Inhoud blog
  • Provincie Antwerpen
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Regionaal Nieuws
    van Antwerpen
    20-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.




























    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    MARKANT SPEURT NAAR ROLMODELLEN IN EL

    SALVATOR

    Drie vrouwen van Markant - afkomstig uit Londerzeel, Knokke en Hoboken - reizen van 22 tot 30 oktober naar El Salvador.

     Onder begeleiding van Trias gaan ze ter plaatse het vrouwelijk ondernemerschap een duwtje in de rug geven.
    De dames zijn: 
    Lieve Droogmans (Londerzeel): Geert Horsten (Knokke) Sandra Van Reeth (Hoboken

    Samen met twee vrijwilligers trekt Markant-voorzitster Lieve Droogmans naar El Salvador. De delegatie zal er in samenwerking met de Vlaamse ontwikkelingsorganisatie Trias de Womed Award Zuid voorbereiden en een project rond vrouwelijk ondernemerschap evalueren.
    Onder begeleiding van Trias zullen Lieve Droogmans, Geert Horsten en Sandra Van Reeth van 22 tot 30 oktober El Salvador doorkruisen. Ze gaan een evaluatie opmaken van een zogeheten mentoringtraject. Dit project brengt starters in contact met ervaren onderneemsters die bereid zijn om hun ervaring te delen.
    Womed Award Zuid
    Op het programma van de Markant-delegatie staan zes werkbezoeken aan vrouwelijke onderneemsters. Aan het eind van de reis zullen Lieve, Geert en Sandra drie finalistes selecteren voor de komende Womed Award Zuid, die plaatsvindt in het voorjaar van 2017.
    Met deze tweejaarlijkse award creëert Markant rolmodellen voor het vrouwelijk ondernemerschap in ontwikkelingslanden. De voorbije jaren werden onderneemsters uit Guinee, Ecuador en de Filipijnen in de bloemetjes gezet.
    Trias Centraal-Amerika
    Dat ook de vrouwen in El Salvador steun kunnen gebruiken, lijdt geen twijfel. De reputatie van het Centraal-Amerikaanse land is niet fraai: armoede, werkloosheid en bendegeweld vieren hoogtij.
    El Salvador is niet bepaald vrouwvriendelijk, waardoor het voor vrouwen dubbel moeilijk is om op eigen benen te staan. Samen met lokale boeren- en vrouwenorganisaties bouwt het team van Trias Centraal-Amerika al 25 jaar aan een meer inclusieve samenleving.

    Lieve Droogmans, Geert Horsten en Sandra Van Reeth zijn beschikbaar voor interviews, zowel vóór als na hun reis in El Salvador:
    Lieve Droogmans (Londerzeel): 0496 028427
    Geert Horsten (Knokke): 0477 928332
    Sandra Van Reeth (Hoboken): 0475 870247
    Neem contact op met koen.symons@trias.ngo (02/548 01 20) voor sfeerbeelden van de reis. We proberen de eerste beelden ter beschikking te hebben vanaf 28/10. 

    *************************************************************

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cultuurprijs

    19 | 10 | 2016

    Dries Van Noten ontvangt laatste Cultuurprijs
    Provincie Antwerpen eert mode-icoon voor rijke carrière

    Gisterenavond werd in het Bernarduscentrum in Antwerpen de laatste provinciale Cultuurprijs uitgereikt aan modeontwerper Dries Van Noten. Het Antwerpse mode-icoon werd gehuldigd omwille van zijn creativiteit en zakelijk succes in de mode. De jury maakte met deze laureaat een duidelijk statement voor de mode als kunstvorm.   

    Gedeputeerde voor Cultuur en juryvoorzitter Luk Lemmens verklaart de keuze voor Dries Van Noten: “De keuze voor Dries Van Noten is een statement van de jury voor de erkenning van de modesector als culturele sector. Dries Van Noten is een prachtig voorbeeld van een ontwerper die de mode als ambacht overstijgt en verheft tot kunstvorm. Denk maar aan de succesvolle tentoonstelling ‘Dries Van Noten - Inspirations’, de meest bezochte modetentoonstelling ooit in Vlaanderen. Het provinciaal ModeMuseum zet zich al meer dan tien jaar in om de modesector in beeld te brengen als een culturele sector met eigen stromingen en eigen sterren. Het laat geen twijfel dat Dries Van Noten één van deze sterren is.”

    De Cultuurprijs van de provincie Antwerpen is de laatste, aangezien het provinciebestuur vanaf 1 januari 2018 niet langer bevoegd zal zijn voor Cultuur. Daarom besliste de jury, bestaande uit Philip Heylen, Björn Siffer en Astrid Wittebolle (schepenen voor cultuur van Antwerpen, Mechelen en Turnhout), Prof. Dr. Annick Schramme (Universiteit Antwerpen) en Adriaan Raemdonck (galeriehouder en laureaat Cultuurprijs 2011) om een statement te maken en de modesector erkenning te geven als culturele sector.

     

    Dankwoord Dries Van Noten

    Dries Van Noten reageert opgetogen met de bekroning: “Ik ben zeer vereerd en erkentelijk dat ik deze prijs in ontvangst mag nemen. Waardering in mijn eigen provincie en stad is uiteraard een fijn gevoel. Ik zou deze erkenning van creativiteit graag willen delen met de nieuwe generatie en daarom zou ik het geld verbonden aan de prijs willen schenken aan de modeafdeling van de Antwerpse Academie om deze jonge creatieve mensen extra te ondersteunen.”

    PRAKTISCHE INFO

    Over de Cultuurprijs van de provincie Antwerpen

    De Cultuurprijs van de provincie Antwerpen werd in 2005 ingesteld. De tweejaarlijkse prijs is bestemd voor een persoon die op uitzonderlijke wijze bijgedragen heeft tot het cultureel gebeuren in de provincie. De laureaten tot hier toe waren: Eric Antonis (2005), Ludo Simons (2007), Jerry Aerts (2009), Adriaan Raemdonck (2011) en Paul Schyvens (2013). Aan de prijs is een geldbedrag van 7.500 euro verbonden.

    Over Dries Van Noten

    Dries Van Noten genoot zijn eerste successen halverwege de jaren tachtig als één van de Zes van Antwerpen. Hij wordt vooral geprezen omwille van zijn exquise prints, zijn gul gebruik van textiel en zijn passie voor visuele en grafische kunst. Zijn dames- en herencollectie delen een exotische, elegante esthetiek die gekenmerkt wordt door expertise in pasvorm en een sensualiteit die ontstaat uit de combinatie van verschillende lagen contrasterende texturen, kleuren en patronen. Van Noten heeft verschillende eigen boetieks en wordt wereldwijd verkocht in zo’n vierhonderd winkels. Hij werkt vanuit Antwerpen, waar ook het hoofdkwartier van zijn bedrijf is ondergebracht. Meer info op www.driesvannoten.be

    Luk Lemmens,  gedeputeerde bevoegd voor Cultuur


























    Gedeputeerde Luk Lemmens, laureaat Dries Van Noten en gouverneur Cathy Berx

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
























    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STADSBOERDERIJ

    Nieuw leven!

    We waren wat later uit bed dan normaal, want het was zondag. Beetje slenterend in de zon, startte ik mijn toer langs de dieren. Een vrijwilliger kwam ze eten geven, maar een check of iedereen zich goed voelt, is en blijft een must (en een heerlijke bezigheid). De Tamworth varkens stonden als eerste op mijn lijstje, want mevrouw de zeug was hoogzwanger en misschien had ze mijn hulp wel nodig. Belachelijk natuurlijk, want  Marlou had die nacht helemaal zelf negen biggen op de wereld gezet. Al helemaal proper gelikt en wankel op hun pootjes knorden ze me die ochtend tegemoet. Het begin van een zalige dag!

    Wees welkom om een kijkje te komen nemen!

    Hoofd een beetje in de wolken, maar voeten steeds op de grond, is hier ook de inhoud van jullie groentepakket. 

    Inhoud grote pakketten:

    • wortelen van Seizoensmaak
    • koolrabi  van Seizoensmaak
    • aardappelen van Seizoensmaak
    • boerenkool (mix) van de Wriemeling
    • koolraap van de Wriemeling
    • paksoi van Herdershof
    • rucola van Herdershof

    De tweewekelijkse pakketten bevatten witte -of spitskool van de Stadsboerderij, boerenkool (mix) en koolraaap van De Wriemeling, rucola van Herdershof en wortelen en koolrabi van Seizoensmaak. 

    Inhoud kleine pakketten:

    • wortelen van Seizoensmaak
    • koolrabi van Seizoensmaak
    • aardappelen van Seizoensmaak
    • andijvie van Herdershof
    • boerenkool (mix) van de Wriemeling
    • witte -of spitskool van Stadsboerderij (veld Wommelgem) voor zij die vorige week geen extra groente kregen

    De kleine tweewekelijkse pakketten bevatten witte kool van ons eigen veld in Wommelgem, wortelen, aardappelen en koolrabi van Seizoensmaak en boerenkool (mix) van de Wriemeling.

    Copyright © 2016 Stadsboerderij Antwerpen, All rights reserved






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN BERICHTEN

     4 POLITIEZONES(17 GEMEENTEN)

    WISSELEN INFOTMATIE UIT DANKZIJ 150 ANPR-TOESTELLEN AANGESLOTEN OP ééN  PROVINCIAAL SYSTEEM

     

    Op dinsdag 18 oktober stelden politiezones Regio Turnhout, Neteland, Voorkempen, Brasschaat en de Federale Politie Antwerpen samen met gouverneur Cathy Berx de bovenlokale ANPR-server aan ons voor. Deze gecentraliseerde server kan beelden en data van zowat 150 ANPR-toestellen uit de regio, verspreid over het grondgebied van 17 Antwerpse steden en gemeenten, raadplegen en verbinden.

     

     

    Wat zijn ANPR-toestellen?

    ANPR-toestellen zijn automatische nummerplaatherkenningscamera's (afgeleid van het Engels Automatic Numberplate Recognition). Een ANPR-systeem registreert alle voorbijrijdende voertuigen. Een technologie met tal van toepassingen,  uiteenlopend van aard.  Zo kunnen ANPR-toestellen ingezet worden voor trajectcontrole in functie van verkeershandhaving, maar ook om bijvoorbeeld niet-verzekerde, gestolen of geseinde voertuigen opsporen.

    De verwerking van geregistreerde gegevens gebeurt in een centraal systeem, de ANPR-server. De bovenlokale ANPR-server (BAS), technisch gerealiseerd door MACQ en Proximus, verbinden ze nu alle ANPR-camera’s van de  4 aangesloten politiezones.  BAS kan zo de data en beelden van de afzonderlijke zones consulteren én verbinden.  Als de testfase bij de 4 politiezones goede resultaten oplevert, dan breidt het centrale systeem in de toekomst verder uit.  ANPR-camera’s van andere politiezones  zullen dan kunnen aansluiten op deze server.

     

     

    Van de theorie naar de praktijk :

     

    Tijdens de persconferentie kreeg men een praktijkvoorbeeld: de politie onderschepte inderdaad een ‘verdacht’ voertuig – doorgegeven door bewoners aan het nummer 101…

                    




    GOUVERNEUR CATHY BERX PROVINCIE ANTWERPEN
























    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HANDBAL

    Sasja sterker dan Merksem in Antwerpse derby

    OLSE MERKSEM 27-31 SASJA ANTWERPEN

     

    In De Rode Loop werd ons een typische derby voorgeschoteld: absoluut geen hoogstaand handbal, maar voor de rest wel een aangenaam kijkstuk met  spanning tot het einde en een strijd op het scherp van de snede, zonder ooit echt brutaal te worden, met dank ook aan de goed leidende scheidsrechters. Op een minuut na stond Merksem steeds op achterstand, maar Sasja slaagde er niet in om echt afstand te nemen van de thuisploeg. Tot in de slotminuten Merksem enkele malen dom balverlies leed en Sasja daar dankbaar van gebruik maakte om het verschil te maken.

    Sasja nam van bij de start de leiding, maar het verschil bleef meestal beperkt tot twee puntjes. Mathijs zorgde om en bij het kwartier wel voor 4-7, maar Olse klampte goed aan en kwam steeds weer in het spoor van de bezoekers. Nadat Van den Hoed van op zeven meter de stand op 10-11 had gebracht, scoorde Bertels voor de Hobokenaren, maar Lamberigts en Gijs lieten vervolgens elk een open kans liggen om het verschil op te voeren. Boomhouwer bracht Olse weer op gelijke hoogte (13-13) kort voor de rust. Ook Roelants miste in de 30e minuut alleen voor doel nog een reuze kans, zodat met een minimaal verschil (14-15)werd gerust.
    Ook na de pauze bleef de strijd gelijk opgaan tot 19-19.  Merksems nieuwe aanwinst Nuni Bazoer bracht zijn team vervolgens voor de eerste en enige maal op voorsprong en aangemoedigd door de speaker van dienst liet het thuispubliek van zich horen. Het mocht echter niet baten, want Sasja herpakte zich langs Mathijs, Rola en een actieve Jacobs, die de 20-24 op het bord zette. Hiermee was de wedstrijd echter nog niet beslist, want Merksem profiteerde van enig concentratieverlies bij de bezoekers om weer aansluiting te vinden (25-26). In de slotminuten liet Merksem het echter afweten. Topschutter Thijs was nergens en Olse leed enkele malen balverlies, waarvan Rola, Bertels en Mathijs gebruik maakten om het pleit te beslechten (25-30). Sasja hield verder stand en ging uiteindelijk verdiend met de winst naar huis. Belangrijke punten, gezien ook de zege van Visé tegen Hurry Up.  

    Scoreverloop:  10' 4-4 / 20' 8-10 / 30' 14-15 / 40' 20-20 / 50' 22-25 / 60' 27-31

    Samenstelling ploegen en doelpuntenmakers:
    SASJA : Jasper Mendes (d - 60'), Robbie Mestdagh (d ), Nemanja Kostic 1, Yme Bertels 4, Quinten Colman 4, Hans Lamberigts 3, Brian Meulders, Sergio Rola 6 (1), Sander Soetaert, Bert Bisschop, Jasper Roelants 2, Kevin Jacobs 4, Gert-Jan Mathijs 6, Stijn Gijs 1, Merlijn Wauters
    MERKSEM : Rens Baeyens (d – 25’ ), Mike Tadeij (d - 35'), Dennis Thijs, Dimitri Van den Hoed 7 (2), Sten Dielen 1, Wouter Sas 5, Simon Van den Berg, Dirk Claessens 1, Robin Boomhouwer 4, Lazar Popov 4, Alexandre Hayon, Franck Ntibashirakandi, Laurel Ntibashirakandi, Zaïd Allaf, Nuni Bazoer 5

    Tijdstraffen:    Sasja  4 (Mathijs 2x, Bertels, Lamberigts)  
                           Merksem 5   (Van den Hoed, Sas, Thijs, Popov, Tadeij)
    Strafworpen:   Sasja  1/2         
                            Merksem  2/2

    Scheidsrechters: Geraets – Geraets (Ned)





































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZAALVOETBAL

      14-10-2016

    GSBEOBANK HOBOKEN -6    VEIDEC ARB HAMME-2

     

    Deze topontmoeting bracht heel wat kijklustigen op de been. Eén van hen was bondscoach Rony Penninckx die een groot deel van zijn nationale selectie kwam inspecteren in het gezelschap van BZVB-voorzitter Pierre Goyvaerts. Ook waren we aangenaam verrast met het bezoek van een aantal voormalige leden van onze sportieve staf en een uitgebreide delegatie van naamsponsor Beobank.

     

    Enkele seconden na het startsignaal van het arbitrale duo Marc Nihoul-Denis Van Laeken mochten we reeds smullen van een ingestudeerde Hobokense hoekschop waarbij Kenny Sergeant voor de eerste en zeker niet de laatste maal op verbluffende wijze diende te reageren. Kort daarop etaleerde Birger Maes een spectaculaire zweefsprong om Ahmed El Hammouchi het scoren te beletten.

     

    De vlam sloeg meteen in de pan en dat zorgde voor een temporijk en genietbaar spektakel.

     

    In de 7’ boorde een steekpas van Abdes El Hafid een gaatje in de goud-zwarte defensie, de goed anticiperende Soufian El Fakiri deponeerde de bal kalmpjes in de netten (0-1).

     

    Twee glasheldere combinaties tussen Steven Dillien en Imad Amazou botsten op een onvermurwbare Kenny Sergeant. Zijn overbuur werkte een dubbele combinatie Ishak Belhak-

    Mo El Moussaoui wonderwel in hoekschop. Hetzelfde lot was weggelegd voor een enorme knal van Imad Amazou, in ideale schietpositie gemanoeuvreerd dankzij een intelligent hakje van Khaled Oulichki. Een pegel van Yannis Van Parys scheerde over de dwarsligger.

     

    Elke misstap kon fatale gevolgen hebben. En zo geschiedde bij het verstrijken van het eerste kwartier: een lokale slordigheid bood Angelo De Brandt de kans om de vrijstaande Mirko Gajanovic bliksemsnel te bedienen, deze laatste nam het geschenk dankbaar in ontvangst (0-2).

     

    Zowel Yannis Van Parys, Xavier Potvin, Khaled Oulichki, Steven Dillien als Hicham Channouf tekenden ei zo na voor de aansluitingstreffer, bij de rust bleef de stand echter ongewijzigd.

     

    Vlak na de hervatting vermeed Birger Maes met een flitsende voetveeg een quasi gemaakt doelpunt van Angelo De Brandt en tegelijk een schier onafwendbare nederlaag.

     

    Merkwaardig genoeg viel de bezoekende motor plots stil. GS Beobank Hoboken toonde haar ware gelaat: een solide groep strijdmakkers die zij aan zij vecht, in staat om klaar te spelen wat niet zo evident lijkt.

     

    Nadat Kenny Sergeant alweer een verbazingwekkende redding uit de mouwen had geschud, deze keer op een poging van Mustapha Aabbassi, slaagde Imad Amazou erin om diep in de vijandelijke linies door te dringen: uit zijn rechter vertrok een onhoudbare kanonskogel (1-2).

     

    Hiermee werd een verpletterend offensief ingeleid dat de tegenstander tot wanhoop dreef. Hicham Channouf en Steven Dillien vonden de ARB-portier eens te meer op hun weg, Khaled Oulichki kon net niet bij een strak genomen vrije trap van Yannis Van Parys.

     

    In de 47’ stond de zaal in lichterlaaie toen Hicham Channouf een splijtend ééntweetje met Khaled Oulichki enig mooi in de Oost-Vlaamse kooi deed uitsterven (2-2).

     

    Steven Dillien werkte zich de naad uit de broek maar stuitte wederom op de dekselse Kenny Sergeant, terwijl de doorgebroken Hicham Channouf iets te onstuimig te werk ging. Het was een afgemeten uitworp van Birger Maes, in één tijd schitterend overgenomen door Khaled Oulichki, die de thuisploeg op voorsprong hees (3-2).

     

    GS-coach Karim Akajoua gunde zijn spelers een welgekomen time-out, voldoende om nadien nogmaals vernietigend uit te halen via Mustapha Aabbassi, opnieuw als gevolg van een precieze lancering van Birger Maes (4-2).

     

    Bij Veidec ARB Hamme raakte men helemaal de pedalen kwijt. Soufian El Fakiri werd als ver uit zijn muit meespelende doelman in de aanvalsacties betrokken. Een erg risicovol initiatief dat geen vruchten afwierp. Integendeel, Steven Dillien lukte een steal en kon eindelijk zijn verdiend doelpuntje in de verlaten tent borstelen (5-2). Khaled Oulichki plaatste tenslotte de kers op een bijzonder gesmaakte GS-taart (6-2).

     

    Fraaie zege tegen een sterke play-offsconcurrent, bejubeld met een staande ovatie van het thuispubliek en enkele gezamenlijke indianengezangen van onze jongens, symbool voor de eendracht binnen dit fantastisch collectief…

     

    Volgende vrijdag reist GS Beobank Hoboken naar neo-eersteklasser Eurofoot Tervuren dat tot op heden slechts één schamel puntje wist te sprokkelen. Geen reden om dit katje zonder handschoenen aan te pakken…

     

    Een integraal beeldverslag en een samenvatting van deze boeiende partij kan u respectievelijk vanaf zondagavond en woensdag bekijken op de website van Futsal Web Broadcast Belgium (FWBB) www.fwbb.be onder de rubriek “video’s”.

     

    samenstelling GS Beobank Hoboken: Birger Maes (d), Olivier Verhanneman (d), Antoine Lemaire (kpt), Hicham Channouf (1), Imad Amazou (1), Khaled Oulichki (2), Mustapha Aabbassi (1), Steven Dillien (1), Xavier Potvin, Yannis Van Parys, coach Karim Akajoua en assistent-coach Ivan Boey.

