NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • CurieuzeNeuzen
 • FIETSERS OPGELET
 • SANT EGIDIO NIEUWS
 • HOBOKEN NIEUWS
 • PROVINCIE ANTWERPEN
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Regionaal Nieuws
  van Antwerpen
  21-03-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LEO EN GEORGES

        KONTACT                

   

  LEO SPAEY                                                

   

  REPORTER                                                           

  KLEINE DOORNSTRAAT 45                                               

  WILRIJK                                                                                

  TEL/0485 41 26 75                                                            

  regionaleredactie@antwerpen.be                   

  leo.spaey@antwerpen.be                                  

                   

  GEORGES PEETERS

  INTERNATIONALE PERSFOTOGRAAF

  georges.1947@skynet.be

  GSM/0475 31 01 24

  Cockerillplaats 48

  HOBOKEN 2660

  BLOG:REGIONAAL NIEUWS-BLOGS-SENIORENNET

                         

    

               

   

   

                                                    

                                                                              

       

                                                                                                        

                           

                                                                                                            

                              

     

   

                                      

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (11 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  21-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CurieuzeNeuzen

  Stem zelf voor de publieksprijs
  Lees deze mail in je browser

  CurieuzeNeuzen in de prijzen!

  CurieuzeNeuzen heeft de jaarprijs 2017 voor wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België en de Jonge Academie gewonnen. Het luchtkwaliteitsonderzoek van Ringland en partners was in mei 2016 met 2.000 deelnemende Antwerpenaars een ongeëvenaard succes.

  De jury prijst de ‘zeer grote betrokkenheid van de lokale bevolking: inwoners zelf laten ontdekken hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in hun straat en hen op die manier zelf ambassadeur laten worden van maatregelen voor een gezondere lucht’.
  Prof. dr. ir. Filip Meysman (VUB, nu UAntwerpen) en dr. Huib Huyse (HIVA-KU Leuven) worden gehuldigd als drijvende krachten achter het ‘uitmuntende’ citizen-scienceproject.
  Je kan via EOS ook stemmen voor de publieksprijs. Klik hier en bezorg CurieuzeNeuzen een tweede bekroning. 

  Hoe zat dat nu weer met de luchtkwaliteit? Herontdek de resultaten van CurieuzeNeuzen  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FIETSERS OPGELET

  12 verkeersregels die elke fietser moet kennen (maar vaak niet kent)

  Vier op de tien Vlaamse fietsers zou de verkeersregels onvoldoende kennen. Dat blijkt uit een online onderzoek van VAB. De juristen van overtreding.be zetten enkele, minder bekende verkeersregels voor fietsers op een rijtje. Hoeveel ken jij er?

   

  1. Oversteken

  Volgens de wegcode ben je óf fietser óf voetganger. De twee tegelijk, dat kan niet. Aan een zebrapad moet je van je fiets stappen om voorrang te krijgen. Voorrang op zebrapaden is enkel voorbehouden aan voetgangers. Steek je al fietsend het zebrapad over, dan moet je dus zelf voorrang verlenen.

  En daar is een goede reden voor. Een voetganger wandelt maximum 5 km/u. Als je het zebrapad nadert op je fiets, rijd je makkelijk vier keer zo snel. Een automobilist heeft dus een pak minder tijd om je op te merken en gepast te reageren. Hoe traag hij ook rijdt...
   

  2. Een zebrapad is geen oversteekplaats voor fietsers.

  Er is ook een verschil tussen een zebrapad en een oversteekplaats voor fietsers. Het eerste is een oversteekplaats voor voetgangers, het tweede een oversteekplaats voor - je raadt het al - fietsers.

  Het verschil is niet louter semantisch. Voor voetgangers die wachten aan een zebrapad moeten auto's verplicht stoppen. Voor fietsers moet dat niet. Meer nog, fietsers moeten zich voorzichtig op de oversteekplaats voor fietsers begeven en moeten rekening houden met naderende voertuigen.

  De auto's moeten je geen voorrang verlenen, tenzij je al op de oversteekplaats bent.
   

  3. De voorrang van rechts is universeel

  Ook op fietsers zijn de voorrangsregels van toepassing. Ook fietsers moeten dus voorrang verlenen aan het verkeer dat van rechts komt.

