Inhoud blog
  • Provincie Antwerpen
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Regionaal Nieuws
    van Antwerpen
    22-02-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    21 | 02 | 2023

    De Lilse Bergen zoekt uitbater voor Foodtrucks!
    Deze zomer wil De Lilse Bergen 3 foodtrucks plaatsen, waarvan 2 met beperkt terras. Daarvoor zoekt het recreatiedomein uitbaters met frisse ideeën!

    De frituur van Provinciaal Recreatiedomein De Lilse Bergen is aan vervanging toe, en wordt binnenkort afgebroken. Maar een dagje waterpret zonder frietjes, kan toch niet? Daarom wil de directie van het domein foodtrucks plaatsen. Ben jij de dynamische en creatieve uitbater die dit idee in concessie wil uitwerken? Stel je dan zeker kandidaat!

    De Lilse Bergen is een recreatiedomein met een 4-sterren camping in de Antwerpse Kempen met alle troeven voor een deugddoende vakantie, een dagje uit of het beoefenen van recreatieve sporten. Jaarlijks ontvangt het domein vele duizenden dagbezoekers. Vanaf april tot en met september is het domein betalend toegankelijk en kan er gezwommen worden in de zwemvijvers. Maar ook buiten deze periode komen er vele bezoekers van het domein en van de speeltuin genieten. De camping heeft daarenboven meer dan 500 plaatsen die het hele jaar door geopend zijn.

     

    Om de afbraak en vervanging van de frituur op te vangen, heeft de directie van Provinciaal Recreatiedomein De Lilse Bergen drie locaties aangeduid op het domein, waar foodtrucks kunnen geplaatst worden. Twee ervan kunnen zelfs een beperkt terras installeren. Deze foodtrucks mogen warme snacks, fingerfood, frietjes en frisdranken aanbieden aan al die bezoekers. Dit gebeurt aanvullend op het aanbod van de vaste horecazaak op het domein.  

    Kleine versnaperingen koop je komende zomer aan foodtrucks op De Lilse Bergen

    Voorwaarden en kandidaturen

    De Foodtruck-concessie loop van april tot en met september 2023.


    Tijdens de maanden juli en augustus moeten de 3 foodtrucks open zijn tijdens de openingsuren van de dagrecreatie, namelijk van 11.00 u. tot 21.00u. Bij regenweer en bij lage drukte op het domein is het voldoende om enkel de foodtruck in centrale zone te openen tijdens de openingsuren van de dagrecreatie. Dit kan worden besproken samen met de directie van het domein.

     

    In de andere maanden is het voldoende dat bij droog weer de foodtruck in centrale zone geopend is op woensdag van 11u tot 18u, en op zaterdag en zondag van 11u tot 18u. In de paasvakantie, het pinksterweekend en Hemelvaartweekend moet deze dagelijks geopend zijn van 11u tot 18u.

     

    Ben jij de uitbater die we zoeken? Heb jij ideeën en wil je die samen met de directie van De Lilse Bergen uitwerken? Stuur uiterlijk op 24 maart 2023 om 12 uur je kandidatuur per mail aan Bart.Verheyen@lilsebergen.be. Bekijk de prijzen, de voorwaarden en de details van deze concessie op https://www.delilsebergen.be/nieuws.html of vraag het lastenboek aan via de hier vermeldde contactgegevens.

     

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    Inschrijven tot uiterlijk 24 maart 2023, 12 uur.

    Waar:
    Provinciaal Recreatiedomein De Lilse Bergen, Strandweg 6, 2275 Lille

    Meer info:
    bart.verheyen@lilsebergen.be – 014 55 84 61

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijke:
    Mireille Colson, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor recreatie- en groendomeinen

    Dienst:
    Bart Verheyen
    Directeur De Lilse Bergen
    e






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    17 | 02 | 2023

    Techmix wil 18+ers introduceren in technische opleidingen
    Nieuw voortraject voor technische opleidingen start 28 februari.  www.cvovitant.be.

    Wat STEM is voor Scholieren, wil Techmix bereiken in het volwassenenonderwijs: 18+ ers enthousiast maken voor techniek en de diversiteit aan technische jobs. Techmix is een samenwerking van CVO Vitant, Volwassenenonderwijs Kisp en ACTA vzw. In een voortraject van 4 maanden krijgen cursisten een introductie in tal van technische opleidingen zoals:  elektromecanicien, procesoperator chemie, elektromecanicien, elektrotechnisch installateur, constructie-lasser of PLC-technieker. ‘Cursisten proeven niet alleen van technische opleidingen, ze behalen ook meteen het certificaat van monteur en o.a. het attest om een vorklift te bedienen,’ vertelt Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor het volwassenenonderwijs. “Bovendien is dit een halftijdse opleiding, waardoor ze combineerbaar blijft met een job.”

    Cursist op CVO Vitant campus De Masten - Copyright: CVO Vitant

    In het Techmix voortraject kunnen cursisten op 4 maanden tijd proeven van een aantal technische opleidingen. Ze gaan halftijds naar school, wat nog heel wat ruimte laat voor een (deeltijdse) job. 

    Ze leren onder andere elektrische verbindingen uitvoeren, spanningsloos fouten opsporen en verhelpen, maar ook hoe ze machines bedienen, monteren en controlemetingen uitvoeren.  Bovendien stoomt Techmix je klaar voor het behalen van extra attesten die nuttig zijn in een industriële omgeving, zoals werken op hoogte en werken met een vorklift.

     

    Na Techmix kan je makkelijk doorstromen naar volgende opleidingen.

     

     

    Gedeputeerde Luk Lemmens: “Techmix is een volledig nieuwe opleiding die gegeven wordt in Antwerpen.  Wie slaagt voor het Techmix voortraject, behaalt het certificaat van Monteur. Als monteur kan je meteen aan de slag bij een bedrijf in de bouw- of constructiesector. Monteurs zijn gegeerd op de arbeidsmarkt en allround inzetbaar.’ 

    PRAKTISCHE INFO

    Voor wie? Voor iedereen vanaf 18 jaar.

     

    Hoelang duurt de opleiding? Het traject van 300 lestijden duurt 4 maanden. Je start op 27 februari 2023 en eindigt 22 juni 2023. Inschrijven kan nog de eerste week van de opleiding.

     

    Waar en wanneer heb ik les? Je volgt maandagnamiddag en donderdag (hele dag) les bij CVO Vitant, Merantistraat 2B, Antwerpen. Dinsdag (hele dag) en woensdagnamiddag volg je les bij Kisp, Londenstraat 43, Antwerpen.

     

    Meer weten?

    Heb je nog een vraag? Stel ze via het contactformulier of kom langs tijdens de openingsuren, op maandag en dinsdag van 13u tot 17u, woensdag en donderdag van 18u tot 20u. bij CVO Vitant, campus De Masten, Kapelsestraat 222 A, 2950 Kapellen.

     

    Je kan ook telefoneren op het nummer 0479 02 39 16.

     

    www.cvovitant.be

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Onderwijs


    Dienst:
    Paul Buyens – campusdirecteur De Masten
    CVO Vitant – Kapelstestraat 222, 2950 Kapellen

    M 0479 02 39 16, E paul.buyens@covovitant.be
    (bereikbaar op gsm tijdens krokusvakantie)

     

    CVO Vitant is het provinciaal centrum voor volwassenenonderwijs met vijf campussen in Antwerpen, Hoboken en Kapellen. Meer dan 5500 cursisten volgen er een opleiding horeca, slagerij, bakkerij, techniek, Nederlands tweede Taal, diploma, …  zowel in dag- als avondonderwijs. Meer info: www.cvovitant.be






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-02-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    0


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    09 | 02 | 2023

    Meer dan 20 miljoen fietsers geteld in 2022 in provincie Antwerpen


    Fietsen in de provincie Antwerpen breekt alle records. De provinciale Fietsbarometer van de provincie Antwerpen klokte in 2022 af op meer dan 20 miljoen getelde fietsen. De provinciale Fietsbarometer registreerde nooit eerder een stijging van 20% in één jaar.

    De provinciale Fietsbarometer van de provincie Antwerpen verzamelt objectieve informatie over fietsen en fietsroutes. Sinds 2015 telt de provinciale Fietsbarometer het hele jaar door fietsers, wat een unieke langetermijnkijk geeft op de evolutie van het aantal fietsen. En dat aantal stijgt ieder jaar.


    In 2018 ziet de provincie Antwerpen een stijging van 13,7% ten opzichte van 2017. In 2019 stijgt dit nog een keer met 12% tegenover 2018. Ondanks corona meten we in 2020 een toename van 1%. Ook in 2021 heeft corona nog een invloed op de fietscijfers en stijgt het aantal fietsers in de provincie Antwerpen met 2%. 


    “2022 breekt evenwel alle records. De provinciale Fietsbarometer merkt een stijging van meer dan 20% op in vergelijking met 2021. Goed voor 20.432.775 getelde fietsers in 2022 in de provincie Antwerpen”, geeft gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Mobiliteit mee. “Sinds de start van de tellingen in 2015 zien we een trend van meer dan 53%. De elektrificatie van de fietsen speelt hier een belangrijke rol in, maar evenzeer de aanleg van degelijke fietsinfrastructuur zoals de fietsostrades. We zijn tevreden dat onze aanhoudende fietsinvesteringen en –beleid renderen.”

     

    Toplocaties

    In het arrondissement Antwerpen blijft de Mercatorstraat in Antwerpen (BFF), met 2,1 miljoen fietsers, de topper, gevolgd door het Steenplein (BF) met 1,8 miljoen fietsers en de Silvertopstraat (BFF) met 1,2 miljoen fietsers.

     

    In het arrondissement Mechelen gaat de top 3 naar Onze-Lieve-Vrouwlaan in Duffel (BFF) (1,3 miljoen fietsers), het fietsostradeknooppunt (F13, F19, F23, F28) in Willebroek (732.841 fietsers) en de fietsostrade F18 in Bornem ter hoogte van de Rijksweg (430.338 fietsers).

     

    Voor het arrondissement Turnhout kaapt de Herenthoutseweg (BFF) in Herentals de eerste prijs weg met 513.415 fietsers, gevolgd door het Eilandje Herenthoutseweg West (BFF) in Herentals (449.607 fietsers) en de fietsostrade langs het jaagpad kanaal Dessel-Schoten (F5, F102) (398.167 fietsers).

     

    Fietsostrades kennen succes

     

    Fietsers vinden meer en meer de weg naar de fietsostrades. De provinciale Fietsbarometer telde maar liefst 34% meer fietsers op de fietsbrug aan Berchem Station op de F1 en dezelfde stijging zien we op de F105 in Geel ter hoogte van Rauwelkoven. Aan het fietsostradeknooppunt in Willebroek gaat het aantal fietsers met 25% omhoog.

    Copyright: provincie Antwerpen

     

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Mobiliteit
    0
    Dienst:
    Tina Caers






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-02-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    innige deelneming aan de nabestaande ik zal je missen vriend

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-01-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tweevoudig succes voor GAIA!

    Beste dierenvriend,

    Het Europees burgerinitiatief (ECI) dat oproept tot het beëindigen van dierproeven in Europa en een overgang naar proefdiervrij medisch-wetenschappelijk onderzoek, heeft 1,2 miljoen geldige handtekeningen verzameld. Dit is een groot succes en biedt weer hoop voor de 10 miljoen dieren die in laboratoria op wrede wijze worden behandeld. Dankuwel aan iedereen die heeft bijgedragen !

    Dankzij deze aanzienlijke steun van de bevolking zal de Europese Commissie dit resultaat in aanmerking moeten nemen en een besluit moeten nemen over de nodige maatregelen voor echt ethisch onderzoek met dieren. Binnen 6 maanden zouden we een reactie moeten krijgen omtrent concrete acties.

    Tegelijkertijd heeft het ECI “Fur Free Europe”, dat oproept tot een verbod op de bontfokkerij en de verkoop van bontproducten in de hele EU, slechts 8 maanden na de start al meer dan 1,4 miljoen handtekeningen verzameld. Deze zullen niet allemaal worden gevalideerd, maar de 1 miljoen handtekeningen die nodig zijn om door de Commissie te komen, zullen automatisch worden gehaald. En dat is een heel goed resultaat.

    Hoe meer handtekeningen, hoe meer gewicht het ECI krijgt. Daarom vragen wij u, als u dat nog niet hebt gedaan, het ECI vandaag nog te ondertekenen om deze vreselijke praktijken te stoppen.

     

    Hartelijk dank voor al uw steun,

    Michel Vandenbosch
    Voorzitter van GAIA

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Regionale Landschappen Rivierenland

    provincie Antwerpen

    30 | 01 | 2023

    Leden Chiro Berlaar-Heikant zorgen zelf voor vergroening van hun speelterrein

    -BERLAAR- Zondag heerste er een gezellige drukte op de terreinen van Chiro Berlaar-Heikant. Leiding en leden hielpen elkaar met het aanplanten van streekeigen hagen en een tiental hoogstambomen waaronder winterlinde, tamme kastanje, gewone esdoorn en zomereik.

    Deze aanplantingen maken deel uit van het plattelandsproject ‘Groenkapoen’ waarbij de Antwerpse regionale landschappen samenwerken met vier Antwerpse jeugdverenigingen om hun speelterreinen op te waarderen op vlak van biodiversiteit, ontharding, klimaatadaptatie en natuurbeleving.

     

    Jongeren beslissen mee over hun ideale speelterrein

     

    An-katrien Cuypers, projectmedewerker bij Regionaal Landschap Rivierenland, legt de chiroleden uit hoe ze best een boom planten. Aan het enthousiasme van de jongeren merkt ze dat de jeugd graag zelf de handen uit de mouwen steekt om zich in te zetten voor de klimaatstrijd en meer natuur. Ze vindt het fantastisch dat jeugdbewegingen via Groenkapoen financiële middelen en een plan van aanpak krijgen om meer groen te integreren in hun eigen leefwereld. Doordat de jongeren zelf ook inspraak krijgen over het ontwerp van hun ideale speelterrein, zijn ze bovendien extra gemotiveerd. Ook de gemeente Berlaar zette zich in voor de lokale jeugdvereniging met logistieke steun en het maken van de plantgaten. Ze schonken alle jongeren ook een welverdiend cakeje na het harde labeur.

     

    Evenwichtsparcours, gezellige vuurplek en buitenklas

     

    Later dit jaar krijgt het speelterrein hier ook een evenwichtsparcours, extra materiaal om kampen te bouwen, geheime verstopplekjes in het speelbos, een gezellige vuurput en een buitenklas , legt leidster Inés Wuyts ons uit. Het is de bedoeling dat ook jongeren uit de buurt en de leerlingen van Gemeentelijke Basisschool Heikant mee kunnen genieten van onze groene speelterreinen. We hebben trouwens het plan om ook de tussenliggende terreinen te ontharden en natuurlijk in te richten, maar daarvoor zijn we momenteel nog op zoek naar extra subsidies.

     

    De jongeren van Chiro Berlaar-Heikant steken zelf het plantgoed in de grond. Milan (12j) was onder de indruk van de plantwerken. Het was de eerste keer dat hij zelf een boompje in de grond stak.

    Antwerpse Regionale Landschappen

     

    De Antwerpse Regionale Landschappen zetten zich in voor de natuur en het landschap in de provincie Antwerpen. Ze behouden en versterken de natuur en het landschap en werken aan erfgoed, streekidentiteit, recreatie, natuureducatie en draagvlak. Hiervoor worden ze door de provincie financieel ondersteund.

     

    Het project Groenkapoen wordt mogelijk gemaakt door cofinanciering uit Platteland Plus, bestaande uit middelen van Vlaanderen en provincie Antwerpen.

    PRAKTISCHE INFO

    Meer info:
    www.rlrl.be/nieuws/groenkapoen-aan-de-slag-met-chiro-berlaar-heikant

    Beleidsverantwoordelijke:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Milieu en Natuur provincie Antwerpen

    Contactpersonen (voor meer info over het project):

    An-katrien Cuypers, projectmedewerker speelnatuur, Regionaal Landschap Rivierenland


    Bart Vermylen, communicatieverantwoordelijke, Regionaal Landschap Rivierenland

     






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-01-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Agendatip
    Arboretum Kalmthout

    Hamamelisfeesten betoveren in Arboretum Kalmthout
    Wereldberoemde toverhazelaars in bloei, tot eind februari, 10-17 uur, Kalmthout

    De winterbloeiende toverhazelaars, Hamamelis, zijn het paradepaardje van provinciaal groendomein Arboretum Kalmthout. In de arboretumtuin vind je de grootste en de oudste collectie in Europa. Bezoekers kunnen er elke dag de betoverende wintersfeer opsnuiven en om 14 uur deelnemen aan een rondleiding.

    Elke winter toveren honderden Hamamelis-struiken de tuin om tot een zee van geel, oranje en rood. Hun bloempjes op kale takken zorgen niet alleen voor een spectaculair visueel effect, ze verspreiden ook een overweldigend, zoet parfum doorheen de tuin. Geen betere redenen dus voor een bezoek aan een écht Hamamelisfeest.

      De bloemen van de toverhazelaar, Hamamelis, bloeien meestal op kale takken. Oude exemplaren groeien hoog en breed, waardoor je tussen kleurrijke, geurige wolken wandelt.
      Copyright: Arboretum Kalmthout

    Ontdek de zoete wereld van de toverhazelaars

    Een uitgestippelde wandelroute brengt bezoekers langs de mooiste exemplaren uit de Hamamelis collectie. Bij het toegangsticket tot de tuin zit een routeplan dat bezoekers wegwijs maakt doorheen het 13,5 ha groendomein.

     

    Elke toverhazelaar draagt een naambordje met ook de Nederlandse naam, en de herkomstregio wanneer het een botanische soort is. De naambordjes staan langs de paden goed zichtbaar opgesteld. De collectie toverhazelaars van Arboretum Kalmthout omvat zo’n 140 verschillende variëteiten, waarvan sommige bijna 100 jaar oud zijn!

     

    Wereldwijd beheert Arboretum Kalmthout het stamboek van de Hamamelis-cultivarnamen. Alle nieuwe variëteiten worden hierin voor het eerst genoteerd. Hamamalis x intermedia 'Jelena' is een cultivar genoemd naar Jelena De Belder, stichter en grondlegster van Arboretum Kalmthout.

      Bezoekers kunnen de toverhazelaars van Arboretum Kalmthout op eigen gelegenheid ontdekken of aansluiten bij een rondleiding met een gids, dagelijks om 14 uur of op een tijdstip naar keuze via reservatie.
      Copyright: Arboretum Kalmthout

    Zo beleef je de Hamamelisfeesten:

     

    1. Door het volgen van een uitgestippelde wandelroute langs de mooiste toverhazelaars via pijlen eneen routeplan. Meer weten? De toverhazelaars vertellen hun verhalen zélf, dat kunnen de bezoekers onderweg in de tuin ontdekken.

     

    2. Door aan te sluiten bij een rondleiding om 14 uur. De arboretumgidsen staan elke dag van de Hamamelisfeestenklaar om bezoekers te ontvangen. Ze vertellen boeiende verhalen en anekdotes over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van de Hamamelis-collectie, die onlosmakelijk verbonden is met het kwekerijverleden van het domein en de passie van de grondleggers van het arboretum, Robert en Jelena De Belder.

    Tickets voor de rondleiding zijn vooraf online te koop, of aan de balie te verkrijgen (€ 3 / € 2 met jaarkaart of museumpas). De plaatsen zijn beperkt.

     

    3. Door een privérondleiding te boeken op een moment naar keuze voor maximum 25 personen. Er is keuze uit verschillende themawandelingen, waaronder toverhazelaars en winterbloeiende planten.De reguliere toegangsprijzen voor een bezoek aan de tuin zijn van toepassing, en vanaf 15 personen geldt een voordelig groepstarief. De bijdrage voor de gids bedraagt € 55 per rondleiding.

      “De mooiste toverhazelaartakken uit de tuinen en terrassen van Arboretum Kalmthout gaan in competitie tijdens Miss Hamamelis-verkiezing op zondag 29 januari 2023.
      Copyright: Arboretum Kalmthout

    Miss Hamamelis 2023

    Wie een bloeiende toverhazelaar in de tuin of op het terras heeft, kan op zondag 29 januari 2023 meedingen naar de titel ‘Miss Hamamelis 2023’. Daarvoor brengen deelnemers het mooist bloeiende takje op hun struik naar Arboretum Kalmthout. Een professionele jury beoordeelt de tentoongestelde inzendingen in verschillende categorieën, van de mooiste tot de best geurende, en ook bezoekers kunnen een stem uitbrengen in de publieksjury. Voor elke inzender van een winnend takje is er een passende prijs.

     

    > Takjes inleveren aan de balie op vrijdag 27 en zaterdag 28 januari tijdens de openingsuren of op zondag 29 januari tot 10.30 uur. Prijsuitreiking op zondag 29 januari 2023 om 15 uur.

    Planten én Hamamelis-gin te koop

     

    Arboretum Kalmthout biedt tijdens de Hamamelisfeesten in het eigen plantencentrum een brede selectie toverhazelaars aan van tientallen variëteiten die je doorgaans niet in tuincentra aantreft. Ook voor advies over toverhazelaars kunnen bezoekers er terecht. Het plantencentrum is vrij toegankelijk en elke dag open van 10 tot 17 uur.

     

    De Hamamelisfeesten éxtra feestelijk maken? Dat doet Arboretum Kalmthout met een eigen gelimiteerde Arboretum Gin van Hamamelis. Deze unieke en ambachtelijke gin –gestookt door Sterkstokers- won in 2022 nog een zilveren medaille op de London Spirits Competition in het Verenigd Koninkrijk. De geurige bloempjes van de toverhazelaar werden met de hand geplukt uit de arboretumtuin. De opbrengst van de Arboretum Gin gaat integraal naar de 1 hectare tuinuitbreiding, die midden juni 2023 opent voor het publiek. Arboretum Gin is online en in de cadeau- & boekenshop van Arboretum Kalmthout te koop.

    www.hetarboretumgroeit.be

     

      Arboretum Gin met Hamamelis is een uitgesproken botanische gin op basis van 8 kruiden, bessen, bloemen, planten én bomen, waaronder dus ook toverhazelaar.
      Copyright: Arboretum Kalmthout

    BOTANISCH PARADIJS SINDS 1856

    Hamamelisfeesten

    5 januari tot en met 26 februari 2023, elke dag van 10 tot 17 uur

     

    Contact- & bezoekadres
    Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België
    T +32 (0)3 666 67 41
    E info@arboretumkalmthout.be

    Toegangsprijzen tuin
    volwassenen € 9 (-12 jaar gratis, 12>17 jaar € 7, +65 jaar € 8) | online tickets met € 1 korting
    jaarkaart- en museumpashouders, RHS-leden gratis | UiTPAS met kansentarief en andere kortingen aan de kassa

     

    Ticket-webshop

    webshop.arboretumkalmthout.be


    Plantencentrum, cadeau- & boekenshop en cafetaria
    Het plantencentrum, de cadeau- & boekenshop en de cafetaria zijn vrij toegankelijk en elke dag open, ook op zon- en feestdagen (behalve 25/12 en 1/1), van 10 tot 17 uur.

     

    Vragen? Lees de FAQ’s

    Op de website vind je een overzicht met antwoorden op veelgestelde vragen.

     

    Website
    www.arboretumkalmthout.be

    www.hetarboretumgroeit.be

    www.hamamelis.be


    Social media
    www.facebook.com/arboretumkalmthout
    twitter.com/arboretumkalmt

    www.instagram.com/arboretumkalmthout

    #arboretumkalmthout

    Bereikbaarheid
    Het NMBS station van Kalmthout ligt op 200 m van de ingang van Arboretum Kalmthout.
    De Fietsostrade F14 Essen-Antwerpen ligt naast het domein.
    Eigen parking + extra parking aan NMBS station Kalmthout.
    Meer informatie over bereikbaarheid op de website.

    BEELDMATERIAAL

    Download HR foto’s via wetransfer tot 7 dagen na de verzenddatum:

    https://we.tl/t-gH1wBrA2RD

     

    Contact materiaal
    Eva D’haenens,

     

    Interviews en foto- of filmreportages zijn steeds mogelijk op afspraak, ook buiten de openingstijden.


    Contact interviews

    Ir. Abraham Rammeloo BNT
    conservator-directeur Arboretum Kalmthout














    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Persbericht
    Provincie Antwerpen
    Suske en Wiske Museum


    12 | 01 | 2023

    VIP-ontvangst voor klas 4A Andromeda Deurne bij Suske en Wiske Museum



    Op woensdag 23 november brachten Suske en Wiske een bezoek aan de leerlingen van klas 4A van basisschool Andromeda in Deurne. Als winnaars van de scholenwedstrijd ontvingen ze van hen niet alleen de volledige Suske en Wiske-collectie, ze wonnen ook een gratis klasbezoek en een ontmoeting met de tekenaar en scenarist van de stripreeks.



    Jaarlijks bezoeken duizenden schoolkinderen tussen 8 en 12 jaar de interactieve striptoer. Ze leren wat de ingrediënten zijn voor de creatie van een boeiend stripverhaal. Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van het museum kregen klassen uit het lager onderwijs de kans deel te nemen aan een wedstrijd. De opdracht bestond erin om aan de slag te gaan rond het thema ‘Het Suske en Wiske Museum over 25 jaar’.

     

    De jury duidde de leerlingen van klas 4A van Andromeda Deurne als winnaar aan. Zij maakten een maquette met een rollercoaster die je van de ene museumruimte naar de andere brengt. Via een videoboodschap lichtten enkele leerlingen nog toe dat je in 2048 een stripverhaal kan maken in de ontwerpkamer, waarin je achteraf in een 10D ervaring met een treintje het verhaal zelf kan beleven. Hun originele idee en creatieve uitvoering sloot het best aan bij de opdracht en de visie van het museum. Het werk is nog tot aan de krokusvakantie te bewonderen in de inkomzone van het museum.

    Klas 4A van Andromeda met Luc Morjaeu en Peter Van G- Copyright: Provincie Antwerpen

    Als beloning kregen zij de volledige Suske en Wiske-collectie in de klas al overhandigd. Op donderdag 12 januari kwamen de 27 leerlingen als VIP te gast in het Suske en Wiske Museum. Na de interactieve striptoer kregen ze de eer tekenaar Luc Morjaeu en scenarist Peter Van Gucht te ontmoeten. Die vertelden hoe een Suske en Wiske-strip wordt gemaakt aan de hand van voorbeelden en tekeningen. De kinderen waren erg enthousiast en stelden honderduit vragen. Tenslotte was er ook nog tijd voor wat handtekeningen en een groepsfoto. Ook de tekenaars waren enthousiast over de ontmoeting. “Ik ben blij om te merken dat er nog zoveel kinderen Suske en Wiske’s lezen!”, aldus Peter van Gucht.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Gedeputeerde Luk Lemmens, N-VA, bevoegd voor Onderwijs en Educatie


    Dienst:
    Marleen van Houselt
    Suske en Wiske Museum

    E marleen.vanhouselt@provincieantwerpen.be





    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     

     


    Agendatip
    Provincie Antwerpen

    Exclusief - Vrijbroekpark wordt inclusief
    Maandag 23 januari, 19 uur, Mechelen

    De studenten van het postgraduaat Space & Service Design aan Thomas More hogeschool in Mechelen hebben heel wat ideeën voor het Provinciaal groendomein Vrijbroekpark bedacht om het park meer inclusief te maken voor alle bezoekers. De droom van het Vrijbroekpark is om een park te zijn dat alle mensen verwelkomt, een park dat toegankelijk is voor diverse groepen zonder fysieke en sociale barrières. Ze stellen hun ideeën graag voor aan iedereen die wil komen luisteren.

    Eerder dit jaar organiseerden zij een co-creatie workshop in het Vrijbroekpark waar ideeën werden uitgewisseld over hoe de inclusiviteit van spelen en vrije tijd in het park kan verbeteren. Sindsdien hebben ze hun projectideeën verder ontwikkeld en nu zijn ze verheugd om deze in januari voor te stellen. Ze nodigen je graag uit om hun voorgestelde ontwerpoplossingen te bekijken en je de kans te geven eventuele vragen te stellen. 

    De voorstelling van hun projecten gaat door op maandag 23 januari van 19 tot 21 uur in het bezoekerscentrum van het Vrijbroekpark. Deelname is gratis, je moet wel vooraf inschrijven via de website van het Vrijbroekpark, www.provincieantwerpen.be > kalender Vrijbroekpark.

    Workshop met de studenten van Thomas More - Copyright: Provincie Antwerpen

    PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

    Wanneer:
    Maandag 23 januari, van 19 tot 21 uur

    Waar:
    Bezoekerscentrum Vrijbroekpark,
    Ridder Dessainlaan 65,
    2800 Mechelen

    Deelnameprijs:
    gratis

    Website:
    https://www.provincieantwerpen.be > kalender Vrijbroekpark

    Meer info:
    Onthaal Vrijbroekpark,

    vrijbroekpark@provincieantwerpen.be

    Organisatie:
    Thomas More hogeschool, postgraduaat Space & Service Design

     BEELDMATERIAAL






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    13 | 1 | 2023

    Een koffer vol onvergetelijke vakantiemomenten
    De Warmste Kempen verwent kansarme families met vakantiecheques

    12.400 euro aan vakantiecheques voor kansarme families en 10.000 euro voor het fonds van De Warmste Week.

    Dat is het resultaat van De Warmste Kempen, de solidariteitsactie van Toerisme Provincie Antwerpen en Kempense vakantiemakers.

    Toeristische ondernemers doneerden vakantiebelevingen ter waarde van maar liefst 12.400 euro voor de webshop. Daarbij hebben gulle schenkers op de webshop van De Warmste Kempen deze vakantiebelevingen met 5000 euro extra gesponsord.

    Toerisme Provincie Antwerpen verdubbelde de opbrengst van de webshop en doneerde nog eens 5000 euro extra aan de Warmste Week.

    Onvergetelijke vakantiemomenten voor kansarme families: daar draaide De Warmste Kempen om, de solidariteitsactie van Toerisme Provincie Antwerpen en Kempense vakantiemakers.

    Tussen 15 november en 25 december kon je op de webshop van De Warmste Kempen een vakantie sponsoren, wat massaal gedaan werd en nog eens 5000 euro opbracht.

    Toeristische ondernemers doneerden vakantiebelevingen ter waarde van maar liefst 12.400 euro voor de webshop: van een meet & greet met alpaca’s tot een kampeervakantie in een indianentent.

    Vakantiemakers Joris en Nicky van Landgoed Omorika in Ravels: “Ontspanning in een groene omgeving: voor ons heel vanzelfsprekend, voor personen met beperkte reismogelijkheden jammer genoeg niet. Ook zij verdienen die heerlijke vakantie-ervaringen. Vandaar ons engagement voor De Warmste Kempen.”

    Toerisme Provincie Antwerpen verdubbelde de totale opbrengst van de webshop en schonk nog eens 5000 euro aan het fonds van De Warmste Week.

    gedeputeerde Mireille Colson en vrijwilligers Rap op Stapkantoren
    Copyright: Dieter Daniëls voor Toerisme Provincie Antwerpen

    Weg van de stress

    Gedeputeerde Mireille Colson, bevoegd voor Toerisme: “De Warmste Kempen paste naadloos in het actieplan ‘Drempelvrij Toerisme’, een reeks initiatieven om de vakantieparticipatie te verhogen bij tal van doelgroepen voor wie (vakantie)uitstappen niet vanzelfsprekend zijn. Behalve de drempel verlagen voor hen, wil de provincie ook ondernemers en vakantiegangers sensibiliseren over de drempels die kansarmoede met zich meebrengt. Kansarmoede heeft immers vele mogelijke oorzaken en gezichten. Aan de hand van zes persona’s op de webshop - fictief maar gebaseerd op concrete situaties - besliste je zelf wie je de vakantie cadeau deed.”
    De Rap op Stapkantoren in Antwerpen, Mechelen en Turnhout en het EVA-centrum in Ekeren verdelen op basis hiervan de cheques onder hun klanten.

    Iets om naar uit te kijken, getuigt Sophie Andelhofs, vrijwilliger bij het Rap op Stapkantoor in Turnhout: “Een vakantie of uitstap maakt echt een verschil. Je bent er even tussenuit, weg van de stress. Dank om kansarmoede onder de aandacht te brengen. Dank ook aan alle donateurs en iedereen die De Warmste Kempen mogelijk maakte.”

    Beleidsverantwoordelijke:
    Mireille Colson, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Toerisme


    Dienst:
    Mariel Rosier, persmedewerker Toerisme Provincie Antwerpen


    Digitaal beeldmateriaal:
    download sfeerbeelden overhandiging vakantiecheques in hoge resolutie





    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-01-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.



    Provincie Antwerpen

    09| 01 | 2023

    avAnt breidt uit met 48 extra schoolbanken
    Vlaamse Regering investeert 229.000 euro in extra capaciteit voor avAnt

    Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeert € 28.399.212 in 1685 extra plaatsen in de klassen in Antwerpen, waaronder € 228.907 in avAnt Provinciaal Onderwijs. In lijn met het ‘masterplan scholenbouw 2.0’ verhoogt de Vlaamse Regering de capaciteit waar de noden het hoogst zijn. Dit is ook in Antwerpen het geval, zoals merkbaar is bij avAnt.

    We investeren daarvoor de komende twee jaar voor bijna € 157 miljoen in scholenbouw over heel Vlaanderen”, zegt minister van Onderwijs Ben Weyts. “We zetten de inhaalbeweging voor meer en betere schoolinfrastructuur onverminderd verder. Onze kinderen en jongeren hebben recht op kwaliteitsvol onderwijs op een kwaliteitsvolle plek.”

     

    Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor het Provinciaal Onderwijs Vlaanderen, beaamt dit: “We hebben deze legislatuur flink geïnvesteerd in een nieuw schoolgebouw voor avAnt, waar we een ruime waaier aan opleidingen aanbieden. Dat vertaalt zich ook in een stijgend leerlingenaantal. We zijn tevreden dat we met deze extra plaatsen nog meer leerlingen uit stad Antwerpen en omgeving een kans kunnen geven.”

     

    Vlaanderen voorziet deze regeerperiode een recordbedrag van € 3 miljard voor nieuwe of vernieuwde schoolinfrastructuur – nog eens € 500 miljoen meer dan in de vorige regeerperiode, toen de inhaalbeweging werd ingezet. Ook het budget voorzien voor structurele extra plaatsen in bestaande scholen is met € 360 miljoen historisch hoog: nog eens de helft méér dan in de vorige regeerperiode.

    Heel wat steden en gemeenten worstelen met een veranderende demografie. De nood aan bijkomende schoolcapaciteit vormt daarbij een grote uitdaging. In verschillende steden en gemeenten is er in de toekomst nood aan extra schoolbanken, ook in Antwerpen. De capaciteitsmonitor dient als leidraad voor de investeringen in extra capaciteit. Die toont aan waar tegen schooljaar 2027-2028 een tekort wordt verwacht. Daarom focust de Vlaamse Regering bij de bouw van nieuwe schoolgebouwen in de eerste plaats op het secundair onderwijs, omdat de noden daar het hoogst zijn.

    Gedeputeerde Luk Lemmens bij avAnt

     

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Provinciaal Onderwijs Antwerpen


    avAnt:
    Joke Van Craen, algemeen directeur

       








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-12-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    gouverneur Cathy Berx



    Gouverneur Cathy Berx vertegenwoordigt de provinciale, gewestelijke (Vlaamse) of federale (Belgische) overheid in de provincie Antwerpen. In die hoedanigheid vormt de gouverneur de schakel tussen de vier bestuurlijke niveaus: de federale overheid, de Vlaamse overheid, de provincie en de steden & gemeenten. Zij woont de provincieraden bij en zit de deputatie - het politieke hart van de provincie- voor. Als commissaris van de Vlaamse regering houdt zij bestuurlijk toezicht op de gemeenten en OCMW’s en kan zij beslissingen vernietigen die strijdig zijn met de wetten, decreten en besluiten van de federale of Vlaamse regering. Als commissaris van de federale regering heeft de gouverneur vooral taken op het gebied van ordehandhaving, veiligheid en crisisbeheer.

    BERICHT

    13 | 12 | 2022

    Resultaten provinciale WODCA-controle Antwerpen van 10-11 december 2022: lichte daling in overtredingen


    + bekendmaking WODCA-resultaten 2022

    1. RESULTATEN PROVINCIALE WODCA-NACHT 10-11 december 2022

    4,8% van de gecontroleerde bestuurders reed te snel (7,3% in 2021)

    2,5% van de gecontroleerde chauffeurs blies positief (3,6% in 2021)

    12 positieve speekseltesten (11 in 2021)

    30 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken (33 in 2021)

    Afgelopen weekend namen zowat alle politiezones van de provincie Antwerpen, de Federale Politie en de Federale Wegpolitie deel aan een provinciale WODCA-actie. In de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 december controleerden politieagenten in de hele provincie Antwerpen op alcohol en drugs achter het stuur en op overdreven snelheid.  Hieronder vindt u een overzicht van de resultaten, vergeleken met de resultaten van de provinciale WODCA-actie in oktober 2021.

    Resultaten WODCA-snelheidscontroles

    4065 bestuurders werden op snelheid gecontroleerd. Daarvan reden er 196 te snel (4,8%).

    Resultaten WODCA-alcoholcontroles

    3517 bestuurders werden aan een alcoholcontrole onderworpen,waarvan88 bestuurders een positieve ademtest aflegden (2,5%).  Van de 88 bestuurders die meer dan de toegelaten 0,5 promille alcohol in het bloed hadden, hadden 46 bestuurders zelfs meer dan 0,8 promille in het bloed (52%) (55% in 2021).

    Resultaten WODCA-drugscontroles

    Bij 18chauffeurs werd een speekseltest afgenomen.12chauffeurs testten positief op de speekseltest
    (67%) (48% in 2021).

    Ingetrokken rijbewijzen

    30 rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken.

    Toelichting bij de cijfers van de controlenacht van 10 op 11 december 2022:

    Gouverneur Cathy Berx: “Afgelopen weekend reed nog steeds 1 op de 20 of 5% van de gecontroleerde bestuurders te snel. 95 % van de gecontroleerde bestuurders hield zich wel correct aan de aangegeven snelheid. Dat zijn er alvast meer dan bij de grote WODCA-controle van 2021, toen nog 7,3 % van de gecontroleerde chauffeurs te snel reed. Het zou een evidentie moeten zijn, niettemin dank ik de 3869 gecontroleerde chauffeurs die zich aan de snelheidslimiet hielden, in de hoop en verwachting dat ze zich altijd zo verantwoordelijk gedragen in het verkeer. Hopelijk houdt deze trend aan, en rijdt voortaan iedereen niet sneller dan toegelaten. Te snel rijden verhoogt immers het risico op ongevallen. Overdreven snelheid betekent helaas ook dat de impact van een ongeval, en dus het risico op veel menselijk leed aanzienlijk toeneemt. In 2022 vielen meer doden en (zwaar)gewonden door nachtelijke weekendongevallen dan het jaar ervoor. Snelheidslimieten respecteren blijft dus cruciaal.

     

    Ook rijden onder invloed van alcohol of drugs blijft een belangrijk aandachtspunt. Hoopvol is dat ook het aantal chauffeurs dat een positieve ademtest aflegde, licht is gedaald (van 3,6 % naar 2,5%). Zeer slecht nieuws is dat ongeveer de helft daarvan (52%) met meer dan 0,8 promille alcohol in het bloed achter het stuur zat, en zo een immens risico betekent voor zichzelf en alle medeweggebruikers. Dit asociaal gedrag moet gewoon stoppen, mede in het belang van de 97,5% van de gecontroleerde chauffeurs die bewijzen dat het perfect kan: rijden zonder over de limiet te gaan, al moet die limiet zo snel mogelijk op nul, omdat alleen wie nuchter rijdt – wat dat betreft – zeker is.

     

    Dat het aantal positieve speekseltesten steeg, blijft zorgwekkend. Ook die trend moet dringend worden gekeerd.

     

    Tot slot dank ik alle deelnemers aan deze provinciale WODCA-actie (politie, studenten politieopleiding Campus Vesta) voor de zeer gewaardeerde inzet ondanks de barre koude. Hun volgehouden inspanningen dragen fundamenteel bij tot een veiliger nachtelijk weekendverkeer. Pas als iedereen zich te allen tijde aan alle regels houdt, kunnen zij hun focus verleggen.”

    Provinciale WODCA-actie 2022 – Kontich

    2. WODCA-RESULTATEN 2022 (september-januari)

     

    Stijging van 51% van het aantal nachtelijke weekendongevallen (217 in 2021/327 in 2022) 

     

    5 dodelijke verkeerslachtoffers tijdens weekendavonden en -nachten (2021 = 1)

     

    6,8% van de gecontroleerde chauffeurs reed te snel (2021 = 7,8%)

     

    3,1% van de gecontroleerde bestuurders dronk te veel (2021 = 3,5%)

     

    201 bestuurders speekselden positief (2021 = 205)

     

    42% van wie een speekseltest onderging, was onder invloed van drugs (2021 = 44%)

    Gouverneur Cathy Berx: “Na de op vlak van verkeersveiligheid rustigere coronajaren hoopten we dat de trend naar minder ongevallen, minder doden en zwaargewonden in het verkeer zich zou doorzetten. De werkelijkheid is helaas anders. Jammer genoeg steeg het aantal verkeersongevallen dit jaar opnieuw fors. Er gebeurden helaas weer evenveel ongevallen als voor de pandemie. Ook het aantal doden en (zwaar)gewonden in en door het nachtelijk weekendverkeer steeg opnieuw. In 2022 lieten 5 mensen het leven in een nachtelijk weekendongeval. Dat zijn er 5 te veel. Het ging in hoofdzaak om eenzijdige ongevallen, waarvan er minstens een o.m. te wijten is overdreven snelheid, m.n. het vreselijke ongeval in Lier waar de ouders van 2 jonge kinderen het leven lieten.

     

    Middelengebruik en overdreven snelheid eisen nog steeds te veel slachtoffers. Verkeersveiligheid: minder doden en zwaargewonden in en door het verkeer, blijft een absolute prioriteit. Het zou eenieders ambitie moeten zijn.

     

    Met het oog op veiliger verkeer tijdens de weekendnachten, voerden de politiediensten in Antwerpen de WODCA-controles terug op. Met resultaat: onze politiediensten voerden in 2022 drie keer zoveel snelheidscontroles uit dan het jaar voordien en ook aanzienlijk meer alcoholcontroles. Ik ben hen daar zeer dankbaar en erkentelijk voor. Het toenemend aantal rijbewijzen dat onmiddellijk moest worden ingetrokken, bewijst helaas de noodzaak van de doorgedreven controles.”

     

     








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-12-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     


    Persbericht
    Bosgroep Kempen Noord

    12 | 12 | 2022

    Jeugdbewegingen en buurtbewoners uit Malle toveren voormalige schapenweide om tot bos



    Dit weekend zakten leden van KLJ Oostmalle en KSA Westmalle samen met buurtbewoners af naar de Leemstraat. Ze plantten er 1300 boompjes voor een nieuw bos van een halve hectare. Later komt er een wandelpad doorheen het bosje, zodat de buurtbewoners volop kunnen genieten van hun nieuwe groene achtertuin.

    Onder begeleiding van Bosgroep Kempen Noord gingen vooral Meidoorn, Europese vogelkers, Gelderse Roos, Gele Kornoelje, Kardinaalsmuts, Zomereik, Winterlinde … de grond in. De aanplant kadert in het bosuitbreidingsplan van Vlaanderen en de klimaatdoelstellingen van de gemeente.

     

    Milieuschepen Wouter Patho (N-VA): ”Malle is een groene gemeente. Het gaat om enkele grote bossen met hoge natuurwaarde. Het gemeentebestuur ziet daarnaast het belang van kleine bossen en groene buffers in of op wandelafstand van onze dorpscentra. In de strijd tegen de klimaatverandering spelen ze een belangrijke rol. Kleine bossen slaan verhoudingsgewijs meer koolstof op, hebben een koelend effect tijdens warme dagen en verminderen het risico op wateroverlast door regenwater te laten infiltreren of bij te houden. Kleine bossen spelen een grote bijdrage aan onze biodiversiteit en zijn eenvoudigweg ook gewoon mooi. Het dorpsbos in de Leemstraat planten we voor onze kinderen en kleinkinderen. Zij zullen er ooit spelen, wandelen, letterlijk en figuurlijk de vruchten plukken. We willen bossen en natuurgebieden maximaal toegankelijk maken. Ook het dorpsbos in de leemstraat zal dus een publiek karakter krijgen.”

    Foto boven: Leden van KLJ Oostmalle en KSA Westmalle helpen bij de aanplant.

    Foto onder: 120.183, het aantal boompjes dat de Antwerpse Bosgroepen samen aanplantten sinds 2019.

    Copyright: Robin Fasseur voor provincie Antwerpen

     

    Als provincie werken we aan een leefbare, klimaatneutrale en -veilige toekomst”, licht gedeputeerde voor Milieu en Natuur Jan De Haes toe. “We zorgen voor meer groen in onze steden en gemeenten, versterken de open ruimte als klimaatbuffer en verbinden groene elementen zoals bossen en houtkanten. Elke aanplanting, hoe klein ook, vormt een meerwaarde.”

     

    Bebossen? Denk aan je Bosgroep

    Voor de voorbereiding van de aanplant en de organisatie van de plantactie, ging gemeente Malle te rade bij hun Bosgroep. “Heel wat steden en gemeenten hebben vragen of ideeën rond bosuitbreiding”, vertelt Jordan Rodriguez Milis, projectmedewerker bosuitbreiding bij Bosgroep Kempen Noord. “Samen met hen doorlopen we verschillende stappen. We staan hen bij van het zoeken naar financiering over de opmaak van een bebossingsplan tot de nazorg van het jonge bos. Een aanplantactie is de kers op de taart van dit traject, indien mogelijk betrekken we ook scholen en lokale verenigingen. Ook burgers die interesse hebben om te bebossen, helpen we graag verder met hun vragen.”

    WERK MEE AAN MEER BOS

    Plant mee aan tijdens één van de publieksaanplantingen in onze provincie.

    Of bekijk de mogelijkheden en subsidies om je eigen perceel te bebossen.

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijke:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Milieu en Natuur






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Agendatip
    Provincie Antwerpen

    Vurige winteravond in Vrijbroekpark
    Vrijdag 16 december, 19 uur, Mechelen

    Water, aarde, lucht, VUUR

    Je denkt er waarschijnlijk niet elke dag aan, maar de vier elementen spelen een belangrijke rol in ons leven. Zonder aarde hebben we geen huizen en geen voedsel. Zonder water zouden wij en het leven rondom ons uitdrogen. Vuur hebben we nodig voor licht en warmte. En lucht is natuurlijk ook een essentieel element, beeld je maar eens in dat je zonder zit!

    We hebben ze dus nodig, daar zijn we het mee eens. Maar wist je dat de elementen ook nog eens allemaal afhankelijk zijn van elkaar? Volg het verlichte pad en ontdek de vier elementen in het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark tijdens een gezellige winteravond.

     

    De Vurige winteravond gaat door op vrijdag 16 december. Je bent welkom vanaf 19 uur, aan het bezoekerscentrum. Tot 20.30 uur kun je daar starten om het parcours af te leggen. Deelnemen is volledig gratis. We werken deze keer niet met tijdsloten, dus je hoeft je niet in te schrijven. Wél zullen er dit jaar opnieuw drank en hapjes aan democratische prijzen te verkrijgen zijn op het einde van de wandeling, op ons evenementenplein. Door iets te eten of te drinken steun je meteen één van de goede doelen. Op hetzelfde plein kun je genieten van een vuurshow met Peter Gusta om 20 uur en om 21 uur.

    De wandeling is ongeveer 2 km lang en duurt een uur. Het pad is toegankelijk voor buggy’s en rolwagens. Meer informatie vind je op onze website, www.provincieantwerpen.be > kalender Vrijbroekpark.

    Vurige winteravond in Vrijbroekpark - Copyright: Provincie Antwerpen

    Praktische informatie

    Trek zeker warme kledij en stevige stapschoenen aan. Voorzie regenkledij indien nodig.

     

    Dit evenement is afvalarm, daarom worden de dranken geserveerd in herbruikbare bekers. De waarborg voor zo’n beker bedraagt € 1. Breng dus zeker kleingeld mee.

     

    We raden je aan om met de fiets te komen. Er zijn extra fietsparkings aan de hoofdingang. Kom je toch met de auto? De parkings in het park zijn niet beschikbaar. Maar je kan wel parkeren op parking Eekhoorn. Een plannetje vind je op https://www.provincieantwerpen.be > Vrijbroekpark ‘Parking Eekhoorn’. Voor een plan van het park, kijk je onder ‘Plattegrond Vrijbroekpark’.

    PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

    Wanneer:
    Vrijdag 16 december, start tussen 19 en 20.30 uur,
    einde is voorzien om 23 uur

    Waar:
    Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark,
    Ridder Dessainlaan 65,
    2800 Mechelen

    Deelnameprijs:
    gratis, inschrijven is niet nodig

    Website:
    https://www.provincieantwerpen.be > Vrijbroekpark kalender

    Social media:
    https://www.facebook.com/events/546838037266426

    Meer info:
    Onthaal Vrijbroekpark
    015 45 13 80

    vrijbroekpark@provincieantwerpen.be






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-12-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    08 | 12 | 2022

    Provinciebestuur trekt 536.932 euro uit voor her- en nevenbestemming van 3 kerken

    Kerkplus-subsidie voor Blijde Boodschapkerk (Turnhout), Sint-Stefaankerk (Massenhoven) en Sint-Jozefkerk Heide (Heide-Kalmthout)

    Provincie Antwerpen maakt 250.000 euro vrij om de herbestemming van de Blijde Boodschapkerk in de Turnhoutse Parkwijk te ondersteunen. Een zelfde bedrag gaat naar de nevenbestemming van de Sint-Jozefkerk in Heide, bij Kalmthout. In Massenhoven start een herbestemmingsonderzoek voor de Sint-Stefaankerk. Daarvoor krijgt het gemeentebestuur van Zandhoven een subsidie van bijna 37.000 euro. In totaal wordt er 536.932 euro geïnvesteerd vanuit het Kerkplus-subsidieprogramma.

     

    “De komende jaren moet voor tientallen kerken in onze provincie een nieuwe bestemming of een nevenbestemming gevonden worden,” verklaart gedeputeerde voor Plattelands- en Dorpenbeleid Kathleen Helsen. “Als provinciebestuur vinden we het belangrijk dat deze historische gebouwen een nieuwe maatschappelijke invulling krijgen, na een grondig onderzoek door een expertenteam en ook altijd in samenspraak met de inwoners van de wijk of het dorp. Met Kerkplus bieden we financiële ondersteuning voor participatietrajecten en herbestemmingsonderzoeken. Daarna kan je ook nog subsidies krijgen om die nieuwe functie effectief te realiseren.”

     

    Het provinciebestuur trekt in deze bestuursperiode alles samen 3.850.000 euro uit voor Kerkplus. De deputatie zette zopas het licht op groen voor drie nieuwe dossiers, goed voor een totaal subsidiebedrag van 536.932 euro.

     

    Herbestemming tot buurtkerk in de Turnhoutse Parkwijk

     

    De stad Turnhout ontvangt van de provincie een kerkplus-subsidie van 250.000 euro voor de verbouwing van de Blijde Boodschapkerk tot buurtkerk. De stad heeft de kerk in erfpacht gekregen en wil er een kleuterschool in onder brengen, gekoppeld aan verschillende buurtfuncties. De combinatie van een kleuterschool met buurtlokalen, een speelotheek én een grote zaal en speelplaats voor zowel de school als de buurt, maken er een mooi voorbeeld van multifunctioneel ruimtegebruik van. De nieuwe invulling van de voormalige kerk past in de vernieuwing van de hele Parkwijk, een erfgoedwaardige sociale woonwijk uit de jaren ’60 en ’70.

     

    Nevenbestemming van de Sint-Jozefkerk in Heide

     

    In Heide-Kalmthout blijven er voorlopig kerkelijke diensten en plechtigheden plaatsvinden in de Sint-Jozefkerk, aangevuld met socio-culturele activiteiten. Voor die nevenbestemming krijgt het gemeentebestuur een Kerkplus-subsidie van 250.000 euro. Dat bedrag wordt aangewend om het kerkgebouw, dat dateert uit de jaren ’30 van de vorige eeuw, om te vormen tot een cultureel centrum.

     

    Herbestemmingsonderzoek voor Sint-Stefaankerk in Massenhoven 

     

    De gemeente Zandhoven wil nagaan wat de beste invulling is voor de Sint-Stefaankerk in deelgemeente Massenhoven, waar het aantal actieve parochianen sterk terugloopt. Veel ruimte in de kerk blijft daardoor onderbenut. Er zijn al wel ideeën om die in te vullen: een dorpspunt, een podiumzaal, een gemeenschapsruimte,… Een herbestemmingsonderzoek moet uitsluitsel geven over de haalbaarheid van deze opties. Het multidisciplinaire team Studio Open Kerken start daarvoor een ontwerpend onderzoek in participatie met de parochie en de lokale bevolking. De provincie ondersteunt dit herbestemmingsonderzoek met een Kerkplus-subsidie van 36.932 euro.

     

    Lokale besturen, kerkbesturen en vzw’s kunnen met vragen over het toekomstig gebruik van een kerkgebouw steeds aankloppen bij het provinciebestuur om na te gaan of zij ook via Kerkplus in aanmerking komen voor een gesubsidieerd bestemmingsonderzoek of voor investeringssubsidies om een nieuwe invulling ook te realiseren.

    MEER INFO

    Neem een kijkje op de website van Provincie Antwerpen: www.provincieantwerpen.be (zoeken naar Kerkplus) of mail naar kerken@provincieantwerpen.be.

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijke:
    Kathleen Helsen, cd&v, gedeputeerde bevoegd voor Kerkplus
    Perscontact: Johny Geerinckx
    T 03 240 52 88, M 0485 99 72 97
    E johny.geerinckx@provincieantwerpen.be

    Perscontact Dienst Platteland: Axelle Pieters

    T 03 240 58 40, M 0495 58 30 67
    E axelle.pieters@provincieantwerpen.be

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-12-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.



    Provincie Antwerpen

    2 | 12 | 2022

    Nagelnieuwe ‘specialistenbrochure’ plaatst de Opstalvallei in Stabroek onder de loep: 14.700 jaar landschapsevolutie in beeld


    Net ten noorden van Antwerpen ligt de polder van Berendrecht. Op termijn wenst de haven hier het natuurgebied Opstalvallei te ontwikkelen. Vandaag geeft een nieuwe brochure van de dienst Erfgoed al een gedetailleerd beeld van de veranderingen die het landschap hier sinds de laatste ijstijd onderging. Je kan de brochure in de digitale kiosk lezen of op papier bestellen.

    Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor erfgoed: “Op initiatief van het Provinciaal Archeologisch Depot is het onderzoek in de Opstalvallei in een brochure gegoten in de reeks ‘Onder de loep’. Deze reeks focust op de resultaten van recent onderzoek in de provincie Antwerpen. Hoewel gericht op specialisten in het erfgoedveld zoals (natuur)gidsen en onderzoekers, laten deze rijk geïllustreerde brochures ook de liefhebbers toe grondig kennis te maken met een bijzonder aspect van het onroerend erfgoed in de provincie Antwerpen. Deze brochure biedt een mooi overzicht van de evolutie van het millennia oude landschap in en rond de Opstalbeek. Niemand kon vermoeden dat dit zo divers was en al enkele keren radicaal veranderd is. Het zal iedereen met andere ogen naar de Opstalvallei laten kijken.”

    Cover nieuwe brochure ‘De Opstalvallei’ - Copyright: Provincie Antwerpen

    Fossiele veengrond legt landschapsevolutie bloot

    Bij het onderzoek voorafgaand aan de ontwikkelingswerken zijn archeologen op fossiele veenpakketten gestoten. Al snel bleek dat ze 14.700 jaar oud waren. Het veen is gevormd in de resten van een meer uit de laatste ijstijd en van de voorloper van de huidige Opstalbeek. Door het onderzoek van dit veen hebben we een verrassende kijk gekregen op de veranderingen in het landschap. Veenpakketten zijn immers archieven vol oude plantenresten, overwegend pollen en zaden. Ze hebben ecologen toegelaten om de oude landschappen in de Opstalvallei te reconstrueren. Met deze gegevens is een tekenaar aan de slag gegaan en het resultaat is een reeks gedetailleerde, wetenschappelijk verantwoorde illustraties die het verleden tot leven brengen.

     

    We brengen deze brochure niet toevallig op 1 december uit. Op deze datum kwamen alle partners van het Geopark Schelde Delta bij elkaar om het heuglijke feit te vieren dat het zogenaamde ‘bidbook’, het kandidaatstellingsdossier voor de erkenning, bij UNESCO is ingediend. Vanuit de dienst Erfgoed dragen we ons steentje bij om wetenschappelijke kennis over het gebied te ontsluiten. Dat is immers de volgende stap die de partners van het Geopark willen zetten: van kennis naar visualisatie.

    PRAKTISCHE INFO

    ‘De Opstalvallei’ kadert binnen de reeks Onder de Loep. Die bevat momenteel drie brochures: ook in het landschap De Liereman (Oud-Turnhout) en in de vallei van de Kleine Nete (bij Herentals) is het landschap op dezelfde manier gereconstrueerd. Vanaf nu kun je deze drie brochures gratis bestellen via erfgoed@provincieantwerpen.be. Je vindt ze ook alle drie in onze digitale kiosk.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed

    Dienst:
    Sabina Meeus
    Dienst Erfgoed

    Gitte De Vries

    Contactpersoon Geopark

     






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-12-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Provincie Antwerpen

    02 | 12 | 2022

    Schelde Delta gaat voor UNESCO Geopark erkenning



    Vandaag dient het grensoverschrijdende Geopark Schelde Delta officieel haar kandidatuur in bij UNESCO om erkend te worden als UNESCO Global Geopark. Drie Vlaamse provincies, twee Nederlandse provincies, én meer dan 130 partners zetten samen hun schouders onder dit lijvige dossier waarin de unieke geologische, ecologische en cultuurhistorische waarden van het gebied worden benadrukt, alsook de lessen die hieruit getrokken worden voor het omgaan met de klimaatuitdaging.

     

    Een UNESCO-label opent deuren naar internationale aandacht en wetenschappelijk onderzoek, versterkt de regionale profilering en biedt een nieuwe dimensie in het toeristisch en recreatief aanbod. Het behalen van het keurmerk brengt geen extra bescherming en of verplichtingen met zich mee. Met zijn 5.500km² grote oppervlakte zou het meteen een van de grootste geoparken ter wereld worden.

     

    Estuarium met Schelde als blauwe draad
    Het Schelde Delta gebied beslaat naast delen van de provincie Antwerpen ook de provincie Zeeland, het westelijk deel van de provincie Noord-Brabant in Nederland en delen van West- en Oost-Vlaanderen in België.

     

    Omwille van de getijdenwerking van de Noordzee is deze delta wetenschappelijk gezien een

    estuarium: een gebied waar eb en vloed duwen en trekken aan de loop van de Schelde, en waar zout water en zoet water in elkaar overlopen. Het is een landschap van afwisselend zand- en kleilagen, hoger en lager gelegen gebieden en veel verschillende sferen, die allemaal werden gevormd door de rivier en de zee. Ook zijn er overal sporen te zien van hoe de mens in de loop van de tijd heeft gewerkt met en tegen het water: verdronken dorpen bijvoorbeeld of een getijdenmolen. De Schelde vormt de ‘blauwe draad’, de levensader van het gebied, die waardevol is voor natuur, cultuur en economie.

    Antwerpen
    Het ecologisch waardevolle Schelde Delta gebied verdient de internationale erkenning van UNESCO. Die erkenning zorgt ervoor dat we beter samenwerken om het geologisch erfgoed, de cultuurhistorie en de natuurwaarden te behouden en ontsluiten.

     

    Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Internationale Samenwerking: “We vertrekken vanuit het rijke verleden van de Scheldevallei als inspiratie voor de toekomst. Dat is precies waar het om draait bij het behalen van het UNESCO-keurmerk.”

     

    Sites die je in de provincie Antwerpen kan ontdekken zijn onder meer de Kalmthoutse Heide, de Opstalvallei in Stabroek, Puurs-Sint-Amands, de Scheldepolders en de Rupelstreek.

     

    PRAKTISCHE INFO

    Meer info:
    www.scheldedelta.eu

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijke:
    Kathleen Helsen, CD&V gedeputeerde bevoegd voor Europese samenwerking


    Dienst:
    Gitte De Vries

    Adviseur internationale samenwerking










    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Gouverneur Cathy Berx spreekt openingsrede 2022 uit:

    Water:
    het blauwe goud,
    of wat als de omgeving de functie(s) bepaalt?

    Vandaag spreekt gouverneur Cathy Berx haar jaarlijkse ‘state of the province’ uit voor de provincieraad. Dit jaar presenteert ze haar rede:  Water: het blauwe goud, of wat als de omgeving de functie(s) bepaalt?

     

    De persuitnodiging met daarin het programma van de provincieraadzitting van 2 december en het overzicht van de gastsprekers van de rede vindt u als bijlage bij deze mail.

     

    ‘Water: het blauwe goud, of wat als de omgeving de functie(s) bepaalt’ gaat uiteraard over de waterproblematiek in al haar facetten, zoals watertekorten en droogte, wateroverlast en het verzekeren van de waterkwaliteit.  Bij de gesproken rede hoort steeds ook een uitgebreide publicatie waarin het thema verder verkend en uitgediept wordt.  Na de inleiding van gouverneur Cathy Berx volgen er boeiende bijdragen van verschillende coauteurs die dieper ingaan op de vele aspecten van het thema water:

    • Professor Dr. Patrick Meire, verbonden aan de Universiteit Antwerpen, schrijft over natuurgebaseerde oplossingen om het teveel respectievelijk tekort aan water permanent en duurzaam in evenwicht te houden. Geert De Blust, lid van de Onderzoeksgroep voor Stadsontwikkeling Antwerpen, gaat op het einde van dit hoofdstuk dieper in op het belang van ruimtelijke planning met oog voor het gehele systeem.

     

    • Arrondissementscommissaris Bram Abrams en gouverneur Cathy Berx toetsen praktijk aan beleid in de vallei van de Kleine Nete.

     

    • Lieve De Roeck, secretaris van de CIW, en Tom Gabriëls, Bekkencoördinator Netebekken, maken de status questionis op van de actuele governance van het Vlaams Integaal Waterbeleid.

     

    • Professor Dr. Isabelle Larmuseau maakt een scherpe analyse van waar Vlaanderen mogelijk (nog) niet aan de Europese Richtlijnen voldoet op het vlak van waterkwaliteit.

     

    • Bekkencoördinatoren Evelien De Vylder en Tom Gabriëls en planningsverantwoordelijke Jef Geulinckx beschrijven de situatie in de Antwerpse waterlopen en vatten de meest recente stroomgebiedbeheerplannen samen. Didier Soens, afdelingshoofd van de dienst Integraal Waterbeleid van de provincie Antwerpen, zoomt kort in op de beleidsinitiatieven van de provincie Antwerpen.

     

    • Vanessa De Backer van de Federale dienst Noodplanning van de provincie Antwerpen en droogtecoördinator Kris Huijskens focussen op ‘wat als preventie en proactie helaas faalt’, op de uitdagingen van het crisisbeheer bij wateroverlast en overstromingen maar ook droogte en hitte. 
    • Kabinetsmedewerker Ben Paulus geeft een overzicht van het watergebruik in de verschillende sectoren in Vlaanderen.

     

    • Inge Genné, VITO, schrijft in het laatste hoofdstuk over circulair watergebruik. Ze werpt een blik op zowel de voordelen als de aandachtspunten hiervan.

     

    Afsluiten doet gouverneur Cathy Berx zoals steeds met zo concreet mogelijke suggesties en actiepunten. Evenzeer vormen ze min of meer concrete opdrachten waarop zij met alle partners en stakeholders zal werken.

     

    Zo zetten we in de toekomst in het belang van eenieder, zowel individueel en collectief,  best in op evenfundamenteel als structureel systeemherstel Met focus op:  

     

    1. Substantieel meer ruimte voor water, zodat het goed kan infiltreren, grondwatervoorraden aan kan vullen en/of geborgen worden waar en wanneer anders overstromingen dreigen;  
    2. water van goede ecologische kwaliteit zodat de biodiversiteit en ook wij mensen – als onderdeel ervan - beter kunnen floreren;  
    3. meer transparantie en kennis, zodat we beter kunnen kiezen voor een zuinig en circulair gebruik van het juiste water, voor de juiste toepassing.  

       Enkele conclusies uit de integrale rede:

    1. Bescherm de van Nature Overstroombare Gebieden of NOG’s evenals overstromingsgebieden juridisch. En laat die bescherming maximaal doorwerken in de vergunningverlening.    
    1. Herstel de van Nature Overstroombare Gebieden waar dat mogelijk is.   
    1. Stop de ongecontroleerde drainage. Veranker peilafspraken waar nuttig en nodig in peilbesluiten.  
    1. Voer een gericht grondbeleid in functie van structureel valleiherstel, m.n. door het instellen van een doelgerichte grondenbank en een voorkooprecht voor de overheid in van nature overstroombare gebieden.   
    1. Creëer een herstelfonds om het valleiherstel te financieren én zorg voor een sterk flankerend beleid voor de huidige ruimtegebruikers.   
    1. Her-evalueer de doelstellingen zelf aan de hand van inzichten en kennis van het verleden. Vertaal de doelstellingen naar concrete en gebiedsgerichte taakstellingen zodat voor iedereen duidelijk is waar we welke concrete ruimtelijke doelen samen moeten waarmaken.   
    1. Ga voor klimaatrobuuste landbouw: landbouw die uitgaat van het fysische systeem en niet omgekeerd.  

    Meer blijft nodig om de goede ecologische watertoestand te realiseren.  Ook daar waar we min of meer op schema zitten zowel om de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water te halen tegen 2027, als om de kwaliteitsstandaard vast te houden, eens het eindelijk zover is. 

     Daarom:  

    1. Zorg voor een correcte budgettering op langere termijn. Focus minder op quick winsen meer op een structurele, graduele transitie.   
    1. Zorg voor voldoende uitvoeringscapaciteit: voldoende mensen met de juiste competenties om de gebiedsgerichte werking te coördineren evenals voldoende werkingsmiddelen en  wetenschappelijke onderbouwing om projecten versneld te realiseren op het terrein. Immers, finaal telt alleen de fysieke werkelijkheid.  
    1. Bouw een fijnmazig en voldoende frequent bemeten meetnet uit voor zowel waterkwaliteit als waterkwantiteit. Voldoende peil- en/of debietsgegevens zijn van belang voor de aanpak van wateroverlast of droogte, om e-flows op te stellen en als input voor hydrologische modellen.   
    1. Versterk de kennis, ervaring en betrokkenheid van de lokale besturen, zodat ze de vergunningverlening, handhaving en het ruimtelijk beleid kunnen inzetten om verdere achteruitgang te vermijden.   
    1. Hanteer beleidskaders die verzekeren dat (omgevings)vergunningen maximaal worden afgestemd op de draagkracht en m.n. op de kwaliteit en kwantiteit van het watersysteem.  
      Dwing de naleving ervan af met gerichte handhaving zodat water ook écht sturend wordt voor de ruimtelijke ontwikkeling met respect voor een robuust watersysteem.  

    Omdat de terugkeer naar een gezond watersysteem met natuurlijke buffer, trage afvoer en maximale infiltratie een werk van vrij lange adem is, én risico’s, schade en impact door weersextremen nooit uit te sluiten zijn, blijven state of the art noodplanning en crisisbeheer dringend ennoodzakelijk.

         Hier passen vooral aanbevelingen en ‘opdrachten aan onszelf’ : 

    1. Stel alle elementen die essentieel en prioritair zijn om grootschalige wateroverlast te beheren op punt, en houd ze actueel.    
    1. Breng de gevoelige, kritische punten en risicozones per bekken overzichtelijk in kaart en verrijkt ze met relevante data.   
    1. Zorg voor een goede inventaris van alle (boven)lokale middelen die de betrokken partners – eventueel in opdracht van de CC-Prov – kunnen inzetten.   
    1. Werk aan en met heldere, visuele voorspellingsmodellen op maat van hulpdiensten, beleidsmakers én de burger. Daarbij spreken we vooraf af vanaf welke graad van waarschijnlijkheid preventieve acties worden ondernomen, rekening houdend met de tijd die nodig is om deze acties uit te voeren.                                  
      Liever 85 % zekerheid dat een overstroming nakend is met een halve dag tijd om de acties uit te voeren, dan 100 % zekerheid, maar nog slechts een half uurtje tijd voor uitvoering van een actie. 
    1. Werk met duidelijke drempels in de voorspellingsmodellen, gelinkt aan een goede en efficiënte alarmering van alle betrokken actoren.  
    1. Teken met de specialisten een adequate commandostructuur uit voor grootschalige multisite-incidenten en dit zowel voor de operationele hulpverlening als voor beleidsbeslissingen.  
    1. Vermijd een tunnelvisie en aanvaard kritiek, suggesties en opmerkingen van buitenaf en integreer die functioneel in de reddingsacties, nazorg en – voor zover we daarbij betrokken zijn – de reconstructie. 
    1. Communiceer zo snel en correct mogelijk en wees open over wat nog niet mogelijk is en over eventuele noden ... 

    U kan de integrale tekst van de openingsrede en de toespraak na afloop nalezen op de webstek: https://www.gouverneurantwerpen.be.

     

    In bijlage:

    • Integrale tekst van de openingsrede (tekst boek)
    • Uitgesproken rede

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen


    Provincie Antwerpen

    3 | 12 | 2022

    Voedselbos Schellegroeit
    Vrijwilligers plantten streekeigen bomen en struiken aan tijdens plantmoment

    Op zaterdag3 december plantten vrijwilligers van Natuurpunt, Velt en Voedsel + Dorp de voedselbosrand van het voedselbos in Schelle aan. Er werden onder meer appel-, (kwee)peren-, okkernoot- en mispelbomen geplant, aangevuld met allerlei streekeigen struiken. In februari 2022 kreeg een eerste houtwal vorm. De breedte varieert van 3 tot 6 meter met veldesdoorn, haagbeuk, hazelaar, beuk, gele kornoelje en Gelderse roos. Dit resulteerde in een natuurlijk windscherm en was een stimulans voor de biodiversiteit. Met de aanplantingen van vandaag kwamen daar nog eens 136 bomen en struiken bij. De werkgroep en de groendienst van gemeente Schelle bereidden het terrein van 7000 m² voor zodat de vrijwilligers tijdens het plantmoment goed wisten welke boom ze waar mochten planten.  

     

    De werkgroep en de vrijwilligers verzetten afgelopen zomer al heel wat werk op het terrein. Ze plantten en zaaiden er begin juni pompoenen, rabarber en Nieuw-Zeelandse spinazie. Ook de reeds aangeplante houtkant, die de droge zomer goed doorstaan heeft, werd op de voet opgevolgd en onderhouden door o.a. het verwijderen van haagwinde. Een van de vrijwilligers plantte 2 rijen druivelaar aan die hij geschonken heeft aan het voedselbos. Hij gaf hierover ook met een extra woordje uitleg aan de andere vrijwilligers. Dat is meteen de sterkte is van dit project: mensen met kennis van zaken leren andere vrijwilligers vanalles bij over planten en het onderhouden van groen.

     

    Groepsfoto plantmoment 3 december in Schelle - Copyright: provincie Antwerpen

    “Voedsel+Dorp laat burgers op een laagdrempelige manier kennismaken met verschillende facetten van landbouw, zoals bijvoorbeeld werken op het ritme van de seizoenen. Samen werken aan een perceel bevordert bovendien de sociale samenhang in een dorp,licht gedeputeerde voor Landbouw en Plattelandsbeleid Kathleen Helsen toe.

    Het beste moet nog komen
    Ook in 2023 begeleiden Velt-vrijwilligers de verdere uitbouw van het voedselbos en worden er nog workshops en plantmomenten georganiseerd. In de houtsnippers onder en tussen de struiken en bomen komt er een kruidlaag van meerjarigen zoals bosaardbei, asperge, rabarber, wilde viooltjes en allerhande aromatische kruiden. Heel lekker dus, nuttig voor insecten en de bodembedekkers vertragen de opkomst van onkruid. Met nog een zithoek en een natuurspeelhoek kan het voedselbos uitgroeien tot een echte plaats van ontmoeting.

    Vrijwilliger worden in dit voedselbos?

    Er kunnen zich nog altijd nieuwe mensenaansluiten bij de vrijwilligerswerkgroep om mee vorm te geven aan het voedselbos. Zowel denkers als doeners zijn welkom. Niet enkel mensen met groene vingers, maar ook met organisatie- of communicatietalenten kunnen een handje toesteken. Je kan je kandidaat stellenvia milieu@schelle.be. Zo blijf je ook op de hoogte van alle activiteiten.

    PRAKTISCHE INFO

    Waar:
    Je bereikt het nieuwe voedselbos via de poort van Volkstuinen Aerdborgh aan de Tuinlei in Schelle.

    Meer info:
    Milieudienst van Schelle: M milieu@schelle.be – T 03 871 98 52

    Beleidsverantwoordelijke:
    Kathleen Helsen, cd&v, gedeputeerde voor Landbouw en Plattelandsbeleid



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-11-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     

     

     

     


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    16 | 11 | 2022

    Winnaars scholenveldloop vallen in de prijzen tijdens Prijsuitreiking ‘Scholenveldloop Zilvermeer’
    Al voor de 34ste keer werd dit najaar gestreden voor de overwinning tijdens de ‘Scholenveldloop’ op Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer.

    Dankzij de samenwerking van MOEV, de Molse Atletiekclub Vabco en het Zilvermeer team is de scholenveldloop al jaren een vaste afspraak in de agenda van heel wat scholen.

    De ‘Scholenveldloop Zilvermeer’ blijft erin slagen om een uitzonderlijk hoog aantal deelnemers te motiveren om zich tijdens een vrije woensdagnamiddag sportief in te zetten.

    Dit jaar mochten we namelijk opnieuw meer dan 2600 jeugdige lopers ontvangen.

    Leerlingen van de derde graad uit het secundair onderwijs hadden de mogelijkheid om deel te nemen aan de Survival Trophy, een initiatief van Sport Vlaanderen.

     

    Samen met hun klasgenoten daagden de lopertjes zichzelf uit. Hoewel er per categorie natuurlijk maar één winnaar kan zijn, is het prachtig dat zovele scholieren uit het secundair en het basisonderwijs hun kans hebben gewaagd tijdens deze scholencross.

     

    Ook de leerkrachten en de ouders die hebben meegelopen verdienen een speciale vermelding. Een moedige beslissing!

     

    Sporttrofeeën gaan onder meer naar GBS De Meikever uit Dessel met het hoogste percentage deelnemers, deelnemende leerkrachten en ouders. Basisschool Sint-Bernadette uit Deurne sleept de extra prijs in de wacht voor school met de verste afstand tot Mol. Campus Rozenberg uit Mol tekende in met het hoogst aantal deelnemers. Een nieuwe trofee gaat dit jaar naar Saigo Sterrenbos, met het hoogste aantal lopertjes uit het buitengewoon onderwijs.

     

    Zilvermeer beloont bovendien enkele deelnemende scholen met een korting bij reservatie van een schoolsportdag.

      

    De scholencross basisonderwijs en secundair onderwijs vormen jaarlijks samen met de Vabco stratenloop en Crosscup, het Zilvermeer Crossfestival.

    Proficiat allemaal!

     

    Prijsuitreiking Scholenveldloop Zilvermeer - Copyright: Provincie Antwerpen

    Mireille Colson, gedeputeerde bevoegd voor recreatie- en groendomeinen: “Zelfs al bestaat de loop al 34 jaar, uit de zetel komen en sporten of de natuur in trekken is een actuele boodschap, zeker voor onze jongeren in deze bizarre tijden. Van een succes gesproken.”

    PRAKTISCHE INFO

    Waar:
    Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer, Zilvermeerlaan 2, 2400 Mol

    Meer info:
    www.zilvermeer.be

    Beleidsverantwoordelijke:
    Mireille Colson, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor recreatie- en groendomeinen








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!