Inhoud blog
  • Provincie Antwerpen
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Regionaal Nieuws
    van Antwerpen
    11-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaanderen-Nederland

    Vier nieuwe projecten van startin Interreg Vlaanderen-Nederland

     

    Op 14 maart keurde Interreg Vlaanderen-Nederland vier nieuwe projecten goed. Met deze goedkeuringen wordt, inclusief cofinanciering, in totaal 31.6 miljoen euro in de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd. Hiervan komt een bedrag van 14.2 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De Europese Commissie stelt via Interreg Vlaanderen-Nederland de komende zeven jaar ruim 152 miljoen euro ter beschikking voor grensoverschrijdende samenwerking, die innovatie en duurzame ontwikkeling in de grensregio bevordert.

     

    Voor maar liefst 25 miljoen euro - cofinanciering inclusief - wordt grensoverschrijdende innovatie gestimuleerd. Dit via een tweede editie van ‘Crossroads’ (19 miljoen) en het project ‘BIO-HArT' (6 miljoen). Het budget voor arbeidsmobiliteit wordt voor een eerste keer benut, met de goedkeuring van ‘REVIVAK’, dat zich richt op ambachten. Binnen het thema energie is groen licht gegeven aan ‘See2Do!’, een demonstratieproject voor energie-efficiëntie.

    In bijlage vindt u de korte samenvattende teksten per project.

     

    Ook in de komende jaren volgen nog oproepen. Tegen 2020 wil Europa zo met de Vlaamse en Nederlandse partneroverheden tal van concrete streefdoelen bereiken. Bijvoorbeeld wil men tenminste 3.000 kleine of middelgrote ondernemingen ondersteunen in hun product- of procesinnovaties,  4.000 organisaties laten kennismaken met nieuwe duurzame technieken, en meer dan 450 mensen trainen, zodat hun kansen op de arbeidsmarkt worden vergroot.

    Meer informatie over het programma vindt u op www.grensregio.eu.






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wielerkoers

                                                                   Nieuwelingen regenachtig koud weer voor het clubkampioenschap in Kontich- waarloos op 21-02-2016 met 60 deelnemers was het een harde strijd Xander,David en Jarne gingen na drie ronden al in de aanval en ze bouwden hun voorsprong zachtjes op en wisten ze te behouden en wonnen ook Xander Geysels werd eerste, tweede werd David Bomboi en Jan Van de Paar werd derde.

    foto Cindy en georges gpl



















    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE BERICHT

                                                   

    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    10 | 3 | 2016

    Provincie Antwerpen steunt vervoersregio
    Provinciaal studiewerk kan plannen voor Antwerpse vervoersregio versterken

    Gedeputeerde voor mobiliteit Luk Lemmens schaart zich volmondig achter de plannen van schepen Koen Kennis om een vervoersregio rond Antwerpen op te starten. Samen met 43 gemeenten wil de stad de verkeerssituatie in en rond Antwerpen verbeteren. Vanuit de provincie stelt gedeputeerde Lemmens nu het provinciale studiewerk rond mobiliteit ter beschikking van de stad.

    Gedeputeerde Lemmens legt uit: “Bij de provincie juichen wij de plannen van schepen Kennis toe. Heel onze provincie kampt met grote uitdagingen op het vlak van mobiliteit en het is positief dat de stad hier een voortrekkersrol in wil spelen. Vanuit het provinciebestuur willen wij de plannen van de stad ondersteunen. Wij stellen graag het provinciaal studiewerk rond mobiliteit ter beschikking van de stad. Zo willen we mee een basis leggen voor de plannen van de stad om de mobiliteit in de hele vervoersregio te verbeteren.”

    De voorbije jaren verrichtte de provincie Antwerpen heel wat studiewerk rond mobiliteit in verschillende regio’s. Als bovenlokaal bestuur kon de provincie ingaan op vragen van verschillende gemeenten om een overkoepelende oplossing te zoeken voor de uitdagingen rond mobiliteit. Een overzicht:

     

    -      Mobiliteitsstudie Noorderkempen (afgerond 2012)

    -      Corridorstudie openbaar vervoer tussen Antwerpen en Turnhout (afgerond 2015)

    -      Mobiliteitsstudie rond de rol van de N118 in de regio Dessel, Geel, Mol en Retie (afgerond 2007)

    -      Ontsluitingsstudie Rupelstreek (afgerond 2013)

    -      Mobiliteitsstudie Middenkempen (lopend)

    Gedeputeerde Luk Lemmens en schepen Koen Kennis – copyright Provincie Antwerpen

    Eerste overleg vervoersregio

    Schepen Koen Kennis is tevreden over het aanbod van de provincie (hopelijk): ”Als stad zijn we zeer verheugd over de steun van de provincie. De studies helpen ons bij het opstellen van een globaal plan voor de vervoersregio. Vrijdag 11 maart zitten we voor eerst samen met de verschillende steden en gemeenten uit de regio. Dan zullen we bespreken wat we als regio precies samen kunnen doen.”

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Mobiliteit
    Perscontact: Willem Migom
    T 03 240 51 97, M 0494 75 32 22
    E willem.migom@provincieantwerpen.be

     

    Koen Kennis, N-VA, schepen bevoegd voor Mobiliteit

    Perscontact: Maarten Vanderhenst
    M 0486512472
    E maarten.vanderhenst@stad.antwerpen.be








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    10 | 03 | 2016

    Succesvolle afsluiting van kleinschalige opvang asielzoekers op het Zilvermeer
    Afscheid op 12 maart met asielzoekers, vrijwilligers, kampeerdersraad en medewerkers

    Vanaf 14 maart bouwt Fedasil de noodopvang van asielzoekers op het Zilvermeer in Mol af. Een 50-tal vluchtelingen verbleven daar 6 weken in caravans. Het provinciebestuur en de gemeente Mol beschouwen deze kleinschalige opvang als een succes. Niet alleen hadden de asielzoekers zelf de nodige ruimte op het Zilvermeer, ze namen ook deel aan de talloze activiteiten die vrijwilligers voor hen organiseerden. Zaterdag 12 maart worden alle betrokkenen uitgenodigd om de vluchtelingen uit te zwaaien.

    Eind november besliste het Antwerpse provinciebestuur om, voor de start van het toeristisch seizoen, een deel van de camping van het Zilvermeer ter beschikking te stellen aan Fedasil voor de opvang van asielzoekers. Sinds 25 januari verbleven er dan ook een 50-tal asielzoekers op het Zilvermeer. De inwoners van Mol toonden zich zeer gastvrij. Meer dan 113 vrijwilligers engageerden zijn voor de organisatie van tal van activiteiten: gaande van taallessen Nederlands, gezellige koffiemomenten tot een bezoek aan de kringwinkel en de plaatselijke kappersschool.

