De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
29-03-2014
"Vertellen" aan vormelingen ...
Voor het 6de jaar op rij ga ik naar de vormelingen van Meeswijk en Leut : altijd weer opnieuw een mooie "uitdaging"! Vertellen over onze Boodschap voor een Betere Wereld, over Child Focus, over inzet voor anderen, over ...
Dit jaar blikken we natuurlijk ook eens even terug op de "Groote Oorlog" : het jonge volkje mag ook daar "iets" over vernemen , aangepast aan hun leeftijd...
FOTO
In de "dreef" in Leut - waar zich het centrum bevindt - werden nieuwe bomen aangeplant: een prachtig beeld om te gebruiken tijdens de uiteenzetting: ook de jongeren staan aan het begin van hun "volwassenheid" ...
Een 30-tal residenten en familieleden volgden in het Woonzorgcentrum " 't Kempken" in Stokkem de vertelnamiddag over de Eerste Wereldoorlog. Ze vonden het allemaal een heel boeiende namiddag : "Meister woe haolt ger dat toch allemaol oet?" Vooral de details over het wel en wee van mensen van "bij ons" sprak hen aan.
Fijn wanneer mensen hun waardering uitspreken! Fijn wanneer je een aantal mensen een aangename namiddag kan bezorgen!
FOTO : tijdens de vertelling...
KLIK op de FOTO !
En zaterdag ... spreek ik voor de vormelingen van Meeswijk en Leut : van 80+ naar 10+ ... : een hele omschakeling maar iedere leeftijd brengt zijn eigen "uitdagingen" mee !!!
Vandaag houd ik een "vertelnamiddag" over de Eerste Wereldoorlog in het Woonzorgcentrum " 't Kempken" in Stokkem (15.00 u.) : ook familieleden van residenten en vrijwillig(st)ers zijnvan harte welkom!
Vele residenten kunnen zich niet verplaatsen om ergens één of andere spreekbeurt bij te wonen en daarom brengen wij "onderwerpen" naar hen toe! In de reeks "vroeger en nu" hebben we al heel wat onderwerpen behandeld: nu dus specifiek Wereldoorlog I.
We houden het uiteraard vooral op de dorpen waar onze residenten vandaan komen en ... we proberen met interessante details een onderwerp dat heel veel dramatiek in zich draagt toch "boeiend" te houden.
Een "nieuw" beeldje in onze spreekbeurt is het verhaal van "Marie Elisabeth Schrapnel(l)"!Het zou gaan om een circa 2-jarig kind dat door enkele Gentse soldaten werd gered uit een afgebrand huis, waarna ze het tot het einde van de oorlog koesterden in de hoop later nog overlevende familieleden terug te vinden. Vermoedelijk wist het kind zijn naam niet of kon het nog niet/niet meer spreken, zodat de soldaten het vernoemden naar een oorlogstuig, de shrapnel – dat is een soort granaat, gevuld met loden of stalen kogels, vernoemd naar de uitvinder Henry Shrapnel (1761-1842). (Info : site "Wreed en plezant")
het wordt tijd om weer eens heel "even" ons agenda bij te vullen :
- deze voormiddag : oregel spelen tijdens een uitvaartdienst in Neeroeteren (3de dienst deze week ...) : je doet dat telkens weer om een beetje mee te helpen aan het verzachten van leed ... maar het blijft je toch "in de kleren hangen" ...
- vrijdagnamiddag : geef ik een vertelnamiddag over de Eerste Wereldoorlog in het Ruisthuis " 't Kempken" : ik ga me natuurlijk vooral concentreren op Stokkem, Lanklaar , Dilsen, Meeswijk ,... omdat daar de meeste residenten geboren werden en/of woonden.
- zaterdag van 9 tot 13.00 u. : vertellen voor de vormelingen van Leut en Meeswijk : "Boodschap voor een Betere Wereld" met heel veel aandacht voor Child Focus (Cyberpesten, veilig internetten, ...)
Ondertussen bereiden we enkele "gids-dagen" voor : 2 keer Düsseldorf en één keer Namen... en voor de Heemkundige kring van Neeroeteren (WOTRA) zijn we een aantal oude brieven aan het vertalen (Franstalige brieven, geschreven door Nagant een landbouwkundige en fotograaf die rond 1885 (!) unieke foto's maakte van vooral Neeroeteren: daar publiceren we zeker nog beelden van !!!
FOTO : de wilde fazant komt al bij ons sedert oktober ! Altijd weer even een aangename "verpozing" ... wanneer hij even komt kijken ...
In onze reeks "Het Maasland en Wereldoorlog I" zijn we ook al aan "item" 40 ! We geven een foto weer uit 1918 waarbij kinderen van de "Meisjesschool" uit Lanklaar ("bij de zusters") poseren om diegenen te bedanken die regelmatig zorgen voor lekkere schoolmaaltijden.
We zijn er nog niet in geslaagd om te kunnen lezen wat op de "lei" geschreven staat maar ... zoals steeds ... we doen ons uiterste best !!!
We bezitten nog enkele foto's - ook ééntje waar heel duidelijk "Bewaarschool" op te lezen staat: die publiceren we ook nog !!!
De Rijksweg ... voormalige "Napoleonsweg" : aangelegd vanuit Givet in Frankrijk naar Venlo in Nederland rond 1810, toen onze regio behoorde tot het "Département de la Meuse Inférieure"!
In 1970 werd de weg verbreed tot 4 rijvakken.
De foto toont ons de stoomtram die van Maaseik naar Lanaken reed! Mensen konden zich heel gemakkelijk over de weg verplaatsen: in de jaren '50 voetbalden wij op de "straat" en ... heel af en toe riep er iemand :"Oppassen, er komt een auto aan ...". Waar is de tijd ???
KLIK op de FOTO
Een "mooi" beeldje erbij voor een geïllustreerde geschiedenis van ons dorp Lanklaar ...
Een "zeldzame" foto van een processie doorheen Lanklaar... lang geleden (vermoedelijk in de jaren '30 van vorige eeuw. De foto werd gemaakt door mijn oom Pol Peeters. Verdere info proberen we zoals steeds te achterhalen ...
We genieten vandaag nog na van het concert in de Muziekacademie in Turnhout! "Onze" familie - Jessica, Bart en hun zoon Jonas) speelden schitterend! Maar ook de andere "leerlingen" mochten gehoord worden! Proficat !!!
Ondertussen publiceren we een volgend "beeld" van de overstroming in Stokkem uit 1925-1926. We weten dat verschillende blogbezoek(st)ers hierdoor hun documentatie over de geschiedenis van ons Maasland weer kunnen aanvullen!. Graag gedaan !!!
KLIK op de FOTO : het leger was ook ingeschakeld !
Deze voormiddag rijd ik naar Turnhout : in de Muziekacademie zijn er optredens en ... één van de "gezelschappen" wordt gevormd door onze oudste schoondochter, onze oudste zoon en onze oudste kleinzoon : en allemaal jong ! Met 2 violen en een piano daarbij zal het heerlijk klinken!
FOTO : even "oefenen" bij oma en opa aan huiis !
Klik op de FOTO
Daarna komen de 2 kleinzonen mee en ... wordt het ook een studie-weekend : de examens naderen ... Tussendoor gaat opa nog snel orgel spelen in Meeswijk en Mariaheide ... Op zondag komen de 4 kleinkinderen bij elkaar en ... proberen ze opa ook eens te "vloeren" bij het bowlen ...
En ... oma is weer thuis : nu op weg naar de definitieve genezing... en ... laat daarbij ook nog de "zon" schijnen ...
Vooraleer we weer gegevens publiceren over onze studie "Het Maasland gedurende de Eerste Wereldoorlog" nog snel een beeld uit 1925-1926 : Stokkem tijdens de "grote overstroming".
Nog een beeldje uit Stokkem tijdens de overstroming 1925-1926 en een heel dramatische gebeurtenis...
KLIK op de FOTO
Tijdens die overstroming verdronk er jammerlijk genoeg een kind... Gisteren hoorde ik in het Rusthuis in Stokkem het verhaal nog uit de mond van een 94-jarige inwoonster van Stokkem: zij was toen bijna 7 jaar ...
"Toen ze mensen uit de huizen haalden is er iets verschrikkelijks gebeurd. Een redder had een kindje aangenomen dat in een deken gewikkeld wad. Tijdens het moeilijke instappen in het bootje is het kind uit de deken gegleden zonder dat iemand dat gezien of gevoeld had. Toe ze even later in de deken keken merkten ze dat het kind verdwenen was. Ze hebben het een heel eind verder teruggevonden ..."
Begrijpelijk dat dit in het geheugen "gegrift" staat ...
In december-januari 1925-1926 was er een grote overstroming van de Maas : ook Stokkem werd heel zwaar getroffen. Wanneer ouderen spreken over "DE" overstroming , dan is het deze die ze bedoelen.
Er zijn ontelbaar vele overstromingen geweest - de Maas is nu eenmaal een "regenrivier" - maar op 31 december 1925 bereikte de Maas een uitermate hoog peil: toen zijn uiteindelijk geniesoldaten gekomen met een "motorboot".
Daarvoor waren ook al bekend de grote overstromingen van 1880 en 1920. We zullen nog meer vertellen over dit natuurfenomeen.
Via onze Verenigingenquiz "Rotary-Good Luck" hebben we zoals gemeld een bijdrage van 2500 Euro kunnen leveren aan een aangepaste rolstoelfiets voor Freya. Daarmee zal men met haar mooie uitstapjes kunnen maken doorheen de prachtige natuur: zij reageert enthousiast op alles wat ze in de omgeving "ervaart" !!!
FOTO : de rolstoelfiets...
KLIK op de FOTO
Zes en half was Freya toen zij op 8 maart 1994 het slachtoffertje werd van een dramatisch verkeersongeval met zware gevolgen: een onomkeerbaar hersenletsel en maanden coma, waaruit zij langzaam ontwaakte.
Een speels, sportief kind met een voorliefde voor ballet, zwemmen, turnen en fietsen werd die fatale dag volledig afhankelijk en voor altijd rolstoelgebonden, omringd door de beste zorgen van haar familie.
Door een doorgedreven revalidatie van 14 jaar in Nederland, waaraan zij keihard meewerkte met soms ook wel de begrijpelijke opstandigheid, leerde zij opnieuw enigszins praten en eten.
Momenteel verblijft Freya bij de vzw Mané te Maasmechelen waar zij het zonnetje in huis is.
17.15 u. : OKRA : afwerken van de liederen voor ons optreden tijdens het Limburgs koortreffen van OKRA in Heusden op 10 april
18.30 u. : Kerkkoor Meeswijk : voorbereiding paasvieringen en ... bespreking opname CD op 6 september (?) : handig om te gebruiken wanneer de koorleden niet aanwezig kunnen zijn tijdens een viering in Meeswijk : dan kan men toch het "eigen" koor horen zingen: er is dan wel geen "beeld" bij ... maar ja ... (zelf in te vullen : haha) en ... we "kaarten" nog even na over de viering die we verzorgden in Aldenneik en de ontvangst in Heppeneert (de plek van de "kaartridder" : nog een woordspeling...
FOTO : de "kleefsteen" in de kerk van Aldeneik met de "vinger-afdrukken"... (eigen foto)
Met 10 leden van ons mannenkoor Sint Cecilia Meeswijk hebben we in de prachtige kerk van Aldeneik de wekelijkse dient opgeluisterd!
Een uniek kader om samen te vieren, samen te zingen en ... enkele meerstemmige liederen te laten weerklinken.
FOTO : even poseren na de dienst ...
KLIK op de FOTO
Bedankt pastoor Gerard, bedankt leden van het parochieteam, ook voor de fijne ontvangst na de viering in de klerk: koffie, sandwiches en "vlaai" waren heel lekker! Bedankt mannen van het koor!
En ... heb je ooit de kans om een bezoekje te brengen aan de kerk van Aldeneik (schitterend gerestaureerd, sarcofagen, authentieke Romaanse en Gotische bouwelementen, kleefsteen, houtsculpturen, .....) : zeker doen !!!
Deze avond om 19 uur verzorgen we met ons Meeswijker Mannenkoor Sint Cecilia de wekelijkse viering in de mooie Sint-Annakerk van Aldeneik. In die prachtige historische deels Gotische, deels Romaanse kerk zingen we niet alleen de liederen van de weekdienst maar ook enkele meerstemmige gezangen. Het middenschip van deze kerk dateert reeds uit de 12de eeuw!
FOTO buiten- en binnenaanzicht van de kerk van Aldeneik.
KLIK op de FOTO
Heel bekend is de "KLEEFSTEEN" : Op Wikipedia vind je volgende "variant" van het verhaal : Op een zekere dag deelde de een kruisheer uit Maaseik de hosties uit in de kerk. Op een zeker moment was er wat rumoer achterin de zaal. Hij vroeg wat er was. Enkele bewoners van de stad scholden een oude vrouw uit voo heks en riepen dat ze de kerk en de stad moest verlaten. De kruisheer had medelijden met haar en zei dat ze de communie mocht komen halen, om te bewijzen dat ze geen heks was. Hij legde de hostie op haar tong en hield haar mond enkele seconden dicht, om te voorkomen dat ze hem zou aanraken. Toen iedereen dacht dat ze de hostie had doorgeslikt, liet hij haar kaak los. De hostie viel er weer uit. Ze wilde hem oprapen, maar haar vinger plakten aan de grond. Snel raapte de kruisheer de hostie op en de heks werd verbrand op de markt van Maaseik...
In de kerk zie je de steen met duidelijke "sporen" van de vingers .......
Vandaag staat een klein verslag met foto in de Goed Nieuwskrant: onze Verenigingenquiz wordt zo weer onder de aandacht gebracht! En ... we smeden al plannen voor ... volgend jaar ... "bij leven en welzijn" zou Jos Gysen gezegd hebben!
De mijnen hebben het leven in Limburg doorheen de 20ste eeuw in grote mate beheerst. Ze brachten welvaart maar ... ook veel leed.
Nu zaterdag (15 maart) is er om 14 uur op het kerkplein van Eisden Cité een sobere herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers van de mijnramp van 1984. Naar aanleiding daarvan is er in zaal Casino ook een tweedaagse tentoonstelling over deze ramp.
Vier Turkse, een Italiaanse en twee Belgische mijnwerkers verongelukten die donderdagavond, 8 maart 1984. Het was rond zeven uur was er op 700meter diepte, pijler 5236 een mijngasexplosie die het leven kostte aan Mustafa Cansev, Hypoliet Dreesen uit Lanklaar, Necdet Er, Marino Fumurola, Ferudu Özdil, Ismet Tas en opzichter Alfons Thijs uit Boorsem.
Twee jaar geleden werd op het kerkplein ‘De Putmannen’ onthuld, een gedenkteken voor alle mijnwerkers die stierven bij een mijnongeval. Daarom vindt de herdenking van de mijnramp plaats aan ‘De Putmannen’. Dat gebeurt op initiatief van de Stichting Erfgoed Eisden, de Mijnwerkers-Brancardiers, Tuinwijk2020 en het gemeentebestuur.
In zaal Casino loopt er ook een tweedaagse tentoonstelling over de mijnramp. De tentoonstelling is zaterdag 15 en zondag 16 maart gratis te bezoeken van 14 tot 18 uur. (info via Jean Smits)
FOTO : ook premier Martens (+) komt condoleren in 1984...
Deze unieke foto kregen we via WOTRA -leden Ronny en Sonja: waarvoor van harte dank!
In 1921 werd de Zuid-Willemsvaart uitgediept!
FOTO : uitdiepen van de geul in Neeroeteren!
KLIK op de FOTO !
We speuren nog naar meer info en ... we zullen ze zeker toevoegen aan onze presentatie over het Ontstaan van de Oude Kanaalarmen en de geschiedenis van de Zuid-Willemsvaart in het kader van de historische Schelde-Maas-Rijnverbindingen !!!
Heel wat fijne reacties waren er op mijn artikeltje over "Woorden" (van troost) en op de bespreking van onze "Verenigingenquiz"...
De mama van Freya is nog eens persoonlijk komen bedanken : wat zullen we gelukkig zijn als we haar met haar dochter zullen zien rondtoeren met die speciaal aangepaste "rolstoelfiets" : daarvan geven we nog wel eens een beeld weer.
FOTO : tijdens de presentatie van de Verenigingenquiz Rotary-Good Luck
KLIK op de FOTO
Nog een bijzonder woord van dank aan alle verenigingen, sponsors, medewerk(st)ers, supporters, ...
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek