Inhoud blog
  • Provincie Antwerpen
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Regionaal Nieuws
    van Antwerpen
    02-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Provincie Antwerpen

    2 | 9 | 2016

    Stijgend leerlingenaantal eerste graad Provinciaal Onderwijs
    Provinciaal Onderwijs Antwerpen anticipeert nu al op nakend plaatstekort in middelbaar onderwijs

    De voorlopige inschrijvingsaantallen zijn gekend. Het Provinciaal Onderwijs Antwerpen handhaaft in de tweede en derde graad een status quo en ziet haar leerlingenaantal in de eerste graad gevoelig stijgen. Het Provinciaal Onderwijs anticipeert nu al op het verwachte tekort aan plaatsen in het middelbaar onderwijs in 2020. De nieuwe onderbouw van Sint-Godelieve zal klaar zijn tegen eind 2018. Nieuw dit schooljaar: de maximumfactuur nu ook in de tweede en derde graad.

    Sint-Godelieve creëert 170 extra plaatsen tegen 2018

    Het tekort aan plaatsen in het kleuter- en basisonderwijs, zorgt binnenkort ook voor problemen in het middelbaar onderwijs. Het Provinciaal Onderwijs Antwerpen anticipeert hierop. Eind 2016 start Provinciaal Instituut Sint-Godelieve met een grondige renovatie en uitbreiding van de school. De school kende de laatste jaren een exponentiële groei van het aantal leerlingen onder meer door de succesvolle richtingen Mode en Kunst.

     

    Het ontwerp voorziet in de gedeeltelijke sloop van de gebouwen, de grondige renovatie van de historische gebouwvleugel met erfgoedwaarde van Pol Berger, de bouw van een nieuwe vleugel met atelierklassen en een inkomgebouw als verbinding tussen de historische vleugel en de nieuwe vleugel. Tegen eind 2018 zijn de werken klaar en kan het lerarenkorps van Sint-Godelieve op de campus Rivierenhof 600 leerlingen onderwijzen. Dat zijn er 170 meer dan nu.

    Leerlingen klaarstomen voor knelpuntenberoepen

    Het hoogwaardig technisch onderwijs dat de provinciale scholen aanbieden, trekt net als de voorbije jaren veel leerlingen aan. Wie een nijverheidsrichting aanvat zoals Basismechanica, Sanitair en Centrale Verwarming, Elektrische installaties, Hout, Industriële wetenschappen en Chemie, is later dan ook gegeerd op de arbeidsmarkt. De richtingen stomen de leerlingen klaar om later aan te slag te gaan in een knelpuntenberoep. Het bedrijfsleven staat immers te trappelen om goed opgeleide technici aan te werven.

     

    Maximumfactuur werkt

    Gedeputeerde voor Onderwijs Inga Verhaert: "We investeren graag verder in modern technisch- en beroepsonderwijs voor de provincie Antwerpen. Toegankelijkheid staat daarbij voorop. We willen niet dat de kostprijs jonge mensen tegenhoudt om voor een bepaalde richting te kiezen. We hebben daarom nu al 3 schooljaren een maximumfactuur van 250 euro voor de eerste graad van het secundair. Vanaf 1 september 2016 hanteren we ook een maximumfactuur in de tweede en de derde graad. In de tweede en derde graad is de maximumfactuur richting- en graadafhankelijk. We hebben bewust de kosten gedrukt en tegelijkertijd gewaakt over de kwaliteit van ons onderwijs."

    Beleidsverantwoordelijke:
    Inga Verhaert,gedeputeerde bevoegd voor Onderwijs

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STADSBOERDERIJ

    V

    Ik hoop dat iedereen met goede moed aan een nieuw schooljaar is begonnen...maar ook voor zij die de communicatie over 1 september beu zijn, doen we lekker verder met pakketten vol verse, gezonde groentjes. Met deze week op het menu (afhankelijk van groot of klein, wekelijks of tweewekelijks):

    – Koolrabi van De Wriemeling 
    – Venkel van De Wriemeling
    – Romeinse sla van De voldoening                                                                        
    – Zoete puntpaprika van De Voldoening 
    – Courgette van de Stadsboerderij (veld in Wommelgem)
    – Warmoes van Herdershof
    – Pompoen van de Stadsboerderij (veld in Wommelgem)
    – Bloemkool van de Stadsboerderij (veld in Wommelgem)
    – Spitskool van de Stadsboerderij (veld in Wommelgem)
    – Wortel van Herdershof


    En wat kan je daar nu mee maken?

    * Warmoes is een groente die ik zelf heb moeten leren eten, met Joliensfrisse recept ben ik onherroepelijk overtuigd! Vanmiddag toverden we op de boerderij zelf een lekkere omelet op tafel met 3 aardappeltjes (in kleine blokjes gesneden moeten ze niet eerst worden gekookt), 1 rode uit, twee tenen look, een kleine courgette, twee stengels warmoes en zes eitjes. Eerst gaan de uien en de aardappelen in de wok, even later de look, de courgette en de stengels van de warmoes en als laatste de bladeren. Alles goed wokken en overgieten met de eieren. 
    * Romeinse sla is een bindsla die veel gegeten wordt in landen rond de Middellandse zee en hij is uiterst dankbaar om te bakken (hoewel dat misschien raar klinkt), wat hem een zomers tintje geeft. Met wat geroosterde noten, pepertjes, olijven of gepureerde aubergine, lijkt het net of je zit ergens op een terrasje in Spanje.
    * Elke maand moet ik minstens 1 keer 'bloemkool in de oven' maken voor mijn kinderen. Je maakt aardappelpuree, bakt gehakt (samen met wat zuiderse kruiden zoals oregano, basilicum, tuinkruid, rozemarijn...), stoomt de bloemkool en maakt een lekkere bechamelsaus (met het stoomwater van de bloemkool). Je vult vervolgens een ovenschotel met de puree, daarover het gehakt, vervolgens de gestoomde bloemkool en daarbovenop de bechamelsaus. Strooi daarover nog wat heerlijk gemalen kaas en zet in de oven tot er een bruin korstje verschijnt. Gegarandeerd succes!
    * Ken je het recept nog van Jolien voor de zoete puntpaprika? Misschien kan je het recept nog eens bovenhalen!
    * Ook venkel is om duimen en vingers af te likken in de oven! Je hebt hiervoor nodig: een venkelknol, olijfolie, 8 kleine trostomaatjes, tijm (gedroogde en verse).Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak de venkelknollen schoon. Snijd bovenaan het groen eraf (dat verbrandt in de oven), maar houd het opzij voor de afwerking. Snijd ½ cm van de onderkant. Haal het buitenste blad eraf als het beschadigd of vuil is.Snijd de knollen in dikke plakken van ongeveer 1 cm. De steelaanzet mag je eraan laten, dat houdt de bladeren samen. Wrijf ze goed in met olijfolie en leg ze in een vuurvaste ovenschaal. Kruid met zout en peper. Zet de schaal 40 minuten in de oven.
    * Voor een Koolrabi-courgettesalade heb je volgende ingrediënten nodig: 1 koolrabi, 200 gram courgette, 50 à 75 gram walnoten, 3 eetlepels walnotenolie, 1 eetlepel citroen of limoensap, 3 eetlepels (soja)room. Was of schil de koolrabi en rasp grof. Was de courgette en rasp grof. Schep koolrabi en courgette door elkaar. Hak de noten grof of breek ze en doe samen met de olie en het citroensap in een kom. Schep de groenten erbij, maar op smaak af met zout en laat de salade 30 à 60 minuten marineren. Schenk er naar keuze de room over.

    Verder wens ik jullie veel kookgenot en alvast een fijn weekend!










    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-09-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stad Antwerpen sportschool



    STAANDE OVATIE VOOR DIRECTEUR VAN DE WYNGAERT

     ONZE DROOM

    Iedereen helemaal op zijn plek…’

     

    Nadat de schepen voor onderwijs het woord doorgaf aan schepen voor sport die er prat op ging dat 190 studenten de opleiding zullen volgen aan de ideaal gelegen “topsportschool’.

    Het was Frans zèlf die de geschiedenis en zijn typische opmerkingen en relaas gaf.

     

    Voor het overige verleen ik graag het woord aan het gebruikelijke bericht hieronder:

     

     

    Iedereen onder de indruk van de nieuwe Antwerpse topsportschool

     

    Op 1 september gingen de deuren van de nieuwe topsportschool in Antwerpen open. Op de site van Fort VI in Wilrijk staat nu een ultramodern schoolcomplex geëquipeerd met een indrukwekkende topsportaccomodatie. Het ontwerp is van hoogstaande architecturale kwaliteit en houdt optimaal rekening met de omgeving. Donderdag kregen de leerlingen van Stedelijk Lyceum Topsport voor het eerst les in hun nieuwe klaslokalen. Ze combineren er 12 uren sport op hoog niveau met 20 uur algemene vorming. Dat vraagt een nauwe samenwerking tussen de school en de verschillende sportfederaties. Tijdens de weekends kunnen de sportfederaties er volop trainen of clinics geven. Ook buurt- en sportverengigingen zijn welkom. De nieuwe topsporthal is overigens de grootste van het land.

    Stedelijk Lyceum Topsport breidde de laatste jaren haar sportief aanbod fors uit. Vandaag stomen ze jongeren klaar in voetbal, tennis, zwemmen, judo, snowboarden, badminton, taekwondo en recent ook basketbal.  

    De Antwerpse topsportschool beschikt nu over alle faciliteiten om dé referentie van Vlaanderen te worden. Het is tevens de kers op de taart voor directeur Frans Van de Wyngaert, die binnenkort op pensioen gaat en een staande ovatie kreeg tijdens de toespraak van schepen Claude Marinower van alle leerlingen en genodigden. Een volgende stap in de ambitie van de Antwerpse topsportschool is de bouw van een nieuw internaat.

    De opening van de topsportschool werd bijgewoond door topsporters zoals Dirk Van Tichelt, de sportfederaties, minster van Sport Philippe Muyters en de Antwerpse schepenen Claude Marinower en Ludo Van Campenhout. Zij spraken vol lof over de school en moedigden de leerlingen aan om met overgave topsport en onderwijs te blijven combineren. 

     

    Topsportschool in Antwerpen

    Een topsportschool is niet zomaar een middelbare school. De nauwe samenwerking tussen sportfederaties en het schoolteam maakt dat jonge topsporters hun sport op een hoog niveau kunnen combineren met algemene vorming. Voor zowel de trainingen als voor de algemene vakken is samenwerking en discipline nodig.

    Antwerps schepen voor sport Ludo Van Campenhout: “Dat een goed uitgebouwde topsportschool wel degelijk het verschil kan maken, bewijzen oud-leerlingen zoals Moussa Dembélé, Seppe Smits, Radja Nainggolan,Thomas Lamot, Ann-Sofie Mestagh en vele anderen. Tijdens de afgelopen Olympische Spelen in Rio schitterden een aantal (oud-) leerlingen. Dirk Van Tichelt (judo) bracht een medialle mee, Jaouad Achab (taekwondo) greep net naast het podium. Het spreekt dan ook voor zich dat we als stad verder willen inzetten op topsport”.

    Stedelijk Lyceum Topsport

    Het Stedelijk Lyceum Topsport telt momenteel meer dan 190 leerlingen en biedt onderwijs in ASO, TSO en/of BSO. De leerlingen moeten over een topsportstatuut van Sport Vlaanderen beschikken om zich te mogen inschrijven in de topsportschool. Het zijn de sportfederaties die de selectie maken. Voor de Antwerpse topsportschool gaat het om de judo, taekwondo, tennis, badminton, sneeuwsport Vlaanderen (ski & snowboarden), voetbal, zwemmen en basketbal. Voor de jonge basketters is het het eerste jaar dat ze les volgen in Antwerpen. Zij verhuisden van Leuven naar de koekenstad.

    Alle expertise rond  deze sporten wordt samengebracht op één campus, met focus en efficiëntie. Minister van Sport Philippe Muyters: “Met de topsportschool werken we nauw samen met de stad en het onderwijs om ervoor te zorgen dat jonge beloftevolle sporters hun talent in de beste omstandigheden kunnen ontplooien. Leren, leven en sporten op één plek, met topinfrastructuur, goede trainers en wetenschappelijke ondersteuning.”

    "Naar dit moment hebben we lang toegewerkt", zegt schepen van onderwijs Claude Marinower. “Het is een mooie dag voor ons Stedelijk Onderwijs. Hiermee slagen we er in om onze topsporters de topinfrastructuur te bieden die ze nodig hebben om zowel op educatief als sportief vlak uit te kunnen blinken. Met basket als nieuwe topsport versterken we ons sportaanbod substantieel. De inkanteling van de eerste graad maakt het educatief project volledig. Ik wil iedereen die dit mee mogelijk heeft gemaakt uitdrukkelijk bedanken. De vernieuwde topsportschool is alweer een parel aan de kroon van ons Antwerps onderwijs.”

