Inhoud blog
  • Provincie Antwerpen
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Regionaal Nieuws
    van Antwerpen
    19-03-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOBOKEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    18 | 3 | 2021

     

    Verwelkom de zomer in je straat tijdens de Zomerpoets

     

    De Zomerpoets is een schoonmaakactie, waarbij Hobokenaren met hun buren op dezelfde dag de straat, stoep of straatmeubilair proper maken. Dit fijne initiatief vindt dit jaar plaats op zaterdag 26 juni. De inschrijvingen hiervoor starten vandaag.

     

    Een initiatiefnemer gaat hiervoor op zoek naar minimum acht buren uit dezelfde straat die willen meedoen. Om de buren op de hoogte te brengen, kan deze Hobokenaar flyers afhalen bij Stadsmakers Hoboken om in zijn straat te bussen. Samen engageren ze zich dan voor deze gezellige actie voor een mooiere buurt. Elk deelnemend gezin krijgt bovendien in ruil voor hun inzet een bloembak met zomerbloemetjes dat ze op een vast tijdstip kunnen afhalen in een verdeelpunt.

     

    De Zomerpoets vindt plaats op zaterdag 26 juni 2021. Hobokenaren kunnen hiervoor inschrijven van maandag 22 maart tot en met vrijdag 7 mei 2021.

     

    Districtsschepen Tom De Boeck: “Door corona werd de gebruikelijke Lentepoets vorig jaar een Herfstpoets en dit jaar een Zomerpoets. Het concept blijft hetzelfde. Door samen te poetsen leer je elkaar beter kennen en dat schept een band. Stadsmakers Hoboken zet in op kleinschalige projecten om de buurt te versterken en de zomerpoets is daar een mooi voorbeeld van.”

     

    Deze info staat op www.hoboken.be. Klik hier voor rechtstreekse link.

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-03-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.District Antwerpen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    16 | 03| 21

     

    District Antwerpen steunt amateurkunsten met een coronanoodfonds

     

    District Antwerpen ondersteunt verenigingen die amateurkunsten beoefenen en individuele amateurkunstenaars uit district Antwerpen die schade ondervonden door de coronacrisis. Er is een noodfonds opgestart met verschillende ondersteuningsmaatregelen waar een culturele vereniging of kunstenaar aanspraak op kan maken. Een aanvraag indienen kan tot en met 30 maart 2021.

    Cultureel compensatiefonds

    “Op basis van de noden die naar boven kwamen uit een onderzoek van Fameus over de impact van corona, hebben we ondersteuningsmaatregelen uitgewerkt waarvoor je als vereniging of kunstenaar in aanmerking kan komen”, zegt Femke Meeusen (districtsschepen voor cultuur). “Denk bijvoorbeeld  aan huurondersteuning, compensatie voor het verlies aan lidgeld of een tegemoetkoming voor al het materiaal dat aangekocht werd om te voldoen aan de strenge hygiëne- en veiligheidsmaatregelen. Het noodfonds is dus een compensatiefonds met tal van ondersteuningsmaatregelen. We hopen onze lokale kunstensector, die een belangrijk deel is van ons district, zo een hart onder de riem te steken.”

     
    Het noodfonds is er voor alle vrijetijdskunstenaars en verenigingen actief in de amateurkunsten die:

     

    • geen werkingsmiddelen ontvangen op stedelijk of bovenlokaal niveau;
    • én een zetel of adres hebben in district Antwerpen (postcode 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 of 2060) of een duidelijke werking hebben in district Antwerpen. 

     

    Hoe en hoeveel aanvragen?

    Aanvragers kunnen de verschillende ondersteuningsmaatregelen cumulatief gebruiken, maar er is een maximumbedrag van 150 euro per aanvraag voor individuele vrijetijdskunstenaars en een maximumbedrag van 1.000 euro voor verenigingen actief in de amateurkunsten.

     

    Als amateurkunstenvereniging of individueel vrijetijdskunstenaar kan je een aanvraag doen tot en met dinsdag 30 maart 2021. Op basis van de bewijsstukken wordt er een inhoudelijke inschatting gemaakt of de ingediende kosten een rechtsreeks gevolg zijn van de impact van de coronacrisis.

     

    Klik hier voor meer info over het coronanoodfonds en de aanvraagprocedure.

      Verantwoordelijke districtsschepen: Femke Meeusen, districtsschepen voor cultuur

     

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WODCA-RESULTATEN 2020

    Gouverneur Cathy Berx vertegenwoordigt de provinciale, gewestelijke (Vlaamse) of federale (Belgische) overheid in de provincie Antwerpen. In die hoedanigheid vormt de gouverneur de schakel tussen de vier bestuurlijke niveaus: de federale overheid, de Vlaamse overheid, de provincie en de steden & gemeenten. Zij woont de provincieraden bij en zit de deputatie - het politieke hart van de provincie- voor. Als commissaris van de Vlaamse regering houdt zij bestuurlijk toezicht op de gemeenten en OCMW’s en kan zij beslissingen schorsen die strijdig zijn met de wetten, decreten en besluiten van de federale of Vlaamse regering.  Als commissaris van de federale regering heeft de gouverneur vooral taken op het gebied van ordehandhaving, veiligheid en rampenmanagement.



    16 maart 2021

    Resultaten provinciale WODCA-controle Antwerpen

    van 13-14 maart 2021 : 1 op 5 rijdt te snel

     

    + bekendmaking WODCA-resultaten 2020

    1. RESULTATEN PROVINCIALE WODCA-NACHT 13-14 maart 2021

    19% van de gecontroleerde bestuurders reed te snel (9,9% in 2020)

    3.5% van de gecontroleerde chauffeurs blies positief (3,0% in 2020)

    7 positieve speekseltesten

    11 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken

     

    Afgelopen weekend namen zowat alle politiezones van de provincie Antwerpen, de federale politie en de federale wegpolitie deel aan een provinciale WODCA-actie.   In de nacht van zaterdag 13/03 op zondag 14/03 controleerden politieagenten tussen 22u en 2u ’s nachts in de hele provincie Antwerpen op alcohol en drugs achter het stuur en op overdreven snelheid.  Omwille van de geldende coronamaatregelen, waaronder de nachtklok die ingaat vanaf middernacht tot 5u ’s ochtends, werden de gebruikelijke WODCA-uren (vrijdag- en zaterdagnacht tussen 22u en 8u en zondagnacht tussen 22u en 6u) aangepast. Hierdoor is het niet mogelijk om de cijfers correct te vergelijken met eerdere provinciale WODCA-acties. In 2020 vonden er wel elk weekend WODCA-controleacties plaats, maar werd er uitzonderlijk geen grootschalige provinciale WODCA-actie georganiseerd.  Om de cijfers toch te kunnen vergelijken, delen we waar mogelijk het resultaat van het volledige jaar 2020 mee.

    Resultaten WODCA-snelheidscontroles

    502 bestuurders werden op snelheid gecontroleerd. Daarvan reden er 95 te snel (19%).

    Resultaten WODCA-alcoholcontroles

    1 665 bestuurders werden aan een alcoholcontrole onderworpen,waarvan59 bestuurders een positieve ademtest aflegden (3,5%).  Van de 59 bestuurders die meer dan de toegelaten 0,5 promille alcohol in het bloed hadden, hadden 34 bestuurders zelfs meer dan 0,8 promille in het bloed (58 %) ( 58% in het jaar 2020).

    Resultaten WODCA-drugscontroles

    Bij 16chauffeurs werd een speekseltest afgenomen.7chauffeurs testten positief op de speekseltest en moesten een bloedproef ondergaan (44%) (61% in het jaar 2020).

    Ingetrokken rijbewijzen

    11 rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken.

    Toelichting bij de cijfers van de controlenacht van 13 op 14 maart 2021:

    Gouverneur Cathy Berx: “Tijdens de nacht van zaterdag op zondag reed maar liefst 1 op de 5 gecontroleerde bestuurders te snel  Dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar 2020 en ook de jaren ervoor. Een zeer onrustwekkende evolutie, zeker ook omdat uit de analyse van de weekendnachtelijke ongevallen met dodelijke afloop in 2020 blijkt dat er elke keer overdreven snelheid mee aan de basis lag.

     

    Verder werd 3,5% van de gecontroleerde bestuurders betrapt op rijden onder invloed bij grootschalige  van controleacties in de provincie. In vergelijking met de resultaten van het jaar 2020 (3.0 %) gaat het om een lichte stijging.  Helaas blijkt ook deze keer weer dat van de bestuurders die een positieve ademtest aflegden, het ruime merendeel (58%) méér dan 0.8 promille in het bloed heeft.  Opvallend is dat dit cijfer al gedurende enkele jaren buiten gewoon hoog ligt. Voor velen betekent drinken blijkbaar doordrinken. Het bewijst opnieuw dat ‘glazen tellen’ écht niet lukt.

    2. WODCA-RESULTATEN 2020

     

    Daling van 29% van het aantal nachtelijke weekendongevallen (277 in 2020/392 in 2019) 

     

    7 dodelijke verkeerslachtoffers  tijdens weekendavonden – en nachten (2019 = 7)

     

    9,9% van de gecontroleerde chauffeurs reed te snel (2019 = 9,4%)

     

    3,0% van de gecontroleerde bestuurders dronk te veel (2019 = 3.0%)

     

    298 bestuurders speekselden positief (2019 = 423)

     

    61% van wie een speekseltest onderging, was onder invloed van drugs (2019 = 48%)

     

    2020 was door de uitbraak van de covid-19-pandemie op heel wat vlakken een uitzonderlijk jaar. De coronacrisis alsook de verschillende coronamaatregelen die sinds half maart 2020 in ons land en in onze provincie van kracht waren en zijn, hadden ook gevolgen voor de wekelijkse WODCA-controles, en voor de grootschalige provinciale WODCA-acties.

