Inhoud blog
  • Provincie Antwerpen
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Regionaal Nieuws
    van Antwerpen
    20-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. gouverneur Cathy Berx:
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    19 februari 2021

     

    Ijskarren kunnen dan toch niet uitrijden

     

     

    Vandaag verschenen er berichten in de pers dat ijskarren in provincie Antwerpen mogen rondrijden om ijsjes te verkopen. Inmiddels is echter gebleken dat dit standpunt over rondrijdende ijskarren en de interpretatie van de maatregelen hierover, foutief is. Omdat we in onze provincie de geldende maatregelen uiteraard correct willen toepassen, zijn rondrijdende ijskarren dus helaas nog niet toegestaan, zoals dat ook elders in het land verboden is.

     

    Dat aanvankelijk wel goedkeuring werd gegeven voor rondrijdende ijskarren in de provincie Antwerpen, is het gevolg van een andere interpretatie van de maatregelen dan diegene die het Nationaal Crisiscentrum en FOD Economie vooropstellen.  De informatie uit het Ministerieel Besluit en op de website van de FOD Economie stelt dat ijskarren wel toegelaten zijn, maar vermeldt ook dat huis-aan-huis activiteiten verboden zijn.  Een rondrijdende ijskar die in een straat her en der stopt om een ijsje te verkopen en dus niet huis aan huis, en daarbij bovendien de geldende hygiënemaatregelen respecteert (voldoende afstand houden, ontsmetten,…) leek binnen het kader van het Ministerieel Besluit toegelaten te kunnen worden.

     

    Vandaag is echter duidelijk geworden dat dit een foutieve interpretatie is. Rondrijdende ijskarren vallen wel degelijk onder de huis-aan-huis-activiteiten, en zijn daarom dus verboden. Omdat de maatregelen uiteraard correct en uniform toegepast moeten worden, zal het zoals overal in het land ook in provincie Antwerpen niet toegelaten zijn om met een ijskar rond te rijden om ijsjes te verkopen.  Voor ijskarren is het op dit ogenblik enkel toegestaan om vanop een vaste staanplaats ijsjes te verkopen, mits toestemming van de betreffende gemeente of de stad.  

     

    Gouverneur Cathy Berx verontschuldigt zich voor de verwarring die hierover ontstaan is, en benadrukt tegelijk het belang van een goede en uniforme interpretatie van de maatregelen. Aanvullend roept ze ook op om komend weekend te genieten van het mooie weer, maar om daarbij voldoende aandacht te hebben voor de geldende maatregelen, en drukke plekken te vermijden.  En mocht u zin hebben in een ijsje van de ijskar, leef  dan de afstandsmaatregelen na en consumeer het ijsje niet aan het karretje zelf.

     

       

     

    Kabinet gouverneur Cathy Berx:
    Sara Claes

    Kabinetsadviseur – communicatieverantwoordelijke
    T: 03 240 50 52 M : 0476 50 55 91
    E: Sara.Claes@provincieantwerpen.be

     

    Gouverneur Cathy Berx vertegenwoordigt de provinciale, gewestelijke (Vlaamse) of federale (Belgische) overheid in de provincie Antwerpen. In die hoedanigheid vormt de gouverneur de schakel tussen de vier bestuurlijke niveaus: de federale overheid, de Vlaamse overheid, de provincie en de steden & gemeenten. Zij woont de provincieraden bij en zit de deputatie - het politieke hart van de provincie- voor. Als commissaris van de Vlaamse regering houdt zij bestuurlijk toezicht op de gemeenten en OCMW’s en kan zij beslissingen schorsen die strijdig zijn met de wetten, decreten en besluiten van de federale of Vlaamse regering.  Als commissaris van de federale regering heeft de gouverneur vooral taken op het gebied van ordehandhaving, veiligheid en rampenmanagement.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen./PROVINCIE ANTWERPEN

    Zo bodem, zo hoeve in de Voorkempen

    Resultaten onderzoek historische Kempense hoeves

    Onderzoek naar de geschiedenis van Kempische hoeves was - tot voor kort - schaars. In samenwerking met het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG) onderzocht Erfgoed Voorkempen de historische hoeves in de Kempen. Resultaten van de bevragingen, literatuurstudie en veldwerk zijn nu samengebald in een uitvoerig rapport: ‘Vakwerk/Netwerk. Een toekomst voor hoeves uit de Kempen’.  

     

    Het beeld van het boerenerf met traditionele hoevegebouwen, bakhuisje en waterput in een uitgestrekt landbouwlandschap is onlosmakelijk verbonden met de landelijke identiteit van de Kempen. Net zoals die landelijke identiteit, staat dit agrarisch erfgoed onder druk. Hoeve-gebouwen verliezen hun erfgoedwaarde door verval, ingrijpende renovaties of afbraak. Deze vaststelling, samen met het ontbreken van een netwerk voor hoeve-eigenaars en vaklui gaven aanleiding tot nader onderzoek.

     

    Nieuwe inventaris

    Door het gebrek aan documentatie werden bestaande inventarissen van gemeenten, lokale heemkundige kringen, landelijke gilden en hoeveliefhebbers, verzameld en aangevuld met literatuuronderzoek. Dat resulteerde in een inventaris van het waardevol agrarisch erfgoed in de gemeenten Essen, Kalmthout, Wuustwezel, Kapellen, Brasschaat, Brecht, Schilde, Zoersel, Malle en Ranst.

     

    Kiekenhoeve, Essen

    Vee bepalend voor de bouwvorm van de typisch Kempische hoeve

    Arme Kempische zandgronden zorgden ervoor dat de meeste boeren het moesten rooien met kleine opbrengsten. Mest en vee vervulden een centrale rol. De langgevelhoeve, een langgerekt gebouw met woonhuis en stallen voor vee onder hetzelfde dak was lang de meest efficiënte hoevevorm in de streek.

     

    Hoewel typisch voor de streek zijn veel langgevelhoeves in de loop der jaren afgebroken. Deze hoeves zijn kleiner, minder imposant en vaak ook minder goed beschermd als monument of vastgesteld op de inventaris. Daarom zijn er in verhouding op dit moment veel rijkere en eigenlijk atypische hoevetypes te zien in de Voorkempen. Denk dan aan hoeves met een grote dwarsschuur en andere losse onderdelen die bij een kasteeldomein of klooster behoorden.

     

    Behoud van historische hoeves: een kwestie van trial and error

    Op dit moment is de verbouwing van een historische hoeve nog te vaak trial and error. Zonder heldere leidraad en gedegen kennis en kunde over de unieke historische gebouwen, moeten hoevebewoners dikwijls grote toegevingen doen. In zekere zin brengt dit het hoeve-erfgoed in gevaar. Grootste slachtoffers zijn de bijgebouwen, die niet prioritair zijn en waarbij de drempel voor een dure renovatie groter is. Deze en andere bevindingen staan in het overzichtsrapport.

     

    In een volgende fase van het project verwerkt Erfgoed Voorkempen de resultaten van het onderzoek tot concrete handvaten en ondersteuning voor eigenaars bij het onderhoud en herstel van hun historische hoeve.

     

     

    Het project Vakwerk/Netwerk vindt plaats met de steun van LEADER, het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

     

    PRAKTISCHE INFO

    Erfgoed Voorkempen: Vrieselhof, Schildesteenweg 99, 2520 Ranst (Oelegem)

    Toplina Puttemans,E toplina.puttemans@rldv.be, T 03 312 98 72, M 0492 08 11 29

     

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor erfgoed









    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    TUTTI OPENT VOOR STUDENTEN

    Tijdens deze lockdown hebben studenten het het niet gemakkelijk een rustige plek te vinden met de nodige ruimte, zeker niet als er kleinere broertjes of zusjes in huis zijn.
    Om deze studenten te ondersteunen zet " Tutti " uitzonderlijk zijn deuren open tijdens de komende krokusvakantie.

    " Tutti " is het nieuwe sociaal-cultureel ontmoetingscentrum van Sant'Egidio in Merksem ( Sint-Bartholomeusstraat 9A ). De grote zaal biedt voldoende rust, ruimte, ventilatie, licht en WIFI netwerk om ongestoord te kunnen studeren.

    Wie interesse heeft kan van maandag 15 februari tot en met vrijdag 19 februari tussen 9-17u in " Tutti " komen studeren.

    Wie interesse heeft, kan reserveren per blok voormiddag/namiddag bij: marielle.debolle@santegidio.be.





    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Provincie Antwerpen



    HET HAD NIET MOGEN ZIJN YSPRET GEDAAN OOK HET YS WAS NIET DIK GENOEG

    Zaterdag: helaas geen schaatsdag.
    Natuurijs is immers niet dik genoeg om veilig te schaatsen

    Er kO n het komende weekend niet op natuurijs geschaatst worden in de Provinciale Groen- en Recreatiedomeinen. 

    Zoals bij elke periode van aanhoudende vorst, meten de domeinwachters van de provinciale groen- en recreatiedomeinen aandachtig de ijsdikte op de vijvers, vennen, grachten en plassen. Van zodra er een ijslaag van 11 tot 12 cm ligt, zoals door de ijsmeesters aangegeven wordt, zou het relatief veilig zijn om grote groepen toe te laten. Maar momenteel zitten de metingen aan een gemiddelde van 6 cm, en dat is te weinig.

    Er is ook geen domeinwacht voorzien aan de vijvers om een oogje in het zeil te houden en de veiligheid te verzekeren. Bovendien houdt men rekening met de natuurwaarde van de waters in kwestie. Het belang van de vissen en vogels die er leven, primeert. Dat is zeker het geval in enkele groendomeinen. Daarom vragen de directies met aandrang om niet zomaar op het ijs te gaan!

     

    Schaatsen in het Vrijbroekpark in 2009 - Copyright: Provincie Antwerpen

    Niet schaatsen, wel winterpret


    Als het vriesweer toch aanblijft, zullen specifieke vijvers en plaatsen aangeduid worden waar wel geschaatst kan worden. Hierover wordt dan meer info gegeven via de website: www.provincieantwerpen.be (gebruik de zoekterm ‘schaatsen’).   


    Dat alles wil uiteraard niet zeggen dat winterpret verboden is. Integendeel! Gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor provinciale recreatie- en groendomeinen benadrukt: “Kom zeker nog sleeën, slippen, ravotten, glijden en spelen in de laatste resten sneeuw! Er zijn heuvels, ijsplekken, bergjes en sneeuwhopen in overvloed in een domein in je buurt, kom spelen en genieten tot je je vingers en neus niet meer voelt!”

     

    Ook de reguliere (doe-het-zelf) wandelingen en het vaste aanbod zijn in deze omstandigheden het (her)ontdekken waard.

     

    Sleeën in de Hoge Mouw - Copyright: Provincie Antwerpen

     

    Corona maatregelen

     

    Uiteraard zijn de maatregelen tegen de verspreiding van Corona ook nog steeds van belang. Als je de provinciale domeinen bezoekt, doe je dit volgens de geldende maatregelen:

    • Mondneusmasker bij de hand
    • Afstand bewaren
    • Mondneusmasker dragen vanaf 12 jaar, op drukke plekken
    • Niet met meer dan 4 personen samen wandelen
    • Kom bij drukte op een ander moment terug

     

    Deze oproep geldt voor de volgende provinciale recreatie- en groendomeinen:

    Zilvermeer, De Schorre, De Nekker, De Lilse Bergen, Rivierenhof, Vrieselhof, Kesselse Heide, Arboretum Kalmthout, Vrijbroekpark, Broek de Naeyer, Neteland, Hoge Mouw, Prinsenpark, Hertberg, De Averegten, Kasteel d’Ursel.

     

    PRAKTISCHE INFO

    Meer info:
    www.provincieantwerpen.be zoekterm: schaatsen

    Beleidsverantwoordelijke:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor recreatie- en groendomeinen








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoboken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    15 | 2 | 2021

     

    Hoboken daagt zijn inwoners uit om een afstand van 15.080 km te overbruggen tot in Tokyo

     

    Om Hobokenaren aan te zetten om in deze coronatijden meer te bewegen daagt het district Hoboken hen uit. Door actief te bewegen en de afgelegde afstanden in te geven, kan elke Hobokenaar helpen om Nello en Patrasche naar Tokyo te brengen voor start van de Olympische Spelen.

     

    Het district Hoboken wil zijn inwoners aanmoedigen om te wandelen, lopen, fietsen en zwemmen en deze afgelegde meters en kilometers door te geven om samen een afstand van 15.080 kilometer te overbruggen tot in de Japanse hoofdstad Tokyo, waar op vrijdag 23 juli 2021 de Olympische Spelen van start gaan.

     

    Reisschema voor Nello en Patrasche

    Door afstanden de registreren, helpen Hobokenaren Nello en Patrasche op hun reis naar Tokyo. De route loopt langs Nederland, Duitsland, Polen, Oekraïne, Kazachstan, Mongolië en Rusland helemaal naar Japan. De hele route staat op de website hoboken.be, maar ook op Facebook zullen de vorderingen van de helden te volgen zijn. Zo sturen ze geregeld kaartjes met groeten uit de steden die ze passeren op hun weg naar Tokyo.

     

    Registreer je afstand

    Sportieve prestaties kunnen op verschillende manieren doorgegeven worden

     

     

    De Hobokense scholen en verenigingen worden tevens gecontacteerd om te bewegen en hun afstanden door te geven. Hobokenaren kunnen deelnemen tot aan de start van de Olympische Spelen op vrijdag 23 juli 2021.

     

    Districtsschepen Carine Leys: “Het wordt een hele prestatie om onze mascottes Nello en Patrasche tot in Tokyo te krijgen. Daarvoor rekenen we op de sportieve hulp van alle Hobokenaren. Alleen samen kunnen we meer dan 15.000 km overbruggen. Na deze challenge worden er onder de deelnemers tal van ‘Hobokense’ prijzen verloot. Het loont dus om deel te nemen, niet alleen voor de eer maar ook voor de beloning achteraf.”

     

    Het is wel noodzakelijk dat deelnemers tijdens het bewegen rekening blijven houden met de geldende veiligheidsvoorschriften in het kader van de coronamaatregelen: het bewaren van een afstand van 1,5 meter, het vermijden van drukke momenten, het gebruik van hand- en ontsmettende gels, …

     

    Deze info staat op www.hoboken.be. Klik hier voor de link naar het webartikel.

     

     

    Stefan Hameau, tel. 03 338 30 66, stefan.hameau@antwerpen.be
    Verantwoordelijke: districtsschepen Carine Leys, bevoegd voor sport

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen





    11 | 02 | 2021

    Tot 16% meer vogels en wilde dieren in Antwerpse vogelopvangcentra vorig jaar

     

    Ook tijdens deze winterprik zorgen de twee opvangcentra voor vogels en wilde dieren in de provincie Antwerpen voor dieren die verzwakt en ziek zijn. Vorig jaar verzorgden ze samen meer dan 11.000 vogels en wilde dieren. Met een jaarlijkse subsidie en een corona-noodbudget ondersteunt de provincie deze organisaties.


    Jan De Haes, gedeputeerde van Milieu en Natuur, verklaart de ondersteuning: “De opvangcentra staan in voor de opvang en verzorging van vogels en wilde dieren. In 2020 verzorgden het opvangcentrum Neteland in Herenthout en het centrum in Brasschaat-Kapellen samen 11.801 vogels en wilde dieren, dat is een stijging van zo’n 16% tegenover het jaar ervoor. Ook beschermde en zeldzame inheemse soorten worden er binnengebracht. Zoals de boommarter, een prioritaire soort voor de provincie Antwerpen. De vogelopvangcentra houden mee onze biodiversiteit in stand en daarvoor ondersteunen we hen graag.” 

     Provincie Antwerpen

    Foto links: Een egeltje krijgt voeding bij VOC Neteland - Copyright: VOC Neteland

    Foto rechts: VOC Brasschaat-Kapellen kreeg vorig jaar 84 reeën binnen, waarbij vier jongen - Copyright: VOC Brasschaat-Kapellen

    Zieke egels en zeldzame soorten

     

    In het opvangcentrum Brasschaat-Kapellen telden ze vorig jaar 6677 vogels en wilde dieren. Het ging dan vooral om nestjongen van houtduiven en kauwen, en om egels. Marcel Peeters, voorzitter van het vogelopvangcentrum (kortweg VOC), vertelt: “Onder de egels zien we al een tijdje een nieuwe, ongekende ziekte. We staan dan ook in nauw contact met de Universiteit Gent die hier onderzoek naar voert. Vorig jaar mochten we ook drie bedreigde boommarters opvangen, de opkomst van deze soort toont aan dat het opnieuw de goede richting uitgaat met onze biodiversiteit.

     

    Ook bij het VOC Neteland in Herenthout zagen ze vorig jaar een sterke stijging in het aantal verzorgde dieren. Voorzitter Eddy Vercammen: “In 2020 hebben we opnieuw een recordaantal slachtoffers opgevangen. Bijna 900 dieren meer dan in 2019, of een stijging van 20%. We klopten af op 5124 slachtoffers.” Opmerkelijk was de opvang van 249 merels, een stijging met 54% in vergelijking met vorige jaren. Toen kende de merel een sterke terugval nadat een virus voor een ravage zorgde in het merelbestand. Eddy Vercammen: “Naast de 86 roofvogels en de 85 uilen konden we ook dit jaar enkele zeldzame soorten zoals een kleine zwaan en een ooievaar na verzorging vrij laten. Dat geeft een geweldig gevoel en is meteen een mooie winst voor de biodiversiteit.” 

     

    De erkende opvangcentra voor vogels en wilde dieren Neteland in Herenthout en Brasschaat-Kapellen staan in voor de opvang, verzorging en revalidatie van vogels en wilde dieren. Ze hebben een educatief programma voor verenigingen en scholen en sensibiliseren burgers over het behoud en de verbetering van de leefomgeving voor vogels en dieren die in het wild leven. Hiervoor doen ze beroep op enkele vaste medewerkers en een uitgebreid team van vrijwilligers. Door de coronacrisis moest het aantal vrijwilligers teruggeschroefd worden en konden beide VOC’s minder inkomsten ophalen. Door de financiële ondersteuning van de provincie Antwerpen kregen ze  meer ademruimte en kunnen ze hun werking op langere termijn garanderen. 

    ZO HELP JIJ DE DIEREN IN JOUW TUIN

    • Geef vogels wat extra voedsel in deze koude dagen en bied verschillende soorten voer aan (goed verspreid over de tuin). Denk aan vetbollen, fruit, nootjes, zaden en granen.
    • Stel snoeiwerken zolang mogelijk uit. In de lente hebben vele vogels jongen. Deze worden vaak verstoord door het snoeien van hagen en struiken. Ook een eekhoorn zijn nest wordt verstoord door snoeiwerken.  
    • Creëer natuurlijke plekken in je tuin: Voorzie hoge bomen en struiken waar vogels kunnen schuilen en broeden. Ook een takkenhoop is een ideale schuil- of broedplaats. Afgevallen fruit en wilde bloemen vormen dan weer een bron van voedsel.
    • Vond je een jong dier? Let dan op dat je het niet te snel binnenbrengt, meestal zijn de ouders wel nog in de buurt. Als je twijfelt, kan je steeds een VOC contacteren. 