    Leerlingen van Stedelijk Lyceum Topsport komen uit heel Vlaanderen. 85% verblijft dan ook in een internaat van het GO! in Edegem. Omdat het internaat uit zijn voegen barst, plant het Stedelijk Onderwijs de bouw van een gloednieuw internaat vlakbij de nieuwe topsportschool aan de Edegemsesteenweg. Het gebouw moet klaar zijn tegen 2020.

    Sportinfrastructuur in één gebouw

    Voor de locatie van een nieuwe topsportschool werd gezocht naar een site in de omgeving van topsportinfrastructuur. Die werd gevonden in een groene omgeving van Fort VI in Wilrijk. In een partnership met de UA kon het Stedelijk Onderwijs over deze gronden beschikken. Stedelijk Lyceum Topsport was er 10 jaar lang gehuisvest in mobiele klassen. De verhuis naar een gloednieuw complex is een grote opluchting voor directeur Van de Wyngaert, die het stijgend aantal leerlingen nog amper kon plaatsen in de mobiele units.

    Het topsportzwembad Wezenberg, de voetbalterreinen van KFCO Beerschot-Wilrijk, de tennisinfrastructuur, sporthal Kattenbroek… ze liggen allemaal op een boogscheut van de site.

    De school beschikt nu ook over een zeer ruime en uitgeruste krachtzaal voor alle sporters. Een aantal lokalen werden specifiek ingericht als kineruimte.

    Voortaan kunnen de lessen en trainingen judo, taekwondo en basket in de indrukwekkende nieuwe sporthal plaatsvinden. Het is trouwens de grootste topsportzaal van België. De sporthal werd mee gefinancieerd door de stedelijk sportdienst zodat ook bewoners en lokale sportverenigingen verzekerd zijn van een bijkomende sportplek.

    Brede schoolinfrastructuur

    De leslokalen en schoolgerelateerde ruimtes zijn gelegen op de tweede verdieping rondom een centrale patio die fungeert als speelplaats. De klaslokalen zijn licht en modern, en beschikken over smartboards. De fysicaklassen zijn zo uitgerust, dat iedereen het wel een boeiend vak moet vinden.

    De cafetaria dient als refter voor de leerlingen. Ze kunnen er warme sportmaaltijden nuttigen die verzorgd worden door het Zorgbedrijf Antwerpen.

    Ontwerp van hoogstaand niveau

    Er werd destijds gekozen voor een procedure via een open oproep van de Vlaamse Bouwmeester. Het winnende ontwerp moest tevens een antwoord bieden op tal van randvoorwaarden zoals de hoge grondwaterstand, de donkere ‘corridor’ voor vleermuizen en het militair erfgoed. Daarnaast moest het zo optimaal mogelijk door verschillende gebruikers benut kunnen worden. Stedelijk Lyceum Topsport wil immers fungeren als een brede school.

    Uiteindelijk koos de jury voor het ontwerp van Compagnie-O architecten.

    Investeren in brede, moderne en duurzame scholeninfrastructuur

    Het ontwerp is zeer sterk ingebed in de groene omgeving. Het gebouw, bestaande uit een betonnen sokkel en een lichte glazen bovenbouw, werd zo ontworpen dat verschillende gebruikers tegelijkertijd kunnen sporten. De ruimtes kunnen flexibel gebruikt en afgesloten worden.

    De energiebehoefte voor verwarming en koeling is zeer laag. Het is gebouwd volgens de passiefhuisstandaard met o.m. maximale regenwaterrecuperatie, warmterecuperatie uit het afgevoerde douchewater, nachtkoeling. De beglazing is driedubbel. De luifel van de overdekte speelplaats is voorzien van zonnepanelen.

    Ook de omgeving rondom wordt heraangelegd. Het plein voor de school zal een publieke functie krijgen en is klaar eind oktober. 

    AG VESPA werd aangesteld als gedelegeerd bouwheer voor AG Stedelijk Onderwijs. Democo voerde de werken uit. Totaalkost van het project bedraagt 14 miljoen euro. 



































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.




































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-08-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN BERICHTEN


    31 | 8 | 2016

    Provinciaal Instituut Sint-Godelieve stapt in pilootproject duaal leren
    Leerlingen kunnen vanaf 1 september 2016 diploma zorgkundige behalen op de werkvloer


    Sint-Godelieve start het nieuwe schooljaar met een nieuw pilootproject. Wie zorgkundige wil worden, kan zijn diploma vanaf nu grotendeels op de arbeidsmarkt behalen. Via een systeem van duaal leren en werken besteden de leerlingen 60 procent van hun tijd op de werkvloer en 40 procent op school. Ideaal voor leerlingen die schoolmoe zijn, maar toch graag een diploma willen halen en hun kansen op de arbeidsmarkt willen vergroten.

    De Vlaamse ministeries van onderwijs en economie sloegen de handen in elkaar en dokterden het systeem van duaal leren uit om leerlingen beter klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Provinciaal Instituut Sint-Godelieve springt meteen mee op de kar en mikt hiermee op arbeidsrijpe leerlingen die toch graag een diploma zorgkundige willen halen.

     

    De leerlingen zullen in totaal 11 weken school lopen en 22 weken op de werkvloer vertoeven. Van die 22 weken lopen ze 18 weken stage in een woon-zorgcentrum en 4 weken in thuiszorg. Drie leerkrachten staan in voor een intensieve trajectbegeleiding tijdens de stageweken. Zorgkundigen helpen bejaarden en hulpbehoevenden in ziekenhuizen, rust- en verzorgingsinstellingen of in hun eigen woonst.

     

    “Provinciaal Instituut Sint-Godelieve is in het project gestapt omdat leerlingen van de derde graad soms kampen met een zekere schoolmoeheid. Met het duaal leren besteden aspirant-zorgkundigen meer tijd op de werkvloer waardoor hun kansen op de arbeidsmarkt groter worden en schoolmoeheid veel minder toeslaat. Bovendien krijgen ze ook een financieel duwtje in de rug met een vergoeding die schommelt tussen de 400 en 530 euro per maand”, aldus gedeputeerde voor onderwijs Inga Verhaert.

    Historiek duaal leren

    In het regeerakkoord gaf de Vlaamse Regering aan dat ze wil inzetten op duaal leren. Dit engagement werd in juli 2015 geconcretiseerd in een conceptnota met de krijtlijnen van het nieuwe duaal leren. Duaal leren is een leerweg waarbij school lopen, gecombineerd wordt met leren in een onderneming. Het merendeel van de competenties verwerven leerlingen op de werkvloer. Deze leerweg is mogelijk voor arbeidsmarktgerichte studierichtingen in het beroeps en technisch secundair onderwijs. Het duaal leren waar provinciaal instituut Sint-Godelieve zich voor engageert is ‘Schoolbank op de werkplek’, een initiatief dat ondersteund wordt door het departement Onderwijs en Vorming van de Vlaamse Overheid.