     

    Maatregelen zoals het verbod op niet-essentiële verplaatsingen tijdens de eerste golf in maart en april 2020, het invoeren van een nachtklok en avondklok in provincie Antwerpen in de periode 29/07-26/08, én de nationale nachtklok die vanaf 17 oktober werd ingesteld en nog steeds van toepassing is, zorgden ervoor dat er tijdens de nachtelijke WODCA-uren (vrijdag- en zaterdagnacht tussen 22u en 8u en zondagnacht tussen 22u en 6u) heel wat minder bestuurders op de baan waren.  Omwille van deze maatregelen konden er ook minder controles uitgevoerd worden in 2020 t.o.v. voorgaande jaren. 

    In bijlage vindt u een volledig overzicht van de WODCA-resultaten 2020.

    Gouverneur Cathy Berx: “Helaas, zelfs een coronapandemie maakte de weekendnachten in onze provincie niet veiliger.  Ondanks de beperkende maatregelen voor verplaatsingen tijdens de weekendnachten, stellen we vast dat bestuurders nog steeds veel te snel rijden en dat er nog steeds heel wat bestuurders onder invloed van alcohol rijden.  Bovendien testten er procentueel gezien aanzienlijk meer mensen die een drugstest moesten ondergaan, positief op drugs (61% in 2020 t.o.v. 48% in 2019).

     

    Ondanks het feit dat het aantal ongevallen wel substantieel daalde (-29%), kon die daling niet verhinderen dat ook in 2020 7 mensen –onder wie 3 motorrijders- het leven lieten in het avondlijke/nachtelijke weekendverkeer in provincie Antwerpen (eveneens 7 in 2019). Initiatieven als de Dag van de Motorrijder (Vlaamse Stichting Verkeerskunde), waarbij motorrijders hun motorrijvaardigheden kunnen opfrissen en hun motor technisch kunnen laten nakijken, blijven dan ook meer dan waardevol en nodig. Helaas moesten de edities van 2020 en 2021 omwille van de coronamaatregelen geannuleerd worden.

     

    Verder waren de ongevallen waarbij er een dodelijk slachtoffer te betreuren viel, in hoofdzaak eenzijdige ongevallen.  In minstens twee gevallen was er duidelijk sprake van rijden onder invloed.. Algemeen stelden we vast dat het weinige of minder drukke verkeer op onze wegen voor velen jammer genoeg een aanleiding is tot sneller en roekelozer rijden.  Dat rijgedrag deed de ernst van de ongevallen toenemen. Zo reed er bij de ongevallen met dodelijke afloop steeds minstens één van de betrokkenen te snel.  

     

    Ook na al die jaren blijven de WODCA-acties helaas hun noodzaak bewijzen.

     

    Ik dank de politiezones meest hartelijk dat ze de enorme inzet volhielden in deze complexe tijden die niet enkel van de zorgverleners, maar ook van de politiediensten buitengewoon veel inspanning vergen. Overigens, elk verkeersslachtoffer vergroot de druk op de medewerkers van onze ziekenhuizen en zorg die de handen al meer dan vol hebben met de vele covid-19-patiënten. Deze cijfers tonen ook het immense belang van de (goede naleving van de) covid-maatregelen aan. Zonder deze maatregelen en de naleving ervan zouden er zelfs geen bedden meer beschikbaar zijn op ICU om zwaargewonde verkeersslachtoffers te verzorgen en levens te redden.

     

    De cijfers zijn duidelijk: al ervaren we een ongeziene gezondheidscrisis met een enorme impact op zowat alle aspecten van ons dagelijks leven. Overdreven snelheid, alcohol en drugs achter het stuur verdwijnen er niet door.  De boodschap is en blijft dan ook rijd altijd en overal voorzichtig. Voor de overheid betekent het: hard werken, veel controleren, de pakkans blijven verhogen. Dat zullen we ook in 2021 samen met onze partners met veel overtuiging en inzet blijven doen.”

             

    Kabinet gouverneur Cathy Berx:
    Sara Claes

     




    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-03-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Provincie Antwerpen



    Provincie Antwerpen

    15 | 03 | 2021

    De digitale biotoopstudie van het PIME:

    Digi-Heide-eXPerts
    Het PIME lanceert de Digi-Heide-eXPerts: 4 leerpaden over de biotopen op de Kesselse Heide in Nijlen

    Heel wat leerlingen en leerkrachten hebben dit schooljaar hun vaste jaarlijkse afspraak met de Kesselse Heide in Nijlen gemist. Aangezien daguitstappen een tijd lang niet werden toegestaan, was het PIME genoodzaakt om zich van haar meest creatieve kant te laten zien.  Daarom lanceert het educatief centrum voor milieu en natuur nu de Digi-Heide-eXPerts, een gratis virtuele heide-excursie om leerlingen uit de 2de graad secundair onderwijs toch kennis te laten maken met de verschillende biotopen op de Kesselse Heide.

    Digi-Heide-eXPerts bestaat uit een verzameling van vier digitale leerpaden die elk de wondere wereld van een ander biotoop (een specifieke levensgemeenschap van dieren en planten) aan leerlingen ontsluiten (het bos, de poel, de droge heide en de zandvlakte). Enkele PIME-gidsen werden ingezet om de virtuele rondleiding met de nodige schwung en expertise aan elkaar te praten. Tussen de filmpjes door zorgen quizjes en opdrachten ervoor dat leerlingen meteen verwerken wat ze geleerd hebben. Aan het einde van elk leerpad ontvangt elke leerling een verslag met een neerslag van eigen antwoorden en corrigerende feedback. Handig om achteraf te bespreken in de klas.

    Begeleider Goedele geeft de leerlingen meer uitleg over het biotoop droge heide, hier legt ze uit wat een korstmos is 

    Online tool Xerte

    De leerpaden werden uitgewerkt op het gratis en gebruiksvriendelijk platform Xerte en kunnen heel eenvoudig door leerkrachten gedeeld worden met hun leerlingen. Het doorlopen van alle vier de leerpaden neemt ongeveer twee lesuren in beslag.

     

    Een voorbeeld van het leerpad zandvlakte: de leerlingen sorteren de verschillende stappen van het successieproces

     

    Probeer het zelf eens uit

     

    Zelf ook eens proberen? Hier kan jede leerpaden terugvinden. Je steekt er vast zelf nog het één en ander van op!

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    Vanaf 15 maart 2021 onbeperkt beschikbaar.

    Meer info:
    www.provincieantwerpen.be L Digi-Heide-eXPerts

    Beleidsverantwoordelijke:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-03-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOGE SCHOOL
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    0

     

     

     

    Persbericht 5 maart 2021

    Academie en Conservatorium openen virtuele en echte deuren voor kandidaat-studentenuit hele wereld 

     

    Kandidaat-studenten uit maar liefst 50 landen brengen dit weekend virtueel of live een bezoek aan de campussen van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Een uniek online programma geeft hen de kans om zelfs tijdens deze coronatijd kennis te maken met de broeierige, creatieve vibe die zo eigen is aan de Schools of Arts van AP Hogeschool.

     

    Kandidaat-studenten ontvangen is door de huidige gezondheidscrisis ook in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen(AP Hogeschool) niet evident. En dus kwam er een waardig alternatief. Virtueel maar ook live. “De Academie en het Conservatorium ademen een heel specifieke sfeer uit; de creativiteit dwaalt er als het ware door de gangen.” zegt Johan Pas, hoofd van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. “Tijdens de jaarlijkse open campusdag trachten we die levendigheid en rebelsheid over te brengen op de bezoeker, maar dit jaar kan dat slechts beperkt in fysieke vorm.”

     

    Internationaal publiek

    De (internationale) belangstelling voor de infodag morgen is groot, met honderden deelnemers uit meer dan 50 landen. Een virtuele ontmoetingsruimte met de architectuur van de twee bijzondere campusgebouwen als leidraad wordthét technisch hoogstandje op 6 maart. “Met je avatar kan je de plek verkennen, digitale tentoonstellingen en voorstellingen bezoeken, informatiefilmpjes bekijken en een babbeltje slaan met de studenten.” verduidelijkt Ine Vanoeveren, verantwoordelijke onderzoeker aan het Conservatorium.

     

    Naast de Online Infodag van 6 maart, is de Academie er ook in geslaagd om op 7, 13 en 14 maart haar hoofdcampus coronaproof te openen voor publiek. Johan Pas: “Na online reservatie kunnen bezoekers via een vast parcours doorheen de majestueuze zalen en gangen van de Academie, verschillende tentoonstellingen van studenten, docenten en onderzoekers ontdekken.”

     

    Door de aard van de podiumkunstopleidingen, is een fysiek bezoek aan het Conservatorium momenteel niet toegelaten. Maar dat wordt zaterdag ruimschoots goed gemaakt door het innovatieve online aanbod. Kandidaten kunnen ook individuele lessen meepikken. Niet alleen in de vorm van muziekstages (tijdens de paas- en zomervakantie), maar ook door proeflessen aan te vragen bij een van de docenten.

     

    Daarnaast informeren studenten en docenten van beide Schools of Arts het geïnteresseerde publiek via Q&A-video’s en in diverse live chatrooms.

     

    Praktisch

    De online infodag van de Academie en Conservatorium is te bezoeken op zaterdag 6 maart van 10u tot 18u. Alle info en links vind je op www.ap-arts.be.

     

     

     

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Provincie Antwerpen


    Provincie Antwerpen

    05 | 03 | 2021

    Mortseltreedt toe tot Regionaal Landschap Rivierenland
    Provincie Antwerpen, Regionaal Landschap Rivierenland en Mortsel planten een toekomstboom

    Regionaal Landschap Rivierenland breidt haar werkingsgebied uit met acht Antwerpse Zuidrandgemeenten: Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel. Als welkomstgeschenk krijgen Mortsel en de andere gemeenten een solitaire toekomstboom cadeau. Er werd gekozen voor een lindenboom, symbool voor trouw en bescherming.

    Solitaire bomen waren vroeger herkenningspunten in het landschap. Ze werden geplant bij speciale gebeurtenissen of om grenzen aan te duiden. Daardoor konden deze bomen makkelijk honderd jaar oud worden.

    Samen met het Regionaal Landschap Rivierenland en de gemeenten planten we deze bomen dan ook op plaatsen waar ze ongestoord mogen groeien. We kiezen voor lindebomen omdat zij streekeigen zijn en symbool staan voor trouw en bescherming. De provincie is immers al jaren actief in de regio met projecten rond natuur, landschap en open ruimte. Gemiddeld gezien bestaat 60% van deze eerder stedelijke regio uit open ruimte. Dit percentage ligt lager in Mortsel, maar de stad heeft enkele sterke troeven zoals de groene berm die aansluit op Klein-Zwitserland, Fort 4 en de open ruimte rond de Fortloop met melkveeboerderij Gasthuishoeve. Wij zijn dan ook erg verheugd met het engagement van deze acht besturen en Regionaal Landschap Rivierenland, zo zetten we samen in op kwalitatieve landschappen en open ruimte”, verduidelijkt gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor Leefmilieu.

    De provincie Antwerpen ondersteunt de Regionale Landschappen financieel en inhoudelijk voor hun werking rond landschapskwaliteit. De provincie voorziet aanvullend op de huidige subsidies nog 160.000 euro financiële ondersteuning voor Regionaal Landschap Rivierenland. Zo wordt een dynamische, inhoudelijke werking in de toetredende gemeenten gegarandeerd.

    Deze toetreding tot het Regionaal Landschap is ook een belangrijke versterking van het Gebiedsprogramma Zuidrand, waarin we ons buigen over de thema’s open ruimte, landschapskwaliteit en landschapsbeleving. Naast het Regionaal Landschap en het openruimteproject is ook de streekvereniging Zuidrand actief met betrekking tot erfgoed, cultuur en toerisme. Kortom, de gemeentes krijgen nu een totale ondersteuning om het landschap te verbeteren, trage wegen aan te leggen, vergroening van speelplaatsen te realiseren, te werken aan hun biodiversiteit, erfgoed, …”, licht gedeputeerde Luk Lemmens toe, bevoegd voor het gebiedsprogramma Zuidrand.

    Regionaal Landschap Rivierenland en lokaal bestuur Mortsel blikken vooruit

    We kijken er vanuit het Regionaal Landschap Rivierenland naar uit om samen met burgers, verenigingen en lokale besturen concrete projecten uit te werken rond natuur, landschap en open ruimte. Denk aan wandel- en fietstrajecten, speelnatuur, of de aanleg en het onderhoud van hagen, heggen, houtkanten, poelen en hoogstamboomgaarden”, besluit Ankatrien Boulanger, coördinator van Rivierenland.

    “Het lokaal bestuur Mortsel is zich bewust van de uitdaging. Meer nog dan voor andere gemeenten is het in de dichtstbevolkte stad van de regio van belang om te ontharden, en open ruimte en inheems groen te voorzien. Open ruimte is voor onze inwoners en ons bestuur van onschatbare waarde om aangenaam te leven, te wonen en te recreëren. We vinden het dan ook belangrijk om aanwezig te zijn bij de symbolische spadesteek van onze toekomstboom”, aldus Livia Moreau. “Bij deze ook een warme oproep aan onze inwoners want ook zij kunnen hierbij helpen. Bijvoorbeeld door in tuinen en voortuinen streekeigen struiken, bomen en hagen aan te planten.”


    De aanplant van de toekomstboom - Copyright: provincie Antwerpen.

    De Kelten vereerden de linde. Freya, de godin van de liefde, zou erin wonen en omringende huizen beschermen. Onder de boom vonden ook huwelijken plaats. Dat de bladeren hartvormig zijn, is wellicht geen toeval. In de middeleeuwen kwamen bestuursleden van het dorp samen onder de linde om te vergaderen en recht te spreken. Later werd hij na oorlogen ook aangeplant als herdenkings- of vrijheidsboom.

     

    Open ruimte wordt steeds schaarser

    Met de Streekverenging Zuidrand en het Strategisch project ‘Beleefbare open Ruimte in de Antwerpse Zuidrand’ bestond in Mortsel al een eerste projectwerking rond natuur, landschap en open ruimte. Zo werkte de provincie er mee aan speelnatuur, aan de natuurinrichting via Natuurpunt voor Klein-Zwitserland en aan trage wegen door wandelverbindingen te creëren tussen Fort 3 en Borsbeek, tussen de Drabstraat en Fort 4 … Met de komst van het Regionaal Landschap krijgt deze werking een flinke boost. Door de ligging tussen Antwerpen en Brussel wordt open ruimte steeds schaarser in de Zuidrand. Terwijl deze open ruimte in onze verstedelijkte, dichtbevolkte regio juist van onschatbare waarde is om er aangenaam te leven, te wonen en te recreëren.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Leefmilieu en Regionale Landschappen






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen


    Provincie Antwerpen

    05 | 03 | 2021

    Mortseltreedt toe tot Regionaal Landschap Rivierenland
    Provincie Antwerpen, Regionaal Landschap Rivierenland en Mortsel planten een toekomstboom

    Regionaal Landschap Rivierenland breidt haar werkingsgebied uit met acht Antwerpse Zuidrandgemeenten: Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel. Als welkomstgeschenk krijgen Mortsel en de andere gemeenten een solitaire toekomstboom cadeau. Er werd gekozen voor een lindenboom, symbool voor trouw en bescherming.

    Solitaire bomen waren vroeger herkenningspunten in het landschap. Ze werden geplant bij speciale gebeurtenissen of om grenzen aan te duiden. Daardoor konden deze bomen makkelijk honderd jaar oud worden.

    Samen met het Regionaal Landschap Rivierenland en de gemeenten planten we deze bomen dan ook op plaatsen waar ze ongestoord mogen groeien. We kiezen voor lindebomen omdat zij streekeigen zijn en symbool staan voor trouw en bescherming. De provincie is immers al jaren actief in de regio met projecten rond natuur, landschap en open ruimte. Gemiddeld gezien bestaat 60% van deze eerder stedelijke regio uit open ruimte. Dit percentage ligt lager in Mortsel, maar de stad heeft enkele sterke troeven zoals de groene berm die aansluit op Klein-Zwitserland, Fort 4 en de open ruimte rond de Fortloop met melkveeboerderij Gasthuishoeve. Wij zijn dan ook erg verheugd met het engagement van deze acht besturen en Regionaal Landschap Rivierenland, zo zetten we samen in op kwalitatieve landschappen en open ruimte”, verduidelijkt gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor Leefmilieu.

    De provincie Antwerpen ondersteunt de Regionale Landschappen financieel en inhoudelijk voor hun werking rond landschapskwaliteit. De provincie voorziet aanvullend op de huidige subsidies nog 160.000 euro financiële ondersteuning voor Regionaal Landschap Rivierenland. Zo wordt een dynamische, inhoudelijke werking in de toetredende gemeenten gegarandeerd.

    Deze toetreding tot het Regionaal Landschap is ook een belangrijke versterking van het Gebiedsprogramma Zuidrand, waarin we ons buigen over de thema’s open ruimte, landschapskwaliteit en landschapsbeleving. Naast het Regionaal Landschap en het openruimteproject is ook de streekvereniging Zuidrand actief met betrekking tot erfgoed, cultuur en toerisme. Kortom, de gemeentes krijgen nu een totale ondersteuning om het landschap te verbeteren, trage wegen aan te leggen, vergroening van speelplaatsen te realiseren, te werken aan hun biodiversiteit, erfgoed, …”, licht gedeputeerde Luk Lemmens toe, bevoegd voor het gebiedsprogramma Zuidrand.

    Regionaal Landschap Rivierenland en lokaal bestuur Mortsel blikken vooruit

    We kijken er vanuit het Regionaal Landschap Rivierenland naar uit om samen met burgers, verenigingen en lokale besturen concrete projecten uit te werken rond natuur, landschap en open ruimte. Denk aan wandel- en fietstrajecten, speelnatuur, of de aanleg en het onderhoud van hagen, heggen, houtkanten, poelen en hoogstamboomgaarden”, besluit Ankatrien Boulanger, coördinator van Rivierenland.