    Vanaf 14 maart start Fedasil met het leegmaken van de camping. De caravans worden geleidelijk van het terrein gehaald. De exacte datum wanneer de laatste asielzoekers vertrekken is nog niet bekend. De noodopvang eindigt alleszins definitief op 25 maart, vanaf dan zijn deze plaatsen door het Zilvermeer terug verhuurd aan toeristen.

    Op zaterdag 12 maart komen alle betrokkenen nog eens samen voor een gezellig afscheid. Zowel asielzoekers, vrijwilligers als kampeerdersraad zijn aanwezig. Het gemeentebestuur, de provincie en de vrijwilligers overhandigen tijdens het koffiemoment een afscheidswens aan de asielzoekers.

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    zaterdag 12 maart 2016
    Koffie-en theemoment van 14 tot 16 uur
    Overhandiging wensen om 14.30 uur

    Waar:
    Ecocentrum De Goren, Postelsesteenweg 71, Mol
    (aan ingang camping Zilvermeer)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE BERICHT

    10 | 03 | 2016

    Domein Roosendael: “van kas tot klas”

    Restauratie historische druivenserre Sint-Katelijne-Waver

    Kempens Landschap en vzw Roosendael startten begin maart met de restauratie van de historische druivenserre in domein Roosendael. De werken kaderen in het project “Domein Roosendael: van kas tot klas” en worden gefinancierd door de het Agentschap voor Onroerend Erfgoed, de provincie Antwerpen en de gemeente Sint-Katelijne-Waver.

    Domein Roosendael, druivenserre in 2009

    Domein Roosendael

    Domein Roosendael is een historische Cisterciënzenabdijsite, aan het begin van de 13de eeuw opgericht langs de Grote Nete in Sint-Katelijne-Waver. Tegen het einde van de 18e eeuw was de abdij uitgegroeid tot een indrukwekkend complex van gebouwen. Getuigen van deze periode zijn de ringgracht, het Pesthuis en het Poortgebouw te midden van een prachtig landschapspark dat in de 19de eeuw werd aangelegd.

    In het domein bevindt zich een druivenserre met nog originele druivelaars. Deze serre dateert uit de 19de eeuw en is opgebouwd uit een geklinknageld framewerk van stalen profielen (originele profielen met Engelse maatvoering) gedekt met glas. De constructie wordt door middel van trekstangen met muurankers op zijn plaats getrokken tegen de noordmuur. De naad tussen glas en muur is afgedekt met dakpannen. Aan de lage zijde steunt de constructie op een U-profiel op een gemetseld bakstenen muurtje, voorzien van een natuurstenen deksteen. Het U-profiel dient niet enkel voor ondersteuning, maar is ook de goot voor de afwatering van de serre. Aan de oost- en westzijde is de serre afgesloten met panelen met glas, waarin een toegangsdeur is geplaatst. Aan de westzijde is de stalen deur inclusief beslagwerk nog aanwezig. Zowel onderaan als bovenaan bevinden zich ramen die handmatig geopend kunnen worden. Bovenaan is dit door middel van een koord en onderaan met een hefboomsysteem.

     

    Kempens Landschap

    Kempens Landschap kocht de voormalige abdijsite aan in 2004. Samen met de vzw Roosendael – ontstaan uit een groep vrijwilligers die het lot van de historische abdijsite Roosendael ten harte nam en actief te werk ging om het domein geleidelijk aan op te waarderen – tracht de vereniging de historische en natuurwaarden als één samenhangend geheel, duurzaam en op maatschappelijk geëngageerde wijze te restaureren en te  beheren. Dat betekent onder meer: een zinvol gebruik van het natuurlijk en cultureel erfgoed mogelijk maken, een blijvende zorg voor de monumenten en het park, het natuurreservaat onderhouden, sociale werkgelegenheid creëren en... garant staan voor een warme gastvrijheid. Dankzij die verwevenheid van natuurlijk en cultureel erfgoed is het steeds een fantastische belevenis om domein Roosendael te bezoeken.

     

    Domein Roosendael: van kas tot klas

    Met het project “Domein Roosendael: van kas tot klas” willen we de vrijwilligerswerking van Roosendael opnieuw laten floreren en de educatieve activiteiten in het domein uitbreiden. Het in gebruik nemen van de 19de eeuw gebouwde druivenserre is hiervoor een unieke kans. De serre is doorheen de jaren echter in verval geraakt. Om de serre te kunnen integreren in de werking van het domein, was restauratie dus zeer nodig.

     

    Begin maart 2016 gingen de restauratiewerken van start. Na de demontage van de staalstructuur wordt het geheel gereinigd en worden de beschadigde delen hersteld of vervangen. De ruwbouw wordt ter plaatse gerestaureerd. Vervolgens zal het afwateringssysteem worden gereconstrueerd naar bestaand model en zal de gerestaureerde staalstructuur terug worden geplaatst en verankerd. De huidige beglazing wordt vervangen door nieuwe geharde glazen. Tenslotte worden nog de verluchtingsramen boven- en onderaan de serre (alsook de systemen voor het openen) en de toegangsdeuren hersteld of waar nodig vervangen.. Foto’s van de vorderingen van de werken kunnen worden bekeken via de website www.roosendael.be.

     

    Domein Roosendael, druivenserre gedemonteerd in maart 2016 

     

    De totale kostprijs voor de restauratiewerken bedraagt +/- 166.000 euro. Dankzij de landschapspremie vanuit het Agentschap Onroerend Erfgoed (70% van de kostprijs) en de subsidie vanuit de provincie Antwerpen (33.706,95 euro) wordt de totale kostprijs bijna volledig gedekt. De nog resterende kosten worden door de gemeente Sint-Katelijne-Waver opgenomen via de jaarlijkse gemeentelijke bijdrage voor het beheer van domein Roosendael.

     

    Na de restauratiewerken zullen alle voorzieningen (water en elektriciteit) worden aangebracht in functie van de herbestemming. Eén derde van de serre zal worden ingericht als ruimte voor educatieve activiteiten en voor de vrijwilligerswerking. Het resterende gedeelte van de serre blijft behouden in functie de originele druivelaars, en ook in het educatieve ruimte zullen de planten ruimte krijgen.

    “De herbestemming is een meerwaarde voor de vrijwilligerswerking en een extra stimulans voor nieuwe mensen en jeugd om mee hun schouders te zetten onder de toekomst van domein Roosendael, op korte en op lange termijn,” vindt Peter Bellens, gedeputeerde en covoorzitter van Kempens Landschap.

     

    Ten slotte zal ook de omgeving van de serre worden opgewaardeerd. Rondom de serre zal een bloemenweide worden ontwikkeld, waarop bijenkasten worden geplaatst. Dit zal zorgen voor een ecologische meerwaarde, maar zal er ook toe leiden dat wandelaars en deelnemers van activiteiten zullen kunnen genieten van de historische serre ten midden de prachtige natuur.

     

    Gedeputeerde en co-voorzitter Inga Verhaert, is zeer verheugd over het project: “Het project zorgt er in de eerste plaats voor dat de historische druivenserre en de historische druivenranken bewaard blijven als erfgoed. Daarnaast dragen we ook ons steentje bij aan de biodiversiteit door de ontwikkeling van een bloemenweide en een bijenwerking rond de serre.”










    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE BERICHT

    Provincie Antwerpen



    10 | 03 | 2016

    Trends kiest Antwerpse Gazellen 2016
    I.R.S.-Btech (Puurs), SPS (Meer), FIETS! (Berchem) zijn snelst groeiende bedrijven in de provincie Antwerpen

    Gisteren werden de Trends Gazellen 2016 bekend gemaakt in het FotoMuseum in Antwerpen. De Gazellen zijn de snelst groeiende bedrijven van de provincie. Verdeler van bouw- en dakmaterialen I.R.S.-Btech uit Puurs, Smart Packaging Solutions (SPS) uit Meer en de winkelketen voor fietsen en accessoires FIETS! uit Berchem, zijn de nieuwe ambassadeurs van de Trends Gazellen. De prijzen voor al deze knappe prestaties werden uitgereikt door gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé.

    Elk jaar selecteert het financieel-economisch weekblad Trends per provincie de 200 snelst groeiende en financieel gezonde bedrijven die een belangrijke bijdrage leveren aan de dynamiek, werkgelegenheid en innovatie in hun regio. Gisteren werden in het FotoMuseum de snelst groeiende bedrijven in de provincie Antwerpen bekend gemaakt. Uit de lijst van geselecteerde bedrijven werd per categorie 1 onderneming als Trends Gazellen Ambassadeur verkozen: 1 kleine onderneming (omzet minder dan 1 miljoen), 1 middelgrote onderneming (omzet tussen 1 en 10 miljoen) en 1 grote onderneming (omzet meer dan 10 miljoen). Daarbij werd gekeken naar de groei van de omzet, het personeelsbestand en de cashflow. Het bedrijf moet minstens 5 jaar oud zijn en in 2014 zeker 20 werknemers op de loonlijst hebben gehad.

    De trofeeën kwamen uit handen van Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie in de provincie Antwerpen: “De Gazellen in onze provincie stimuleren mee onze groei en dragen bij aan de economische topregio die onze provincie Antwerpen vandaag is. Antwerpen is niet alleen een havenstad. Ook daarnaast hebben we een bonte mix van sterke, grote bedrijven. Onze regio realiseert meer dan een derde van de Vlaamse toegevoegde waarde en meer dan de helft van de Vlaamse export is afkomstig van Antwerpse ondernemingen. De lijst van de 200 geselecteerde Gazellen bevestigt dit. Heel wat groeibedrijven bevinden zich in de transport- en logistieke sector. Als provincie zetten we in op de uitdaging om innovatieve, creatieve en economisch rendabele alternatieven te ontwikkelen en de concurrentiekracht van onze provincie te verstevigen.”, verduidelijkt Caluwé.

    De Antwerpse Gazellen 2016 zijn bekend. Links naar rechts: Catherine Van Dijk en Hendrik Winkelmans (Fiets!), Tom Beyers en Steven Geirnaert (I.R.S.-Btech), Johan De Neef en Marc Hopstaken (SPS) en Ludwig Caluwé (provincie Antwerpen) - Copyright: Koen Fasseur

    De winnaars 

    I.R.S.-Btech wint in de categorie grote bedrijven. Het bedrijf promoot en verdeelt EPDM en andere bouw-en dakmaterialen bij alle actoren – architecten, openbare besturen, aannemers en dakwerkers – maar ook bij professionele handelaars in bouw-en dakmaterialen. De logistiek gebeurt vanuit het nieuwe distributiecentrum van 15.000 m2 in Puurs. De grote sprong voorwaarts kwam er in 2011, toen Btech fuseerde met IRS International uit Deinze, zijn grootste concurrent in EPDM-dakbedekking. Zo ontstond I.R.S.-Btech met momenteel een 300-tal medewerkers.

    SPS is de snelste groeier in de categorie middelgrote bedrijven. Smart Packaging Solutions uit Meer is een zelfstandige businessunit van het familiebedrijf VPK Packaging Group. Van oud papier maakt VPK papier en kartonnen verpakkingen. Een van de sterke punten van SPS is dat zij niet puur een producent van dozen zijn, maar dat er verpakkingsoplossingen worden geboden aan iedere klant, in functie van zijn logistieke en marketingnoden. SPS is een sterke groeier en verkoopt 84.000 ton massief karton per jaar, goed voor 70, 5 miljoen euro omzet, een verdubbeling in acht jaar tijd. Het aantal medewerkers in Meer steeg van 45 naar 130.

    Winkelketen voor fietsen en accessoires Fiets! uit Berchem wint de Gazelle in de categorie kleine bedrijven. De zaakvoerders van Fiets! zagen een gat in de traditionele fietsenbranche. Die was sterk versnipperd en wat verouderd, in vergelijking met de rest van de retail. Momenteel telt Fiets! dertien winkels in heel Vlaanderen en de opening van een viertiende vestiging is voor zeer binnenkort. Door het aanbieden van service op maat kunnen zij opboksen tegen de onlineverkoop. Het sportief en recreatief fietsen in Vlaanderen zit in de lift. De toenemende populariteit van de elektrische fietsen,  en de laatste tijd ook meer en meer elektrische mountainbikes, verklaren ook deels het succesverhaal van Fiets!. Van 0 naar 40 miljoen euro omzet in zes jaar is een huzarenstukje in een traditionele branche.





    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STADSBOERDERIJ

    Vier samen met ons de lente!

    10 maart (week 10)





    Voel je het al? Ruik je het al? Zie je het al? Het kan nu echt niet lang meer duren, of de lente breekt door! En dat vieren wij graag samen met jullie allemaal op ons lentefeest: op 20 maart gooit de Stadsboerderij de deuren open voor de eerste zonnestralen.

    Nog een kleine twee weken en de lente doet weer zijn intrede. Je kan het al een beetje voelen: de dagen worden langer, de zonnestralen worden warmer, de lucht ruikt voller en de vogels fluiten weer vrolijk. En dat vinden we bij de Stadsboerderij reden genoeg voor een feest. Op 20 maart kan je bij ons komen ontbijten, van een gratis concert van Berlaen genieten, of gewoon een bezoek brengen aan de boerderij waar we graag meer uitleg geven over onze plannen voor dit jaar. Iedereen is welkom van 10u tot 18u. Het ontbijt, verzorgd door De Klopperij, vindt plaats van 10u tot 12u, het concert van Berlaen begint om 11u, en verder kan je doorlopend smullen van hapjes en drankjes, en de geitjes en andere dieren bezoeken.
    Op het menu staan onder andere verse appelwafels, heerlijke lenteminestrone en versgebakken focaccia en brood. Meer info en het inschrijvingsformulier voor het ontbijt kan je hier vinden.

    Deze week leveren we je graag een nieuw groentepakket dat dankzij de groenten van Seizoensmaak wat meer variatie brengt in de pakketten van de laatste weken. De inhoud van het pakket kan je hieronder vinden. Seizoensmaak is een boerderij te Londerzeel, uitgebaat door de familie Van Buggenhout. Vader, zoon, broer en dochter staan samen in de boerderij en op de markt, en hun manier van werken past in de agro-ecologische aanpak die de Stadsboerderij voorop stelt. Binnenkort krijg je een korte voorstelling van deze boeren.

    Met de producten van deze week kan je uiteraard weer als een topchef aan de slag gaan in de keuken, en om je alvast op weg te helpen, geven we je graag nog het recept van Jolien mee, onderaan deze mail.

    De seizoensgroenten die je deze week in je grote pakket* kan verwachten zijn:
    Witte kool van Puur Natuur
    - Rapen van Seizoensmaak
    - Aardpeer van Seizoensmaak
    - Lente-ui van Seizoensmaak
    - Groene selder van Seizoensmaak

    - Wortelen van de Baarbeekhoeve
    - Winterpostelein van Wijngaardhof


    In het grote, tweewekelijkse groentepakket van deze week zit geen groene selder of winterpostelein, maar wel knolselder van de Baarbeekhoeve en pastinaak van Puur Natuur.

    In 
    het kleine groentepakket* zit het volgende:
    Witte kool van Puur Natuur
    - Rapen van Seizoensmaak
    - Aardpeer van Seizoensmaak
    - Groene selder van Seizoensmaak



    In het kleine, tweewekelijkse groentepakket van deze week zit geen groene selder, maar wel pastinaak van Puur Natuur.

    Voor de klanten die tweewekelijks bestellen: we leveren deze week de pakketten voor de even week (10 maart 2016 - week 10). Volgende week is het weer de beurt aan de klanten die intekenden op de oneven weken. De tweewekelijkse pakketten worden bij de trefpunten geleverd op naam van de klanten. We merkten de afgelopen weken dat sommige klanten het pakket op hun naam niet konden terugvinden, omdat het al was meegenomen door een andere klant. Gelieve daar extra op te letten wanneer je je pakket gaat halen: wekelijkse pakketten zijn gemarkeerd met een G (groot) of een K (klein), tweewekelijkse pakketten zijn op naam.

    Aardappelen van de Baarbeekhoeve in Muizen zijn te bestellen aan 1,70 euro/kilo via onze webshop voor wie ook een groentepakket afneemt vóór woensdag 9 maart 12u: http://stadsboerderijantwerpen.be/winkel-toegang/

    Wie reeds coöperant is, kan zich voor een groentepakket in 2016 inschrijven via www.stadsboerderijantwerpen.be/groentenpakket-bestellen
    Wie nog geen coöperant is en graag een wekelijks of tweewekelijks groentepakket wil, kan instappen via www.stadsboerderijantwerpen.be/stap-je-mee-in en zich vervolgens inschrijven voor een groentepakket.


    *De inhoud van het groentepakket is onder voorbehoud. Omdat we kiezen voor optimale kwaliteit wordt tijdens het oogsten gekozen voor de best passende optie ifv de weersomstandigheden en andere factoren.




    Taco's met witte kool en mango

     

    Nodig (voor 4 personen): 8 tortilla’s of harde taco’s (ik heb tortilla’s gebruikt, deze kan je plooien zoals je zelf wilt), 1 witte kool, ½ mango, in fijne blokjes gesneden, 4 el olijfolie, 2 el azijn, sap van 1 limoen, peper en zout, ½ tl chilivlokken, verse koriander, 60 gr ongezouten pindanoten

    Bereiding:
    - Rasp de witte kool in fijne stukjes en meng met de mangoblokjes.
    - Meng in een andere kom de olijfolie, limoensap en de azijn. Kruid af met peper, zout en chilivlokken.
    - Meng de dressing onder de salade.
    - Voeg er al enkele blaadjes koriander aan toe.
    - Vul de taco/tortilla met de salade en werk af met verse koriander en pindanootjes.

    Tip: Lekker met scampi’s!


    Smakelijk!
     

    www.stadsboerderijantwerpen.be








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE BERICHT

    Provincie Antwerpen

    Juffen, ouders en kinderen toveren speelplaats om in prachtige natuurspeelplek
    zaterdag 5 maart, 10 – 12.30 uur - Hove

    Zaterdag bouwen juffen, ouders en kinderen in de kleuterschool Regina Pacis 1 aan een prachtige natuurspeelplek op de speelplaats. Er werd reeds een hut en 25 meter wilgentunnels gebouwd. Zaterdag wordt een tweede wilgenhut gebouwd, een takkenwal afgewerkt en kastanje afsluitingen voorzien.

    De werkdagen worden volledig vrijwillig uitgevoerd met de juffen, kindjes en ouders van de school. Natuurpunt afdeling Zuidrand zorgden met vrijwilligers voor het knotten van wilgen in park Weyninckhove en leverden zo een 400-tal bruikbare wilgentenen. Deze worden nu gebruikt om uitdagende tunnels en speelhutten voor de kleuters te bouwen.

    Ook onontbeerlijk zijn tal van bereidwillige ouders die met raad en daad, materiaal en mankracht het juffenkorps bijstaan in de vergroening van de school. Het (voorlopige) resultaat mag alvast gezien worden.

    Verdere plannen voor vergroening zijn nog gepland. O.a. een natuurlijke behaging met de grens domein ‘Frijthout’, moestuinbakken, beestentoren, veldbloemen, uilenkast om de kleutermascotte van dit schooljaar een plaatsje in de natuur te geven…

    Gedeputeerde Rik Röttger vindt dit een prachtig initiatief: “Het idee rond de natuurspeelplek is gegroeid door de steeds dichterbij komende bebouwing rondom de kleuterschool. De provincie Antwerpen ondersteunt en cofinanciert het project mee onder het Landschapspark Zuidrand. Dit is een gebiedsgerichte samenwerking waar we samen met lokale partners werk maken van meer en betere ‘Beleefbare open Ruimte in de Antwerpse Zuidrand’. Hiervoor wordt gewerkt rond de thema’s milieu, natuur en landschap, landbouw, onroerend erfgoed, recreatie en toerisme.
    Het was een zeer geslaagde werkdag.

    Er waren veel ouders en kinderen van de school komen helpen. De wilgenconstructies zijn afgewerkt, het kastanjehek is geplaatst, de takkenwal is verder opgevuld, de kruidenbak staat klaar en er werd reeds gestart met het maken van een buitenkeukentje voor de kindjes, … .Regina Pacis werkt hier in samenwerking met Landschapspark Zuidrand aan een geslaagd project rond vergroening van de speelomgeving!

    l foto’s van de werken.copy richt provincie antwerpen  

     

















    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE BERICHT

    Vrijwilligers gezocht als buddy voor personen met jongdementie
    ‘Samendrie’: innovatief project met steun van provincie Antwerpen

    Thuiszorgcentrum Antwerpen vzw werkt met steun van de provincie Antwerpen het innovatieve project ‘Samendrie’ uit.  Het project linkt vrijwilligers aan een persoon met jongdementie om samen op regelmatige basis ontspannende en interessante activiteiten te doen. ‘Samendrie’  biedt hierin ondersteuning, vorming en begeleiding en verwijst naar het samenspel tussen de persoon met dementie, zijn mantelzorger en de vrijwilliger. Personen met jongdementie en vrijwilligers die interesse hebben kunnen zich aanmelden.  