     

    Of help het VOC in je buurt door vrijwilliger te worden of een gift te doen. 

     

    Meer weten?

    http://www.vocneteland.be/

    https://www.vocbrasschaatkapellen.be/

    Beleidsverantwoordelijke:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Milieu en Natuur










    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arboretum Kalmthout


    Agendatip
    Arboretum Kalmthout

    Sneeuwklokjesdagen
    Winterwandelen langs duizenden bloempjes
    13 t/m 21 februari 2021, 10-17 uur, Kalmthout

    Elk jaar, en elk jaar méér en méér, bloeien de sneeuwklokjes van Arboretum Kalmthout uitbundig. Dit jaar mogen sneeuwklokjesliefhebbers corona-veilig genieten van dit winters hoogtepunt langs een uitgestrekt buitenparcours. Wie de arboretumtuin wil bezoeken, moet vooraf een ticket met tijdslot reserveren via de website.

     

    Vanaf het Valentijnsweekend kunnen bezoekers zich helemaal laten betoveren door bloeiende sneeuwklokjestapijten in de tuin van Arboretum Kalmthout. Op een uitgestippelde wandeling langs hagelwitte bloemkopjes, komen ze heel wat botanische en historische feiten te weten over de verschillende soorten Galanthus. Kinderen maken op hetzelfde parcours zijsprongetjes met hun speurkaart in de hand. Zij krijgen opdrachten én een beloning voor hun speurwerk achteraf.

     

    De route- en informatiebordjes staan ondertussen uit en ook de sneeuwklokjes komen vastberaden tevoorschijn, al zijn ze dit weekend nog even bedekt onder een laag ijs en sneeuw. Met de zachtere temperaturen op komst, kunnen ze vanaf zondag hun Franse naam perce-neige alle eer aandoen en zich een weg doorheen de smeltende sneeuw zoeken.

      Elk jaar komen duizenden sneeuwklokjes vrolijk tevoorschijn in de arboretumtuin, waar de uitgebreide collectie van botanische soorten en hun vele cultuurvariëteiten de grote diversiteit van dit winterbloeiertje tonen.
      Copyright: Arboretum Kalmthout

    Zwevende mosbollen en antieke sneeuwklokpotten

    Anders dan de vorige edities van het Sneeuwklokjesweekend, is er nu géén sneeuwklokjesverkoop voorzien, noch een tentoonstelling binnen. Maar het sneeuwklokjesparcours houdt verrassingen in, met 150 hangende sneeuwklokjes-kokedama’s bijvoorbeeld. Deze gebonden Japanse kunstwerkjes zien er uit als zwevende mosbollen waaruit sneeuwklokjes bloeien. Stuk voor stuk zijn ze met de hand gemaakt door de vrijwilligers van het arboretum.

    Niet enkel in de lucht of te midden van borders, maar ook in potten voelen sneeuwklokjes zich thuis in het arboretum. Bezoekers krijgen enkele wondermooie antieke sneeuwklokpotten te zien in de vitrines van de Gloriëtte, het witte tuinprieel. En aan de Oude Loods, op een boogscheut van het tuinpad, kun je binnenkijken in etalages gevuld met sneeuwklokjes-curiosa en bijzondere sneeuwklokjes uit de arboretumcollectie.

      Er hangen sneeuwklokjes in de lucht -en dat mag je letterlijk nemen- tijdens de Sneeuwklokjesdagen van Arboretum Kalmthout.
      Copyright: Arboretum Kalmthout

    Tussen botanie en fantasie
    Zou het toeval zijn dat precies in de periode van de Romantiek eind 18de  en in de volledige 19de eeuw de eerste sneeuwklokjesfans of galanthofielen opdoken? Het mysterie en de kracht van het schijnbaar fragiele witte bloempje in de winterkoude, de eenvoud en de natuurlijkheid … inspireerden verzamelaars om collecties met bijzondere sneeuwklokjes aan te leggen in hun eigen tuin. Sneeuwklokjes bestaan er in honderden variëteiten, met soms bijzonder subtiele verschillen. Wie zich even verdiept in de wereld van de sneeuwklok, ontdekt dat determineren van planten niet supermoeilijk hoeft te zijn, maar dat het wél goed kijken en opletten is. Bezoekers krijgen op hun wandeling enkele determinatietips voor beginners om er alvast mee van start te gaan.

    Nobelprijs

    Het kleine bolgewasje, dat kan bloeien van december tot eind februari, inspireerde niet alleen botanici, wetenschappers en kwekers, maar ook romantische en artistieke zielen van alle tijden. Louise Glück, de Amerikaanse dichteres en laureaat van de Nobelprijs voor de Literatuur van 2020, schreef een gedicht dat Snowdrops heet. Bezoekers kunnen er op hun wandeling van meegenieten en wegdromen bij andere fantasievolle gedachten, gevoelens en verbeeldingen over de sneeuwklok uit de kunstwereld.

      Sneeuwklokjes duiken op in schilderijen, in talloze volksliedjes, kindergedichtjes en sprookjes. Het kleine bolgewasje blijft romantische zielen in alle tijden inspireren.
      Copyright: Arboretum Kalmthout

    Speurkaart

    Krokusvakantie? Het ideale moment om met de kinderen geen krokussen, maar wel sneeuwklokjes te ontdekken. Via een uitgestippelde wandeling – volg de sneeuwklokjespijlen - kom je enkele spannende, sportieve of fotogenieke uitdagingen voor kinderen tegen. Die hebben te maken met het fragiele winterbloeiertje. Kunnen de kinderen alle vragen beantwoorden? Dan slepen ze een leuk cadeautje in de wacht waaraan ze thuis nog meer sneeuwklokjesplezier beleven. De speurkaart kost € 2,5 en is aan de balie te koop. Voor kinderen -12 jaar is de toegang tot de tuin gratis.

    PRAKTISCHE INFO

    Sneeuwklokjesdagen 2021
    13 tot en met 21 februari, elke dag van 10 tot 17 uur

    Contact- & bezoekadres
    Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België
    T +32 (0)3 666 67 41
    E info@arboretumkalmthout.be

    Toegangsprijzen tuin
    volwassenen € 7, senioren € 6, studenten € 5
    jaarkaart- en museumpashouders en kinderen -12 jaar gratis

    COVID-19 maatregelen: toegang tuin enkel met vooraf gereserveerde tickets en tijdslot

     

    Speurkaart

    Een speurkaart kost € 2,5 en is aan de balie te koop.


    Plantencentrum en cadeau- & boekenshop
    Het plantencentrum en de cadeau- & boekenshop zijn vrij toegankelijk en elke dag open van 10 tot 17 uur, ook op zon- en feestdagen. De cafetaria is tijdelijk gesloten maar de bezoekerstoiletten blijven wel beschikbaar.

    Website
    www.arboretumkalmthout.be


    Social media
    www.facebook.com/arboretumkalmthout
    twitter.com/arboretumkalmt

    www.instagram.com/arboretumkalmthout

    #arboretumkalmthout #sneeuwklokjes

    Bereikbaarheid
    Het NMBS station van Kalmthout ligt op 200 m van de ingang van Arboretum Kalmthout.
    De Fietsostrade F14 Essen-Antwerpen ligt naast het domein.
    Eigen parking + extra parking aan NMBS station Kalmthout.
    Meer informatie bereikbaarheid op de website

     

     










    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

     

     

     

    11 | 02 | 21

     

     

    Aanbod fiets- en wandelroutes stevig uitgebreid in de routeplanner van Slim naar Antwerpen

     

    Fietsers en wandelaars in Antwerpen kunnen in de routeplanner van Slim naar Antwerpen nu ook kiezen voor onder andere autoluwe, comfortabele en recreatieve routes. Daarnaast krijgt de gebruiker bij alle routes voortaan een schatting van prijs, calorieverbruik en aantal stappen te zien. Zo hoopt de stad nog meer mensen te motiveren om zich op een actieve manier te verplaatsen.

     

    De multimodale routeplanner van Slim naar Antwerpen hield - zoals de naam al aangeeft - altijd al rekening met heel wat vervoersmogelijkheden en -combinaties. Nu komen daar een aantal opties specifiek op maat van fietsers en wandelaars bij, zoals autoluwe, comfortabele en recreatieve routes.

     

    Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Antwerpen wordt steeds fiets- en wandelvriendelijker, en met deze uitbreiding van de routeplanner van Slim naar Antwerpen brengen we dat op een gebruiksvriendelijke manier tot bij de fietsers en wandelaars. Al die infrastructuur is er immers om gebruikt te worden.”

     

    De routes worden achterliggend berekend door het Vlaamse bedrijf ANYWAYS, gespecialiseerd in routeplanning en tools voor mobiliteitsanalyses. Ben Abelshausen, CTO van ANYWAYS: "De integratie van onze routeplanning in Slim naar Antwerpen is de ideale manier om fietsers en wandelaars extra in de watten te leggen. Iets wat momenteel online nog weinig aan bod komt."

     

    Wandelroutes

    Als gebruikers bij de filters enkel ‘wandelen’ aanvinken, kunnen ze kiezen uit de kortste route en een autoluwe route. De kortste route stelt altijd afstand voorop. De autoluwe route stuurt wandelaars maximaal langs parken, woonerven en wegen zonder gemotoriseerd verkeer.

     

    De routes maken onder andere gebruik van het tragewegennetwerk dat de stad vorig jaar in kaart bracht. Daardoor zijn ze ook interessant voor de recreatieve wandelaars of pendelaars die een rustige wandelweg boven een snelle verbinding verkiezen.

     

    Fietsroutes

    Wie enkel ‘fietsen’ aanduidt, kan zelfs kiezen uit 4 verschillende routes: de kortste, de vlotste, de comfortabelste en een recreatieve route.

     

    De kortste fietsroute zet ook hier afstand voorop. De vlotste fietsroute houdt rekening met het fietsnetwerk van de stad en de provincies, dat gekenmerkt wordt door vrijliggende fietspaden, fietsstraten en fietsostrades. De comfortroute vermijdt kasseien, onverharde fietspaden, gemengd verkeer en wegen waar gemotoriseerd verkeer sneller rijdt. De recreatieve fietsroute ten slotte stuurt fietsers langs het officiële fietsknooppuntennetwerk van Vlaanderen en zelfs Nederland. De laatste 2 routeadviezen maken soms een omweg om toch een comfortabelere of aangenamere route te kunnen voorstellen.

     

    De routeplanner geeft deze wandel- en fietsroutes weer voor heel Vlaanderen. Zo kunnen pendelaars en bezoekers ook voor lange afstanden interessant routeadvies krijgen. In de loop van dit jaar lanceert Slim naar Antwerpen turn-by-turn routenavigatie (zoals bij een GPS-systeem in de auto) om de app nog gebruiksvriendelijker te maken.

     

    Bereikbaarheid van de regio

    Eind 2017 lanceerde de stad de website www.slimnaarantwerpen.be met een multimodale routeplanner en een slimme mobiliteitskaart. In 2018 werden deze ook via app beschikbaar gemaakt. Met de website zetten de stad en haar mobiliteitspartners in op de bereikbaarheid van de regio. Slim naar Antwerpen helpt bewoners, bezoekers en pendelaars om het juiste vervoersmiddel te vinden, rekening houdend met afstand, wegenwerken en het gewenste vertrek- of aankomstuur.

     

    Je kan die routeplanner vinden op www.slimnaarantwerpen.be/routeplanner of in de app store.

     

     



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer



    Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer

    10 | 02 | 2021

    Pennenzakkenrock heeft scenario klaar om snel te schakelen bij groen licht

    Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer bereidt een coronaveilige 27e editie voor leerlingen van de lagere school voor.

    Voor het eerst in de Pennenzakkenrock-geschiedenis zal Pennenzakkenrock plaatsvinden van maandag 21 juni tot en met donderdag 24 juni, gespreid over 3, mogelijks 4 dagen in de week.
    De provincie Antwerpen zal per dag het aantal inschrijvingen beperken.
    “Alles hangt natuurlijk af of evenementen van deze grootteorde al kunnen doorgaan. Maar ook al krijgen we groen licht van de overheid, dan nog zetten we alles in het werk om de strengste normen te halen. Op die manier wil de provincie immers veiligheid, kwaliteit en plezier ten volle garanderen, zodat leerlingen én leerkrachten het einde van het schooljaar op een aangename en vooral coronaveilige manier kunnen vieren.”, duidt gedeputeerde Jan De Haes.



    Op 22 februari start de voorinschrijving voor de scholen. Iedereen kan al inschrijven.
    Bij de afhandeling van de inschrijving verwerken we eerst de aanvragen van de zesde leerjaren, daarna die van de andere lagere schoolklassen.
    Zo bieden we maximaal de kans aan de leerlingen in het 6e leerjaar om alsnog in hun laatste jaar lager onderwijs Pennenzakkenrock te beleven. De oudste leerlingen van de school kunnen op deze manier toch hun laatste jaar op de lagere school feestelijk afsluiten, indien de coronamaatregelen dit toelaten. Hopelijk kunnen de kinderen dit unieke moment in hun leven uitbundig vieren.

    De school kan kiezen of ze wil komen op maandag, dinsdag of donderdag.
    Zijn deze dagen volzet dan wordt woensdag ook nog opengezet. Inschrijven zal verlopen zoals de voorbije edities via www.pennenzakkenrock.be. Dagtickets zijn voor de editie van 2021 niet verkrijgbaar. Ook het campingfestival zal dit jaar niet plaatsvinden.

    Pennenzakkenrock 2021

    De organisatie rept zich om opnieuw een editie klaar te stomen om van achterover te tuimelen, de randanimatie wordt weer bangelijk straf, de educatieve zone nog leuker en het weer (laten we hopen) op-en-top zomers. Op naar een coronaproof top-editie van Pennenzakkenrock!

    Attracties in overvloed

    Geen zin in muziek? Ook dit jaar wordt voor Pennenzakkenrock het Zilvermeer omgetoverd tot een heus coronaproof attractiepark met een heleboel avontuurlijke verrassingen voor de leerlingen die niet alleen op het strand willen vertoeven. Hou onze website en facebookpagina zeker in het oog voor de laatste corona-updates en nieuwtjes!

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    21, 22 en 24 juni (23 juni - als andere dagen volzet zijn)
    Van 8.30 uur tot 16.30 uur

    Waar:
    Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer, Zilvermeerlaan 2, 2400 Mol

    Meer info:
    www.pennenzakkenrock.be
    www.facebook.be/Pennenzakkenrock
    www.twitter.com/ZilvermeerMol
    www.instagram.com/zilvermeer

    Beleidsverantwoordelijke:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde voor recreatie- en groendomeinen









    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Provincie Antwerpen

    Grote stofbubbel in Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen
    Herverlichtingswerken, 10 februari 2021, vanaf 10.30 in drie tijdssloten tot 12 uur

    In 2020 gingen de werken voor de herbelichting van het interieur van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van start. Om de brandveiligheid van de kathedraal te verhogen en om wisselende museale opstellingen in de toekomst te faciliteren, wordt de energieverslindende belichting vervangen door LED-verlichting. Daartoe moeten de vloeren opengelegd worden om nieuwe sleuven aan te leggen. Omheen deze stoffige werf is aan de rechterkant van het schip een grote stofbubbel opgetrokken. Aan de linkerkant zijn de werken reeds voltooid.

    “De verlichting in de kathedraal was dringend aan vernieuwing toe. In 2014 werd de kooromgang volledig gerestaureerd en opnieuw uitgelicht, maar de rest van het interieur werd tot nu verlicht met energieverslindende halogeenlampen en klassieke spots. Om de brandveiligheid te maximaliseren en de verlichting energiezuiniger en homogener te maken, wordt LED-verlichting voorzien in het schip, de zijbeuken, de transepten, het hoogkoor en het triforium”, licht gedeputeerde Luk Lemmens toe.

     

    “Dit jaar zal de kathedraal 500 kaarsjes uitblazen. Om dit te vieren zal de kerkfabriek een nieuwe museale invulling voorzien. Om dit mogelijk te maken maar ook in de toekomst wisselende opstellingen mogelijk te maken, worden er ook vloerdozen met data-aansluitingen en stopcontacten aangelegd”, vult Christian Devos aan, directeur van De Kathedraal. De vloerdozen kunnen ook worden gebruikt bij grote concerten of vieringen. Zo kunnen er extra schermen geplaatst worden zonder dat er met losse bekabeling moet gewerkt worden.

     

    Deze bekabeling wordt immers in de vloer aangelegd. Op deze manier wordt vermeden dat binnen afzienbare tijd nieuwe werken zich aandienen in de kathedraal. Gezien de kathedraalvloeren hiervoor moeten worden opengelegd, betreft het ingrijpende werken.

     

    Het openleggen van de vloeren gaat gepaard met een grote stofontwikkeling. Om de impact ervan te beperken worden de werken daarom gefaseerd uitgevoerd. Er wordt daarom veel aandacht besteed aan de werfinrichting. Rond de werkzones wordt daarom een grote,

    stofdichte afscherming geplaatst zodat bezoekers, maar vooral ook de kostbare kunstwerken gevrijwaard blijven. Langs de linkerzijde van het schip zijn de werken reeds voltooid en is het eindresultaat reeds te zien. Nu is de rechterkant aan de beurt.

     

    De kostenraming van deze werken bedraagt € 1 257 265. De kerkfabriek draagt zelf
    € 100 000 bij voor deze werken.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Provincie Antwerpen



    9 | 2 | 2021

    Veilig en voor iedereen
    10 x autismevriendelijk én coronaproof logeren

    Autismevriendelijk, coronaproof maar vooral plezant! In de provincie Antwerpen beleeft iedereen een aangename vakantie.

    Tien autismevriendelijke logies verduidelijken in een video hoe je verblijf verloopt. Met aandacht voor veiligheid maar ook voor ontspanning, in het logies zelf en in de buurt.

    Een nieuw initiatief van Toerisme Provincie Antwerpen om de vakantieparticipatie te verhogen. En een fijne lastminutetip voor de krokusvakantie…

    Twintig logies in de provincie Antwerpen kozen vorig jaar bewust voor een autismevriendelijke aanpak. Een visueel stappenplan, een gericht onthaal en vaak ook extra service garanderen voortaan een ontspannen verblijf.

    Gedeputeerde voor Toerisme Jan De Haes: “Door de coronacrisis stellen personen met autisme zich misschien vragen over veilig logeren. Begrijpelijk maar onnodig. Logiesuitbaters spannen zich extra in om je vakantie coronaproof te laten verlopen. Geen betere manier om de laatste twijfels weg te nemen dan met een video.”

    Copyright: Toerisme Provincie Antwerpen

    Van schildersatelier tot pipowagen

    Tien B&B’s, vakantiewoningen, jeugdherbergen en campings gingen in op het voorstel van Toerisme Provincie Antwerpen om samen een video te realiseren.

    Elk filmpje zoomt in op de diverse facetten van je verblijf. Hoe verloopt de check-in? Wat met sanitair of catering? Welke extra service voorziet de gastheer of -vrouw? 

    De logeeradressen ogen sowieso bijzonder: van een knusse pipowagen over een designhostel in het bos tot een voormalig schildersatelier van een hertogin.

    Net als de activiteiten: de dieren op de boerderij mee verzorgen of met de kinderen toffe speelkoffers uitproberen. Stuk voor stuk coronaproof op voorwaarde dat ook de gast alle veiligheidsmaatregelen respecteert.

    Minder drempels, meer vakantieparticipatie

    De video’s kaderen in het provinciale actieplan ‘Drempelvrij toerisme’. Door drempels - o.a. fysiek, sociocultureel, financieel of mentaal - weg te werken, bouwt Toerisme Provincie Antwerpen aan een sociaal en warm toerisme.

    Een heel bewuste keuze, onderstreept gedeputeerde Jan De Haes: “De coronacrisis vormt een extra reden om kwetsbare vakantiegangers te ondersteunen. Daarom plannen we dit jaar weer twee nieuwe initiatieven: drempelvrije fietsvakanties en zorglogies. Met steeds hetzelfde doel: de vakantieparticipatie in onze provincie verhogen.”

    PRAKTISCHE INFO

    Meer info:
    Je bekijkt de video’s en downloadt de bijbehorende stappenplannen op www.provincieantwerpen.be (zoekterm: autismevriendelijk logeren). Rechtstreekse link naar reeks video’s.

     

    Deelnemende logies: Monnikenhoeve in Antwerpen (Berendrecht), Atelier van Antonine in Bornem (Hingene), Casa Ametza in Brasschaat, Kalmthoutse Hoeve in Kalmthout, Camping Floreal Kempen, Camping Houtum, De Drieshoeve en Hostel Wadi in Kasterlee, B&B Kromven in Merksplas en B&B Maarle in Ravels.

     

    Nog meer autismevriendelijke logeerplekken én attracties op bovenvermelde website.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Toerisme

       

     

     

     

     

     






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen



    Provincie Antwerpen

    Suske en Wiske Museum

    08 |02 | 2021

    Suske en Wiske Museum in geen tijd volzet!

    Nu er niet veel mogelijk is, zijn gezinnen harder dan ooit opzoek naar leuke uitjes voor tijdens de krokusvakantie. Dat ervaart ook het Suske en Wiske Museum in Kalmthout dat binnen een week volledig volzet was. 

     

    Het Suske en Wiske Museum heeft nog maar net terug zijn deuren geopend, of de inschrijvingen stromen al binnen. Sinds 16 januari heropende het museum zijn deuren in navolging van de andere musea. Zolang de scholen nog in code oranje zitten en niet mogen komen, is het museum nu elk weekend en iedere woensdagnamiddag geopend. Al snel vonden de gezinnen de weg terug naar het museum.

     

    Ook tijdens de krokusvakantie blijven gezinnen op zoek naar leuke én veilige uitjes. De reservaties stroomden binnen en na een week was het museum al volzet. Daarnaast kan het museum door de corona-maatregelen slechts een derde van het normaal aantal bezoekers ontvangen. “We zijn tevreden dat we met ons aanbod de mensen een leuke, veilige uitstap kunnen aanbieden, ook al blijft het natuurlijk jammer dat we nog lang niet op volle capaciteit kunnen draaien. We proberen niettemin om er het beste van te maken en dat doen we door te focussen op de ontwikkeling van een kwalitatief, educatief en tegelijk speels aanbod, aldus gedeputeerde Luk Lemmens.

     

    Wie tijdens de krokusvakantie naast een bezoek grijpt, kan nu al reserveren voor de weekenden erop volgend of voor de paasvakantie.

    Schanulleke

    PRAKTISCHE INFO

    Waar:
    Suske en Wiske Museum, Beauvoislaan 98, 2920 Kalmthout

    Website:
    www.suskeenwiskemuseum.be

    Social media:
    www.facebook.com/SWKindermuseum

    www.instagram.com/suskeenwiskemuseum


    Meer info:
    T 03 666 64 85

    E suskeenwiske@provincieantwerpen.be

    Beleidsverantwoordelijke:
    Gedeputeerde Luk Lemmens, N-VA, bevoegd voor Onderwijs en Educatie

     

     

     

     






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

     

     

    3 februari 2021

    Eerste Dag van de Antwerpse Student

    De Antwerpse hogescholen en universiteiten slaan de handen in elkaar en lanceren op 4 februari samen de eerste Dag van de Antwerpse Student. AP Hogeschool, Hogere Zeevaartschool, Karel de Grote Hogeschool, KU Leuven, Thomas More Hogeschool en Universiteit Antwerpen zetten dit initiatief op poten om alle studenten in de stad en de provincie Antwerpen te laten voelen dat ze er niet alleen voor staan. 

     

    Ze zetten deze dag symbolisch op om hun grote bewondering te tonen voor de studenten die moeten volhouden in deze moeilijke coronatijden.

     

    “De studenten maken een jaar mee zoals nooit tevoren: geconfronteerd met isolatie, eenzaamheid, druk op mentaal welzijn, motivatie die zoek is … Toch blijven ze doorgaan en maken ze er het beste van. De afgelopen periode was één van de moeilijkste die een student heeft moeten doorstaan in recente tijden. Een generatie dus die het verdient om in de bloemetjes gezet te worden”, klinkt het bij de organisatoren.

     

    De Antwerpse hogescholen en universiteiten dopen daarom nu de eerste donderdag van februari om tot de Dag van de Antwerpse Student. Ze dragen deze dag op als was het een standbeeld: “We zien wat de studenten elke dag doen, we staan naast en achter hen, heel de provincie Antwerpen supportert mee. Het wordt een dag waarop we vieren hoe veerkrachtig en gedreven studenten wel niet zijn.” 

     

    Focus op mentaal welzijn

    Deze eerste Dag van de Antwerpse Student – donderdag 4 februari 2021 – ligt de focus op mentaal welzijn. De hogescholen, universiteiten en STAN(Student & Antwerp) maken van deze gelegenheid gebruik om hun aanbod en activiteiten voor studenten extra onder de aandacht te brengen.

     

    Op de landingspagina vinden de studenten een overzicht om makkelijk hun weg te vinden naar alle ondersteuning die voor hen in de steigers is gezet en hen kan helpen de komende maanden.

     

    https://www.ap.be/dag-van-de-antwerpse-student

    https://www.kdg.be/dag-van-de-antwerpse-student

    https://www.kuleuven.be/dagvandeantwerpsestudent

    https://www.thomasmore.be/antwerpse-student

    https://www.uantwerpen.be/nl/studentenleven/samen-sterk-tijdens-corona/

    https://www.stanstan.be/projecten/zaadjes-van-hoop/

     

    Volgend jaar hopen de Antwerpse hogeronderwijsinstellingen er een feest in real life van te kunnen maken. Ook dan plannen ze bij de start van het 2e semester een Dag van de Antwerpse Student.

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    BERICHT

     

     

     

     

    01 | 02 | 21

     

    Stad maakt 1 miljoen extra vrij voor onthardingsprojecten

     

    De stad Antwerpen wil op korte termijn maximaal ontharden en vergroenen. Eerder maakte ze al 5 miljoen euro vrij om tuinstraten en woonstraten op te starten in alle negen districten, onder de noemer ‘Antwerpen Breekt Uit’. Onder diezelfde noemer maakt ze nu 1 miljoen euro extra vrij voor quickwin-onthardingsprojecten die het komende jaar nog uitgevoerd kunnen worden.

     

    Om op korte termijn maximaal resultaat te boeken op het vlak van ontharding en vergroening, investeert de stad 1 miljoen euro in zogenaamde quick wins in alle districten. Bij een quickwin-ontharding worden er op korte termijn grote oppervlaktes onthard. De stad kiest hier voor oplossingen waarbij bepaalde delen van straten en pleinen versneld worden aangepakt. Deze zorgen voor een minder grijze woonkern met ruimte voor meer groen en een betere infiltratie van regenwater in de bodem.

     

    “Door de quickwin-projecten kan op korte termijn maximaal onthard worden. Via onze lokale besturen verzamelden we pleinen of straten waar we onmiddellijk aan de slag kunnen gaan en de ontharding snel en efficiënt kan gebeuren. Dit resulteert onmiddellijk in minder grijs en meer groen in de straten en verhoogt de leefbaarheid. We trekken hiervoor 1 miljoen euro uit bovenop de 5 miljoen die we al investeerden in tuin- en woonstraten”, aldus Claude Marinower, schepen voor openbaar domein.

     

    Selectie quick wins

    In totaal werden er 89 projectvoorstellen voor quickwin-onthardingen ingediend. In ieder district werden maximum 10 projecten geselecteerd die het komende jaar uitgevoerd kunnen worden. Welke projecten als eerste worden uitgevoerd wordt nog bepaald. De projecten bevinden zich in en rond de volgende straten en pleinen:

     

    • Antwerpen: Bogaardeplein, Joannasteeg, Kiel restruimte, Paleisstraat-Miraeusstraat, plein Kerkstraat en Sint-Jobstraat;
    • Berchem: Heilig Hartstraat, Hogeweg, Lodewijk Van Berckenlaan, Pulhoflaan, Rooilaan en Strijdhoflaan;
    • Berendrecht-Zandvliet-Lillo: Emelinusstraat, Viswater Oost en Zuidhavendijk;
    • Borgerhout: De Schans, Griffier Schobbenslaan, Huybrechtsstraat, Lode Cantensstraat, Sint-Erasmusstraat, Te Boerlaarpark, Terloplein, Van Leentstraat en Wijnegemstraat;
    • Deurne: Bisschoppenhoflaan, Boshovestraat & Bosschaert de Bouwellei, De Bosuil, Koningsarendlaan en Waasdonk;
    • Ekeren: Groot Hagelkruis,Thomas Greshamstraat, Pierre Van Gehuchtenstraat, Cornelius Broeckxstraat, Kardelaan, Konijnenberg, Kruisboogstraat, Legendestraat, Oppergaaistraat, Oostergeest, Bremboslei, Den Geer, Sprangweelstraat, Handboogstraat en Eduard Van Benedenstraat;
    • Hoboken: Majoor Maelfaitplein;
    • Merksem: Bordink, Distelhoek, Laaglandlaan, Meereigen, Meeuwenplein, Melgedreef, Rodeloopstraat, Roederdelft, Stella Marisstraat en Winkelstap;
    • Wilrijk: Acacialaan, Ahornenlaan, Berkenveldstraat, Damhertenlaan, Frans Gaillystraat, Goudvinklaan, Gustaaf Garittestraat, Keizerhoevestraat, Hermelijnstraat, Koolhofstraat, Braambeslei en Rucaplein.

     

    Een beter klimaat begint bij ontharden

    Aangename straten en pleinen die zorgen voor verkoeling, meer groen en water. Dat is wat de stad met ‘Antwerpen Breekt Uit’ wil realiseren. Meer ruimte voor water en groen zorgt niet alleen voor meer woonkwaliteit, maar ook voor een veilige opvang van overvloedige regen of verkoeling tijdens warme zomerdagen. Op sommige plaatsen kan het opgevangen water tijdens extreme droogte zelfs worden hergebruikt. Daarnaast versterkt ‘Antwerpen Breekt Uit’ de sociale cohesie en heeft het een positief effect op het welzijn van bewoners. Met dit project worden de visies van het Waterplan, het Groenplan en het nieuwe Klimaatplan gerealiseerd in Antwerpse straten en pleinen.

     

     

     

    Meer info 

    Magalie Verstraelen, tel. 0487 67 87 03, magalie.verstraelen@antwerpen.be

    Verantwoordelijke schepenen: Claude Marinower, schepen voor openbaar domein – Fons Duchateau, schepen voor wonen en groen


    .

     

     

     

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-01-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen


    Provincie Antwerpen

    29 | 01 | 2021

    Mollenaars ontdekken Europa vanuit hunzetel
    Mol staat een maand lang in het teken van Europa met verschillende (online) activiteiten

    Van 1 tot 28 februari is Pop up Europa op bezoek in Mol. Provincie Antwerpen en gemeente Mol organiseren een maand lang Europese activiteiten zoals lezingen, wedstrijden en verschillende activiteiten voor scholen. Door decoronamaatregelen gaat het leeuwendeel online door. De Mollenaars kunnen Europa dus vanuit hun zetel verkennen.

     

    Lachen met Europa

    “De Europese Unie is niet weg te slaan uit het nieuws. Onder meer de Brexit en de corona-vaccinatiestrategie maken er een brandend actueel thema van. De EU heeft ook een invloed op het dagelijkse leven van de Mollenaars, van Europese regelgeving allerhande tot internationale instellingen als de Europese school,” verklaart gedeputeerde voor Europese samenwerking Kathleen Helsen. “Toch merken we dat Europa voor veel mensen nog altijd een zeer abstract gegeven is. Met laagdrempelige activiteiten voor jong en oud wil Pop up Europa daar wat aan doen.”

     

    Pop up Europa trekt daarvoor langs de steden en gemeenten in de provincie Antwerpen met een programma op maat, in samenwerking met lokale partners. Mol kan uitpakken met een zeer gevarieerde affiche: een boekenprogramma met professor Hendrik Vos en filosofe Alicja Gescinska, een avondje Lachen met Europa met comedians Nigel Williams en Bas Birker, een lezing over ouder worden in Europa, een tekenwedstrijd voor de jeugd, internationale proeverijen, een online vertelling, tentoonstellingen, enzovoort. Er is voor elk wat wils. Al deze initiatieven worden coronaproof georganiseerd.

     

    Op verschillende plaatsen kan je ook een gratis kraslot bekomen. Wie een vraag over Europa goed weet te beantwoorden, maakt kans op een knalblauwe Europafiets of op een van de meer dan 100 andere prijzen.

     

    Europa in de klas

    Met een Europese tekenwedstrijd, het verhaal van Europa, een snelcursus EU en een navorming voor leerkrachten heeft Pop up Europa ook een uitgebreid aanbod voor Molse lagere en middelbare scholen. Anderstalige nieuwkomers krijgen in de lessen NT2 ook een introductie tot de EU.

    De Europese tentoonstelling in de bib van Mol  - Copyright: Provincie Antwerpen

    Pop up Europa Mol

    Pop up Europa is een initiatief van de provincie Antwerpen in samenwerking met de gemeente Mol om Europa dichter bij de burger te brengen. Het volledige programma voor Mol vind je hieronder. Let op, dit programma kan wijzigen wanneer de coronamaatregelen veranderen. Op www.popupeuropa.be/mol vind je steeds een up-to-date overzicht en lees je ook hoe je kan inschrijven voor de activiteiten. De activiteiten die nu al online zijn, gaan zéker door.

     

    Publieksprogramma:

     

    EUROPA IN DE BIB

    01.02.2021 t.e.m. 28.02.2021 – Bibliotheek Mol

    Ontdek Europa in de bib. Bezoek de tentoonstelling of doe mee aan de kraslotenwedstrijd en maak kans op mooie prijzen!

     

    KRASLOTENACTIE

    01.02.2021 t.e.m. 28.02.2021 – Verschillende locaties

    Doe mee aan de Pop up Europa kraslotenwedstrijd en maak kans op een knalblauwe Europafiets of één van de 100 lokale prijzen. Je krijgt een kraslot in het administratief centrum, de bibliotheek, het Jacob Smits Museum, Lokaal dienstencentrum Ten Hove, de dienst Toerisme, de sporthal, zwembad Vita Den Uyt en bij alle activiteiten van Pop up Europa Mol.

     

    MINI-EXPO EUROPESE INSTELLINGEN IN MOL

    01.02.2021 t.e.m. 28.02.2021 – Bibliotheek Mol

    Ontdek meer over de Europese instellingen in Mol en hun geschiedenis tijdens deze mini-expo.

     

    EUROPESE MAAND IN RESTAURANT TEN HOVE

    01.02.2021 t.e.m. 25.02.2021 – Restaurant Ten Hove

    De bewoners van woonzorgcentrum en serviceflats Ten Hove reizen elke maandag en donderdag op een smakelijke manier door Europa met aangepaste Europese maaltijden in het restaurant.

     

    I LOVE EUROPE

    01.02.2021 t.e.m. 28.02.2021 – Moldersbok park 

    Ontdek de liefde in alle Europese talen in de bomen van het Moldersbok park.

     

    ONLINE LEZING: OUDER WORDEN IN EUROPA

    08.02.2021 –  14u - Online

    Het Europese ouderenbeleid heeft een grote impact op ons dagelijks leven. Expert Guido Cuyvers geeft tekst en uitleg.

     

    EUROPESE KOFFIEKLETS

    8, 10 en 12.02.2021 – 14u tot 16u – Online

    Wil je meer weten over de Europese school in Mol? Stel al je vragen aan één van de medewerkers van de school tijdens een virtuele koffieklets.

     

    LACHEN MET EUROPA

    9.02.2021 – 20.15 u – Online

    Comedians Bas Birker en Nigel Williams nemen je mee op een hilarische trip door Europa. Bereid je voor op een avond vol ongezouten meningen en scherpe humor. Journaliste Tine Hens leidt het gesprek in goede banen.

     

    EUROPESE BEERTASTING

    12.02.2021 – 20u -  Online

    Jeugdhuis Tydeeh organiseert een online beer tasting met Europese biertjes. Het jeugdhuis zorgt voor verrassende drankjes aan huis én randanimatie via Zoom.

     

    OVERLEZEN EUROPA

    15.02.2021 – 20.15 u – Online

    In deze speciale Europa-editie van het boekenprogramma Overlezen zijn Hendrik Vos en Alicja Gescinska zijn te gast. Je krijgt leestips over Europa en tussendoor klinkt live muziek in verschillende talen.  

     

    EUROPESE SPORTWEEK

    15.02.2021 t.e.m. 19.02.2021 – Sporthal en buitenterreinen ‘Den Uyt’

    Kinderen van 3 tot 11 jaar kunnen inschrijven voor een sportieve reis door Europa op deze grabbelpasactiviteit tijdens de Krokusvakantie.

     

    EUROPABUFFET

    18 en 19.02.2021 – 9u tot 16u – Jeugdhuis Tydeeh 

    Op deze grabbelpasactiviteit kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar Europees koken, knutselen en versieren.

     

    VERASSINGSACTIVITEIT VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING

    24.02.2021 – 14u - Online

    Een swingende online verrassing voor personen met een beperking.

     

    ONLINE INFOSESSIE: JONGEREN EN VRIJWILLIGERSWERK IN EUROPA

    27.02.2021 – 19.30u tot 21u – Online

    Ontdek alles over vrijwilligerswerk voor jongeren in Europa tijdens deze interactieve lezing.

     

    Programma voor scholen:

    TEKENWEDSTRIJD: HOE ZIET EUROPA ER IN JOUW HOOFD UIT?

    01.02.2021-28.02.2021  - Op school  

    We dagen de leerlingen van het 4de leerjaar uit om te tonen hoe Europa er in hun hoofden uitziet. De winnaar krijgt een brooddoos met zijn of haar tekening op én taart voor de hele klas.  

     

    ONLINE VORMING: HOE GEEF IK LES OVER DE EU?

    03.02.2021 – 13.30u tot 15.30u – Online

    Tijdens deze vorming ontdekken leerkrachten hoe ze Europa in de klas kunnen brengen en hoe Europa Direct hen daarbij kan helpen.

     

    HET VERHAAL VAN EUROPA

    09.02.2021 – 10.40u tot 11.15u – Online

    Een professionele sprookjesvertelster brengt via een livestream de mythe van “Europa en de stier” op kindermaat voor leerlingen van het 1e tot 3de leerjaar.

     

    SNELCURSUS EU

    23-25.02.2021 – Op school

    De laatstejaarsstudenten van het secundair onderwijs ontdekken tijdens deze interactieve snelcursus meer over de EU en de impact hiervan op hun leven.

     

    INTRODUCTIE TOT DE EU VOOR NT2

    24 en 26.02.2021 – Online

    In een les van 1,5 uur krijgen anderstalige nieuwkomers een introductie over de EU. Ze komen meer te weten over de landen die lid zijn, over Europese wetten en wat de impact van de EU is op hun leven. Een programma op maat van de doelgroep en in een heldere taal.

     

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    1-28 februari 2021

    Waar:
    Verschillende locaties in Mol

    Meer info:
    www.popupeuropa.be/mol

    Beleidsverantwoordelijke:
    Kathleen Helsen, CD&V gedeputeerde bevoegd voor Europese samenwerking

    :






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-01-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     Stad Antwerpen | Levanto

    08 | 01 | 21

     

    Sporting A lanceert de Antwan-wandelquiz in vier Antwerpse parken

     

    Vandaag heeft Sporting A met de enthousiaste medewerking van stedelijke basisschool Kosmos de Antwan-wandelquiz gelanceerd in vier Antwerpse parken. Zo wil de stad gezinnen op een leuke en laagdrempelige manier aan het bewegen krijgen of houden in deze coronatijden. Met de lancering bij het begin van een nieuw jaar speelt de stad ook in op de goede voornemens van veel Antwerpenaars om meer te bewegen.

     

    Sporting A wil zoveel mogelijk Antwerpenaars in beweging krijgen en houden. In deze coronatijden is dat een nog grotere uitdaging en wordt de focus gelegd op laagdrempelige activiteiten, zoals wandelen. Vanaf vandaag tot het einde van de krokusvakantie kunnen gezinnen in vier parken in de districten Antwerpen, Deurne, Ekeren en Hoboken hun wandelbenen en sportieve kennis testen tijdens de Antwan-wandelquiz. Op de uitgestippelde wandelroute komen de sportievelingen 12 borden tegen met daarop telkens een toffe sportvraag met Sporting A-mascotte Antwan in de hoofdrol. Elk juist antwoord levert een letter op en met die letters kunnen ze aan het einde van de wandeling een inspirerende boodschap vormen.

     

    Extra plezier dankzij AntwanGo-app

    Antwan is de immer sympathieke en sportieve mascotte van Sporting A die de jongste Antwerpenaars warm maakt voor sport en beweging. Hij zag het levenslicht in 2019 en maakt sindsdien zijn opwachting op de sportkampen en andere activiteiten voor de Antwerpse jeugd. Sporting A zet volop in op de beweegdoelstelling voor Antwerpse kinderen en jongeren en wil Antwan via verschillende kanalen nog meer tot in de leefwereld van kinderen brengen. En daarvoor gaat het ook de innovatieve toer op. Zo kunnen Antwerpenaars met een smartphone de Antwan-wandelquiz via digitale weg een extra dimensie geven. Via de AntwanGo-app, kunnen ze meteen de quizvragen beantwoorden tijdens de wandeling én op het einde een leuke foto maken met Antwan in Augmented Reality (AR).

     

    Goede voornemens én coronaproof 

    Het begin van 2021 brengt net zoals elk jaar heel wat goede voornemens met zich mee. En op dat lijstje staat ergens bovenaan traditiegetrouw ‘meer bewegen’ bij veel Antwerpenaars. Bovendien is wandelen een heel laagdrempelige sportactiviteit waarbij je, mits het respecteren van de geldende maatregelen, volledig coronaveilig op pad kan. Dat maakt de Antwan-wandelquiz de ideale actieve gezinsuitstap deze eerste twee maanden van het nieuwe jaar.    

     

    Schepen voor sport Peter Wouters: “In 2020 trokken we massaal onze wandelschoenen aan en (her)ontdekten we samen met onze bubbel onze wijken en parken. Ook in het nieuwe jaar draagt Sporting A graag een steentje bij tot wandelstimulering en tot het promoten van gezinssport. Bovendien hebben we met onze mascotte Antwan voor de kids de ideale gids en gangmaker in huis. Jong geleerd is oud gedaan. Een leven lang sporten en bewegen begint bij kinderen. Wie beweegt, stimuleert ook de hersenactiviteit, en met deze sportieve en educatieve Antwan-wandelquiz doen we daar nog een schepje bovenop en maken we van onze kinderen wandelende sportencyclopedieën.”

     

     

    Antwan-wandelquiz – Praktisch

     

     

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    11 | 01 | 21

     

    Ontdek en kies de mooiste kunstwerken van Tour Elentrik

     

    De afgelopen maanden gaven street artists in Wilrijk tientallen nutskasten een nieuw en kleurrijk uitzicht. Wilrijkenaars kunnen deze kunstwerken nu ontdekken via een wandel- en fietsroute, waarbij ze hun top-drie mogen doorgeven.

     

    Tour Elentrik (een concept van Treepack) streek in november neer in Wilrijk. De artiesten – lokaal Antwerps talent – brachten tekeningen aan op nutskasten in de wijken Oosterveld, Elsdonk en Valaar. De kunstwerken draaien rond drie thema’s:

    • Kleurrijke dieren. Tal van straten in de Elsdonkwijk dragen immers dierennamen.
    • De Olympische Spelen. Honderd jaar geleden werden tijdens de Olympische Spelen van Antwerpen de pistewedstrijden afgewerkt op een (intussen afgebroken) velodroom aan de Garden Citylaan.
    • Ferre Grignard. Op het naar hem vernoemde plantsoen aan de De Bruynlaan krijgen twee nutskasten een tekening die verwijzen naar deze folkzanger, die opgroeide op het Valaar.

     

    Route verbindt kunstwerken

    Treepack bracht de 23 kunstwerken van Tour Elentrik samen in een wandel- en fietsroute op het platform Street Art Cities. De afstand van wandeling in de wijken Oosterveld en Elsdonk, die langs 21 kunstwerken leidt, bedraagt ongeveer 7 kilometer. Wie ook het eerbetoon aan Ferre Grignard op het Valaar wil meepikken, kan een extra traject volgen van 4 kilometer. De route staat op de website van Street Art Cities, waar je ook heel wat andere street art-kunst vindt.

     

    Wedstrijd voor allermooiste kunstwerk

    Treepack en het district Wilrijk verbinden aan de artistieke nutskasten een wedstrijd en roepen iedereen op om een top-drie in te sturen van de mooiste ontwerpen. Dit kan via het webformulier op www.wilrijk.be/tourelentrik (klik hier voor de rechtstreekse link). Stemmen kan tot en met 31 maart.

     

    Van de meest gekozen ontwerpen maakt Treepack kleurplaten, die zullen worden verspreid in alle lagere scholen van Wilrijk.

     

    Nog meer nutskasten aanpakken in 2021

    "Je kan nu niet enkel wandelen in onze parken maar ook langs deze kunstwerken die voorgoed geschiedenis maken van onze saaie grijze nutskasten”, stelt Wilrijks districtsschepen voor cultuur Hans Ides. “We gaan verder en zullen in 2021weer een dertigtal kasten aanpakken, maar dan in de andere wijken van Wilrijk."

     

    “Wilrijk heeft al een sterke reputatie als stripdistrict. Met Tour Elentrik voegen we aan dat imago kleurrijke streetart toe”, zegt Wilrijks districtsburgemeester Kristof Bossuyt. “We wensen iedereen een prettige ontdekkingstocht toe in twee van onze minder bekende, maar daarom niet minder mooie wijken.”

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen



    Provincie Antwerpen

    11 | 01 | 2021

    Provinciaal Recreatiedomein De Lilse Bergen!

    De Provincieraad van de provincie Antwerpen keurde onlangs de oprichting het EVAP Provinciaal Recreatiedomein De Lilse Bergen vzw, en bijhorende statuten unaniem goed. Met deze stap nam het provinciebestuur het recreatiedomein vanaf 1 januari 2021 definitief over en realiseert het een belangrijke ambitie uit het bestuursakkoord. De gemeente Lille behoudt een grote betrokkenheid en inspraak in de werking van het domein.

    Genieten en verfrissen in De Lilse Bergen – copyright: De Lilse Bergen

    Waarom een provinciaal domein?

     

    De Lilse Bergen heeft, zoals alle recreatiedomeinen van de provincie Antwerpen, een grote bovenlokale werking die de draagkracht van een lokaal bestuur overstijgt. Het bleek een win-win-situatie om De Lilse Bergen onder te brengen in het Departement Vrije Tijd van de provincie Antwerpen.

    Jan de Haes, gedeputeerde voor Recreatie- en groendomeinen zegt hierover:
    “Het provinciebestuur realiseert een belangrijke ambitie uit het bestuursakkoord. We breiden zo één van onze kerntaken, het recreatieve en toeristisch aanbod uitwerken en ondersteunen, uit naar alle regio’s van het grondgebied. Met het Zilvermeer in de zuiderkempen, De Nekker in het Mechelse, De Schorre in het Scheldeland en dan nu De Lilse Bergen in de Noorderkempen, is er over de hele provincie een gegarandeerd kwalitatief aanbod met sterke infrastructuur voor recreatie en toerisme. Dit aanbod is aanvullend op de kleinere, lokale domeinen en de private initiatieven en bedrijven die ook actief zijn in deze sectoren.”

    In de meerjarenplanning 2020-2025 van het provinciebestuur staat een jaarlijkse dotatie van 400.000 euro ingeschreven, en een éénmalig bedrag van 1,5 miljoen euro voor investeringen in gebouwen en infrastructuur. Het moet het recreatiedomein toelaten om naast de goed draaiende orde van de dag, verder te groeien en te moderniseren.

     

    De gemeente Lille behoudt een grote betrokkenheid en inspraak in de werking van het domein, en wordt als enige eigenaar van de gronden. De intercommunale IOK stapt uit de vereniging.

    Op De Lilse Bergen valt heel wat te spelen - Copyright: Ian Segal voor Provincie Antwerpen

     

    Een korte geschiedenis van De Lilse Bergen

     

    Bij de aanleg van de E34 kwam er op het grondgebied van de gemeente Lille een terrein vrij van 51 ha, met een waterplas van 9 ha. Op deze locatie ontwikkelde drie grote partners een nieuw recreatiedomein met camping. Het domein De Lilse Bergen opende op 1 juli 1981 de deuren voor het publiek.

     

    Gemiddeld komen er jaarlijks ongeveer 110.000 bezoekers naar de dagrecreatie (strand en speeltuinen) en zijn er naar schatting 2.500 kampeerders.

     

    Sinds de start staat de vzw De Lilse Bergen in voor het beheer van het domein. Deze vereniging is sinds 1980 een samenwerking tussen Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij Kempen (IOK), de Provincie Antwerpen en de Gemeente Lille. 

     

    Wat verandert dit voor het publiek?

     

    Het aanbod van De Lilse Bergen blijft zo breed en aantrekkelijk als het altijd was. De zwemvijver, speeltuinen en camping worden vanaf nu stelselmatig gerenoveerd en uitgebreid waar nodig. Maar deze nieuwe situatie zorgt voor een nog beter domein, waar het nog meer genieten zal zijn!

    Provincie Antwerpen:

    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor recreatie- en groendomeinen








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-01-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gouverneur Cathy Berx
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    8 januari 2021

     

    Gouverneur Cathy Berx over storing noodnummers afgelopen nacht

     

     

    Afgelopen nacht en vanmorgen was er een nationale storing bij verschillende noodnummers door een panne bij telecomoperator Proximus.  In heel wat provincies waren daardoor de noodnummers 100, 101 en 112 niet bereikbaar. In provincie Antwerpen was enkel het 101-nummer van de politiediensten moeilijk of verstoord bereikbaar.  Wel werden alle oproepen naar dit 101-nummer in onze provincie automatisch doorgestuurd naar het algemene noodnummer 112.  De medewerkers van de algemene noodcentrale 112 stuurden de 101-oproepen vervolgens door naar de politiediensten. 

     

    Het technisch probleem dat zich bij de telecomoperator voordeed, had als gevolg dat op heel wat plaatsen in ons land de noodnummers en hulpdiensten niet bereikbaar waren. Uiteraard is het essentieel en in sommige gevallen zelfs van levensbelang dat burgers op elk moment de hulpdiensten kunnen bereiken op de noodnummers 100, 101 en 112.  

     

    Cathy Berx: “Om die reden sturen we in deze uitzonderlijke gevallen ook steeds zo snel als mogelijk een BE-alert-communicatie uit om de bevolking te informeren over  alternatieve noodnummers die wel actief en bereikbaar zijn. Zo kunnen onze burgers de hulpdiensten in geval van nood nog steeds bereiken.   Het Nationaal Crisiscentrum heeft de voorbije jaren al stevig ingezet op en werk gemaakt van het BE-alert-waarschuwingssysteem. Bij verschillende lokale noodsituaties maakten we er al vaak goed en nuttig gebruik van.  Burgers correct én snel informeren is bij crisismomenten extra belangrijk. Wel is het cruciaal dat die informatiedoorstroming altijd feilloos verloopt.”

     

    Vannacht verliep de verzending van een aantal berichten niet vlekkeloos.  Dat wordt nu verder onderzocht en grondig nagekeken.

     

    Gouverneur Cathy Berx: “Het belang van het BE-alert waarschuwingssysteem in noodsituaties is en blijft groot.  Vandaag evalueert het Nationaal Crisiscentrum  de zich voorgedane knelpunten, om het systeem waar nodig te optimaliseren. Let wel: het is nodig dat u zich persoonlijk registreert en aansluit op BE-alert.  Op dit ogenblik zijn in onze provincie ruim 10% van alle inwoners geregistreerd. Het is mijn grote wens en droom om die aansluitingsgraad nog aanzienlijk te verhogen. Het voorbije jaar kwamen we weer een stap dichter, maar de weg is nog lang. Vandaar nogmaals mijn oproep: registreer u massaal, zodat wij, zodat elke overheid u snel kan bereiken bij een noodsituatie. Dat is niet alleen belangrijk voor u, maar voor iedereen in uw omgeving, voor de veiligheid van al onze inwoners.”

    U vindt het inschrijvingsformulier van BE-Alert hier: https://www.BE-Alert.be/nl .

    U kan ook terecht op de website van het Nationaal Crisiscentrum voor verdere info: https://crisiscentrum.be/nl .

     

    Gouverneur Cathy Berx vertegenwoordigt de provinciale, gewestelijke (Vlaamse) of federale (Belgische) overheid in de provincie Antwerpen. In die hoedanigheid vormt de gouverneur de schakel tussen de vier bestuurlijke niveaus: de federale overheid, de Vlaamse overheid, de provincie en de steden & gemeenten. Zij woont de provincieraden bij en zit de deputatie - het politieke hart van de provincie- voor. Als commissaris van de Vlaamse regering houdt zij bestuurlijk toezicht op de gemeenten en OCMW’s en kan zij beslissingen schorsen die strijdig zijn met de wetten, decreten en besluiten van de federale of Vlaamse regering.  Als commissaris van de federale regering heeft de gouverneur vooral taken op het gebied van ordehandhaving, veiligheid en rampenmanagement.

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen



    Provincie Antwerpen

    07 | 01 | 2021

    6,9 miljoen euro subsidie in 2020 voor aanleg van fietspaden in provincie Antwerpen

    Ruim 38 kilometer fietspaden op het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk in de provincie Antwerpen werd in 2020 verbeterd. 29 gemeenten en steden klopten hiervoor aan bij het Fietsfonds wat neerkomt op een investering van 6,9 miljoen euro. 

    Een gemeente of stad kan een beroep doen op het Fietsfonds, een samenwerkings-overeenkomst tussen de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies, voor de aanleg en verbetering van hun fietsinfrastructuur op het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk (BFF). Een gemeente kan zo negentig of zelfs honderd procent Fietsfondssubsidie krijgen. In 2020 deden maar liefst 29 gemeenten en steden in onze provincie hierop beroep, goed voor 38,5 kilometer fietspaden op het BFF-netwerk, een investering van 6,9 miljoen euro”, aldus Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor Mobiliteit. Provincie Antwerpen prefinanciert dit bedrag en krijgt nadien 50% terug van de Vlaamse overheid.  

    Binnen het Fietsfonds zijn er twee subsidiereglementen, respectievelijk voor de aanleg van fietsostrades en voor fietsinfrastructuur op de overige bovenlokale functionele fietsroutes (BFF). De aanleg van fietsostrades 100 procent subsidieerbaar, waarbij naast de aanlegkosten ook de studie- en grondverwervingskosten meetellen. Voor de aanleg van fietsinfrastructuur op de overige BFF-routes kan de lokale overheid rekenen op een tussenkomst van 90 procent van de subsidieerbare aanlegkosten.

     

    Investeringen 2020

    Van de 6,9 miljoen euro subsidie ging bijna 6 miljoen euro naar de aanleg van fietsinfrastructuur op de overige BFF-routes waaronder

    • 1,4 miljoen euro naar Heist-op-den-Berg voor de fietspaden tussen de Morkhovenseweg en L. van Bauwelstraat en de Lostraat;
    • 740 000 euro naar de Olensteenweg in Kasterlee;
    • 720 000 euro naar de Lierbaan in Putte;
    • 355 000 euro naar de Van Den Nestlaan in Ranst.


    Vorig jaar waren er ook vijf dossiers voor de fietsostrades. Dit wijst er op dat de gemeenten ook voor fietsostrades de weg naar het Fietsfonds hebben gevonden, een partnerschap dat we sterk aanmoedigen”, verduidelijk gedeputeerde Luk Lemmens.

     

    • 300 000 euro voor de aanleg van de fietsweg tussen Parmastraat en Heidestraat in Zwijndrecht, onderdeel van de fietsostrade F4 Antwerpen-Gent.
    • 150 000 euro voor de verlichting op de fietsostrade F106 Aarschot-Herentals voor de stad Herentals;
    • 245 000 euro ging naar de stad Antwerpen voor de fietsostrade F14 Antwerpen-Essen tussen Columbiastraat en Manchesterlaan.
    • 130 000 euro voor de gemeente Puurs voor de fietsostrade F18 Sint-Niklaas-Mechelen tussen Bornem en Puurs
    • 145 00 euro voor de verbreding van de fietsostrade F1 Antwerpen-Mechelen tussen de Roderveldlaan en Deurnestraat voor de stad Mortsel 145 000 euro”, verduidelijkt gedeputeerde Luk Lemmens. 0

    De gemeente Kasterlee deed beroep op het Fietsfonds voor de heraanleg van de Olensteenweg -
    Copyright: provincie Antwerpen

    Investering van 14 miljoen euro in 2021

    “Binnen de provincie Antwerpen is de aanleg van fietsostrades het paradepaardje. Dit jaar is er meer dan 10 miljoen euro voorzien voor eigen investeringen in fietsostrades. Daarnaast voorziet de provincie Antwerpen nog eens 4 miljoen euro voor gemeenten en steden die zelf infrastructuur aanleggen of verbeteren op het BFF”, besluit Luk Lemmens.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Mobiliteit






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!