  Ook daar is een goede reden voor. Het verkeer is een kwestie van vertrouwen. Op een kruispunt met beperkt zicht moet je erop kunnen vertrouwen dat alle verkeer dat van links komt, je voorrang zal verlenen. Uiteindelijk rijd je een beetje blind. Daarom heeft de auto ook (maar ook de fietser) die van rechts komt voorrang.

  Steekt de fietser de straat over over het fietspad, dan heeft deze voorrang. 
   

  4. Spookrijden

  Een verplicht fietspad (aangegeven met verkeersbord D7) is precies dat wat het zegt. Een verplicht fietspad. Op een verplicht fietspad mag je doorgaans dan ook maar in 1 richting rijden.

  De reden is andermaal kinderlijk eenvoudig: een automobilist weet dat hij voorrang moet verlenen aan de voetgangers, die van beide richtingen kunnen komen. Hij moet ook voorrang verlenen aan wie het fietspad volgt. Maar omdat fietsers veel sneller rijden dan voetgangers, mogen ze meestal maar in één richting over het fietspad.
   

  5. Lichten zijn er niet enkel voor jou

  Zorg er voor dat je lichten behoorlijk werken en gebruik deze ook. Ook al moet je dan veel harder trappen. Ook al maakt je dynamo een verschrikkelijk geluid. Je licht (en zeker je achterlicht) dient namelijk niet alleen om de baan te verlichten, maar ook (en vooral) om gezien te worden.

  Zonder goede lichten ben je in het donker zo goed als onzichtbaar. Zelfs op plaatsen met openbare verlichting.
   

  6. Snelheidslimieten

  Ook fietsers moeten zich aan de snelheidslimieten houden. Nu zal je met de fiets niet snel meer dan 50 rijden in de bebouwde kom, maar er gelden ook nog andere snelheidsbeperkingen. Wist je dat je op een jaagpad maximaal 30 km/u mag. Net als op een verkeersdrempel. In een woonerf mag je maximaal 20 km/u. In een speelstraat mag je maximaal stapvoets rijden. Dat is ongeveer 5 km/u.

  In geen enkele van deze gevallen mag je voetgangers in gevaar brengen.
   

  7. Inhalen

  Zit je vast achter een andere, tragere fietser? Inhalen mag, maar wel conform de wegcode. Je mag dus niet inhalen wanneer de andere fietser bezig is een trage auto in te halen. Bovendien moet je zo snel mogelijk weer rechts kunnen invoegen.
   

  8. Alcohol

  Een avondje uit met de fiets? Pas op! Ook op de fiets gelden de alcohollimieten die gelden voor automobilisten. Wist je trouwens dat ook als fietser je rijbewijs kan worden ingetrokken?
   

  9. Groepen fietsers

  Groepen van 15 tot 50 wielertoeristen zijn niet verplicht de fietspaden te volgen. Ze mogen met twee naast elkaar op de rijbaan rijden. Op voorwaarde dat ze samen blijven.
   

  10. Naast elkaar

  In de bebouwde kom mogen fietsers maximaal met twee naast elkaar rijden. In geen enkel geval mag je de tegenliggers hinderen.

  Buiten de bebouwde kom moeten fietsers achter elkaar rijden zodra er een achterligger nadert.
   

  11. Verboden rijrichting

  Let goed op de borden in een enkelrichtingstraat. Ook fietsers mogen in de straat maar in 1 enkele richting rijden. Tenzij een onderbord dat uitdrukkelijk toelaat. Opgelet, want de boete bedraagt 165 EUR.
   

  12. Varia

  Fietsers moeten ook altijd hun stuur vasthouden en hun voeten op de pedalen houden. Ze mogen zich niet laten voorttrekken en niemand achterop nemen. Ook je hond uitlaten terwijl je zelf op de fiets zit, is verboden. Wil je afslaan, dan moet je - indien mogelijk - je arm gebruiken. Voor elke van deze laatste overtredingen bedraagt de boete 55 EUR.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  20-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SANT EGIDIO NIEUWS

                    

  UITNODIGING - 20 september 2017

  DE PERS IS UITGENODIGD

   « Bridges for Peace » Brussel, 26 september 2017
  Op dinsdag, 26 september bezoeken ca 300 Brusselse jongeren de huizen van verschillende godsdiensten en levensbeschouwingen in de hoofdstad. Bedoeling is « de ander » beter te leren kennen, zijn geloof en zijn overtuiging, in een geest van respect en openheid. Het gaat om een initiatief van Together in Peace met de steun van Brussels Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets.

