Inhoud blog
  • Provincie Antwerpen
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Regionaal Nieuws
    van Antwerpen
    21-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen


    Provincie Antwerpen

    21 | 03 | 2022

    10de editie We Are Chemistry jobevent:
    30 chemie- en farmabedrijven ontmoeten toekomstig talent

    Verjaardagseditie met live radio, jobapp en honderden werkzoekenden



    Op 23 maart stellen 30 bedrijven uit de chemie, farma- en kunststoffensector zichzelf voor aan studenten en werkzoekenden tijdens de 10de editie van het We Are Chemistry jobevent. Om en bij de 350 deelnemers worden dit jaar met de bedrijven samengebracht in BluePoint Antwerpen (Berchem). Werkzoekenden vernemen er alles over de jobmogelijkheden binnen de sector. Dat doen ze door te gaan luisteren en kijken naar de bedrijven van hun keuze. Werknemers van de bedrijven zetten hun beste beentje voor tijdens speedpresentaties van 6 minuten. Nadien staan ze de bezoekers te woord bij een hapje en een drankje in de joblounge.


    Een recordaantal deelnemende bedrijven met uitzonderlijke jobopportuniteiten

     

    Na twee geannuleerde en een online editie kan het jobevent ‘We Are Chemistry’ weer volop inzetten op dynamische interactie en netwerking tussen werkzoekenden en vertegenwoordigers van de bedrijven. En de sector is nu, nog meer dan ooit, op zoek naar nieuw talent.

    Gedeputeerde Kathleen Helsen:
    Chemie, kunststoffen en life sciences zijn meer dan ooit economische speerpuntsectoren voor de provincie Antwerpen en ver daarbuiten. Dat ontelbare toepassingen voortkomen uit deze vernieuwende sector en de Antwerpse cluster naar veelheid aan producten de meest diverse ter wereld is, blijkt ook uit de deelname van een recordaantal bedrijven dit jaar.

    Sfeerbeeld editie 2019 – Foto: Lawrence Schoonbroodt

    Nood aan talent

     

    De sector van de chemie en life sciences is in Vlaanderen goed voor 64.000 jobs. Dankzij heel wat recente investeringen stijgt de tewerkstelling al 7 jaar op rij. In die mate dat 3 op de 4 sectorbedrijven openstaande vacatures hebben en op zoek zijn naar jong talent.

     

    Ann Wurman, directeur essenscia vlaanderen:
    Bij heel wat chemie- en farmabedrijven is de nood aan goed opgeleid technisch en wetenschappelijk talent bijzonder hoog. Met ‘We Are Chemistry’ brengen we ondernemingen uit de sector op een toffe en originele manier in contact met studenten en werkzoekenden met de juiste skills en vaardigheden. Die sectorspecifieke aanpak is al tien jaar een succesformule. Dat is ook nodig, want het is het talent van vandaag dat zal meewerken aan de oplossingen van morgen.”

    Pierre De Strycker, algemeen directeur van POM Antwerpen:
    We Are Chemistry is een hoogwaardig jobevent, door de combinatie van topbedrijven en kwaliteitsvolle bezoekers met de juiste focus.  Speciaal voor deze 10de verjaardag lieten we een app ontwikkelen. Hiermee kunnen bezoekers makkelijk hun gegevens uitwisselen met de aanwezige bedrijven en komen ze snel te weten wanneer en in welke zaal ze kunnen gaan luisteren naar de bedrijven van hun keuze.

     

    Een speciale We Are Chemistry radio zendt ter plekke live interviews uit met de bezoekers. Met andere woorden: ambiance verzekerd op het WAC verjaardagsfeest!

     

    Het We Are Chemistry jobevent is een initiatief van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen met steun van de provincie Antwerpen en sectorfederatie essenscia vlaanderen.

     

    www.wearechemistry.be

     

    30 deelnemende bedrijven:

    Agfa-Gevaert, Ajinomoto Bio-Pharma Services, Anorel, Ashland Specialties, BASF, Bayer, Borealis, Chevron Phillips Chemicals, Covestro, EuroChem Antwerpen, Evonik Antwerpen, ExxonMobil, Fujifilm, Imerys, Indaver, INEOS, Kaneka, LANXESS, Lubrizol, 3M, Nippon Gases, Nippon Shokubai Europe, Noordnatie, Oiltanking, Oleon, Soudal, TotalEnergies, Umicore, Vopak, Vynova

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    Woensdag 23 maart vanaf 17u tot 21u30

    Waar:
    BluePoint Antwerpen, Filip Williotstraat 9, 2600 Antwerpen

    Meer info:
    http://www.wearechemistry.be/event

    Beleidsverantwoordelijke:
    Kathleen Helsen, CD&V, gedeputeerde bevoegd voor economie






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Provincie Antwerpen

     


    Provincie Antwerpen

    18 | 03 | 2022

    Duaal lesgeven succesverhaal in PITO Stabroek
    PITO verwelkomt tweede werknemer uit chemische sector

    PITO Stabroek stapte begin dit schooljaar in het project ‘duaal lesgeven’: door werknemers enkele uren per week voor de klas te zetten, hoopt de chemische- en farmaceutische sector meer leerlingen warm te maken voor wetenschappelijke en technische studies of beroepen. Mirthe Vernijns van BASF mocht in september de spits afbijten. Onlangs verwelkomde de school met Dimitri Lenaerts nog een tweede professional, deze keer vanuit chemiebedrijf INEOS.Met meer dan 3000 werknemers is het bedrijf één van de grootste werkgevers in de Belgische chemiesector.

    De chemische- en farmaceutische industrie vinden steeds moeilijker goed geschoold personeel. Te weinig jongeren kiezen vandaag voor een diploma van een STEM-richting (Science, Technology, Engineering, Mathematics) en daardoor geraken heel wat vacatures moeilijk ingevuld”, verduidelijkt gedeputeerde voor Onderwijs Luk Lemmens. “Bedrijven investeren reeds in onze duale leertrajecten waarmee we leerlingen de kans bieden om, mits individuele begeleiding op de werkvloer, waardevolle ervaring op te doen in een professionele context. Het duaal lesgeven is hierop een sterk, complementair aanbod. Leerlingen toetsen niet enkel hun kennis af aan de professionele realiteit, maar leren ook nieuwe technieken en technologieën kennen.”

     

    Vakleerkracht Bart Roggeman haalt nog een ander voordeel aan: “De komst van Mirthe en Dimitri als co-teachers zorgt ervoor dat we de kwaliteit en de veiligheid van onze opleidingen kunnen blijven garanderen. Ze zijn met andere woorden ook een antwoord op het lerarentekort. Daardoor kunnen we onze leerlingen de aandacht geven die ze verdienen. Na een moeilijke periode met veel zelfstudie omwille van de coronapandemie doet het echt deugd om de leerlingen weer op een kwaliteitsvolle manier praktijklessen aan te kunnen bieden.”


    Om de kloof tussen het onderwijs en de bedrijfswereld te overbruggen, startte sectororganisatie Essenscia begin dit schooljaar met een proefproject. Zes chemie- en farmabedrijven laten enkele van hun werknemers een aantal uren per week lesgeven aan leerlingen in het middelbaar onderwijs. De lesgevers volgen vooraf een driedaagse didactische opleiding. PITO Stabroek stapte in het project en haalde Mirthe Vernijns van BASF aan boord.

     

    Na zes maanden in het proefproject ziet Mirthe voordelen voor zowel de leerlingen als zichzelf: “Door mijn job in de chemische sector kan ik de theoretische kennis uit de handboeken dichter bij de leefwereld van de jongeren brengen. Ik hoop de leerlingen te motiveren door de link te leggen tussen de theorie en de praktijk en door hen te tonen hoe ze de leerstof later kunnen gebruiken in hun job. Zelf heb ik gemerkt dat lesgeven veel meer is dan enkel leerstof overbrengen. De klasmanagement skills die ik op school bijleer, komen ook op de werkvloer van pas.”

     

    Tweede professional voor de klas

    Sinds enkele weken heeft PITO nu ook een tweede professional voor de klas staan. Dimitri Lenaerts is Production Engineer bij INEOS en startte net voor de krokusvakantie. Op woensdagmiddag geeft hij les aan de leerlingen van het zevende jaar van de opleiding Chemische Procestechnieken.

     

    Dimitri Lenaerts (rechts) begeleidt leerlingen van PITO Stabroek (vlnr: Deniz Oflaz Jarne Romijnders en Bernard Buitink) tijdens een les over regeltechnieken

    Dimitri werkt ondertussen al tien jaar in de chemische sector. Hij ervaart zijn lesopdracht als een mooie kans om kennis door te geven aan jongeren: “Als scholier vroeg ik me wel eens af wat het nut van bepaalde leerstof was. Vandaag begrijp ik dat maar al te goed en die inzichten deel ik graag met mijn leerlingen. Als lesgever kun je toekomstige werknemers van de chemische sector heel wat concrete tips geven waarmee ze straks op de werkvloer een streepje voor hebben. Op die manier kan ik leerlingen motiveren en dat zorgt dan weer voor goed gekwalificeerde sollicitanten.”

     

    Dimitri en Mirthe geven een halve dag per week les. Zij behouden tijdens de duale lesopdracht het loon van hun werkgever. Per gepresteerd lesuur betaalt PITO met middelen van de Vlaamse overheid en het Provinciaal Onderwijs Antwerpen een vergoeding aan BASF en INEOS.

     

    Naast duaal lesgeven blijven investeren in duaal leren

     

    Naast het voor de klas zetten van professionals uit de sector zet het provinciaal onderwijs sinds enkele jaren sterk in op de leervorm duaal leren. Dat is de combinatie van werken en studeren. PITO Stabroek bouwde de afgelopen jaren aan een uitgebreid netwerk van bedrijven. BASF Antwerpen bijvoorbeeld biedt jaarlijks 200 stages en duale leerwerkplekken aan. Alleen al van het 7de jaar Chemische Procestechnieken kunnen 12 van de 30 PITO-leerlingen bij BASF terecht voor hun stage.

    Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor het Provinciaal Onderwijs Antwerpen, ziet ook heel wat voordelen in de samenwerking tussen het onderwijs en de industrie: “Door nauw samen te werken met de bedrijfswereld kunnen we ons onderwijs nog beter afstemmen op de reële noden van de arbeidsmarkt. We houden zo onze vinger aan de pols en dat zorgt voor een kwaliteitsimpuls voor het onderwijs. Maar het is ook interessant voor de bedrijven. Via ons onderwijs komen zij in contact met potentiële werknemers en vaak leidt dat tot een goede match.

     

    De school organiseert ook een jobbeurs om bedrijven in contact te brengen met laatstejaarsstudenten. Op 21 april zullen niet minder dan 52 bedrijven uit de haven en de chemie maar ook  tuinbouwbedrijven, groenbedrijven en zelfs banken aanwezig zijn.

     

    Grote vraag naar geschoold personeel

    De nood aan personeel in de farma- en chemische sector is groot. Uit de jaarlijkse Jobbarometer van sectororganisatie Essenscia bleek vorig jaar dat de sector jaarlijks 2000 nieuwe medewerkers zal moeten aanwerven om de groei van de activiteiten te volgen. Daarnaast gaf driekwart van alle bevraagde bedrijven aan openstaande vacatures te hebben, zo’n 1500 in totaal. Voor 600 van die vacatures zoeken bedrijven specifiek technisch TSO-talent.

     

    PRAKTISCHE INFO

    Waar:
    PITO Stabroek, Laageind 19, 2940 Stabroek
    T 03 561 05 00

    Meer info:
    https://www.pitostabroek.be

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Onderwijs

    Communicatie PITO Stabroek
    Inge Galle






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen

     

    Provincie Antwerpen

    18 | 03 | 2022

    Mee Op Stap echt van start!
    Aanbod voor betaalbare en toegankelijke uitstappen en vakanties gebundeld in brochure

    Op vrijdag 18 maart presenteerde Mee Op Stap zijn eerste brochure, op een kennisdelingsevent met sectororganisaties. Mee Op Stap is een initiatief van de provincie Antwerpen met de steun van Toerisme Vlaanderen, dat het aanbod voor betaalbare en toegankelijke uitstappen en vakanties wil bundelen. Zo kunnen organisaties die werken met en voor mensen met beperkte mobiliteit en middelen, makkelijk informatie vinden en delen.

    Wandelen geeft ademruimte en helpt je om even weg te zijn uit je werk- of thuissituatie. Wandelen is goed voor je gezondheid en wandelen in gezelschap verbreedt het sociale leven. Dat weten we allemaal, maar het is niet voor iedereen zo eenvoudig om dagelijks of wekelijks gemakkelijke schoenen aan te trekken en te genieten van een uitstapje in de rust van de natuur.Mee op Stap wil iedereen met een drempel een duwtje in de rug geven om samen met een wandelbegeleider PLUS in kleine groepjes op stap te gaan om de rijkdom van onze provincie te ontdekken.  Het project Mee op Stap onderzocht welke drempels mensen ervaren om mee op stap te gaan en wat de specifieke noden zijn om hen te enthousiasmeren. Er werden dit voorjaar ook 20 enthousiaste wandelbegeleiders PLUS opgeleid.  Een nieuwe gedetailleerde brochure met informatie over toegankelijke uitstapjes is de afsluiter van het ‘Mee Op Stap’-project.

     

    Netwerk uitbouwen, kennis delen, kansen geven


    De nieuwe brochure werd voorgesteld op een kennisdelingsevenement op het Kempens Landschap domein De Beddermolen. De provincie Antwerpen wisselde er met Rap Op Stap-kantoren, Wandelcoaches PLUS, sectorverenigingen en organisaties uit het werkveld informatie en ook de resultaten van het onderzoek uit. De organisaties leerden elkaars aanbod nog beter kennen en deelden persoonlijke invalshoeken. Na het formele gedeelte werd de brochure meteen getest en trokken de deelnemers erop uit in drie verschillende wandellussen.

    Copyright: provincie Antwerpen

    Mee Op Stap in de domeinen

    Mireille Colson, gedeputeerde voor Vrije Tijd, Toerisme, Groen- en recreatiedomeinen, is verheugd over de nieuwe brochure: “Dankzij deze brochure kunnen we van het project Mee Op Stap duurzaam beleid maken. Het wegwerken van mogelijke drempels, of dit nu gaat over bereikbaarheid, toegankelijkheid of toegang tot informatie is voor de provincie Antwerpen een belangrijk aandachtspunt. We willen zoveel mogelijk mensen laten genieten en profiteren van ons recreatief en toeristisch aanbod, en Mee Op Stap is één van de manieren waarop we dat nu en in de nabije toekomst willen doen”.

     

    MEER INFO

    Meer info over het project Mee Op Stap:

    www.provincieantwerpen.be > Mee Op Stap

    Beleidsverantwoordelijke:
    Mireille Colson, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Vrije Tijd, Toerisme, Groen- en recreatiedomeinen

    Dienst:
    Sabine Denissen
    Dienst Vrijetijds- en Landschapsbeleving









    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arboretum Kalmthout

     


    Evenementenkalender
    Arboretum Kalmthout

    Lente in Arboretum Kalmthout
    familietips voor de paasvakantie - maart & april 2022

    De lente komt er in sneltempo aan, en dat is ook te merken in het provinciaal groendomein Arboretum Kalmthout. Kerselaars en magnolia's openen hun geurige bloemen. Fris loof, jonge blaadjes en bolgewasjes lichten de borders op. De zachte temperaturen zijn ideaal om te genieten van een lentewandeling in de arboretumtuin.

     

    In de paasvakantie verwent Arboretum Kalmthout kinderen en hun familie met een paasspeurtocht. Plantenliefhebbers kunnen op zondag 10 april weer terecht op de eerste plantendag van het jaar. 

    Paasvakantie

    Paasspeurtocht

    26 maart > 18 april 2022, 10-17 uur

    Tijdens de paasvakantie kunnen kinderen en hun familie samen genieten van de eerste lentedagen en meespelen met een leuke paasspeurtocht. Overal in de arboretumtuin hebben de tuiniers kleurrijke afbeeldingen van paaseieren verstopt. Met een speurkaart in de hand tellen de jonge speurders zoveel mogelijk eieren bij elkaar. Als beloning wacht hen een chocolade verrassing. En ook de striphelden Suske & Wiske brengen vanuit het Kalmthouts Suske en Wiske Kindermuseum extra opdrachten mee. Pret verzekerd voor jong en oud!

     

    Kinderen jonger dan 12 jaar bezoeken de tuin gratis, een speurkaart kost € 2,50.

    Info & tickets:www.arboretumkalmthout.be of kalenderbericht

      In de paasvakantie trekken opnieuw honderden kinderen erop uit om eitjes te tellen in de tuin van Arboretum Kalmthout. Dit keer in het gezelschap van enkele paashazen en de Kalmthoutse striphelden Suske & Wiske.
      Copyright: Arboretum Kalmthout

    Plantendag
    zondag 10 april 2022, 10-17 uur

    Arboretum Kalmthout verwelkomt plantenliefhebbers op zondag 10 april 2022 met de eerste plantendag van het jaar. Gespecialiseerde standhouders uit België en Nederland presenteren er hun mooiste en meest bijzondere tuinplanten. Voorjaarsbloeiers, kruiden, éénjarigen, bloembollen, vaste planten, kleinfruit, struiken en bomen … Voor elke tuin, gevel, terras of vensterbank valt er wel een aanwinst te ontdekken. In het kader van de prachtige arboretumtuin kun je meteen ook inspiratie opdoen.
    Wie zin heeft om het 13,5 ha domein met een gids te verkennen, kan elk uur aansluiten bij één van de rondleidingen, gratis en zonder reserveren.

     

    Tickets voor de plantendag zijn vooraf online te koop en geven voorrang aan de ticketcontrole. De toegang tot de tuin is inbegrepen.

    Info & tickets:www.arboretumkalmthout.be of kalenderbericht

      Als oudste plantenbeurs van België is de Plantendag van Arboretum Kalmthout een niet te missen evenement voor elke bloem- en plantenliefhebber.

    Copyright: Arboretum Kalmthout

    Themawandeling: Feestdagen en rituelen in bomensymboliek
    zondag 17 april 2022 (Pasen), 14-15.30 uur

    Ter gelegenheid van Pasen vertelt gids Miet Wymeersch over de symboliek van de bomen. Bomen hebben altijd een centrale rol vervuld in het leven van de mens. Heilige bomen vindt men door de eeuwen heen bij alle volkeren en in alle werelddelen. We beseffen het misschien niet meer, maar in ons dagelijks leven vinden we nog vele rituelen en symbolen uit het voorchristelijke natuurgeloof. Bijna al onze kerkelijke en burgerlijke feestdagen hebben een Keltisch-Germaanse oorsprong die verwijst naar een boom. Iedereen kent de kerstboom. Maar wat zijn geboortebomen, meibomen en spijkerbomen?


    Info & tickets:www.arboretumkalmthout.be of kalenderbericht

    Seizoenswandeling: lente
    maandag 18 april 2022 (paasmaandag), 14-15.30 uur

    De arboretumtuin schittert in ieder seizoen. In deze seizoenswandeling toont gids Gerlinde Van der Auwera je de mooiste plekken in het 13,5 hectare groendomein. Ze vertelt daarbij over de boeiende ontstaansgeschiedenis en de plantencollectie van Arboretum Kalmthout. Maak een heerlijke lentewandeling langs Japanse esdoorns en geniet van de bloesems van bijzondere kerselaars en andere vrolijke voorjaarsbloeiers. Je krijgt interessante weetjes over het leven van bomen en planten doorheen de vier seizoenen.


    Info & tickets:www.arboretumkalmthout.be of kalenderbericht

    Vanaf nu

    De kerselaars bloeien
    > tot en met 30 april 2022, 10-17 uur

    Iets meer dan 60 jaar geleden plantten Jelena en Robert De Belder, grondleggers van Arboretum Kalmthout, de eerste Japanse kerselaars in de arboretumtuin. Het zijn nu oude en monumentale sierkersen. Later introduceerden ze vele nieuwe en vaak eigen selecties. Door de grote variatie aan Japanse kerselaars staan er op ieder moment van de lente wel in bloei! Een uitgestippelde route langs de mooiste exemplaren leidt bezoekers doorheen de lentetuin.

    Info & tickets:www.arboretumkalmthout.be of kalenderbericht

      Bezoekers volgen de kerselaarsroute doorheen de arboretumtuin en laten zich betoveren door wolken van bloesems.
      Copyright: Arboretum Kalmthout

    Vanaf april

    Workshop botanisch tekenen
    28 april 2022, 9.30-16 uur

    Waar beter een workshop botanisch tekenen volgen dan in een botanische tuin? Schilder Jenny Van Gimst leert beginners en gevorderden verschillende teken- en aquareltechnieken aan. Inspiratie is er uiteraard in overvloed te vinden in de arboretumtuin.


    Meer info:www.arboretumkalmthout.be of kalenderbericht

    Extra data: 16 juni en 15 september 2022

    Piknikfabrik
    1 april > 30 september 2022, 10-17 uur

    Zin in een gezellige picknick, een babbel met familie of vrienden en een wandeling door de arboretumtuin? De Piknikfabrik levert kant-en-klare lunchpakketten voor groepen van 8 tot 20 personen in het paviljoen van de vlindertuin. Hapjes en drankjes worden met zoveel mogelijk (bio-)producten uit de korte keten bereid. Picknicks zijn steeds vooraf te reserveren, contacteer hiervoor rechtstreeks de Piknikfabrik.


    Meer info:www.piknikfabrik.be

    ALGEMENE PRAKTISCHE INFO

    Contact- & bezoekadres
    Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België
    T +32 (0)3 666 67 41
    E info@arboretumkalmthout.be

    Openingstijden
    Dagelijks van 10 tot 17 uur, ook op zon- en feestdagen.

     

    Vragen? Lees de FAQ’s

    Op de website vind je een overzicht met antwoorden op veelgestelde vragen.

    Bereikbaarheid
    Het NMBS station van Kalmthout ligt op 200 m van de ingang van Arboretum Kalmthout.
    De Fietsostrade F14 Essen-Antwerpen ligt naast het domein.
    Eigen parking + extra parking aan NMBS station Kalmthout.
    Meer informatie bereikbaarheid op de website

    Website
    www.arboretumkalmthout.be


    Social media
    www.facebook.com/arboretumkalmthout
    twitter.com/arboretumkalmt

    www.instagram.com/arboretumkalmthout

    #arboretumkalmthout










    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen

    De Schorre
    Provincie Antwerpen

    17 | 03 | 2022

    Fietsbelevingspunt De Velodroom lanceert Podcast “Koerstrui”
    Vanaf donderdag 17 maart 2022

     

    Fietsbelevingspunt De Velodroom pakt dit voorjaar uit met een gloednieuwe podcast. In “Koerstrui” gaat Ruben Van Gucht het gesprek aan met verschillende bekende namen uit de wielerwereld. De centrale gast kiest zijn/haar 3 favoriete koerstruien uit de collectie van De Velodroom en de verhalen volgen automatisch. Bekijk de podcast gratis op Youtube of luister op Spotify of Apple Podcast.

     

    Wielrennen is, meer dan welke sport ook, een sport van verhalen. Het is de maatschappij op twee flinterdunne bandjes: geluk, verdriet, bedrog, combines, woede, pijn, … noem maar op.

    Aan iedere wielertrui ooit gedragen in het peloton hangt niet alleen zweet, er hangen vooral verhalen aan vast.

    Al die verhalen worden vanaf nu gebundeld in de gloednieuwe podcast Koerstrui”, zegt gedeputeerde Mireille Colson. In elke aflevering gaat Sporza-presentator Ruben Van Gucht met een bekende naam uit de wielerwereld op zoek naar het verhaal achter de trui. “Kijkers, luisteraars en bezoekers van wielermuseum De Velodroom krijgen op die manier geen stuk textiel voorgeschoteld, wel een stuk erfgoed waar allerlei emoties en herinneringen aan vast hangen”.

     

    In Koerstrui kiest de centrale gast telkens zijn/haar 3 favoriete koerstruien uit de grootste collectie wielertruien die er in Vlaanderen is. Elke aflevering gaat over 1 specifieke trui en de verhalen die erbij horen. De eerste aflevering met Johan Museeuw kan je nu al beluisteren en bekijken. Abonneer je op ons kanaal op Spotify, Apple Podcast of Youtube en ontvang elke dinsdag een melding wanneer er een nieuwe aflevering online komt.

     

    Visual Podcast Koerstrui – Copyright: De Schorre

     

    Bezoek wielermuseum De Velodroom

    Heb je na het beluisteren van de podcast zin gekregen om de wielertruitjes ook in het echt te bekijken? Plan dan een een bezoek aan wielermuseum De Velodroom. Het uithangbord van het fietsbelevingscentrum blijft de ruime collectie aan wieleritems, met méér dan 1500 wielertruien, 40 fietsen, 3000 boeken en nog zoveel andere fietsschatten. Naast een selectie uit deze collectie, ontdek je in De Velodroom ook de geschiedenis van de lokale wielerhelden en de Boomse velodroombouwersfamilie Apostel-Mampaey, zij bouwden wielerpistes over heel West-Europa. Momenteel kan je ook de tijdelijke tentoonstelling “Van Michaux tot Merckx” bekijken.

    Een bezoek aan het museum kost 2,7 euro en je kan online reserveren via www.develodroom.be.   

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    Vanaf donderdag 17 maart 2022


    Waar:

    Gratis tebeluisteren op Apple Podcast of Spotify en te bekijken op Youtube
    Fietsbelevingspunt De Velodroom, Hoek 129, Boom (ter hoogte van fietsknooppunt 26)

    Meer info:
    https://www.deschorre.be/develodroom/podcast-koerstrui.html , develodroom@deschorre.be, T 03 880 76 16.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Mireille Colson, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor recreatie- en groendomeinen

    Dienst:
    Kathleen Vandendriessche

    Provinciaal Recreatiedomein De Schorre

     






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen


    Provincie Antwerpen

    17 | 03 | 2022

    Deputatie schenkt € 20.000 aan Oekraïne 12-12


    De deputatie van provincie Antwerpen heeft beslist om 20.000 euro te schenken aan Oekraïne 12-12. Daarmee steunt de deputatie de oproep van het Consortium 12-12 ten voordele van de slachtoffers van de crisis in Oekraïne. Daarnaast biedt de provincie Antwerpen ook ondersteuning aan de lokale overheden door het in kaart brengen van opvangaccommodaties binnen het eigen patrimonium, zoals het  Vormingscentrum Malle.

    De zeven hulporganisaties die verenigd zijn in het Consortium 12-12(CaritasInternational België, het Belgische Rode Kruis, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam België, Plan International en UNICEF België) willen met de fondsen hulpprogramma’s opzetten op het vlak van dringende gezondheidszorg, voeding, watervoorziening, hygiëne, onderwijs, psychosociale begeleiding en bescherming.

    Eerste gedeputeerde Luk Lemmens, woordvoerder van de deputatie, licht toe: “De provincie Antwerpen heeft Vormingscentrum Malle al voor de opvang van de eerste Oekraïense vluchtelingen ter beschikking gesteld. Wij maken verder werk van het in kaart brengen van accommodaties die we al dan niet tijdelijk ter beschikking kunnen stellen voor opvang. Maar daarnaast willen we ook de opvang van vluchtelingen in Oekraïne en de buurlanden ondersteunen. De betrokken hulporganisaties werken vanuit hun eigen expertise in deze regio niet alleen aan de meest acute noden zoals onderdak, gezonde voeding en hygiëne, maar zorgen tevens voor psychosociale ondersteuning en training van de lokale hulpverleners.

    Het provinciaal Vormingscentrum in Malle - Copyright: provincie Antwerpen

     

     

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, woordvoerder van de deputatie

       






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen

    De Schorre
    Provincie Antwerpen

    16 | 03 | 2022

    Themawandelingen in De Schorreover natuur en mythes
    Vanaf 27 maart 2022,Provinciaal Recreatiedomein De Schorre, Schommelei 1, Boom

     

     

    Wil je De Schorre en haar natuur op een andere manier leren kennen? Schrijf je dan in voor één van de unieke wandelingen met huisgids Jan Vaeck. Tijdens de eerste wandeling op 27 maart neemt hij je mee op wandel door de apotheek van de goden. Hij vertelt je alles over het gebruik van planten door de eeuwen heen voor genezing en het verhelpen van kwaaltjes. Inschrijven via www.deschorre.be.

     

    “Jan werkte 30 jaar in De Schorre en kent het domein dan ook als zijn broekzak”, zegt gedeputeerde Mireille Colson. “Hij kent de namen van alle planten en bloemen, vertelt je meer over geneeskrachtige planten en neemt je mee in de wereld van de (planten)mythologie”. Dit jaar staan er al zeker 5 themawandelingen op de planning: op 27 maart neemt Jan je mee op wandel door de apotheek van de goden, op 8 mei vertelt hij meer over mythes en volksgeloof en op 11 juni leer je bij over lustopwekkende planten. Op 11 september heeft Jan het over de oogst uit het paradijs en op 29 oktober kan je deelnemen aan de avondwandeling over de oorsprong van Halloween.

     

    De wandelingen beginnen en eindigen bij Wielercafé De Musette. Ook bij slecht weer gaat de wandeling door. Voorzie hiervoor dus de gepaste kledij. Elke wandeling duurt ongeveer 2 uur en je moet op voorhand inschrijven via www.deschorre.be want er kunnen maximaal 20 personen deelnemen.  

    Jan Vaeck - Copyright: De Schorre (rechtenvrij)

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    Zondag 27 maart 2022, om 13.30 uur: “Wandelen door de apotheek van de goden”

    Zondag 8 mei 2022, om 13.30 uur: “Mythes en volksgeloof”

    Zaterdag 11 juni 2022, om 13.30 uur: “Wandelen door het lusthof van Venus en Satyr”

    Zondag 11 september 2022, om 13.30 uur: “De oogst uit het paradijs”

    Zaterdag 29 oktober 2022, om 20 uur: avondwandeling “Samhain of de oorsprong van Halloween”

    Waar:
    Verzamelen bij Wielercafé De Musette, Hoek 129, Boom (bij fietsknooppunt 26)

    Deelnameprijs:
    € 5,7 per persoon per wandeling

    Inschrijven op voorhand is verplicht.


    Meer info:
    www.deschorre.be, onthaal@deschorre.be, 03 880 76 00

    Beleidsverantwoordelijke:
    Mireille Colson, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor recreatiedomeinen


    Dienst:
    Kathleen Vandendriessche – communicatie
    Provinciaal Recreatiedomein De Schorre






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stichting Kempens Landschap


    Stichting Kempens Landschap

    07 | 03 | 2021

    Aanplanting in Vallei Kleine Beek
    Kempens Landschap, Regionaal Landschap De Voorkempen en gemeente Wuustwezel planten verder aan in kader van het LEADER-project “Vallei van de Kleine Beek, veerkrachtig landschap op de rand van het dorp”

    Kempens Landschap, Regionaal Landschap De Voorkempen en het gemeentebestuur van Wuustwezel maken samen werk van de 2de aanplantfase in de Vallei van de Kleine Beek. De aanplant kadert in het project “Vallei van de Kleine Beek, een veerkrachtig landbouwlandschap op de rand van het dorp Wuustwezel” dat in 2020 werd goedgekeurd in kader van de Leaderoproep MarkAante Kempen Plus. Het project richt zich op het opwaarderen van het landschap van de vallei van de Kleine Beek net buiten het centrum van Wuustwezel. 

    In 2016 nam Kempens Landschap +/- 47 ha landbouwgrond in de Vallei van de Kleine Beek, net buiten het centrum van Wuustwezel, in erfpacht van het OCMW van Antwerpen. Dit project wil de huidige landbouwers de kans geven om er te blijven boeren en tevens de aanwezige kansen voor natuur, landschap en recreatie benutten en het gebied verder opwaarderen. Dit alles in nauwe samenwerking met het Regionaal Landschap en het gemeentebestuur van Wuustwezel en andere lokale partners.

     

    Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap, vertelt: “Het doel van dit plattelandsproject is om het landbouwlandschap in de vallei van de Kleine Beek, naast de dorpskern van Wuustwezel, aantrekkelijker te maken voor wandelaars en fietsers, natuurliefhebbers en andere recreanten. De verdwenen groene linten, die vroeger door het landschap slingerden, worden daarvoor weer hersteld. Ook de wateropvang in de vallei kan nog verbeterd worden, bijvoorbeeld door stuwen te plaatsen en de beek beter te geleiden. We krijgen hiervoor financiële ondersteuning van LEADER Provincie Antwerpen.”

     

    “Om de aanwezige knelpunten, opportuniteiten en wensen vanuit de landbouwpraktijk in rekening te brengen, zijn de verschillende landbouwers betrokken bij het project. Vanuit de landbouwsector wordt de aanwezige vegetatie immers vaak als last ervaren. De bomenrijen en houtkanten worden niet meer beheerd, regelmatig vallen zware takken of ganse bomen op de perceelsranden. Door op de juiste locaties te kiezen voor gepaste aanplantingen en deze in de toekomst op een goede manier te beheren, krijgen de aanplantingen alle kansen om tot mooie landschapselementen uit te groeien en de landbouwers opnieuw kennis te laten maken met de voordelen die zij kunnen brengen (schaduw voorzien, wind bufferen, uitdroging tegengaan, …)”, vervolgt Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen, covoorzitter van Kempens Landschap en voorzitter van Regionaal Landschap De Voorkempen. 

     

    Om het landschapsbeeld niet in één keer te drastisch te wijzigen worden niet alle geplande acties samen uitgevoerd. Ze worden verspreid over meerdere jaren. Op die manier kunnen de projectpartners het landschap gefaseerd herstellen en waar nodig inspelen en de acties aanpassen op de noden en wensen van dat moment.

    Kinderen van gemeenteschool De Wissel staken de handen uit de mouwen bij de aanplant - © Stichting Kempens Landschap

    In februari 2021 werd het officiële startschot gegeven van het LEADER-project met een eerste terreinactie. Langs enkele landbouwpercelen werden toen bomenrijen en houtkanten aangeplant nadat de zomer voordien reeds enkele afgetakelde bomenrijen geveld werden. In totaal werden toen 71 hoogstammige bomen en 258 struiken geplant.

     

    Dieter Wouters, burgemeester van Wuustwezel, sluit af: “Vandaag starten we met de 2de aanplantfase. We steken vandaag +/- 500 struiken in de grond, die vormen een houtkant. Ook worden nog bomenrijen (in totaal 42 zomereiken en 43 grauwe abelen) aangeplant langs enkele weilanden waar in het verleden al bomen uitvielen of waar in de zomer van 2021 afgetakelde bomenrijen geveld werden. Komende maanden bekijken we verder met de projectpartners welke concrete inrichtingswerken nog kunnen gebeuren in kader van het subsidieproject.”

     

    PRAKTISCHE INFO


    Meer info:
    https://www.kempenslandschap.be/nl/over-kempens-landschap/domeinen/natuur-en-bos/beersgat

    Beleidsverantwoordelijken:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap

    Kathleen Helsen, CD&V, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap

    Dieter Wouters, burgemeester van de gemeente Wuustwezel, 

    I






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-02-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

     

    Kom op 9 maart het aanbod van Yoehee ontdekken!

     

    Laat kinderen terug meer ontspannen in de natuur!

    Weet je als ouder niet meer hoe je om kan gaan met de lastige emoties van je kind? Wat je nog zou kunnen doen om je jezelf of je kind te kalmeren? Hoe jullie meer grip kunnen krijgen op jullie emoties?

    Wat deed jij vroeger als kind zonder GSM of andere schermen? Hoe voelde jij je na enkele uren buiten spelen met vrienden? (Her)ontdek en ervaar, tijdens de activiteiten van Yoehee, de geweldige magie van de natuur die je helpt ontspannen en ontstressen tijdens het buiten bewegen en ontspannen.

    Op school leren kinderen dat het belangrijk is om te leren lezen, schrijven en rekenen om vooruit te geraken in het leven.

    Bij Yoehee ontdekken kinderen en ouders ook andere vaardigheden die bij het leven horen!
    Zoals het omgaan met stress, je zelfvertrouwen opbouwen, je talenten leren kennen, leren volhouden, maar ook geduldig zijn en nog zoveel meer. Ze leren hier het leven te leven zodat ze kunnen ontdekken en genieten.
    Zeker na deze coronaperiode kunnen heel wat kinderen en ouders dit gebruiken.

    De missie van Yoehee is om zoveel mogelijk kinderen terug meer buiten in de natuur te krijgen zodat ze tot rust kunnen komen, zichzelf kunnen “ontladen” en terug “opladen”. Graag laat ik kinderen van de lagere school ontdekken hoe ze al van jongs af aan zich kunnen ontspannen en goed voelen met wie ze zijn.

    Yoehee start na de Krokusvakantie terug met allerlei ontspannende buitenactiviteiten voor kinderen (lagere school) en ouders.

    Dit gaat van de wekelijkse ontspanmomentjes in de tuin van Yoehee tot de maandelijkse gezinswandeling in het bos tot de mini-cursus Relaxzzz voor ouder en kind.
    Weer heel wat momentjes om nieuwe dingen te ontdekken en te genieten van yoga, ademhalingsoefeningen, natuurbelevingsmomentjes, … kortom momentjes die ons verbinden met de natuur en met wie we echt zijn.

    Op woensdag 9 maart organiseert Yoehee een OPEN ONTDEKDAG met gratis demo’s.

    Kom op woensdag 9 maart het aanbod van Yoehee ontdekken!

    Jullie zijn welkom tussen 13u en 16u. Doorlopend kunnen jullie zelf aan de slag gaan met enkele natuurbelevingsopdrachten in de tuin.

    Ontdek wat Yoehee kan betekenen voor jullie tijdens de gratis demo’s:
    13u30: kinder- en familieyogaoefeningen
    14u: ontspannen bij krachtverhaaltjes
    14u30: in verbinding met elkaar door massage (op de kledij)
    15u: genieten in de yogahangmat

    Meer info : www.yoehee.be > agenda

     

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Uitgebreider artikel:

    Weet je als ouder niet meer hoe je om kan gaan met de lastige emoties van je kind? Wat je nog zou kunnen doen om je jezelf of je kind te kalmeren? Hoe jullie meer grip kunnen krijgen op jullie emoties?

    Wat deed jij vroeger als kind zonder GSM of andere schermen? Hoe voelde jij je na enkele uren buiten spelen met vrienden? (Her)ontdek en ervaar, tijdens de activiteiten van Yoehee, de geweldige magie van de natuur die je helpt ontspannen en ontstressen tijdens het buiten bewegen en ontspannen.

    Elk kind heeft het recht om al spelend in de natuur op ontdekking te mogen gaan en zich hierbij veilig te voelen.

    Spelen is leren.

    Door buiten met vrienden je grenzen te verleggen leer je jezelf en de anderen op een andere manier kennen. Je sociale vaardigheden en zelfstandigheid worden aangescherpt. Al spelend leren kinderen problemen op te lossen, ontwikkelt de emotionele intelligentie en wordt de fantasie en creativiteit geprikkeld.

    Door kampen te bouwen, rollenspellen te spelen, … leren kinderen om samen te werken, te onderhandelen en afspraken te maken, creatief te zijn met het ophangen van de doeken, innoverend na te denken over de structuur, te fantaseren over forten of indianen, ...

    Kortom, kinderen ontdekken zelf heel wat levenslessen om later de uitdagingen van het leven aan te kunnen door buiten te spelen. En dit is nog maar de basis!

    Natuur brengt automatisch rust in onze hersenen. Onze voorouders leefden in en met de natuur. Ook de natuurgeluiden en de natuurlijke kleuren zorgen voor rust. Dit maakt dat wanneer wij langere tijd in de natuur vertoeven we stress kunnen loslaten en kunnen ontspannen.

     

    Buiten vergeet je even je zorgen en kan je in het nu bezig zijn, niet met het verleden en niet met de toekomst. Hierdoor kan je in een flow komen wat je energie geeft. Denk maar aan het maken van slijksoep of het klimmen in bomen.

     

    Buiten zit je in de frisse lucht en krijg je extra zuurstof binnen wat voor ontspanning zorgt en je concentratie ten goede komt.

    Natuur zorgt voor variatie en geeft je een gevoel van ruimte en vrijheid

    Buiten kunnen ook je ogen ontspannen doordat je in de verte kan kijken. Dit is een goede afwisseling op het lezen en schermkijken.

     

    Buiten kan je nog zoveel meer doen. Yoehee inspireert graag kinderen en ouders hoe ze de voordelen van buiten te zijn, kunnen combineren met tot rust komen.

     

    De missie van Yoehee is om zoveel mogelijk kinderen terug meer buiten in de natuur te krijgen zodat ze tot rust kunnen komen, zichzelf kunnen “ontladen” en terug “opladen”. Graag laat ik kinderen ontdekken hoe ze al van jongs af aan zich kunnen ontspannen en goed voelen met wie ze zijn.

     

    Op woensdag 9 maart organiseert Yoehee een OPEN ONTDEKDAG met gratis demo’s.

    Kom op woensdag 9 maart het aanbod van Yoehee ontdekken!

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-02-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen



    Provincie Antwerpen

    25 | 2 | 2022

    Topnatuur zkt wandelaar
    Fraaie bos- en natuurgebieden blikvangers op vernieuwd wandelnetwerk Kempens Landgoed

    Europese topnatuur, driesterrenstiltegebied of rustgevend bos? Het vernieuwde wandelnetwerk Kempens Landgoed in Arendonk, Oud-Turnhout, Ravels en Turnhout serveert het allemaal.

    De update door Toerisme Provincie Antwerpen resulteert in extra kilometers en nóg meer wandelplezier. Alle ingrediënten voor een verkwikkende wandeling of actieve vakantie in de Kempen.

    Van het geliefkoosde jachtterrein van middeleeuwse hertogen tot het privégroen van gefortuneerde families. In het noordoostelijke hoek van de Kempen vormen de talrijke historische landgoederen vandaag gedroomde wandelgebieden. Met absolute toppers als Domeinbos Hoge Vijvers, Landschap De Liereman (een officieel stiltegebied), Gewestbos Ravels en het Turnhouts Vennengebied, onderdeel van het Europese Natura 2000 netwerk. Een feest voor je zintuigen!

    Copyright: Mie De Backer voor Toerisme Provincie Antwerpen

    Fijne extraatjes

    Mooie routes en gezonde lucht à volonté op het wandelnetwerk Kempens Landgoed. Plus een heleboel extraatjes die je wandeling bijzonder maken.

    Zoals een picknickpakket vol streeklekkers van de Klein Engelandhoeve. Een overzetbeurt op het Kempens kanaal in een charmant veerpontje. Een Gagelbiertje op het terras van bezoekerscentrum De Liereman. Intrigerend erfgoed zoals prehistorische grafheuvels. Of een plukweide, waar je een fleurig souvenir uitkiest.

    Wandelnetwerk Kempens Landgoed daagt ook kleine rakkers uit. Zo verweeft het Grave Ravenpad in het Gewestbos op een originele manier natuur en Kempense volksverhalen.

    Wandeling wordt vakantie

    Toerisme Provincie Antwerpen realiseerde 38 kilometer nieuwe trajecten in o.a. het centrum van Turnhout en Poppel en zorgde voor een vlottere verbinding met het aansluitende wandelnetwerk in Nederland. 

    De vijf suggestielussen op de nieuwe wandelkaart betekenen evenveel aanraders: ‘Molenheide in Ravels’ (6,9 km), ‘Landschap vol contrast in Oud-Turnhout’ (10,5 km), ‘Hoge Vijvers en Zwartven in Arendonk’ (10,1 km), Ontdekkingstocht in Turnhout (10,6 km) en de rolwagenvriendelijke lus ‘Drempelvrij in Turnhout’ (2,4 km).

    Gedeputeerde voor Toerisme Mireille Colson: “Dit wandelnetwerk serveert niet alleen onvervalst wandelplezier. Met de vele toeristische aanraders op de kaart maak je er makkelijk een deugddoende vakantie in de Kempen van. Combineer je wandeling met een citytrip in Turnhout of blijf slapen in een opgeknapte pipowagen of op een bivakzone onder de sterren. Vieze schoenen na je vakantie in de Kempen? Ja, maar vooral mooie herinneringen.”

    PRAKTISCHE INFO

    Meer info:
    Wandelnetwerk Kempens Landgoed omvat 466 kilometer routes langs knooppunten in Arendonk, Oud-Turnhout, Ravels en Turnhout.

     

    De bewegwijzering gebeurt met rechthoekige rood-witte borden met nummers.

     

    De kaart van het wandelnetwerk Kempens Landgoed kost 8 euro.

    Je koopt ze bij de toeristische diensten van bovenvermelde gemeenten en bij Standaard Boekhandel.

     

    Meer details, suggestielussen en bestelmodule kaart op Kempen.be.

    Link met landingspagina: https://www.kempen.be/wandelnetwerk-kempens-landgoed-topnatuur-het-grensgebied

     

    Op diezelfde website vind je extra wandel-, bezoek- en logeertips.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Mireille Colson, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Toerisme






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen

    Provincie Antwerpen

     

    APPeL³ : Antwerps Provinciaal Partnerschap een Leven Lang Leren

     

    Het provinciebestuur van Antwerpen heeft vanochtend APPeL³ gelanceerd, voluit het  Antwerps Provinciaal Partnerschap een Leven Lang Leren. Het wordt opgericht om de kansen van voornamelijk kort- en oudgeschoolde werknemers op de arbeidsmarkt te verhogen door de inspanningen van de sociale partners en het volwassenenonderwijs beter op elkaar af te stemmen. Binnen het partnerschap worden wetenschappelijke inzichten en goede voorbeelden uitgewisseld. Er komt ook een financiële ondersteuning voor nieuwe opleidingsinitiatieven om de digitale vaardigheden te versterken van medewerkers in de speerpuntsectoren bouw, zorg en logistiek. Provincie Antwerpen heeft hiervoor een eigen Fonds Levenslang Leren opgericht.

     

    De cijfers van de VDAB voor de provincie Antwerpen spreken voor zich: zowel bij verpleegkundigen en verzorgenden (+45%), bouwvakkers en –technici (+31%), elektriciens en elektromecaniciens (+94%), transport en logistiek personeel (+92%) of goederenbehandelaars (+97%) is het aantal openstaande vacatures vorig jaar flink gestegen. De uitdaging is niet alleen om voldoende nieuwe arbeidskrachten naar die sectoren te leiden, maar ook om zoveel mogelijke huidige medewerkers daar te houden. Bovendien is niet alleen de kwantiteit een probleem, er is ook een kwalitatieve mismatch. De digitalisering van de betrokken sectoren is daarvan een van de belangrijkste oorzaken.

     

    Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Werk: “Werknemers moeten zich in dit digitale tijdperk voortdurend nieuwe technieken en technologieën eigen maken en die automatisering zal alleen maar toenemen. Uit een recente publicatie van de OESO blijkt dat zowat een derde van de Vlaamse werknemers de volgende jaren nog ingrijpende veranderingen te wachten staan. 14% van de werknemers loopt zelfs risico op een volledige automatisering van hun job. Wie zich weet aan te passen, stelt vaak vast dat het werk daardoor wat uitdagender wordt of dat hij daardoor meer autonomie krijgt in zijn job. Maar anderen ervaren net meer stress door al die digitalisering en voelen zich meer en meer geïsoleerd. Oudere en lager geschoolde medewerkers met meer manuele en routinetaken ervaren veel meer een negatieve invloed dan hoger opgeleide profielen. We worden uitgedaagd om deze kwetsbare werknemers aan te sporen om tijdig te participeren aan levenslang leren.”   

     

    Om bij te blijven bij de transformaties op de arbeidsmarkt, stelt de OESO Skills Strategie voor Vlaanderen (2020), moeten werknemers hun competenties versterken, zowel voor nieuwe als voor bestaande jobs. De voorbije jaren nam echter minder dan 9% van de Vlamingen tussen 25 en 64 jaar regelmatig deel aan een formele opleiding. Dat is onder het Europese gemiddelde. In buurlanden Frankrijk, Nederland en Luxemburg ligt dat aantal dubbel zo hoog. Het versterken van menselijk kapitaal is dan ook een belangrijk onderdeel van de Vlaamse herstel- en veerkrachtplannen. Complementair aan dat Vlaamse relancebeleid richt Provincie Antwerpen nu het Antwerps Provinciaal Partnerschap een Leven Lang Leren (APPeL³) op.

     

    Kathleen Helsen: “Wij investeren met APPeL³ vooral in bijscholing van kort- en oudgeschoolde werkenden zodat ze sterker staan op de arbeidsmarkt, die continu en snel evolueert. We willen werk maken van een echte leercultuur in onze provincie via bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen. Dat doen we door de arbeidsmarktactoren en de aanbieders van volwassenenonderwijs dichter bij elkaar te brengen voor de speerpuntsectoren bouw, zorg en logistiek. Samen willen we de drempels voor levenslang leren weghalen bij individuen, organisaties en de brede samenleving.”

     

     

    Het Antwerps Provinciaal Partnerschap een Leven Lang Leren zet in op …

    - krachtige partnerschappen tussen volwassenenonderwijs (CVO’s, Ligo, Syntra) en arbeidsmarktactoren (sociale partners en sectorfondsen),

    - uitwisseling van bestaande wetenschappelijke kennis en goede praktijkvoorbeelden,

    - wederzijdse afstemming tussen het provinciale en Vlaamse beleid inzake levenslang leren.

     

    Naast deze flankerende acties geeft APPeL³ ook een financiële impuls voor nieuwe sectorspecifieke opleidingsinitiatieven om de digitale vaardigheden van kort- en oudgeschoolde werknemers in bouw, zorg en logistiek te versterken.

     

    “Waar we kansen zien voor concrete samenwerkingen zullen we de geïnteresseerde organisaties verbinden in resultaatgerichte samenwerkingsovereenkomsten waar we provinciale subsidies aan koppelen en waar we een gespecialiseerde procesbegeleiding voor voorzien. Provincie Antwerpen richt hiervoor een Fonds Levenslang Leren op met een startbudget van 500.000 euro,” besluit gedeputeerde Kathleen Helsen.

     

    EXTRA INFO

    Beleidsverantwoordelijke:        

    Kathleen Helsen, CD&V, gedeputeerde voor Werk en Flankerend Arbeidsmarktbeleid

     

     

     

                                             






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    - 24 februari 2022

     

    No War! Oorlog mag nooit het laatste woord krijgen.

     

    De situatie in Oekraïne is zeer zorgwekkend en maakt ons allen droevig. Oorlog op Europese bodem. Het is onaanvaardbaar dat ons continent, dat in de loop van de twintigste eeuw door twee wereldoorlogen werd verwoest, opnieuw voor oorlog wordt gekozen om problemen en geschillen op te lossen. Hebben we dan niets geleerd? Nochtans zien we dagelijks de consequenties van oorlogen in de wereld. Denk maar aan de oorlog in Syrië en Afghanistan.
     
    We willen niet toekijken en niet onverschillig zijn tegenover deze situatie. We willen onze verbazing en ons ongenoegen uitroepen: “Stop de oorlog”, “neen aan oorlog”, “we hebben dorst naar vrede”. We geloven niet dat men met wapens conflicten kan oplossen. Enkel in gesprek en met een dialoog kan men problemen oplossen.
     
    We hebben begrepen dat er geen winnaars zijn na een oorlog. In tegendeel, de betrokken landen komen er slechter uit. Burgers sterven. Families worden uiteen getrokken. Armoede neemt toe en landen gaan er enkel op achteruit. De vluchtelingen die nu vanuit verschillende werelddelen bij ons aankomen, vertellen ons vreselijke verhalen van oorlog en verlatenheid. “Oorlog is de moeder van alle armoede”, zei Andrea Riccardi, stichter van Sant’Egidio. Paus Franciscus noemde oorlog krankzinnigheid, een uiterste dwaasheid!
     
    Wij willen Europeanen zijn die niet blijven toekijken naar deze tragedie. We willen onze stem laten horen. Met Gods hulp willen we er iets aan doen. Daarom organiseert de Gemeenschap van Sant'Egidio gebeden voor vrede in Oekraïne en roepen we alle mensen van goede wil op om zich hierbij aan te sluiten.
     
     
    Brussel
    Donderdag 24 februari 2022 om 19u30 in OLV ter Rijke Klaren kerk, Rijkeklarenstraat, Brussel
     
    Antwerpen
    Vrijdag 25 februari 2022, om 19u30 in de St.-Carolus Borromeuskerk. Hendrik Conscienceplein. Na afloop gaan jongeren van “Europeans for Peace” en “Youth for Peace” de straat op om hun vredeswil kenbaar te maken.
     
    Aswoensdag
    Op Aswoensdag, 2 maart 2022, start de veertigdagentijd. Paus Franciscus roept op tot een dag van Vasten voor vrede in Oekraïne. Sant’Egidio wil zich aansluiten bij deze oproep van de paus. De dag wordt afgesloten met een viering met asoplegging die plaatsvindt in de Sint-Carolus Borromeuskerk, Antwerpen, om 19u30.
     
     
    Meer info: Edmond Ceku 0497 86 94 98
                       Jan De Volder 0495 79 50 91

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-02-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    PROVINCIE ANTWERPEN

    Team gezocht om cultuurhuis de Warande
    aan te sturen
    Provincie Antwerpen zet innovatieve directie-opdracht in de markt

    De Raad van Bestuur van de Warande in Turnhout heeft het licht op groen gezet voor een opmerkelijke open oproep: het provinciaal cultuurhuis gaat op zoek naar een multidisciplinair team als directie. De opdracht start op 1 september 2022. Ze geldt voor 2 jaar, en kan daarna nog één keer voor 2 jaar verlengd worden.

     

    Kathleen Helsen, voorzitter van de Warande: “Deze verrassende keuze past bij de complexe context waarin de Warande opereert. Haar unieke positie als provinciaal cultuurhuis, de regionale opdracht, de talrijke huispartners en de sterke programmatie maken hier een zeer uitdagende opdracht van. De voorbije maanden hebben we samen met de Antwerp Management School een intensief traject afgelegd. Daaruit bleek dat het niet evident is dat één enkele persoon over alle competenties, ervaringen en inzichten beschikt om zo’n huis te leiden. De keuze voor een team is dus de beste voor de toekomst van de Warande.”

     

    Een jury, bestaande uit leden van het directiecomité en externe experten, buigt zich over het plan van aanpak van de verschillende kandidaten. Het team aan wie de opdracht zal worden toegewezen, krijgt de dagelijkse leiding over het cultuurhuis en zal instaan voor de uitvoering van de nieuws beleidsnota, waarin de doelstellingen en de uitdagingen voor de komende jaren worden vastgelegd.

     

    Kathleen Helsen: “De Warande wil de volgende jaren nog meer inspelen op de veranderende demografie in Turnhout en de Kempen. Het leidinggevende team moet met de Warande in dialoog gaan met de samenleving, antwoorden zoeken op maatschappelijke uitdagingen, de interne organisatie op punt stellen en sterke partnerschappen aangaan. Het is een open opdracht om de Warandesite uit te bouwen tot een innovatieve open campus voor kunst en cultuur, waar nieuwe initiatieven kunnen ontstaan die bijdragen aan de ontwikkeling van de hele regio. Voor de concrete invulling krijgt het team dus veel vrijheid.”

     

    Deze innovatieve overheidsopdracht wordt eerstdaags in de markt gezet. Kandidaten kunnen zich tot 30 maart aanmelden en krijgen daarna enkele weken de tijd om een dossier uit te werken. Alle info verschijnt op de website van de provincie Antwerpen.

    PRAKTISCHE INFO

    Kandidaten kunnen zich tot 30 maart aanmelden en krijgen daarna enkele weken de tijd om een dossier uit te werken. Alle info verschijnt op www.provincieantwerpen.be.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Kathleen Helsen, CD&V, gedeputeerde van de provincie Antwerpen,

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-02-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen


    Regionaal Landschap de Voorkempen

    19 | 02 | 2022

    Minister Demir geeft startschot Muntbos
    Braakliggend perceel in Hoogstraten wordt bos

    Vandaag gaf Vlaams Minister Zuhal Demir onder het goedkeurende oog van alle projectpartners en een handvol jonge planters het startschot van de aanplant van het ‘Muntbos’, een nieuw bos op een boogscheut van Ecoduct De Munt in Hoogstraten. Het braakliggende perceel van 1,6 hectare groot biedt ruimte voor 3.880 inheemse bomen en struiken. Een deel van het plantgoed ging vandaag de grond in. De rest van de bomen volgt later als de grond er droger bij ligt.

    "Lokale besturen zijn belangrijk partners in onze bosuitbreidingsplannen. Zij hebben het beste zicht welke gronden in hun gemeente potentieel kunnen worden bebost en staan het dichtst bij hun inwoners. Niemand de die roep naar toegankelijke natuur luider hoorde dan hen. Het doet me dan ook plezier dat ook Hoogstraten in die nood tegemoet komt. Naast luchtzuiveraars zijn bossen bovenal een oase van rust waar inwoners en bezoekers terecht kunnen om even te ontsnappen aan alle drukte. Ik roep ook andere steden en gemeenten op om het positieve voorbeeld van Hoogstraten te volgen. Met de bosalliantie staan we voor elk bestuur klaar om hen maximaal te ondersteunen bij hun bosuitbreidingsplannen", zegt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir.

     

    Klimaatactieplan Hoogstraten

    De aanplant past in het nieuwe klimaatactieplan van de Stad Hoogstraten. Naast een duw in de rug voor het klimaat, moet het bos op termijn een stapsteen vormen voor dieren die gebruikmaken van het nabijgelegen ecoduct. Marc van Aperen, burgemeester van Stad Hoogstraten vult aan: “Het Muntbos dat we vandaag aanleggen, reikt veel verder dan enkel wat bomen en struiken. Het Muntbos zal het reliëf op deze open vlakte herstellen. De bodem zal meer regenwater kunnen opnemen, wat belangrijk is in de strijd tegen droogte en overstromingen en wat tegelijk ons grondwaterpeil zal versterken. In totaal worden hier  3880 inheemse bomen en struiken geplant, waarvan de meerderheid het ‘Plant van hier’-label heeft. De strijd tegen klimaatverandering winnen we niet op één dag of met de aanplanting van één bos. Maar het is een stap in de goede richting.”

     

    Gedeputeerde van provincie Antwerpen en voorzitter van Regionaal Landschap de Voorkempen Jan De Haes was ook van de partij en nam het woord: “Om de ambitieuze Vlaamse doelstelling te halen van 4.000 hectare nieuw bos tegen eind 2024, engageert de provincie Antwerpen zich om tegen het einde van de legislatuur 150 hectare nieuw bos te creëren. Zowel de Bosgroepen, de Regionale Landschappen als de provinciale Groendomeinen bundelen de krachten om gezamenlijk een oppervlakte van zo’n 300 voetbalvelden nieuw bos te planten in de provincie. Wij zijn verheugd dat Hoogstraten deze bosambities deelt en met dit mooi project bijdraagt aan een klimaatrobuuste provincie Antwerpen.”

     

    De aanplantactie is een gezamenlijk initiatief van stad Hoogstraten, Bos+, Bosgroep Kempen Noord, De Ronde Tafel Hoogstraten en Regionaal Landschap de Voorkempen. De stad is eigenaar van de gronden, BOS+ en De Ronde Tafel Hoogstraten zorgden voor het plantgoed en Bosgroep Kempen Noord selecteerde de juiste boomsoorten. Regionaal Landschap de Voorkempen, een vzw die zich inzet voor natuur, landschap en erfgoed in de streek stond in voor de coördinatie van het volledige project.

    Minister Zuhal Demir plant de symbolische eerste boom van het Muntbos onder ruime belangstelling.

    PRAKTISCHE INFO

    Regionaal Landschap de Voorkempen, Vrieselhof, Schildesteenweg 99, 2520 Ranst (Oelegem), www.rldv.be

     

    Met vragen kan u rechtstreeks terecht bij Ines Van Limbergen,ines.vanlimbergen@rldv.be, 0474 74 68 94.

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijke:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor milieu en natuur








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Antwerpen, vrijdag 25 februari 2022

    Voorstelling APPeL³

    Antwerps Provinciaal Partnerschap een Leven Lang Leren  
    Vrijdag 25 februari, 10u15, Provinciehuis

    Aansluitend op het Vlaamse en Europese relancebeleid zal het Antwerpse provinciebestuur de volgende jaren extra inspanningen doen om de arbeidsmarktpositie van de huidige arbeidspopulatie te versterken. Het is immers niet alleen kwestie om nieuwe krachten naar de arbeidsmarkt te loodsen, maar ook om huidige werknemers up-to-date te houden.

    Met dat doel voor ogen richt Provincie Antwerpen het ‘Antwerps Provinciaal Partnerschap een Leven Lang Leren’ op, kortweg APPeL³. Dit partnerschap zal onder meer focussen op de economische weerbaarheid van kort- en oudgeschoolde werkenden, wiens positie op de arbeidsmarkt kwetsbaarder wordt onder invloed van de digitale transformatie.

    APPeL³ zet in op het versterken van partnerschappen tussen het volwassenenonderwijs en arbeidsmarktactoren, de uitwisseling van wetenschappelijke kennis en goede voorbeelden en wederzijdse afstemming tussen het provinciale en het Vlaamse beleid inzake levenslang leren. Naast deze flankerende acties wordt o.m. ook een financiële impuls gegeven aan nieuwe opleidingsinitiatieven om de digitale vaardigheden bij kort- en oudgeschoolden te versterken in de provinciale speerpuntsectoren bouw, zorg en logistiek.

    Op vrijdag 25 februari wordt APPeL³ officieel voorgesteld tijdens een seminarie over levenslang leren in het provinciehuis. Dit start om 9u00 en duurt tot 12u30. Voor de pers is er een aparte voorstelling van APPeL³ voorzien tussen 10u15 en 10u45. Hierbij wordt het opzet van het Antwerps Provinciaal Partnerschap een Leven Lang Leren uit de doeken gedaan, onderbouwd met relevante cijfergegevens over de noodzaak tot upskilling van werknemers en een toelichting bij de extra middelen die Provincie Antwerpen vrijmaakt (500.000 euro) ter ondersteuning van APPeL³.

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    vrijdag 25 februari, 10u15 – 10u45

    Waar:
    Provinciehuis, Koningin Elisabethlei 22, Antwerpen, zaal Eugeen Van Mieghem (aanmelden aan de balie in de centrale inkomhal) (bereikbaarheid provinciehuis)

    Beleidsverantwoordelijke:
    Kathleen Helsen, CD&V, gedeputeerde voor Werk, Flankerend Arbeidsmarktbeleid en Flankerend Onderwijsbelei

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-02-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Provincie Antwerpen



    Provincie Antwerpen

    14 | 02 | 2022

    Provincie Antwerpen zet de schouders onder
    ‘De coalitie van 30’
    Gedeputeerde voor Mobiliteit Luk Lemmens en gouverneur Cathy Berx ondertekenen de intentieverklaring van ‘De coalitie van 30’.

    ‘De coalitie van 30’ staat voor een veilige, leefbare bebouwde kom en streeft naar een groeiend bewustzijn van het belang van lagere snelheden voor meer verkeersveiligheid. Gedeputeerde voor Mobiliteit Luk Lemmens en gouverneur Cathy Berx onderschrijven nu deze intentie.

    Verkeersveiligheid en leefbaarheid staan vandaag in de mobiliteitswereld hoog op de agenda. Het invoeren van een zone 30 in de bebouwde kom is een middel dat bijdraagt aan die veiligheid en leefbaarheid. ‘De coalitie van 30’ wil zoveel mogelijk steden en gemeenten motiveren om hieraan te werken. Ze deelt goede voorbeelden, geleerde lessen, nieuwe mogelijkheden, … en organiseert leermomenten.

     

    De ondertekening van de intentieverklaring past in het kader van het traject Verkeersveilige Gemeente. In dit traject begeleiden we de lokale besturen en hun politiezones. Gemeenten werken aan de hand van vijf pijlers aan verkeersveiligheid:

    • beleid en organisatie
    • educatie en communicatie
    • infrastructuur
    • handhaving
    • monitoring en evaluatie

     

    Gedeputeerde voor Mobiliteit Luk Lemmens:“Binnen het traject Verkeersveilige Gemeente zet de provincie Antwerpen stevig in op kennisdeling en netwerking tussen de gemeenten voor een zo sterk mogelijke aanpak van de verkeersveiligheid in de provincie. Het engagement van de coalitie voor kennisdeling voeren we dus al volop uit in de praktijk met een Lerend Netwerk, nieuwsbrieven, …”

     

    Gouverneur Cathy Berx: “Het invoeren van zones 30 is een eerste stap. Ik blijf ijveren voor de veralgemeende invoering van 30 km/u als standaardlimiet in de bebouwde kom. Van 30 km/u kan dan slechts worden afgeweken als de weg zo is ingericht dat hij écht veilig is voor actieve weggebruikers: fietsers, voetgangers, … Deze visie is gebaseerd op fundamenteel wetenschappelijk onderzoek: de bestuurder ziet meer want heeft een breder en dus beter zicht. Bovendien is de remafstand veel korter. Zo verkleint zowel de kans op, als de impact van een eventuele aanrijding. 30 km/u in de bebouwde kom betekent minder ernstige ongevallen en dus veel minder verwondingen en minder overlijdens. Extra voordelen zijn er voor de leefomgeving en –kwaliteit en eenieders gezondheid: schonere lucht, meer rust en stilte, minder sluipverkeer. Een zegen voor jong en oud (er).

    Het traject is een samenwerking van de provincie Antwerpen met de federale diensten van de gouverneur, de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Momenteel nemen 51 gemeenten actief deel aan het traject, de volgende jaren stappen nog eens 7 gemeenten in.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Mobiliteit





    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-02-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Provincie Antwerpen


    Provincie Antwerpen

    14 | 2 | 2022

    Voedselbosrand in de maak in Schelle
    Op zaterdagnamiddag 12 februari plantten deelnemers Voedsel+Dorp 1500 streekeigen planten

    Gemeente Schelle, Velt vzw en provincie Antwerpen gingen in het najaar van 2021 samen met geïnteresseerde Schellenaren op een perceel vlakbij de Volkstuin Aerdborg aan de slag met de keuzewijzer Eetbaar Groen van Universiteit Antwerpen en Provincie Antwerpen. De keuze viel op een voedselbosrand met 1500 streekeigen planten zoals veldesdoorn, haagbeuk, hazelaar, beuk, gele kornoelje en Gelderse roos. Op zaterdag 12 februari gingen er 1500 planten de grond in. Het plattelandsproject Voedsel+Dorp begint aan de Tuinlei in Schelle letterlijk en figuurlijk te groeien en te bloeien.


    Stevig en streekeigen plantgoed


    “In Schelle zullen de stevige groeiers zorgen voor natuurlijke schermen rond het Voedsel+Dorp-perceel. Tijdens de herfst kunnen de deelnemers bessen en noten oogsten. Vogels, wilde bijen, vlinders en kleine zoogdiertjes delen mee in de voedselopbrengst. Soorten zoals hazelaar, winterlinde, veldesdoorn en haagbeuk zorgen immers voor een rijke strooisellaag. Dat is ook goed voor de toekomstige bodem van de houtkanten. Door die bodem gezonder te maken, kan de mineralenbalans herstellen en kan de biodiversiteit floreren,” vertelt gedeputeerde voor Landbouw en Plattelandsbeleid Kathleen Helsen.

     

    Stijn Overloop van Velt vzw licht toe: “Het mooie aan Voedsel+Dorp in Schelle is dat er door voedselproductie op basis van agro-ecologie een ecologisch diverse voedselbosrand zal ontstaan waar inwoners kunnen samenwerken aan een duurzame buurt. Voor de houtwal viel de keuze op veldesdoorn, haagbeuk, hazelaar, beuk, gele kornoelje en Gelderse roos. Nu wordt er een strook aangeplant van 3 tot 6 meter breed. Dit resulteert enerzijds in een natuurlijk windscherm en is anderzijds een stimulans voor de biodiversiteit. In de loop van de lente en zomer wordt het terrein verder ingericht met onder andere een bloemenweide, kruidenperk en zitbanken. Het aanplanten van fruitbomen, notelaars en kastanjebomen is voor volgende winter. De beplanting is op het zuidwesten georiënteerd, na enkele jaren gaan we hier de ambiance krijgen van een warme bosrand, met veel biodiversiteit, veel lekkers en een zonnige plek in het midden. Het wordt een echte ontmoetingsplaats.”

    Sfeerbeelden plantmoment Voedsel+Dorp in Schelle op 12 februari 2022 - Copyright: provincie Antwerpen

    Plattelandsproject Voedsel + Dorp

    Provincie Antwerpen start in het plattelandsproject Voedsel + Dorp samen met Velt vzw en RURANT vzw projecten rond eetbaar groen op in Schelle, Herentals, Edegem en Grobbendonk. De lokale besturen zorgen voor een geschikte ruimte en geëngageerde inwoners kiezen onder begeleiding van Velt vzw of RURANT vzw welk eetbaar groen daar geteeld zal worden. Het kunnen kleinschalige initiatieven zijn die volledig gedragen worden door vrijwilligers of grotere initiatieven waarbij een samenwerking met professionelen nodig is. De keuze is onder meer afhankelijk van de locatie en de doelstellingen. Het kan gaan om een moestuin, een voedselbos, een boomgaard, volkstuintjes, een CSA-boerderij, een openbare pluktuin, … of een combinatie van verschillende elementen.

     

    Burgemeester van Schelle, Rob Mennes, is verheugd dat er in zijn gemeente een voedselbosrand in de maak is: “Als gemeente planten we ook bomen aan vanuit een bezorgdheid voor het klimaat. Er worden een paar honderden meters haag en houtwal geplant die zullen bijdragen aan dit duurzame project. Ook duurzaam omspringen met water is iets waar we als gemeente op inzetten.”

     

    Voedsel+Dorp laat burgers op een laagdrempelige manier kennismaken met landbouw. Samen een perceel aanplanten, onderhouden en in een latere fase bessen en noten oogsten, is positief voor de cohesie in een dorp. Het Voedsel+Dorp-project is er voor alle inwoners van Schelle. Momenteel zijn er een 20-tal inwoners actief bij betrokken. Ook na de plantdag zijn er nog mensen welkom die op lange termijn mee willen bouwen aan Voedsel+Dorp in Schelle.

     

    Voedsel+Dorp is een plattelandsontwikkelingsproject dat mee mogelijk gemaakt wordt door plattelandssubsidies van Europa, Vlaanderen en Provincie Antwerpen.

    PRAKTISCHE INFO VOEDSEL+DORP IN SCHELLE

    Waar:
    Perceel voorbehouden voor Voedsel+Dorp in Schelle, vlakbij de Volkstuin Aerdborg.
    GPS-coördinaten: 51.121311, 4.343130

    Meer info:

    www.provincieantwerpen.be > eetbaar groen

     

    Je engageren voor Voedsel+Dorp in Schelle?

    Mail naar milieu@schelle.be en stel je kandidaat.

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijken:
    Kathleen Helsen, CD&V, gedeputeerde voor Landbouw en Plattelandsbeleid








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-02-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    De Academie voor Mineralogie (ACAM) vzw organiseert op zaterdag 26 februari van 12u tot 18u en zondag 27 februari 2022 van 10u tot 17u30 haar internationale mineralen-, edelstenen- en fossielenbeurs IMRA 2022 in het ‘Event Center’ van KINEPOLIS – Groenendaallaan 394 – ANTWERPEN. Toegang : 5€, kinderen onder 12 jaar gratis. Geldig CST en mondmasker.

    Beurzen – ACADEMIE VOOR MINERALOGIE (acam.be)





    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-02-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     



    Arboretum Kalmthout

    Sneeuwklokjesdagen en wandelende takken
    Preview winterwandeling en tentoonstelling met insecten, vrijdag 4 februari 2022, 14 uur, Kalmthout

    Veel spektakel in Arboretum Kalmthout dezer dagen. In februari staan niet alleen de toverhazelaars en de sneeuwklokjes volop in bloei in de arboretumtuin, er komt ook een exotisch insectenvolkje op bezoek in de historische villa Vangeertenhof.

     

    Sneeuwklokjesdagen

    In februari bloeien de sneeuwklokjes in Arboretum Kalmthout met duizenden tegelijk! Wegwijzers leiden langsheen de witte bloementapijten en een installatie in het tuinprieel, de Gloriëtte, met Japanse mosballen van sneeuwklokjesplanten. Kom prachtige beelden maken vol winterse sfeer. De route staat bewegwijzerd van 5 februari tot en met 20 februari 2022. Meer info in de persmap, die je onderaan deze uitnodiging kunt downloaden.

     


    Galanthus nivalis, het gewone sneeuwklokje

    Copyright: Arboretum Kalmthout

     

    Jungle vol wandelende takken

    Van 5 tot en met 13 februari 2022 zijn bezoekers van alle leeftijden welkom in het Vangeertenhof om er een jungle vol wandelende takken en bladeren binnen te stappen. Iedereen krijgt de kans om verschillende soorten van deze gekke, tropische insecten van dichtbij te bewonderen in een échte mini-jungle.

     

    Expeditieleider is ingenieur Wietse Chanet van Phasmedia die al sinds zijn tienerjaren met de insecten bezig is. Hij brengt verschillende soorten mee, waarvan enkele grote en bijzondere exemplaren. Er zijn ook opgezette wandelende takken te zien: enkele unieke exemplaren die Arboretum Kalmthout voor de expo mocht ontlenen uit het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen van Brussel en enkele stuks die opgezet zijn door STUFFed Taxidermy en die na de expo te koop zullen zijn. Meer info in de persmap onderaan dit bericht.

     

    Een wandelend blad op een plantenblad

    Copyright: Arboretum Kalmthout

    PRAKTISCHE INFO PERSMOMENT

    Wanneer
    vrijdag 4 februari 2022, doorlopend van 14 uur tot 16 uur.

    Waar
    Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België

    COVID-corona: Arboretum Kalmthout neemt veiligheidsmaatregelen, lees de FAQ-vragen op onze website.

    Programma

    14 – 16 uur:  

    Interviewmogelijkheid conservator-directeur Abraham Rammeloo over sneeuwklokjes.

    14 – 16 uur:

    Interviewmogelijkheid Wietse Chanet over wandelende takken en wandelende bladeren.

    10 – 17 uur:

    Bloeiende sneeuwklokjes in de arboretumtuin, wandelparcours langs de installatie met mosballen (kokedama) van sneeuwklokjes in de Gloriëtte, doorlopend.





    Website

    www.arboretumkalmthout.be

     









    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arboretum Kalmthout

     



    Arboretum Kalmthout

    Sneeuwklokjesdagen en wandelende takken
    Preview winterwandeling en tentoonstelling met insecten, vrijdag 4 februari 2022, 14 uur, Kalmthout

    Veel spektakel in Arboretum Kalmthout dezer dagen. In februari staan niet alleen de toverhazelaars en de sneeuwklokjes volop in bloei in de arboretumtuin, er komt ook een exotisch insectenvolkje op bezoek in de historische villa Vangeertenhof.

     

    Sneeuwklokjesdagen

    In februari bloeien de sneeuwklokjes in Arboretum Kalmthout met duizenden tegelijk! Wegwijzers leiden langsheen de witte bloementapijten en een installatie in het tuinprieel, de Gloriëtte, met Japanse mosballen van sneeuwklokjesplanten. Kom prachtige beelden maken vol winterse sfeer. De route staat bewegwijzerd van 5 februari tot en met 20 februari 2022. Meer info in de persmap, die je onderaan deze uitnodiging kunt downloaden.

     


    Galanthus nivalis, het gewone sneeuwklokje

    Copyright: Arboretum Kalmthout

     

    Jungle vol wandelende takken

    Van 5 tot en met 13 februari 2022 zijn bezoekers van alle leeftijden welkom in het Vangeertenhof om er een jungle vol wandelende takken en bladeren binnen te stappen. Iedereen krijgt de kans om verschillende soorten van deze gekke, tropische insecten van dichtbij te bewonderen in een échte mini-jungle.

     

    Expeditieleider is ingenieur Wietse Chanet van Phasmedia die al sinds zijn tienerjaren met de insecten bezig is. Hij brengt verschillende soorten mee, waarvan enkele grote en bijzondere exemplaren. Er zijn ook opgezette wandelende takken te zien: enkele unieke exemplaren die Arboretum Kalmthout voor de expo mocht ontlenen uit het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen van Brussel en enkele stuks die opgezet zijn door STUFFed Taxidermy en die na de expo te koop zullen zijn. Meer info in de persmap onderaan dit bericht.

     

    Een wandelend blad op een plantenblad

    Copyright: Arboretum Kalmthout

    PRAKTISCHE INFO PERSMOMENT

    Wanneer
    vrijdag 4 februari 2022, doorlopend van 14 uur tot 16 uur.

    Waar
    Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België

    COVID-corona: Arboretum Kalmthout neemt veiligheidsmaatregelen, lees de FAQ-vragen op onze website.

    Programma

    14 – 16 uur:  

    Interviewmogelijkheid conservator-directeur Abraham Rammeloo over sneeuwklokjes.

    14 – 16 uur:

    Interviewmogelijkheid Wietse Chanet over wandelende takken en wandelende bladeren.

    10 – 17 uur:

    Bloeiende sneeuwklokjes in de arboretumtuin, wandelparcours langs de installatie met mosballen (kokedama) van sneeuwklokjes in de Gloriëtte, doorlopend.





    Website

    www.arboretumkalmthout.be

     










    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!