt de tuin minder kwetsbaar en afwisselend doorheen de verschillende seizoenen. Het assortiment vaste planten werd gekozen in samenwerking met de kenners van Tuinpunt vzw. De aangeplante heesters en bomen zijn collectieplanten, zoals bijvoorbeeld een Sneeuwklokjesboom, een Magnolia, een Albizia (slaapboom, die bij zonsondergang z’n bladeren samenvouwt) en een Styrax.

     

    Gedeputeerde Mireille Colson is fier op de vernieuwde tuin: “Al jaren blijkt dit een ware ‘hotspot’ voor vele parkbezoekers en rozenliefhebbers. Aan de noordkant van de tuin vind je zelfs een aantal keuringsrozen, rozen die meedingen naar de titel van ‘beste roos voor openbaar groen’. Rozenveredelaars sturen voor deze wedstrijd nieuwe variëteiten in, die een aantal keer per jaar anoniem door een onafhankelijke jury van rozenkenners worden gekeurd en beoordeeld. Op basis hiervan worden vervolgens de beste rozen voor openbaar groen verkozen. We hebben zelfs een eigen roos in het Rivierenhof, ‘Rosa Rivierenhof’, een  gezonde, sterk groeiende en vertakkende perkroos met een glanzend blad.”

     

    Het Rozenfeest

    De Rozentuin wordt om 12u30 plechtig heropend tijdens het Rozenfeest. Dit jaarlijks evenement vindt plaats op zondag 12 juni van 11u tot 18u in het Rivierenhof. Die dag staat de roos centraal op de verschillende ‘eilanden’ langsheen de parkdreef. Tijdens dit evenement halen een 50-tal standhouders hun beste producten of diensten boven, steeds met de roos als thema. Van creatieve workshops tot plantjes en juwelen, van een rozenbar met lekkers tot een graffitikunstenaar, er valt voor ieder wat wils te beleven.

    Een dag waar de roos centraal staat is dus de perfecte gelegenheid om de prachtige, vernieuwde Rozentuin te ontdekken.

     

     

    De geheel vernieuwde Rozentuin – Rivierenhof. - Copyright PGRA provincie Antwerpen

    MEER INFO

    Programma Rozenfeest:

    zie pretplan in bijlage

     

     

    Website:

    www.provincieantwerpen.be > Rivierenhof

     

    Social media:

    www.facebook.com > Rivierenhof

    www.instagram.com > Rivierenhof

    www.twitter.com > DeDomeinen

     

    Beleidsverantwoordelijke:

    Mireille Colson, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor recreatie- en groendomeinen

    Helke Verdick, woordvoerder

     






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     


    Agendatip
    Provincie Antwerpen

    Feest in het Prinsenpark
    Zondag 12 juni, Prinsenpark Retie

     

    50 jaar Prinsenpark, dat moet gevierd worden! Met een nieuw bezoekerscentrum, nieuwe speelzones,...  heeft het park redenen genoeg om feest te vieren. Op zondag 12 juni organiseert Prinsenpark een groot openluchtfeest met animatie, workshops, begeleide wandelingen, optredens en catering. Niet te missen dus!

     

    Groot en klein, iedereen is welkom. De toegang en deelname aan de activiteiten zijn volledig gratis. Ter plekke kan je bij het onthaal nog inschrijven voor de activiteiten, maar als je helemaal zeker wil zijn van jouw plekje reserveer je nu al via de website:

    www.provincieantwerpen.be > Feest in het Park

     

    Er is tijdelijk éénrichtingsverkeer van de Geelsebaan (baan van Retie naar Geel) naar het Prinsenpark. Terug wegrijden kan via de Molendijk. Echte slimmeriken komen per fiets: makkelijk, snel en super voor het milieu en klimaat! Er is ruime fietsparking voorzien vlakbij de feestweide.

    Feest in het Prinsenpark - Copyright: Provincie Antwerpen

    Een greep uit het programma

    Op zoek naar broedvogels in het Prinsenpark van 11 tot 13 uur

    We maken een wandeling van ca. 6 kilometer en ontdekken samen de diversiteit aan broedvogels in het Prinsenpark. We leren ook de zang van een aantal zangvogels herkennen.

     

    Voorstelling Dom - Charel & co om 13.30, 15 of 16.30 uur (steeds 30 minuten)

    ‘Dom’ is eigenzinnig interactief clownesk vertel- en circustheater met rolbanen, blaaspijpen, een haai en ook walvis maar bovenal één boodschap: ‘De Charel is niet dom, dat is hij nie; de Charel is genie!’

     

    Rondleiding nieuw bezoekerscentrum om 13.30 , 14.30 of 15.30 uur (steeds 30 minuten)

    Architect Jan Vermeulen en projectverantwoordelijke Charlotte Rubbens nemen je mee voor een informatieve toer door het nieuwe bezoekerscentrum.

     

    Het bos van morgen van 14 tot 15 uur

    Tijdens deze gevarieerde wandeling maken we samen een sprong in de tijd en bekijken we hoe, vertrekkend vanuit het vertrouwde dennenbos, het bos er binnen 50 jaar uit kan zien.

     

    Bosomvorming in een veranderend klimaat van 16 tot 17 uur

    We bekijken hoe de bossen zich de voorbije 50 jaar hebben ontwikkeld, hoe het beheer is geëvolueerd en hoe we kunnen omgaan met de klimaatopwarming.

     

    Als de activiteiten niet volzet zijn kan je ook nog ter plekke aansluiten, raadpleeg het onthaal voor het nieuwe bezoekerscentrum. Voor meer informatie en inschrijven voor de activiteiten kan je terecht op onze website: www.provincieantwerpen.be > Feest in het Park

     

    PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

    Wanneer:
    Zondag 12 juni van 13 tot 18 uur, de vogelwandeling is van 11 tot 13 uur

    Waar:
    Provinciaal Groendomein Prinsenpark
    Kastelsedijk 5
    2470 Retie

    Deelnameprijs:
    Gratis parking, toegang en animatie; hapjes en drankjes aan democratische prijzen

    Meer info:
    Onthaal Prinsenpark,
    014 37 91 74
    prinsenpark@provincieantwerpen.be






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     


    Evenementenkalender
    Arboretum Kalmthout

    Zomer in Arboretum Kalmthout

    kunstroute, speurtocht & vakantietips - juni > augustus 2022

    Juni is rozenmaand in Arboretum Kalmthout. De start van een bloeirijk en deze zomer ook een artistiek seizoen. De schaduw van eeuwenoude bomen is ideaal om te genieten van een zomerwandeling in de arboretumtuin. En tussen de bloemen- en plantenborders verrassen de 50 kunstwerken door het Noord-Antwerpse kunstplatform Kappa. Zij stellen er de hele zomer tentoon met als thema ‘Buitenstaanders’. Gelijklopend hiermee werkte Arboretum Kalmthout een speelse zomerspeurtocht uit waarin kinderen en hun familie zich kunnen onderdompelen in de wereld van kunstenaars met een hart voor de natuur.

     

    Wie de zomersfeer in het 13,5 hectare domein helemaal wil opsnuiven, kan avontuurlijk overnachten in de cocoon, een bolvormige tent zwevend tussen de bomen. Ontdek deze en vele andere hoogtepunten van het zomerprogramma.

    www.arboretumkalmthout.be/kalender

    Natuur & kunst

    De rozen bloeien
    t/m 30 juni 2022, elke dag van 10 > 17 uur

    De rozentuin van Arboretum Kalmthout beleeft in juni zijn hoogtepunt. Je vindt hem tussen de oude loods en de grote vijver, middenin de arboretumtuin. Geniet van de kleurenpracht vanop een bank in de zon of steek je neus tussen de bloemen, een heerlijk parfum! In het boekje dat je aan de balie meekrijgt, ontdek je heel wat leuke weetjes over rozen. Het verhaal achter de rozentuin van Arboretum Kalmthout is er eentje van vallen en opstaan maar vooral één van veel liefde voor de roos.

    Info & tickets:www.arboretumkalmthout.be

      In de rozentuin van Arboretum Kalmthout zorgen weelderige borders voor een onweerstaanbaar rozenparfum en instant zomergevoel. Het boekje dat bezoekers bij hun toegangsticket aangeboden krijgen biedt weetjes over de grote rozenfamilie en het verhaal achter het ontstaan van de rozentuin

    .
      Copyright: Arboretum Kalmthout

    Buitenstaanders in de tuin – Kappa kunstroute
    17 juni t/m 28 augustus 2022, elke dag van 10 > 17 uur

    Deze zomer brengt het Noord-Antwerpse Kunstplatform Kappa 50 beeldende kunstwerken als een kunstroute naar de tuin van Arboretum Kalmthout, met als thema ‘Buitenstaanders’. Met een specifieke plek in de arboretumtuin voor ogen, creëerden de kunstenaars werken waarin hun natuurlijke verbondenheid met de natuur weerspiegeld is. De Kappa-kunstenaars tonen dat ze uit het juiste hout gesneden zijn want hun werken getuigen stuk voor stuk dat buitenstaanders aandacht verdienen en dat ze welkom zijn.


    Op zondagen 3 & 31 juli 2022, telkens van 14 tot 16 uur, geven verschillende kunstenaars een woordje uitleg bij het getoonde werk over hoe hun creatie tot stand gekomen is. Een bezoek aan de kunstenaarsroute is inbegrepen in je ticket tot de arboretumtuin. Voor elke bezoeker is er een gratis cataloog beschikbaar.


    Info & tickets:www.arboretumkalmthout.be

      Deze zomer brengt het kunstplatform Kappa 50 beeldende werken naar de tuin van Arboretum Kalmthout met als thema ‘Buitenstaanders’. Voor elke bezoeker is er bij de kunstroute een gratis cataloog inbegrepen in het toegangsticket tot het provinciaal domein.


      Copyright: Arboretum Kalmthout

    Meubelontwerpen Thomas More Hogeschool
    t/m 15 juni 2022, elke dag van 10 > 17 uur

    Studenten meubelontwerp van de voortgezette opleiding van Thomas More Mechelen vonden in Arboretum Kalmthout inspiratie én hout van bijzondere bomen om mee aan de slag te gaan. Voor hun allereerste opdracht maakten ze een meubel met massief hout van de in 2021 gesneuvelde rode beuk uit de rozentuin en van een taxus, die enkele jaren geleden om veiligheidsredenen verwijderd was. In groepjes werkten de studenten aan enkele unieke ontwerpen met het gerecupereerde hout. De werken zijn te bewonderen in de rozentuin, op de border waar de rode beuk stond, en in het paviljoen in de vlindertuin. Daarna keren de meubels terug naar de Thomas More hogeschool in Mechelen, waar ze te zien zullen zijn op de eindejaartentoonstelling van de opleiding.


    Info & tickets:www.arboretumkalmthout.be

       In groepjes werkten studenten meubelontwerp van Thomas More Mechelen aan enkele unieke ontwerpen met het gerecupereerde hout van de in 2021 gevallen rode beuk in de rozentuin. De meubels, van een vuurkorf tot een tafel en enkele banken, staan er nu tijdelijk tentoon, teruggekeerd als het ware naar de plek van hun oorsprong.


      Copyright: Arboretum Kalmthout

    Kalligrafie & keramiek in de galerie
    t/m 24 juni 2022, gratis, elke dag van 10 > 17 uur

    Kalligrafie is voor Linda Truyers al jaren een passie en ook deels haar job. Samen met keramiste Els Van Hove stelt zij tentoon in de galerie. Linda Truyers gebruikt historische alfabetten maar ook moderne versies en eigen creaties. Ze ontwerpt wenskaarten, maakt werken op papier, doek, glas en keramiek (samen met Els Van Hove), en letterobjecten in hout. Werken met klei is voor Els Van Hove als werken met de vier natuurelementen. Ze maakt beeldjes, gebruiksvoorwerpen en kleine kunstwerken met letters. De meeste kunstwerken uit de galerie zijn te koop, en ook in de cadeaushop van Arboretum Kalmthout zijn de de originele spreuken in houtsnijwerk te ontdekken.


    Info:www.arboretumkalmthout.be

    Botanisch tekenen
    16 juni 2022, workshop van 9 > 16.30 uur

    Waar beter een workshop botanisch tekenen volgen dan in een botanische tuin? Schilder Jenny Van Gimst leert beginners en gevorderden verschillende teken- en aquareltechnieken aan. Inspiratie is er uiteraard in overvloed te vinden in de arboretumtuin.

    Info & inschrijven:www.arboretumkalmthout.be

    Extra datum: 15 september 2022

    Zomerspeurtocht
    1 juli t/m 31 augustus 2022, elke dag van 10 > 17 uur

    Volg de zomerspeurtocht in Arboretum Kalmthout en duik in de wereld van de natuurkunstenaars. Zet je artistieke bril op en kijk mee naar hun favoriete planten, bloemen en bomen. Er zijn leuke opdrachten en spelletjes in de arboretumtuin, en misschien maak je wel je eigen kunstwerkjes. De zomerspeurtocht brengt je middenin een botanisch paradijs op zoveel knutselideeën dat je er een vakantie lang mee kunt vullen.

    De zomerspeurtocht is ideaal voor kinderen tussen 4 en 10 jaar.

    Info & tickets:www.arboretumkalmthout.be

      Kinderen ontdekken op een speelse manier tijdens de zomerspeurtocht de 13,5 hectare arboretumtuin, een ideale activiteit voor in de zomervakantie.

      Copyright: Arboretum Kalmthout

    Zomergevoel

    Overnachten in de Cocoon
    11 juni t/m 30 september 2022

    Vanaf 11 juni 2022 kun je elke dag van de zomer exclusief logeren in hartje Arboretum Kalmthout. Na sluitingstijd krijg je voor één avond en nacht toegang tot een 165-jarig botanisch paradijs, een magisch gevoel. Geniet van 13,5 hectare tuin en overnacht er in alle rust. De Cocoon zweeft tussen de bomen en wiegt je zachtjes in slaap. Droom nu al weg en boek een onvergetelijke mini-vakantie voor twee.

    Info & tickets:www.arboretumkalmthout.be

    Tai chi in de tuin
    t/m 29 september 2022, elke donderdag, 10.30 > 12 uur

    Verwen je lichaam en geest met tai chi in de arboretumtuin. Tai chi is een harmonieuze oosterse bewegingskunst waarbij je met zo weinig mogelijk inspanning je hele lichaam beweegt in een opeenvolging van trage maar vloeiende bewegingen. Lesgever Marc Wens zoekt elke sessie een nieuw plekje uit. Zo beleef je de seizoenen telkens op een andere manier. Ook voor beginners!

    Info & tickets:www.arboretumkalmthout.be

    Piknikfabrik
    t/m 30 september 2022, 10-17 uur

    Zin in een gezellige picknick, een babbel met familie of vrienden en een wandeling door de arboretumtuin? De Piknikfabrik levert kant-en-klare lunchpakketten voor groepen van 8 tot 20 personen in het paviljoen van de vlindertuin. Hapjes en drankjes worden met zoveel mogelijk (bio-)producten uit de korte keten bereid. Picknicks zijn steeds vooraf te reserveren, contacteer hiervoor rechtstreeks de Piknikfabrik.


    Info & reserveren:www.piknikfabrik.be

      Het zomeraanbod van Terra Nova biedt avontuurlijke én betaalbare activiteiten dicht bij huis in de groen- en recreatiedomeinen van de provincie Antwerpen en in de landgoederen van Kempens Landschap. Overnachten in een zwevende cocoon in Arboretum Kalmthout is er één van. Een onvergetelijke ervaring!

      Copyright: Arboretum Kalmthout

    ALGEMENE PRAKTISCHE INFO

    Contact- & bezoekadres
    Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België
    T +32 (0)3 666 67 41
    E info@arboretumkalmthout.be

    Openingstijden
    Dagelijks van 10 tot 17 uur, ook op zon- en feestdagen.

     

    Vragen? Lees de FAQ’s

    Op de website vind je een overzicht met antwoorden op veelgestelde vragen.

    Bereikbaarheid
    Het NMBS station van Kalmthout ligt op 200 m van de ingang van Arboretum Kalmthout.
    De Fietsostrade F14 Essen-Antwerpen ligt naast het domein.
    Eigen parking + extra parking aan NMBS station Kalmthout.
    Meer informatie over bereikbaarheid op de website

    Website
    www.arboretumkalmthout.be


    Social media
    www.facebook.com/arboretumkalmthout
    twitter.com/arboretumkalmt

    www.instagram.com/arboretumkalmthout

    #arboretumkalmthout














    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-06-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     

     


    Agendatip
    Provincie Antwerpen

    Rozenweken in Vrijbroekpark
    14 tot en met 26 juni, Vrijbroekpark Mechelen

     

    Juni is de rozenmaand bij uitstek! In Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark kun je flaneren van de ene rozentuin naar de andere. De Franse rozentuin is het grootst, maar ook de botanische rozen, mosrozen en Excellence rozen zijn een bezoekje waard. In juni geven de rozen het beste van zichzelf met hun vele kleuren en soms heerlijke geuren.

    We zetten onze rozentuinen twee weken in de kijker, van dinsdag 14 juni tot en met zondag 26 juni. Gedurende deze weken kun je deelnemen aan heel wat activiteiten. Schrijf je in voor één van onze gratis geleide wandelingen of voor een interessante workshop ‘verwerken van rozenblaadjes’ of ‘courgettes verwerken’. Reserveer een High tea moment met je partner of met vrienden. Wandel je liever op eigen houtje wanneer het jou past, download dan onze doe-het-zelf wandeling door de rozentuinen.

    Kinderen kunnen in het weekend van 25 en 26 juni deelnemen aan een natuurworkshop met als thema natuur in geuren en kleuren.

    De rozenweken sluiten we feestelijk af op zondag 26 juni met het koor voor mensen die niet noodzakelijk kunnen zingen.

    Kom zeker mee genieten! Meer informatie en inschrijven voor de activiteiten doe je via onze website: www.provincieantwerpen.be > kalender Vrijbroekpark.

    Rozenweken in Vrijbroekpark - Copyright: Provincie Antwerpen

    Botanische rozendoe-het-zelfwandeling

    Tijdens de doe-het-zelfwandeling ontdek je de nieuwe ‘woonplaats’ van enkele botanische rozen. We hebben ze lang binnen de perken kunnen houden, maar nu zijn ze uitgebroken! Een 80 tal botanische rozen kreeg een nieuwe groeiplek in het park. Deze wilde rozelaars hebben nu meer ruimte om uit te groeien in een natuurlijkere omgeving dan in klassieke perken. Je vindt ze verspreid over het park terug in boskanten, ruigtes en soms zelfs klimmend in bomen. Dit betekent in de toekomst dus nog meer geur en kleur in het park! Bijkomend creëren we zo extra ruimte voor de uitbreiding van onze educatieve rozentuin. Zo kunnen we nog meer info geven over de geschiedenis van de roos.

     

    Botanische rozen?

    Het zijn de wilde voorouders van de gecultiveerde rozen die je vindt in de Franse rozentuin. De natuurlijke vorm is een struik die soms stevig kan uitgroeien. Zowel in bloeivorm, als bij bottels, twijgen en stekels vindt men een enorme variatie. Dankzij hun enkelvoudige bloemen zijn ze ook zeer toegankelijk voor bestuivers.

     

     

    High tea

     

    Op woensdag 15 juni, dinsdag 21 juni of vrijdag 24 juni kun je genieten van een gezellige high tea bij onze rozentuinen. Met de rozen op de achtergrond smul je van heerlijk gebak. Spreek af met een vriend/in en reserveer snel een plaatsje via de website, www.provincieantwerpen.be > kalender Vrijbroekpark.

    PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

    Wanneer:
    Van dinsdag 14 juni tot en met zondag 26 juni

    Waar:
    Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark,
    Ridder Dessainlaan 65,
    2800 Mechelen

    Deelnameprijs:
    afhankelijk van de activiteit,
    sommige activiteiten zijn gratis, andere zijn betalend.

    Website:
    www.provincieantwerpen.be > kalender Vrijbroekpark

    Social media:
    https://www.facebook.com/events/702114931006199


    Meer info:
    Onthaal Vrijbroekpark,
    015 45 13 80
    vrijbroekpark@provincieantwerpen.be

    Organisatie:
    Workshops ‘verwerken van rozenblaadjes’ (nog plaatsen vrij) en ‘eetbare wilde planten’ (reeds volzet), Angélique van Wildpluk: https://www.wildpluk.com/

    Workshop ‘courgettes verwerken’, moeke Marleen: https://moekemarleen.be/

    Bosbaden, Academie voor helende natuur: https://www.academie-voor-helende-natuur.be/

    Natuurworkshops voor kinderen, woudvrouw: https://woudvrouw.be/

    Koor voor mensen die niet noodzakelijk kunnen zingen: https://www.facebook.com/groups/1405721646169891/






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Agendatip

    De Schorre
    Provincie Antwerpen

    Plantendag met Kunstenaarsmarkt op Pinkstermaandag
    maandag 6 juni 2022, 10-17 uur, Gemeentelijk Park Boom

     

    De Plantendag is na twee jaar eindelijk terug én is in een nieuw jasje gestoken. Dit jaar zullen de Plantendag en de Kunstenaarsmarkt samen plaatsvinden in het Gemeentelijk park van Boom (dus uitzonderlijk niet in het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre). Er hebben 166 standhouders ingeschreven die niet alleen planten of kunst verkopen, maar ook zelfgemaakte juwelen, wenskaarten, kinderkleding, keramiek, enz. Tijdens de dag zelf kan je genieten van een hapje en een drankje en in de namiddag is er ook randanimatie voorzien. Het evenement gaat door in het Gemeentelijk park van Boom en is volledig gratis te bezoeken. Meer info kan je vinden op www.deschorre.be.

    Plantendag 2019 - Copyright: We have heart

    PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

    Wanneer:
    6 juni 2022, 10 tot 17 uur

    Waar:
    Gemeentelijk Park Boom

    Deelnameprijs:
    Gratis toegang

     

    Website:
    www.deschorre.be

    Meer info:
    onthaal@deschorre.beof 03 880 76 00








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

      

     

     

     

     

     


    Persbericht
    avAnt Onderwijs Antwerpen

    2 | 6 | 2022

    Leerlingen mode van avAnt Provinciaal Onderwijs tonen ‘a Sparkle of Nature’ op de catwalk

    Vandaag kon na een onderbreking van twee jaar de modeshow van avAnt Provinciaal Onderwijs eindelijk weer doorgaan. Ook op vrijdag 3 juni kun je de collecties van de leerling-ontwerpers nog bewonderen op een wervelende modeshow in zaal De Volkslust in Merksem.

    80 leerlingen van 8 klassen uit de richting Mode op avAnt Provinciaal Onderwijs toonden donderdagavond hun collecties aan het grote publiek en dat ging gepaard met een gezonde portie zenuwen. Het is immers twee jaar geleden dat er nog een modeshow kon doorgaan. Voor sommigen is het de allereerste keer dat ze een show ‘in het echt’ konden meemaken.

     

    Dit jaar stond de modeshow ‘a Sparkle of Nature’ in het teken van de natuur. De leerlingen gingen met dit thema aan de slag om een prikkelende collectie uit te werken. Ze ontwierpen maar liefst 151 unieke stukken die ze ook zelf aan het publiek mochten tonen als model. Die ervaring deed hen duidelijk deugd. "Ik zit in het zevende jaar Modespecialisatie en Trendstudie en vind het heel leuk dat ik de kans krijg om tijdens mijn studies deel te nemen aan een echte modeshow. Nu weet ik ook ineens wat daar allemaal bij komt kijken, een heel leuke ervaring is het. Ik kan me volledig vinden in het thema want het klimaat is een hot topic, en terecht!", aldus Jetse Kauwenberghs (18).

     

    Natuur als inspiratie

     

    Het thema ‘Natuur’ werd in alle klassen op een verschillende manier geïnterpreteerd. De leerlingen van het tweede jaar gingen aan de slag met de lijnen en vormen van microscopische beelden van bloemen en planten. Dat resulteerde onder andere in een creatief schouderstukje. Ook het vierde jaar ging voluit voor organische vormen en haalde inspiratie uit de vorm van een honingraat of een waterdruppel.

     

    Wie over de natuur nadenkt, kan vandaag niet de ogen sluiten voor enkele zwaardere thema’s. De leerlingen van het derde jaar stonden stil bij het fenomeen ‘plastic soup’ en vertrokken van materiaal dat als afval aanspoelde aan onze kusten. Visnetten maar ook petflessen en bliklipjes werden omgetoverd tot een prachtige jurk.

     

    Ook het zesde jaar trok voluit de duurzaamheidskaart. Onder het moto ‘Save the planet, recycle close’ kozen ze enkele stukken uit de kringloopwinkel. Deze stukken combineerden ze tot een totaal nieuw silhouet. Ook de modewereld begrijpt steeds beter dat de tijden van wegwerpmode achter ons liggen. De nieuwe generatie ontwerpers van avAnt is alvast klaar voor de toekomst.

    De leerlingen waren zelf model voor hun creaties  - Copyright: Provincie Antwerpen

    Een schot in de roos!

    Nathalie Symoens, leerkracht mode aan avAnt, coördineert de modeshow al acht jaar. De afgelopen twee jaar moest de school door corona noodgedwongen kiezen voor een digitale oplossing. Op de vernieuwde campus Rivierenhof werd een film gemaakt om de collectie bekend te maken en dat zorgde voor heel wat zichtbaarheid op de sociale media. Toch gaat er niks boven het échte werk: “Onze leerlingen zijn na twee jaar eens zo enthousiast om weer te kunnen deelnemen aan de modeshow. Ze kijken er een heel jaar naar uit en dat maakt het voor de docenten natuurlijk ook leuk werken. Ik had er alle vertrouwen in dat het een schot in de roos zou worden maar na vanavond weten we het zeker!”

     

    Wie zelf wil komen kijken naar de modeshow kan dat nog op vrijdag 3 juni. Voor 10 euro koop je een ticket aan de kassa.

     

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Onderwijs






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

      

     

     

     

     

     


    Persbericht
    avAnt Onderwijs Antwerpen

    2 | 6 | 2022

    Leerlingen mode van avAnt Provinciaal Onderwijs tonen ‘a Sparkle of Nature’ op de catwalk

    Vandaag kon na een onderbreking van twee jaar de modeshow van avAnt Provinciaal Onderwijs eindelijk weer doorgaan. Ook op vrijdag 3 juni kun je de collecties van de leerling-ontwerpers nog bewonderen op een wervelende modeshow in zaal De Volkslust in Merksem.

    80 leerlingen van 8 klassen uit de richting Mode op avAnt Provinciaal Onderwijs toonden donderdagavond hun collecties aan het grote publiek en dat ging gepaard met een gezonde portie zenuwen. Het is immers twee jaar geleden dat er nog een modeshow kon doorgaan. Voor sommigen is het de allereerste keer dat ze een show ‘in het echt’ konden meemaken.

     

    Dit jaar stond de modeshow ‘a Sparkle of Nature’ in het teken van de natuur. De leerlingen gingen met dit thema aan de slag om een prikkelende collectie uit te werken. Ze ontwierpen maar liefst 151 unieke stukken die ze ook zelf aan het publiek mochten tonen als model. Die ervaring deed hen duidelijk deugd. "Ik zit in het zevende jaar Modespecialisatie en Trendstudie en vind het heel leuk dat ik de kans krijg om tijdens mijn studies deel te nemen aan een echte modeshow. Nu weet ik ook ineens wat daar allemaal bij komt kijken, een heel leuke ervaring is het. Ik kan me volledig vinden in het thema want het klimaat is een hot topic, en terecht!", aldus Jetse Kauwenberghs (18).

     

    Natuur als inspiratie

     

    Het thema ‘Natuur’ werd in alle klassen op een verschillende manier geïnterpreteerd. De leerlingen van het tweede jaar gingen aan de slag met de lijnen en vormen van microscopische beelden van bloemen en planten. Dat resulteerde onder andere in een creatief schouderstukje. Ook het vierde jaar ging voluit voor organische vormen en haalde inspiratie uit de vorm van een honingraat of een waterdruppel.

     

    Wie over de natuur nadenkt, kan vandaag niet de ogen sluiten voor enkele zwaardere thema’s. De leerlingen van het derde jaar stonden stil bij het fenomeen ‘plastic soup’ en vertrokken van materiaal dat als afval aanspoelde aan onze kusten. Visnetten maar ook petflessen en bliklipjes werden omgetoverd tot een prachtige jurk.

     

    Ook het zesde jaar trok voluit de duurzaamheidskaart. Onder het moto ‘Save the planet, recycle close’ kozen ze enkele stukken uit de kringloopwinkel. Deze stukken combineerden ze tot een totaal nieuw silhouet. Ook de modewereld begrijpt steeds beter dat de tijden van wegwerpmode achter ons liggen. De nieuwe generatie ontwerpers van avAnt is alvast klaar voor de toekomst.

    De leerlingen waren zelf model voor hun creaties  - Copyright: Provincie Antwerpen

    Een schot in de roos!

    Nathalie Symoens, leerkracht mode aan avAnt, coördineert de modeshow al acht jaar. De afgelopen twee jaar moest de school door corona noodgedwongen kiezen voor een digitale oplossing. Op de vernieuwde campus Rivierenhof werd een film gemaakt om de collectie bekend te maken en dat zorgde voor heel wat zichtbaarheid op de sociale media. Toch gaat er niks boven het échte werk: “Onze leerlingen zijn na twee jaar eens zo enthousiast om weer te kunnen deelnemen aan de modeshow. Ze kijken er een heel jaar naar uit en dat maakt het voor de docenten natuurlijk ook leuk werken. Ik had er alle vertrouwen in dat het een schot in de roos zou worden maar na vanavond weten we het zeker!”

     

    Wie zelf wil komen kijken naar de modeshow kan dat nog op vrijdag 3 juni. Voor 10 euro koop je een ticket aan de kassa.

     

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Onderwijs





    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-05-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    PERSBERICHT

    20 | 05 | 2022

    Opheffing rook- en vuurverbod in provincie Antwerpen, maar blijf waakzaam in bossen, natuur- en heidegebieden.

    Vandaag stelt het Agentschap voor Natuur en Bos opnieuw risicocode geel in voor provincie Antwerpen. Sinds 20 april was code oranje van kracht wegens het hoge brandgevaar in de Antwerpse natuur – en heidegebieden en bossen.  Omwille van de hevige regenval van gisteren en de te verwachten neerslag tijdens de komende dagen wordt het rook- en vuurverbod dat sinds 4 mei van kracht was in de provincie Antwerpen opgeheven.  Wel blijven alertheid en waakzaamheid aan de orde. Het is nog steeds droog in de natuurgebieden, en daardoor blijft het risico op natuurbranden groot.


    Op 20 april kondigde het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) code oranje af voor de provincie Antwerpen omwille van het hoge brandgevaar in de natuur- en heidegebieden en bossen. Op 4 mei kondigde gouverneur Cathy Berx een politiebesluit af dat een rook – en vuurverbod oplegde in de natuur- en heidegebieden en bossen in provincie Antwerpen, evenals een verbod om er een kampvuur of vuur in open lucht te maken. Nu het Agentschap voor Natuur en Bos opnieuw overschakelt op risicocode geel voor de provincie, tekent gouverneur Cathy Berx vandaag een politiebesluit om het rook- en vuurverbod van 4 mei op te heffen.

     

    Risicocode geel

    Vanaf vandaag geldt code geel voor onze provincie. Dat betekent dat er nog steeds gevaar is, en dat voorzichtigheid en waakzaamheid aan de orde blijven. De natuur is nog steeds droog, wat het risico op natuurbrand vergroot.

     

    https://www.natuurenbos.be/brandfase-antwerpen

     

    Gouverneur Cathy Berx: “Ondanks de hevige neerslag van gisteren, blijft het ten zeerste aangewezen om in bossen, natuur- en heidegebieden voorzichtig en verstandig om te gaan met alles wat vuur kan veroorzaken. Het risico op brand in natuurgebieden en elders blijft immers hoog, aangezien de bodem en toplaag van de grond nog steeds erg droog zijn.  Blijf daarom altijd waakzaam.”

     

     

    Gouverneur Cathy Berx vertegenwoordigt de provinciale, gewestelijke (Vlaamse) of federale (Belgische) overheid in de provincie Antwerpen. In die hoedanigheid vormt de gouverneur de schakel tussen de vier bestuurlijke niveaus: de federale overheid, de Vlaamse overheid, de provincie en de steden & gemeenten. Zij woont de provincieraden bij en zit de deputatie - het politieke hart van de provincie- voor. Als commissaris van de Vlaamse regering houdt zij bestuurlijk toezicht op de gemeenten en OCMW’s en kan zij beslissingen vernietigen die strijdig zijn met de wetten, decreten en besluiten van de federale of Vlaamse regering. Als commissaris van de federale regering heeft de gouverneur vooral taken op het gebied van ordehandhaving, veiligheid en crisisbeheer.

     






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-05-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Persbericht PITO
    Provincie Antwerpen

    16 | 5 | 2022

    Twee nieuwe destillatietorens van PITO Stabroek grote troef voor opleiding tot chemische procesoperator
    Met de hypermoderne destillatietorens kunnen leerlingen van PITO en cursisten van SIRA vzw zich nog beter voorbereiden op een job in de chemiesector.

    Op maandag 16 mei werden in het laboratorium van PITO Stabroek twee nieuwe destillatietorens ingehuldigd in aanwezigheid van Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor Onderwijs en Jan Remeysen, CEO van BASF Antwerpen. De nieuwe installaties kwamen er na een intensieve samenwerking tussen PITO, het Duitse bedrijf Pilodist en enkele onderwijsprofessionals onder leiding van Bart Roggeman, leerkracht chemie in PITO Stabroek. De kosten van het project, zo’n 150.000 euro per kolom, werden gedragen door SIRA vzw, een opleidingscentrum voor procesoperators chemie, BASF Antwerpen en de provincie Antwerpen.

     

    Bijna dag op dag één jaar geleden gaf Jan Remeysen, CEO van BASF, een gastcollege aan een aantal zesdejaarsklassen van PITO Stabroek. Hij bezocht toen ook het laboratorium van de school en maakte kennis met de leerkrachten en leerlingen van de opleiding Chemische Procestechnieken. Uit die kennismaking en met de ondersteuning van SIRA VZW ontstond een project dat resulteerde in een unieke chemische installatie die leerlingen in een veilige omgeving klaarstoomt voor een job als procesoperator.

     

    V.l.n.r. Jan Remeysen (BASF), Luk Lemmens (gedeputeerde bevoegd voor Onderwijs), Bart Roggeman (PITO), Katrien Dingemans (BASF), Daniëlle Segers (PITO) en Margo Carvers (SIRA vzw) - Copyright: Provincie Antwerpen

     

    Afstemming op de arbeidsmarkt

     

    Het provinciaal onderwijs werkt al jaren intensief samen met de bedrijfswereld”, vertelt Luk Lemmens, gedeputeerde voor Onderwijs. “Als bovenlokale partner hebben we een goed zicht op de regiospecifieke context en noden en dat geldt zeker voor de chemiesector in de Antwerpse haven. Door goed af te stemmen en voortdurend te innoveren willen we kwalitatieve opleidingen aanbieden die zowel aan wensen en noden van de arbeidsmarkt tegemoet komen als aan de noden van leerlingen. Met deze nieuwe chemische installatie in PITO Stabroek maken we deze ambitie ook echt waar.

     

    Bart Roggeman geeft al 30 jaar chemie in PITO Stabroek en is de bezieler van het project: “Eigenlijk zijn we al 20 jaar naar deze destillatietorens toe aan het werken”, vertelt hij. “Onze eerste installatie werd gebouwd door de leerkrachten chemie zelf. Daarmee hadden we regelmatig problemen die eigen zijn aan het werken in een onderwijscontext; de veiligheid is natuurlijk prioritair maar ook het materiaal moet tegen een stootje kunnen. Deze nieuwe destillatietorens hebben het allemaal: de leerlingen kunnen op een veilige manier de processen leren beheersen zonder in aanraking te komen met gevaarlijke producten. Bovendien is de installatie zo opgebouwd dat een fout in één deel van het proces niet de hele keten in gevaar brengt. Er werden heel wat veiligheidsstappen ingebouwd die dat voorkomen zoals een nieuwe generatie pompen en de verwarming die zichzelf uitschakelen in gevaarlijke omstandigheden.”

    De leerlingen van het 7de jaar Chemische Procestechnieken leggen uit hoe ze de nieuwe installatie gebruiken tijdens hun opleiding - Copyright: Provincie Antwerpen


    Win-win situatie door samenwerking onderwijs en industrie


    Niet alleen de leerlingen van PITO zullen hun vaardigheden kunnen aanscherpen met behulp van de nieuwe destillatietorens. Ook heel wat cursisten van SIRA vzw, een organisatie die werkzoekenden omschoolt naar procesoperatoren, worden opgeleid in het labo van PITO. En met succes. De afgelopen 34 jaar heeft SIRA 1258 studenten aangeworven en 81% daarvan slaagde voor de opleiding. Een groot gedeelte van deze geslaagden werkt bovendien nog steeds in de chemie. Door bij te dragen aan de realisatie van de nieuwe destillatiekolommen bevestigt de organisatie haar vertrouwen in PITO als onderwijspartner.

     

    Ook chemiereus BASF stapte mee in het project. Jaarlijks biedt het bedrijf zo’n 200 stageplaatsen en duale werkplekken aan. Zo’n 80% van de procesoperators van het bedrijf komt daaruit voort en PITO is een van de hofleveranciers. Jan Remeysen, CEO van BASF Antwerpen, benadrukte nog het belang van een goede samenwerking tussen de bedrijfswereld, de overheid en het onderwijs: “We hebben vandaag in Vlaanderen en zeker ook bij BASF dringend nood aan goed opgeleide STEM-profielen. Het is de maatschappelijke verantwoordelijkheid van iedereen in Vlaanderen om meer jongeren te stimuleren om te kiezen voor een STEM-opleiding. En als we ze die richting uitsturen, dan moeten we ook zorgen voor moderne apparatuur en lesmateriaal en de begeleiding van gedreven en enthousiaste lesgevers. De leerlingen van het 7de jaar Chemische Procestechnieken die we vandaag in het labo van PITO aan het werk zien, staan morgen bij ons op de werkvloer. We zien bij BASF dus elke dag dat de samenwerking tussen onderwijs en industrie zijn vruchten afwerpt.”

     

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    16 mei van 9u tot 10u

    Waar:
    PITO Stabroek, Laageind 19, 2940 Stabroek
    T 03 561 05 00
    https://www.pitostabroek.be

     

    Beeldmateriaal: meer foto’s via WeTransfer

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Onderwijs

    Communicatie PITO Stabroek
    Raf Van Bergen, pedagogisch directeur









    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Uitgever: Natuurpunt Hobokense Polder vzw
    www.hobokensepolder.be/Groenpoort

    16 mei 2022

     

     

    Onze strijd tegen hoogbouw is niet ten einde

     

    Op 10 december 2021 tekenden Natuurpunt Hobokense Polder vzw en Natuurpunt vzw bij de provincie beroep aan tegen de omgevingsvergunning voor de bouw van een Maritieme Campus. Ondanks negatieve adviezen van zowel de Vlaamse als de provinciale administraties wees de Deputatie van de provincie Antwerpen het beroep af en bevestigde ze de vergunning. Natuurpunt overweegt om opnieuw beroep aan te tekenen, nu bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

     

    De provincie keurt de aanvraag van MCA goed

    Natuurpunt Hobokense Polder vzw en Natuurpunt vzw gingen in beroep bij de provincie tegen de goedkeuring door de stad van de omgevingsvergunning voor Reslea (vastgoedpoot van CMB) voor de bouw van een Maritieme Campus op een enclave in de Hobokense Polder.

    Ons dossier was opgebouwd met sterke juridische argumenten. Bovendien gaven zowel ANB (Agentschap voor Natuur en Bos) als VMM (Vlaamse Milieumaatschappij) tijdens het verdere onderzoek negatieve adviezen. Ook de POVC (Provinciale Omgevingsvergunningscommissie) die het hele onderzoek moet voeren, gaf een negatief samenvattend advies.

    Op 5 mei moest de provincie uiterlijk uitspraak doen. Op 13 mei werden de notulen officieel gepubliceerd. Een dag eerder, dus voor de betrokken partijen op de hoogte werden gebracht, deelde député Luk Lemmens echter al de beslissing aan een journalist van Belga mee. De vergunning werd tegen de eigen administratie (de POVC) in toch gegeven! Straf dat men zich uitlaat tegenover de pers, terwijl de partijen nog onwetend zijn…

    Op ATV gaf député Lemmens als motivering voor de goedkeuring: “We hebben hierbij maatschappelijke en economische afwegingen gemaakt. De Maritieme Campus wordt een unieke hub zonder gelijke op internationaal niveau. Er zal baanbrekend onderzoek worden geleverd.” Natuurpunt betwist het maatschappelijk en economisch belang van een Maritieme Campus helemaal niet. We verzetten ons wel tegen de keuze van de locatie. Daar is de deputatie blijkbaar overheen gestapt. Ook over onze juridische argumenten blijft men vaag.

     

    Raad voor Vergunningsbetwistingen

    De beslissing van de provincie kan je integraal terugvinden op onze website. Onze advocaten zullen deze teksten analyseren. We moeten nu onderzoeken of onze juridische argumenten afdoende tegengesproken worden. Indien dit niet het geval is, maken we een goede kans bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. We hebben een termijn van 45 dagen om ons aan te melden bij deze instantie. We houden er sterk rekening mee dat dit noodgedwongen onze volgende stap zal zijn.

     

    Alternatief?

     

     

    Intussen blijven we open staan voor dialoog. Reeds een jaar geleden deden we een voorstel. Een alternatief plan hield de splitsing in tussen hoogbouw en R&D-faciliteiten. De hoogbouw verschoven we naar de noordkant van Blue Gate, terwijl de onderzoekscentra ter plaatse konden blijven in overdekte hallen met groendaken. In een open brief aan de Stad Antwerpen hebben we dit natuurvriendelijk alternatief uitvoerig toegelicht. Helaas hebben we nooit reactie gekregen, noch van de projectontwikkelaar, noch van de stad.

     

     

    Fonds tegen hoogbouw

     

     

    De juridische procedures hebben al een flinke duit gekost. En ook nu lopen advieskosten verder op. Maar dankzij de financiële steun van vele sympathisanten en sponsors konden we tot hiertoe de kosten dragen, waarvoor zeer hartelijk dank. Uw gift is tevens een grote morele steun, die ons aanmoedigt om de strijd te blijven verder zetten.

    U kan ons nog steeds steunen door een storting op rekening BE81 5230 8065 0424 van Natuurpunt Hobokense Polder vzw met vermelding "Fonds tegen hoogbouw". Elke bijdrage, hoe klein ook, wordt zeer gewaardeerd.
     

    P.S. Onze petitie tegen MCA is op dit moment al meer dan 15.000 ondertekend.








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-05-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

      

    1. RESULTATEN PROVINCIALE WODCA-NACHT 7-8 mei 2022

    3,1%van de gecontroleerde chauffeurs blies positief (3,5% in maart 2021)

    4,4%van de gecontroleerde chauffeurs reed te snel (19% in maart 2021)

    4positieve speekseltesten

    23rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken

    Afgelopen weekend namen zowat alle politiezones van de provincie Antwerpen en de federale politie deel aan een provinciale WODCA-actie.   In de nacht van zaterdag 07/05 op zondag 08/05 controleerden politieagenten tussen 22u en 6u ’s nachts in de hele provincie Antwerpen op alcohol en drugs achter het stuur en op overdreven snelheid.

    Gouverneur Cathy Berx: “Ik dank en feliciteer alle politiezones, de Federale Wegpolitie, de medewerkers van de dienst Operationele Coördinatie en Steun van de Coördinatie- en Steundirectie, de lucht- en hondensteun van de Federale Politie, de Scheepvaartpolitie en de aspiranten van de politieschool ‘Campus Vesta’ extra hartelijk voor hun grote inzet. De professionele en gedreven inzet van de politie draagt immers substantieel bij tot een grotere pakkans én tot het onder controle houden en terugdringen van de weekendongevallen in de provincie Antwerpen. Niet enkel afgelopen weekend, maar alle weekends van het jaar.“

    Resultaten WODCA-snelheidscontroles nacht 07-08 mei 2022

    8.437 bestuurders werden op snelheid gecontroleerd. Daarvan reden er371 te snel (4,4%)(19% in maart 2021).

    Let wel: omwille van de corona-maatregelen in maart 2021  (nachtklok, horeca gesloten) waren er beduidend minder controles op snelheid (502) en waren de WODCA-uren aangepast. 

     Resultaten WODCA-alcoholcontroles

    4.953 bestuurders werden aan een alcoholcontrole onderworpen, waarvan 152 bestuurders een positieve ademtest aflegden (3,1%) (1.665 bestuurders in maart 2021 oftewel 3,5% in maart 2021).  Van de 152 bestuurders die meer dan de toegelaten 0,5 promille alcohol in het bloed hadden, hadden 89 bestuurders zelfs meer dan 0,8 promille in het bloed (58%)(58% in maart 2021).

    Resultaten WODCA-drugscontroles

    Bij 6chauffeurs werd een speekseltest afgenomen.4 chauffeurs testten positief op de speekseltest en moesten een bloedproef ondergaan (66%)(44% in maart 2021).

    Ingetrokken rijbewijzen

    23 rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken.

    Toelichting bij de cijfers van de controlenacht van 7 op 8 mei 2022:

    Gouverneur Cathy Berx: “Tijdens de nacht van zaterdag op zondag reed 4.4%van de gecontroleerde bestuurders te snel. Al is dit een daling ten opzichte van het gemiddelde percentage van het hele jaar 2021 (7.6% in totaal, een daling van 3.2 %), het aantal snelheidsduivels op de baan blijft te hoog.

    Verder reed 3.1%van de gecontroleerde bestuurders afgelopen zaterdag onder invloed van alcohol. In vergelijking met de resultaten van het volledige jaar 2021 (3,0%) en van de provinciale WODCA-nacht in maart 2021 (3.5%) is er helaas amper of geen verbetering. Bovendien blijkt opnieuw dat van de bestuurders die een positieve ademtest aflegden, het ruime merendeel (58%) méér dan 0.8 promille in het bloed heeft.  Opvallend is dat dit cijfer al gedurende enkele jaren buitengewoon hoog ligt (volledig jaar 2021 = 61%, maart 2021 = 58%). Voor velen betekent drinken blijkbaar doordrinken. Het bewijst opnieuw dat ‘glazen tellen’ écht niet lukt, wat erg verontrust.

    2. WODCA-RESULTATEN 2021

    Stijging van21%van het aantal nachtelijke weekendongevallen (335 in 2021/277 in 2020) 

    3dodelijk verkeerslachtoffer tijdens weekendavonden– en nachten (2020 = 7)

    59zwaargewonden tijdens weekendavonden – en nachten  (2020 = 41)         

    7,8%van de gecontroleerde chauffeurs reed te snel (2020 = 9,9%)

    3,8%van de gecontroleerde bestuurders dronk te veel (2020 = 3%)

    272bestuurders legden positieve speekseltest af (2020 = 298)

    46% van wie een speekseltest onderging, was onder invloed van drugs (2020 = 61%)

     

    Toelichting bij de WODCA-cijfers van 2021 door gouverneur Cathy Berx:

    “De twee voorbije jaren waren door de uitbraak van de pandemie op heel wat vlakken uitzonderlijk.  Ook voor de wekelijkse en de provinciale grootschalige WODCA-controles waren de gevolgen groot. Door maatregelen zoals de avond- en nachtklok en de volledige sluiting of aangepaste sluitingsuren van de horeca in 2020 en/of in 2021 waren er tijdens de nachtelijke WODCA-uren (vrijdag- en zaterdagnacht tussen 22u en 8u en zondagnacht tussen 22u en 6u) beduidend minder bestuurders op de baan.

    Jammer genoeg stellen we wel vast dat het aantal nachtelijke ongevallen in 2021 aanzienlijk steeg (21%).  Gelukkig daalde ook het aantal dodelijke verkeersslachtoffers –eindelijk- aanzienlijk.  In 2020 lieten maar liefst 7 personen het leven door nachtelijke weekendongevallen in onze provincie. In 2021 betreuren we 3 dodelijke slachtoffers door een nachtelijk weekendongeval. De cijfers zijn allicht mede te verklaren door de corona-maatregelen. Tot 8 mei 2021 gold een nachtklok en was de horeca gesloten.  Nachtclubs en discotheken moesten hun deuren gedurende de volledige periode januari-september gesloten houden. Pas vanaf 1 oktober 2021 mochten ze weer feestvierders ontvangen.  Door dit alles waren er veel minder bestuurders op de baan tijdens de (weekend)nachten. 

    Helaas kon die daling niet verhinderen dat er in 2021 maar liefst 59 mensen zwaargewond raakten in het nachtelijke weekendverkeer, 18 meer dan het jaar voordien. De cijfers voor overdreven snelheid en rijden onder invloed blijven even hoog als zorgwekkend. Dat het aantal bestuurders die positief bliezen opnieuw stijgt tot 3.8% van de gecontroleerde bestuurders, is niet alleen teleurstellend maar ook erg onrustwekkend. De cijfers tonen weer maar eens aan dat de WODCA-acties helaas noodzakelijk blijven. De boodschap is en blijft daarom: rijd altijd nuchter, rijd nooit te snel en laat je niet afleiden.

    Dat onze politie- en hulpdiensten ondanks die vele extra taken en opdrachten toch nog steeds ruime aandacht en inzet voor de WODCA-controles toonden, voor veiliger verkeer tijdens de weekendnachten, geeft aan dat verkeersveiligheid een absolute prioriteit is en blijft. Veel dank daarvoor.”


    Sara Claes
    Senior kabinetsadviseur – communicatieverantwoordelijke gouverneur Cathy Berx

    Gouverneur Cathy Berx vertegenwoordigt de provinciale, gewestelijke (Vlaamse) of federale (Belgische) overheid in de provincie Antwerpen. In die hoedanigheid vormt de gouverneur de schakel tussen de vier bestuurlijke niveaus: de federale overheid, de Vlaamse overheid, de provincie en de steden & gemeenten. Zij woont de provincieraden bij en zit de deputatie - het politieke hart van de provincie- voor. Als commissaris van de Vlaamse regering houdt zij bestuurlijk toezicht op de gemeenten en OCMW’s en kan zij beslissingen vernietigen die strijdig zijn met de wetten, decreten en besluiten van de federale of Vlaamse regering. Als commissaris van de federale regering heeft de gouverneur vooral taken op het gebied van ordehandhaving, veiligheid en crisisbeheer.






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!