Dat de gewone burgers het ook niet gemakkelijk hadden tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914 - 1918) spreekt voor zich. Er was de voortdurende angst "aan huis" , angst om het lot van geliefden, familieleden en/of kennissen en ... er waren de talrijke opeisingen door het Duitse leger.
Het tekort aan voedsel (men moest heel wat leveren en kwam daardoor zelf tekort) leidde tot een "creatief koken".
Een voorbeeldje hiervan: (je moest natuurlijk de ingrediënten kunnen vinden)
Recept "Schijngehakt"
3 ons bruine boonen, 8 koude, gekookte aardappelen, 3 eieren, 2 uien, 1 eetlepel melk, zout, peper, 2 à 3 fijngestampte beschuiten of paneermeel.
De bruine boonen den vorigen avond wasschen en in een kom met ruim koud water laten weeken. In datzelfde water zet men de boontjes op en kook ze gaar in ongeveer 2 uur; oude boonen kookt men iets langer en doet er in dit geval een halve theelepel zuiveringszout in. Wrijf de boonen door een zeef of in een pers evenals de aardappelen, snipper de uien en bak ze zachtjes in wat boter, vet of slaolie gaar. Voeg dit bij de massa, roer l ei hard gekookt en 2 eierdooiers er zorgvuldig door benevens het stijfgeklopte wit van l ei. Maak van dit alles kleine ballen of koekjes, wentel deze eerst door het tweede eiwit dat men met 2 à 3 eetlepels water geklopt in een diep bord heeft klaargezet, dan door de fijne beschuit of paneermeel en bak ze aan alle kanten mooi bruin in heete boter, slaolie of vet. Men dient daarbij een bruine botersaus.
uit : Oorlogskookboek, in 1918 uitgegeven door Meulenhoff te Amsterdam
Over voedselhulp publiceren we een volgende keer iets meer.
|