    In Vlaanderen zijn er ruw geschat 5000 personen met jongdementie, waarvan we mogen aannemen dat er zo’n 1000 in de provincie Antwerpen wonen. Als personen jonger dan 65 jaar met dementie te maken krijgen, spreken we van jongdementie. Meer dan 90% van de personen met jongdementie wonen in de eigen omgeving. Deze aandoening is bijzonder zwaar voor de mantelzorger, die naast de zorg voor de persoon met jongdementie dikwijls  ook de gezinslasten moet dragen. Met het project worden de mantelzorgers een beetje ontzien, terwijl de persoon met dementie een aangename activiteit beleeft. De vrijwilliger ondersteunt de persoon met jongdementie én daarmee de mantelzorger. Vandaar is er bewust gekozen voor de naam ‘Samendrie’.


    Match

    Het project ‘Samendrie’ wordt uitgewerkt door Thuiszorgcentrum Antwerpen vzw. “Er wordt telkens gezocht naar een goeie match, zodat er een vrijwillige 1 op 1-relatie kan ontstaan met gemeenschappelijke interesses en mogelijkheden. Sommige vrijwilligers en personen met dementie zijn sportief, anderen houden van cultuur, anderen maken graag een lange wandeling of genieten van een winkeluitstap…  Beide partijen kunnen kiezen of ze elkaar wel of niet accepteren.Met een buddy komen personen met jongdementie uit een mogelijk sociaal isolement en winnen ze aan bewegingsvrijheid.”, aldus coördinator Eric Du Meunier.

     

    Van links naar rechts: Rik Stockmans (persoon met jongdementie), Peter Bellens (gedeputeerde), Marc Marschang (samendrie-buddy)

     

    Opstartfase

    Het project zit momenteel in een opstartfase. Alle inhoudelijke aspecten werden uitgewerkt en samengebundeld in een overzichtelijke welkombrochure die zowel de vrijwilliger en de persoon met jongdementie en de mantelzorger toegelicht krijgen tijdens een kennismakingsgesprek met de coördinator van het project. 8 personen met jongdementie en 8 vrijwilligers hebben zich ondertussen aangemeld. 5 vrijwilligers volgen weldra een cursus en zullen effectief starten.  

     

    In het voorjaar wordt de eerste vormingsreeks rond dementie en jongdementie aan vrijwilligers aangeboden. Zo krijgen zij van het Thuiszorgcentrum Antwerpen vzw een professionele omkadering, vorming, intervisie, begeleiding en feedback.  Om de drie maanden komen ze samen op intervisie of vorming zodat zij successen en leerpunten kunnen uitwisselen. Jaarlijks worden alle contacten geëvalueerd, zowel door de vrijwilligers als door de personen met jongdementie en hun mantelzorger.

     

    Dementievriendelijke samenleving

    De provincie gelooft sterk in dit project en investeert 60.000 euro, gespreid over drie werkingsjaren,  om dit waar te kunnen maken.

    “Jongdementie is een speerpunt in ons provinciaal welzijnsbeleid. Innovatieve projecten zoals het buddyproject helpen om het taboe rond dit thema te doorbreken. De bedoeling is om de resultaten van het project te verspreiden naar andere organisaties. De provincie heeft ook een expertengroep dementie opgericht waarmee we kennis en ervaringen uitwisselen. Binnen de schoot van deze groep, die nog maar een goed jaar actief is, zijn al enkele waardevolle samenwerkingen en initiatieven gegroeid.”, stelt Peter Bellens, gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid.

     

    Buddy’s gezocht

    Thuiszorgcentrum Antwerpen vzw wil het project verder promoten en zoekt zowel personen met jongdementie als vrijwilligers om met elkaar te matchen. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden bij Samendrie via mail naar eric.dumeunier@cm.beof hugo.goedeme@cm.be, of telefonisch op 0474 312 483.




    copy richt provincie antwerpen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOBOKEN NIEUWS

    Zaterdag 5 Maart 2016 prijsuitreikinng'eindejaarsactie'voor de handelaars

    Proficiat Fons

    Beenhouwer De Keersmaecker wint de 'eindjaarsactie'van de VLD Hoboken

    1/Beenhouwer:Fons en Martine De Keersmaecker

        Steynstraat 89

    2/Dagbladhandel De Witte:Kelly van Tongerloo

        Draaiboomstraat 2

    3/Ambertree Concept Store: Sabine Valcke

        Kioskplaats 2

    Inderdaad is dit een jaarlijkse terugkerend gegeerd evenement zegt Edith Lambo voorzitter van open VLD Hoboken

     

     





































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PRIJSUITREIKING VOOR HANDELAARS

    HOBOKEN

    Inderdaad is dit een jaarlijks terugkerend gegeerd evenement zegt Edith Lampo voorzittervan open vld hoboken

    Fons De Keersmaecker wint de 'eindejaarsactie'van de VLD-Hoboken

     1/Beenhouwer: Fons en Martine De Keersmaecker

            steynstraat 89

    2/Dagbladhandel de Witte:Kelly van Tongerloo

    3/Ambertree Concept Store:

     

     

    Groetjes, 

     

    Edith Lampo 

    / Beenhouwer Fons en Martine De Keersmaecker      Steynstraat 89 2/ Dagbladhandel De Witte (Kelly Van Tongerloo)      Draaiboomstraat 2 3/ Ambertree Concept Store ( Sabine Valcke)     Kioskplaats 20

    Proficiat Fons!

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZVC-GS-HOBOKEN

     

                                                                                                

                 1-10

    Kon GS Beobank Hoboken de smadelijke nederlaag uit de heenronde naar de vergeethoek voetballen of zou de huidige competitieleider opnieuw bevestigen?

     

    Het talrijke publiek keek in sportcentrum Sorghvliedt nieuwsgierig uit naar het antwoord op deze prangende vraag.

     

    Een erg gretig Argos Ruitenboer Hamme (zonder haar titularissen Mirko Gajanovic en Bilal Achenteh) nam Olivier Verhanneman aanstonds flink op de korrel. Daar plaatste de thuisploeg een vrijschop van Imad Amazou tegenover, in de rebound trapte Mustapha Aabbassi over de dwarsligger; Steven Dillien besloot een mooie actie met een krachtige uithaal in de grijpgrage armen van Kenny Sergeant.

     

    De wervelende vertoning ging aanhoudendover-en-weer. Yassin Laaraj schotelde de bal voor de voeten van de vrijstaande Angelo De Brandt, Olivier Verhanneman reageerde met een wonderlijke reflex. Aan de overzijde bood Hicham Channouf een dito mogelijkheid aan Antoine Lemaire, de Carolo knalde op de staak.  

     

    In de 22’ kwamen de bezoekers fortuinlijk op voorsprong: een voorzetschot van Mohamed El Moussaoui verdween via de ledematen van Hicham Channouf jammerlijk in de netten (0-1). Vier minuten later voorkwam laatstgenoemde een quasi gemaakt doelpunt van Soufian El Fakiri om vervolgens een reële kans op de gelijkmaker iets te onbesuisd naar de bliksem te helpen.

     

    Tot tweemaal toe maakten de Oost-Vlamingen gebruik van een mistasten in de Hobokense verdediging om via Yassin Laaraj en Mohamed El Moussaoui met een riante marge naar de kleedkamers terug te keren (0-3).

     

    Vlak na de kampwisseling leken de Beobankers op weg naar een spectaculaire remonte. Een treffer van Steven Dillien werd onterecht afgekeurd door het arbitrale duo Maurice Bouharmont-Régis Bawin. Het lokale protest was amper voorbij toen Yassin Laaraj bij de eerstvolgende tegenstoot genadeloos toesloeg (0-4). Een nieuwe dodelijke omschakeling, afgerond door Soufian El Fakiri, deed de forfaitcijfers op het scorebord flikkeren (0-5). 

     

    Niettemin bleven de Hobokenaars aanklampen, Kenny Sergeant gaf echter geen krimp. Bij het ingaan van het laatste kwartier schoten Ahmed El Hammouchi en Soufian El Fakiri de ontredderde goudzwarte defensie in de prak (0-7).

     

    Nadat Mustapha Aabbassi een knap steekpasje van Khaled Oulichki op de contouren van de ARB-sluitpost mikte, wierpen Mohamed El Moussaoui en Soufian El Fakiri er nog een bijzonder pijnlijk schepje bovenop (0-9).

     

    Tweede doelman Maxim De Beule mocht van zijn gerustgestelde coach de resterende speelminuten invullen, niet zonder door de knieën te gaan voor de eerredder van Steven Dillien (1-9) - zie foto als bijlage. Mohamed El Moussaoui maakte het debacle evenwel compleet (1-10).

     

    Met deze historische opdoffer komt onze club weer met beide benen op de grond terecht, terwijl de vlot combinerende en oersterke Hammenaars hun titelambities nadrukkelijk onderstrepen. Vergeten we echter niet dat de prijzen aan het eind van de play-offs worden uitgedeeld, zoals we vorig seizoen op heuglijke wijze ervoeren. Het moge een troost zijn voor wat ons in de toekomst nog te wachten staat… 

     

    Een integraal beeldverslag en een samenvatting van deze topontmoeting kan u respectievelijk vanaf zondag en woensdag bekijken op de website van Futsal Web Broadcast Belgium (FWBB) – www.fwbb.be - onder de rubriek “video’s”.

     

    Aanstaande vrijdag ondernemen we de verre reis naar Boussu waar de heenwedstrijd in de kwartfinale van de Beker van België op een ontiegelijk tijdstip (22:10 uur!) zal aangevat worden tegen AC Colfontaine-Hornu, momenteel lijstaanvoerder in derde nationale afdeling C.

     

    samenstelling GS Beobank Hoboken: Olivier Verhanneman (d), Wim Rooms (d), Antoine Lemaire, Hicham Channouf, Imad Amazou, Karim Akajoua (kpt), Khaled Oulichki, Mustapha Aabbassi,Safouane Channouf, Steven Dillien (1),coach Rudy Smet en assistent-coach Geert Brijs.

     

    samenstelling ARB Hamme: Kenny Sergeant (d+kpt), Maxim De Beule (d), Bilal Chantah, Ahmed El Hammouchi (1), Soufian El Fakiri (3), Yassin Laaraj (2), Angelo De Brandt, Mohamed El Moussaoui (4), coach Kristof Vermeir en assistent-coaches Davy Willaert en Thierry Rousseau .

     

    In de vooravond won GS Beobank Hoboken B de stevig betwiste districtsderby tegen Prishtina Hoboken (5-4).

     

    Marc De Bock                                                                                                                                                                

     

    GS Beobank Hoboken dankt haar hoofdsponsors:










    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.





































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE BERICHT

    Provincie Antwerpen

    4 | 3 | 2016

    1000ste jongere ontdekt energie van de toekomst
    Houden we ons binnenkort warm met aardwarmte? Resultaten eerste boring op Balmatt proefboorsite in Mol zijn alvast veelbelovend.

    Vanochtend bracht een klas van 21 leerlingen uit het 2de jaar STEM (science, technology, engineering, mathematics) van het Heilig Graf Turnhout een bezoek aan de Balmatt-site in Mol. Eén van deze studenten was de 1000ste  leerling die op de proefboorsite diepe geothermie een rondleiding kreeg.

     


    De lat ligt hoog

     

    Eind november 2015 startten Voka, GoodPlanet en VITO met de belevingsmomenten voor studenten. Duizend bezoekers vergaapten zich de afgelopen maanden aan de boring op de Balmatt-site. VITO startte na de positieve resultaten van de eerste boring zopas met een tweede boring. Uit die resultaten blijkt dat het Vlaamse energielandschap voor een grote doorbraak staat en dat de Kempen hierin een pioniersrol zullen spelen. Wanneer de beide putten in productie zijn, kunnen meer dan 20.000 gezinnen en heel wat bedrijven van warmte voorzien worden. Een volledige geothermiecentrale op de Balmatt-site (gebaseerd op 6 putten) kan de vierde grootste geothermiecentrale uit Europa worden en ook elektriciteit leveren. Jongeren bewust maken van het potentieel van deze energievorm is dus een zeer belangrijke taak.

     

     

    Unieke kennismaking

    Op de Balmatt-site krijgen studenten van alle leeftijden via een unieke tentoonstelling en attractieve demonstraties inzicht in de kracht van diepe geothermie. De leerlingen en directie van het Heilig Graf Turnhout waren in ieder geval enthousiast. ‘We zijn heel blij met dit initiatief’, vertelt Hilde Robrechts, algemeen directeur van het Heilig Graf Turnhout. ‘De leerlingen van onze STEM (science, technology, engineering, mathematics) maken hier op een unieke manier kennis met technieken voor de toekomst.’

     

    Gedeputeerde Caluwé (derde van links) met de 1000ste bezoeker van de Balmatt-site en zijn klasgenootjes

    Mooi verhaal

    Gedeputeerde van Economie en Innovatie Ludwig Caluwé – die ook aanwezig was om de klas met de 1000ste student in de bloemetjes te zetten - is heel blij met de interesse van de jongeren. ‘Diepe geothermie zal een belangrijke rol spelen in de economische ontwikkeling van onze provincie’, zegt Caluwé. ‘De proefboringen zijn de start van een mooi verhaal. Een verhaal dat grotendeels geschreven zal worden door de jongeren die vandaag een bezoek brengen aan de site.’ Op dit moment hebben al meer dan 50 klassen een leerrijk bezoek aan de site gebracht. Scholen die interesse hebben om deze prachtige energievorm te ontdekken, kunnen zich inschrijven voor een bezoek op: www.goodplanet.be/geothermie-voor-stem.

     


    #YouLoveTech

    Door studenten in contact te brengen met de energiewinning van de toekomst, maken VITO, Voka Kempen, GoodPlanet en de provincie Antwerpen jongeren warm voor techniek. De provincie Antwerpen wil dit voorjaar met de campagne YouLoveTech zoveel mogelijk jongeren fascineren voor wetenschap en techniek.

     

    PRAKTISCHE INFO BEZOEKEN BALMATT-SITE

    Wanneer:
    nog tot het einde van het schooljaar 2015 – 2016

     

    Wie:

    Lager en secundair onderwijs. De bezoeken worden aangepast aan de leeftijd.

    Waar:
    wetenschapshal VITO,  Balmatt proefboorsite, ingang via poort Balmattsite vanuit Boeretang, Mol

    Meer info:
    www.youlovetech.be
    www.goodplanet.be/geothermie-voor-stem 








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOBOKEN NIEUWS

    NIEUWE VERLICHTING






























    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOBOKEN NIEUWS




    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Natuurpunt Hobokense Polder vzw    2 maart 2016

    In deze flits:

    • Week van de vrijwilliger
    • Vogels kijken in de achterhaven van Zeebrugge en de Uitkerkse Polder
    • Zwerfvuilopruimactie in en nabij de Hobokense Polder
    • Vogeltrektellen op de trektelpost Hobokense Polder
    • Natuurbeheer in de Hobokense Polder
    • Inheemse plantenmarkt
    • Paddenoverzetacties
    • Noteer reeds in je agenda

    www.hobokensepolder.be

    Is deze mail niet goed weergegeven
    of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

    Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

    Week van de vrijwilliger

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN

    Provincie Antwerpen

    1 | 3 | 2016

    1.000 jonge ondernemers in spe aan de slag op de Verkoopdag @Wijnegem Shopping Center

    In Wijnegem Shopping Center kwamen dit weekend 1.000 jonge en toekomstige ondernemers samen om hun producten van hun mini-onderneming aan te prijzen aan het grote publiek. De jongeren testten zo hun ondernemers- en verkoopstechnieken uit op de winkelaars. Gedeputeerde Ludwig Caluwé reikte op het einde van de dag vier prijzen uit. Provinciaal Instituut Sint-Godelieve uit Antwerpen, Karel de Grote Hogeschool, Berkenbeek Wuustwezel en PXL Diepenbeek mochten zich de winnaars van de dag noemen.

    Vlajo organiseerde op zaterdag 27 februari met de steun van de provincie Antwerpen een verkoopdag in Wijnegem Shopping Center. Voor 1.000 jonge ondernemers was dit het hoogtepunt van een schooljaar dat in het teken staat van “ondernemen” en “ondernemerschap”. De nadruk ligt op DOEN: eerst denken, en dan effectief durven doen! 95 Vlajo mini-ondernemingen en Vlajo small business projects (uit de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en West- Vlaanderen) stelden zich voor aan het grote publiek.

    Wijnegem, een uitstekend forum
    Op de Vlajo verkoopdag in de overweldigende omgeving van Wijnegem Shopping Center brachten de Vlajo Mini-ondernemingen en Small Business Projects hun producten aan de man: jonge zaakvoerders en hun medewerkers konden dan het grote publiek uittesten. Zo leerden ze om onbekende personen te durven aanspreken, meer samen te werken en er voluit voor te gaan. Ze hebben hun verkoopskills uitgetest en konden er netwerken met elkaar. Dankzij deze projecten verwerven de studenten ondernemende competenties voor een vlotte overgang naar de arbeidsmarkt

    De jury en het publiek belonen

    De jury beloonde de Vlajo Mini-ondernemingen/SBP’s die uitblinken met standpresentatie, hun product of verkooptechnieken. Ook de leerlingen konden hun stem uitbrengen. PXL Diepenbeek won met Trash it (interactieve assenbakken) de prijs voor Beste junior onderneming algemeen. De Studentenprijs ging naar het team van de Karel de Grote Hogeschool met hun MoBi, gepersonaliseerde smartphone gadgets. De stand van Berk & Bizz, van Berkenbeek Wuustwezel, werd tot beste stand gekroond dankzij hun zelfgemaakte vlaggenlijnen, magneten en decoratie. De prijs voor beste verkooptechnieken werd tenslotte weggekaapt door het Provinciaal Instituut Sint-Godelieve. Zij brachten met Multi-Kitchen zelfgemaakte theebloemen en een multicultureel kookboekje mee.



    De winnaars kregenhun prijs in ontvangst van gedeputeerde Ludwig Caluwé Copy richt provincie antwerpen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STADSBOERDERIJ

     

    Schaarste, vasten en
    een lekkere quiche!
    3 maart (week 9)



    We schreven het vorige week al: we zitten in de moeilijkste oogstmaanden van het jaar. Wanneer je naar de seizoenskalender kijkt, zie je dat februari en maart de maanden met het kleinste aanbod zijn. Wij helpen je zeker op weg om dat kleine aanbod lekker te blijven verwerken, maar willen je graag ook nog een woordje uitleg geven bij de inhoud van de groentepakketten, en het aanbod dat we je nu kunnen bieden.

    De topoogstmaanden augustus en september liggen al ver achter ons, en iedereen begint die wintersmaken zo langzaamaan wel beu te worden. Steeds weer kool en pompoen, stoofpotjes en geroosterde groenten. Hoe lekker ze ook zijn, we verlangen naar wat meer frisse smaken, net zoals we ook weer naar de zon beginnen verlangen. De groentepakketten lijken steeds weer dezelfde inhoud te hebben, en de groenten die erin zitten, vallen ook vaak wat magertjes uit, zo hoorden we van een aantal klanten. En dat willen we graag even in een groter perspectief plaatsen. Wanneer je als klant intekent op een jaar lang verse, lokale groenten, schrijf je je in voor een pakket dat meegaat op het ritme van de seizoenen. Dat houdt in dat je op je bord ook die seizoenen zal terugvinden: van verse, knapperige sla, tomaat en komkommer in de zomer, tot "aardige" rode biet en knolselder in de winter.
    En dat betekent ook dat het volume van je pakket zal variëren. Waar er in de oogstmaanden augustus en september echt sprake is van overvloed, zal het in februari en maart meer en meer lijken op een schaarse oogst. Er staat ook echt niet veel meer op de velden en de groenten die er wel nog zijn, zijn niet groot meer. Dat alles samen creëert een "hongerkloof", waar we nu eenmaal niet omheen kunnen. Seizoensgebonden eten, is ook minder eten in deze tijd van het jaar (de traditie van de vasten vindt niet voor niets plaats in deze periode). Maar geen nood: de volumes gaan weer beginnen groeien, en in de zomer zal je koelkast weer boordevol zitten!
    Daarbij komt ook nog eens het feit dat het aanbod - dat in de winter toch nog wel iets groter kan zijn, met onder andere rammenas, schorseneren, raapjes, pastinaak,... - dat we bij de boeren in de omgeving kunnen vinden, erg beperkt blijft. Kurt Nevejans van De Voldoening zei al drie weken geleden dat zijn volledige oogst op is. Hij krijgt veel vraag, maar zijn aanbod kan niet volgen. Dat blijkt een grotere tendens in Vlaanderen te zijn; boeren die op agro-ecologische wijze te werk gaan, hebben tot nu toe een grotere afzetmarkt gehad bij handelaars dan bij particulieren, maar nu lijkt dat te keren (hoera!). De vraag bij particulieren wordt groter en groter, en we kunnen dat alleen maar stimuleren, door af te blijven nemen bij de boeren, en door aan die boeren blijven te kennen geven dat we meer willen, dat we ook schorseneren, rapen en rammenas willen kopen, en dat ze de volgende jaren meer moeten voorzien voor de particuliere markt. Zo maken we samen werk van een betere landbouw, eerlijker, lokaler en lekkerder!

    Tot slot nog een lichtpuntje: we zijn momenteel met een aantal nieuwe boeren in contact, en leveren deze week bijvoorbeeld al pastinaak van Puur Natuur uit Melsele. En bovendien hebben we binnenkort ook groot nieuws - je komt er gauw meer over te weten, maar we geven alvast mee dat het onze eigen productie een serieuze duurzame boost zal geven voor de komende jaren!

    Verder krijg je zoals elke week komende donderdag extra tips voor de groenten die deze week in je pakket zitten en vandaag sturen we ook nog een lekker recept van Jolien, die aan de slag ging met de spruitjes.


    De seizoensgroenten die je deze week in je grote pakket* kan verwachten zijn:

    - Spruitjes van Patrick Robeyns of van Wijngaardhof
    - Pijplook van Wijngaardhof
    - Boerenkool van Wijngaardhof

    - Pastinaak van Puur Natuur
    - Wortelen van de Baarbeekhoeve
    - Prei van De Baarbeekhoeve

    - Knolselder van De Baarbeekhoeve

    In het grote, tweewekelijkse groentepakket van deze week zit geen knolselder, maar wel rode biet van de Baarbeekhoeve.

    In
    het kleine groentepakket* zit het volgende:
    - Spruitjes van Patrick Robeyns of van Wijngaardhof
    - Pijplook van Wijngaardhof
    -
    Pastinaak van Puur Natuur
    - Wortelen van de Baarbeekhoeve
    - Prei van De Baarbeekhoeve


    In het kleine, tweewekelijkse groentepakket van deze week zit geen prei, maar wel rode biet van de Baarbeekhoeve.

    Voor de klanten die tweewekelijks bestellen: we leveren deze week de pakketten voor de oneven week (3 maart 2016 - week 9). Volgende week is het weer de beurt aan de klanten die intekenden op de even weken.

    Aardappelen van de Baarbeekhoeve in Muizen zijn te bestellen aan 1,70 euro/kilo via onze webshop voor wie ook een groentepakket afneemt vóór woensdag 2 maart 12u: http://stadsboerderijantwerpen.be/winkel-toegang/

    Wie reeds coöperant is, kan zich voor een groentepakket in 2016 inschrijven via www.stadsboerderijantwerpen.be/groentenpakket-bestellen
    Wie nog geen coöperant is en graag een wekelijks of tweewekelijks groentepakket wil, kan instappen via www.stadsboerderijantwerpen.be/stap-je-mee-in en zich vervolgens inschrijven voor een groentepakket.







    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE BERICHT

    Provincie Antwerpen

    Genieten van het laatste Provinciale koortornooi
    Zondag 6 en 13 maart, van 10.30 tot 18.00 uur, Ekeren

    Vijftien koren schitteren op het concertpodium van het 63ste provinciaal koortornooi, gedurende. Twee zondagen in maart vullen ze het podium van de Stedelijke academie voor muziek en woordkunst ‘Jozef Pauly’ te Ekeren . Je kunt de concerten gratis bijwonen. Geen betere manier om van je zondag een muzikaal feest te maken. Iedereen welkom!

    Op zondag 6 maart vanaf 10.30 uur op het podium: de KAATers (Malle), Kamerkoor Vialta (Hoogstraten) en Kamerkoor De BeKooring (Mortsel). Vanaf 14.30 uur: Cantecleer(Niel),

    Koninklijk Sint-Franciscuskoor (Herentals), ItTakes4 (Nijlen), Muzikaal Ensemble Alegrίa (Wijnegem) en Carmina (Ekeren).

    Op zondag 13 maart op het podium vanaf 10.30 uur: Klankjorum, (Antwerpen-Linkeroever), Chant’Ami (Ravels) en Continuo (Schoten). Vanaf 14.30 uur: Kinderkoor Kolor (O.-L.-Vrouwkoor Mechelen), Mannenkoor ZWK (Antwerpen) en Kwaya Move (Mortsel).

     

     

    Het provinciale koortornooi

     

    De provincie Antwerpen stimuleert en bevordert amateurkunsten. Het jaarlijks koortornooi in het voorjaar is daar een voorbeeld van. In 2016 gaat het koortornooi haar 63ste editie in.

    Met de tornooien krijgen koren een podium.  Tegelijkertijd hebben de koorleden en dirigenten alle kansen om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

    Een professionele jury beoordeelt de concerten en bezorgt de groepen waardevolle persoonlijke feedback en adviezen voor de toekomst. Bij de beoordeling door de jury worden de koren in een bepaalde afdeling plaatst. Aan elke afdeling is een subsidiebedrag verbonden voor maximaal vier jaar.

    De zes afdelingen zijn: derde afdeling, tweede afdeling, eerste afdeling, afdeling uitmuntendheid, ereafdeling en superieure afdeling.

    Met de bevoegdheidswijzigingen voor de provincies verdwijnt ook het provinciale koortornooi uit het takenpakket van de provincie Antwerpen. 2016 is dan ook je laatste kans om het mee te beleven!

    PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

    Wanneer:
    Zondag 6 en 13 maart, van 10.30 tot 18.00 uur

    Waar:
    Stedelijke academie voor muziek en woordkunst ‘Jozef Pauly’,
    Ferdinand Pauwelsstraat 102, 2180 Ekeren

    Deelnameprijs:
    Gratis

    Website:
    www.provincieantwerpen.be (koortornooien)

    Social media:
    https://www.facebook.com/provincie.Antwerpen/

    Meer info:
    Christel Baeten,
    christel.baeten@provincieantwerpen.be, T 03 240 64 31

    copy richt provincie antwerpen







    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!