     

    samenstelling Veidec ARB Hamme:Kenny Sergeant (d+kpt), Kenneth Delise (d), Soufian El Fakiri (1), Abdes El Hafid, Ahmed El Hammouchi, Hamza Al Massaoui, Mirko Gajanovic (1),

    Mo El Moussaoui, Ishak Belhaj, Angelo De Brandt, coach Kristof Vermeir en assistent-coach Davy Willaert .

     

    Het B-team had tegen Kras Antwerpen lange tijd uitzicht op een nieuwe overwinning in de Vlaamse competitie (regio centraal) maar moest finaal vrede nemen met een gelijkspel (3-3).

     

    In het kader van de VZVB-Jeugdcup gaan de GS-duiveltjes aanstaande zondag vanaf 17:00 uur in sportcentrum Sorghvliedt aan de slag in een tornooi met deelname van Sambas Temse B alsook JFC Antwerp A en B; in sporthal Fort VIII trekken onze miniemen om 18:00 uur ten strijde tegen Jong Zandhoven 98.

     

    Marc De Bock                                                                                                                                                                

     

    GS Beobank Hoboken dankt haar hoofdsponsors:

     

    - BEOBANK, kantoren Antwerpen-Kiel, Abdijstraat 201-203, Johan Bressinck + Wilrijk, Bist 18, Peter Verhaest, www.beobank.be

    - MARCELO DECOR woondecor, Predikherenlaan 90, 2500 Lier, Bruno Van Haesendonck en zonen, 03 480 22 25 - 0497 43 56

     

    Met sportieve groeten

    _

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     






































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.




















    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    PERSBERICHT - 13 oktober 2016

    Ter gelegenheid van de internationale actiedag ‘Cities for Life - Cities against the Death Penalty’ op 30 november komt Rais Bhuiyan naar België. Hij werd slachtoffer van anti-islamitisch geweld, maar pleit als gelovig moslim voor vergeving en hersteljustitie.  

     

    Rais Bhuiyan, geboren in Bangladesh en piloot van de luchtmacht, kwam naar de VS om informatica te studeren. Mark Stroman, die op wraak zon na de aanslagen van nine eleven waarbij hij zijn zus verloor, schoot hem enkele dagen later in het aangezicht. Eerder had Stroman, die lid was van de racistische organisatie Aryan Brotherhood al een Pakistaan en een Indiër omgebracht.

    Als gelovig moslim, slaagde Bhuiyan er niet enkel in om zijn aanvaller te vergeven, maar stelde hij alles in het werk om te voorkomen dat Stroman geëxecuteerd zou worden. Op 21 juli 2011 werd Stroman toch ter dood gebracht, maar Bhuiyan zet zijn strijd voort om te tonen dat het mogelijk is om in vrede en vriendschap samen te leven, ook als mensen een verschillende overtuiging hebben.

    Tegenwoordig zet hij zich dan ook in voor de verdediging van de mensenrechten en voor de campagne voor de afschaffing van de doodstraf in de Verenigde Staten en in de wereld. Hij heeft daarvoor een eigen stichting opgericht: “World without hate” en werkt samen met verschillende organisaties zoals de Gemeenschap van Sant’Egidio en Amnesty International

    In het kader van ‘Cities for Life – Steden tegen de doodstraf’ zullen op woensdag 30 november op verschillende plaatsen in de wereld markante gebouwen symbolisch worden uitgelicht. Het is de vijftiende keer dat de Gemeenschap van Sant’Egidio deze actie organiseert. De keuze van de dag van de symbolische actie verwijst naar de eerste afschaffing van de doodstraf door een moderne staat, met name het groothertogdom Toscane, op 30 november 1786. Vorig jaar, op 30 november 2015 namen meer dan 2.000 steden, in 100 verschillen de landen op de vijf continenten deel aan de actie.

    De doodstraf wordt op wereldschaal in steeds minder landen uitgevoerd. Met ‘Cities for Life’ willen de organisatoren en de deelnemende steden deze trend toejuichen en aandringen op een totale afschaffing van de doodstraf. In 2015 was de doodstraf in meer dan de helft van de landen in de wereld officieel afgeschaft, maar was er wel een scherpe toename van het aantal executies. 90% van die terechtstellingen vonden in slechts drie landen plaats: Iran, Pakistan en Saoedi-Arabië. In China worden meer mensen geëxecuteerd dan in alle landen samen, maar is het aantal executies staatsgeheim. 

    Rais Bhuiyan zal spreekbeurten houden in Antwerpen, Brussel en Amsterdam. Hij is in België van 28 november tot 3 december. Hij is beschikbaar voor interviews.

    Voor meer info: Annemarie Pieters, Cities for Life, 0496 28 23 21.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN BERICHTEN

    ENI STAPT IN DE GROEPSAANKOOP ALS BESTE LEVERANCIER

    Provincie Antwerpen

    12| 10 | 2016

    Recordaantal deelnemers groepsaankoop krijgt 29 % korting en vaste gasprijs
    Groepsaankoop provincie Antwerpen blijft scoren

    Meer dan 106.000 deelnemers schreven zich in voor de 7e groepsaankoop groene stroom en gas van de provincie Antwerpen. Dat is een ongezien aantal. Voor groene elektriciteit en gas deden Eni en Elegant het beste bod. Voor elektriciteit alleen ben je het voordeligst uit bij Eni. Nieuw is dat er naast een vaste elektriciteitsprijs ook een vaste prijs voor gas wordt aangeboden.

    Tijdens de veiling vandaag brachten verschillende energieleveranciers hun beste bod uit. Voor 66% van de deelnemers met elektriciteit en gas deed Eni het scherpste bod, voor de rest is Elegant het voordeligst. De gemiddelde korting is 29%. Deelnemers met alleen elektriciteit zijn dit jaar het voordeligst uit bij Eni met een korting van 18%. De energieprijs maakt maar een deel van je factuur uit, daarop krijg je de korting. Die is berekend ten opzichte van het gewogen gemiddelde van vergelijkbare tarieven van de 6 grootste energieleveranciers (Engie, Luminus, eni, Essent, Lampiris en Eneco).

    Nu ook vaste prijs voor gas
    Drijvende kracht achter de groepsaankoop is gedeputeerde voor energie Inga Verhaert: “Deelnemers zijn zoals elk jaar zeker van een vaste prijs voor elektriciteit die niet wijzigt gedurende de volledige looptijd van hun 1-jarig contract. Vanaf dit jaar geldt dat ook voor de gasprijs, en dat maakt het natuurlijk nog interessanter.” De groepsaankoop van de provincie Antwerpen blijft groeien, ook dit jaar mogen we van een recordaantal deelnemers spreken: 106.000.

    “Mensen worden nog steeds en zelfs méér geconfronteerd met stijgende kosten, niet in het minst voor energie.” legt Inga Verhaert het blijvende succes uit.  “Het loont nu dus meer dan ooit de moeite om deel te nemen aan een groepsaankoop. En dat hebben meer mensen dan ooit begrepen. Het succes van deze 7ee editie bewijst opnieuw dat consumenten tot heel wat in staat zijn als ze zich verenigen. En met hoe meer ze zijn, hoe sterker ze staan. De provincie Antwerpen helpt hen met een goede omkadering en de juiste informatie. We hebben zo de markt de afgelopen jaren mee in gang gezet en daar kunnen we hier in de provincie Antwerpen samen trots op zijn.”

    Persoonlijk voorstel
    Nadat het winnende bod is omgerekend voor elke deelnemer krijgt deze uiterlijk 28 oktober een persoonlijk voorstel. Zo komt iedereen te weten hoeveel hij of zij -op basis van het persoonlijk verbruik-  effectief zal besparen. Elke deelnemer beslist daarna zelf, tot en met 28 november, of hij dit aanbod accepteert. Daarna wordt de overstap volledig geregeld.

    PRAKTISCHE INFO

    Meer info:
    www.samengaanwegroener.be

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijke:
    Inga Verhaert, gedeputeerde bevoegd voor energie






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN BERICHTEN

    Provincie Antwerpen

    Zuidrand in de kijker op Dag van de Trage Weg op zondag 16 oktober
    Ken jij alle trage wegen in jouw gemeente? Doe de test op www.tragewegen.be/in-mijn-buurt. .

    Langs steegjes tussen de huizen of langs idyllische landwegjes achter de lintbebouwing kom je op onverwachte plaatsen en ontdek je erfgoed, natuur of landschappen. Tijdens het weekend van 15 en 16 oktober staan deze trage wegen in heel België in de spotlights. De provincie Antwerpen ondersteunt steden en gemeenten die initiatieven nemen rond trage wegen. Op zondag 16 oktober organiseren verschillende gemeenten en organisaties, samen met de provincie, activiteiten rond trage wegen in Kontich, Hove, Mortsel, Aartselaar en Edegem.

     

    Trage wegen verbinden Landschapspark Zuidrand

    In de voormiddag huldigt gedeputeerde van Leefmilieu Rik Röttger samen met schepen Goedele van de Spiegel van Edegem het oostelijk wandelpad van Hof Ter Lindenin. In Kontich zorgt muziekband ‘Les Odettes’ voor extra sfeer aan de Hessepoellei, het Kerkhofpad en het Vlonderpadtraject. In Hove kan je een rondleiding volgen in het Uilenbos. Je leert er bij over houtsoorten en uilenkasten terwijl kinderen een bijenverblijf knutselen. In Mortsel staat er een gids paraat om via de Fortloop naar het Groen café te wandelen. In Aartselaar komt gedeputeerde van Leefmilieu Rik Röttger om 16 uur de pas aangelegde Voetweg nr. 27 uittesten.

    Deze gemeenten ten zuiden van Antwerpen maken samen met Boechout, Borsbeek, Lint en district Wilrijk deel uit van het Landschapspark Zuidrand. De provincie Antwerpen bouwt met de negen betrokken gemeenten, de Vlaamse overheid en verenigingen een landschapswerking uit die de gemeentegrenzen overstijgt. Aangezien trage wegen de gemeenten letterlijk verbinden, spelen ze een cruciale rol in het realiseren van een beleefbare, gezonde open ruimte in de Antwerpse Zuidrand.

    Trage weg die door Lint en Hove kronkelt - Copyright: provincie Antwerpen


    Duurzame mobiliteit

     

    In onze provincie vind je heel wat trage wegen. Het belang van trage wegen mag niet onderschat worden volgens gedeputeerde van Leefmilieu Rik Röttger: “Ze zijn van groot belang voor een veilige, vlotte en duurzame mobiliteit. Je leert er ook je eigen streek beter door kennen. Veel mensen maken al wandelend, fietsend of spelend gebruik van trage wegen. De provincie werkt aan een kwaliteitsvol en toegankelijk weefsel van wandel- en fietspaden langs trage wegen. Trage wegen vergen dus aandacht en zorg.”

     

    Dag van de Trage Wegen

     

    De Dag van de Trage weg is een nationaal actieweekend. Trage Wegen vzw neemt de organisatie in Vlaanderen op zich. Sentiers.be organiseert ‘Rendez-vous sur les sentiers’ in Wallonië. Tijdens het weekend van 15 en 16 oktober 2016 nemen ook heel wat gemeenten in de provincie Antwerpen deel aan de Dag van de Trage Weg met een tocht langs de mooiste, bedreigde of minder gekende trage wegen, een opruimactie of spel. Ontdek de activiteiten op www.dagvandetrageweg.be.

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    15 en 16 oktober 2016

    Waar:
    overzicht van alle activiteiten op www.dagvandetrageweg.be.

    Meer info:
    www.dagvandetrageweg.be
    www.tragewegen.be
    www.provincieantwerpen.be > trage wegen

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijke:
    Rik Röttger,  gedeputeerde bevoegd voor Leefmilieu






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STADSBOERDERIJ

    Bijna gedaan...
    Ze is er vroeg bij dit jaar, maar de vorst is reeds verschenen op ons veld in Wommelgem. Alle groenten die bang zijn van de kou, worden er met spoed afgehaald. De pakketten zijn daarom deze week eerder voorlopig wat betreft de inhoud. Veel hangt af van wat het veld deze week nog graag kwijt wil.

    Inhoud grote pakketten:

    • grijze pompoen van Wijngaardhof
    • rode rettich van Wijngaardhof
    • Chinese kool van de Wriemeling
    • warmoes van de Wriemeling
    • paprika van de Wriemeling
    • andijvie van de Wriemeling

    De tweewekelijkse pakketten bevatten rode rettich en grijze pompoen van Wijngaardhof, witte en rode kool van de Stadsboerderij, andijvie en warmoes van De Wriemeling. 

    Inhoud kleine pakketten:

    • patisson/courgette/spitskool van de Stadsboerderij (veld Wommelgem)
    • witte kool/bloemkool van de Stadsboerderij (veld Wommelgem)
    • grijze pompoen van Wijngaardhof
    • rode rettich van Wijngaardhof
    • warmoes van de Wriemeling

    De kleine tweewekelijkse pakketten bevatten rode rettich van Wijngaardhof, rode kool, butternut en savooi van ons eigen veld in Wommelgem.






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EDEGEM NIEUWS

    EDEGEM




    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SASJA-ANTWERPEN

    Sasja Antwerpen geeft overwinning weg

    Sasja Antwerpen HC  –   OCI Lions     28 - 29

    Het had een mooie weekend kunnen zijn voor de Antwerpse ploegen in de Beneleague, met een onverwachte overwinning van Merksem bij Aalsmeer en een zege van Sasja tegen de Lions. Maar dat laatste ging helaas niet door. Sasja stevende halfweg de tweede helft wel af op de zege, maar speelde dan tien minuten ontstellend zwak en gaf zo de twee punten prijs aan de Lions, die al bij al niet de indruk van een echte topploeg nalieten.

    Het waren wel de Lions die  het best uit de startblokken schoten en eerst met doelpunten van ex-Sasja speler Luka Groff en later met treffers van Baart en Steins uitliepen tot 6-8. Sasja verweerde zich kranig langs Jacobs en Rola, maar bleef toch op achtervolgen aangewezen tot 8-11. Dan nam de thuisploeg geleidelijk het commando over en Rola, Bertels en Roelants brachten Sasja 13-12 voor. Groff scoorde nog tegen, zodat met een  13-13 gelijke stand op het bord kon gerust worden.
    Sasja kwam gemotiveerd uit de kleedkamer en ging verder op het elan van net voor de pauze. Hoewel de Hobokenaren niet echt een kloofje konden slaan, hielden ze wel de touwtjes in handen en net voor halfweg de tweede helft was er bij 21-19 nog steeds een voorsprong van twee punten. Steins en Stavast brachten de Lions weer op gelijke hoogte en dan ging bij sommige, ook ervaren spelers het licht uit. Er werd meer energie gestoken in het bekritiseren van de overigens goed leidende scheidsrechters, dan dat er gedacht werd aan secuur aanvallen en verdedigen. Een schril contrast met het goede handbalspel van de eerste vijftien minuten. Het gaf de Lions wel de gelegenheid om nog eens vijf keer op rij te scoren, zodat de stand van 21-19 werd omgebogen naar 21-26. Wedstrijd gespeeld en Sasja een vogel voor de kat. Dacht men, want de Hobokenaren begonnen aan een verbluffend slotoffensief. Jacobs, Lamberigts, Matthijs en vooral Bertels brachten Sasja zowaar terug tot 27-28. Het inhaalmanoeuvre kwam echter net te laat en het doelpunt van Pepels in de laatste minuut betekende de doodsteek voor de thuisploeg. Het laatste doelpunt van Rola kon daar ook niets meer aan veranderen.
    Op die manier konden  de, toch ietwat tegenvallende Lions, met  twee punten zichtbaar opgelucht naar huis. Volgende zaterdag moet Sasja zorgen voor een revanche in de derby tegen stadsgenoot Olse, wil het de Merksemnaren voorblijven in de rangschikking !

    Scoreverloop:  10' 3-5/ 20' 7-9 / 30' 13-13 / 40' 19-17 / 50' 21-25 / 60' 27-28

    Samenstelling ploegen en doelpuntenmakers:
    SASJA : Jasper Mendes (d – 60’), Robbie Mestdagh (d), Nemanja Kostic 1, Quinten Colman 2, Sergio Rola 8 (2), Bert Bisschop, Hans Lamberigts 2, Brian Meulders , Jasper Roelants 1, Kevin Jacobs 5 (2), Yme Bertels 7, Gert-Jan Mathijs 2, Stijn Gijs, Sander Soetaert
    LIONS : Luuk Hoiting (d – 60’), Thijs van leeuwen (d), Rob Schmeitz, Luka Groff 5, Evert kooijman, Ivo Steins 6 (1), Joris Baart 6, Eligio Pepels 1, Alex Smit, Ivar Stavast 5, Joao Ramos 4 (2), Erik Blaauw, Luca van Straaten  

    Straftijden :       Sasja:  2 (Matthijs, Jacobs)        Lions:  3 (Steins, Stavast, Ramos)
    Strafworpen:     Sasja   4/5                                  Lions   3/4

    Scheidsrechters:   A. Schneiders – M. Verstege (Ned)






































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wilrijk nieuws

     

    Vrijdag 7 oktober 2016

     

    Voorstelling van de spiksplinternieuwe brochure: 

     VAN VERDWENEN KERKHOF NAAR BEGRAAFPLAATS.

    Hugo Cassauwers van de kring voor heemkunde gaf een duidelijke omschrijving over het werk van JEF DE MEY, de auteur van de brochure.

     

    Op haar beurt nam Linda Verlinden, schepen van ondermeer ‘erfgoed’ het woord om met het wierrookvat te zwaaien richting Wilrica en de schrijver van de brochure.

     

    Jef De Mey bracht daarna de funeraire wandeling in beeld; vele ‘straatnamen’ klonken ons gekend in de oren – veel grafzerken waren échte naamkaartjes. Voorbeelden?  

    Ik zou zeggen : raadpleeg de brochure – want die brochure geeft duidelijk weer wat de families één voor één bijdroegen tot het ‘dagelijks LEVEN…in Wilrijk.

     

    En tenslotte gaf de heer De Mey nog mee: maak die fun-eraire wandeling --- maar leg de nadruk op FUN!

     

    En, Jef – wij wachten nog op uw volgend werk over …heliopolis…

     

    De brochure ‘Van verdwenen kerkhof naar begraafplaats’ is vanaf zaterdag 8 oktober verkrijgbaar aan de infobalie van het Wilrijkse districtshuis (Bist 1, 2610 Wilrijk) en kost 1 euro.

     

     

    Zie ook nog eens op : WWW.SCHOONSELHOF.BE

    Tekst: Leo    S P A E Y

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     






































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MONUMENTEN WACHT


    vzw monumentenwacht vlaanderen viert haar 25ste verjaardag

    De spectaculaire beelden van aan kerktorens bungelende monumentenwachters zijn iedereen ondertussen wel bekend. Al 25 jaar behartigt Monumentenwacht, als partner van eigenaars en beheerders van waardevol erfgoed, het belang van goed en efficiënt onderhoud. Door haar unieke manier van werken is Monumentenwacht in de loop der jaren uitgegroeid tot hét expertisecentrum op vlak van preventieve conservering in de vijf Vlaamse provincies. De monumentenwachters inspecteren heus niet alleen kerktorens. Ondertussen komen ze ook interieurs, begraafplaatsen, molens, varend erfgoed en zelfs archeologisch erfgoed inspecteren. Haar missie, “beter voorkomen dan genezen”, kadert in een integraal erfgoedbeleid.

    Wat begon als koepelorganisatie en vijf provinciale monumentenwachten met telkens twee bouwkundige monumentenwachters, is ondertussen uitgegroeid tot een organisatie met een staf van een zestigtal vaste medewerkers en 6.724 aangesloten erfgoedobjecten. Jaarlijks voeren de monumentenwachters ongeveer 1000 inspecties uit. Na 25 jaar staat de totale teller op 21.115 inspecties.

    Goed onderhoud van erfgoed begint met vast te stellen in welke staat het zich bevindt en op basis daarvan de onderhoudsnoden te bepalen. Ten behoeve hiervan voert Monumentenwacht periodieke inspecties uit om de onderhoudstoestand goed te kunnen opvolgen en op tijd te signaleren wanneer actie nodig is. De neerslag hiervan in een rapport en de deskundige begeleiding die monumentenwachters bieden, zijn voor veel eigenaars/beheerders de stimulans om gebreken aan te pakken en aan periodiek onderhoud te doen. De werkwijze van Monumentwacht is uniek door haar bottom-up approach, haar expertise inzake preventieve conservering en haar objectieve en onafhankelijke dienstverlening.

    (zie ook bijgevoegde achtergrondinfo)

    Contactgegevens

    Monumentenwacht Vlaanderen
    Voorzitter: Luk Lemmens, gedeputeerde provincie Antwerpen, secretariaat: 03 240 50 31 -
    Dagelijkse leiding: Manoëlle Verbeeck, Tina Van den Durpe: 03 212.29.50 – info@monumentenwacht.be ı www.monumentenwacht.be

    Provincie Antwerpen
    Gedeputeerde Luk Lemmens, 03 240 50 31
    Communicatiedienst: Hilde Verhelst, 03 240 51 49

    Provincie Limburg
    Gedeputeerde Igor Philtjens, 011 23 70 58 – igor.philtjens@limburg.be
    Sandro Claes, afdelingshoofd erfgoed, 0473 74 08 61 – sandro.claes@limburg.be

    Provincie Oost-Vlaanderen
    Gedeputeerde Jozef Dauwe, 09 267 82 42
    Persconsulent: Jessie Beurms, 09 267 82 13

    Provincie Vlaams-Brabant
    Gedeputeerde Tom Dehaene, 016 26 70 22
    Communicatiedienst: 016 26 70 00, info@vlaamsbrabant.be

    Provincie West-Vlaanderen
    Gedeputeerde Myriam Vanlerberghe, 050 40 31 57
    Persdienst: Fanny Depijpere, 050 40 35 17 fanny.depijpere@west-vlaanderen.be


    Achtergrondinformatie bij perstekst 25 jaar Monumentenwacht Vlaanderen vzw

    Historiek
    Op 12 september 1991 zag Monumentenwacht Vlaanderen het licht als initiatief van de Koning Boudewijnstichting, de Vereniging van Vlaamse Provincies en de toenmalige Stichting Monumenten- en Landschapszorg. De vereniging werd in het leven geroepen naar Nederlands voorbeeld als concreet antwoord op de behoefte aan meer en efficiënter onderhoud van gebouwen. Dankzij regelmatig onderhoud kan het erfgoed immers langer standhouden met opmerkelijk minder restauraties. Herstellingskosten nemen aanzienlijk toe als je het werk zelfs maar één jaar uitstelt. Met tijdig en efficiënt onderhoud voorkom je verdere aftakeling en bijhorende ingrepen. Investeren in preventie loont dan ook echt de moeite! Met deze idee ging de overheid de eigenaars en beheerders van monumenten stimuleren om hun erfgoed beter te beheren. Als hulp daarbij steunde ze de oprichting van Monumentenwacht.

    Uniek samenwerkingsverband
    Monumentenwacht kenmerkt zich door een uniek samenwerkingsverband tussen verschillende overheden. Na de oprichting van Monumentenwacht Vlaanderen in 1991, worden een jaar later, in 1992, vijf provinciale Monumentenwachtverenigingen opgericht in elke provincie. In 2014 ondergaat de organisatie, tot dan toe bestaande uit zes vzw’s, een bestuurshervorming. Enkel Monumentenwacht Vlaanderen blijft bestaan als vzw onder de koepel van de Vereniging van Vlaamse Provincies. Monumentenwacht West-Vlaanderen wordt een autonoom provinciebedrijf en de andere vier provinciale Monumentenwachten (Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant) worden verankerd binnen de diensten van de respectieve provincies. Vandaag de dag zijn het dan ook de vijf Vlaamse provincies die instaan voor de financiering van de hoofdopdracht van Monumentenwacht, zowel bij de provinciale teams als bij de ondersteunende taak van Monumentenwacht Vlaanderen. Ook de Vlaamse overheid erkent en ondersteunt de rol van de vzw Monumentenwacht Vlaanderen. Jaarlijks worden vanuit de Vlaamse overheid financiële middelen voorzien voor de drie projecten: varend erfgoed, archeologie en meerjarenonderhoudsplanning.

    De provinciale monumentenwachten leveren de eerstelijnsdienstverlening. Zij voeren de inspecties uit en voorzien de leden van advies en ondersteuning bij het behoud en beheer van hun erfgoed. Monumentenwacht Vlaanderen is de organisatie die de samenwerking tussen de provinciale monumentenwachten optimaliseert en verstevigt om de kwaliteit en de gelijkwaardigheid van de diensten over de vijf Vlaamse provincies te garanderen. Ze is bovendien verantwoordelijk voor het bundelen van deskundigheid en de uitwisseling van ervaring en kennis door middel van vernieuwingsprojecten, het ontwikkelen van methodieken, interprovinciaal overleg, het organiseren van opleidingen voor monumentenwachters, uitbrengen van publicaties…

    Een dienstverlening in beweging
    In 25 jaar is niet alleen de organisatie geëvolueerd, maar ook de dienstverlening. Wanneer deze zich aanvankelijk beperkte tot toestandsinspecties van gebouwd erfgoed, kwamen daar na verloop van tijd ook historische interieurs (1997), roerend, varend (2008) en zelfs archeologisch erfgoed (2009) bij. Vandaag de dag heeft Monumentenwacht voor elk van deze disciplines een specialist in huis. Dit laat een integrale erfgoedbenadering toe. Ook voor speciale categorieën van gebouwd erfgoed (denk maar aan molens, funerair erfgoed, klein historisch erfgoed zoals veldkruisen, militair erfgoed enz.) zijn er gespecialiseerde monumentenwachters. Een (voorlopig) laatste uitbreiding van de dienstverlening vond plaats in 2011, met de “meerjarenonderhoudsplanning en kostprijsindicatie”. Eigenaars en beheerders van bouwkundig erfgoed die lid zijn van Monumentenwacht kunnen vanaf nu voor een indicatie van de kostprijs en een planning van de aanbevolen onderhoudswerken terecht bij de medewerkers meerjarenonderhoudsplanning. De dienstverlening voor archeologisch en varend erfgoed, en de “kostprijsindicatie” vereisen een specifieke expertise en worden daarom centraal vanuit Monumentenwacht Vlaanderen voor alle provinciale leden van Monumentenwacht aangeboden.

    Naast een verbreding van de dienstverlening wordt achter de schermen ook permanent gewerkt aan het optimaliseren van de kwaliteit van de dienstverlening. Naast onder andere de continue opleiding van de medewerkers en het uitwerken van methodologieën, worden ook op vlak van datamanagement de nieuwste technologieën opgevolgd. De centrale monumentenwachtdatabank wordt hierbij momenteel omgebouwd naar een toekomstgerichte webbased databankomgeving. Daarnaast werd de laatste jaren ook gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw rapportagesysteem voor de bouwkundige inspecties, om zo de dienstverlening te optimaliseren. De bouwkundige rapporten zullen voortaan opgemaakt worden in een databank. Nieuw hierbij is onder andere dat de verschillende adviezen van de monumentenwachters zullen worden samengevat in een heldere onderhoudskalender. De rapporten zijn er zo op gericht dat de eigenaars of beheerders er gemakkelijk mee aan de slag kunnen of ermee naar een specialist of uitvoerder kunnen stappen. Voorts kunnen de rapporten gebruikt worden om een premie aan te vragen of een beheersplan op te maken.
    Via deze vernieuwingen wil Monumentenwacht haar leden nog beter ondersteunen, nu en in de toekomst.

    Enkele cijfers
    In de verschillende erfgoedverenigingen, -agentschappen en –overheden zijn er een groeiend aantal databanken met gegevens over het Vlaamse erfgoed. De gegevens in deze databanken zijn vaak uniek en zeer waardevol in beleids- en besluitvorming. Zo beschikt Monumentenwacht onder andere over een uniek beeld over de staat en de evolutie van haar aangesloten bouwkundig, varend en archeologisch erfgoed. Deze statistische gegevens worden jaarlijks gedeeld met de Vlaamse overheid.

    Ongeveer 1/3 van het beschermd bouwkundig erfgoed maakt deel uit van het bestand van Monumentenwacht. Op 30/09/16 telt het volledige bestand van Monumentenwacht 6.724 beschermde en niet-beschermde te inspecteren objecten. Hoewel in dit bestand kerken sterk vertegenwoordigd zijn, geven de inspectieverslagen een goed beeld van de fysieke staat van het onroerend erfgoed in Vlaanderen. Om een indicatie van de globale toestand van het ganse gebouw of complex te verkrijgen, wordt door Monumentenwacht een gewogen gemiddelde van de cijfers van de bouwonderdelen berekend. Hierin wegen de staat van daken, goten en kapconstructies zwaarder door, omdat deze delen als ‘schil’ van de constructie het schadelijke (regen)water moeten buiten houden. De globale staat van de gebouwen wordt weergegeven in vijf categorieën gaande van goed (80-100%) tot zeer slecht (0-20%).

    Uit de beschikbare cijfers van Monumentenwacht blijkt dat de gebouwschil van 43% van de geïnspecteerde monumenten in redelijke staat is en 27% van de gebouwen in goede staat is. 23% van de gebouwen is echter in matige staat. 6 % van de monumenten is in slechte staat en 1% zelfs in zeer slechte staat.


    Figuur: Globale staat van gebouwen op basis van de beschikbare objectscores op 30/09/2016 voor de objecten en complexen binnen het bestand van Monumentenwacht Vlaanderen waaraan een objectscore werd toegekend





























    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN BERICHTEN

    Provincie Antwerpen

    06 | 10 | 2016

    Tien studenten UAntwerpen beleven unieke uitwisseling met studenten uit Chongqing
    Onderwijssamenwerking als gevolg van vriendschapsakkoord provincies Antwerpen en Chongqing

    Het nieuwe academiejaar is nog pril, maar tien studenten van UAntwerpen beleefden nog voor de officiële start waarschijnlijk al het persoonlijke hoogtepunt van hun jaar. In het kader van de Summer School ‘Transport and Logistics in a Changing Economy’ werden ze ondergedompeld in de bruisende wereld van de Chinese grootstad Chongqing.

    Het was reeds voor het tweede jaar op rij dat tien studenten uit de Faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen van UAntwerpen naar Chongqing reisden. De uitwisseling kadert binnen de samenwerking tussen de zusterprovincies Antwerpen en Chongqing, en wordt daarom door de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen ondersteund. “Vijf jaar geleden sloten de provincie Antwerpen en de stadsprovincie Chongqing een vriendschapsakkoord. In die tijd zijn er heel wat samenwerkingen opgezet, zowel op bedrijfsniveau als op vlak van onderwijs. Dat laatste is voor de provincie Antwerpen ook vanuit economisch standpunt belangrijk. De studenten van nu zijn immers de beslissingmakers van morgen”, stelt Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie en Internationale Samenwerking. “Daarnaast is de aanwezigheid van een sterk uitgebouwde logistieke sector één van de aspecten die onze beide regio’s verbind. Ook de spoorverbinding tussen China en Europa biedt tal van mogelijkheden voor bedrijven uit Antwerpen en Chongqing.”

    De studenten maakten kennis met de Chinese maatschappij en cultuur, maar vooral met de lokale economie en logistieke ketens. “Een wondermooie ervaring aan het andere eind van de wereld, die mij veel geleerd heeft over transport en logistiek alsook over de Chinese cultuur en het eten”, stelt studente Rachel Niemba Suka. Er werden onder andere bezoeken gebracht aan één van de grootste logistieke spelers in Chongqing, Minsheng Shipping Company, de nieuwe logistieke zone Chongqing Logistics City en de lokale site van het Belgisch-Nederlandse Bosal. Ook de spoorverbinding tussen Chongqing en Europa en de mogelijkheden die deze biedt binnen de opkomst van de e-commerce in China, stond op het programma. Voor de studenten ging een nieuwe wereld open, aldus Laura Bessems: “Samen met tien medestudenten dit mogen ervaren creëert meer dan een vriendschappelijke band en herinneringen voor de rest van ons leven. Ik kan POM Antwerpen enkel maar bedanken voor de geweldige opportuniteit. Onze reis naar Chongqing was één om nooit te vergeten.”

    Studenten UAntwerpen in Chingqong - Copyright: POM Antwerpen

    Joint Institute for Transport and Logistics

    Met de oprichting van het Joint Institute for Transport and Logistics in 2013 is de band tussen Chongqing University en UAntwerpen formeel bestendigd. De jaarlijkse uitwisseling van zowel docenten als studenten is voor UAntwerpen erg belangrijk in het kader van de internationalisering en is tevens een manier om kennis te delen tussen de Universiteiten. Gedeputeerde Caluwé is ook opgetogen met de studenten uit Chongqing, die neerstrijken in de provincie Antwerpen: “Tijdens hun studie in Antwerpen aan C-MAT (Centre for Maritime and Air Transport Management) zullen de studenten van dichtbij kennis maken met de logistieke troeven en internationale uitstraling van onze provincie. Dit zal hen ook na het afstuderen bij blijven en nemen ze ongetwijfeld mee in hun verdere carrière.”

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijke:
    Ludwig Caluwé,  gedeputeerde bevoegd voor Economie en Internationale Samenwerking






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-10-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STADSBOERDERIJ

    Joepie, Jolien is terug!

    Jolien is helemaal gesetteld in haar nieuwe woonst en maakt vanaf nu dus weer heerlijke receptjes voor ons. Alvast iets om naar uit te kijken, want vandaag krijg je van mij enkel de inhoud van de pakketten, Jolien houd ik voor donderdag

    Inhoud grote pakketten:
    •witte kool en bloemkool van de Stadsboerderij (veld Wommelgem)
    •patisson van de Stadsboerderij (veld Wommelgem)
    •rode kool van de Stadsboerderij (veld Wommelgem)
    •raapsteel van Herdershof
    •rucola van Herdershof
    •rode biet van de Wriemeling
    •paksoi van de Wriemeling

    De tweewekelijkse pakketten bevatten courgette, patisson, bloemkool en rode kool van ons eigen veld in Wommelgem, raapsteel en rucola van Herdershof en paksoi van De Wriemeling.

    Inhoud kleine pakketten:
    •patisson van de Stadsboerderij (veld Wommelgem)
    •koolrabi van de Wriemeling
    •raapsteel van Herdershof
    •rode biet van de Wriemeling
    •paksoi

    De kleine tweewekelijkse pakketten bevatten pompoen, patisson, spitskool en savooi van ons eigen veld in Wommelgem en paksoi van Herdershof.

    copy richt stadsboerderij














    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!