  Op dinsdag, 26 september, brengen ca 300 jongeren tussen 16 en 18 jaar van verscheidene Nederlandstalige en Franstalige middelbare scholen een bezoek aan verschillende gebedshuizen en een huis van de Mens.Nu. Op iedere plaats ontmoeten ze een vertegenwoordiger en een jongere van de godsdienst/levensbeschouwing in kwestie. Bedoeling is de Brusselse jongeren van welk geloof of overtuiging ook de kans te geven de levensbeschouwelijke diversiteit van hun stad beter te leren kennen. Door ontmoeting en kennis bouwt “Bridges for Peace” aan een cultuur van respect en vreedzaam samenleven.

  Bianca Debaets: “Samenleven in Brussel leer je niet alleen thuis of op school, maar ook in de kerk, in de tempel, in de moskee, in de synagoge, op pleinen, in cultuurcentra en jeugdhuizen. Met Bridges for Peace nemen we jongeren op sleeptouw en bouwen we bruggen tussen verschillende religies en perspectieven.”

  Het initiatief gaat uit van « Together in Peace ». Dit comité verzamelt vertegenwoordigers van alle in ons land erkende erediensten en levensbeschouwingen: de anglicaanse, de katholieke, de  islamitische, de joodse, de orthodoxe, de protestantse eredienst en het vrijzinnig humanisme. Together in Peace organiseerde eerder de grote interlevensbeschouwelijke mars « Vrijheid en Respect » (15 mars 2015) en het interlevensbeschouwelijke straatvoetbaltornooi « Football for Peace » op het Gemeenteplein in Molenbeek (20 april 2016).

  De Gemeenschap van Sant’Egidio staat in voor de coördinatie en praktische uitwerking van het evenement.  
  Concreet: Van 9 tot 15 u bezoeken de scholieren in groepen de verschillende gebedshuizen. Van 15 tot 16 u vindt een gezamenlijk slotmoment plaats op het Muntplein.  

  Volgende plaatsen worden bezocht :

  Moskee Omar ibn Al Khattab (Passendalestraat 45, 1000 Brussel)

  Grote Synagoge (Regentschapstraat 32, 1000 Brussel)

  Onze-Lieve-Vrouw ter Rijkeklarenkerk  (Rijkeklarenstraat 23, 1000 Brussel)

  Huis van de Mens (Sainctelettesquare 17, 1000 Brussel)

  Protestantse kerk (Nieuwe Graanmarkt 8, 1000 Brussel)

  World Revival Center (Werkhuizenstraat 19, 1000 Brussel)

  15u-16u: Slotmoment met een getuigenis van Mohamed El Bachiri, auteur van «Jihad van Liefde » en van Hilde Kieboom van de Gemeenschap van Sant’Egidio,  toespraak van Brussels Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets.
  Woordvoerder Bianca Debaets – Eric Laureys: 0489 933 325
  Coordinator Together in Peace – Jan De Volder: 0495 79 50 91
  Voor de pers: Gledis Shabani: 0487 15 00 38


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOBOKEN NIEUWS

  HOBOKEN VEILIGHEID

  Snelheidsremmers op de Hendriklei


  Het district Hoboken laat snelheidsremmers plaatsen op de Hendriklei. Uit een evaluatie blijkt immers dat er te snel gereden wordt.

   

  Op de Hendriklei in Hoboken, tussen de Weerstandlaan en de Maurits Sabbelaan en ter hoogte van huisnummer 161-163, worden er twee keer twee betonnen rijbaankussens geplaatst.De snelheidsremmers worden geplaatst tussen maandag 25 september en maandag 16 oktober. Een half jaar na de plaatsing is er opnieuw een evaluatie en zijn bijsturingen mogelijk.

   

  Met de ingreep wil het district automobilisten aanzetten hun snelheid te matigen. Hoge snelheden zorgen voor zwaardere ongevallen. Wanneer de snelheid met 5 % daalt, neemt het aantal ongevallen met zwaargewonden met 10% af. Voor dodelijke slachtoffers is dat zelfs 20.

  En geen nood het duurd even voor het beton is uitgehard is een speciale samenstelling vernomen van schepenen Tom de Boeck

   

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN

  Kaap van 1000 km bereikt met de nieuwe Fair Trade Ecocyclo in Heist-op-den-Berg en Herenthout.

