De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
09-06-2024
Proficiat !
Op deze Verkiezingszondag - en we hopen dat er heel wat politici met een geweldig gevoel voor verantwoordelijkheid gekozen worden - willen we toch even alle papa's en opa's (van om het even welke vorm van "vaderschap") feliciteren !!!!!
Vandaag genieten we van de zon... en van onze hortensia !
KLIK op de FOTO
En... we zijn natuurljk even gaan speuren naar wat achtergrondinfo : uit : Hortensia Bertha's Hof : geniet van de bloem ... en de tekst !
HYDRANGEA of HORTENSIA:
Hydrangea’s zijn planten die van oorsprong vooral komen uit China en Japan, maar ook komen ze voor in grote delen van Noord- en Zuid Amerika en andere streken van Oost Azië. Sommige soorten hebben zich ontwikkeld tot grote bomen, andere blijven kleine compacte struiken.
In 1753 publiceerde de Zweedse botanicus Carl Linnaeus de naam van het geslacht Hydrangea in zijn Species Plantarum, waarmee de wetenschappelijke naam voor deze plant werd vastgelegd. Al eerder waren de planten vanuit Azië en Amerika in Europa geïntroduceerd. De wetenschappelijke naam is waarschijnlijk afgeleid uit het Latijn en kan de betekenis “waterkruik” hebben, een naam die een verbinding legt naar een plant, die veel water nodig heeft. “Hydra” , afgeleid van hydôr en betekent water. “Angea” afgeleid van angeion, dat kan worden vertaald als kruik, houder van vloeistoffen.
In de volksmond heeft de Hydrangea de naam Hortensia gekregen. De oorsprong van de niet wetenschappelijke naam hortensia is onduidelijk en er zijn veel verklaringen voor gegeven, die niet allemaal op waarheid kunnen berusten. De Fransman Philibert Commerson introduceerde rond 1770 vele soorten van deze plant in Europa. Men neemt algemeen aan dat hij de naam “Hortensia” als eerste heeft gebruikt. Een van de verklaringen voor de naamgeving is, dat hij een plant, die hij ontdekte in het huidige Indonesië, vernoemde naar Hortense, de dochter van de prins van Nassau, met wie hij eerder was teruggekeerd van een botanische expeditie. Anderen beweren dat de naam “Hortensia” voortkomt uit een vrije vertaling uit het Latijn van “uit de tuin”. Het Latijnse hortus betekent “tuin”. Commerson vond planten in de tuin van de koning van Mauritius, een eiland ten oosten van Afrika, en zond deze naar Parijs. Een van die planten “uit de tuin” van de koning zou hij “Hortensia” genoemd hebben Een andere veel gehoorde verklaring voor de naam “Hortensia” is, dat Commerson de plant vernoemde naar Hortense, de dochter van Joséphine de Beauharnais, eerste vrouw van Napoleon Bonaparte. Hortense trouwde later met Lodewijk Napoleon en werd daardoor in 1806 de eerste Koningin van Holland. Dit verhaal kan eigenlijk niet kloppen, want toen Commerson de hortensia in Europa introduceerde, was Hortense nog niet eens geboren
- Misvieringen Meeswijk en Eisden Dorp (dit weekend)
- Muzikale quiz in Bret-Gelieren en in het Woonzorgcentrum 't Kempken
- Artikel voor het Belang van het Kempken
- Twee dagtrips naar Namen (Bakeman Stokkem en Femma Lanklaar)
- Lezingen WOI (waaronder lezing 100 !!!)
- Lezingen : geschiedenis van het Maasland
- Vertelnamiddag in Lanaken ( Statie)
- Vertellen en zingen in het Woonzorgcentrum Heyvis (Eisden Dorp) met kerkkkoor Eisden Dorp en Requiemkoor
- orgelparituur instuderen : Missa Brevis van Gounod en Te Deum Charpentier (voor 21 juli)
- Rondleidingen Oude Kanaalarm Lanklaar
- ... en de nog niet geweten namiddagen en/of avonden
We krijgen de tijd om !!! En... blijven toch dagelijks informeren... wachtend op vertalingen van onze Boodschap voor een Betere Wereld... waarvan hier nog eens een mooi voorbeeld... :
KLIK op de FOTO: Onze Boodschap voor een Betere Wereld in het Laotiaans : handgeschreven !!!
NEDERLANDS
"WIJ WILLEN EEN VEILIGE WERELD WAARIN ALLE JONGEREN ONDER GOEDE BEGELEIDING AL HUN TALENTEN OPTIMAAL KUNNEN ONTWIKKELEN OM ZE - NU EN - LATER TEN DIENSTE TE STELLEN VAN ELKAAR IN EEN GEEST VAN SOLIDARITEIT, VERTROUWEN EN WEDERZIJDS RESPECT"
Op VRT Weerbericht werd weer een mooie foto weergegeven, gemaakt door zoon Bart. Een mooie zonnige dag met een prachtig kleurenspel : het diepblauwe van de lucht , contrasterend met het algengroene water.
Tijdens de muzikale quiz geef ik uiteraard altijd wat beelden "van vroeger".
Zo kwam ik dit beeld tegen (KLIK op de FOTO)
We zijn in Bree , 1908, en zien de stoomtram : een beeldje om weer heel wat verhaaltjes te horen... maar... wie leeft er tegenwoordig nog van de generatie die de stoomtram zag ???
Stoomtreinen vind je nog... maar het jaar waarin de laatste stoomtram reed... vind ik niet.
De vereniging Veldeke Bels(j) Limburg vzw is een dialectvereniging die Limburgse dialecten wil beschermen , behouden en bestuderend verspreiden. Ik mocht voor de vereniging reeds lezingen houden en nu publiceren zij een prachtige tekst over mijn project "Boodschap voor een Betere Wereld".
KLIK op de FOTO : pagina in 't Velleke (hun tijdschrift) Jaargang 23 nummer 2 van 2024.
We kijken uit naar reacties : het linguistisch aspect van de Boodschap is dus ook heel belangrijk ! Had ik aanvankelijk niet gedacht !
Via Theo Schers kreeg ik enkele prachtige foto's toegezonden: Franse vluchtelingen komen aan in Weert (oktober 1918) en worden vanop de boot (Zuid-Willemsvaart) overgeheven op een kar.
KLIK op de FOTO : wat een tijdsdocument ! Foto's in het Gemeentearchief Weert.
Vele Franse vluchtelingen kwamen ook per kar via de wegen , per trein of buurttram.
Dit beeld nemen we op in volgende lezingen over WOI en/of Geschiedenis van de Zuid-Willemsvaart ! Hartelijke dank Theo !
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek