De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
14-07-2019
Uit de geschiedenis van ons dorp (139)
Bladerend in het archief vond ik een mooie kopie van de affiche uit 1905 die de feestelijkheden in ons dorp Lanklaar - (Lanklaer destijds) - aankondigde ter gelegenheid van de 75e verjaring van "België's Onafhankelijkheid.
KLIK op de foto
Het programma zelf stak er niet bij... jammer. Er bestaan wel postkaarten met foto's van de feestende "dorpelingen" !
Kaartmateriaal is uitermate interessant ! Een kaart leert ons niet alleen heel veel over de "geografische constellatie" in een bepaalde periode - (zoals men de sitiuatie toen waarnam met de hulpmiddelen die er waren) - maar ook veel over de "spelling" van de namen destijds !
KLIK op de FOTO : kaart van Christopher Maire : circa 1735 !
De namen van de "dorpen" zijn al heel leerrijk : Rothem , Stockem , Eesden, Loedt , Wucht, .... Ons eigen dorp Lanklaar staat vermeld als "Lanclaert" : als je nauwkeurig kijkt zie je de hele kleine spatie tussen de letters c en l maar... op latere kaarten vind je soms Landaert of Lendaert : men heeft dan c en l tegen elkaar als 1 letter gelezen: zo krijg je de d ... Weer wat bijgeleerd hé !
Christopher Maire(°Lawkland 1697- + Gent 1767) was een Engelse jezuïet en astronoom. Hij studeerde theologie en filosofie in Luik.
Voor mijn volgende lezingen probeer ik zoveel mogelijk aspecten uit onze regionale geschiedenis bij elkaar te brengen. Het gaat dan uiteraard niet alleen over teksten maar vooral ook over "beelden" : postkaarten , foto's, ingescande documenten en... schilderijen!
Een man die vele "beelden" uit onze Maaslandse historie vastlegde op doek was Christoffel Dijkman.
KLIK op de FOTO : de Vuchterbrug !
Christoffel Hendrik Dijkman werd op 29 december 1879 in een molenaarsgezin te Sint Maartensdijk, op Tholen geboren. Al op de lagere school werd Chris aangespoord om tekenlessen te gaan nemen. Maar pas na zijn huwelijk in 1902 met Aaltje Noorlander, komt het ervan. Volgens de autobiografische schets, die hij op 73-jarige leeftijd schreef, trok hij op de Academie in Rotterdam aandacht met zijn schetsen. Toen hij later de Academie in Amsterdam bezocht, prees zijn leermeester Allebé hem als 'een geboren schilder' en adviseerde hem 'buiten te gaan schilderen'.
In 1915 gaat Dijkman naar de Academie in Den Haag; de 'Haagsche School', zoals hij die in zijn autobiografische schets noemt. In Den Haag schilderde Dijkman een groot aantal stadsgezichten en van de omgeving van Den Haag maakte hij vele mooie landschapstaferelen. Met name uit de periode 1910-1925 zijn zijn schilderijen in musea terecht gekomen. Dijkman signeerde zijn werk met C.H. Dijkman of C. Dijkman.
In 1925 vertrekt Chris Dijkman naar de Maasvalllei. Hij gaat zich 'Henk' noemen en signeert zijn schilderijen vanaf dat moment met Henk Dijkman, H. Dijkman en Dijkman zonder voorletter. Henk is zeer productief in die tijd en wordt bij de verkoop van zijn werk geholpen door Bert Gorissen in het Belgische Vucht. Hij woont een tijd lang in die plaats en trouwt er met Rika van Veelen. Na een paar jaar verhuizen ze naar Maastricht. Het huwelijk loopt stuk en in 1943 trekt Dijkman in bij de familie Wouters in Borgharen, waar hij achter hun café een houten optrekje heeft, dat hij 'zijn atelier' noemt. Tot aan zijn dood op 11 december 1954 werkte Dijkman in Maastricht en omgeving en ook in die periode legde hij veel historisch interessante plekjes op doek en paneel vast.
(Info : site: http://www.christoffeldijkman.nl ) : op de site staan veel schilderijen... dus ook uit onze regio ! We gaven er reeds eerder enkele...
We zijn ze eens duidelijk aan het inventariseren , al onze aanvragen : optredens , lezingen...
En het is niet eenvoudig wat de lezingen betreft! De onderwerpen : 1. Historische Schelde-Maas-Rijnverbindingen en het ontstaan van de oude kanaalarmen van de Zuid-Willemsvaart , 2. Onze regio tijdens de Groote Oorlog , 3. Boodschap voor een Betere Wereld (het hele verhaal en voorbeelden) 4. Anecdotes uit de geschiedenis van het Maasland 5. Vroeger en Nu (al dan niet met muziek erbij...)
En... soms denk je : "daar" kom ik nooit meer en dus combineer ik alle elementen in 1 lezing ... maar , er zijn zo al 3 aanvragen (van plaatsen waar ik ooit was) om 1 element daar uit te "lichten" en er dieper op in te gaan ... niet eenvoudig...
Zo vroeg de Kring COV Bree-Peer voor een tweede lezing: klik op de FOTO : samen met voorzitter Claes op 13 maart ... 2018...
Dus zoek ik de presentaties op van de lezingen die ik "daar" gaf en... probeer ik in te schatten wat slechts heel even behandeld werd... Natuurlijk speur je ook naar "nieuwe" elementen !
Dit beeld kan ik u niet onthouden omdat het een zeldzame waarneming is: deze morgen in Maasmechelen dit "beest" , uiteraard een rups maar... deze keer geen processierups maar een 'Teunisbloempijlstaart '. Het oog is zeer goed te zien...
KLIK op de FOTO
Het "wordt" een vlinder uit de familie pijlstaartenen volgens opzoekingen zouden er nog maar slechts enkele waarnemingen genoteerd staan. De spanwijdte varieert tussen de 37 en 60 millimeter. De achtervleugels hebben een gele kleur en zouden te zien zijn als de vlinder al vliegend nectar drinkt. Olijfgroen is de overheersende kleur van de voorvleugels. (Meer info bij vlinderstichting.nl)
We eindigen onze verslaggeving over ons mooi verblijf aan de Moezel met de familiefoto.
KLIK op de FOTO
Hopelijk kunnen we volgend jaar weer genieten van een samenzijn "all-inclusive"... en daarmee bedoel ik deze keer niet alleen de formule maar de hele familie !
Latijn en Geschiedeniszijn 2 vakken die ik mijn hele leven met heel veel plezier heb gegeven! Die kon ik weer even combineren toen ik samen met kleinzoon Thibault al vertellend door Trier rondwandelde !
KLIK op de FOTO !
Vroeger kon je dagelijks eeninspecteurover de vloer krijgen... onaangekondigd. Nu weet men jaren op voorhand dat er een doorlichting zal zijn ! En... de combinatie Latijn-Geschiedenis deed me - met de glimlach - aan een anekdote denken.
Ik had in de Latijnse les , bij het onderdeel Cultuur , met veel enthousiasme verteld over de Eburonen en hun gevecht tegen de Romeinen... Dus... de volgende les gingen we dat in de klas eens een beetje in de praktijk "bekijken": banken opzijgeschoven, Romeinen links en Eburonen rechts... foto's van wapens (nog geen "smartboard" toen)... en... net toen de aanval zou beginnen: "Klop , klop" op de deur : de inspecteur kwam binnen... en tot mijn grote vreugde vond hij het geweldig !!!
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek