Een vroege Pasen is een late lente, zo luidt een boerenwijsheid. Pasen valt dit jaar inderdaad vroeg, en de lente is nog niet echt in 't land, maar op de Stadsboerderij kan je 'm toch al voelen!
Deze zondag, 20 maart, vieren we op de Stadsboerderij dan ook de start van de lente met een hele dag feest: er zal heerlijk ontbijt zijn (door De Klopperij), een gratis concert van Berlaen en allerlei hapjes en drankjes, en uiteraard zijn ook de geitjes en andere dieren van de partij. Kom jij ook? Voor het ontbijt kan je je hier inschrijven; alle informatie over het Lentefeest kan je hier vinden.
De lente staat dan wel voor de deur, op het veld moeten we toch nog wintergroenten oogsten. Maar daar kan je lekker mee koken, om je 's avonds, wanneer het afkoelt, weer aan op te warmen. Zo kan je deze week heerlijke witloofsoep maken, waarvoor Jolien het recept onderaan deze mail schreef. Op donderdag krijg je ook weer andere tips om aan de slag te gaan met je pakket.
De seizoensgroenten die je deze week in je grote pakket* kan verwachten zijn: - Schorseneren van Seizoensmaak - Grondwitloof van Seizoensmaak - Knolselder van de Baarbeekhoeve - Wortelen van de Baarbeekhoeve - Prei van de Baarbeekhoeve - Rode biet van de Baarbeekhoeve
In het grote, tweewekelijkse groentepakket van deze week zittengeen wortelen, prei of rode biet, maar wel pompoen van Ionahoeve, rapen van De Wriemeling en winterpostelein van Wijngaardhof.
In het kleine groentepakket* zit het volgende: - Schorseneren van Seizoensmaak - Grondwitloof van Seizoensmaak - Knolselder van de Baarbeekhoeve - Wortelen van de Baarbeekhoeve - Winterpostelein van Wijngaardhof
In het kleine, tweewekelijkse groentepakket van deze week zit geen knolselder, maar wel rapen van De Wriemeling.
Voor de klanten die tweewekelijks bestellen: we leveren deze week de pakketten voor de oneven week (17 maart 2016 - week 11). Volgende week is het weer de beurt aan de klanten die intekenden op de even weken.
Aardappelen van de Baarbeekhoeve in Muizen zijn te bestellen aan 1,70 euro/kilo via onze webshop voor wie ook een groentepakket afneemt vóór woensdag 16 maart 12u: http://stadsboerderijantwerpen.be/winkel-toegang/
*De inhoud van het groentepakket is onder voorbehoud. Omdat we kiezen voor optimale kwaliteit wordt tijdens het oogsten gekozen voor de best passende optie ifv de weersomstandigheden en andere factoren.
Witloofsoep met zelfgemaakte croutons
Nodig: 6-7 stuks witloof, 2 uien, een half (oud) wit brood (ongesneden), 100 ml olijfolie, 2 liter bouillon, bieslook, een handvol peterselie (fijngehakt), peper en zout
Bereiding: - Snijd de uien in grove stukken en stoof ze in olijfolie aan. - Snijd ook het witloof in stukken en voeg ze toe aan de ui. - Voeg er bouillon, peper, zout en een beetje bieslook aan toe. - Laat een halfuurtje sudderen en zet er dan de mixer in. - Verwarm de oven op 190°c. - Snijd dikke sneden van het brood en haal er de korsten af. - Snijd de sneden in kleine blokjes en meng deze in een grote kom met de olijfolie en de verse peterselie. - Leg ze op een bakplaat met bakpapier en strooi er nog peper en zout over. - Zet 15-20 minuten in de oven tot ze een mooie goudbruine kleur krijgen. - Serveer de soep met de croutons en enkele stukjes peterselie.