  Ontdek al fietsend 21 (h)eerlijke inspiratiepunten met de Fair Trade Ecocyclo in Heist-op-den-Berg en Herenthout. Deze nieuwe fietsroute van 34 km inspireert je rond fairtrade en duurzaamheid dichtbij huis.

  34 km fietsen langs locaties met een link naar eerlijke handel en lokale producten. Dit kan nu met de nieuwe Fair Trade Ecocyclo. De provincie Antwerpen realiseerde in samenwerking met de gemeenten Heist-op-den-Berg en Herenthout een nieuwe fietsbrochure. Proef de verse hoeveproducten, ontdek de lekkere streekproducten en ervaar dat fairtrade en duurzaamheid geen loze begrippen zijn in deze mooie gemeenten.

   

  Op zondag 17 september is de nieuwe fietsbrochure van de Fair Trade Ecocyclo voorgesteld in De Wimpschranshoeve in Herenthout door Liesbeth Andries, beleidsmedewerker dienst Mondiaal Beleid provincie Antwerpen, Tine Witvrouwen, schepen Herenthout, Kelly Van Tendeloo en Wim Van den Bruel, schepenen Heist-op-den-Berg.

   

  Deze Fair Trade Ecocyclo is een initiatief van provincie Antwerpen i.s.m. de gemeenten Heist-op-den-Berg en Herenthout.
  De Fair Trade Ecocyclo past perfect binnen het provinciaal fairtradedebeleid. In 2011 kreeg de provincie Antwerpen, als eerste provincie in België, de titel FairTradeProvincie. Deze titel is voor het provinciebestuur veel meer dan een bordje naast de deur. Het is een blijvend engagement om producten van eerlijke handel aan te kopen en fairtrade te promoten.

  Provincie Antwerpen ondersteuntde gemeenten in hun fairtradewerking, o.a. door het aanbieden van de Fair Trade Ecocyclo. Anderzijds is de realisatie van deze fietsbrochure een mooi voorbeeld van bovenlokale samenwerking tussen de gemeenten Heist-op-den-Berg en Herenthout, iets waar we als provincie ten volle achter staan.

   

  Ontdek alle fietsroutes op www.provincieantwerpen.be – zoekterm ecocyclo.

   

  Beleidsverantwoordelijke: Rik Röttger, gedeputeerde voor Mondiaal Beleid.

   

     copy richt provincie Antwerpen

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN

  Provincie Antwerpen

  Week van het bos!

  Ecodroom: sport en bewegen in ’t groen

  zondag 8 oktober 2017 van 13u tot 18u – Rivierenhof (2100 Antwerpen / Deurne)

  Maak op zondag 8 oktober 2017 in het Rivierenhof kennis met haalbare, duurzame, lokale alternatieven voor een lekker gezond en vitaal leven met een kleinere voetafdruk.

   

  Workshops, proeverijen en infostands dompelen je tijdens Ecodroom voor de 17e keer onder in de wereld van de ecologische reflex en verantwoorde voeding. Langsheen de Parkweg ontdek je tal van kraampjes waar je planten, kruiden en eerder onbekende, ‘vergeten’ groenten kan kopen. Daartussen vind je verrassende hapjes, milieuvriendelijke producten, streekproducten en ander ambachtelijk gemaakt lekkers.

   

  Op zoek naar inspiratie voor een bewuster, groener en vitaler leven?

  Jaar na jaar is Ecodroom een markt om te genieten van de herfstkleuren in het park. Daarnaast kun je ook rekenen op lekkere gezonde gastronomie, een grote rommelmarkt, een fantastisch repair café (met een fietsherstelatelier!) en altijd weer verrassende nieuwigheden.

   

  Copyright: Majoretski https://www.facebook.com/majoretski/

   

  Dit jaar bijvoorbeeld kun je kennismaken met de talrijke sportclubs in het park, swingen op de klanken en danspasjes van de samenwerking tussen de eigenzinnige, kleurrijke stadsfanfare ’t Akkoord en ‘de madammen’ van Majoretski, uit Deurne en Borgerhout.

   

  Slow Cabins informeert over circulair en ecologisch wonen in een ‘tiny house’, een nieuwe duurzame beleving van verblijven in de natuur. Er zijn carnivore planten: een groene manier om insecten in huis te bestrijden én mooi om naar te kijken. SThout maakt van afvalmateriaal terplekke gedurfde interieurstukken. Je kan bio-desembrood proeven dat wordt gemaakt met graan van hier. En zoals altijd, kun je op Ecodroom ook kennismaken met de nieuwste vegetarische en veganistische snacks.

   

  Op de weide tegenover de Kinderboerderij laat de Jeugddienst Deurne de kleinsten spelen, ravotten en knutselen en vind je een ‘Groen Café’. Velt onthaalt je sfeervol in de Oostvleugel van kasteel Rivierenhof met lekkere biologische hapjes, prachtige boeken en de allerlaatste nieuwe weetjes over ecologische tuinieren.


  Hergebruik, duurzaamheid en plezier gaan hand in hand

  Kom zeker snuisteren op de rommelmarkt, breng je fiets of kleine elektrische toestellen binnen voor herstel in het fietsherstelatelier en repair café van de Spectrumschool want de ecologische reflex staat op deze milieuhappening centraal.

   

  We verwachten je!

  Ecodroom vind je op zondagnamiddag 8 oktober 2017 (13u – 18u) slingerend langsheen de Parkweg tussen het Sprookjeshuis, kasteel Rivierenhof en de Ruggeveldlaan: met talloze kraampjes en animatie langsheen de centrale dreef, het fietsherstelatelier en Repair café aan het kasteel Rivierenhof en de rommelmarkt aan Sportzone Oost in 2100 Deurne. Zoals altijd is de toegang tot Ecodroom gratis.

  Ook de Kinderboerderij Rivierenhof (omgeving Rozentuin) is open. Breng de dieren en het erf zeker eens een gratis bezoekje.

   

  Hergebruik, duurzaamheid, plezier en vitaliteit hand in hand op Ecodroom.

  Copyright: provincie Antwerpen.     

  PRAKTISCHE INFO ECODROOM 2017

  Wanneer:
  Zondag 8 oktober 2017 van 13u tot 18u.

  Waar:
  Provinciaal groendomein Rivierenhof in 2100 Antwerpen - Deurne.

  Ecodroom vind je langsheen de Parkweg tussen het Sprookjeshuis, kasteel Rivierenhof en de Ruggeveldlaan: met het fietsherstelatelier en Repair café aan het kasteel Rivierenhof, de rommelmarkt aan Sportzone Oost en dierenverwennerij op de Kinderboerderij Rivierenhof in 2100 Deurne.

   

  Toegang:
  Gratis!


  Social media:

  www.facebook.com > Rivierenhof 

   

  Website:
  www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

  Beleidsverantwoordelijke:

  Bruno Peeters, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor groendomeinen

   

   

   

   

   

   

   


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN

  Provincie Antwerpen

  19 | 09 | 2017

  Nieuwkomers leren Nederlands dankzij onthaalkoffers docAtlas
  Onthaalkoffers bieden antwoord op verhoogde instroom vluchtelingen in de klas

  Gisteren demonstreerde het Sint-Jozefinstituut te Geel het gebruik van de onthaalkoffers van provinciaal documentatiecentrum Atlas. DocAtlas ontwikkelde dit lesmateriaal als een hulpmiddel om de taalvaardigheid en het welbevinden van anderstalige nieuwkomers in de klas te bevorderen.

  Het provinciaal documentatiecentrum Atlas (docAtlas) is een documentatie- en leercentrum, gespecialiseerd in Nederlands voor anderstaligen, wereldburgerschapseducatie, welbevinden en interculturaliteit. Leerkrachten, studenten, vormingswerkers en andere geïnteresseerden kunnen er didactisch materiaal in alle vormen ontlenen. DocAtlas organiseert ook vormingen over het gebruik van de leermiddelen. Sinds kort kunnen scholen onthaalkoffers ontlenen waarmee ze de taalvaardigheid van nieuwkomers kunnen verbeteren.

   

  "De vluchtelingencrisis zorgt al enige tijd voor grote uitdagingen binnen het onderwijs,” licht gedeputeerde voor Onderwijs Inga Verhaert toe. “Vooral scholen in de centrumsteden hadden hierrond al ervaring opgebouwd, maar nu komen ook scholen op het platteland met deze anderstalige nieuwkomers (en vaak vluchtelingen) in aanraking. Er bleek een grote nood aan ondersteunend materiaal waarmee leerkrachten in de klas kunnen werken aan de integratie van vluchtelingen of (ex-)leerlingen uit de onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN). Het provinciebestuur besliste om ook hier haar verantwoordelijkheid op te nemen. DocAtlas bundelde daarom de krachten met de dienst Flankerend Onderwijsbeleid.”     

   

  De koffers bevatten allerhande didactische materialen om het welbevinden en de Nederlands taal van anderstalige nieuwkomers te stimuleren en te bevorderen. Aan de hand van creatieve lesmethodes, activerende werkvormen en visueel spelmateriaal kunnen de leerkrachten eindeloos inspiratie opdoen om hun lessen vorm te geven of om anderstalige leerlingen extra te begeleiden.

   

  “We houden de koffers up-to-date en passen de inhoud op verzoek aan met nieuwe publicaties en materialen,” vertelt gedeputeerde Peter Bellens, voorzitter van het provinciaal documentatiecentrum Atlas. “Zo worden er momenteel samen met de stad Turnhout twee nieuwe koffers samengesteld, die ontleend zullen kunnen worden bij docAtlas Turnhout. De eerste zet in op het welbevinden van anderstalige nieuwkomers in het lager onderwijs, de tweede focust op relationele en seksuele voorlichting voor nieuwkomers.”

   

  Het Geelse Sint-Jozefinstituut bijt de spits af
  Een van de eerste scholen die in het schooljaar 2017-2018 met een van de koffers aan de slag ging, is het Sint-Jozefinstituut te Geel. Voor de onthaalklassen die de scholengemeenschap sinds 2016 organiseert, zijn de koffers een dankbaar leermiddel. Op dit ogenblik volgen 21 leerlingen van verschillende nationaliteiten les in de onthaalklas: Irak, Syrië, Polen, Turkije, Afghanistan, Eritrea, Filipijnen, Mongolië, Pakistan, Oeganda, Kosovo. Nadat de leerlingen een basiskennis Nederlands onder de knie hebben, kunnen ze afhankelijk van hun interesse en talenten kiezen voor een vervolgopleiding. De schoolse voorkennis van de leerlingen varieert van analfabeet tot hoger secundair onderwijs in eigen land.

   

  Enkele cijfers
  Basisonderwijs provincie Antwerpen 2017

  Aantal anderstalige nieuwkomers in het gewoon basisonderwijs: 1736

  Evolutie: 1094 (einde schooljaar 2015) – 1509 (einde schooljaar 2016)


  Aantal scholen die omkadering vroegen voor anderstalige nieuwkomers: 209

  Evolutie: 152 (einde schooljaar 2015) – 294 (einde schooljaar 2016)


  Secundair onderwijs provincie Antwerpen 2017

  Aantal anderstalige nieuwkomers in het gewoon voltijds secundair onderwijs: 1731

  Evolutie: 1241 (einde schooljaar 2015) – 1630 (einde schooljaar 2016)


  Aantal secundaire scholen die onthaalklassen organiseren: 29

  Evolutie: 20 (einde schooljaar 2015) – 22 (einde schooljaar 2016)

  Leerlingen van het Sint-Jozefinstituut in Geel gebruiken de onthaalkoffers
  © Tine Van Leemput – Bogaerts voor provincie Antwerpen

  PRAKTISCHE INFO

  Meer info via de website van het provinciaal documentatiecentrum Atlas.

  Onthaalkoffers reserveren kan via docatlas@provincieantwerpen.be of telefonisch via 03 338 71 60. Vermeld steeds of je de koffer in docAtlas Antwerpen of Turnhout wil ontlenen.

  Beleidsverantwoordelijke:
  Inga Verhaert, gedeputeerde voor Onderwijs

  Peter Bellens, gedeputeerde voor welzijn en gezondheid, voorzitter docAtlas

   

   


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  19-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.JAARMARKT HOBOKEN 2017

  Jaarmarkt in Hoboken 17 en 18 September 2017
   
   De zondag in de Kapelstraat en kioskplaats tot de lelieplaats een rommelmarkt samen met de winkeliers de foor mocht niet ontbreken.
  De maandag een feestmarkt een autoshow en verschillende bezienswaardigheden zoals de aquashow  de verschillende politieke partijen waren aanwezig en niet de veemarkt vergeten de afsluiting gebeurde in het park sorghvfliedt met swingen en een  prachtig vuurwerk ook waren de weergoden ons goed gezind.
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2021
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!