Vandaag hebben we het even over de "nieuwe" kerk die er "zou" gekomen zijn in 1914.
FOTO : de in 1914 "geplande" kerk : later zou er een grote kerk komen , maar minder "stijlvol" ...
KLIK op de FOTO
Fragment uit het interview dat ik gaf aan Mark Dreesen:
“In de periode 1860 handelde elke gemeenteraad in Lanklaar over het onderwijs. De raadsleden wilden dat de Lanklaarse jeugd leerde lezen en schrijven. Dat was immers de toekomst. Van de 399 inwoners in 1860 konden er slechts enkelen hun naam schrijven en officiële documenten lezen en ondertekenen. De mensen slimmer maken was een wens in vele Limburgse dorpen.
In 1866 werd in Lanklaar het eerste gemeentehuis gebouwd en meteen ook een school erbij. Het dorp groeide aan inwoners en dat zorgde ervoor dat in 1911 de kerk te klein werd.
Er werd voorgesteld een nieuwe kerk te bouwen op de Bellik.” Maar de zeven gemeenteraadsleden geraakten niet tot een akkoord en om die reden verhuisde de inplanting van de kerk naar de Dorpsstraat, deels in de tuin van het klooster. Op 14 juni 1914 presenteerde de bekende architect Karel Gessler het plan van de nieuwe kerk die – omgerekend - 2.500 euro zou kosten. Het was een kerk met gotische architectuur. Ondanks mobilisatie stuurde het gemeentebestuur het plan van de kerk op 1 augustus 1914 naar de Provincie Limburg voor goedkeuring.
Op 4 augustus brak de oorlog uit en het plan is zelfs nooit meer vanuit Hasselt terug verzonden naar Lanklaar. Het zou tot 1950 duren vooraleer er opnieuw sprake was over de bouw van een nieuwe kerk, die dan op 12 augustus 1959 ook in gebruik werd genomen. Een kerk met een moderne look: architecturaal gezien misschien niet zo “stijlvol” als de geplande kerk uit 1914, maar … modern!”
Jammer ...
|