Inhoud blog
  • Provincie Antwerpen
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Regionaal Nieuws
    van Antwerpen
    18-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.provincie antwerpen

    Aanpassingen politiebesluiten in Provincie Antwerpen i.v.m. de droogte:

    -  Nieuw politiebesluit heft waterbesparende maatregelen op;

    -  Eerdere captatieverbod onbevaarbare waterlopen en captatie- en   recreatieverbod op drie kanalen blijven van kracht;

    - Opheffing kampvuur, rook –en vuurverbod.

                                                                                                              17 augustus  2018

     

    Door de toegenomen beschikbaarheid van regenwater na de regen- en onweersbuien van de afgelopen dagen en door de afname van de weliswaar nog niet volledig aangevulde reserves leidingwatergebruik, bracht de Vlaamse Droogtecommissie eerder vandaag een nieuw advies uit.  Code oranje (alarmfase) voor droogte blijft behouden, maar met opheffing van een aantal maatregelen. Waarnemend gouverneur Bram Abrams volgt dit advies  en heft de eerder ingevoerde waterbesparende maatregelen voor het gebruik van leidingwater, regenwater en grondwater in de provincie Antwerpen op.

    Het algemeen captatieverbod voor de onbevaarbare waterlopen alsook het captatie- en recreatieverbod omwille van de aanwezigheid van blauwalgen op het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, het kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo blijven wel van kracht.

     

    Waterbesparende maatregelen niet langer van kracht, maar blijf spaarzaam!

    Op basis van het advies van de Vlaamse Droogtecommissie heeft waarnemend gouverneur Bram Abrams vandaag een nieuw politiebesluit voor de provincie Antwerpen  ondertekend.  Dit politiebesluitbesluit (zie bijlage) heft de waterbesparende maatregelen voor leidingwater, regenwater en grondwater die op 24 juli ingevoerd werden in de provincie Antwerpen, met onmiddellijke ingang op.  Het gaat onder meer om het wassen van de wagen, besproeien van gazon en tuinen, beregenen van sportvelden en akkers, …

     

    Er is echter nog niet genoeg regen gevallen om de grote neerslagtekorten van de voorbije maanden volledig weg te werken.  Omdat het erg droog blijft in Vlaanderen, blijft code oranje (alarmfase) wel behouden.

     

    Captatieverbod onbevaarbare waterlopen blijft gelden

    Ondanks de regen- en onweersbuien van de voorbije dagen blijft het peil en de afvoer van de rivieren en beken zeer laag. Door de lage waterpeilen en hoge watertemperatuur verslechtert bovendien de waterkwaliteit, met problemen zoals vissterfte en blauwalgen tot gevolg. Het verbod op captatie uit de onbevaarbare waterlopen blijft daarom van kracht. 

     

    Verbod op zachte recreatie in verschillende Antwerpse kanalen blijft gelden

    In verschillende kanalen in de provincie Antwerpen is de aanwezigheid van blauwalgen vastgesteld. Blauwalgen vormen een potentieel risico voor de volksgezondheid en kunnen schadelijk zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water. Het politiebesluit van 10 augustus dat elke vorm van zachte recreatie op het volledige kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, het kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo op het grondgebied van de provincie Antwerpen verbiedt, blijft dan ook van kracht. Met zachte recreatie wordt o.a. kajakken of kanovaren, vissen, waterski, wakeboarden,… bedoeld. Pleziervaart beschouwen we niet als zachte recreatie.

    Politiebesluit kampvuren,  vuur –en rookverbod niet langer van kracht,

    waakzaamheid blijft!

    Omwille van de dalende temperaturen en de hoeveelheid neerslag van de afgelopen dagen,

    past het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) de brandwaarschuwingsindex

    voor het volledige grondgebied van de provincie Antwerpen aan van fase rood naar fase oranje: ORANJE: Hoog gevaar.  Wees voorzichtig!  Als er een brand uitbreekt rukt de brandweer versterkt uit.  Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens  in de Kalmthoutse Heide en op het Groot Schietveld worden elke dag bemand.

     

    Het politiebesluit kampvuren, rook –en vuurverbod van 6 juli 2018 is niet langer van kracht in de provincie Antwerpen. Let wel, ook bij code oranje is er een kampvuurverbod  in de natuurgebieden die onder de bevoegdheid van ANB vallen (bosdecreet). Waakzaamheid en voorzichtigheid blijven uiteraard gelden.  Om een kampvuur zo veilig mogelijk te organiseren, raden we daarom ook aan om steeds advies te vragen aan de lokale brandweer.

     

    Belangrijkste politiebesluiten die tot nader orde onverminderd van kracht blijven in deze context, zijn: 

    1)   Het politiebesluitcaptatieverbod onbevaarbare waterlopenvan 17 augustus.

     

    2)   Het politiebesluit van de waarnemend gouverneur van 10 augustus 2018 dat een captatieverbod en verbod op zachte recreatie n.a.v. het aantreffen van blauwalgeninhoudt en dit voor het volledige kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, het kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo op het grondgebied van de provincie Antwerpen.

    In waterlopen zwemmen, zowel in bevaarbare als onbevaarbare waterlopen, is en blijft verboden. Ook in spaarbekkens en heel wat putten en vijvers geldt er een zwemverbod. 

    Gouverneur Cathy Berx: “Ik dank alle inwoners, bedrijven en openbare besturen van de provincie Antwerpen voor de doorgaans goede opvolging van de waterbesparende maatregelen.  Dankzij alle individuele inspanningen zijn we erin geslaagd om het waterverbruik te verminderen.  Ook de vele suggesties en opmerkingen die we de afgelopen maand ontvingen, waren welkom en nuttig.  We hebben er dankbaar gebruik van gemaakt om de noodzakelijke maatregelen te verfijnen en af te stemmen op de noden en behoeften van onze burgers, onze bedrijven, onze besturen. Die inzichten en suggesties zijn en blijven welkom met het oog op structurele maatregelen. Meer dan ooit geldt dat samenwerking tussen bevolking, overheden, drinkwatermaatschappijen en sectoren (landbouw en industrie) cruciaal zijn en het verschil zullen maken.

     

    Rationeel en zuinig omspringen met leidingwater, regen- en grondwater blijft in alle situaties noodzakelijk, ook nu de maatregelen niet meer opgelegd zijn.  Water is en blijft te allen tijde een kostbaar goed.  Voor al het beschikbare water, ongeacht herkomst, blijft de boodschap dan ook: spring er zuinig en bedachtzaam mee om.”

     

    Overzicht politiebesluiten

    Een volledig overzicht van de politiebesluiten met maatregelen die momenteel van kracht zijn in onze provincie naar aanleiding van de droogte en de waterschaarste kan u nalezen op de webstek van gouverneur Cathy Berx: www.cathyberx.be






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN

     

    Nieuw politiebesluit behoudt waterbesparende maatregelen maar versoepelt urenvoor gebruik regen-en/of grondwater (tussen 18u ’s avonds en 10u ’s ochtends) in provincie Antwerpen

     

      

    Ondanks de regenbuien van de afgelopen dagenoordeelde de coördinatiegroep Droogte en Waterschaarste  provincie Antwerpen die eerder vandaag vergaderde, dat  de geldende waterbesparende maatregelen van kracht blijven.  Op vraag van de landbouwsector versoepelt ze wel de uren voor het gebruik van regen- en/of grondwater. Voortaan is het gebruik van regen- en/of grondwater tussen 18u ’s avonds en 10u ’s ochtends toegestaan(i.p.v. tussen 20u en 8u).

    Wat doet de coördinatiegroep Droogte en Waterschaarste provincie Antwerpen?
    De coördinatiegroep vergaderde een eerste keer in onze provincie op donderdag 26 juli. Ze evalueerde toen de genomen maatregelen en bekeek of bijkomende maatregelen noodzakelijk waren door het groeiende neerslagtekort en de aanhoudende droogte. Tijdens het tweede overleg van vandaag oordeelde de coördinatiegroep Droogte en Waterschaarste provincie Antwerpen opnieuw dat de geldende maatregelen nodig blijven. De toestand op de waterlopen en -wegen blijft immers -ondanks de regenval van de voorbije dagen- problematisch. Ook het uitgevaardigde politiebesluit van 10 augustus n.a.v. de blauwalgen blijft van kracht.

    Wat is er nieuw in het aangepaste besluit?
    De afgekondigde maatregelen werden bijgesteld zodat bepaalde activiteiten die gedurende de dag verboden zijn langer toegestaan worden. Zo is het gebruik van regen- of grondwater voor beregenen voortaan toegestaan tussen 18u en 10u (i.p.v. tussen 20u en 8u). Deze versoepeling maakt het vooral voor de landbouwsector draaglijker om hun akkers en gewassen te besproeien en is niet het gevolg van de neerslag van de voorbije dagen. 


    Wat blijft hetzelfde?

    Captatieverbod voor alle onbevaarbare waterlopen in de provincie Antwerpen

    • Het is verboden water te capteren uit alle onbevaarbare waterlopen in Antwerpen. Uitzondering hierop is het beperkt capteren van drinkwater voor het eigen vee dat nog buiten staat.

    Maatregelen ter beperking van het waterverbruik:

    1. Het is verboden om water uit het publiek leidingnet te gebruiken:
    • voor het afspuiten van motorvoertuigen, aanhangwagens en opleggers, tenzij in het kader van de normale activiteiten van daartoe gespecialiseerde ondernemingen en in de gevallen waar het afspuiten in de regeling of vergunning is opgelegd;
    • voor het vullen of bijvullen van particuliere zwem- en plonsbaden (> 100 liter), tenzij dit om technische redenen tijdens de aanleg van het zwembad voor het metselwerk vereist is en met uitzondering van de afkoelingsgelegenheden op publieke evenementen.
    • voor het vullen of bijvullen van vijvers en het bevoorraden van fonteinen, met uitzondering van zogenaamde speelfonteinen die bijdragen tot verkoeling;
    • voor het reinigen van straten, straatgreppels, stoepen, voetpaden en riolen;
    • voor het besproeien van velden, binnenplaatsen, grasperken en tuinen, tenzij in het raam van specifieke land –en/of tuinbouwactiviteiten die leidingwater vereisen, en particuliere voedselproductie in moes-of volkstuinen.
    • voor het besproeien van daken, gevels, tenten, luifels en sportterreinen.
    • in en door de onderneming, voor doeleinden die niet absoluut noodzakelijk zijn voor het personeel, het productieproces of de bedrijfsactiviteiten.

    2.   Het is verboden om elk van bovenvermelde activiteit uit te voeren tussen 10:00u en 18:00umet om het even welk type van water, tenzij wanneer dit aantoonbaar noodzakelijk en onvermijdelijk is voor de normale bedrijfsvoering resp. uitoefening van taken en activiteiten van verenigingen, organisaties en besturen.

    In voorkomend geval mag uitsluitend gebruik worden gemaakt van ander dan water uit het publiek leidingnet, behalve wanneer dit strikt noodzakelijk is voor de gezondheid van en de veiligheid voor mens en dier

    Overtredingen van dit besluit worden gestraft met gevangenisstraf van acht tot veertien dagen en met een geldboete van € 26 tot € 200   of met één van de straffen alleen.

    Een overzicht van de belangrijkste (politie)besluiten op een rijtje:

    • Het politiebesluit van de gouverneur van 6 juli 2018 dat een verbod op kampvuren en een absoluut rook- en vuurverbod  in bossen, natuur- en heidegebieden uitvaardigt voor de ganse provincie;
    • Het politiebesluit captatieverbod en waterbesparende maatregelen (zie hierboven) van 13 augustus.
    • Het politiebesluit van de waarnemend gouverneur van 10 augustus 2018 dat een captatieverbod en verbod op zachte recreatie n.a.v. het aantreffen van blauwalgen inhoudt en dit voor het volledige kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, het kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo op het grondgebied van de provincie Antwerpen.

    Wij herinneren opnieuw aan het algemeen zwemverbod op alle waterwegen.

    Waarnemend gouverneur Bram Abrams: “Met dit nieuwe droogtebesluit en de beperkte versoepeling van de maatregel die het gebruik van regen- of grondwater toelaat tussen 18u ’s avonds en 10u s ’ochtends  komen we -na zorgvuldige afweging- vooral tegemoet aan de verzuchtingen van heel wat landbouwers uit onze provincie. De nieuwe regeling maakt het voor de landbouwsector draaglijker om hun akkers op gerichte tijdstippen te besproeienmaar is niet het gevolg van de neerslag van de voorbije dagen. De huidige regenval verantwoordt voorlopiggeen fundamentele wijzigingen. De toestand is en blijft problematisch, zowel op de bevaarbare als de onbevaarbare waterlopen.”

    Rationeel en zuinig omspringen met water blijft de boodschap. Dat betekent dat iedereen solidair en in alle situaties spaarzaam en doordacht omgaat met water. Gebruik drinkwater daarom enkel en alleen voor het welzijn en de veiligheid van mens en dier (voldoende drinken, productie en reinigen van voedsel, persoonlijke hygiëne, verkoeling).


    In bijlage:

    Het volledige politiebesluit met waterbesparende maatregelen van 13 augustus 2018. Ditnieuwe besluit vervangt het politiebesluit van 26 juli 2018en is onmiddellijk van kracht.

    Een overzicht van alle politiebesluiten die momenteel van kracht zijn in onze provincie, kan u nalezen op de webstek van gouverneur Cathy Berx: www.cathyberx.be

     

     






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN

    Nieuwe haarden van blauwalgen ontdekt in kanaal Dessel-Turnhout-Schoten

     

     

     

    De blauwalgen houden lelijk huis in onzewaterwegen. Ook in het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten zijn de bacteriën nu aangetroffen, zo blijkt uit nieuwe metingen door de Vlaamse Milieumaatschappij(VMM).

    Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water en eruitzien als wier. Bij voldoende licht en hoge temperaturen kunnen ze zich explosief vermenigvuldigen. Ze scheiden giftige stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water. Blauwalgen kunnen o.a. huidirritatie, hoofdpijn en maag- en darmklachten veroorzaken. Ook het besproeien van gewassen houdt een risico in.De toxische stoffen kunnen namelijk lange tijd op de gewassen aanwezig blijven en de verstuivingswolk kanbij besproeiing hinderlijk zijn voor omwonenden. Eens blauwalgen in waterlopen worden aangetroffen, zijn ze niet snel weg te krijgen, hoewel veel neerslag doorgaans een positief effect heeft.

    Getrapte aanpak

    Gelet op de vaststelling van nieuwe broeihaarden in de provincie Antwerpen willen waarnemend provinciegouverneur Bram Abrams, de Dienst Noodplanning en De Vlaamse Waterweg nvelk risico uitsluitenmaar kiezen ze ook bewust voor een trapsgewijze aanpak. Die bestaat erin om niet meer verbodsmaatregelen op te leggen dan noodzakelijk. De kanalenblijven immers, zeker in deze tijden van droogte, een belangrijke bron van water. Resultaten van bijkomende metingen zullen de volgende dagen uitwijzen of een verdere aanpassing of uitbreiding van de eerdere politiebesluiten aan de orde is.

     

    Geïmpacteerde zones

     

    • Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten
      Het kanaal doorkruist het grondgebied van de gemeenten Dessel, Retie, Mol, Arendonk, Oud-Turnhout, Ravels,Turnhout, Beerse, Rijkevorsel, Brecht en Schoten.
    • Kanaal Bocholt – Herentals
      Op het kanaal Bocholt – Herentals op het grondgebied van de provincie Antwerpen werd blauwalg vastgesteld achter sluis 7 en 8 te Geel. Het kanaal doorkruist het grondgebied van de gemeenten Herentals, Olen, Geel, Mol en Dessel.
    • Kanaal naar Beverlo
      Het kanaal naar Beverlo is een aftakking van het kanaal Bocholt – Herentals(Balen).

    Captatie- en recreatieverbod

    Vanaf vandaag gelden volgende maatregelen:

    • Een verbod om water te capteren uit het volledige kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, het kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo op het grondgebied van de provincie Antwerpen voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater voor vee.
    • Een verbod van elke vorm van zachte recreatie op het volledigekanaal Dessel-Turnhout-Schoten, het kanaal Bocholt-Herentalsen het kanaal naar Beverlo op het grondgebied van de provincie Antwerpen. Met zachte recreatie wordt o.a. kajakken of kanovaren, vissen, waterski, wakeboarden,… bedoeld. Pleziervaart blijft wel toegelaten.

     

     

    Zwemmen blijft absoluut verboden op voornoemde kanalen. We herinneren hierbij ook aan het gelijkaardige verbod in de  provincie Limburg.

     

    I






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    .

    10 | 08 | 18


    Ell Circo D’ell Fuego stoomt Borgerhoutse jongeren klaar voor Reuzenstoet


    Borgerhoutse kinderen en jongeren kunnen nog heel augustus deelnemen aan gratis workshops circustechnieken in openlucht. Het einddoel is een deelname aan de Reuzenstoet op 22 september.

     

    Tot het einde van de zomer werken het district Borgerhout en Ell Circo D’ell Fuego (ECDF) samen aan een uniek sociaal circusproject. Nog heel de maand augustus biedt ECDF workshops circustechnieken aan op de Borgerhoutse pleinen. Het circusgezelschap is elke dinsdag terug te vinden op het Koxplein en elke woensdag op Spoor Oost, telkens van 13 tot 17 uur. De workshops zijn vrij toegankelijk; jongeren en kinderen vanaf 4 jaar komen er gratis proeven van het circusaanbod. Op voorhand inschrijven is niet nodig. 

     

    Reuzenstoet is einddoel
    Tijdens de workshops op de Borgerhoutse pleinen werkt het circusgezelschap samen met de lokale jongeren aan een mobiele voorstelling. Die wordt aan het publiek voorgesteld tijdens de grote Reuzenstoet in het district op 22 september. “Onze aanwezigheid in de Reuzenstoet is voor de jongeren de kroon op wekenlang hard werken. Het biedt hen de kans om op een positieve en constructieve manier in de belangstelling te komen en te schitteren voor eigen publiek. Deze succeservaring van de deelnemers straalt sowieso af op andere jongeren in de wijk en kan hen motiveren”, vertelt Kaat Mortier, verantwoordelijke voor het project en bezieler van sociale circusprojecten onder de vlag van Ell Circo D’ell Fuego.

     

    Circus voor iedereen

    Ell Circo D’ell Fuego speelt op een unieke manier in op grootstedelijke uitdagingen en mogelijkheden aan de hand van een specifieke sociale circusmethodiek. Met een visie die vertrekt vanuit de kracht en het talent van de deelnemers, bouwt de circusschool aan een duurzamere en meer inclusieve samenleving. De afgelopen jaren werden unieke projecten opgezet met onder andere Kras, Lokaal Cultuurbeleid en Buurtsport. Met de pioniersgeest van het echte circus trekt ECDF kwetsbare buurten in om er aan de slag te gaan. De culturele verscheidenheid die altijd al kenmerkend is geweest voor de wereld van het circus, biedt hierbij een belangrijke troef. ‘Circus voor iedereen’ is het uitgangspunt.

     

    Districtsschepen Omar Al Jattari: “Met een extra circusaanbod in Borgerhout willen wij ons vakantieaanbod uitbreiden door kinderen te laten kennismaken met circus en in te zetten op kwaliteitsvolle vrijetijdsbesteding. Een ervaren en sociaal geëngageerde organisatie als Ell Circo D’ell Fuego lijkt ons de ideale partner om dit te realiseren en de Borgerhoutse kinderen een unieke ervaring mee te geven tijdens de zomervakantie!”

     

    Bekroonde werking

    Uiteindelijk hoopt ECDF jongeren aan te zetten ook op structurele basis aan circus te gaan doen. “Ell Circo D’ell Fuego is een open huis, en vormt een belangrijke spil in de ontwikkeling van lokale en internationale circusgemeenschappen. Ruim duizend kinderen, jongeren en volwassenen vinden in ons atelier een thuis waar ze in vrijheid kunnen leren, trainen en creëren”, aldus nog Kaat Mortier.

     

    In de afgelopen jaren stroomden verschillende Antwerpse jongeren vanuit ECDF door naar vermaarde gezelschappen zoals Cirque du Soleil. In 2014 bekroonde minister Sven Gatz de werking van ECDF met de Vlaamse Cultuurprijs.






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Blauwalgen aangetroffen in kanaal Bocholt-Herentals en kanaalnaar Beverlo

     

    De VMM bevestigt de aanwezigheid van blauwalgen in het kanaal Bocholt – Herentals. Ook het kanaal naar Beverlo is getroffen. Dit kanaal staat in open verbinding met het kanaal Bocholt-Herentals. Op verschillende plaatsen werd een visuele vaststelling van een drijflaag gedaan.

    Blauwalgen vormen een potentieel risico voor de volksgezondheid en kunnen schadelijk zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water. Ook het besproeien van gewassen houdt een risico in aangezien de toxische stoffen lange tijd op de gewassen aanwezig blijven en de verstuivingswolk bij besproeiing hinderlijk kan zijn voor omwonenden. Blauwalgen kunnen o.a. huidirritatie, hoofdpijn en maag- en darmklachten veroorzaken. Hierdoor is alle contact met besmet water door mens en dier te vermijden.

    Geïmpacteerde zones

     

    • Kanaal Bocholt – Herentals
      Op het kanaal Bocholt – Herentals werd blauwalg vastgesteld in de zone Bocholt t.e.m. sluis 3 in Mol.
    • Kanaal naarBeverlo
      Het kanaal naar Beverlo is een aftakking van het kanaal Bocholt – Herentals. Ook hier werd blauwalg visueel vastgesteld.

     

    Captatie- en recreatieverbod

    Vanaf vandaag gelden volgende maatregelen:

    • Een verbod om water te capteren uit het kanaal Bocholt-Herentals van Bocholt t.e.m. sluis 3 in Mol en het kanaal naar Beverlo voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater voor vee
    • Een verbod van elke vorm van zachte recreatie op het kanaal Bocholt-Herentals van Bocholt t.e.m. sluis 3 in Mol en het kanaal naar Beverlo. Met zachte recreatie wordt o.a. kajakken of kanovaren, vissen, waterski, wakeboarden,… bedoeld. Pleziervaart valt buiten zachte recreatie.

     

    Ondanks de aantrekkelijke idee van verfrissing, herinneren we aan het algemeen zwemverbodop deze waterwegen.

     

     

    Perscontact:

    Federale diensten gouverneur
    Dienst Noodplanning
    noodplanning@FDGantwerpen.be
    03 204 03 40

    Nathalie Milio

    Kabinetsadviseur gouverneur Cathy Berx
    nathalie.milio@provincieantwerpen.be
    03 240 50 52

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN

    Provincie Antwerpen

    03 | 08 | 2018

    Groepsaankoop zonnepanelen provincie Antwerpen inspiratie voor wereldsteden Londen en Tokio
    Antwerpse explanimation voor groepsaankoop nu zelfs vertaald naar het Japans

    Voor het vijfde jaar op rij organiseert de provincie Antwerpen een groepsaankoop zonnepanelen. En met succes, want dankzij de groepsaankopen kwamen er maar liefst 10.151 installaties bij in de provincie Antwerpen. Het aandeel van de installaties op het geheel is aanzienlijk, één op zeven installaties werd gerealiseerd via de groepsaankoop. In de hele provincie is de groepsaankoop zelfs verantwoordelijk voor de helft van de zonnepanelen na de subsidiestop in 2013. In het buitenland wordt er met grote ogen gekeken naar de provincie Antwerpen. Steden als Londen en Tokio kwamen bij de provincie langs voor inspiratie en startten ondertussen ook met een eigen groepsaankoop zonnepanelen.  Ondertussen staat de teller van de huidige provinciale groepsaankoop op alweer 10.919 geïnteresseerden.  Vrijblijvend inschrijven voor de groepsaankoop zonnepanelen kan nog t.e.m. 7 augustus via www.samengaanwegroener.be

    Het succes van de provinciale groepsaankopen voor zonnepanelen is internationaal opgemerkt. Van heinde en ver komen delegaties uitleg vragen bij de provincie Antwerpen hoe ze er in slaagt haar inwoners massaal te laten investeren in zonnepanelen.  

    Gedeputeerde Inga Verhaert: “Naar aanleiding van het ambitieuze klimaatplan van de burgemeester van Londen Sadiq Khan, waar scherpe doelstellingen staan voor de reductie van CO2 in de stad, werd ik door vertegenwoordigers uit Londen bevraagd over onze groepsaankoop. Later volgde ook een Japanse delegatie uit Tokio. Dat ze onder de indruk waren van onze aanpak blijkt uit het feit dat beide wereldsteden nu ook effectief groepsaankopen zonnepanelen georganiseerd hebben.”

    Schaal groepsaankoop provincie is toepasbaar op wereldsteden

    De schaal waarop de groepsaankoop provinciaal georganiseerd wordt, blijkt dus perfect toepasbaar op wereldsteden zoals Tokio en Londen. De voordelen zijn ook duidelijk. Een groepsbestelling schept veel logistieke en planningsvoordelen. Het zorgt er ook voor dat er veel installaties op korte tijd in een welomschreven gebied geplaatst kunnen worden en dat de prijzen zakken.  Het principe van de groepsaankoop brengt een lokale dynamiek op gang waardoor mensen sneller de stap zetten om werkelijk tot aankoop en installatie over te gaan. Ook het ontzorgen van de deelnemers is een pluspunt. Mensen hoeven zich geen zorgen meer te maken over de aangeboden kwaliteit van de installatie en de zorgvuldige plaatsing.

    Gedeputeerde Inga Verhaert met bewoner Dirk Verlinden van het huis waar in juni de 10.000ste installatie werd gelegd: © provincie Antwerpen

    Antwerpse explanimation video vertaald naar het Japans

    Beide wereldsteden toonden veel interesse voor de groepsaankoop en rolden ondertussen een eigen groepsaankoop uit. Maar ook de communicatie die gebruikt wordt voor de groepsaankoop in de provincie Antwerpen, werd overgenomen.

    In Tokio werd net een amusante explanimation video gelanceerd die in de provincie Antwerpen werd gemaakt en ook wordt gebruikt. De voice-over en korte uitleg in de video werden simpelweg vertaald naar het Japans. De Vlaamse naam ‘Jan De Smet’, die als voorbeeld figureert in het filmpje werd wel behouden en zullen de inwoners van Tokio hopelijk ook snel leren kennen.

    link: https://www.youtube.com/watch?v=X0aSrNwvIe8&feature=youtu.be

    Laatste week om in te schrijven

    Deze week is de laatste week om je vrijblijvend in te schrijven voor de groepsaankoop zonnepanelen van de provincie Antwerpen. Al meer dan 10.000 mensen deden dat ondertussen. (noot voor de redactie: op de website staat een actuele teller waar je het recentste aantal kan lezen) Op 8 augustus wordt een veiling georganiseerd. De inschrijvers krijgen een persoonlijk voorstel op 27 augustus. Ze krijgen tot 5 oktober de tijd om te beslissen of ze wel of niet intekenen op dit voorstel. Er worden ook nog infosessies georganiseerd in de provincie om iedereen zo goed mogelijk te informeren. Meer info op www.samengaanwegroener.be

    #STREEKMOTOR - De provincie Antwerpen is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Antwerpen dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is. #streekmotor @prov_Antwerpen www.provincieantwerpen.be, www.streekmotor.be

    Beleidsverantwoordelijke:
    Inga Verhaert, sp.a, gedeputeerde








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    03 | 08 | 2018

    Groepsaankoop zonnepanelen provincie Antwerpen inspiratie voor wereldsteden Londen en Tokio
    Antwerpse explanimation voor groepsaankoop nu zelfs vertaald naar het Japans

    Voor het vijfde jaar op rij organiseert de provincie Antwerpen een groepsaankoop zonnepanelen. En met succes, want dankzij de groepsaankopen kwamen er maar liefst 10.151 installaties bij in de provincie Antwerpen. Het aandeel van de installaties op het geheel is aanzienlijk, één op zeven installaties werd gerealiseerd via de groepsaankoop. In de hele provincie is de groepsaankoop zelfs verantwoordelijk voor de helft van de zonnepanelen na de subsidiestop in 2013. In het buitenland wordt er met grote ogen gekeken naar de provincie Antwerpen. Steden als Londen en Tokio kwamen bij de provincie langs voor inspiratie en startten ondertussen ook met een eigen groepsaankoop zonnepanelen.  Ondertussen staat de teller van de huidige provinciale groepsaankoop op alweer 10.919 geïnteresseerden.  Vrijblijvend inschrijven voor de groepsaankoop zonnepanelen kan nog t.e.m. 7 augustus via www.samengaanwegroener.be

    Het succes van de provinciale groepsaankopen voor zonnepanelen is internationaal opgemerkt. Van heinde en ver komen delegaties uitleg vragen bij de provincie Antwerpen hoe ze er in slaagt haar inwoners massaal te laten investeren in zonnepanelen.  

    Gedeputeerde Inga Verhaert: “Naar aanleiding van het ambitieuze klimaatplan van de burgemeester van Londen Sadiq Khan, waar scherpe doelstellingen staan voor de reductie van CO2 in de stad, werd ik door vertegenwoordigers uit Londen bevraagd over onze groepsaankoop. Later volgde ook een Japanse delegatie uit Tokio. Dat ze onder de indruk waren van onze aanpak blijkt uit het feit dat beide wereldsteden nu ook effectief groepsaankopen zonnepanelen georganiseerd hebben.”

    Schaal groepsaankoop provincie is toepasbaar op wereldsteden

    De schaal waarop de groepsaankoop provinciaal georganiseerd wordt, blijkt dus perfect toepasbaar op wereldsteden zoals Tokio en Londen. De voordelen zijn ook duidelijk. Een groepsbestelling schept veel logistieke en planningsvoordelen. Het zorgt er ook voor dat er veel installaties op korte tijd in een welomschreven gebied geplaatst kunnen worden en dat de prijzen zakken.  Het principe van de groepsaankoop brengt een lokale dynamiek op gang waardoor mensen sneller de stap zetten om werkelijk tot aankoop en installatie over te gaan. Ook het ontzorgen van de deelnemers is een pluspunt. Mensen hoeven zich geen zorgen meer te maken over de aangeboden kwaliteit van de installatie en de zorgvuldige plaatsing.

    Gedeputeerde Inga Verhaert met bewoner Dirk Verlinden van het huis waar in juni de 10.000ste installatie werd gelegd: © provincie Antwerpen

    Antwerpse explanimation video vertaald naar het Japans

    Beide wereldsteden toonden veel interesse voor de groepsaankoop en rolden ondertussen een eigen groepsaankoop uit. Maar ook de communicatie die gebruikt wordt voor de groepsaankoop in de provincie Antwerpen, werd overgenomen.

    In Tokio werd net een amusante explanimation video gelanceerd die in de provincie Antwerpen werd gemaakt en ook wordt gebruikt. De voice-over en korte uitleg in de video werden simpelweg vertaald naar het Japans. De Vlaamse naam ‘Jan De Smet’, die als voorbeeld figureert in het filmpje werd wel behouden en zullen de inwoners van Tokio hopelijk ook snel leren kennen.

    link: https://www.youtube.com/watch?v=X0aSrNwvIe8&feature=youtu.be

    Laatste week om in te schrijven

    Deze week is de laatste week om je vrijblijvend in te schrijven voor de groepsaankoop zonnepanelen van de provincie Antwerpen. Al meer dan 10.000 mensen deden dat ondertussen. (noot voor de redactie: op de website staat een actuele teller waar je het recentste aantal kan lezen) Op 8 augustus wordt een veiling georganiseerd. De inschrijvers krijgen een persoonlijk voorstel op 27 augustus. Ze krijgen tot 5 oktober de tijd om te beslissen of ze wel of niet intekenen op dit voorstel. Er worden ook nog infosessies georganiseerd in de provincie om iedereen zo goed mogelijk te informeren. Meer info op www.samengaanwegroener.be

    #STREEKMOTOR - De provincie Antwerpen is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Antwerpen dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is. #streekmotor @prov_Antwerpen www.provincieantwerpen.be, www.streekmotor.be

    Beleidsverantwoordelijke:
    Inga Verhaert, sp.a, gedeputeerde bevoegd voor energie

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-07-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.provincie antwerpen

    17 | 7 | 2018

    Geen water meer voor de groenten
    Ook de zeer duurzame glastuinbouwsector gaat gebukt onder het droge weer

    Groentetelers in open lucht die niet over waterbronnen of -voorraden beschikken zien vandaag hun teelten deels of volledig verloren gaan. Niet alleen de vollegrondsgroentetelers kampen met dit probleem, ook bij vele glastuinbouwers staan de waterbassins zo goed als leeg. Dat is ook het geval op het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver en het Proefcentrum Hoogstraten. Nu al het beschikbare regenwater dreigt op te raken, kunnen ze niet anders dan overschakelen op grond- of leidingwater. “Een spijtige en kostelijke zaak voor een sector die ernaar streeft om op een zeer duurzame manier met water om te gaan,” stelt gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé.

    Ook tomaten, paprika’s, aardbeien en komkommers hebben last van de aanhoudende droogte. Want hoewel zij in een serre staan – en niet op het veld zoals onze bloemkolen, prei en sla – stroomt er ook door hun wortels regenwater.

    Gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé: “Al de regen die op de daken van de serre valt, wordt opgevangen voor de planten die eronder staan. En dat is noodzakelijk. Want om te groeien hebben tomaten, paprika’s, aardbeien en komkommers veel water nodig. Op jaarbasis heeft een tomatenplant netto minstens 800 liter water per vierkante meter nodig. Gelukkig valt er op jaarbasis gemiddeld 780 liter regenwater per vierkante meter. Dat regenwater wordt opgevangen in een waterbassin naast de serre zodat er steeds een voorraad beschikbaar is.”

    Regenwater wordt
    100% gerecupereerd”


    Het stockeren van regenwater is belangrijk omdat de regenval onvoorspelbaar is, maar ook omdat de waterbehoefte van de serreplanten sterk varieert doorheen het jaar. Zo zien we dat tomatenplanten in het voorjaar (wanneer ze geplant worden) en in het najaar (wanneer ze hun laatste vruchten geven) veel minder water nodig hebben dan in de zomer (wanneer hun productie piekt). En laat die piekperiode in de zomer nu net ook de periode zijn waarin veel minder regen valt. Het resultaat is dan ook dat het waterpeil van de bassins ’s zomers pijlsnel daalt.

    Bijna uitgeput bassin naast de serre - Copyright: provincie Antwerpen


    Vandaag kunnen we zelfs zeggen dat die waterbassins nagenoeg uitgeput zijn. De laatste meter water kan immers niet gebruikt worden omdat het water te warm is en er te veel vuil in zit. En dus is er voor de praktijkbedrijven en de andere glastuinbouwers geen andere mogelijkheid dan overschakelen op alternatieve bronnen zoals grond- en leidingwater. In het geval dat leidingwater gebruikt wordt, brengt dit een enorm kostenplaatje met zich mee.

     

    Gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé: “Een zeer spijtige zaak als je weet dat de glastuinbouwsector alle moeite doet om het regenwater optimaal op te vangen en te stockeren. Maar tegen een lange droogte is ook hun buffer niet opgewassen. Soms omdat hun bassin niet groot genoeg is, maar vaak ook omdat er opgevangen regenwater verloren gaat: door verdamping tijdens warme dagen of overloop bij langdurige regenperiodes. De praktijkbedrijven van de provincie Antwerpen bekijken daarom waar het nog efficiënter kan en testen nieuwe technieken uit. Als bewezen is dat deze een verschil kunnen betekenen, kunnen ook glastuinbouwers er mee aan de slag gaan. Zo besparen we hen onnodige investeringen.”

     

    10% van de oppervlakte
    van de volledige serre”



    Glastuinbouwers kunnen bij het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver een berekening laten maken van de grootte van hun waterbassins. Daarbij wordt rekening gehouden met  verschillende factoren zoals het klimaat, de grootte van het bedrijf, het gewas dat in de serre groeit, de voorspelde regenval en de verwachte droogteperiodes. Hier in Vlaanderen komt de inhoud van een waterbassin (lengte x breedte x hoogte) gemiddeld overeen met 10 procent van de oppervlakte van de volledige serre (lengte x breedte). Omdat het gebruik van regenwater ook in de rest van Europa steeds belangrijker wordt, werkt het Proefstation binnen het Europese project FERTINNOWA momenteel nieuwe modellen uit voor Polen, Spanje en Bretagne, aangepast aan hun huidige klimaat. Hierbij ligt de focus ook op klimaatverandering die voor gevolg heeft dat bassins groter moeten worden.

     

    Omgekeerd wordt er binnen dit project ook samengewerkt met internationale partners om nieuwe technieken naar Vlaanderen te halen. Zo demonstreert het Proefstation op dit moment een nieuwe manier om bassins af te dekken die al frequent wordt gebruikt in Almeria (Spanje). De budgetvriendelijke zeilen voorkomen algengroei en zorgen voor minder verdamping en zijn veel goedkoper dan de drijvende zeilen die nu gebruikt worden. Wat we vandaag echter nog niet weten, is of deze zeilen ook geschikt zijn voor ons klimaat. In vergelijking met Spanje hebben wij bijvoorbeeld veel meer kans op sneeuw en vrieskou. Alweer een vraag waar het praktijkonderzoek een antwoord op zoekt.

     

    Ook andere sectoren
    over de streep trekken”


    De glastuinbouw gaat vandaag al zeer duurzaam te werk en hergebruikt zijn regenwater. Op dit moment zijn zij de enige landbouwsector die dit realiseert.

     

    Gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé: “In de toekomst willen we ook andere landbouwsectoren over de streep trekken. Op ons praktijkbedrijf voor melkvee, de Hooibeekhoeve, wordt bijvoorbeeld al regenwater opgewaardeerd tot drinkwater voor de koeien. Op het Proefbedrijf Pluimveehouderij gebeurt dit momenteel nog niet omdat de kwaliteitseisen voor drinkwater voor kippen veel hoger liggen. Met de aanwezige kennis binnen de glastuinbouwsector moeten we de goede technieken om daar verandering in te brengen, wellicht niet te ver zoeken. Via ons samenwerkingsverband AGHRANT kunnen we dergelijke cross-sectorale onderzoeken opzetten zoals het SSWAP-project bij Interreg twee zeeën dat nu ingediend is en waarbinnen we de haalbaarheid van technieken rond regenwaterrecuperatie voor verschillende sectoren tegelijkertijd kunnen onderzoeken.”

     

    #STREEKMOTOR - De provincie Antwerpen is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Antwerpen dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is. #streekmotor @prov_Antwerpen www.provincieantwerpen.be, www.streekmotor.be

    Beleidsverantwoordelijke:
    Ludwig Caluwé, CD&V, gedeputeerde bevoegd voor Landbouw










    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-07-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.provincie antwerpen

    Kinderen ontdekken nieuwe fortapp in fort Duffel

    Vandaag testten kinderen van de gemeentelijke speelpleinwerking De Locht in fort Duffel de nieuwe erfgoedapp van de provincie Antwerpen uit. Deze app leidt gezinnen en kinderen doorheen 500 jaar geschiedenis en laat hen kennismaken met het leven tussen de fortmuren, vroeger en nu.

    Een aantrekkelijke erfgoedapp voor kinderen? Op een hedendaagse manier de forten ontdekken? Het kan, met de nieuwe erfgoedapp! Ontwikkeld door de provincie Antwerpen, in overleg met de vzw Kempens Landschap en de gemeenten Duffel, Nijlen, Puurs en Beveren.

    Vandaag testten kinderen van de gemeentelijke speelpleinwerking Domein De Locht de nieuwe erfgoedapp uit in fort Duffel.  De fortenapp leidde hen door 500 jaar geschiedenis. Via leuke doe- en denkopdrachten vernamen ze samen met mascotte ‘Soldaat Achille’ de interessantste weetjes over de lokale geschiedenis, het fort, de bewoners van vroeger en nu.

    Gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor Toerisme getuigt: ‘Met deze app brengen we erfgoed opnieuw dichter bij onze jeugd en houden we de interesse voor de forten en hun betekenis in onze hedendaagse maatschappij levendig. Met de erfgoedapp wordt een educatieve uitstap ook een echte beleving voor de kinderen. Een aanrader om dit een keer met het ganse gezin te doen.’

    Toerisme en erfgoed
    De laatste jaren wordt sterk(er) ingezet op toeristische erfgoedontwikkeling en -ontsluiting. Diverse partners in de sectoren toerisme en erfgoed ondersteunen elkaar steeds beter in de ontwikkeling en promotie van recreatieve programma’s. De nieuwe fortenapp biedt het gezins- en jeugdtoerisme de kans om kinderen te betrekken bij het historische fortenerfgoed in de provincie Antwerpen.

    Gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor Toerisme meent: ‘De fortenapp is ongetwijfeld een meerwaarde voor het toerisme in onze provincie. Met inzet van hedendaagse toepassingen als deze, bieden we gezinnen met jonge kinderen, maar ook jeugdverenigingen, scholierenclubs of zelfs grootouders met hun kleinkinderen extra inspiratie in hun recreatief aanbod. En dat met een speelse, maar kwalitatief en educatief verantwoorde inhoud. Een positieve samenwerking, zowel uit toeristisch als historisch oogpunt.’

    Meer info
    Download de app via http://erfgoedapp.be/ (voor Android en Apple).

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    Vanaf nu beschikbaar in de forten van Duffel, Nijlen, Puurs en Beveren.

    Meer info:
    Joachim Piens, projectcoördinator Forten provincie Antwerpen of bij de deelnemende forten.
    App te downloaden via http://erfgoedapp.be/ (Android en Apple).

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, (N-VA), eerste gedeputeerde, bevoegd voor Erfgoed
    en Jan De Haes, (N-VA), gedeputeerde, bevoegd voor Toerisme
    Perscontact: Faye Van Impe


    Duffelse kinderen spelenderwijs op pad met de fortapp - Copyright: Provincie Antwerpen











    Duffelse kinderen spelenderwijs op pad met de fortapp - Copyright: Provincie Antwerpen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-07-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN

    16 | 07 | 2018

    Rivierenhof onderscheiden met Green Flag Award
    Provinciaal domein Rivierenhof heeft internationaal kwaliteitskeurmerk beet

    Het provinciaal groendomein Rivierenhof heeft als eerste van het land de internationale Green Flag Award binnengehaald. Dit prestigieuze keurmerk is een internationale norm die wereldwijd het kwalitatief beheer van openbare groene ruimte erkent en beloont.

    Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor provinciale groendomeinen: “Het Rivierenhof is een prachtig stuk groene natuur en - vooral niet te vergeten - de grootste groene long van onze metropool. De ploeg van het Rivierenhof zorgt er dag in dag uit voor dat iedereen zich er welkom voelt. Of je nu met de kinderen naar de speeltuin of kinderboerderij komt, deelneemt aan een wandeling, met je hond wandelt door het park, jogt langsheen het loopparcours of liever rustig in je eentje vist in één van de vijvers, … er is voor iedereen wat wils. Dat had de Engelse jury van de Green Flag Award meteen door.”

     

    Een ambitie die keer op keer moeten worden waargemaakt

    De Haes vervolgt: “De Green Flag Award bestaat reeds 22 jaar. Deze award erkent en onderscheidt wereldwijd parken en recreatieve groene ruimtes die voldoen aan internationale kwaliteitsnormen. Het krijgen en het behouden van de Green Flag Award is een ambitie die ieder jaar weer moet worden waargemaakt. Wie geen positieve evolutie of vooruitgang maakt, loopt immers het risico geen Green Flag Award meer binnen te halen.” 

    Medewerkers Rivierenhof en gedeputeerde Jan De Haes: trots op eerste GFA-vlag van het land - Copyright: Tine Van Leemput – Bogaerts voor provincie Antwerpen.

    Peter Verdyck, directeur van het Rivierenhof, is heel trots op het behalen van de onderscheiding: “De Green Flag Award legt de lat voor goed parkbeheer zeer hoog en promoot een internationale norm voor management in de groene sector. Daarmee erkent en waardeert de Green Flag Award de inzet van alle medewerkers, vrijwilligers en het management. De jury gaat grondig na of deze groene, openbare ruimtes goed worden gerund en of ze tegemoet komen aan de vragen en noden van de gebruikers. Zo verzekert het systeem van de Green Flag Award dat zoveel mogelijk mensen toegang krijgen tot kwaliteitsvol groen, ongeacht waar ze wonen. Geen verwaarloosbaar gegeven in een verstedelijkt gebied zoals het onze. Al onze medewerkers en vrijwilligers zetten zich dan ook al vele jaren enorm in om de kwaliteit van het park te verbeteren. Dat is dan ook de reden waarom we er in geslaagd zijn de Green Flag Award binnen te halen, als eerste park in België nog wel.”

     

     

    Internationale jury tijdens keuring Rivierenhof - Copyright: PGRA voor provincie Antwerpen.

    Met vlag en wimpel
    Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor provinciale groendomeinen: “Ik ben blij dat de ploeg van het Rivierenhof voluit is gegaan voor het behalen van deze internationale award. Dat dit prachtig park goed beheerd wordt, is algemeen geweten. Maar dat ze als kers op de taart deze Award binnenhalen, dat is toch wel iets om heel trots op te zijn! De Engelse jury van de Green Flag Award was onder de indruk. Ik sluit graag af met een kort citaat uit het rapport van de jury: “Er zijn zoveel positieve zaken dat het er te veel zijn om op te noemen. Het gebeurt zelden dat een eerste aanvraag zo sterk is … Knap gedaan van iedereen die betrokken is bij het uitbouwen van het park!”

     

    Directeur Peter Verdyck en gedeputeerde Jan De Haes hijsen eerste GFA-vlag van het land – Copyright: Tine Van Leemput – Bogaerts voor provincie Antwerpen.

     

    PRAKTISCH

    Waar:

    Provinciaal groendomein Rivierenhof, via Turnhoutsebaan 242-244-246 in 2100 Deurne.

     

     












    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN


    16 | 7 | 2018

    Samen groenten telen in jouw buurt?
    Provincie Antwerpen zet in op ruimtetoepassing stadslandbouw

    Vandaag vind je stadslandbouw – zoals de naam het zegt – vooral terug in de stad. Maar deze aanpak biedt ook in kleinere steden en gemeenten veel kansen. De provincie Antwerpen gaf de opdracht aan de Universiteit Antwerpen om de kansen voor stadslandbouw in kaart te brengen en een leidraad voor gemeenten uit te werken. En dit met extra aandacht voor initiatieven met een economische drijfveer.

    Een tuintje in de stad waar elke buur zijn eigen groenten kan telen, een stukje groen dat inwoners samen onderhouden of een pluktuin waar je groenten en fruit kan plukken en kopen. Het zijn maar enkele voorbeelden van landbouw in de stad. Stadslandbouw is geliefd omdat het groen in de stad trekt en mensen samenbrengt. Maar stadslandbouw is veel meer dan dat, want kan voor vers voedsel, gezondere lucht en een betere bodemkwaliteit zorgen.

    Elke plaats is uniek

    De vraag naar meer groene infrastructuur in de steden is groot, maar de nog beschikbare ruimte is schaars en staat continu onder druk. De grootste win-win voor de stad en zijn inwoners, zit hem dan ook in het multifunctioneel gebruik van de beschikbare ruimte.

     

    Gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé: “Wanneer een stad er in slaagt om sociale, ecologische en economische verhalen samen te brengen op één stuk grond, kunnen ze op die beperkte ruimte een zeer grote meerwaarde realiseren voor hun inwoners. Zowel voor grote als kleinere steden en gemeenten is stadslandbouw een zeer interessante manier om al die verhalen samen te brengen. Maar stadlandbouw kent vele vormen en elke ruimte vraagt een andere aanpak.”

     

    De provincie Antwerpen liet daarom de Universiteit Antwerpen de kansen voor stadslandbouw in kaart brengen. Het resultaat moet een leidraad worden, waarmee steden en gemeenten zelf aan de slag kunnen gaan.

     

    Thomas Kuypers en Ludwig Caluwé in de stadstuin in Berchem –
    copyright: Robin Fasseur voor provincie Antwerpen

    Positieve impact op de maatschappij

    Een grond die bewerkt wordt door inwoners en verenigingen moet niet langer door stadsarbeiders onderhouden worden. En een grond waar een professionele activiteit op komt, kan zichzelf gemakkelijker terugverdienen. Kies je als stad voor minder onderhoud en minder kosten? Voor meer opbrengsten? Of wil je net een andere meerwaarde realiseren?

     

    Thomas Kuyper van de Universiteit Antwerpen: “Het is belangrijk dat steden en gemeenten eerst goed afbakenen welke sociale, ecologische en economische invullingen ze willen geven aan een specifieke ruimte. Ligt de klemtoon meer op het economische aspect, dan komen we bij andere vormen van stadslandbouw uit dan wanneer men vooral wil inzetten op het sociale aspect. Langs de andere kant heeft elke vorm van stadslandbouw direct of indirect een impact op het sociale, ecologische en economische. Om dit in kaart te brengen voor zowel beleidsmakers, ruimtelijk planners als initiatiefnemers is het van belang om bij de start van het initiatief duidelijke doelstellingen voorop te stellen en indicatoren te selecteren die deze meetbaar maken.”



    Stadslandbouw ook op lokaal niveau

    Eens gekozen voor een bepaalde vorm van stadlandbouw, zijn er nog vele andere factoren die bepalen of het een succesverhaal wordt. Ook daarvoor zal de Universiteit Antwerpen hulpmiddelen en toetsingskaders uitwerken. Gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé: “Aangezien de vragen rond stadslandbouw in verschillende steden en gemeenten spelen, willen we als provincie zorgen voor pasklare antwoorden. De tools van de Universiteit Antwerpen zullen dan ook beschikbaar zijn voor elke geïnteresseerde stad of gemeente. Verder willen we bekijken of de provincie ook op het terrein een meerwaarde kan bieden. Dit zou bijvoorbeeld kunnen in de vorm van stadslandbouwcoaches of subsidies.” 

     

    Landbouw in de stad – copyright: Robin Fasseur voor provincie Antwerpen

     

    De provincie Antwerpen kan ook zelf het goede voorbeeld geven. Wanneer het nieuwe provinciehuis in gebruik wordt genomen, komt er namelijk een nieuwe groene long van 23.000 m² die volledig publiek toegankelijk is. Gedeputeerde voor Patrimonium Ludwig Caluwé: “We moeten op termijn bekijken of ook geen gedeelte van de tuin rond het nieuwe provinciehuis ter beschikking kan gesteld worden voor lokale stadslandbouwinitiatieven. Dat doen we best samen op basis van een lokaal initiatief en in goede verstandhouding met de buurt, net zoals we ’s avonds en tijdens het weekend onze nieuwe ondergrondse parking ter beschikking zullen stellen voor buurtparkeren.”

    #STREEKMOTOR - De provincie Antwerpen is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Antwerpen dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is. #streekmotor @prov_Antwerpen www.provincieantwerpen.be, www.streekmotor.be

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijke:
    Ludwig Caluwé, CD&V, gedeputeerde bevoegd voor Landbouw








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-07-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.provincie Antwerpen



    12 | 07 | 2018

    Babytheek binnenkort ook in de provincie Antwerpen
    Gemeenten kunnen zich aanmelden om begeleid een babytheek in te richten


    De Provincie Antwerpen ondersteunt Netwerk Bewust Verbruiken bij het inrichten van een Babytheek in twee Antwerpse gemeenten. De babytheek is een handig uitleensysteem voor babyspullen die ouders slechts kort nodig hebben. Gedeputeerde van Natuur en Leefmilieu, Rik Röttger: “Wij ondersteunen verschillende projecten die bijdragen aan een beter leefmilieu en de Babytheek is er een van. Of je nu weinig plaats hebt, slechts enkele keren per jaar je neefje op bezoek hebt, een beperkt budget hebt of radicaal wil kiezen voor minder spullen … Met de Babytheek kunnen jonge gezinnen babymateriaal op een duurzame manier ontlenen en gebruiken. Als provincie geloven we dat dit bijdraagt aan een meer duurzame wereld en daar dragen we graag aan bij.”

     

    Met de Babytheek wil Netwerk Bewust Verbruiken vzw kwaliteitsvolle en duurzame babyspullen verzamelen die lang in omloop kunnen blijven (borstvoedingskussens, babybadje, babycook, wippertje, reiswiegje, co-sleeper …). Daarnaast wil de Babytheek aan jonge ouders ook mogelijkheden bieden om producten te testen (niet iedere baby vindt bijvoorbeeld een draagzak fijn).

     

    Eva van Velzen, "Founding Mother" van de babytheken bij Netwerk Bewust Verbruiken legt uit: “We willen jonge ouders in contact brengen met een concreet voorbeeld van gebruik in plaats van bezit. Met die insteek dragen we ook bij aan het verkleinen van de afvalberg. En tegelijk heeft de Babytheek ook een sociale functie: we creëren een ontmoetingsplek voor jonge ouders.”

     

    De babytheek in beeld - Copyright: Patrick De Ceuster

     

    Op zoek naar 2 Antwerpse pilootgemeentes

     

    Via Growfunding (waarbij burgers samen geld inzamelen voor een sociaal project) zamelde Netwerk Bewust Verbruiken voldoende middelen in om een eerste pilootlocatie te openen in Elsene (Brussel) in Gemeenschapscentrum Elzenhof. De vzw wil graag over heel Vlaanderen Babytheken zien verschijnen. Daartoe ontwikkelen ze met een provinciale subsidie een opstartpakket met draaiboek en voorzien ze begeleiding op maat voor gemeentebesturen.

     

    Met de middelen van de provincie Antwerpen wil Netwerk Bewust Verbruiken deze aanpak graag testen in twee pilootgemeentes. De vzw en provincie gaan daarom samen op zoek naar geïnteresseerde gemeenten. Gemeenten kunnen hun interesse nog tot 7 september doorgeven aan de provincie Antwerpen.

     

    Banner van het project

      

    Leefmilieuprojecten

     

    Dit project is één van de 12 ‘leefmilieuprojecten’ die de Provincie Antwerpen dit jaar ondersteunt als bijdrage aan het gemeentelijk klimaatbeleid. De projecten zijn uiteenlopend, gaande van landschapsbeelden, circulaire aankopen van IT-producten, MOS-projecten, bosprojecten …

    Beleidsverantwoordelijke:
    Rik Röttger, sp.a, bevoegd voor Natuur en Leefmilieu
    Perscontact: Alisa Coessens







    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-07-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.woonzorgcentrum Lichtenberg

    96-jarige Frans Theunis woont 50 jaar in in Hoboken woonzorgcentrum Lichtenberg 


    Woonzorgcentrum Lichtenberg :maandag 2 juli om 14 uur in woonzorgcentum Lichtenberg, Voorzorgstraat 1, 2660 Hoboken.  een bijzonder jubileum: Frans Theunis woont dan 50 jaar in het Hobokense rusthuis. Een uitzonderlijke situatie: hij nam in 1969 zijn intrek in het toenmalige ‘oudemannenhuis’ Hoge Beuken omdat hij door polio in een rolstoel beland was en thuis niet meer terechtkon. De pers is welkom op de viering op 

     

    Frans Theunis is op 6 juli 1922 geboren in Hoboken, waar hij al zijn hele leven woont. Het gezin leefde in erbarmelijke omstandigheden. Als kind kreeg hij polio en later kwam hij door zijn verslechterende gezondheidstoestand in een rolstoel terecht. Nadat zijn vader hem het huis uit zette, kon Frans Theunis in die tijd in zijn situatie enkel nog terecht in een rust- en verzorgingstehuis.

     

    Vijftig jaar later is Frans Theunis een vaste waarde in het woonzorgcentrum dat nu Lichtenberg heet. Aanvankelijk was hij zeer zelfstandig en ging hij mee aardappelen schillen in de keuken en was plooien in de wasserij, maar vandaag is hij hulpbehoevend. Op 6 juli wordt hij 96 jaar, maandag viert hij in het woonzorgcentrum zijn 50-jarig jubileum als bewoner.






































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
























    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-06-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Antwerpse kinderdagverblijven

    27 | 06 | 18


    Natuurlijke buitenruimtes in vier Antwerpse kinderdagverblijven


    Na een proefproject van een jaar stellen vier Antwerpse kinderdagverblijven hun vernieuwde natuurlijke buitenruimte voor. De allerkleinsten komen er spelenderwijs in contact met natuur en avontuur.

     

    Na het grote succes van natuurlijke schoolspeelplaatsen, startte het EcoHuis in 2017 met het proefproject ‘Groene Voetjes in de kinderopvang’ om ook de allerkleinsten meer kansen te geven om in contact te komen met natuur. Vier kinderdagverblijven kregen ondersteuning om van hun buitenruimte een meer natuurlijke plek te maken, waar spelen gestimuleerd wordt. Er ging in de ontwerpen veel aandacht naar speelnatuur: natuurlijke elementen die kinderen ook echt kunnen beleven, zoals wilgenhutjes, boomstammenpaadjes en groene heuvels.

     

    “Ook voor onze allerkleinsten is het belangrijk om nieuwe zaken te ontdekken en te beleven. In hun thuisomgeving en in onze kinderopvanginitiatieven worden ze gestimuleerd en leren ze spelenderwijs nieuwe dingen. Maar naast de veilige omgeving binnen is er natuurlijk buiten ook een hele wereld te ontdekken. Een wereld die nog meer aanzet tot fantasie en creativiteit, tot ontdekken, beleven, grenzen verleggen, voelen en soms zelfs proeven. Een groene buitenruimte heeft een positieve invloed op de verdere ontwikkeling van onze kinderen”, verduidelijkt schepen voor leefmilieu en kinderopvang Nabilla Ait Daoud.

     

    Vier kinderdagverblijven kregen steun
    Kinderdagverblijven Brabbel (2060 Antwerpen), ’t Egeltje (2018 Antwerpen), Sprookjesland (Wilrijk) en Het Vlindertje 2 (Deurne) stapten mee in het traject. Zij ontvingen van Groenman een professioneel ontwerp en ondersteuning bij de aanleg; coaching van de Karel de Grote Hogeschool of het EcoHuis ; en een subsidie van 3.500 euro die ze besteedden aan de heraanleg van hun buitenruimte.

     

    Samen naar meer buitenspelen in de natuur
    Het project is een verhaal van samenwerken: niet alleen alle kinderbegeleiders werden betrokken, maar ook de ouders en kinderen zelf deden mee. Die hele groep dacht na over de invulling en het gebruik van de nieuwe buitenruimte. Er werd ook nagedacht en geëxperimenteerd hoe er vaker buiten gespeeld kan worden, ook met wat slechter weer. De heraanleg werd, waar mogelijk, uitgevoerd door het personeel en de ouders van de kinderdagverblijven zelf. Dat zorgde voor een heel aangename sfeer waarin ze elkaar op een heel andere manier leerden kennen.

     

    Stad zoekt opnieuw vier kandidaten
    Het proefproject is zo’n groot succes dat de stad het verderzet. Er wordt opnieuw gezocht naar vier kinderdagverblijven die hun buitenruimte willen aanpakken. Zij ontvangen coaching en een subsidie tussen 1.500 en 5.500 euro. Alle informatie over het proefproject en kandidaatstelling staat op www.antwerpen.be/groenekinderopvang. Er is ook een filmpje gemaakt, klik hier voor de rechtstreekse link.

     

    Dit proefproject werd ondersteund door het EcoHuis Antwerpen, regie Kinderopvang, Groenman, de Karel de Grote Hogeschool en Kind en Gezin.




    Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor leefmilieu en kinderopvang

    Enkele foto's van kinderdagverblijf sprookjesland te Wilrijk.

    Mooi veranderd voor de kleuters wat men ontekte is achter aan de tuin zit een hommel nestje in de grond doordat deze dieren beschermd zijn mag men de nest niet verwijderen op foto aan het takje zie je een gaatje ingang van de woning.

    Ook zijn er bloempjes geplant waarbij  een eetbare plant staat de oost indische kers die in het takkenbos opgroeid is wel een 1 jarige plant 




























    gaatje aan takje









    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


























    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-06-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ANTWERPEN

    25 | 06 | 18


    Kammenstraat autovrij tijdens eerste weken zomersolden


    Ook dit jaar wordt de Kammenstraat tijdens de zomersolden voor een periode van twee weken afgesloten voor auto’s. Stad Antwerpen werkte tijdelijke verkeersmaatregelen in de omgeving uit om lokale bewoners en bezoekers een vlotte doorgang te bieden.

     

    De Kammenstraat ligt vlak bij het voetgangersgebied van de Wilde Zee. “Door de straat autovrij te maken bij het begin van de zomersolden vergroot de stad het voetgangersgebied en kunnen shoppers ongehinderd hun inkopen doen”, zegt Koen Kennis, schepen voor mobiliteit en middenstand.

     

    De verdwijnpaal op de hoek met de Oudaan zal de Kammenstraat afsluiten van zaterdag 30 juni tot maandag 16 juli, telkens tussen 11 en 19 uur. In de omgeving worden tijdelijke verkeersmaatregelen genomen. Daardoor kan het openbaar vervoer blijven functioneren, kunnen bewoners in hun buurt blijven parkeren en blijven de parkings in de binnenstad vlot bereikbaar. Op die manier wordt de hinder voor alle lokale gebruikers zoveel mogelijk beperkt.

     

     

     

    Winkelhart is ook na de knip bereikbaar op een slimme manier

    Het winkelhart van Antwerpen is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Bezoekers die met de auto komen, kunnen de park-and-rides aan de rand van de stad gebruiken. Die sluiten aan op trams die hen naar de binnenstad brengen. Wie toch in het centrum wil parkeren, volgt het best de parkeergeleiding om een plekje te vinden in een van de betaalparkings van de stad. In het centrum van Antwerpen geldt sinds 2017 een lage-emissiezone. Op de website www.slimnaarantwerpen.be vinden bezoekers alle mobiliteitsinfo terug om Antwerpen te bereiken, en info over de werken in en rond de stad.






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-06-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WK BERCHEM

    BERCHEM

    OOK IN BERCHEM WAS DE WK GEKTE TOCH ZEER GEZELIG ZONDER PROBLEMEN



































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ENERGIE NETWERK NOORDERKEMPEN

    RURANT
    22 | 06 | 2018

    Midzomer Slotevent AGRO ENERGIE NETWERK NOORDERKEMPEN

    Energiebewuster boeren



    Energiekosten kunnen zwaar oplopen bij land- en tuinbouwbedrijven. Een goed energiemanagement scheelt vaak een hele slok op de borrel. Windmolens, zonnepanelen, ledverlichting, … dragen ook bij tot het reduceren van CO2 door energiebesparing en het produceren van hernieuwbare energie. Heel wat boeren en tuinders gaan al bewust om met energie maar er is nog winst te boeken. Tijdens het slotevent van het project Agro Energie Netwerk Noorderkempen vertelden enkele land- en tuinbouwers hoe zij binnen dit project aan de slag gingen met energie op hun bedrijf. Ook de deelnemende gemeenten lichtten gisteren toe welke rol zij in dit klimaatverhaal verder kunnen vervullen.


    Potenties op land- en tuinbouwbedrijven
    De land- en tuinbouwsector legde de afgelopen decennia al een hele weg af in energiegebruik. Zware stookolie en consoorten maakten plaats voor aardgas en de introductie van biomassa als energiebron. Warmtekrachtkoppeling en de productie van groene energie is een feit.

     

    En toch kunnen individuele bedrijven nog energiewinsten boeken zonder in te boeten op de kwaliteit van het productieproces en het comfort van dier, plant en mens. Dit impliceert vaak investeringen en die doe je niet zomaar. Daarom is het zinvol voor land- en bouwbedrijven om eerst hun status van het energiemanagement op het bedrijf in kaart te brengen. Dat kan door energie- en warmtescans. 



    Boeren met power, op weg naar een goed energiemanagement

    Energiescans geven een objectief beeld van het energiebeheer op het bedrijf. Het rapport geeft aan welke mogelijkheden er zijn om de factuur te verlagen en een beter energiemanagement op poten te zetten.

     

    Verander je van elektriciteitsleverancier, investeer je in energiebesparende maatregelen of ga je zelf energie produceren? Ludo Geens en Robbin Kenis weten er alles over. Niettegenstaande zij al heel wat jaren bezig zijn met energiebeheer op hun bedrijf lieten ze toch nog een scan uitvoeren.

     

    Robbin Kenis, aardbeiteler uit Meer: “We deden er de laatste jaren alles aan om de energiekost zo laag mogelijk te houden door energieschermen en ledverlichting te installeren. We wilden nog een stapje verder gaan en bekijken of een warmtekrachtkoppeling voor ons interessant zou zijn. Dan kunnen we naast de elektriciteit ook de warmte en CO2 zelf nuttig inzetten. Een voorafgaande energiescan was daarom voor ons zeer zinvol.”

     

    Ludo Geens, melkvee- en pluimveehouder uit Wortel: “De energiescan bevestigde mijn vermoeden dat we met een betere afstelling van de frequentieregelaars op de motoren die het meest draaien heel wat energie konden besparen. Dus zelfs als je al heel wat investeringen gedaan hebt om energiezuiniger te werken levert een energiescan nog extra besparingsmogelijkheden op.”

     

    Bij een warmtescan maakt een infraroodcamera een warmtebeeld van de stal en spoort op een eenvoudige manier warmteverliezen en koudebruggen op. Met enkele goedkope ingrepen kunnen vele euvels verholpen worden, een eenvoudige manier dus om energie te besparen en stookkosten te verminderen.

     

    Jan Vorsselmans, pluimveehouder uit Loenhout: “In mijn kippenstal blijken de muren de grootste verliespost te zijn. Het dak is goed geïsoleerd. De rolpoort is twee centimeter dik en dat is blijkbaar nog net iets te dun om alle verliezen op te vangen. Met het resultaat van de warmtescan kan ik nu aan de slag om de warmteverliezen weg te werken.”

    Land- en tuinbouwers vertellen over hun inspanningen - Copyright: RURANT


    Inspanningen in woord en beeld

    In deze filmpjes (RURANT You-tube kanaal) wordt duidelijk welke inspanningen boeren en tuinders leveren op vlak van energie.

     

    Landbouw en energie in de Noorderkempen - https://youtu.be/1_tpTCDlD_YLandbouw en energie in de Noorderkempen_boeren aan het woord - https://youtu.be/NCaFkcoV8Zc

     

    Klimaatambities van de gemeenten

    De 5 deelnemende gemeenten - Essen, Wuustwezel, Rijkevorsel, Hoogstraten en Merksplas - bespraken gisteren de leerpunten en acties voor het gemeentelijk beleid. Die worden samen met de aanvullingen vanuit de sector verwerkt in aanbevelingen. Dit biedt lokale overheden handvaten om in het kader van de klimaatdoelstellingen land- en tuinbouwers verder te ondersteunen in hun inspanningen richting duurzame energietechnieken en hernieuwbare energie.

     

    AENN

    Met het Agro Energie Netwerk Noorderkempen sloegen 5 gemeenten in de Antwerpse Kempen de handen in elkaar om samen met enkele kennisinstellingen boeren en tuinders te begeleiden en te coachen richting (nog) energiebewuster ondernemen. De voorbije 18 maanden organiseerden we zowel praktijkgerichte als verdiepende tot heel laagdrempelige acties om alle land- en tuinbouwers te bereiken en te betrekken. In samenwerking met de betrokken Intercommunales en onder leiding van RURANT.



     

    Beleidsverantwoordelijke:
    Peter Bellens, CD&V, gedeputeerde bevoegd voor platteland






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.provincie antwerpen

    Restwarmte Agfa-Gevaert kan buurt duurzaam verwarmen
    Strategisch partnership voor ambitieus warmtenet

    Kunnen de nieuwe bewoners rond Agfa-Gevaert binnenkort hun huizen duurzaam verwarmen? Uit een eerste verkenning in opdracht van de provincie Antwerpen blijkt alvast dat een warmtenet kans maakt. Om de mogelijkheden in detail te onderzoeken werken de steden Antwerpen en Mortsel, de gemeente Edegem, Agfa-Gevaert en warmtenetbeheerder Eandis aan een grondige detailstudie. De resultaten hiervan worden verwacht in oktober. Gedeputeerde Ludwig Caluwé is blij met de engagementen van alle partners: “Met warmtenetten kunnen we in onze provincie grote stappen zetten in de transitie naar een klimaatneutraal energiesysteem. Het is alleen niet eenvoudig en vraagt zowel economische als ecologische haalbaarheid. Net daarom zet de provincie VITO in om partnerschappen op te richten die tot dit evenwicht kunnen komen.”

    Industriële restwarmte


    Antwerpen, Mortsel en Edegem willen met de aanleg van warmtenetten inzetten op de vergroening van de warmtevraag van hun inwoners. Dit kadert binnen hun klimaatbeleid. Het basisprincipe van een warmtenet is simpel: restwarmte van industriële processen  stroomt via een netwerk van buizen tot bij de klant. In het geval van Agfa-Gevaert betekent dit dat industriële restwarmte beschikbaar wordt gesteld aan het Zilverkwartier in Berchem, de toekomstige woonwijk aan de Fort-V-straat in Edegem en de KMO-zone aan de Vredebaan in Mortsel. Op termijn kan het warmtenet uitgebreid worden naar de omliggende buurten.

    Niet duurder dan aardgas

    De aanleg van een warmtenet is een ingrijpend project. Daarom gaan de vijf partners een formele, toekomstgerichte samenwerking aan. De provincie Antwerpen zorgt voor een aansluiting van dit intergemeentelijk warmtenet met mogelijke andere warmtenetinitiatieven in de regio. Volgens een eerste verkenning door het VITO (Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek) in opdracht van de provincie Antwerpen maakt het project alleszins een zeer goede kans. Een grondige detailstudie zal bevestigen of het warmtenet rendabel genoeg is om de omliggende woonwijken optimaal van warmte te voorzien. Het is immers de bedoeling dat de gebruikers van het warmtenet niet meer betalen dan in een referentiescenario met aardgas.

    Zeer duurzame oplossing

    Naast rentabiliteit is ook duurzaamheid een belangrijke factor. Omdat warmtenetten maximaal de beschikbare restwarmte gebruiken, zijn ze een ideaal hulpmiddel om de CO2-uitstoot gevoelig terug te dringen. Als het onderzoek de haalbaarheid van het ambitieuze project bevestigt, kan het warmtenet jaarlijks 800 à 1.200 ton CO2 uitsparen. Dit komt overeen met de jaarlijkse uitstoot van 550 à 800 nieuwe wagens. Een fantastische boost voor de klimaatdoelstellingen!

    #STREEKMOTOR - De provincie Antwerpen is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Antwerpen dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is. #streekmotor @prov_Antwerpen www.provincieantwerpen.be, www.streekmotor.be

    Beleidsverantwoordelijke:
    Ludwig Caluwé, CV&V, gedeputeerde voor Economie en Innovatie

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!