    “Het lokaal bestuur Mortsel is zich bewust van de uitdaging. Meer nog dan voor andere gemeenten is het in de dichtstbevolkte stad van de regio van belang om te ontharden, en open ruimte en inheems groen te voorzien. Open ruimte is voor onze inwoners en ons bestuur van onschatbare waarde om aangenaam te leven, te wonen en te recreëren. We vinden het dan ook belangrijk om aanwezig te zijn bij de symbolische spadesteek van onze toekomstboom”, aldus Livia Moreau. “Bij deze ook een warme oproep aan onze inwoners want ook zij kunnen hierbij helpen. Bijvoorbeeld door in tuinen en voortuinen streekeigen struiken, bomen en hagen aan te planten.”


    De aanplant van de toekomstboom - Copyright: provincie Antwerpen.

    De Kelten vereerden de linde. Freya, de godin van de liefde, zou erin wonen en omringende huizen beschermen. Onder de boom vonden ook huwelijken plaats. Dat de bladeren hartvormig zijn, is wellicht geen toeval. In de middeleeuwen kwamen bestuursleden van het dorp samen onder de linde om te vergaderen en recht te spreken. Later werd hij na oorlogen ook aangeplant als herdenkings- of vrijheidsboom.

     

    Open ruimte wordt steeds schaarser

    Met de Streekverenging Zuidrand en het Strategisch project ‘Beleefbare open Ruimte in de Antwerpse Zuidrand’ bestond in Mortsel al een eerste projectwerking rond natuur, landschap en open ruimte. Zo werkte de provincie er mee aan speelnatuur, aan de natuurinrichting via Natuurpunt voor Klein-Zwitserland en aan trage wegen door wandelverbindingen te creëren tussen Fort 3 en Borsbeek, tussen de Drabstraat en Fort 4 … Met de komst van het Regionaal Landschap krijgt deze werking een flinke boost. Door de ligging tussen Antwerpen en Brussel wordt open ruimte steeds schaarser in de Zuidrand. Terwijl deze open ruimte in onze verstedelijkte, dichtbevolkte regio juist van onschatbare waarde is om er aangenaam te leven, te wonen en te recreëren.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Leefmilieu en Regionale Landschappen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GAIA

      

    Beste dierenvriend,

    Eigenlijk maken al de dieren in de pelsdierkwekerijen geen schijn van kans. Ze zijn het slachtoffer van hun eigen warme, mooie vacht.

    Na maanden in een kleine, krappe kooi worden de arme, weerloze dieren met een strop uit hun gevangenis gesleurd. De dieren janken en stribbelen tegen. Maar het mag niet baten.

    Ik wou dat ik kon vertellen dat ze op zijn minst pijnloos gedood worden. Zelfs dat is hen niet gegund. Veel pelsdieren worden anaal geëlektrocuteerd. Hun hele lijfje trilt van de pijn door die extreem zware stroomstoot.

    En waarom, hoor ik u vragen? Waarom al dat leed? Wel, voor een barbaars product genaamd bont. Een product waar bloed aan kleeft.
     

     

    U hoorde vast ook al in het nieuws hoe onder meer de nertsen slachtoffer zijn van de COVID-crisis. De ongezonde leefomstandigheden in die pelsdierkwekerijen, alle dieren dicht op elkaar geplakt, zorgt ervoor dat het coronavirus daar welig tiert. In Europa alleen al werden miljoenen nertsen gedood. Alweer maakten de dieren geen schijn van kans.

    Lieve dierenvriend, ik walg van de pelsdierfokkerijen. En ik kan me moeilijk voorstellen dat u, die zo van dieren houdt, zo’n uitbuiting van dieren goedkeurt. Maak daarom samen met GAIA een vuist tegen bont!

    Met uw steun sporen we samen modehuizen aan om bont te schrappen uit hun kledingcollecties. En denk niet dat het een onbegonnen strijd is want samen overtuigden we al onder meer Armani, Michael Kors en Prada om bont definitief uit hun collecties te bannen.

     

    Samen hebben we er al voor gezorgd dat ten laatste op 1 december 2023 alle pelsdierkwekerijen in ons land de deuren moeten sluiten. Laten we er nu ook samen voor zorgen dat bont nergens nog te koop is!








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-03-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen





    01 | 03 | 2021

    Hoe scoort je gemeente op klimaatvlak? Nieuwe klimaatrapporten per gemeente beschikbaar.
    Gemeenten, maar ook journalisten en burgers, die benieuwd zijn naar de resultaten in een gemeente of die willen weten welke sectoren de meeste vooruitgang boeken op vlak van CO2-uitstoot, kunnen een kijkje nemen op het klimaatluik van provincies.incijfers.be.

    Volgens Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor klimaat, is het verzamelen van cijfergegevens vaak een struikelblok voor gemeenten om hun klimaatbeleid en de evolutie ervan in kaart te brengen. “De meeste gemeenten ondertekenden het Burgemeestersconvenant en hebben de afgelopen jaren al heel wat maatregelen getroffen. Via provincies.incijfers.be stellen de Vlaamse provincies data over energie en klimaat ter beschikking aan gemeenten om hun energie- en klimaatbeleid op te volgen. Gemeenten kunnen hun cijfers vergelijken met andere gemeenten of aftoetsen aan de gemiddelden voor de provincie en Vlaanderen.”

     

    Op het portaal vindt men relatief eenvoudig cijfers terug over de CO2-uitstoot per sector, het energieverbruik van huishoudens, cijfers over mobiliteit en openbare verlichting en over de productie van hernieuwbare energie op het grondgebied. Nieuw is dat nu ook de uitstoot door landbouw wordt meegenomen. Sinds dit jaar vind je ook mobiliteitscijfers, de verleddingsgraad, en enkele bijkomende figuren en datareeksen.

     

    De provincie gebruikt de data zelf ook om de klimaatimpact-, risico- en kwetsbaarheidsanalyses voor de gemeentelijke klimaatactieplannen (SECAP) op te maken. Naast de drie intercommunales is de provincie immers territoriaal coördinator voor de Burgemeestersconvenant. Met de analyses zorgt de provincie voor een doorvertaling van de data en modellen op maat van elke gemeente.

    In Dessel is de hernieuwbare energieproductie vervijfvoudigd

    Een mooie case is Dessel. Er is daar een algemene daling van de uitstoot met maar liefst 16,1%. De stijging in de tertiaire sector en de kleine stijging bij particulier en commercieel vervoer worden ruimschoots gecompenseerd door een grote daling bij de huishoudens en een heel grote daling bij de industrie. De productie van hernieuwbare energie boomt. Zo is de energieproductie via zonnepanelen in Dessel bijna verdubbeld tegenover 2011. Sinds 2016 is er windenergie bijgekomen. De totale hernieuwbare energieproductie is zo vervijfvoudigd.

    Onder begeleiding van de provincie en IOK streven wij naar een klimaatvriendelijkere toekomst. Ons lokaal bestuur ondertekende het Burgemeestersconvenant en zet haar schouders onder het Kempen2030- verhaal. Ook heel wat huishoudens en bedrijven zijn verantwoordelijk voor de daling van de uitstoot”, zegt Joris Pelgrims, deskundige milieu.

     

    Dessel zelf verving de verlichting in de sporthal en de openbare verlichting met energiezuinige LED en sloeg in 2020 de handen in elkaar met Campina Energie. Deze Kempense coöperatie brengt burgers samen om te investeren in hernieuwbare energie. Door de mooie samenwerking kregen 6 gemeentelijke gebouwen zonnepanelen.  

    Geïntegreerd cijfermateriaal

     

    Alle Vlaamse provincies sloegen de handen in elkaar en brachten het cijfermateriaal samen over klimaat en energie van Fluvius en het Departement Omgeving Vlaanderen, in samenwerking met de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en het Vlaams Energieagentschap (VEA), in de online databank provincies.incijfers.be. De gemeenten gaan best regelmatig kijken naar de klimaatrapporten, want de gegevens worden geactualiseerd van zodra er nieuwe cijfers beschikbaar zijn.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor milieu, natuur en water

     

     






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STAD ANTWERPEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    01 | 03 | 21

     

    Verrassende themakeuzes bij Burgerbegroting

    De nieuwe thema’s voor de Burgerbegroting zijn bekend. De inwoners van district Antwerpen kozen vooral voor meer groen en meer bomen, maar ook voor cultuur op straten en pleinen, en buurtconcerten

     

    De afgelopen maand lieten bijna 1.500 inwoners van district Antwerpen weten aan welke thema’s zij het meeste belang hechten. Inwoners stemden online via www.burgerbegroting.be. Alle deelnemers kozen hun 5 favorieten uit een lijst met67 thema’s.Op die manier beslisten ze samen welke thema’s het belangrijkste zijn voor het district.

     

    Alle online stemmen zijn nu opgeteld. Dit zijn de 12 thema’s waar het geld van de Burgerbegroting in 2022 naartoe zal gaan:

     

    • groen in straten en op pleinen
    • verkeersremmende maatregelen
    • meer bomen
    • fietsvriendelijke straten
    • tuinstraten en experimenteel groen
    • ontharden
    • ontmoeting in de buurt
    • klimaat- en milieuprojecten
    • buurtconcerten en -feesten
    • aantrekkelijkere pleinen
    • kindvriendelijke straten
    • cultuur op straten en pleinen

     

    “Dit jaar maakten onze bewoners vernieuwende keuzes. Zo zijn er vier thema’s die voor het eerst werden gekozen: verkeersremmende maatregelen, cultuur op straten en pleinen, kindvriendelijke straten, en tuinstraten en experimenteel groen. Ik kijk uit naar hoe onze bewoners dit verder willen invullen.”, zegt Femke Meeusen, districtsschepen bevoegd voor participatie & Burgerbegroting.

    Wat nu? Geld verdelen

    Vanaf maandag 1 maart kunnen inwoners van district Antwerpen online 1,4 miljoen euro verdelen over de 12 gekozen thema’s. Stemmen kan vlot en makkelijk via www.burgerbegroting.be. Online stemmen kan nog tot en met woensdag 31 maart.

     

    Nadat de budgetten zijn verdeeld over de thema’s kan iedereen tussen 1 april en 17 mei ideeën indienen binnen de gekozen thema’s en het toegewezen budget. In september kiezen inwoners welke projecten er concreet in uitvoering gaan in 2022.

     

    Op deze manier bepalen inwoners van het district volledig zelf wat er gebeurt met 10 procent van de begroting, dat is maar liefst 1,4 miljoen euro. Eerst door de thema’s te kiezen, dan door het geld te verdelen over deze thema’s, vervolgens door projecten in te dienen binnen de vooropgestelde budgetten en ten slotte door projecten te kiezen. Alle informatie staat op www.burgerbegroting.be.

     

     

      

    Verantwoordelijke districtsschepen: Femke Meeusen, districtsschepen voor participatie & Burgerbegroting

    .

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerps bisschop Johan Bonny
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Antwerps bisschop Johan Bonny benoemt Nathalie Milio tot woordvoerder

    Antwerpen, 1 maart 2021

    Nathalie Milio is vanaf 1 maart 2021 de nieuwe woordvoerder van Monseigneur Johan Bonny. In die functie volgt ze huidig interim-woordvoerder en vicaris-generaal Bruno Aerts én zijn voorganger Olivier Lins op.
    De taak van diocesaan persverantwoordelijke zal ze combineren met die van manager interne en externe communicatie van het bisdom Antwerpen.

    Nathalie Milio werd geboren in Antwerpen op 20 maart 1982. Na haar studies Romaanse Taal- en Letterkunde, Communicatiewetenschappen en Journalistiek aan de UA en Lessius Hogeschool (het huidige Thomas More) werkte ze 11,5 jaar als kabinetsadviseur voor Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx. In die functie verwierf ze heel wat relevante ervaring en kan ze terugblikken op tal van mooie realisaties en communicatieprojecten.

    Van de vele kandidaten die reageerden op de vacature die in oktober werd uitgeschreven, kwam zij als beste uit de selectie naar voren. Monseigneur Johan Bonny is bijzonder verheugd dat Nathalie Milio voortaan zijn diocesaan team komt versterken. “Met Nathalie halen we een toegewijde collega aan boord die met veel enthousiasme haar schouders wil zetten onder de verdere uitbouw van de kerkgemeenschap in ons bisdom. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat zij de geschikte persoon is om als communicatieverantwoordelijke het bisdom Antwerpen voortaan nog beter op de kaart te zetten. Tegelijk dank ik vicaris-generaal Bruno Aerts meest hartelijk voor de uitstekende wijze waarop hij het woordvoerderschap a.i. na het vertrek van Olivier Lins sinds januari 2020 opnam.”

    Nathalie Milio is op haar beurt erg opgetogen over haar nieuwe opdracht die ze met veel gedrevenheid aanvat: “Met veel plezier en in alle bescheidenheid engageer ik me voor deze toch wel bijzondere functie in de schaduw van de mooiste gotische kathedraal van de Lage Landen. De uitdagingen zijn niet gering: net deze pandemie maakt nog maar eens duidelijk hoe christelijke waarden en zingeving troost kunnen bieden in deze moeilijke, erg beproevende tijden waarin we nog meer dan anders samen op weg moeten durven gaan, hoopvol verbonden blijven en zo handen en voeten geven aan ons geloof. Met een goede, heldere communicatie hoop ik daaraan niet alleen mijn bescheiden steen toe bij te dragen, maar ook de stem van de Kerk luider te laten weerklinken in het maatschappelijk debat.”


    Contactgegevens:


    Nathalie Milio
    Woordvoerder Mgr. Johan Bonny
    Manager interne en externe communicatie bisdom Antwerpen


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

     

     

    22 | 02 | 21

     

    Digitaal platform 2600redenen.be bundelt lokale ondernemersuit Berchem

     

    De Berchemse handelaarsverenigingen lanceren een online platform waarop lokale, Berchemse ondernemers zichzelf in de kijker zetten. Op de website 2600redenen.be krijg je in enkele klikken een handig overzicht van de handelaars die je in Berchem vindt. Naast iedereen die in Berchem wilt komen shoppen, doen de initiatiefnemers ook een warme oproep naar Berchemse ondernemers om zich ook te registreren en aan te sluiten bij één van de handelaarsverenigingen, die met de financiële steun van het district dit initiatief namen.

     

    Digitaal, maar lokaal

    “Veel winkels waren al langer bezig met online verkoop. De coronacrisis heeft die digitale plannen van lokale ondernemers een boost gegeven,” vertelt cafébaas Jelle Henneman die meewerkt aan het platform. “Via een webshop bereik je een groter publiek, maar het is niet altijd een garantie dat je er veel klanten uithaalt. Daarom hebben enkele Berchemse ondernemers samen met het district het initiatief genomen om onze krachten te bundelen. Dat deden we al via de handelaarsverenigingen ‘Groenenhoek Wonderneemt - Diksmuidelaan en Gitschotellei’, ‘Fruithoflaan - Strijdhoflaan’ en ‘Hart voor Berchem’ en nu dus ook digitaal met deze portaalsite.”

     

    Aandacht voor lokaal shoppen

    “Het was steeds mijn betrachting om alle handelaars uit Berchem met elkaar te verenigen,” vertelt Janick Doré, districtsschepen voor middenstand. “Met dit platform zetten we alvast een grote stap voorwaarts. We plaatsen onze lokale winkels extra in de kijker op een moment dat door corona meer verbondenheid leeft én de aandacht voor het belang van lokaal winkelen groeit.”

     

    Berchem ‘branden’

    “Met 2600redenen.be willen we Berchem nog bekender maken als een leuke plek om te shoppen”, gaat Jelle verder. “Iedereen kent de Kloosterstraat en weet ongeveer wat je daar kan vinden. Als lokale ondernemers doen wij ook aan ‘branding’ door duidelijk te maken wie je waar in Berchem vindt. We hopen dat er nog ondernemers zich registreren én aansluiten bij een handelaarsvereniging. In een buurt waar lokale handelaars zich actief verenigen, is het sowieso goed om te vertoeven. Berchem is een divers district. Dat merk je niet alleen aan de vele nationaliteiten die hier samenleven, maar ook aan de verspreiding van de handelaars. Je hebt de buurt rond de Driekoningen- en Statiestraat, maar ook de volkse wijk Groenenhoek. In en rond de Fruithoflaan vind je dan weer heel andere zaken die een ander publiek aantrekken. Zelfs voor iemand die al lang in Berchem woont, is het niet altijd duidelijk of bekend welke winkels in hun buurt zitten. Ook daarvoor hebben we deze website opgestart.”

      


    Verantwoordelijke districtsschepen: Janick Doré, districtsschepen voor middenstand 

     

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen



    Provincie Antwerpen

    23 | 02 | 2021

    Studenten krijgen unieke blik achter de schermen van havenbedrijven tijdens virtueel bezoek
    Digitaal alternatief in coronatijd

    Ook in deze coronatijd kunnen studenten en werkzoekenden een bezoek op maat brengen aan de haven van Antwerpen dankzij een nieuwe virtuele tour van het Havencentrum. Dit digitale alternatief reikt hen zowel een theoretisch kader aan als een unieke inkijk in relevante havenbedrijven in de industriële, maritieme en logistieke sector.

    De virtuele haventour duurt 2 uur en start met een grondige inleiding over de haven, haar geschiedenis, werking, sectoren en activiteiten, de impact op de tewerkstelling en het thema duurzaamheid. Daarna begeven de gebruikers zich virtueel op het terrein; ze bezoeken bedrijven aan de hand van uniek beeldmateriaal.

    Met deze digitale excursie wil het Havencentrum studenten uit het hoger onderwijs en werkzoekenden de haven van Antwerpen laten ontdekken, ook nu fysieke uitstappen niet mogelijk zijn. Havencentrumvoorzitter Ludwig Caluwé: “Iedereen moet creatief zijn in coronatijden, ook het Havencentrum. Vanuit het hoger onderwijs en aanbieders van opleidingen voor werkzoekenden kregen we de vraag om een digitaal alternatief voor onze gepersonaliseerde havenexcursies met bedrijfsbezoeken. Daarop hebben we de handen in elkaar geslagen met een aantal partnerbedrijven waarmee we al lang samenwerken. Na enkele succesvolle pilootsessies en lovende reacties van docenten, studenten en partners kunnen we vandaag dit nieuwe initiatief aan iedereen aanbieden.”

    Jongere beantwoordt een poll tijdens de virtuele haventour (© Havencentrum)

    Interactieve ervaring op maat
    Om de excursie zo veel mogelijk af te stemmen op het profiel en de opleiding van de deelnemers kan de docent mee de inhoud bepalen en zet de gids die de virtuele tour begeleidt sterk in op interactie. “In samenspraak bepalen we de klemtonen van de theoretische inleiding en de bedrijven die de groep wenst te bespreken,” vertelt projectverantwoordelijke Bert Pichal. “Zo kunnen we het perfect hebben over de logistieke kant van een industrieel bedrijf voor studenten logistiek, maar evengoed over de technische kant van een logistiek bedrijf voor technici. Ook industrie, voedingstoffen of duurzaamheid kunnen de kapstok zijn voor een virtuele sessie. Daarbij blijft de waardevolle dialoog tussen gids en deelnemer behouden. We doen dat met interactieve polls en open vragen en blijven ook na de sessie paraat om vragen te beantwoorden.”

    De haven zoals je haar nog nooit hebt gezien
    Het indrukwekkende video- en fotomateriaal dat bedrijven ter beschikking stellen, maakt van de virtuele excursie een ervaring die niet onderdoet voor de klassieke rondrit. Sterker nog, de studenten komen nu zelfs op plaatsen die je tijdens een fysiek bezoek nooit te zien zou krijgen. Zo zie je bijvoorbeeld hoe een container door de grote kraan wordt opgetild en in het ruim van een containerschip wordt geplaatst op de terminal van DP World. Via dronebeelden kan je deze operatie volgen vanuit een uniek vogelperspectief.

    Coronaveilig en efficiënt alternatief
    Een digitaal bezoek heeft niet alleen als voordeel dat studenten coronaveilig van een levensechte havenbeleving kunnen genieten met theoretische én veldkennis, maar ook dat heel wat verplaatsingstijd en -kosten worden vermeden en dat meerdere studenten tegelijk kunnen deelnemen. Het is dus een duurzaam en efficiënt alternatief om tijd en middelen te besparen.

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    Elke werkdag tussen 9.30 en 16 uur (uiterste starttijdstip), met maximaal 298 deelnemers
    Te reserveren via de website van het Havencentrum

    Meer info:
    Surf naar http://bit.ly/virtuele-haventour voor meer informatie.
    Foto in hoge resolutie: https://we.tl/t-emJG8WyRkG.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Ludwig Caluwé, CD&V, gedeputeerde bevoegd voor Economie, Logistiek en Innovatie, voorzitter van het Havencentrum






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     

    24 | 02 | 2021

     

    Borgerhoutse videoboodschap bedankt jongeren voor hun inzet

     

     

    De coronacrisis treft iedereen. Borgerhoutse inwoners en jeugdwerkers merken dat dit ook voor jongeren het geval is. Voor de eindejaarsperiode was het af en toe onrustig op enkele plekken in Antwerpen en zo ook in Borgerhout. Na een video waarin jongeren elkaar aanspoorden om vol te houden en overlast in de buurt te vermijden, keerde de rust weer terug. Inwoners en jeugdwerkers van Borgerhout willen de jongeren daarom bedanken voor hun inzet met een nieuwe video.

     

    Merci!

    ‘Merci!’ en ‘chapeau!’. Dat is de essentie van de boodschap die enkele Borgerhoutse inwoners en jeugdwerkers verkondigen via een video op de socialmediakanalen van het district. Het is niet vanzelfsprekend om studies, een studentenjob, vrijwilligerswerk en bijvoorbeeld zorgen voor broers of zussen te combineren. Laat staan tijdens een pandemie. Het Borgerhouts jeugdwerk wil jongeren erkenning geven. De boodschap is een steun aan jongeren die volhouden in een periode die eigenlijk de tijd van hun leven zou moeten zijn. Vol nieuwe ervaringen en ontdekkingen. De Borgerhoutse jeugddienst, Samen op Straat, De Pleinpatrons, JES jeugdwerk en KRAS Borgerhout zeggen nu samen: merci!

     

    Districtsschepen voor jeugd Omar Al Jattari voegt toe: “Met onze video willen wij samen met de borgerhoutenaars onze jongeren bedanken voor hun inzet en engagement in de strijd tegen deze pandemie die een grote impact heeft gehad op hun welzijn en welbevinden. Ondanks alle beperkingen: afstandsonderwijs, beperkte bubbels,... mogen we trots zijn op de bijdrage en de hoop op perspectief die ook zij hebben geleverd. Het is mede dankzij de jongeren dat wij mogen uitkijken naar meer vrijheid en de nodige versoepelingen waar we allemaal naar verlangen. Laat ons samen deze video verspreiden en zo onze jongeren bedanken en hen een hart onder de riem steken”. 

     

    Schepen voor onderwijs en jeugd, Jinnih Beels, vult aan: “Onze Antwerpse jongeren hebben deze voorbije maanden eens te meer bewezen dat ze teamplayers zijn. Ondanks zware tijden doen ze hun uiterste best om het coronavirus mee te bestrijden. Niet alleen om zichzelf, maar vooral ook om anderen te beschermen. Als het gaat over de stem en bijdrage van jongeren, kan dat engagement echt wel tellen. Hoewel we stilaan kunnen uitkijken naar betere tijden, zijn we nog niet aan de finish. En zoals steeds wegen ook nu de laatste loodjes het zwaarst, in het bijzonder voor jongeren. Een portie positiviteit en dankbaarheid is voor hen dus meer dan welkom én verdiend. Ook onze jeugd(welzijns)werkers blijven elke dag paraat staan om hen te motiveren en te ondersteunen."

     

     

    Vervolgvideo

    In augustus 2020 postte het district Borgerhout een eerste video gericht aan jongeren. In deze video namen jongeren samen met jeugdwerkers het woord. Ze riepen elkaar op om de buurt overlastvrij te houden en de coronaregels te respecteren. In november 2020 riepen jongeren en jeugdwerkers via video burgers op om mét de jongeren te praten en niet enkel óver de jongeren. De video werd intussen bijna 11.000 keer bekeken. Met deze nieuwe boodschap willen de inwoners en jeugdwerkers van Borgerhout dan ook een vervolg geven aan de eerdere videoboodschappen. De nieuwe videoboodschap is te bekijken op www.facebook.com/district.borgerhout en de Instagrampagina van het district www.instagram.com/district_borgerhout.

     

     

     

    n: districtsschepen voor jeugd, Omar Al Jattari, 0478 77 96 75, omar.aljattari@antwerpen.be en stedelijke schepen voor jeugd, Jinnih Beels, jinnih.beels@antwerpen.be

     

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    23 | 02 | 21

     

    Geitestoet verhuist extra jaar naar 25 september 2022

     

    De achtste editie van de Geitestoet schuift met een jaar op en wordt uitgesteld naar zondag 25 september 2022. De oorzaak is de coronapandemie, die de voorbereiding en het evenement blijft hypothekeren.

     

    De Geitestoet is een van de grootste historisch-folkloristische stoeten van Vlaanderen. Meer dan duizend figuranten vertellen de ontstaansgeschiedenis van het geitendorp Wilrijk via tal van taferelen en praalwagens. Sluitstuk is steeds de reus Lange Wapper. De vorige edities van de Geitestoet lokten steevast tienduizenden bezoekers naar Wilrijk.

     

    Oorspronkelijk zou de achtste editie van de Geitestoet plaatsvinden op 20 september 2020. Maar al snel na het uitbreken van de coronapandemie beslisten de organiserende vzw Geitestoet en het Wilrijkse districtscollege om het evenement met een jaar op te schuiven. Er werd gemikt op zondag 19 september 2021.

     

    Nieuwe afspraak op 25 september 2022 

    Na rijp beraad besliste de vzw Geitestoet om de organisatie van de Geitestoet met een extra jaar op te schuiven naar zondag 25 september 2022. Door corona blijkt het praktisch onmogelijk voor de talrijke vrijwilligers om te vergaderen, te repeteren en andere voorbereidingen te treffen voor het evenement. Het Wilrijkse districtscollege schaart zich achter deze beslissing en ook de stad Antwerpen engageert zich om ook volgend jaar de Geitestoet mee te ondersteunen.

    “Een Geitestoet organiseer je niet zomaar. Het is een evenement dat draait op de inzet van heel wat vrijwilligers. Die kunnen tot nu nog steeds niet bijeenkomen door corona om te vergaderen of praalwagens te bouwen”, vertelt Raymond Van de Weyer, voorzitter van de vzw Geitestoet. “Daarnaast werken we nauw samen met scholen, maar ook daar steekt het virus een stokje voor. Ten slotte kan niemand op dit moment zeggen wat de omstandigheden zullen zijn in september, wanneer de stoet uitgaat. Dit alles heeft ons doen beslissen om de Geitestoet met een jaar op te schuiven.”

     

    “Als districtscollege kunnen we het volste begrip opbrengen voor deze beslissing”, zegt Werner Theuns, Wilrijks districtsschepen bevoegd voor de Geitestoet. “We waarderen de tomeloze inzet van deze vrijwilligers en zijn ervan overtuigd dat zij alles in het werk zullen stellen om - in uitgesteld relais - een onvergetelijke stoet af te leveren”, aldus Theuns.

     

    “Beter een volwaardige Geitestoet in 2022 dan een halfbakken, door corona aangetaste editie in 2021”, stelt districtsburgemeester Kristof Bossuyt. “Onze hoop en focus gaat nu naar eenieders gezondheid en het terugdringen van dit virus, waarbij iedereen met gezond verstand de coronamaatregelen moet blijven volgen. Laat het vooruitzicht op een onvergetelijke Geitestoet daarbij een extra stimulans vormen voor alle Wilrijkenaren.”

     

     

    Verantwoordelijke: Werner Theuns, districtsschepen voor Geitestoet,– Kristof Bossuyt, districtsburgemeester en bevoegd voor o.a. communicatie,

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.provincie antwerpen

    24 februari 2021

     

    Ambitiefase van het oostelijke traject van het Haventracé van start

    Op 23 februari zat voorzitter gouverneur Cathy Berx een eerste keer samen met de leden van de overkoepelende werkbank Haventracé over het complex project ‘Oostelijke Verbinding’. Dit was meteen de start van de ambitiefase waarin een verdere verkenning van doelstellingen en ambities centraal staan. Het complex project heeft als algemene doelstelling om het oostelijke traject van het Haventracé te realiseren.

    Samen vooruit   

    Doorgaand verkeer en havengerelateerd verkeer zo veel mogelijk via een noordelijk alternatief rond de stad leiden met oog voor de leefbaarheid, ruimtelijke kwaliteit en bereikbaarheid van de omgeving. Dat is het opzet van het Haventracé. Hieraan werken alle betrokken maatschappelijke actoren samen in de werkbanken.

     

    Het Haventracé maakt deel uit van het Antwerpse Toekomstverbond, samen met de Oosterweelverbinding, de overkapping van de R1 en het nastreven van een modal split van 50% duurzame verplaatsingen. Dit verbond werd in 2017 gesloten tussen de Vlaamse overheid, de stad Antwerpen, het Havenbedrijf Antwerpen en de burgerbewegingen stRaten-generaal, Ademloos en Ringland. Samen willen de partners een bereikbare en leefbare Antwerpse regio realiseren.

     

    Prioritair realiseren we de optimalisatie van de E34-West en een tweede Tijsmanstunnel. Hiervoor is het programma al grotendeels uitgewerkt. Voor het oostelijke traject van het Haventracé is verder onderzoek en afstemming met andere projecten nodig. Voor alle deelprojecten zetten we de brede en gewaardeerde samenwerking met alle betrokken maatschappelijke actoren verder in de werkbanksessies.

     

    Op voorstel van minister Lydia Peeters en minister Zuhal Demir nam de Vlaamse regering op vrijdag 11 december 2020 de startbeslissing voor het complex project ‘Oostelijke Verbinding’. Dit opent het proces om op een geïntegreerde manier te komen tot het voorkeursbesluit over het oostelijke traject van het Haventracé.

     

     

    Complex project ‘Oostelijke Verbinding’

    Het complex project heeft als algemene doelstelling het oostelijke traject van het Haventracé te realiseren. De startbeslissing verankert de verschillende doelstellingen rond infrastructuur, leefbaarheid, omgevingskwaliteit, klimaatrobuustheid en maximale co-creatie.

    Het onderzoek zal alle opties nagaan om deze weginfrastructuur te integreren met de infrastructuur voor duurzame modi, waaronder spoor- en tramlijnen, leidingstraten en fietsnetwerken. Het complex project ‘Oostelijke Verbinding’ beoogt daarnaast een pakket aan maatregelen en ingrepen die de omgevingskwaliteit in de brede regio moet verbeteren.

     

    Start van het participatief overleg

    Tijdens de Haventracé-werkbank van dinsdag 23 februari 2021, onder leiding van voorzitter Cathy Berx,  is het participatief overleg voor het complex project ‘Oostelijke Verbinding’ van start gegaan. De brede kijk van dit project, vraagt een verdere verkenning van doelstellingen en ambities. In de eerste helft van 2021 worden wensen, randvoorwaarden en mogelijkheden ten aanzien van de brede doelstellingen verder uitgediept en besproken in gebiedsgerichte workshops met de werkbankleden en lokale besturen.

    Meer info: https://www.departement-mow.vlaanderen.be/nl/news/verdere-stappen-voor-het-haventrac%C3%A9

     

     






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    24 | 02 | 2021

     

    Borgerhoutse videoboodschap bedankt jongeren voor hun inzet

     

     

    De coronacrisis treft iedereen. Borgerhoutse inwoners en jeugdwerkers merken dat dit ook voor jongeren het geval is. Voor de eindejaarsperiode was het af en toe onrustig op enkele plekken in Antwerpen en zo ook in Borgerhout. Na een video waarin jongeren elkaar aanspoorden om vol te houden en overlast in de buurt te vermijden, keerde de rust weer terug. Inwoners en jeugdwerkers van Borgerhout willen de jongeren daarom bedanken voor hun inzet met een nieuwe video.

     

    Merci!

    ‘Merci!’ en ‘chapeau!’. Dat is de essentie van de boodschap die enkele Borgerhoutse inwoners en jeugdwerkers verkondigen via een video op de socialmediakanalen van het district. Het is niet vanzelfsprekend om studies, een studentenjob, vrijwilligerswerk en bijvoorbeeld zorgen voor broers of zussen te combineren. Laat staan tijdens een pandemie. Het Borgerhouts jeugdwerk wil jongeren erkenning geven. De boodschap is een steun aan jongeren die volhouden in een periode die eigenlijk de tijd van hun leven zou moeten zijn. Vol nieuwe ervaringen en ontdekkingen. De Borgerhoutse jeugddienst, Samen op Straat, De Pleinpatrons, JES jeugdwerk en KRAS Borgerhout zeggen nu samen: merci!

     

    Districtsschepen voor jeugd Omar Al Jattari voegt toe: “Met onze video willen wij samen met de borgerhoutenaars onze jongeren bedanken voor hun inzet en engagement in de strijd tegen deze pandemie die een grote impact heeft gehad op hun welzijn en welbevinden. Ondanks alle beperkingen: afstandsonderwijs, beperkte bubbels,... mogen we trots zijn op de bijdrage en de hoop op perspectief die ook zij hebben geleverd. Het is mede dankzij de jongeren dat wij mogen uitkijken naar meer vrijheid en de nodige versoepelingen waar we allemaal naar verlangen. Laat ons samen deze video verspreiden en zo onze jongeren bedanken en hen een hart onder de riem steken”. 

     

    Schepen voor onderwijs en jeugd, Jinnih Beels, vult aan: “Onze Antwerpse jongeren hebben deze voorbije maanden eens te meer bewezen dat ze teamplayers zijn. Ondanks zware tijden doen ze hun uiterste best om het coronavirus mee te bestrijden. Niet alleen om zichzelf, maar vooral ook om anderen te beschermen. Als het gaat over de stem en bijdrage van jongeren, kan dat engagement echt wel tellen. Hoewel we stilaan kunnen uitkijken naar betere tijden, zijn we nog niet aan de finish. En zoals steeds wegen ook nu de laatste loodjes het zwaarst, in het bijzonder voor jongeren. Een portie positiviteit en dankbaarheid is voor hen dus meer dan welkom én verdiend. Ook onze jeugd(welzijns)werkers blijven elke dag paraat staan om hen te motiveren en te ondersteunen."

     

     

    Vervolgvideo

    In augustus 2020 postte het district Borgerhout een eerste video gericht aan jongeren. In deze video namen jongeren samen met jeugdwerkers het woord. Ze riepen elkaar op om de buurt overlastvrij te houden en de coronaregels te respecteren. In november 2020 riepen jongeren en jeugdwerkers via video burgers op om mét de jongeren te praten en niet enkel óver de jongeren. De video werd intussen bijna 11.000 keer bekeken. Met deze nieuwe boodschap willen de inwoners en jeugdwerkers van Borgerhout dan ook een vervolg geven aan de eerdere videoboodschappen. De nieuwe videoboodschap is te bekijken op www.facebook.com/district.borgerhout en de Instagrampagina van het district www.instagram.com/district_borgerhout.

     

     

     

    Verantwoordelijke schepenen: districtsschepen voor jeugd, Omar Al Jattari

     



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Provincie Antwerpen


    Provincie Antwerpen

    22 | 02 | 2021

    Bouwsector datet met creatieve ondernemers in uniek innovatietraject

     

    Kamp C (het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw) en ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. (een verbindingsplatform voor de creatieve economie in provincie Antwerpen) starten samen een nieuw innovatietraject waarin de bouwsector wordt uitgenodigd om met creatieve ondernemers aan de slag te gaan. In maart gaat het traject van start met een matchmaking die deelnemers uit beide sectoren op maat aan elkaar koppelt om een optimaal resultaat te krijgen. Kandidaten hiervoor kunnen zich nog aanmelden.

     

    Persvoorstelling bij Ooms Woonrealisaties in Rijkevorsel / VLNR Luc Broos (POM Antwerpen), Sofie Torfs (Kamp C), Kathleen Helsen (gedeputeerde) en Ben Ooms (Ooms Woonrealisaties) © provincie Antwerpen

     

    “Build. Create. Innovate.” heet het nieuwe traject, dat de creativiteit en innovatiedrang bij bouwbedrijven wil stimuleren. Nieuwe technologieën, materialen en behoeften in de bouwsector roepen immers om innovatie. Spontaan komt die traag op gang omdat nog te weinig ondernemers weten hoe ze deze uitdaging aanpakken.

    Door een brug te slaan naar de Antwerpse creatieve sector en een cross-sectoraal ecosysteem te bouwen, wordt vernieuwing gestimuleerd. Bedrijven die deelnemen aan het innovatietraject krijgen de kans om hun innovatiepotentieel, nieuwe ondernemerschapsvormen en businessmodellen te ontdekken en in de praktijk te brengen. Thema’s als efficiëntie, optimalisatie, duurzaamheid, circulariteit, nieuwe materialen en uniek vakmanschap staan centraal.

     

    Ondernemingen uit de zeer diverse bouwsector die nood hebben aan zo’n transformatie en de mogelijkheden van intrapreneurship en nieuwe vormen van ondernemerschap nog niet onderzocht hebben zijn zeer welkom om deel te nemen. Zowel startende ondernemers als groeiers en gevestigde waarden kunnen deelnemen. De focus ligt op de Antwerpse Kempen, maar bij uitbreiding de hele provincie en Vlaanderen.

     

    Creatieve experts zorgen voor een nieuwe kijk

    De creatieve expertise in het traject kan bouwondernemingen een positieve boost geven. Ze leren zich te onderscheiden van hun concurrenten en competitiever te worden in een globaliserende context. Ook voor ondernemers uit de creatieve sector is het traject zeer verrijkend; ze ontdekken een nieuwe markt met specifieke behoeftes.

     

    “Met dit traject ondersteunen we ondernemingen uit beide sectoren om nieuwe opportuniteiten te grijpen. Want net in tijden van crisis is het belangrijk om te investeren in vernieuwing en volop in te zetten op een stabiele bedrijfstoekomst. De creatieve sector heeft zich in het verleden al bewezen als een hefboom voor innovatie in andere sectoren. Op dat succes bouwen we nu verder,” stelt gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Antwerpen, Ludwig Caluwé.


    Gedeputeerde Kathleen Helsen, voorzitter van Kamp C, vervolgt: “Door kennis, expertise en talent te bundelen creëren we een win-win voor iedereen. Net als op een datingplatform zullen we de meest geschikte kandidaten aan elkaar voorstellen. Welke bouwfirma matcht het best met welk innovatiebureau, welke architect komt met welke digitale media expert tot een virtuele betovering, welk interieurbedrijf maakt een verbluffende nieuwe showroom door met een strategische designer in zee te gaan, … ? Ik ben nu al benieuwd naar de resultaten.”

     

    Eerste trajecten gaan volgende maand van start

    Kamp C en ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. nodigen ondernemers uit de bouwsector uit om deel te nemen aan dit innovatietraject. De eerste sessies starten in maart en zullen afgerond zijn in juni 2021. De deelnemers krijgen een traject op maat en worden individueel begeleid. Procesfacilitator is de Antwerp Management School.

     

    In het voorjaar van 2022 start een nieuwe reeks. Inschrijven voor één van deze twee trajecten kan door te mailen naar sarah.verbeeck@kampc.be.

     

    Build. Create. Innovate. krijgt financiële ondersteuning van de provincie Antwerpen en de Vlaamse en de Europese overheid. Daardoor kost het traject slechts 2.400 euro. Dat is een rechtstreeks vergoeding voor de creatieve ondernemer waarmee de bouwfirma samenwerkt.

     

    De firma Ooms Woonrealisaties uit Rijkevorsel nam eerder deel aan een soortgelijk traject en is alvast vol lof. “Het co-creatietraject van ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. bracht ons in 2018 in contact met Absintt Innovation Agency, een creatief bureau uit Antwerpen. We wilden benadrukkendat Ooms niet enkel nieuwbouwprojecten realiseert, maar ook renovaties en interieurmaatwerk en dat we de klant in het hele proces ontzorgen. Met Absintt vertaalden we dit naar de naam Ooms Woonrealisaties en een nieuwe merkidentiteit. Het was een verhelderende samenwerking doordat we heel open minded konden brainstormen en elkaar vanuit onze eigen expertises versterken,” getuigt gedelegeerd bestuurder Ben Ooms.  

     

    Meer info

    Meer info:

    Inschrijven voor het innovatietraject via sarah.verbeeck@kampc.be

    Project: https://www.kampc.be/innovatie/projecten/build-create-innovate

     

    Project Build. Create. Innovate. krijgt een ondersteuning van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) ten bedrage van 107.489 euro. Daarnaast ontvangt Kamp C van de provincie Antwerpen hiervoor 23.535 euro cofinanciering. Het project loopt van 1 oktober 2020 tot en met 30 september 2022.

    Beleidsverantwoordelijken:
    Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie en Innovatie, voorzitter van POM Antwerpen

    Kathleen Helsen, CD&V, gedeputeerde voor Wonen en Europese Samenwerking, voorzitter van Kamp C

     

     





    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    22 | 02 | 21

     

    Digitaal platform 2600redenen.be bundelt lokale ondernemers uit Berchem

     

    De Berchemse handelaarsverenigingen lanceren een online platform waarop lokale, Berchemse ondernemers zichzelf in de kijker zetten. Op de website 2600redenen.be krijg je in enkele klikken een handig overzicht van de handelaars die je in Berchem vindt. Naast iedereen die in Berchem wilt komen shoppen, doen de initiatiefnemers ook een warme oproep naar Berchemse ondernemers om zich ook te registreren en aan te sluiten bij één van de handelaarsverenigingen, die met de financiële steun van het district dit initiatief namen.

     

    Digitaal, maar lokaal

    “Veel winkels waren al langer bezig met online verkoop. De coronacrisis heeft die digitale plannen van lokale ondernemers een boost gegeven,” vertelt cafébaas Jelle Henneman die meewerkt aan het platform. “Via een webshop bereik je een groter publiek, maar het is niet altijd een garantie dat je er veel klanten uithaalt. Daarom hebben enkele Berchemse ondernemers samen met het district het initiatief genomen om onze krachten te bundelen. Dat deden we al via de handelaarsverenigingen ‘Groenenhoek Wonderneemt - Diksmuidelaan en Gitschotellei’, ‘Fruithoflaan - Strijdhoflaan’ en ‘Hart voor Berchem’ en nu dus ook digitaal met deze portaalsite.”

     

    Aandacht voor lokaal shoppen

    “Het was steeds mijn betrachting om alle handelaars uit Berchem met elkaar te verenigen,” vertelt Janick Doré, districtsschepen voor middenstand. “Met dit platform zetten we alvast een grote stap voorwaarts. We plaatsen onze lokale winkels extra in de kijker op een moment dat door corona meer verbondenheid leeft én de aandacht voor het belang van lokaal winkelen groeit.”

     

    Berchem ‘branden’

    “Met 2600redenen.be willen we Berchem nog bekender maken als een leuke plek om te shoppen”, gaat Jelle verder. “Iedereen kent de Kloosterstraat en weet ongeveer wat je daar kan vinden. Als lokale ondernemers doen wij ook aan ‘branding’ door duidelijk te maken wie je waar in Berchem vindt. We hopen dat er nog ondernemers zich registreren én aansluiten bij een handelaarsvereniging. In een buurt waar lokale handelaars zich actief verenigen, is het sowieso goed om te vertoeven. Berchem is een divers district. Dat merk je niet alleen aan de vele nationaliteiten die hier samenleven, maar ook aan de verspreiding van de handelaars. Je hebt de buurt rond de Driekoningen- en Statiestraat, maar ook de volkse wijk Groenenhoek. In en rond de Fruithoflaan vind je dan weer heel andere zaken die een ander publiek aantrekken. Zelfs voor iemand die al lang in Berchem woont, is het niet altijd duidelijk of bekend welke winkels in hun buurt zitten. Ook daarvoor hebben we deze website opgestart.”

      

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GAIA

     

    Beste dierenvriend,

    Ik kan u heel eerlijk vanuit mijn hart zeggen: ik ben ontgoocheld. Al meer dan 25 jaar lang klagen wij met GAIA de wreedheid aan die verbonden is aan de productie van foie gras. Het is een lange strijd maar het is onze plicht om te spreken voor hen die niet kunnen spreken, in dit geval de arme eenden en ganzen.

    Donderdag in Thuis, de populaire serie op Een: een personage degusteert wijn… en verkondigt doodleuk dat bij dat type wijn ganzenlever goed past. Menen zij dat nu echt? Gaat het populairste Vlaamse tv-programma, met dagelijks meer dan 1 miljoen kijkers, echt promotie maken voor foie gras? Voor hen overdrijven wij maar ik kan u garanderen, beste dierenvriend: 1 miljoen kijkers kregen eergisteren de boodschap dat foie gras eten prima is. Dank u wel, Thuis. Dank u wel, Een. Dank u in naam van alle dieren die u hiermee onrechtstreeks doet lijden!

    Wilt u de dieren helpen? Verstuur dan een e-mail naarklachtenprocedure@vrt.be  en uit beleefd uw ongenoegen. Dat kan bijvoorbeeld zijn: “Geachte, tot mijn grote verbazing zag ik dat jullie via het programma Thuis promotie maken voor foie gras. Ik vind dat anno 2021 en wetende welk dierenleed verbonden is aan dwangvoederen voor de productie van foie gras echt niet kunnen. Ik reken er dan ook op dat jullie nooit nog promotie zullen maken voor dit barbaarse product. Met vriendelijke groeten, x”

    Beste dierenvriend, zo een zinnetje in een serie kan iets klein lijken maar onderschat de gevolgen niet. We mogen nooit aanvaarden dat er licht gedaan wordt over dierenleed. Nu niet, morgen niet, nooit.

    In naam van de dieren: dank u!

    Met diervriendelijke groeten,
    Michel Vandenbosch
    Voorzitter van GAIA

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!