De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
15-12-2013
Kerstgezangen ...
We blijven nog heel wat dagen in de kerstsfeer !!!
Nog altijd genieten we na van die geweldige avond ten voordele van de Vincentiusvereniging en ... van zuster Mariani ontvingen we de mooie foto die we hierbij weergeven : het slotkoor van die vrijdagavond: "Ere zij God in de hoge"...: het klinkt nog altijd na!
KLIK op de FOTO !
En deze namiddag begeleid ik het OKRA-koor van Stokkem , buiten, op straat (Maasstraat): het lijkt mee te vallen vandaag maar we stonden de ooit met dikke muts, sjaal en ... handschoenen (en dan orgel spelen... probeer het maar eens!). Vanaf 17 uur trekt een groep mensen doorheen Stokkem en op bepaalde plaatsen stoppen ze om te zingen , te luisteren naar kerstgezangen en -verhalen en ... om de inwendige mens met spijs en drank te versterken ! Een mooie traditie!
Ongeveer 350 aanwezigen , 9 koren die allemaal een schitterende uitvoering brachten van liederen in de kerstsfeer! Proficiat!!! En telkens was er een samenzang waarbij alle aanwezigen heel enthousiast meezongen! Zo werd er weer een mooie bijdrage bij elkaar "gezongen" en "getombolaad" voor de Vincentiusactie!
Ook onze Meeswijker koren waren heel goed bij stem met als uitschieters "het Kapelke" (OKRA-koor) en onze fel gesmaakte 4de strofe, een kerststrofe - waarvan we de tekst in een volgend item zullen weergeven - en met ons mannenkoor als "hoogtepunt" "Lasst uns lauschen" waarbij men tijdens de rustpauze tussen "Stille ..... stille....." een muis kon horen lopen: ook de rusttekens in de muziek zijn er met een bedoeling geplaatst!
En dan het slotkoor "Ere zij God" : dit jaar een record : ik mocht een koor dirigeren van 100 zangers en zangeressen : geweldige sfeer, mooie zang, heel "accuraat" - en dat zonder gezamenlijke repetitie. Bedankt lieve mensen en ... hopelijk zijn we er volgend jaar weer allemaal bij !!!
Foto : een actiefoto : dirigeren tijdens het slotkoor
Het kerstfeestje met Ziekenzorg Lanklaar is een echt succes geworden : een heel gezellige sfeer : de 99 aanwezigen genoten van het geïllustreerde kerstverhaal (tijdens mijn vertelling was het bij momenten muisstil) ,g aven commentaar bij de foto's, luisterden geboeid naar mijn Nieuwjaarsbrief en... zongen heerlijk mee !!! Wat een "koor" ! En ... bedankt voor de bijdrage voor ons project
FOTO één van de aanwezigen - Gemma - toont zichzelf op een foto uit 1950: 63 jaar geleden !!!
KLIK op de FOTO
En vanavond zijn we in Mariaheide, (19.30 u.) met 9 koren : we zingen ten voordele van de Vincentiusvereniging van Maasmechelen : hartelijk welkom!
Ik geef er een presentatie rondom Kerstmis en Nieuwjaar : mooie beelden, enkele gezangen samen met de aanwezigen, vertellingen en ... ik lees er mijn Nieuwjaarsbrief voor ... in het dialect: het is een brief die ik al eerder schreef maar jaarlijks een beetje "actualiseer" ...
"Nouwjaor is ins omkie:ke nao vreuger, nau den tie:d dat alles hie:l anges waas, douw kos te nog kèje op de straot en voetballe , de kènjer hauwen een valdeur achter in hun brook ... " enz. : ik druk hem nog wel eens volledig af ...
Zo kunnen we deze namiddag weer heel wat mensen enkele gezellige uurtjes bezorgen !!! Volgende week is Eisden aan de beurt ...
FOTO : enkele mooie beelden uit ons dorp mogen natuurlijk niet ontbreken : enkele aalscholvers en meeuwen kijken uit over de Zuid-Willemsvaart in Lanklaar ...
Het Maasland en Wereldoorlog I : voorbereiding spreekbeurt (21 C)...
"Samen met Jos in de oefen-loopgraven" ...
Op het Duitse oefenterrein uit Wereldoorlog I (Maasmechelse Heide) moesten de soldaten ook leren loopgraven aan te leggen en hoe erin te leven en van daaruit te vechten. Die oefen-loopgraven zijn ondertussen wel stevig "dichtgegroeid" maar je kunt het tracé toch nog heel goed volgen en wanner je erin gaat staan - niet meer diep - mijmer je toch even weg naar die vreselijke maanden en jaren ...
