Burende boeren of boerende buren?
Aan de slag met lokaal voedsel in gemeenten. Woensdag 13 december ‘17, 9u30 – 13u, Domein Roosendael, Lange Zandstraat 133, Sint-Katelijne-Waver.
Lokale producten De consumptie van lokale producten zit de lift. Korte keten, lokale voedselproducenten, voedselstrategieën, duurzaam consumeren, …. Heel wat gemeenten worden hiermee geconfronteerd en zijn op zoek naar de juiste aanpak om lokale voeding op te waarderen.
Op 13 december bezorgen we schepenen, diensthoofden en ambtenaren uit de provincie Antwerpen een bom aan inspiratie, een klankbord voor hun (toekomstige) plannen en een sterk netwerk rond het thema lokaal voedsel.
Burende boeren
We sluiten het inspiratiemoment af met het project Burende Boeren. De deelnemende gemeenten ontvangen dan hun actieplan ‘land- en tuinbouw en korte keten’ waarmee het project de eindmeet bereikt.
Land- en tuinbouwers raken hoe langer hoe meer vervreemd van hun omgeving. Het project gaf nieuwe impulsen aan land- en tuinbouw in arrondissement Mechelen. Burende Boeren verbond de boer terug met zijn buurt en werkte aan een breder draagvlak voor de sector in een sterk verstedelijkt gebied. De actieplannen kunnen een springplank zijn naar een lokale voedselstrategie.
RURANT, Steunpunt Hoeveproducten en VVSG nodigen u graag uit op het inspiratiemoment met als thema lokaal voedsel. In het bijzonder voor de overhandiging van de actieplannen voor lokale voedselproductie, om 11u45.
PRAKTISCHE INFO
Wanneer: woensdag 13 december 2017 start om 09u30 (onthaal vanaf 9u00)
Waar: Domein Roosendael, Lange Zandstraat 133, Sint-Katelijne-Waver. Parkeergelegenheid ter plaatse.
Programma:
09u: Onthaal
09u30: Welkom en inleiding
09u45: Keynote spreker Katrien Verbeke over Gent en Garde en het belang van lokale producten en een voedselstrategie
10u15: inleiding van cases, gevolgd door tafelgesprekken
- Case 1: Lokale producten en lokale economie – Wim Van den Bruel (Schepen Landbouw, Heist-o/d-Berg)
- Case2: Lokale producten en toerisme door Vincent Koolen (Schepen Toerisme, Balen)
- Case 3: Starten met een voedselstrategie door Judith Schrijvers (Duurzaamheidsambtenaar, Hoogstraten)
- Case 4: Uitwerken van een voedselstrategie door Melanie Ryckaert (Beleidsadviseur Economie en Werk, Turnhout)
11u45: Boerende Buren als sluitstuk van de voormiddag. De resultaten van het project leren ons waarom land- en tuinbouw een belangrijke rol kunnen spelen in het ontwikkelen van een lokale voedselstrategie.
12u15: Netwerkmoment met receptie
Beleidsverantwoordelijken:
Peter Bellens, gedeputeerde bevoegd voorPlattelandsbeleid, voorzitter RURANT vzw,T 03 240 52 82 Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor Landbouw, T 03 240 52 48
|