    PRAKTISCHE INFO

    Waar:
    Provinciaal Instituut Sint-Godelieve, Brialmontlei 45, 2018 Antwerpen

    Beleidsverantwoordelijke:
    Inga Verhaert, sp.a, gedeputeerde bevoegd voor Onderwijs









    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Natuurpunt Hobokense Polder vzw    31 augustus2016

    In deze flits:

    • Wandeling van het jaar: de Hobokense Polder heeft gewonnen!
    • Vogelfoto van het jaar
    • 3de Vogel-Verrassingstocht
    • Daguitstap naar Zammelsbroek en Averbode Bos en Heide
    • Op naar de 100.000 !
    • Noteer reeds in je agenda

    www.hobokensepolder.be

    Is deze mail niet goed weergegeven
    of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

    Facebook Hobokense Polder Volg ons op Facebook!

    Wandeling van het jaar: de Hobokense Polder heeft gewonnen!

    We hebben gewonnen! Dank aan al onze leden en sympathisanten voor hun stem! Het was spannend tot het einde.
    Maar ook dank aan onze terreinploeg. Dank zij hen is de Hobokense Polder de wandeling en dus de prijs waard!

    Lees hier het persbericht van de Provincie.

    Persreacties

    Vogelfoto van het jaar

    Geelgors, vogelfoto van het jaar 2015, Rudy Vansevenant

    Na een eerste succesvolle editie in 2015, hernemen we deze wedstrijd voor vogelfotografen.

    Iedereen die een vogel voor de lens krijgt kan meedoen! Haarscherpe details van een vogel in close-up, vogels in hun natuurlijke biotoop, een landschap met een vlucht trekvogels aan de horizon, een originele, artistieke impressie... alles is mogelijk zolang het maar het in beeld brengen van vogels betreft. De vogelfoto van het jaar zal beloond worden met een mooi geschenk, publicatie op de website en vereeuwiging als een gedrukte ARDEA-vogelpostkaart. Maar het gaat natuurlijk om de eer, én het plezier van het aan elkaar tonen van die prachtige beelden die vele natuurliefhebbers maken...

    Klik hier voor meer info en het reglement

    Zondag 4 sep: Vogelexcursie: 3de Vogel-Verrassingstocht

    Visdiefje - Guy Borremans

    Gids: Luc Van Schoor
    Leiding: Wim Roelant, 0477/34 07 21

    Zonder voorplanning beslissen we pas daags voordien waar deze tocht heen leidt... Spannend, maar wel optimaal om zo eens te kunnen inspelen op de actualiteit van zeer recente, boeiende vogelwaarnemingen. Daarom verneem je bij het vertrek pas waar de excursie naar toe gaat. De vogelactualiteit is natuurlijk slechts een aanleiding om samen nieuwe gebieden te ontdekken.
    De twee voorbije jaren brachten ons zo tot over de Nederlandse grens naar De Biesbosch (2014) en het strand van Westkapelle (2015). Of het dit jaar ook weer naar het buitenland gaat, is niet te voorspellen. En zo ja: wélk buitenland dan? Laat je verrassen, maar wees gerust: het wordt weer een onvergetelijke dag boordevol vogels!

    Praktisch:
    - Vertrek om 8.30 u aan 't Spant, Boomsesteenweg 335 te Wilrijk
    - Einde om 18.30 u ter plaatse
    - Kostendelend rijden (0,07 euro/km)
    - Meebrengen: picknick, vogelgids, verrekijker, telescoop, camera, zonnecrème.
    - Bij droog weer volstaan stevige wandelschoenen

    Zondag 11 sep: Daguitstap naar Zammelsbroek en
    Averbode Bos en Heide

    Gidsen: Koen Thibau (Zammelsbroek), Stan Van Damme (Averbode Bos en Heide)
    Info en inschrijven: Hedwig Van den Eynden - 0486/82 27 92 (Peter Van Elsacker)

    Ten zuiden van Geel, ter hoogte van Zammel en Oosterloo ligt het natuurgebied Zammelsbroek. Koen Thibau, conservator van het gebied, zal ons in de voormiddag gidsen in deze rustige, brede vallei van de Grote Nete waar je een grote verscheidenheid van biotopen vindt. Kenmerkend zijn de grote plassen die ontstaan zijn door turfwinning en ontginning van moerasijzererts (ijzeroer).
    Omdat Averbode Bos en Heide mee in het LIFE-programma van de Europese Unie zit, kon Natuurpunt het natuurherstelproject realiseren: herstel van vennen, heide, duinen en graslanden en het bos omvormen tot natuurlijk waardevol bos en de toegankelijkheid vergroten. In de namiddag maken we een flinke landschapswandeling om eens te bekijken hoe het landschap na enkele jaren van natuurbeheer veranderd is.

    Praktisch:
    We vertrekken op basis van kostendelend samenrijden (7 eurocent/km) om 8.45 u op de parking onder de viaduct aan 't Spant, Boomsesteenweg 335, Wilrijk. Einde in Wilrijk omstreeks 18 u.

    Meebrengen: picknick en drankje, stevige wandelschoenen, verrekijker.

    Aanmelden voor 8 september bij Hedwig Van den Eynden voor de wagenverdeling. Deelnameprijs: 2 euro (gids Zammelsbroek) af te rekenen bij vertrek.

    Zaterdag 17 sep: Natuurbeheer in de Hobokense Polder

    Info: Danny Jonckheere, 0478/33 24 27 of Wim Mertens, 03/216 93 62

    André Van Langenhove

    Er wordt gewerkt van 9 u tot 13 u. We kunnen ieders hulp gebruiken om het natuurbeheer uit te voeren: jong en oud, man en vrouw, ... Een greep uit de uit te voeren werken voor de komende maanden:
    - maaien en afvoeren van maaisel
    - onderhoud wandelpaden
    - verwijderen van exoten
    - verwijderen van sluikstort

    Vele handen maken het werk lichter en geven ook een fijne sfeer. Dus welkom.
    Afspraakplaats: Schroeilaan 15 (straat naast de spoorweg) aan de container aan firma United Caps (= achteraan het bedrijf). Meebrengen: werkhandschoenen en stevige schoenen of laarzen

     




    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stad Antwerpen

    Stad en districten vieren de bevrijding


    Op 2, 3 en 4 september viert Antwerpen de bevrijding. Die dagen wordt het centrum van de stad ondergedompeld in de sfeer van weleer met het Bal van de Bevrijding, een legervoertuigenparade en enkele plechtigheden. Op zaterdag 3 en zondag 4 september is het bovendien Klassiek in de Stad: een gratis concert op het Sint-Jansplein (een samenwerking van deFilharmonie, Opera Vlaanderen en Ballet Vlaanderen). Ook in de districten Deurne, Hoboken en Merksem wordt de bevrijding gevierd. Als kers op de taart zijn heel wat winkels in het centrum van de stad open op zondag 4 september van 12 tot 18 uur.

                                                  

    Op 3 september is het 72 jaar geleden dat de stad Antwerpen bevrijd werd van de Duitse bezetter met de hulp van het Britse leger en het verzet. De stad en de haven konden grotendeels zonder vernieling ingenomen worden, al vielen er enkele tientallen doden. De oorlog was toen echter niet voorbij: de Slag bij de Schelde duurde nog tot november en tot maart 1945 vielen er 857 V-bommen op Antwerpen met 4500 doden, 7000 gewonden en 50 000 vernielde woningen tot gevolg.

     

    Vandaag de dag zijn er nog elementen in de stad die aan de bevrijding herinneren. Zo verwijst de Kolonel Silvertopstraat naar de bevelhebber van het Third Royal Tank Regiment, die later sneuvelde in de Slag om Arnhem. Daarnaast herdenken de stad en verschillende districten elk jaar de bevrijding.


    Groot volksfeest op Groenplaats geeft aftrap

    De Bevrijdingsfeesten gaan traditioneel van start met het Bal van de Bevrijding, georganiseerd door het district Antwerpen. Dit gratis bal vindt plaats opvrijdag 2 september op de Groenplaats.

    The Andrews Brothers en vaste waardes DJ Danny (Radio Minerva) en The Valley Sound Big Band zorgen voor sfeervolle muziek uit de oorlogsjaren. Daarnaast leert Dancing Sophie het publiek de basispassen van de Lindy Hop, een populaire dans uit de oorlogsjaren. Uiteraard mag ook het populaire Make Up & Beautysalon niet ontbreken: The Modernettes zorgen in een handomdraai voor een jaren '40 make-over. Tussendoor arriveert de historische legervoertuigenparade. In Tram DE LUX vertellen Major Tom en Miss Groundcontrol dan weer smeuïge verhalen.

     

    Programma Bal van de Bevrijding

    • 18.00 tot 19.00 uur: Radio Minerva & DJ Danny (verzoekjes)
    • 19.00 uur: Historische legervoertuigenparade (82nd-101st Airborne Division vzw)
    • 19.20 tot 20.10 uur: Dansinitiatie Lindy Hop met Dancing Sophie
    • 20.15 tot 21.30 uur: The Andrews Brothers
    • 21.35 tot 24 uur: The Valley Sound Big Band
    • doorlopend van 18.00 tot 22.00 uur:  Make-up en Beauty Boudoir
    • doorlopend van 18.00 tot 22.00 uur: Tram DE LUX


    Meer info is te vinden op www.antwerpen.be, klik hier voor de rechtstreekse link.

    Legervoertuigenparade en taptoe

    Op zaterdag 3 september vindt er om 15 uur een optocht plaats van oude legervoertuigen van AMVA (Antwerp Military Vehicles Association). De parade gaat van het Stadspark naar de binnenstad en wordt begeleid door muziekkapellen uit binnen- en buitenland. De parade houdt halt op de Suikerrui waar het publiek de voertuigen kan bezichtigen.

     

    ’s Avonds, om 20 uur, kunnen liefhebbers gaan kijken naar de Internationale Taptoe met binnen- en buitenlandse muziekkapellen. Op het programma staan vaste waarden zoals de Koninklijke Muziekkapel van de Lokale Politie Antwerpen, de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine, maar ook The United States Naval Forces Europe Band, een Amerikaanse muziekkapel gestationeerd in Italië en de Red Hackle Pipe Band & Highland Dancers. Zoals elk jaar is de Taptoe weer een succes: alle kaarten zijn de deur al uit. Wie wil, kan zaterdag komen kijken naar de generale repetitie van de Taptoe tussen 16 en 17 uur of kan zich om 19.45 uur aandienen aan de ingang Grote Markt en eventuele plaatsen die niet benomen zijn, innemen.

     

    Programma zaterdag 3 september

    • 15.00 uur: De legervoortuigenparade vertrekt aan het Stadspark en volgt de route Marie-Henriëttalei, Bourlastraat, Leopoldstraat, Schuttershofstraat, Hopland, Kipdorpvest, Meir, Schoenmarkt, Oude Korenmarkt, Suikerrui.
    • 16.00 – 18.00 uur: static show aan Suikerrui 
    • 16.00 – 17.00 uur: generale repetitie Taptoe op de Grote Markt
    • 20.00 uur: Taptoe

     

    Daarnaast zijn er nog een aantal plechtigheden in de stad gepland.

     

    Klassiek in de Stad

    Op zaterdag 3 en zondag 4 september is er ook het gratis openluchtfestival ‘Klassiek in de Stad’, op het Sint-Jansplein, een samenwerking van deFilharmonie, Opera Vlaanderen en Ballet Vlaanderen. Meer info daarover staat op www.klassiekindestad.be.

     

    Ook districten vieren de bevrijding

    In Hoboken wordt de bevrijding herdacht op maandag 5 september met een bijeenkomst aan het districtshuis in park Sorghvliedt om 18.45 uur, een optocht naar het Heldenmonument in park Broydenborg om 19.15 uur en tot slot een bloemenhulde en toespraken aan het Heldenmonument om 19.30 uur.

     

    In Deurne is er op 2 september om 20.30 uur een Bevrijdingsconcert in het Rivierenhof. The Van Jets staan er op de planken met hun laatste album. Diezelfde avond, om 22 uur zullen vuurwerkmaker Cliff Hooge en zijn team duizenden vuurpijlen de lucht inschieten, boven de vijver in het Rivierenhof. Ook op 3 en 4 september organiseert het district allerlei activiteiten voor jong en oud. Alle info over de feestelijkheden in Deurne is te vinden in het persbericht in de bijlage.

     

    In Merksem wordt de Bevrijding dit jaar gevierd op 30 september en 1 oktober. Dan zijn er de Vredesfeesten met ‘Merksem zingt’, een ceremonie aan de begraafplaats, een muziekprogramma in het Bouckenborghpark, gevolgd door vuurwerk en de loopwedstrijd Run4Freedom, de vroegere bevrijdingsloop.

     

    Winkelzondag is kers op de taart
    Als kers op de taart kunnen shoppers tijden het bevrijdingsweekend ook op zondag 4 september winkelen in de Antwerpse binnenstad. Van 12 tot 18 uur openen heel wat winkels de deuren. De Antwerpse horecazaken en ook de stedelijke musea zijn klaar om shoppende Antwerpenaars en bezoekers te verwelkomen.

    Het winkelhart van Antwerpen is bereikbaar met het openbaar vervoer. Bezoekers kunnen de park-and-rides aan de rand van de stad en de parkings in de stationsomgevingen en aan de rand van de kernstad gebruiken. De park-and-rides en parkings sluiten aan op trams die hen naar de binnenstad brengen. Wie met de wagen komt, volgt het best de parkeergeleiding om een plekje te vinden in een van de betaalparkings in het centrum van de stad. Op de website www.slimnaarantwerpen.be vinden bezoekers alle mobiliteitsinfo terug om Antwerpen te bereiken, en info over de werken in en rond de stad.






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen







    Wat zit er deze week in je pakket?
    1 september (week 35)


    De laatste week van de vakantie werd op de boerderij een race tegen de tijd. Je krijgt dus de inhoud van je zak op de valreep. Ik kan enkel hopen dat jullie af en toe van een verrassing houden... Voor wie toch voorbereid wil zijn, vind je hier wat er in je pakket zit, het zijn ook nu weer de groenten op hun allerbest!

    Ook Jolien had het razend druk, maar vond toch de tijd om een heerlijk gerecht te maken met warmoes. Hoera voor Jolien! Je kan het recept donderdag (dat is dan morgen al) op de website vinden. Wij geven je dan ook weer een reeks tips mee om met de andere groenten een heerlijke maaltijd te serveren. Wat er precies in je pakket zit, kan je hieronder lezen, en op de website.

    De seizoensgroenten die je deze week in je grote pakket* kan verwachten zijn:

    • In je grote groentepakket* van deze week zitten deze seizoensgroenten:
      – Koolrabi van De Wriemeling in Herent
      – Venkel van De Wriemeling in Herent                                                                         – Romeinse sla van De Voldoening in Wachtebeke
      – Zoete puntpaprika van De Voldoening in Wachtebeke
      – Courgette van de Stadsboerderij (veld in Wommelgem)
      – Wamoes van Herdershof in Nijlen

      In het grote, tweewekelijkse groentepakket van deze week zit geen Romeinse sla en venkel, maar wel pompoen en bloemkool van de Stadsboerderij (veld in Wommelgem).

      In het kleine groentepakket* zit het volgende:
      – Zoete puntpaprika van De Voldoening in Wachtebeke
      – Spitskool van de Stadsboerderij (veld in Wommelgem)
      – Wortel van Herdershof in Nijlen
      – Warmoes van Herdershof in Nijlen

      In het kleine, tweewekelijkse groentepakket van deze week zitten geen spitskool, maar wel courgette van de Stadsboerderij (veld in Wommelgem).


    Voor de klanten die tweewekelijks bestellen: we leveren deze week de pakketten voor de oneven week (18 augustus 2016 - week 33). Volgende week is het weer de beurt aan de klanten die intekenden op de even weken.

    Wie reeds coöperant is, kan zich voor een groentepakket in 2016 inschrijven via www.stadsboerderijantwerpen.be/groentenpakket-bestellen
    Wie nog geen coöperant is en graag een wekelijks of tweewekelijks groentepakket wil, kan instappen via www.stadsboerderijantwerpen.be/stap-je-mee-in en zich vervolgens inschrijven voor een groentepakket.

     

    *De inhoud van het groentepakket is onder voorbehoud. Omdat we kiezen voor optimale kwaliteit wordt tijdens het oogsten gekozen voor de best passende optie ifv de weersomstandigheden en andere factoren.



     

    www.stadsboerderijantwerpen.be

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-08-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stad Antwerpen

    30 |08 | 16

    Gratis sms herinnert Antwerpenaars aan afspraak stadsloket


    Vanaf 1 september krijgen Antwerpenaars die een afspraak maken bij één van de loketten van de stad en hun gsm-nummer doorgeven, gratis een sms om hen aan die afspraak te herinneren. De stad gaat met de sms-herinnering verder met het verbeteren en moderniseren van haar dienstverlening.

     

    De loketten van de stad Antwerpen werken voor de meeste producten op afspraak. Een afspraak maken kan online via www.antwerpen.be/afspraak of telefonisch via het stedelijk contactcenter. Gemiddeld maken Antwerpenaars in totaal 40000 afspraken per maand voor de stadsloketten. Maar voor ongeveer 15% van de afspraken daagt de klant niet op.

    Daarom stuurt de stad vanaf 1 september gratis een herinnering via sms. Dat helpt te voorkomen dat klanten mogelijk hun afspraak zouden vergeten en zorgt mee voor een vlottere dienstverlening. De herinnerings-sms wordt exact 24 uur voor de afspraak verzonden en vermeldt op welke dag, om hoe laat en waar de afspraak plaatsvindt. Enkel Antwerpenaars die hun gsm-nummer doorgegeven, krijgen een herinnering via sms.





    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-08-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vissen

    SPORT WEEKEND HOBOKEN 2016

    SPORTVISSEN

    Het is begonnen in de oertijd toen onze voorvadere voorvaderen vissen gingen vangen om te overleven met speren stokken netten en met de handen ook hadden ze concurentie van wilde dieren,nu is het een beroep geworden en voor vrije tijd de sportvisser hier in Hoboken aan fort 8

    Dit weekend de jeugd maar de ouderen waren best mee bezig zoals op de foto's





































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zaalvoetbal

    SPORT WEEKEND HOBOKEN 2016

    ZAALVOETBAL

    Zaalvoetbal is ontstaan in de jaren 30 in Argentinië en in de jaren 1960 overgewaaid naar Europa.

    De twee teams bestaan uit 5 spelers en word gespeeld zoals basketbal in vier quartés

    Wil je meer weten vrijdag 2 september spelen we in de sporthal sorghvliedt om 21,uur

     





















    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dansen

    SPORT WEEKEND HOBOKEN 2016

    DANSEN

    Het dansen bestaat al van in de oertijd toch door de eeuwen heen zijn er verschillend stijlen ontwikkeld.

    Traag dansen klassiek dansen modern dansen stijl dansen enz...

    je kan in ons Hoboken terecht voor dansen interesse zoek het eens op;zie foto's

















    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sportweekend Hoboken 2016

    SPORT WEEKEND HOBOKEN 2016

    KROLF

    Een nieuwe sport verspeidt zich over de wereld

    Krolf komt voor in Denemarken is wijdverspreid en komt nu voor in andere landen.

    Het is een combinatie van croquet en golf:het is met een bal en een hamer deze moet zoals bij golf gepot wordeen in een gat.

    Gewoonlijk op een terrein van ongeveer 40 meter en twaalf gaten geplaatst en met een ploeg zes man sterk.

    En zie eens naar de foto's

     

     





















    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kubben

    sportweekend Hoboken 2016

    Kubben:

    Is het een fabel dat deze sport werd gespeeld ten tijden van de vikingen?

    Er is nu internationale interesse voor het spel en sinds 1995 worden jaarlijks wereldkampioenschappen gehouden in Gotland in Zweden het voorheen onbekende spel werd snel erg populair. 

    Wat hebben we nodig om dit spel te spelen

    • Tien kubbs, balkvormige houten blokken van ongeveer 15 cm hoog en 7 x 7 cm doorsnee.
    • Een koning, een groter balkvormig houten blok van ongeveer 30 cm hoog en 9 x 9 cm doorsnee, met soms een kroon aan de bovenkant.
    • Zes werpstokken, houten cilindervormige stokken van ongeveer 30 cm lang en met een diameter van 3 tot 5 cm. 

    Hoe spelen we dat.

    We nemen een rechthoekig terrein ongeveer 5 op 8 meter mag ook iets groter zijn of kleiner voor de jeugd het terein lifst op gras om het stuiteren van de stokken af te remmen.

    Men zet op de hoeken een stok en daartussen de blokken de koning in het midden en iedere deelnemer krijgt 2 stooken om mee te werpen.

    In Hoboken kan men dit spel, leren in de Dienstencentrums en kijk eens naar de foto's





















    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.basse bal

    sportweekend Hoboken 2016

    Basse bal

    Een spel met de naam "base ball" ontwikkelde zich in de vroege 18e eeuw in Engeland, en het bleef die naam houden tot na 1800.De regels voor "base ball" verschenen in 1796, in een Duits boek

    Basse bal wordt gespeeld op een veld 

     

    De basis uitrusting die nodig om honkbal te spelen zijn; een honkbal, een basse balknuppel en handschoenen voor het vangen van de ballen. De catcher heeft verder extra beschermende kleding en de spelers die aan het beurt zijn om te slaan dragen op dat moment een slaghelm. 

    En nieuwsgierig geworden zien eens de foto's en je kan gaan kijken bij onze club DE PIONIERS.

     

     














    De tegenstanders uit Mortsel






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.sjoelen

    sport weekend Hoboken 2016

    Sjoelen is een oud volksspel dat op jaarmarkten en drinkgelegen heden meestal gespeeld werd toch in Nederland ging het de richting uit naar competitie'

     

    Materiaal nodig

    Sjoelen wordt gespeeld op een houten bak met houten schijven.

    Aan het eind van de bak zitten vier poorten, met kleine openingen waar de schijven door moeten geschoven worden.

    De poorten zijn genumerd van links naar rechts 2,3,4,1

    Nu word het ook gespeeld bij ons in de dienstencentrums waar je het kan leren zie de foto's en bij wedstrijden kan men een beker winnen het zij hoogste punten of het hoogst gemmidelde  en ook word er soms in categorie gespeelt zie foto's

     





















    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tai chi

    sportweekend Hoboken 2016                     

    Tai-chi

    Tai-chi is gebaseerd op het principe het taoisme een vechtmethode.

    Er zijn verschillende stijlen zoals Chen,Wu,Sun-stijl en Yang.

    Kenmerkend voor tai chi  de Yang en Wu stijl  zijn de langzame bewegingen zeer ontspannen uitgevoerd worden en zo ook inerlijk tot rust komt 

    Daartegen over  in de Chen-stijl het zelfverdedigend karakter veel zichtbaarder aanwezig is

    Zie foto's

     

     

     





















    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-08-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOBOKEN-NIEUWS

    Boekvoorstelling deel drie:

      ANTWERPEN door het oog van de stadsgidsen

                                              

     

    ‘Het onderwerp van dit derde deel zijn de zuiderdistricten’ stak Koen Raets van wal – en hij sneed meteen de ‘mini toeristische storm’ aan waarin hij zèlf terecht kwam… het verhaal rond Nello en Patrasche…

     

    Na hem was het Koen Kennis, die op zijn beurt het woord gaf aan Rita Gruloos, voorzitster van de Antwerpse stadsgidsen, stadsgidsen die jaarlijks een 140.000 toeristen rondleiden.

     

    In een interessante uiteenzetting kwamen we meer te weten over de fortengordel – het schoonselhof, de tentoonstellingswijk, de kastelen en parken, het middelheim, Berchem en zoveel meer.

     

    Het was zeker de moeite om een ‘zweterige avond’ in de trouwzaal van kasteel Sorghvliet door te brengen.

     

     































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-08-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STADSBOERDERIJ

    Levering groenten week 34 (25 augustus)

    Wat zit er deze week in je pakket?
             18 augustus (week 33)


    De laatste week van de grote vakantie is ingezet. We maken ons met z'n allen klaar voor een nieuw schooljaar, nieuwe plannen of een verderzetting van de oude...
    De zon geeft nog wat extra energie en ook onze heerlijke groenten helpen daarbij!
    Geniet dus ten volle van alles wat mooi en lekker is!


    Deze week maakte Jolien heerlijke boterhammen met komkommer van De Wriemeling om die eerste boterhammen op school of op het werk wat op te vrolijken! Wat er precies in je pakket zit, kan je hieronder lezen, en op de website.
    En kom gerust nog eens ontspannen in onze tuin bij De Boerderij van Lizette. 

    In je grote groentepakket* van deze week zitten deze seizoensgroenten:

    - Komkommer van De Wriemeling in Herent
    - Koriander van Wijngaardhof in Westmalle
    - Aardappel van Puur Natuur in Melsele
    - Patisson van de Stadsboerderij (veld in Wommelgem)
    - Paksoi van Herdershof in Nijlen

                                                     - Wortel van Herdershof in Nijlen                                                
     
    Selder van Herdershof in Nijlen

    In het grote, tweewekelijkse groentepakket van deze week zit geen selder en patisson, maar wel spitskool van de Stadsboerderij (veld in Wommelgem) en andijvie van Wijngaadhof in Westmalle.

    In het kleine groentepakket* zit het volgende:
    - Koriander van Wijngaardhof in Westmalle
    - Courgette van de Stadsboerderij (veld in Wommelgem)
    - Aardappel van Puur Natuur in Melsele
    - Selder van Herdershof in Nijlen
    - Komkommer van De Wriemeling in Herent

    In het kleine, tweewekelijkse groentepakket van deze week zitten geen selder en courgette, maar wel spitskool van de Stadsboerderij (veld in Wommelgem) en paksoi van Herdershof in Nijlen.


    Voor de klanten die tweewekelijks bestellen: we leveren deze week de pakketten voor de even week (25 augustus 2016 - week 34). Volgende week is het weer de beurt aan de klanten die intekenden op de oneven weken.

    Wie reeds coöperant is, kan zich voor een groentepakket in 2016 inschrijven viawww.stadsboerderijantwerpen.be/groentenpakket-bestellen
    Wie nog geen coöperant is en graag een wekelijks of tweewekelijks groentepakket wil, kan instappen viawww.stadsboerderijantwerpen.be/stap-je-mee-in en zich vervolgens inschrijven voor een groentepakket.

    *De inhoud van het groentepakket is onder voorbehoud. Omdat we kiezen voor optimale kwaliteit wordt tijdens het oogsten gekozen voor de best passende optie ifv de weersomstandigheden en andere factoren.

    www.stadsboerderijantwerpen.be copy richt stadsboerderij


     








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-08-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FIETSBRUG

    Luk Lemmens, Ben Weyts en Koen Kennis tonen de ontwerpplannen en sfeerbeelden

    Nieuwe fietsbrug voor 5000 fietsers per dag
    1ste steunpilaar fietsbrug over de Singel op F1 fietsostrade Antwerpen-Mechelen verrijst

    Einde volgend jaar gebruiken elke dag zo’n 5000 fietsers de nieuwe fietsbrug over de Singel in Berchem. In de middenberm verrijst nu al de eerste steunpilaar. De bouw van de fietsbrug is een samenwerking tussen de provincie Antwerpen, de Vlaamse overheid, de stad Antwerpen en de NMBS. De brug vormt een belangrijke schakel in de succesvolle fietsostrade F1 Antwerpen-Mechelen.

    De nieuwe fietsbrug start op het hoogste punt van de Posthofbrug, loopt over de stationsparking, gaat verder in de spoorwegberm, steekt de Singel over en sluit aan op het fietsparkeergebouw van het station Antwerpen-Berchem. “De totale brug meet 270 meter. Waar ze niet in de spoorwegberm loopt, steunt ze op 7 stevige pilaren. De laatste pilaar, die op de middenberm van de Singel, plaatsen we nu in de rustige zomerperiode. Daarvoor moeten we in beide richtingen tijdelijk 1 rijstrook van de Singel afsluiten” legt Luk Lemmens, gedeputeerde voor Mobiliteit provincie Antwerpen uit. “De komende maanden verbreden we de spoorwegberm, bouwen we de 6 steunpilaren op de stationsparking en leggen we de brug stelselmatig aan. Ook het fietspad op de Posthofbrug nemen we onder handen. Zonder vertragingen fietsen we einde 2017 de nieuwe brug in.

     

    Mooi voorbeeld van samenwerking

    De provincie Antwerpen investeerde de afgelopen jaren fors in de aanleg van de F1, de fietsostrade tussen Antwerpen en Mechelen. Met de nieuwe fietsbrug steken de fietsers op die F1 het drukke kruispunt met de Singel veilig en snel over. Veilig want ze kruisen geen ander verkeer. Snel want ze moeten niet meer wachten aan de verkeerslichten. De provincie Antwerpen deed het voorbereidende studiewerk en investeert nu 1.327.871 euro in de bouw van de fietsbrug.

    De Vlaamse overheid geeft dezelfde steun aan het project (1.327.871 euro). Ben Weyts, Vlaams minister voor Mobiliteit legt uit waarom: “Vlaanderen investeert in kwaliteitsvolle fietsinfrastructuur die een voelbaar verschil maakt. Zo willen we meer mensen verleiden om ook in het woon-school- en woon-werkverkeer te kiezen voor de fiets. De nieuwe fietsbrug zal het fietsverkeer in en uit de stad sneller, comfortabeler en veel veiliger maken.

    De stad Antwerpen draagt 663.935,50 euro bij om de bereikbaarheid van het station Antwerpen-Berchem te verbeteren. Koen Kennis, schepen voor Mobiliteit stad Antwerpen licht toe: “Veilige en directe fietsroutes zijn essentieel om een stijgend fietsgebruik in goede banen te leiden. Een stevig uitgebouwd netwerk stimuleert deze evolutie. Met deze fietsbrug werken we opnieuw een missing link weg en bieden we een veilige en hoogkwalitatieve fietsroute aan. Bovendien optimaliseren we de knooppuntfunctie van Berchem-Station: men raakt vlot en veilig over de Singel, kan zijn fiets makkelijk in de stalling plaatsen en eventueel op trein, tram of bus springen.

    Het EFRO-fonds steunt het project met 907.740,67 euro subsidies omdat ze belangrijk is voor de regionale en economische ontwikkeling. De fietsbrug zet namelijk meer mensen op de fiets voor functionele verplaatsingen. EFRO staat voor Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

    Fundering steunpilaar op middenberm Singel - Copyright: provincie Antwerpen

     

    Hinder
    Een deel van de parking van het station Antwerpen-Berchem ligt in de werfzone. De abonnees behouden hun toegang tot de parking. Parkeren met een dagticket kan tijdens de werken alleen op weekdagen na 17 uur en in het weekend. Een alternatief is de parking van het station Antwerpen-Centraal.
    In het voorjaar van 2017 zal het kruispunt van de Singel en de Posthofbrug gedurende 1 weekend volledig afgesloten zijn. Dat is nodig om de veiligheid te garanderen bij het plaatsen van de fietsbrug over de Singel. Voetgangers, fietsers, bussen, auto’s, vrachtwagens, niemand kan dan het kruispunt oversteken. Wanneer dat precies gebeurt, is nog niet geweten. De timing is afhankelijk van het verloop van de werken en wordt afgestemd op de geplande evenementen in de binnenstad.

     

    Meer informatie

    Wil je meer weten over de nieuwe fietsbrug? Bezoek dan de infomarkt op donderdag 22 september van 15 tot 21 uur in de stationshal Antwerpen-Berchem. Je kunt met je vragen ook terecht bij Steunpunt Fiets provincie Antwerpen via fietsen@provincieantwerpen.be of 03 240 66 25.

     

     

     

     




    PROVINCIE ANTWERPEN:LUK LEMMENS,GEDEPUTEERDE VOOR MOBILITEIT







    VLAAMSE OVERHEID: BEN WEYTS ,MINISTER VOOR MOBILITEIT


    STAD ANTWERPEN:KOEN KENNIS,SCHEPEN VOOR MOBILITEIT
























    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!