Het is bijna onvoorstelbaar wat een verschrikking dat moet geweest zijn : koude, sneeuw, modder, water, ongedierte, weinig eten, voortdurende doodsangst, ... Het is op zo een plek dat je een beetje kan schrijven over die WO I , niet voor je computer in een gezellig verwarmd bureau ...
Tijdens onze speurtocht doorheen de Mechelse Heide - op zoek naar resten van het Duitse oefenterrein uit Wereldoorlog I - zag ik plots een mooie tondelzwam tegen de stam van een berk! Snel een foto gemaakt en ... daarna geluisterd naar de uitleg die Jos erbij gaf:
Een tondelzwam is een soort paddenstoel die bij voorkeur groeit op berkenstammen, ook op dode of halfdode bomen. De tondelzwam werd vroeger gebruikt als TONDEL voor het maken van vuur. De tondel werd samen met vuurstenen meegnomen in een tondeldoos. Met de vonken van de tegen elkaar geslagen vuurstenen werd een plukje aangestoken. En daarna kon je met de smeulende tondel een houtvuur aanblazen.
FOTO : de tondelzwam tegen de berkenstam...
KLIK op de FOTO
Dit mooie plekje natuur bracht ons zo toch weer bij Wereldoorlog I, toen de aangestoken lont (Sarajevo 28 juni 1914) zorgde voor een kettingreactie, een brandhaard die miljoenen mensenlevens zou eisen ... Waar is de mens toch toe in staat ...
17.15 : OKRA Meeswijk : voorbereiden van de Vincentiusavond (zie info hieronder) en van het eigen kerstfeestje
18.30 : Kerkkoor Sint Cecilia Meeswijk : voorbereiden van de Vincentiusavond en van de diensten met Kerstmis en ... : de mappen zijn klaar(wat je zo allemaal kan doen op een zondag vanaf 17 uur tot ... ongeveer 22 uur met tussendoor een beetje "sport" : dat had ik toch gehoopt maar als je bepaalde beelden ziet ... dan is de sport en zeker de sportiviteit héél ver weg !!!
19.45 : kerkkoor Sint Paulus Lanklaar: voorbereiden van de wekelijkse diensten en Kerstmis
Volgende vrijdag 13 december,19.30 u., kerk van Mariaheide : jaarlijkse Vincentiusavond: steun de Vincentiusvereniging en kom eens luisteren en meezingen: inkom slechts 3 Euro. Tijdens de uitvoering van het gezamenlijk slotlied "Ere zij God" kun je zelf deel uitmaken van het grote koor !!! "De" kans om eens mee op te treden en... misschien de rangen van één of ander koor te vervoegen!
Het Maasland en Wereldoorlog I : voorbereiding spreekbeurt (21 B)...
Tijdens onze speurtocht doorheen de Maasmechelse heide, op zoek naar de restanten van het Duitse oefenterrein uit de Eerste Wereldoorlog, werden we door een vriendelijke heer tot bij een 2de bunker gebracht : vrij moeilijk te vinden maar ook de moeite waard !
Op weg daarheen passeerden we een soort rechthoekige kuil : een plek om een tank te leren, opstellen: daar zullen we ook nog een beeldje van weergeven. Ondertussen verdiepen we ons in het boek "de Groote Oorlog" , het schitterende werk van Sophie de Schaepdrijver : je kunt ooit genoeg "achtergrondinformatie" hebben, daarna concentreren we ons volledig op de plaatselijke "verhalen" die we dan ook goed in de "algemene" geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog kunnen situeren.
Deze voormiddag rijd ik niet naar Leut om er orgel te spelen , wel naar Lanklaar waar er een dienst is voor Félicien, ons overleden koorlid: hij zou net vandaag 69 geworden zijn ... En Leut? Daar gaat Kristel spelen... Je ziet : soms duiken er onverwachte telefoontjes op ...
Ondertussen schieten de presentaties voor Ziekenzorg al heel goed op en ... kreeg ik ook weer een mooi artikel over een "vuurkruiser" uit Stokkem, dat in het kader van onze spreekbeurt over de Eerste Wereldoorlog: bedankt Jef !
Deze morgen al "Stratego" gespeeld met 2 van de 4 kleinkinderen: wat is het toch heerlijk zo samen gezelschapsspelletjes doen, zoals vroeger, samen rond de tafel in de keuken ...
En straks, als ze weer vertrokken zijn, bereiden we ons "optreden" voor bij Ziekenzorg Lanklaar en Eisden: "Kerstmis, vertellen en zingen". We gaan natuurlijk de traditionele kerstliederen laten horen, ze zingen samen met de aanwezigen en ... enkele mooie kerstverhalen (geïllustreerd) vertellen. "Het meisje met de zwavelstokken" - sprookje van Hans Christian Andersen - zal zeker niet ontbreken : KLIK op de FOTO !
Sprookjes ... : heel mooie lessen kun je daaruit halen, zeker ook in de kersttijd! Een sprookje van de schrijver van o.a. "Het lelijke eendje" , misschien een soort autobiografie van Andersen : in zijn jeugd werd hij heel zwaar gepest maar hij liet zijn talenten tot bloei komen en werd zo een hele persoonlijkheid die ook talloze kinderen (en ouderen) met zijn sprookjes wist te boeien! Een wijze les !!!
In Meeswijk en Leut spelen we orgel tijdens de wekelijkse diensten, we beantwoorden nog enkele mails van studenten-met-vragen en... we maken de kerstmappen klaar voor onze koren !!!
Fijn weekend aan allen toegewenst - veel studie-ijver aan de studenten - en even - terloops - : gisteren hadden we 100 bezoekers op deze site! Bedankt en altijd welkom !!!
Op deze dag - en de volgende - krijgen weer heel veel kinderen tal van cadeautjes en... krijgen heel veel kinderen - misschien nog veel meer - geen enkele cadeautje.
We doen natuurlijk alles voor onze kinderen en kleinkinderen - en dat mag natuurlijk - maar laten we de anderen niet vergeten. We zijn heel blij dat we via ons project "Een Betere Wereld" weer hebben kunnen zorgen voor "cadeautjes" voor veel kinderen - dit jaar - op de Filippijnen, in Oeganda en Nigeria. Dat wordt daar weliswaar niet met "Sinterklaas" uitgereikt maar met Kerstmis! Kleine 'druppeltjes" op een heel grote "gloeiende" plaat ... maar het zijn tekentjes van solidariteit, van hoop, van verbondenheid!
Tekening : onze lieve kleindochter Julie (8 j) maakte deze tekening , ook voor de kinderen ver van hier ...
KLIK op de foto
Onze gedachten gaan vandaag natuurlijk ook naar de betekenis van Mandela die 27 jaar van zijn leven in de gevangenis doorbracht en een geweldige betekenis heeft in het streven naar een vreedzame samenleving...
In onze school in Oeganda "The Nakulabye Junior School" is het zo georganiseerd dat de leerlingen vlak voor Kerstmis hun "diploma" krijgen - en dus een jaartje hoger lessen mogen gaan volgen -.
Ze noemen dat daar "Speech" (= vele optredens) en "Graduation" Day! De kinderen worden dan eens mooi "uitgedost" en ontvangen een diploma in aanwezigheid van hun familie.
Congratulations dear children !!!
FOTO : de kinderen van de Nakulabye Junior School : zie ze eens stralen !!!
Het Maasland en Wereldoorlog I : voorbereiding spreekbeurt (21 A)...
In Maasmechelen (in het toenmalige Mechelen-aan-de-Maas) lag er tijdens de Eerste Wereldoorlog een Duits oefenterrein.
Gisteren ben ik er op verkenning geweest samen met Jos B. , bestuurslid van de Heemkundige Kring "Thilesna" van Dilsen. We vonden er 2 bunkers, oefen-loopgraven (wel slechts nog een meter diep nog), relatief diepe "kraters" waar granaten en andere bommen ontploften en -dank zij de opmerkzaamheid van Jos, voormalig para-instructeur, een plek om een tank te positioneren! Uniek ... maar ook verwijzend naar de gruwel van 100 jaar geleden...
En ... het toeval wilde dat er op één bunker een koppeltje zat te picknicken : een thermos vol heerlijke koffie en daarbij enkele sandwiches. En ... het bleken Duitsers te zijn (uit Mönchengladbach) ... een heel andere ontmoeting dan 100 jaar geleden. We vertelden hen waar ze waren en... ze maakten een foto van Jos en mijzelf!!! "Alle Menschen werden Brüder" !!!
Het Maasland en Wereldoorlog I : voorbereiding spreekbeurt (20)...
Om nog meer achtergrond te "verwerven" over de Eerste Wereldoorlog in zijn diverse aspecten, las ik nu het boek "Brave Little Belgium" van Mark de Geest!
Het is een echte aanrader waarover zelfs Sophie de Schaepdrijver (auteur van het boek "De Groote Oorlog" - en dat ligt al gereed om door te lezen -) zegt : "Er is geen betere manier om '14 - '18 te benaderen".
Het boek "leest" zo meeslepend dat ik het jammer vond om telkens te moeten stoppen om nota's te nemen ...: vele "anekdoten" uit het boek zullen mijn spreekbeurt helpen "verlevendigen" ... (hoewel dit woord "raar" klinkt bij zoveel droefheid)...
TOTO : Titelpagina "Brave Little Belgium" (Uitgeverij Manteau )
Het Maasland en Wereldoorlog I : voorbereiding spreekbeurt (19 C)...
Een derde item opgedragen aan Henri Simons ( Meeswijk) , de soldaat die blij terugkeerde uit de Eerste Wereldoorlog maar onmiddellijk met onnoemelijk leed werd geconfronteerd : hij kon alleen maar het graf van zijn overleden zoontje gaan bezoeken ... zoontje dat hij nooit gezien had...
FOTO : op een druilerige novemberdag 2013, even onder een regenscherm verpozen voor het graf van Henri Simons (+ 1958) , om daar het hele verhaal nog eens te overdenken ... en een ere-saluut te brengen ...
Het Maasland en Wereldoorlog I : voorbereiding spreekbeurt (19 B)...
Een "behouden" terugkeer van een soldaat uit de "Grote Oorlog" werd overschaduwd door een verschrikkelijke gebeurtenis !
Na 4 jaar oorlog kwam Henri Simons uit Meeswijk veilig thuis maar ... Toen hij vertrok in 1914 was zijn echtgenote (Maria Janssen) in verwachting. Een zoontje werd geboren , groeide op, werd 4 jaar ... en toen sloeg het noodlot toe. Op een namiddag werd er "gehooid" en plots was de kleine weg ... Even later kwam een Duitse soldaat met het kind in de armen : het was te dicht bij de "Dodendraad" gekomen, al spelend, en werd geëlektrocuteerd.
De vader kwam enige maanden na de wapenstilstand thuis : hij heeft zijn zoontje nooit gezien ...
FOTO : Maria Janssen (echtgenote van Simons Henri) met een dochter en het zoontje "Neerke" dat zijn vader nooit zou zien ...
Het Maasland en Wereldoorlog I : voorbereiding Spreekbeurt (19 A)
In onze reeks over het Maasland en Wereldoorlog I (voorbereiding van diverse spreekbeurten in 2014) vertrekken we steeds van "verhalen" uit onze eigen regio: zij vormen het vertrekpunt om een "groter item" uit te werken.
Wereldoorlog I maakte ongelooflijk veel slachtoffers : toch kwamen ook mensen behouden terug. Eén van hen liet in de kerk van Meeswijk dit mooie plaket plaatsen met de tekst : "Dank voor mijne terugkomst uit den oorlog 1914 - 1918"
FOTO : plaket in de kerk van Meeswijk.
KLIK op de FOTO
En toch schuilt ook achter deze "heuglijke" mededeling, deze blijk van "dank" , een zeer dramatisch verhaal : dat gaan we in een volgend item vertellen ...
De uitvaartdienst is heel ontroerend geweest : met 14 mannenstemmen hebben we Gregoriaans gezongen en een aantal liederen die we zo dikwijls met Robert samen uitgevoerd hebben ... De herinneringen aan een trouw lid met zijn diepe basstem zullen blijven ...
Deze voormiddag verzorgen we de uitvaart van één van onze koorleden : we zingen de "Missa pro defunctis" en daarbij een aantal 2-stemmige gezangen die we samen met ons overleden koorlid zo dikwijls mochten zingen om troost te brengen ...
Mogen deze "klanken" zoals steeds bijdragen aan een beetje troost ... deze keer aan zijn familie ... vrienden en kennissen...
Vandaag speel ik orgel tijdens een uitvaartplechtigheid in de kerk van Leut , morgen in Meeswijk bij de uitvaart van ons betreurd koorlid Robert ...
Gisteren zocht ik nog snel wat muziek bijeen in de kerk van Meeswijk en daar viel mijn oog weer op de herinneringsplaket "Dank voor mijne terugkomst uit den oorlog 1914-1918" (Simons) , vlak onder een heel mooie icoon met ook een speciale betekenis... een zeldzaam mooi "gebaar" dat ik zeker zal vermelden tijdens mijn presentaties over WOI.
In enkele volgende bijdragen ga ik daar dieper op in ...
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek