Inhoud blog
  • Provincie Antwerpen
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Regionaal Nieuws
    van Antwerpen
    16-10-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen

        




    16 | 10 | 2020

    Provincie Antwerpen beschermt 60 000 ha Amazonewoud en plant ook nog eens 24 ha bomen

    De provincie Antwerpen gaat het engagement aan om tegen eind 2020 als organisatie klimaatneutraal te zijn. Daartoe gaat de provincie Antwerpen nu een samenwerking aan met BOS+ om jaarlijks 4000 ton CO2 te compenseren door de aanplant van 24 hectare bomen in het Amazonewoud. Daarnaast beschermt de provincie Antwerpen 60 000 ha tropisch woud, een gebied vergelijkbaar met de totale bosoppervlakte die onze provincie rijk is. Het project streeft een socio-economische versterking van inheemse gemeenschappen na. Lokale besturen kunnen vanaf 2021 in het project participeren.

    “Als SDG-provincie geloven we dat een duurzaam beleid inhoudt dat we met alle beleidsdomeinen samenwerken aan een gemeenschappelijk verhaal rond de Duurzame Ontwikkelingsdoelen dat verankerd ligt in de hele organisatie, door de hele organisatie gedragen wordt en de departementsgrenzen overstijgt. Vandaar dat we in onze ambitie om een klimaatneutrale organisatie te zijn, ook de verbinding leggen tussen ons klimaat- en mondiaal beleid”, licht gedeputeerde Lemmens, bevoegd voor Mondiaal beleid toe. “Hiervoor gaat provincie Antwerpen een samenwerking aan met BOS+, via het project ‘Behoud en herstel van Amazonewoud in Peru in het kader van co-beheer van natuurreservaten door inheemse gemeenschappen’. BOS+ is een Vlaamse ngo met de nodige expertise rond nationale en internationale bosbescherming. Hun ervaring met grote projecten die de inheemse volkeren daarbij ook nog socio-economisch versterken, vormt een absolute meerwaarde en is bepalend voor de samenwerking.”

     

    Pieter Van de Sype, programmacoördinator Latijns-Amerika bij BOS+, ontving de symbolische cheque van € 485.300 die de provincie in dit project zal investeren.

     

    “Bosbehoud en bosherstel zijn zeer relevante en wereldwijde kwesties, waarbij Vlaanderen een verantwoordelijkheid draagt. BOS+ is zeer blij dat de provincie Antwerpen met dit stevig engagement hierin een voortrekkersrol opneemt.” Bert De Somviele – Directeur van BOS+

    P_Bijschrift - Copyright: xxx

    CO2-compensatie en het herstel van natuurlijke ecosystemen

     

    Het Amazonewoud vormt het grootste aaneengesloten tropische woud ter wereld. Het woud absorbeert 2 miljard ton CO per jaar, 25 keer de jaarlijkse, totale uitstoot van Vlaanderen. Om deze longen van de wereld te behoeden voor verdere degradatie zal de provincie 60 000 ha beschermen. Daarnaast wordt er 24 ha hersteld door nieuwe aanplant, want op een bijkomende CO2-compensatie van 4 000 ton neerkomt. Op deze ontboste percelen kan door de aanplant ook maximaal ingezet worden op het stimuleren van het lokale ecosysteem.

     

    De provincie Antwerpen zet daarbij samen met BOS+ ook in op een biodiversiteitsmonitoring. Het herstel van natuurlijke ecosystemen is immers cruciaal in de strijd tegen de klimaatverandering met het bijhorende biodiversiteitsverlies. De Verenigde naties hebben het komende decennium reeds uitgeroepen tot de ‘VN-decade van het Ecosysteemherstel’.

     

    De biodiversiteitsmonitoring gebeurt in samenwerking met een Vlaamse en Peruviaanse universiteit, de lokale autoriteiten en de inheemse bevolking. Bij de inheemse bevolking is immers een enorme kennis m.b.t. het lokale ecosysteem en de soorten aanwezig.

     

    Ontwikkelingsproject met nadruk op duurzame resultaten

     

    De inheemse gemeenschappen staan in het project centraal. Zij staan mee in voor het beheer en het is van groot belang om doorheen de versterking van hun socio-economische perspectieven draagkracht te creëren bij de lokale bevolking. Op deze manier gaan de bescherming van het Amazonewoud en ontwikkelingssamenwerking hand in hand.

     

    “Het project situeert zich in twee Peruviaanse gemeenschapsreservaten: Yanesha (in het centrum van het land) en Amarakaeri (in het zuidoosten van het land). Elk gemeenschapsreservaat bestaat uit een reservaatzone (beschermd bos) en een bufferzone (leefgebied van de inheemse gemeenschap). Het beheer van het bos, het uitzetten van actieplannen voor de bufferzone en de uitvoering ervan gebeuren in overleg met hen”, licht Pieter Van de Sype toe. “Daartoe werken we samen met de ECA-Amarcy en ECA-Amarakaeri, die de inheemse gemeenschappen vertegenwoordigen die rond het reservaat leven. De ECA’s beheren de gemeenschapsreservaten i.s.m. de overheidsinstantie SERNANP.”

     

    “In de bufferzones rond de natuurreservaten zal aan agroforestry en bosbouw gedaan worden. Daarbij wordt gefocust op waardeketens van niet-houtige bosproducten en duurzame boslandbouw, zonder negatieve impact op de bosoppervlakte en met het oog op inkomensverhoging. Zo beschermen we niet alleen het woud, maar zorgen we ook voor een socio-economische vooruitgang van de lokale gemeenschappen”, benadrukt gedeputeerde Lemmens.

     

    Tot slot zorgt de bescherming en het herstel van het ecosysteem voor meer voedselvoorziening en een betere waterbevoorrading. Een win-win voor natuur én mens.


    Ook lokale besturen kunnen deelnemen

     

    Deze vernieuwende aanpak onderscheidt zich bovendien door haar participatieve karakter waarbij lokale besturen worden uitgenodigd om in te tekenen op deze samenwerking met BOS+. Zo kunnen zij op maat investeren binnen ons provinciale kader.

     

    Vele lokale besturen delen de provinciale ambitie om klimaatneutraal te worden. Complementair op bebossingsprojecten op het eigen grondgebied en ter aanvulling op de beperking van de eigen CO2-uitstoot, biedt dit project de mogelijkheid om ook aan CO2-compensatie te doen via bosbouw in het Zuiden.

     

    De extra financiering vanuit het lokaal bestuur versterkt het project en de resultaten in Peru. Deze zorgt immers voor de realisatie van een uitgebreidere biodiversiteitsmonitoring, de implementatie van boslandbouw bij een grotere doelgroep en het versneld doorgroeien van de pilootfase naar een volledig uitgebouwd compensatieproject.

     

    Elk deelnemend lokaal bestuur kan ook via de provincie rekenen op uitwisseling en netwerking tussen andere betrokken lokale besturen omtrent dit engagement. Zo bouwen we samen verder aan één sterk verhaal, zowel in het Amazonewoud als in onze eigen regio.

     

    Provinciaal klimaatbeleid stopt niet aan de provinciegrens

     

    “Om tegen eind 2020 klimaatneutraal te zijn, doet de provincie uiteraard niet uitsluitend aan CO2 compensatie en bosbescherming in het Zuiden. De CO2 compensatie en bosbescherming in het Amazonewoud is een laatste stap”, benadrukt gedeputeerde Lemmens. “Begin 2021 lanceert de provincie haar klimaatactieplan om tegen 2030 -40% minder CO2 uit te stoten en het risico op hittestress, droogte en wateroverlast te verminderen.”

     

    Sinds 2006 heeft de provincie haar eigen broeikasgasuitstoot met 46% kunnen verminderen, vooral door het isoleren van gebouwen, de installatie van energiezuinige verwarmingsinstallaties en de overschakeling naar groene stroom.

     

    Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, SDG’s

     

    Dit project past in het beleid van de provincie Antwerpen dat vooropstelt dat de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) een rode draad vormen bij beleidsbeslissingen. Duurzaamheid is een kernwaarde in het bestuursakkoord, de organisatiecultuur, dagelijkse werking en beslissingen van het Antwerpse provinciebestuur.

     

    Met het project wordt direct ingezet op de SDG’s  ‘strijd tegen armoede’ en ‘klimaatactie’, zowel in provincie Antwerpen als wereldwijd.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Mondiaal Beleid








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN



    e
    16 | 10 | 2020

    Provinciewilmeerdynamische winkelstraten

    Europese proefprojecten in Geel, Heist-op-den-Berg, Herentals, Hoogstraten en Mol moeten de rest van Vlaanderen inspireren

    Met het Europees project “Straat in het vizier” werkte de provincie Antwerpen 2,5 jaar intensief samen met Geel, Heist-op-den-Berg, Herentals, Hoogstraten en Mol om hun winkelstraten (nieuw) leven in te blazen.  Vijf winkelstraten werden omgedoopt tot een ‘concept street’ of ‘proefstraat’. Vandaag namen alle partners en 80 geïnteresseerden deel aan het digitale slotevenement. Het resultaat, een set van methodieken, kan vanaf nu gebruikt worden door alle lokale besturen om hun winkelstraten uniek, gezond en leefbaar te houden. In het Europees vervolgproject ‘de 6 van de Kempen’, gaat de provincie samen met de vijf lokale besturen én Turnhout verder aan de slag om de Kempische steden als winkelkernen extra bekendheid te geven in Vlaanderen.


    In 2018 al kampten heel wat middelgrote steden en gemeenten met uitdagingen op het vlak van detailhandel: winkels die uit het kerngebied naar de periferie trokken, een stijgende trend van online shoppen en meer beschikbare panden die niet duurzaam ingevuld raken. De provincie Antwerpen stapte daarom 2 jaar geledensamen met Geel, Heist-op-den-Berg, Herentals, Hoogstraten en Mol in het Europees project “Straat in het vizier”. In elke deelnemende stad/gemeente werd één straat tot een zogenaamde concept street uitgeroepen. Alle betrokkenen (handelaars, eigenaars, bewoners, ontwikkelaars, lokale overheid, provinciebestuur, middenveldorganisaties, externe experts,…) staken de koppen bij elkaar om op zoek te gaan naar een nieuwe en unieke identiteit voor de straat. Samen stippelden ze ook een parcours met acties uit om die identiteit uit te dragen.

     

    De 5 pilootgemeenten werden tijdens het project regelmatig samengebracht om ervaringen uit te wisselen. Het project mondde uit in een set van methodieken om een dynamische winkelstraat te realiseren én evalueren. Vandaag werden deze methodieken bekend gemaakt tijdens het slotevent. Verdere promotie bij alle lokale besturen in de provincie Antwerpen, en bij uitbreiding in Vlaanderen, is een volgende stap.

     

    De 5 conceptstreets: probleem en oplossing

     

    Geel: Nieuwstraat-Markt-Pas
    Bezoekers vonden hun weg niet in het kernwinkelgebied. Niet van de parkings naar de winkelstraten en ook niet tussen de winkelstraten onderling. Het winkelcentrum werd ervaren als ‘grijs’ en ‘saai’.

    In Geel werd ondertussen kleurrijke, originele signalisatie aangebracht van parkings naar winkelstraten en tussen de winkelstraten zelf. Ook sieren grote kleurrijke belevingsaccenten enkele prominente gevels.

     

    Heist-op-den-Berg: Bergstraat

    De Bergstraat was een lange winkelstraat zonder beleving en accenten; een slijkparking en onveilige voetgangerszone waren doornen in het oog en de gratis parking in de Vlinderstraat en de weg naar de Bergstraat waren volledig onbekend.

    De Bergstraat kreeg een nieuwe huisstijl; straatbeschildering, banners, vitrinestickers en grote pijlen gaven een extra touch.

     

    Herentals: Zandstraat
    De ingang van de straat was onduidelijk en er was geen verbinding tussen het eerste en tweede deel van de Zandstraat. Dit werd opgelost door de Zandstraat in een nieuw jasje te steken met banners en overspanningen gebaseerd op het ‘nieuwe’ DNA. Enkele selfieproof hotspots werden geplaatst, de straat werd vergroend en 2 XXl-bomen vormen voortaan de ingangspoort van de Markt.

     

    Hoogstraten: Vrijheid

    De Vrijheid is een drukke verkeersas en uit onderzoek bleek dat bezoekers maar een korte tijd in de straat vertoefden. De link met het grote aanbod aan lokale producten ontbrak. Als oplossing werden groene, kindvriendelijke rustpunten geplaatst. Hier kunnen bezoekers voortaan via wifi-spots de vernieuwde website met handelaarsinfo raadplegen. Een verbeterde signalisatie naar verdergelegen parkings moet de parkeerdrukte aanpakken en nieuwe banners moedigen bezoekers aan om lokaal te winkelen.

     

    Mol: Winkelas Statiestraat-Laar-Graaf de Brocquevillestraat

    In Mol was er geen zichtbare identiteit/eigenheid in het straatbeeld en langdurig leegstaande panden overheersten het straatbeeld.

    De campagne ‘Thuisgevoel’ met onder andere een vernieuwd cadeaubonnensysteem en een catalogus met aandacht voor lokale handelaars biedt soelaas. Het idee ‘Thuisgevoel’ werd zichtbaar in de straten doorgetrokken, met de lampenkap als symbool, zichtbaar aan overspanning in de straten, op etalages en op de nieuwe banners. Op enkele leegstaande panden kwamen stickers die een nieuwe invulling van deze winkelpanden suggereren.

    Kleurrijke gevels in Geel - Copyright: Ian Segal

     

    Wat brengt de toekomst?

    De ontwikkelde set van methodieken wordt gedeeld met alle lokale besturen van de provincie Antwerpen en bij uitbreiding met heel Vlaanderen.

    In het Europees vervolgproject ‘de 6 van de Kempen’, gaat de provincie samen met de vijf lokale besturen én Turnhout verder aan de slag om de Kempische steden als winkelkernen extra bekendheid te geven in Vlaanderen.

    Het provinciaal team detailhandel maakt van ‘identiteitsbepaling’ en ‘invulling van leegstand’ een permanent aanbod in haar dienstverlening.

     

    Meer informatie is te vinden via de website van “Straat in het vizier”.

     

    Europese steun en eigen middelen

    Het project Straat in het Vizier investeert 1.225.000 euro in de Kempense lokale economie. 490.000 euro daarvan komt van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), 328.000 euro van provincie Antwerpen. Elk lokaal bestuur past 80.000 euro bij.

    Beleidsverantwoordelijken:
    Ludwig Caluwé, CD&V, gedeputeerde bevoegd voor economie
    Kathleen Helsen, CD&V, gedeputeerde bevoegd voor Europese projecten






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-10-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerpen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    12 | 10 | 20

     

    Project Kunstwijk: laat je raken door het jongste festival van district Antwerpen

     

    RAAK! is de eerste editie van het gloednieuwe kunstenfestival ‘Project Kunstwijk’. Elk jaar zet dit rondreizend festival een andere wijk in de kijker. De primeur is voor postcode 2000. Van vrijdag 16 tot en met zondag 18 oktober zijn er in de binnenstad expo’s, voorstellingen en workshops in tal van musea en culturele ontmoetingsplaatsen.

    3 dagen, 91 artiesten

    Project Kunstwijk: RAAK! nodigt alle Antwerpenaren uit om in de binnenstad een artistiek parcours te volgen in een veilige en aangename sfeer. Fameus vzw stelde hiervoor een boeiend programma samen met dansers, schrijvers, muziek, beeldende artiesten en workshops. Maar liefst 91 artiesten tonen alle bezoekers wat kunst in tijden van corona kan betekenen. Sommigen tonen voor het eerst hun werk, anderen staan op het punt om door te breken of zijn gevestigde waarden die een nieuw terrein ontdekken.

     

    Femke Meeusen blikt enthousiast vooruit op de allereerste editie van Project Kunstwijk: “District Antwerpen wil een boost geven aan alle kunstenaars, door hen in deze moeilijke periode presentatiekansen te geven. Het publiek wordt getrakteerd op een laagdrempelig festival dat barst van de energie. Ze ontdekken oude en nieuwe locaties en kunnen zich samen laten verwonderen door de 91 artiesten die meewerken aan het festival. RAAK! wil de harten van het publiek raken, zodat de toon is gezet voor de volgende edities van dit sprankelende kunstenfestival”.

    Programma op maat

    Op vrijdag 16 oktober wordt het festival feestelijk geopend bij Fameus (Zirkstraat 36, 2000 Antwerpen). Via een belevingsparcours door de talrijke ruimtes van het gebouw maken bezoekers kennis met het beeldend en performatief werk van de GASTen, de ‘artists in residence’ van Fameus. Dit parcours vormt de rode draad doorheen het festivalweekend en is doorlopend te bezoeken. Tijdens de opening kan je ook al een eerste multidisciplinaire performance bekijken. Op zaterdag 17 oktober verspreidt het festival zich over vier locaties in het historisch centrum van Antwerpen: Museum Vleeshuis, Museum Plantin-Moretus en binnentuin, cultureel ontmoetingscentrum Het Stadsmagazijn en Fameus. De laatste dag, zondag 18 oktober, is een familiedag met originele workshops voor kinderen en een slotvoorstelling.

     
    Alle bezoekers kunnen uit dit brede, artistieke en interactieve aanbod hun keuze maken. Ze stellen een eigen individueel parcours op maat samen waar ze kennismaken met de verschillende locaties en kunstvormen. Het volledige programma staat op www.projectkunstwijk.be.

    Persuitnodiging | Openingsavond Project Kunstwijk

    De pers wordt vriendelijk uitgenodigd op de opening van de eerste editie van Project Kunstwijk bij Fameus (Zirkstraat 36, 2000 Antwerpen) op vrijdag 16 oktober om 18 uur.  Districtsschepen voor cultuur Femke Meeusen licht het nieuwe kunstenfestival toe. Alle journalisten en fotografen krijgen vlak voor de officiële opening een exclusieve pré-tour. Er zijn rondleidingen in kleine groepjes langs het expo parcours doorheen het gebouw. Onderweg kan de pers vragen stellen aan de kunstenaars en organisatoren. Gelieve de social distancing te respecteren en naargelang de omstandigheden een mondmasker te dragen.


    Praktisch

    • Project Kunstwijk: RAAK!
    • vrijdag 16 tot en met zondag 18 oktober
    • verschillende locaties in de binnenstad
    • tickets zijn verkrijgbaar via Het Stadsmagazijn en CoStA (bestellen kan online en aan de balie). Er zijn verschillende tarieven:
    • de expo’s zijn gratis;
    • voor de performances koop je één ticket (6 euro) waarmee je telkens drie korte voorstellingen bijwoont;
    • deelnemen aan een workshop kost 2 euro

     

    Project Kunstwijk: RAAK! is een initiatief van het district Antwerpen, Fameus, culturele ontmoetingscentra CoStA en Stadsmagazijn.

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hoboken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    12 | 10 | 2020

     

    Opening nieuw Ravotkot op Constant Meunierplein

     

    Het Ravotkot op het Constant Meunierplein liep zware schade op na een brand op 2 januari 2020. In de week van 12 oktober wordt er daarom een nieuw Ravotkot geplaatst.

     

    Een Ravotkot is een eigentijdse container gevuld met materiaal waar kinderen uit de buurt mee kunnen spelen op het plein.Pleinwerker Mohamed Bouzambou begeleidt deze jongeren op woensdag- en zaterdagnamiddag vanaf 13.30 uur, op dinsdag- en donderdag na schooltijd en tijdens schoolvakanties van maandag tot en met donderdag vanaf 13.30 uur.

     

    De pers is welkom op de opening van het nieuwe Ravotkot op zaterdag 17 oktober om 14  uur op het Constant Meunierplein. Het einde is voorzien om
    16 uur. We vragen u om de social distancing te respecteren en naargelang de omstandigheden een mondmasker te dragen

    Meer info over deze persuitnodiging:

    Kim Nolf, tel. 0474 291 021, kim.nolf@antwerpen.be

    Verantwoordelijke: districtsburgemeester Kathelijne Toen bevoegd voor jeugd

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-10-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    6 oktober 2020

     

    Gouverneur Cathy Berx overlegt met grenspartners in gezamenlijke strijd tegen het coronavirus COVID19.

     

     

    Gisteren organiseerde gouverneur Cathy Berx een digitaal overleg met de Antwerpse grensburgemeesters en de burgemeesters van de Nederlandse grensgemeenten, samen met de deputatie en vertegenwoordigers van de hulpdiensten van de provincie, van de Commissaris van de Koning van Noord-Brabant en verantwoordelijken van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant in Nederland.

     

    Gouverneur Cathy Berx bracht alle grenspartners samen om een duidelijk en up-to-date beeld te krijgen van de impact van zowel de Belgische als de Nederlandse corona-maatregelen op diverse sectoren: horeca, onderwijs, evenementen, … De deelnemers waren blij met dit initiatief, en ze gaven aan dat het ook in de toekomst zinvol is om op regelmatige basis informatie uit te wisselen over de grens heen.

     

    Uit het overleg bleek dat er de afgelopen dagen geen noemenswaardige problemen werden vastgesteld. Wel werd er melding gemaakt van privéfeestjes waar men het niet te nauw neemt met de corona-maatregelen, de noodzaak om elkaar te informeren bij (vermoeden van) besmettingen en het belang van grensoverschrijdende contactopvolging en brononderzoek en opvolging van mogelijke grensoverschrijdende clusters.

     

    Met het oog op de eindejaarsperiode wordt er bovendien op verzoek van verschillende burgemeesters een grensoverschrijdende werkgroep opgericht die zich zal buigen over de problemen en knelpunten in verband met het aankopen en het afsteken van in Nederland inmiddels verboden knalvuurwerk en vuurpijlen.

     

    Gouverneur Cathy Berx: “Samen met de grenspartners volgen we de verspreiding van het virus en de impact ervan nauwgezet op, en dit aan beide kanten van de grens. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende maatregelen, en meer nog van de mogelijke effecten ervan aan de andere kant van de grens. Door goede samenwerking en informatie-uitwisseling en afstemming dragen we maximaal bij tot de gezondheid en veiligheid van onze inwoners”.

     





    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-10-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    30 | 09 | 2020

     

    Borgerhout wandelt herfst tegemoet met wandelzoektochten voor jong en oud

     

    District Borgerhout wil jong en oud ook na de zomer activiteiten aanbieden die coronaveilig zijn. Je kan nog tot 31 oktober een gratis brochure ophalen met 3 nieuwe wandelzoektochten. Samengesteld door Borgerhoutse senioren van de seniorenraad, maar bedoeld voor het hele gezin.

     

    De gloednieuwe brochure bevat 3 wandelzoektochten: Borgerhout Noord, Zuid en Extra Muros. Een veilige activiteit voor senioren, maar ook gezinnen kunnen ermee op wandel. Samen met (groot-)ouders en (klein-)kinderen ontdekken wandelaars de verborgen plekjes en verscholen verhalen achter gevels, straten en kruispunten in Borgerhout. Zo leren ze Borgerhout helemaal anders kennen terwijl ze leuke vragen oplossen. Het district bundelde de wandelzoektochten in een mooie brochure. Deze is online beschikbaar, maar kan je ook gratis ophalen in de bib of een dienstencentrum in Borgerhout.

     

    Wie deelneemt aan een zoektocht maakt bovendien kans op een leuke prijs. Tot 30 oktober kan je de 3 antwoordformulieren terug sturen of afgeven in het districtshuis. Elk goed antwoord levert 1 punt op en de deelnemers moeten ook een schiftingsvraag beantwoorden. De winnaars worden gekozen via loting op 20 november 2020 tijdens het (online) afsluitfeest van de Week van de Senior.  De formulieren stuur je terug naar senioren.borgerhout@antwerpen.be of geef je af aan de seniorenconsulent op het Moorkensplein 1, 2140 Borgerhout. Op dinsdag en woensdag van 9 uur tot 17 uur of vrijdag van 9 uur tot 14 uur.

     

    “Met de wandelzoektochten hebben we een veilige en leuke manier gevonden om senioren uit te nodigen om te wandelen en hun buurt alleen of samen met de kleinkinderen te gaan ontdekken”. Zegt Ben Van Duppen, districtsschepen voor senioren. "Omdat je zelf kan kiezen wanneer en met wie je gaat, is het gemakkelijk drukke plekken en momenten te vermijden en toch drie leuke namiddagen te beleven. Ik ben benieuwd wie dit jaar in de prijzen zal vallen."

     

    De brochure met de wandelzoektochten is online beschikbaar via www.borgerhout.be. Klik hier  voor de rechtstreekse link. De brochure kan nog tot 31 oktober gratis afgehaald worden in bibliotheek Vrede: Moorkensplein 19, 2140 Borgerhout. Open op dinsdag van 10 uur tot 17 uur, woensdag van 10 uur tot 20 uur en donderdag 10 uur tot 17 uur. Of in een van de 5 Borgerhoutse dienstencentra: www.zorgbedrijf.antwerpen.be/dienstencentra.

     Verantwoordelijke districtsschepen: Ben Van Duppen, bevoegd voor senioren. 0476 78 22 58 ben.vanduppen@antwerpen.be

     

     

     



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    BE-Alert – Provincie Antwerpen koploper op vlak van aansluitingen. Maar het kan nog beter!

    30 september 2020

    Een grote brand, een overstroming of een stroomonderbreking? Bij een noodsituatie willen we onze burgers graag snel verwittigen, instructies sturen en correcte en betrouwbare informatie bezorgen. Hiervoor kunnen alle overheden BE-Alert gebruiken, een nationaal verwittigingssysteem dat u op de hoogte stelt van een noodsituatie via sms, e-mail of een gesproken bericht via een vaste telefoonlijn of e-mail. Tenminste, indien u aangesloten bent. 

    Donderdag 1 oktober – nationale testdag BE-Alert

    Uiteraard moeten overheden het gebruik van BE-Alert in een noodsituatie optimaal voorbereiden.  Daarom hebben gemeentelijke, provinciale besturen en de federale overheid de mogelijkheid om BE-Alert testberichten te versturen.  Op
    1 oktober vindt de nationale test BE-Alert plaats.  Zo wordt onder andere de capaciteit van het systeem getest. Gemeenten die het gebruik van BE-Alert willen oefenen, kunnen dat morgen doen door een testbericht te verzenden naar de ingeschreven inwoners van hun gemeente.  Zowat de helft van de Antwerpse steden en gemeenten nemen morgen deel.

    Gouverneur Cathy Berx: “We vragen aan onze steden en gemeenten om maximaal deel te nemen aan de nationale BE-Alert testdag. Ik ben alvast erg blij en tevreden dat in onze provincie elke stad en gemeente aangesloten is op BE-Alert, net als al onze politiezones.  Let wel, enkel indien u geregistreerd bent, kan u een bericht ontvangen. Heeft u zich reeds geregistreerd? Hartelijk dank daarvoor! Heeft uw familie of hebben uw vrienden, kennissen, buren, kinderen.... zich ook reeds geregistreerd? Zo niet, tracht hen dan te overtuigen om uw goede voorbeeld te volgen. Dat kan snel en eenvoudig via https://www.BE-Alert.be/nl. Op die manier kunnen we zoveel mogelijk mensen op een snelle manier de juiste informatie bezorgen over een noodsituatie.
    Zo kunnen zoveel mogelijk mensen zichzelf en al wie hen dierbaar is en/of zich toevallig in de buurt bevindt, beter in veiligheid brengen.”

    Wanneer wordt BE-Alert ingezet in provincie Antwerpen?

    • Bij uiteenlopende incidenten, zoals tijdens de voorbije maanden bijvoorbeeld het geval was bij een ammoniaklek in Kasterlee (08/01/2020), een uitslaande dakbrand in Schoten (16/01/2020), een brand bij Umicore Antwerpen (02/03/2020) – Kontich (04/03/2020), eenindustriebrand in Meerhout (16/03/2020), natuurbrand in domein De Liereman in Oud-Turnhout (23/04/2020),…
    • Waarschuwingen bij stormweer/onweersdreiging: In februari werd BE-Alert bijvoorbeeld gebruikt door 9 gemeenten n.a.v. storm Ciara.
    • Boodschappen en info m.b.t. het corona-COVID-19-virus: Sinds de uitbraak werd er al 27 keer een BE-Alert-bericht uitgestuurd in de provincie Antwerpen, voornamelijk om maatregelen alsook preventietips te delen. Deze meldingen gebeurden in hoofdzaak per email.
    • Ook voor meldingen van algemeen nut zoals over het afsluiten van straten of wateronderbrekingen kan BE-Alert worden ingezet.

    Aansluitingen in België in cijfers

     

    Aantal inwoners

    Aantal adressen in BE-Alert (30/09/2020)

    Aandeel in totaal aansluitingen (898 822)

    Administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad

    1 218 255

    66 798

    7,5%

    Provincie Antwerpen

    1 869 730

    185 084

    21%

    Provincie Limburg

    877 370

    101 378

    11%

    Provincie Oost-Vlaanderen

    1 525 255

    144 764

    16%

    Provincie Vlaams-Brabant

    1 155 843

    103 162

    11,5%

    Provincie West-Vlaanderen

    1 200 945

    114 936

    13%

    Provincie Waals-Brabant

    406 019

    29 182

    3%

    Provincie Henegouwen

    1 346 840

    55 035

    6%

    Provincie Luik

    1 109 800

    57 206

    6%

    Provincie Luxemburg

    286 752

    15 580

    2%

    Provincie Namen

    495 832

    25 697

    3%

    TOTAAL

    11 492 641

    898 822

    100%

    Bron: https://statbel.fgov.be/nl/themas/bevolking/structuur-van-de-bevolking

    Gouverneur Cathy Berx: “We zien dat provincie Antwerpen met 21% van de totale aansluitingen in heel België koploper is. Dat is uiteraard heel goed nieuws.  Het voorbije jaar zagen we het aantal inschrijvingen verder stijgen.  Zo waren er eind september 2019 141 987 geregistreerde adressen, nu zijn dat er 185 084 (+43 097). Dat is een stijging van maar liefst 30%.

    Aansluitingen in provincie Antwerpen/arrondissement in cijfers

     

    Aantal inwoners 

    Geregistreerde adressen

    (30/09/2020)

    aansluitingen/

    inwoners

    Arrondissement Antwerpen

    1 057 736

    99 264

    9.38%

    Arrondissement Mechelen

    347 125 

    35 408

    10.2 %

    Arrondissement Turnhout

    464 869

    50 412

    10.84%

    TOTAAL

    1 869 730

    185 084

    9.9%

    Bron: https://statbel.fgov.be/nl/themas/bevolking/structuur-van-de-bevolking

     

     

    Maar provincie Antwerpen kan en moet nog beter!

     

    Gouverneur Cathy Berx: “Op dit ogenblik zijn in onze provincie zo’n 10% van álle inwoners geregistreerd. Het is mijn grote wens en droom om tegen het einde van de huidige legislatuur, in 2024, voor en met onze provincie een aansluitingsgraad te realiseren van 75% van onze inwoners. Het voorbije jaar kwamen we weer een stap dichter, maar de weg is nog lang. Vandaar mijn oproep: registreer u massaal, zodat wij, zodat elke overheid u snel kan bereiken bij een noodsituatie. Dat is niet alleen belangrijk voor u, maar voor iedereen in uw omgeving, voor de veiligheid van al onze inwoners.”

    Is uw profiel op BE-Alert nog up-to-date?

    U kan uw persoonlijke gegevens op elk moment aanvullen of wijzigen. Bovendien kan u tot vijf adressen registreren. Voeg dus naast uw thuisadres ook zeker het adres van uw werkplaats en enkele andere belangrijke adressen toe (bv. familie). U doet dit in slechts enkele, eenvoudige stappen: 

    • Surf naar het inschrijvingsformulier van BE-Alert op https://www.BE-Alert.be/nl
    • Meld u aan op de pagina met uw e-mailadres en het paswoord dat u koos bij registratie. Opgelet: dit doet u via de knop ‘aanmelden’, niet via de knop ‘inschrijven’. 
    • Vul uw gegevens aan. 
    • Klik onderaan op de knop ‘Bevestigen’. 

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Provincie Antwerpen



    01 | 10 | 2020

    Kamp C wint Europese Procura+ Award

    Aanbestedingstraject voor circulair kantoorgebouw ‘t Centrum internationaal bekroond

     

    Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, wint met het project ’t Centrum een Europese Procura+ Award. Dat is vanmiddag in Berlijn bekendgemaakt. Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van een circulair kantoorgebouw in Westerlo viel in de prijzen in de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’.

     

    Het consortium ‘Kamp Circulair’ tekent samen met Kamp C voor de bouw van ’t Centrum op het terrein van Kamp C in Westerlo. Het wordt het eerste circulaire kantoorgebouw in België dat rekening houdt met alle zeven pijlers van circulair bouwen: circulaire materialen, circulair ontwerpen, circulair aanbesteden, circulaire businessmodellen, circulaire financiën,  circulair werken en circulaire gebiedsontwikkeling. In 2018 begon Kamp C het circulair aanbestedingstraject met een vormingsprogramma voor mogelijke kandidaten, alvorens de aanbesteding openbaar te maken. Dat traject wordt nu door de jury van de Procura+ Awards bekroond.

     

    “Uiteraard zijn we trots op deze internationale erkenning,” stelt Kamp C-voorzitter Kathleen Helsen. “Procura+ is een Europees netwerk van meer dan 40 publieke instellingen dat kennis over duurzame en innovatieve aanbestedingen samenbrengt en promoot, onder meer door advies en ondersteuning te geven aan overheden die op deze manier willen aanbesteden.”

     

    “We willen alle betrokken partijen bedanken. Projectpartners OVAM en Thomas More, en het team onder leiding van Alba Concepts dat ons bijgestaan heeft tijdens de aanbesteding van ‘t Centrum’, zegt Sofie Torfs van Kamp C.

     

    De Procura+ Awards bekronen opmerkelijke publieke aanbestedingen die succesvol inzetten op duurzaamheid en innovatie om publieke goederen, diensten, processen en infrastructuur aanzienlijk te verbeteren.

     

    Sofie Torfs en Emiel Ascione van Kamp C nemen de Procura+ Award in ontvangst © Kamp C

     

    Kennisdeling

    Ondertussen is Kamp C alweer een nieuw project gestart – ProCirc, in het Interreg North Sea Region-programma – om ook anderen via praktische demonstraties aan te zetten tot circulair aanbesteden. In het kantoorgebouw op Kamp C bijvoorbeeld zal de inrichting circulair aanbesteed worden. In ProCirc worden experimenten opgezet om te leren hoe circulaire economie en aanbesteden hand in hand kunnen gaan. De ervaringen uit dat project worden over de grenzen heen gedeeld in een streven om de internationale markt te veranderen.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Kathleen Helsen, CD&V, gedeputeerde voor Wonen en voorzitter van Kamp C






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen

    Gouverneur Cathy Berx: 

    1 oktober 2020

     

    Strengere nationale regels mondneusmaskers uit het MB van 30 juni blijven behouden in Provincie Antwerpen

     

     

    Met het oog op het beperken van de verspreiding van het coronavirus COVID-19, op de continuïteit van de maatregelen, duidelijkheid en uniformiteit voor de burgers, en gelet op de huidige epidemiologische situatie, zullen in provincie Antwerpen de regels voor het dragen van mondneusmaskers zoals vastgelegd in het Ministerieel Besluit van 30 juni en aangepast in het Ministerieel besluit van 25 september, ongewijzigd blijven.

     

    De regels voor het dragen van mondneusmaskers zoals ze de voorbije weken nationaal van kracht waren, blijven in de provincie Antwerpen behouden.  Hierover tekende gouverneur Cathy Berx zonet een politieverordening, en dit mede op verzoek van de burgemeesters.  Zij  willen graag duidelijke, uniforme en duurzame regels over het dragen van mondneusmaskers in de provincie Antwerpen.

     

    Epidemiologische situatie en overleg in  provincie Antwerpen

    Gouverneur Cathy Berx: “Helaas is de verspreiding van het coronavirus COVID-19 virus nog steeds bijzonder sterk en continu in provincie Antwerpen. Zo bedraagt de incidentie van nieuwe gevallen per 100.000 inwoners 198,6 in 14 dagen en bedraagt de positiviteitsratio 5,3 %. Dit betekent dat de Provinciale Crisiscel nog steeds meerdere keren per week vergadert om de epidemiologische situatie op de voet te volgen.  De Provinciale Crisiscel monitort, verzamelt en evalueert voortdurend de meest recente besmettingscijfers en ziekenhuisopnames per gemeente en ook voor de hele provincie.  Lokale uitbraken volgen we van zeer nabij, en bespreken we met de burgemeester en andere lokale actoren.  Verder overleg ik ook éénmaal per week via videogesprek met alle burgemeesters en gedeputeerden.”  

     

    Burgemeesters – vraag voor uniforme regels

    Tijdens het overleg tussen gouverneur, deputatie en burgemeesters van maandag 28 september werd duidelijk dat heel wat burgemeesters de continuïteit wilden waarborgen van de maatregelen m.b.t. het verplicht dragen van mondneusmaskers, zoals die voorzien waren in artikel 21bis van het ministerieel besluit van 30 juni 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken. Tijdens dat overleg besloten gouverneur Cathy Berx en de burgemeesters om te opteren voor politieverordening, geldend voor het volledige grondgebied van de provincie Antwerpen, m.b.t. het verplicht dragen van mondneusmaskers.

    Geen versoepeling van de mondneusmaskerplicht in provincie Antwerpen

    Het politiebesluit herhaalt de maatregelen die nationaal van kracht waren voor wat betreft het dragen van mondneusmaskers.  Concreet gaat het om de maatregelen uit artikel 21bis van het ministerieel besluit van 30 juni 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, zoals laatst gewijzigd door het besluit van 25 september.  In provincie Antwerpen blijven bijgevolg de strengere maatregelen m.b.t het verplicht dragen van mondneusmaskers van kracht.

    In provincie Antwerpen worden deze maatregelen aangevuld met één bijkomende verplichting: ook in de omgeving van onderwijsinstellingen is het dragen van een mondneusmasker verplicht. Deze verplichting geldt tijdens de gebruikelijke in- en uitlooptijden van de onderwijsinstelling, binnen een straal van 200 meter van de in- en uitgangen ervan: kleuter-, lager-, hoger-, universitair- en volwassenenonderwijs.

     

    Dit politiebesluit gaat onmiddellijk van kracht en geldt voor het volledige grondgebied van de provincie Antwerpen.

     

    Gouverneur Cathy Berx: “Samen met de burgemeesters volgen we de verspreiding van het virus en de impact ervan nauwgezet op. Maar vooral ook uw en onze inzet maken echt het verschil. Samen met  de experten en vele anderen nodigen we iedereen blijvend uit om de maatregelen strikt en nauwkeurig op te volgen. Dat is in het belang van de gezondheid van iedereen. We leren elke dag bij. Maar wat we zeker weten is: als we de alertheid en discipline laten varen, stijgt het aantal besmettingen snel. Alleen samen kunnen we dat zo goed als mogelijk vermijden. Het risico nul bestaat niet. Samen kunnen het wel tot een minimum beperken ”.

     

    Bijlage:

    • Politieverordening van 1 oktober betreffende aanvullende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus COVID-19

     






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN


    Agendatip
    Arboretum Kalmthout

    Plantendag houdt stand!
    zondag 4 oktober 2020, 10-17 uur, Kalmthout

    Arboretum Kalmthout kijkt uit naar een bijzondere najaarseditie van de plantendag. Traditioneel lokt deze oudste plantenbeurs van België in de lente en in de herfst duizenden tuinliefhebbers. Door de coronacrisis wordt het zondag de eerste -en dus enige- beurs dit jaar. Alle voorbereidingen voor een corona-veilig bezoek zijn gemaakt. Plantenliefhebbers mogen opnieuw met een gerust hart op zoek gaan naar interessante koopjes op de plantenweide.

     

    De allerbeste kwekers en professionele verzamelaars verkopen tijdens de plantendag van Arboretum Kalmthout hun mooiste planten, bollen en zaden. Tussen de tientallen kramen op het grote grasveld valt er heel wat te ontdekken. Elke standhouder is specialist binnen zijn assortiment. Je vindt er een grote variatie aan najaarsbloeiers, wintergroene planten, voorjaarsknollen en –bollen, en andere bijzondere, nieuwe of zeldzame tuinplanten. Standhouders geven tips en delen hun kennis over de verzorging van planten. De plantendag van Arboretum Kalmthout is een niet te missen evenement voor elke bloem- en plantenliefhebber.

     

    Een lijst met alle 37 standhouders vind je op de website.

    In het plantencentrum: planten voor droge zomers

    Wie inspiratie zoekt voor de aanleg van een bloemenborder, of wil genieten van meer herfstkleur of wintergroen in zijn tuin, is in Arboretum Kalmthout op de juiste plek. Ook aan de info- en verkoopstand van het eigen plantencentrum, kunnen bezoekers terecht voor planttips en advies. Tijdens de plantendag wordt er bovendien een bijzondere selectie planten aangeboden die lange droogteperiodes en koude winters kunnen doorstaan, zoals zuiderse eiken of vaste planten met een opvallende nazomerse bloei en herfstkleuren.

     

      In het prachtige kader van de arboretumtuin, verkopen standhouders uit België, Nederland en Duitsland hun meest bijzondere en mooiste planten tijdens de plantendag van Arboretum Kalmthout.


      Copyright: Arboretum Kalmthout (archiefbeeld 2019)

    Corona-proof grasduinen

    De ticketverkoop verloopt uitsluitend online en gaat ondertussen erg vlot. Enkel namiddagtickets vanaf 15 uur zijn nog te verkrijgen. Om voldoende afstand tussen de bezoekers onderling te garanderen, kiezen bezoekers vooraf een tijdslot waarin ze de plantendag willen bezoeken. Stewards maken bezoekers wegwijs in en om het domein, van de straatkant tot aan de plantenweide. Overal is duidelijke signalisatie aanwezig, en uitgestippelde looproutes zorgen ervoor dat bezoekers elkaar niet hoeven te kruisen. In de gebouwen, op de plantenweide en op drukke plekken zijn bezoekers vanaf 12 jaar verplicht een mondmasker te dragen. De 12,5 hectare grote arboretumtuin is gelukkig voldoende groot om steeds afstand van andere bezoekers te houden. Wie na zijn aankopen in de tuin een mooie herfstwandeling wil maken, kan dat doen zonder mondmasker.

     

     Bezoekers van de plantendag kunnen van de gelegenheid gebruik maken om alleen of samen met een gids de arboretumtuin te bezoeken, waar bijzondere bomen en planten hun eerste herfstkleuren tonen.


      Copyright: Arboretum Kalmthout (archiefbeeld 2019)

    Hele dag gratis rondleidingen met gids

    Arboretum Kalmthout is 12,5 ha groot en tijdens de plantendag volop in herfstkleur. Het toegangsticket tot de plantendag geldt meteen ook als toegang tot de arboretumtuin. Bezoekers kunnen tussen 11 en 16 uur elk uur aansluiten voor een gratis rondleiding met een gids. Ze ontdekken de hoogtepunten van het seizoen, terwijl de gids er interessante weetjes en anekdotes bij vertelt over bijzondere planten en bomen in de tuin. Om 14 uur is er ook een wandeling voor Franstalige bezoekers. Groepjes worden beperkt tot 15 deelnemers, en het dragen van een mondmasker is gedurende de hele wandeling verplicht.

     

     De rondleidingen met een gids starten aan de Oudolf Borders voor het recent gerenoveerde Vangeertenhof, waar bezoekers tijdens de plantendag in de tuinbar van een hapje of een drankje kunnen genieten.


      Copyright: Arboretum Kalmthout

    Minder plastic, met een eigen draagtas of kruiwagen

    Arboretum Kalmthout wil helpen de plastic afvalberg te verminderen en vraagt bezoekers om eigen draagtassen of plantenbakjes mee te brengen. Deze plantendag is er geen plantenparking, wél een uitleenpunt met kruiwagens. Wie veel of zware planten koopt, kan een kruiwagen ontlenen om zijn aankopen te vervoeren.

    PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

    Wanneer
    Zondag 4 oktober 2019 van 10 tot 17 uur

    Waar
    Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België

    Tickets met tijdslot enkel online in voorkoop
    € 10 | Jaarkaarthouders, museumpas en kinderen -12 jaar gratis.

    Website
    www.arboretumkalmthout.be


    Social media
    www.facebook.com/arboretumkalmthout
    https://twitter.com/arboretumkalmt @arboretumkalmt #arboretumkalmthout #plantendag

    Meer info
    Arboretum Kalmthout, T +32(0)3 666 67 41, E info@arboretumkalmthout.be








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hoge school

    AP HOGESCHOOL ANTWERPEN

     

     

     

    2 oktober 2020

    Update cyberaanval: campussen AP Hogeschool volgende week enkel open voor digitaal-loze lessen

     

    Na de cyberaanval in de nacht van dinsdag op woensdag, zullen ook volgende week, van 5 t.e.m. 9 oktober, de lessen bij AP Hogeschool Antwerpen zo veel mogelijk online plaatsvinden. Het online leerplatform werd immers niet getroffen. De campussen zijn wel open voor lessen die zonder digitale middelen kunnen gegeven worden. De hogeschool heeft intussen een goed zicht op de situatie maar wil zekerheid dat alle systemen 100% veilig zijn.

     

    “Zoals eerder al gezegd hebben onze IT-mensen zeer snel kunnen ingrijpen, waardoor slechts een deel van de administratieve systemen getroffen werd.” zegt Karolien Loriers, woordvoerder AP Hogeschool. ”Het IT-team en de externe partners werken dag en nacht verder om alle processen zo snel mogelijk veilig weer op te starten. Dat gebeurt uiteraard met de nodige voorzichtigheid. Er worden heel wat tests en analyses uitgevoerd om zeker te zijn dat systemen 100% veilig zijn voor ze terug in gebruik gaan. Daarom kunnen we helaas ook volgende week nog niet opnieuw aan de slag zoals voordien.”

     

    Het online leerplatform bleef gelukkig gespaard en is veilig. De studenten kunnen dus ook volgende week veilig online en van thuis uit les volgen. Lessen die zonder digitale middelen kunnen gegeven worden en gevolgd (zoals praktijklessen of lessen bij de Schools of Arts), mogen op de campus doorgaan. Dit gebeurt onder strikte veiligheidsmaatregelen, zonder gebruik van het netwerk en binnen de coronarichtlijnen die uiteraard ook nog steeds gelden. Wie er achter de aanval zit en waarom wordt verder onderzocht.

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-09-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen


    Provincie Antwerpen

    11 | 09 | 2020

    Provincie Antwerpen schept ademruimte van
    € 306 000 voor Sportpaleis

    Omwille van de coronacrisis zijn de deuren van het Sportpaleis al een half jaar gesloten. Het Sportpaleis heeft tal van evenementen en sportmanifestaties noodgedwongen geannuleerd en loopt zo veel inkomsten mis. Om het Sportpaleis financiële armslag te geven, doet de provincie Antwerpen een financiële tegemoetkoming van € 306 000.

    Sinds 1997 hebben de provincie Antwerpen en de NV Sportpaleis samen een mooi parcours afgelegd waarbij het Sportpaleis internationaal op de kaart werd gezet. We hebben daarom onderzocht hoe we het Sportpaleis konden ondersteunen. Met de kwijtschelding van de erfpachtvergoeding en de onroerende voorheffing ontstaat er een financiële ruimte van
    € 306 000”, licht gedeputeerde Luk Lemmens toe, bevoegd voor het Sportpaleis.

    In 1997 zat de toen 65-jarige “Oude Dame” in slechte papieren. Ook de infrastructuur was dringend aan een grondige renovatie toe. De provincie Antwerpen kocht het gebouw en redde het van de sloop. Dit was de start van een reeks aanpassingswerken aan zowel het exterieur als interieur. Uiteraard werd het gebouw aan de veiligheidsnormen aangepast, maar er werd daarnaast geïnvesteerd in nieuwe tribunes waar ook meer plaats is voor bezoekers met een beperking, een nieuw balkon, betere ontvangstfaciliteiten en een verluchtingsinstallatie die op 25 minuten tijd de volledige zaal van verse lucht kan voorzien. Ook is de mobiliteitsafwikkeling rond het Sportpaleis aangepakt.

    Zo heeft de provincie samen met Jan Vereecke en Jan Van Esbroeck van NV Sportpaleis, die instaan voor de exploitatie, meegeschreven aan een succesverhaal. Het Sportpaleis mag zich fier neervlijen in de selecte top 20 van ’s werelds best verkopende evenementenhallen.

    In afwachting van een modus vivendi met het virus en de herneming van het culturele en sportleven, volgen we het Sportpaleis verder op. Het aanbod van het Sportpaleis is zo breed dat een zeer grote groep Vlamingen er een aangename vrijetijd heeft doorbracht. We streven ernaar dat zo te houden naar de toekomst toe”, besluit gedeputeerde Luk Lemmens.

    Wij ontvangen jaarlijks in deze grootste zaal van het land meer dan 1 miljoen bezoekers.  Het is onwezenlijk om allicht een heel jaar onze deuren te moeten sluiten.  Inkomsten vallen op nul euro, maar uitgaven voor onder andere instandhouding en onderhoud blijven natuurlijk doorlopen. De inspanning van de provincie is daarom welgekomen: op die manier helpen ze ons het gebouw fit te houden zodat het, wanneer de tijd rijp is, in opperste conditie opnieuw die vele enthousiaste bezoekers zal kunnen ontvangen”, besluit Sportpaleis-CEO Jan Van Esbroeck.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor het Sportpaleis

       

     





    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-09-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen

     


    Agendatip
    Provincie Antwerpen

    De gouden sleutel van het Sprookjeshuis
    zondag 20 september 2020 van 13u45 tot 15u30 - provinciaal groendomein Rivierenhof (Deurne)

    Er was eens … een park met een magisch huisje waarin verhalen wonen
    Na iedere lange zomer tovert het Sprookjeshuisje in het Rivierenhof een nieuw verhaal tevoorschijn. Kom je op zondag 20 september 2020 mee ontdekken wat er nu is komen aanwaaien? We openen het 46e vertelseizoen coronaproof met een magische, gouden sleutel vanaf 13u45. Deze wonderlijke activiteit is geschikt voor oortjes vanaf 6 jaar (kinderen onder begeleiding van een volwassene). Deelnemen kost vijf euro per persoon. Wie erbij wil zijn, moet zich vooraf online inschrijven via www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

     

    Kun je er op 20 september niet bij zijn?

    Reserveer dan tijdig je ticket(s) voor de wekelijkse Sprookjes op Zondag op een andere datum. Dat kan via www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

    Sprookjes op Zondag werd tijdelijk aangepast naar een vertelwandeling en is COVID19-veilig.

     

    Vragen?

    Meer info kun je bekomen via T 03 327 35 00 (werkdagen tussen 9u en 17 uur) en E educatie.antwerpen@provincieantwerpen.be.

     

    Laat je op zondag verwonderen tijdens vertellingen in het Rivierenhof.- Copyright: PGRA provincie Antwerpen.

    Deelnemers aan deze activiteiten moeten de op dat moment op die locatie geldende corona-veiligheidsmaatregelen correct naleven.

    Info federale en provinciale COVID19-richtlijnen: https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/ & https://www.provincieantwerpen.be/nieuws.masterdetail.html/p_detail_url/nl/dvt/dienst-vrijetijds--en-landschapsbeleving/nieuws/maatregelen-in-provinciale-parken-en-domeinen-in-het-kader-van-d0.html

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer en waar:

    Zondag 20 september 2020 van 13u45 tot 15u30. Afspraak aan het Sprookjeshuisje Rivierenhof, Parkweg in 2100 Antwerpen Deurne. Het Sprookjeshuisje vind je tegenover de speeltuin aan het kasteel Rivierenhof.

     

    Deelnemen:

    Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar (<10 jaar="" onder="" begeleiding="" van="" een="" volwassene="" p="">

    € 5,00 p.p. Vooraf online inschrijven is verplicht en kan via www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

     

    Meer info:

    bij de educatoren van het Rivierenhof via T 03 327 35 00 (werkdagen tussen 9u en 17 uur) en E educatie.antwerpen@provincieantwerpen.be.

     

    Website:

    www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

    Social media:

    www.facebook.com  > Rivierenhof

    www.twitter.com > DeDomeinen

    Beleidsverantwoordelijke:

    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor recreatie- en groendomeinen

    Helke Verdick, woordvoerder Jan De Haes






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen

     


    Agendatip
    Provincie Antwerpen

    Infowandeling natuurbeheer Vrieselhof 

    Zaterdag 3 oktober 2020 om 14u in provinciaal groendomein Vrieselhof (Ranst)

    Het afgelopen jaar werd er flink gewerkt in het Vrieselhof. Een aantal grote en kleinere terreinwerken zijn achter de rug en leverden al een eerste resultaat. Wil je meer weten over het natuur- en erfgoedbeheerplan dat hierbij aan de basis lag? Kom dan op zaterdag 3 oktober 2020 om 14u naar het Bezoekerscentrum Vrieselhof, Schildesteenweg 99 in 2520 Ranst. Samen met de domeinwachter ga je het terrein op en neem je de veranderingen onder de loep.

    Deelnemen is gratis maar om praktische redenen moet je jouw deelname vooraf registreren; dat kan vanaf 7 september 2020 via www.provincieantwerpen.be > kalender Vrieselhof.

     

    Deelnemers aan deze activiteit moeten de op dat moment op die locatie geldende corona-veiligheidsmaatregelen correct naleven. Info federale en provinciale COVID19-richtlijnen: https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/ & https://www.provincieantwerpen.be/nieuws.masterdetail.html/p_detail_url/nl/dvt/dienst-vrijetijds--en-landschapsbeleving/nieuws/maatregelen-in-provinciale-parken-en-domeinen-in-het-kader-van-d0.html

     

    Meer info nodig?

    De domeinwachters staan je graag te woord op T 03 360 52 18.

     

    Eind juni 2019 startten de werkzaamheden voor de natuurinrichting van het Vrieselhof. Grote en kleine terreinwerken van het natuur- en erfgoedbeheerplan moeten op termijn in dit provinciaal groendomein een extra stimulans bieden aan bedreigde dier- en plantensoorten. Verschillende ingrepen beogen een meer natuurlijk functionerend valleisysteem. Door de afgraving van opgehoogde percelen en het plaatsen van overloopconstructies ontstaan in de vallei de juiste omstandigheden voor waardevolle ‘natte natuur’. Hierdoor verkleint ook de kans op overstromingen stroomafwaarts. Dit natuurinrichtingsproject is een samenwerking tussen de provincie Antwerpen, de Vlaamse Landmaatschappij en het Vlaams Agentschap Natuur & Bos, met de steun van ELFPO.

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer en waar:

    Op zaterdag 3 oktober 2020 om 14u aan het bezoekerscentrum in provinciaal groendomein Vrieselhof, Schildesteenweg 95 in 2520 Oelegem (Ranst).

     

    Deelname:

    Deelnemen is gratis maar reserveren is noodzakelijk.

    Bevestig jouw deelname vanaf 7 september 2020 via www.provincieantwerpen.be > kalender Vrieselhof.

    Deelnemers aan deze activiteiten moeten de op dat moment op die locatie geldende corona-veiligheidsmaatregelen correct naleven. Info federale en provinciale COVID19-richtlijnen: https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/ & https://www.provincieantwerpen.be/nieuws.masterdetail.html/p_detail_url/nl/dvt/dienst-vrijetijds--en-landschapsbeleving/nieuws/maatregelen-in-provinciale-parken-en-domeinen-in-het-kader-van-d0.html

    Social media:

    www.provincieantwerpen.be> kalender vrieselhof

    www.facebook.com > vrieselhof  

    www.twitter.com > DeDomeinen

     

    Meer info:

    bij de domeinwachters op T 03 360 52 18.

     

    Beleidsverantwoordelijke:

    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde voor recreatie- en groendomeinen

    Helke Verdick, woordvoerder Jan De Haes













    Boeiende infowandeling over natuurbeheer in het Vrieselhof - Copyright: PGRA voor provincie Antwerpen.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen

     


    Agendatip
    Provincie Antwerpen

    Keltische bomenwandeling in het Rivierenhof
    zondag 27 september 2020 van 10u tot 12u - provinciaal groendomein Rivierenhof (Deurne)

    Bomen zijn voor de mens altijd al belangrijk geweest. Via een gratis gegidste wandeling onder begeleiding van een VMPA-natuurgids, trakteert het Rivierenhof jou op een heerlijk snuifje natuur gekruid met mythisch verleden. Via de Keltische bomenhoroscoop ontdek je op zondagvoormiddag 27 september 2020 wat de natuur betekende voor onze voorouders en welke boomsoort het best bij jou past.

    Deelnemen is gratis. Vooraf online inschrijven is verplicht en kan vanaf 7 september 2020 via www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

     

    Meer info:

    bij de domeinwachters van het Rivierenhof op T 03 360 52 18.

    Kom te weten wat de natuur betekende voor onze voorouders.- Copyright: PGRA provincie Antwerpen.

    Deelnemers aan deze activiteit moeten de op dat moment op die locatie geldende corona-veiligheidsmaatregelen correct naleven. Info federale en provinciale COVID19-richtlijnen: https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/ & https://www.provincieantwerpen.be/nieuws.masterdetail.html/p_detail_url/nl/dvt/dienst-vrijetijds--en-landschapsbeleving/nieuws/maatregelen-in-provinciale-parken-en-domeinen-in-het-kader-van-d0.html

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer en waar:

    Zondag 27 september 2020 van 10u tot 12u. Afspraak in de Oostvleugel van het kasteel Rivierenhof, Parkweg in 2100 Antwerpen Deurne.

     

    Deelnemen:

    Gratis! Vooraf online inschrijven is verplicht en kan vanaf 7 september 2020 via www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

    Deelnemers aan deze activiteit moeten de op dat moment op die locatie geldende corona-veiligheidsmaatregelen correct naleven. Info federale en provinciale COVID19-richtlijnen: https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/ & https://www.provincieantwerpen.be/nieuws.masterdetail.html/p_detail_url/nl/dvt/dienst-vrijetijds--en-landschapsbeleving/nieuws/maatregelen-in-provinciale-parken-en-domeinen-in-het-kader-van-d0.html

     

    Meer info:

    bij de domeinwachters van het Rivierenhof op T 03 360 52 18

     

    Website:

    www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

    Social media:

    www.facebook.com  > Rivierenhof

    www.twitter.com > DeDomeinen

    Beleidsverantwoordelijke:

    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor recreatie- en groendomeinen

    Helke Verdick, woordvoerder Jan De Haes

     

    Copyright: PGRA provincie Antwerpen





    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

      






    02 | 09 | 2020

    Fietsersbond lanceert met steun van de provincie Antwerpen campagne voor meer vriendelijkheid tussen fietsers

    De laatste jaren stijgt het aantal fietsers enorm – en tijdens corona nog veel meer. Dat zorgt voor meer fietsplezier. Maar gelijktijdig moeten we ook zorgzamer omgaan met mogelijke ergernissen op de beperkte infrastructuur, die helaas niet overal even snel wordt aangepast. Om dat nieuwe en drukkere ‘samenleven op het fietspad’ positief te bevorderen lanceert de Fietsersbond samen met de provincie Antwerpen een ‘fietsvriendelijk’-campagne. De campagne bestaat uit affiches en een aantal ludieke videoclips, die gedurende zeven weken tips geven om vriendelijk samen te fietsen. 

    Geen klassieke hoffelijkheidscampagne
    Het grote verschil met ‘klassieke’ verkeerscampagnes? Dit is geen overheidscampagne, maar een campagne door en voor fietsers. De Fietsersbond heeft over het onderwerp grondig nagedacht met haar fietsende leden en partnerorganisaties. Uit de discussierondes kwamen zeven thema’s naar voor: inhalen en snelheid op het fietspad, oogcontact en armgebaren maken, hoffelijk wachten - dus ruimte laten voor fietsers die jou kruisen, je fiets hoffelijk parkeren, voetgangers voor laten en je fietslicht naar beneden afstellen zodat je je tegenliggers niet verblindt. 

    De focus ligt op fietsers onderling. De campagne gaat dus niet over de wegcode, maar wel over het ‘samen bewegen’ in de openbare ruimte.  Woordvoerder Wies Callens: ”Op de fiets gedragen mensen zich anders dan in de auto of op de moto. Je kent het wel, soms moet je je trein halen en ben je een snelle fietser, op andere momenten geniet je van de omgeving. Het is ook bewust geen anti-autocampagne. We willen iets doen waar we zelf als fietsers iets aan kunnen veranderen. Het is een aanvulling op het algemene werk van de Fietsersbond, die hard blijft werken om de toekomstige fietsinfrastructuur beter en breder te maken. Maar dat is vaak niet meteen voor morgen.

    De campagne wil de dialoog met en onder fietsers en vooral een positieve fietscultuur bevorderen. Het resultaat is een campagne die niet belerend wil overkomen, maar die focust op het belang van vriendelijke interactie. Dit heeft ook de Provincie Antwerpen, die al jarenlang een topprioriteit maakt van de aanleg van brede en veilige fietsostrades, overtuigd.

    Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Mobiliteit, legt uit: “Fietsvriendelijkheid en hoffelijkheid in het verkeer staan niet in de wegcode, maar zijn essentieel voor ieders comfort en veiligheid. Een vriendelijke interactie betekent dat je de andere weggebruikers alle kansen biedt om hun weg op een veilige en comfortabele manier verder te zetten. Ik geloof dat precies daarin fietsers het goede voorbeeld kunnen geven. Ik ben dan ook blij dat de Fietsersbond deze campagne opgezet heeft en we steunen ze heel graag. Vriendelijk en veilig fietsgedrag, dat dragen wij ook vanuit Antwerpen Fietsprovincie samen uit!”

    De Fietsvriendelijk-campagne loopt tot half oktober en is te bekijken op www.fietsersbond.be/fietsvriendelijk.

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    vanaf 2 september 2020, voor een periode van zeven weken

    Meer info:
    www.fietsersbond.be/fietsvriendelijk

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde voor mobiliteit

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waterski & Wakeboard Vlaanderen vzw

    Graag wensen we te verduidelijken dat de primeur om de eerste Belgisch kampioenen 2020 te huldigen niet aan de racing discipline toekwam, maar aan de blootvoet discipline.
    Immers werd er op 01 augustus 2020  het BK waterski blootvoet gehouden, alle info & uitslagen online.

    Vriendelijke groeten

    Simon Platteeuw
    Administratief Coördinator

    Waterski & Wakeboard Vlaanderen vzw
    Beatrijslaan 25 bus 2 - 2050 Antwerpen







    From:        Simon Platteeuw/WSV
    To:        
    Date:        01/09/2020 14:10
    Subject:        Eerste Belgisch kampioenen gekend



    Antwerpen - 1 september 2020 - Eerste Belgisch kampioenen waterski gekend. Dit weekend werd in de discipline racing de strijd beslecht om de nationale titels in de verschillende categorieën.

    Door het onlosmakelijk, met 2020 verbonden, alombekende virus, zal ieder die een titel bij op het palmares mocht schrijven deze zich automatisch herinneren. In Beringen stelde de lokale club alles in het werk om de skiërs, veilig, de mogelijkheid te bieden zich op 2 wedstrijddagen te verheugen. Vorige zondag werd de eerste van 2 manches geskied, waar we nu zondag al aan de finale manche toe waren.

    De Belgisch kampioenen 2020:

    Heren F1:        Tim Lisens (Koninklijke Hasseltse Yachting Club) uit Hasselt
    Dames F2:        Sylvia De Spiegeleire (Viersel Waterski Club) uit Stevoort
    Heren F2:        Peter Sleurs (Beringen Waterski & Sportclub) uit Overpelt
    Dames F3:        Chris Rydl (Beringen Waterski & Sportclub) uit Hove
    Heren F3:        Eric Brans (Beringen Waterski & Sportclub) uit Diepenbeek
    Junioren:        Kobe Verbraecken (Aqua Ski) uit Westerlo
    Eurokids B:        Elias Meirsman (Costa Zela) uit Zele
    Masters:        Eric Verdickt (Viersel Waterski Club) uit Schoten

    De volledige uitslagen:

    Ten slotte geven we mee dat enkele van onze skiërs ook een IWWF Europe Racing certificate & award in ontvangst mochten nemen:

    Vicky Leysen (Viersel Waterski Club) uit Herenthout, voor haar 3e plaats bij de Dames F1 op het WK 2019
    Tim Lisens (Koninklijke Hasseltse Yachting Club) uit Hasselt, voor zijn 3e plaats bij de Heren F1 op het WK 2019. Tim werd eveneens verkozen tot "Male Athlete of the Year 2019"
    Sylvia De Spiegeleire (Viersel Waterski Club) uit Stevoort, als wereldkampioene bij de Dames F2 op het WK 2019. Net als Tim viel Sylvia de eer te beurt om als "Female Athlete of the Year 2019" gehuldigd te worden.
    Annelies Kenes (assistent Team Captain) nam de Team Trophy in ontvangst voor Team Belgium, dat 2e werd op het WK 2019.



    Vriendelijke groeten

    Simon Platteeuw
    Administratief Coördinator

    Waterski & Wakeboard Vlaanderen vzw
    Beatrijslaan 25 bus 2 - 2050 Antwerpen





    Foto © Marc Vermeiren 

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-08-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arboretum Kalmthout


    Agendatip
    Arboretum Kalmthout

    Tomatenfestival
    Vrijdag 4 tot en met maandag 7 september 2020 - 10-17 uur, Kalmthout

    Arboretum Kalmthout zwaait de zomer uit met een kleurrijke buitententoonstelling over de tomaat. In deze editie van het tomatenfestival kun je zelfs een Belgisch tintje waarnemen. Niet omwille van de vele rode, gele en zelfs zwarte tomaten, maar door de historisch belangrijke rol die onze eigen tomatentelers hadden, en nog steeds hebben, in de veredeling van deze smakelijke vrucht. Inkomtickets met tijdslot zijn vanaf nu te boeken via de website van het arboretum.

     

    De échte smaak van tomaten

     

    In de loop van decennia zijn vele tomatenrassen hun oorspronkelijke, rijke smaak verloren van zodra ze in het commerciële circuit belandden. Maar dat tij is ondertussen gekeerd. Niet alleen topchefs, maar ook consumenten stellen hoge eisen aan de kwaliteit die op hun bord belandt. Heirloomtomaten bieden een uitweg voor wie op zoek is naar de échte smaak van tomaat. Kies je voor tomaten uit eigen land, dan kom je uit bij klinkende namen als 'Ancienne Belge', 'Belgische Gele' en 'Wilrijkse Schone'. Tijdens het tomatenfestival kun je ruim 300 tomatenrassen bewonderen.

     

    Zadenverkoop van bijzondere tomatenrassen

     

    Moestuinliefhebbers mogen zich in de handen wrijven en zich helemaal laten gaan aan de zadenstand bij de tomatententoonstelling. De tomatenzaden zijn afkomstig uit de eigen zadenbank van Arboretum Kalmthout, die door de vrijwilligers jarenlang uitgebouwd is tot een collectie van ruim 400 verschillende tomatenrassen. Bezoekers kunnen aan de stand praktisch advies en tips krijgen bij de keuze van de juiste rassen voor hun moestuin, serre of vensterbank.

      Bezoekers ontdekken honderden verschillende tomatenrassen, vooral oude heirloom-rassen maar ook de nieuwste creaties uit gespecialiseerde tomatenkwekerijen. (archiefbeeld 2019)
      

     

    Gepassioneerde verzamelaars en professionele (bio-)kwekers leveren een belangrijke bijdrage aan de tentoonstelling, met ruim 300 rassen die je doorgaans niet in de winkel ziet. (archiefbeeld 2019)
       

     

    Coronaproof, zelfde tomaten andere presentatie

     Copyright: Arboretum Kalmthout







    Copyright: Arboretum Kalmthout

    Deze editie van het tomatenfestival is anders dan gebruikelijk. Meest opvallende is de verhuis van de tentoonstelling naar een plek buiten in de tuin. Daar is er veel plaats om afstand te houden en éénrichtingsbezoek te organiseren. 

    Het aantal bezoekers blijft beperkt, iedereen moet vooraf via de website een ticket met tijdslot boeken, ook jaarkaart- en museumpashouders. Om iedereen dit het wil de kans te geven de tomaten te bewonderen, zijn er twee dagen aan het evenement toegevoegd: vrijdag en maandag. Op die manier zijn er meer tijdsloten ter beschikking en blijft het steeds rustig. 

     

    De coronamaatregelen verbieden het aanbieden van proevertjes. Dit jaar zijn er dus géén tomaten te proeven. Ook de kookdemonstraties en groepsbezoeken zijn van het programma geschrapt.

     

    Gespecialiseerde tomatenteelt

    Voor het samenstellen van de tentoonstelling wordt zoals steeds beroep gedaan op gepassioneerde liefhebber-telers en op het gespecialiseerde biobedrijf van Philip Vermeulen, die met hart en ziel topkwaliteit oogst van bijzondere tomatenrassen. Stoffels Tomaten, één van de grotere Belgische onafhankelijke vertegenwoordigers uit het commerciële circuit, zorgt voor heerlijk ongewone tomaten en Belgische klassiekers. Aan de verkoopstand koop je je tomaten om thuis de lekkerste gerechten klaar te maken.

     

    Aan de verkoopstand van Stoffels Tomaten zijn de snoeptomaatjes moeilijk te weerstaan. Foto genomen tijdens de tomatenfestivaleditie van 2019.
       

     

    PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

    Vrijdag 4 tot en met maandag 7 september 2020

    • 10.00 – 17.00 uur tentoonstelling en zadenverkoop

    Waar 
    Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België

    Prijs
    € 8,5 – toegang tot de tuin inbegrepen
    Jaarkaarthouders, Museumpas en kinderen -12 jaar gratis
    tickets met tijdslot te koop via de website: https://be.ticketgang.eu/orgFrameSaleNew.php?org=206077&event=88596%20

    Website
    www.arboretumkalmthout.be 

    Social media
    www.facebook.com/arboretumkalmthout
    https://twitter.com/arboretumkalmt @arboretumkalmt #arboretumkalmthout

    Meer info
    Arboretum Kalmthout, T +32(0)3 666 67 41, E info@arboretumkalmthout.be

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Provincie Antwerpen



    Provincie Antwerpen

    27| 08 | 2020

    Ook ASStrid gaat op vakantie
    Toerisme Provincie Antwerpen presenteert 20 autismevriendelijke logies en praktische gids voor logiesuitbaters

    Een autismevriendelijke vakantie? Het kan voortaan in de provincie Antwerpen.

    Na een twintigtal attracties beschikken nu ook twintig logies over een visueel stappenplan, een garantie voor een ontspannend verblijf voor de persoon met autisme en diens reisgenoten.

    De praktische gids ‘ASStrid op vakantie’ stimuleert andere ondernemers om hun logies autismevriendelijk(er) te maken.

    Een nieuwe realisatie in het actieplan ‘Drempelvrij Toerisme’ van Toerisme Provincie Antwerpen.  

    Gedeputeerde voor Toerisme Jan De Haes: “Met de lancering van autismevriendelijke attracties zorgden we twee jaar geleden voor een primeur in Vlaanderen. Bij vakantie hoort uiteraard ook een fijne slaapplek. Daarom riep Toerisme Provincie Antwerpen vorig jaar logiesuitbaters op om mee te werken aan het project ‘Autismevriendelijk logeren’.”

    Copyright: Toerisme Provincie Antwerpen

    Minder stress, meer plezier

    Twintig logies in de provincie Antwerpen lieten zich screenen door experte Sien Depoortere van Toerisme voor Autisme. Dat resulteerde telkens in een visueel stappenplan. Elk plan zoomt in op de heen-en terugreis, het onthaal, de kamers en de activiteiten in en rond het logies. Kleurenfoto’s, kaartjes, pictogrammen en korte beschrijvingen zorgen voor meer verduidelijking.

    Het stappenplan reduceert stress en biedt een handige houvast voor, tijdens en na de trip. Niet alleen voor de gast met autisme maar ook voor diens reisgenoten.

    Daarbovenop bieden sommige logeerplekken extra service aan, zoals prikkelarme ruimtes of attributen die je helpen ontspannen tijdens je verblijf.

    Gids voor logiesuitbaters

    De vakantieganger kiest uit een breed en gevarieerd aanbod. Bij de deelnemende logies zijn alle toeristische bestemmingen (Kempen, Scheldeland, Antwerpen, Mechelen en Zuidrand) en alle logeerformules (van hostel en jeugdherberg over campings tot B&B, vakantiewoning of hotel) vertegenwoordigd.

    Dat aanbod zal ongetwijfeld verder groeien. Met de gids ‘ASStrid op vakantie. Geef gasten met autisme een warm welkom’ moedigt Toerisme Provincie Antwerpen andere ondernemers aan om hun logies autismevriendelijk(er) te maken. Van kleine ingrepen in de accommodatie tot een doordachte communicatie: de handleiding bevat tientallen - vaak verrassend eenvoudige - tips voor een gastvrij onthaal. Wie de tips ‘ASS+’ in de praktijk brengt, maakt ASStrid helemaal happy…

    Blijvend engagement

    De combinatie van attracties en logies maakt voortaan echte autismevriendelijke vakanties mogelijk. Een nieuwe primeur voor Vlaanderen!

    Toerisme Provincie Antwerpen realiseert daarmee ook een van de doelstellingen uit haar actieplan ‘Drempelvrij Toerisme’.

    Gedeputeerde Jan De Haes: “De voorbije maanden drukten ons met de neus op de feiten: de coronacrisis maakt heel wat Vlamingen extra kwetsbaar. Daarom nemen we nieuwe initiatieven die drempels wegwerken en de vakantieparticipatie verhogen. Volgend jaar focussen we op drempelvrije fietsvakanties en zorglogies.” 

    PRAKTISCHE INFO

    Meer info:
    Autismevriendelijk logies:

    Hampton by Hilton Antwerp Central Station en vakantiewoning Monnikenhoeve in Antwerpen - B&B De Frimethe in Boechout - vakantiewoning Atelier van Antonine in Bornem - Jeugdverblijf Bielebale en vakantiewoning Casa Ametza in Brasschaat - Hotel Roosendaelhof in Geel - vakantiewoning Kalmthoutse Hoeve - vakantiewoning De Drieshoeve, Camping Houtum, Camping Floreal Kempen en Hostel Wadi/De Hoge Rielen in Kasterlee - Camping De Lilse Bergen in Lille - B&B Alegria, Hostel De Zandpoort en Sportverblijf De Nekker in Mechelen - vakantiewoning Kromven in Merksplas - B&B Maarle in Ravels - B&B De Plukboerderij van Schelle - Best Western Plus Turnhout City Hotel - jeugdherberg Boswachtershuis in Westerlo

    (PS: stappenplannen Roosendaelhof, Floreal Kempen en De Lilse Bergen nog in voorbereiding)

    Je downloadt de stappenplannen van de autismevriendelijke logies en attracties op www.provincieantwerpen.be (zoekterm: autismevriendelijke vakanties).

     

     






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen





    27 | 08 | 2020

    Zilvermeer zomerde: Uit ons kot, maar niet té zot.
    Een vakantie in eigen land werd deze zomer voor heel wat landgenoten een feit.

    Dat weerspiegelde zich dan ook op viersterrencamping Zilvermeer.

    Op vakantie gaan en genieten binnen je eigen bubbel.

    Als vakantiemaker benadrukte Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer bij de heropening in juni dat gezondheid en veiligheid voorop staan. Toch kon er mét respect voor de maatregelen en de nodige inspanningen, genoten worden van een dagbezoek of verblijf aan het Molse witte zandstrand.
    Dank aan alle bezoekers die de maatregelen respecteerden.

    Kamperen in eigen land
    De coronacrisis bracht uiteraard gevolgen voor de toeristische sector met zich mee. Het aantal toeristische overnachtingen op de camping daalde met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.
    Toch heeft corona ook een positief effect met zich mee gebracht. De Belg boekte meer vakantie in eigen land en (her)ontdekte de Kempense gastvrijheid. Waar bezoekers annuleerden die niet op vakantie durfden gaan, werd dit ingevuld door klanten die hun buitenlandse reis hebben vervangen door een ‘staycation’. Gasten kozen ervoor in hun bubbel te genieten dichtbij huis.
    De verstrenging van de maatregelen had zeker een effect op de dalende trend van het aantal groepsreservaties in de accommodaties en op de grote kampeerterreinen.

    Onder meer de nieuwe overnachtingsvormen zoals het luxe vlotkamperen en cocoonen gaf gezinnen de kans om in eigen bubbel een unieke beleving van hun bucketlist te schrappen.

     

    45.000 daguitstapjes met oog voor social distancing

    De dagrecreatie werkte met een reservatiesysteem via de webshop waarvoor een maximum capaciteit werd ingesteld. Deze capaciteit werd op de warmere zomerdagen steeds gehaald. Zilvermeer bleef de situatie dagelijks monitoren en deed aanpassingen waar nodig.
    Wat tot slot resulteerde in creativiteit en inzet van zowel personeel als bezoeker.

    Staycation - Copyright: Provincie Anwerpen

    Combinatie van veiligheid, gastvrijheid en kwaliteit
    Vanaf 8 juni pikten we de draad van het gewone leven weer een beetje op.
    Daguitstapjes en vakantie in eigen land kregen weer een plekje op onze kalender.


    “Het zomerseizoen zag er dit jaar wat anders uit voor het Zilvermeer, maar toch ging het recreatiedomein de uitdaging niet uit de weg om de veiligheidsmaatregelen te verzoenen met het vakantiegevoel”, aldus gedeputeerde Jan De Haes.
    Aanpassingen waren nodig om bezoekers maximaal te spreiden.

    We kijken positief terug. Dankzij de inzet van alle kampeerders en het opvolgen van de Covid-maatregelen bleef een mooie kampeervakantie mogelijk.
    Uiteraard was het anders dan gewoonlijk, maar de vakantiesfeer zat er voor alle dagjestoeristen en kampeerders toch in. Het is gelukt een aangepast recreatieaanbod te garanderen, zonder COVID verspreiding.

     

    “Het is geweldig om te ervaren hoe medewerkers én gasten zich willen inspannen om het  Zilvermeer een veilige en fijne vakantiebestemming te laten zijn”, vertelt Ineke Holtzer, waarnemend directeur Zilvermeer.

    Ook voor de toekomst en het najaar liggen er tal van plannen klaar om een kwalitatief, toegankelijk en veilig aanbod te garanderen.

    PRAKTISCHE INFO

    Waar:
    Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer, Zilvermeerlaan 2, 2400 Mol

    Meer info:
    www.zilvermeer.be

       






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)


    Archief per week
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!