De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
29-11-2020
Onze Boodschap voor een Betere Wereld
Ondanks de coronatijd was het weekend ééntje met heel positief nieuws voor onze Boodschap voor een Betere Wereld! Na een heerlijke boswandeling nemen we even tijd om u dat positieve nieuws te melden !
Dankzij een lid van ons OKRA-koor - een heel muzikale sopraan - , Ann Schoofs, werden ons drie vertalingen doorgestuurd van onze Boodschap voor een Betere Wereld in talen die nog niet in onze reeks aanwezig waren: Mozambicaans Portugees, Tsonga en Chopi : daardoor bestaat onze Boodschap voor een Betere Wereld nu in 840 (!!!) verschillende talen !
In 1987 maakte Theo Leenders (°1930 - +2019) deze prachtige pentekening van de "Verkeerde Lieve Heer" !
KLIK op de FOTO
DeVerkeerde Lieve Heeris de volkse benaming voor een kruisbeeld, waarbij de Christusfiguur met het hoofd op de linkerschouder rust en niet, zoals gebruikelijk, op de rechterschouder.
In ons dorp Lanklaarwerd eind 19e eeuw op vier plaatsen een "Verkeerde Lieve Heer" opgesteld. Dit gebeurde op de vier uithoeken van de parochie. Eén ervan was geplaatst bij de boerderij van het Vierveld, die in 1972 werd afgebroken, toen het industrieterrein werd aangelegd. Het kruis werd later in vervallen toestand teruggevonden en door de plaatselijke heemkundekring gerestaureerd. Het is heropgericht bij het historische brugwachtershuisje te Lanklaar.
Je vindt dergelijke beelden o.a. ook in Neerpelt , Zoinhoven, Lommel en aan de ingang van de abdij van Postel.
We geven hier de achterzijde weer van het document van 26 11 : de secretaris ondertekent het document omdat de prefect afwezig is. Hij vraagt heel duidelijk aan de burgemeester (Citoyen Maire) om na het feest (herdenking stichting Republiek) een proces-verbaal op te sturen want ze willen zeker zijn dat de mensen het vieren!
Maire = burgemeester (het echte Franse woord) : in België gebruiken ze ook "Bourgmestre".
Het is geen eenvoudige periode geweest... de burgemeesters probeerden voor de mensen te zorgen maar moesten tegelijkertijd luisteren en de bevelen van de Franse overheid uitvoeren. Niet gemakkelijk in bezettingstijd... dat hebben de beide Wereldoorlogen in de 20ste eeuw ook heel duidelijk bewezen: waar ligt het verschil tussen "verantwoordelijkheid opnemen voor de mensen" en... meedoen met de vijand... een heel moeilijke scheidingslijn !
Vandaag heb ik in Lanklaar in de kerk de uitvaart verzorgd van "Dimmo" (Domenico Vaccaro) een heel getalenteerde zanger. Tijdens de uitvaart hoorden we 3 prachtige liederen , opnames die hij in Brussel maakte.
Slechts 15 mensen in de kerk... en een 6-tal personen die de dienst buiten moesten volgen: dus bleven de deuren van de kerk openstaan en... het was ijskoud: niet gunstig om dan orgel te spelen...
Innige deelneming aan de familie die in andere tijden dan Corona vergezeld zou zijn door heel veel mensen...
We blijven nog gedurende enkele items in de periode van de Franse Revolutie , een periode die een heel grote impact had en heeft op de geschiedenis van onze regio..
KLIK op de FOTO : Hoofding van een origineel document uit de Franse "Tijd"
Het document werd verstuurd vanuit Maastricht , hoofdplaats van het "Département de la Meuse Inférieure" (Departement van de Nedermaas). De grenzen van dat departement komen ongeveer overeen met de latere beide "Limburgen" ! In de tekst (ik geef hier even het voornaamste weer) worden de burgemeesters van de diverse dorpen gefeliciteerd omdat ze het feest van 14 juli zo goed hadden gevierd en... worden ze aangespoord om ook de stichting van de Republiek te herdenken op 23 september 1800. Dat staat links bovenaan: 1 Vendiémaire de l'an IX (1ste Vendiémaire van het jaar 9). De stichting van de Franse Republiek was gevierd vanaf 23 september 1793 (jaar 2).
Wat lezen we nog op de hoofding van dit document?
Het werd verstuurd op 12 Fructidor van het jaar 8 : omgezet naar onze tijdrekening is dat 30 augustus 1800. Daarbij 2 grote principes : Liberté en 'Egalité (Vrijheid en Gelijkheid). We zijn dan in de periode van het 2de Consulaat : 3 consuls hebben de touwtjes in handen maar de belangrijkste van hen is Napoleon Bonaparte...
Geschiedenis documenteren met authentieke voorwerpen en/of documenten is natuurlijk het ideaal. Zo konden we in vorig item een origineel assignaat laten zien. Deze keer toon ik 2 kogels die ik kreeg van iemand die veel kon terugvinden op het terrein van de "Slag bij Waterloo" in 1815.
KLIK op de FOTO : een musketkogel (het grotere exemplaar) en een pistoolkogel.
Musketten werden nog steeds gebruikt in 1815 en het was soms een hele kunst - en het duurde even - om te laden en te herladen! De allereerste musketten vergden heel wat handelingen... en als de vijand opdertussen snel op je afstormde, kreeg je de tijd niet om te herladen. Men stelde dan de soldaten op een verschillende linies. Wanneer linie 1 gevuurd had , moesten de soldaten van die rij naar achter om te herladen. Dan vuurde linie 2 , vervolgens linie 3 en dan waren de eersten (zij die nog niet gekwetst waren) weer aan de beurt!
Rijen , pal tegenover elkaar... verschrikkelijk: gewoon mikken op elkaar en maar hopen dat je niet geraakt wordt. En... sommige officieren gedroegen zich dan ook nog als echte "heren" : zo was er in 1745 de slag bij Fontenoy waar Fransen en Engelsen tegenover elkaar stonden: de Franse "hoffelijke" graaf d'Anterroches nodigde de Engelsen uit om eerst te schieten : hij riep : "Messieurs les Anglais tirez les premiers" ! Je kunt het gevolg al raden... van de eerste rij Fransen stuikten vele soldaten in elkaar...
We hebben nu de klok voor een aantal dagen "teruggedraaid" naar de Napoleontische Tijd , de tijd van de Franse Revolutie die haar begin kende op 14 juli 1789 met de bestorming van de Bastille. Die werd relatief snel afgebroken : het gebouw deed in 1789 dienst als gevangenis. Het eerder geringe aantal gevangenen werd bevrijd. Het is raar wanneer je gidst in Parijs : je komt dan steeds weer langs de plek waar ooit de Bastille stond maar daar is niks te zien behalve enkele "lijnen" in de straatstenen... en toch moet je gaan "kijken": "Hier stond ooit de Bastille"...
In september 1792 begon de "nieuwe" Franse Republikeinse kalender (eigenlijk beslist in 1793 maar men liet hem beginnen in september 1792) . Op die Republikeinse kalender gaan we nog eens dieper in : we proberen zo heel wat "historische" weetjes aan te reiken.
FOTO : assignaat van 15 sols
De Franse revolutionairen gaven "waardepapieren" uit die ook gedurende enkele jaren als wettig betaalmiddel golden (tot 1796).
Het assignaat op de foto zit in mijn archief en is ooit geplakt omdat het gescheurd was...jammer maar helaas... De informatie is wel heel duidelijk :
Wet van 24 oktober 1792 , 1ste jaar van de Republiek (kalender zoals uitgelegd)
La loi punit de mort le contrefacteur : de wet voorziet de doodstraf voor degene die valse assignaten maakt.
En dan , rechts beneden : La nation récompense le dénonciateur : de natie beloont de verklikker !!!
De plannen voor deze nieuwe week zijn gedeeltelijk "gevormd" want... de telefoon is nabij...
Volgende vrijdag verzorg ik de uitvaart van de Maasmechelse zanger Vaccaro Domenico, op 53-jarige ( ! ) leeftijd overleden aan Corona... : dat was een eerste - hopelijk laatste - oproep van deze aard , voor deze week.
In het boek Napoleon ben ik al goed gevorderd en...ik plan iedere dag een 2-tal uurtjes daarin te lezen: ook daaromheen zoek ik in mijn archieven en ik wil die belangrijke periode uit onze geschiedenis een beetje documenteren...
FOTO : (even klikken) : in mijn postkaartenverzameling zit een mapje met enkele "beelden" van de slag bij Waterloo (1815): die komt wel heel achteraan in het boek... maar hij was belangrijk voor onze geschiedenis. De periode Napoleon drukt haar stempel nog door... Een Eerste Wereldoorlog , een Tweede, dat ligt dichterbij , maar binnen 200 jaar zal men daar ook over schrijven en praten zoals wij nu ook doen over Waterloo...
Toen mijn grootvaders geboren werden , was Napoleon nog maar een 50-tal jaar geleden gestorven (1821): langs vaderszijde : Christiaan Hubertus Medaer °1868 en langs moederszijde Peeters Frans °1873. Zo zie je maar dat alles heel "relatief" is.
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek