De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
28-08-2014
Even wandelen ...
Er komt heel veel op me af deze dagen : gidsen in Luik , voorbereiding van de CD (teksten en powerpoint), de spreekbeurt, gidsen in Den Bosch, voorbereiding gidsbeurten op de tentoonstelling, artikeltjes schrijven, orgel, programma's voor de koren, ....
En dan is het goed eens "even" een mooie wandeling te maken, bijvoorbeeld langs de prachtige oude kanaalarm...
Daar "schoot" ik dit beeldje van één van de prachtige zwanen die ook "nadenkend" op het rustige water "ronddobberde"...
We gaan richting maand september ... en de 30ste van die maand geef ik de spreekbeurt over "Het Maasland en de Eerste Wereldoorlog" in het Cultureel Centrum van Maasmechelen.
De inschrijvingen beginnen al vlot binnen te komen : je kunt dat doen door even te bellen naar het nummer 089 769797 van het Cultureel Centrum Maasmechelen. Tijdstip : 30 september te 20.15 u.
Klik op de FOTO : aan het "monument" te Lanklaar !
In het CC Maasmechelen gaat er ook een tentoonstelling van start over de Eerste Wereldoorlog : met enkele gidsen leiden we er op aanvraag groepen rond : meer info volgt nog !
We doen er vandaag (al) weer een jaartje bij : 72 ... Je snapt er niks van als je erover nadenkt : het is net alsof we "eergisteren" nog met de chiro op kamp gingen en "gisteren" in de school de leerlingen wat probeerden bij te brengen en ... en ...
We hopen nog heel wat "jaartjes" ons te kunnen blijven inzetten : in het geluk dat je anderen kan bezorgen , ben je zelf heel gelukkig !
Soldaten schreven van aan het front heel wat brieven en prentkaarten naar huis. Als ze - zoals Joseph Biegs uit ons Maalands Leut(h) - dicht bij de grens woonden, adresseerden ze de kaart aan een Hollandse "grensfamilie" die ze dan wel "overbracht" !
Een Duitse soldaat was wel snel geneigd om een "Auge" dicht te knijpen voor een lekker hapje vlees of ... Het werd veel moeilijker nadat de elektrische draad gespannen werd: daarover vertellen we nog meer !!!
De "Elektrische Draad" heeft tijdnes de Eerste Wereldoorlog zeker in onze grensregio een belangrijke rol gespeeld. Hij heeft vele levens "geëist": de mensen waren destijds ook nog helemaal niet "vertrouwd" met elektriciteit.
"Passeurs" brachten mensen over of - vooral - doorheen de draad. Op de FOTO een "passeursraam" dat omwonden met rubber tussen de draden gespannen werd. Een origineel bevindt zich in het Taxandriamuseum in Turnhout : de verantwoordelijken hebben me enkele foto's doorgestuurd en de exacte afmetingen : daar gaat het Cultuireel Centrum van Maasmechelen voor mijn spreekbeurt (30 sept.) een "replica" van maken!
Het verzet tijdens de Eerste Wereldoorlog vormt het onderwerp van de publicatie "In de rug van de Duitsers", geschreven door Emile Engels. Een "facet" van de oorlog 14'-18' dat we met veel interesse gaan lezen.
Op de titelpagina een "passeur" die doorheen een houten kader (met rubber omrand) doorheen de elektrische draad kruipt: één kleine beweging te veel en ... het leven is voorbij ...
We hebben tijdens onze studie van de Eerste Wereldoorlog een aantal wetenschappelijke werken van "algemene" aard gelezen. Uitermate belangrijk zijn natuurlijk ook de "plaatselijke" verslagen, brochures, studies, ...
Zo hebben we in ons archief o.a. vele publicaties van Donaat Snijders o.s.c. (kruisheer) , mijn eerste directeur in het College van Neeroeteren. Een verteller, heemkundige, dichter, geweldige "mens" en priester...
In 1979 publiceerde hij samen met mw. Elsa Purnot - Reynders : "Tranen over Ophoven , 1914 - 1918." Daarin vertelt hij - tegen de algemene achtergrond - het verhaal van Ophover (en/of Geistinger) soldaten: hij doet dat via uittrekseksels uit de vele brieven die ze schreven. Indrukwekkend en vooral ontroerend: echte historische documenten, geschreven door diegenen die het van nabij meemaakten!
Daaruit kunnen we natuurlijk weer citeren... hoewel de spreekbeurt tot 2 "uurtjes" moet beperkt blijven...
KLIK op de FOTO !
Voornamelijk gaat het om brieven van de Ophover frontsoldaten : de gebroeders Mathieu, Leo en Pieter Lamberigts : de twee dienstplichtigen keerden terug, de vrijwilliger sneuvelde ...
Eerder lazen we over Neeroeteren : "Toen sikkels lansen werden", een publicatie waaraan D. Snijders een enorme bijdrage leverde.
In de krant lees ik vandaag dat de kennis van het Frans achteruit "boert"! Daar zijn heel diverse redenen voor ... MAAR in de krant staat er ook een "formidabele" fout vandaag.
Je mag er kiezen tussen 5 mogelijkheden en je moet de "bonne combinaison" aangeven en ... die is er bij de eerste opgave niet! En de krant geeft dus (via : Talenplein-databank) een verkeerde oplossing". Men beweert er namelijk dat "C'est leur voitures" juist is (leur is hier bezittelijk voornaamwoord bijvoeglijk gebruikt en enkelvoud, en voitures (zelfstandig naamwoord) is meervoud) .
Zo gaan we zeker niet bijleren !!! Bij de andere 4 afleiders is er - uiteraard - geen juiste...
KLIK op de FOTO
Even de "afleiders" uitleggen :
B. Je vais leurs téléphoner : moet zijn : je vais leur téléphoner (persoonlijk voornaamwoord, meewerkend voorwerp bij téléphoner à )
C. en E. De goede oplossing bij C en E is natuurlijk : Je vais les appeler (het is appeler quelqu'un : dus lijdend voorwerp)
En D. moet natuurlijk ook zijn : C'est leur voiture !
We hebben reeds verschillende keren geschreven over de bloeiende Toeristenbond in Lanklaar, in de jaren '30 van de vorige eeuw.
Tijdens een uitstapje - vermoedelijk naar de omgeving van Echternach in Luxemburg - maakte mijn oom Pol Peeters deze foto.
Centraal - met wandelstok - staan zijn echtgenote Maria Aerts en ernaast - met het "witte" kleed (het is een zwart-wit foto) - mijn moeder Hubertine Peeters en achter haar mijn vader Pierre Medaer.
Eens "zien" of we nog anderen kunnen "identificeren": maar onze familie sloot ook aan bij andere reisgezelschappen ... dus andere "dorpsgenoten" zijn er misschien niet bij... Naast mijn tante (links) staat haar nicht Elza Aerts (Schulen).
KLIK op de FOTO
Het waren nog heel ontspannende reizen zo vlak voor de Tweede Wereldoorlog ...
Even een klein overzicht vooraleer we weer verder "studeren":
- maandag : repetitie kerkkoor Meeswijk : op weg naar de CD (opname 6 september !) : papieren opsturen enz ...
- woensdag : repetitie met kerkkoor Leut : volgende zaterdag dirigeren tijdens een Gouden Bruiloft en afspraak met iemand die zich inzet voor vluchtelingen ...
- donderdag : (indien mogelijk) : bezoek aan de twee tentoonstellingen in Luik i.v.m. de Eerste Wereldoorlog (Gare des Guillemins en Musée de la Vie Wallonne)
en ... het dagboek van een oudstrijder 14'-18' verder uitlezen en daarbij weer lezen in een studie van enkele Duitse profs over de oorlog aan een "ander" grensgebied (Bodensee) vanuit hun standpunt : altijd weer verhelderend!
FOTO : frontpagina van het boek over de grenssituatie aan de Bodensee met enkele zeer wetenschappelijk uitgewerkte hoofdstukken over dat "grensgebied" !
Ik kon dit item moeilijk onderbrengen in de reeks "Het Maasland en de Eerste Wereldoorlog" maar het geeft weer meer "achtergrondinformatie" !
KLIK op de FOTO !
Met dank aan Bart en Jessica die het me meebrachten uit Konstanz !
Iemand die we zeker hulde moeten brengen is onze dorpsgenoot Martin Hoeven. Als oud-strijder 14'-18' was hij naderhand gedurende vele jaren één van de "sterkhouders" (voorzitter en later ere-voorzitter) van de Lanklaarse oudstrijdersvereniging (N.S.B.), samen met o.a. mijn vader (Pierre Medaer - secretaris en schatbewaarder) en meester Jean Ramaekers (secretaris).
FOTO : de medailles die "Mart" terecht ontving !
KLIK op de FOTO.
Johannes Martinus Hoeven werd geboren te Stokkem op 26 januari 1890 en overleed te Maaseik op 16 november 1971. Hij was gehuwd met Christina Lemmens (inderdaad... familie van Devos-Lemmens).
Waar is de tijd ... dat we nog met een "griffel" op een "lei" schreven?
Tussen documenten van mijn oom Pol Peeters (voormalig hoofdonderwijzer in Lanklaar) - ik ben eindelijk eens alles aan het nakijken - vond ik in een archiefdoos tot mijn grote verbazing ook nog een oude "lei"! Ze is weliswaar gebarsten maar ... dat mag de pret niet bederven!
En ... op de lei heel duidelijk een soort "cowboy" op een paard en achter hen hebben ze nog een "reservepaard". Waarschijnlijk heeft de "meester" daarover verteld en heeft een getalenteerde jonge leerling neergekrast wat hij hoorde vertellen... misschien tijdens de volgende reken- of taalles! Het is alleszins mooi gedaan en stevig "ingekrast" ... !!!
15 augustus .. Maria Hemelvaart ... proficiat aan alle "Maria's, Miekes, Mia's, ....." en ... op sommige plaatsen wordt er vandaag ook "Moederdag" gevierd ... dus ook proficiat aan alle moeders ... maar ja ... moederdag : iemand schreef ooit : iedere dag moet moederdag zijn... daar zit veel waarheid in !!!
Toch vraag ik me soms af: wie kent nog echt de "zin" van deze feestdag? Daar moest ik aan denken toen we gisterenavond met ons mannenkoor in Meeswijk een prachtige Mis zongen met ook vele Marialiederen in een kerk die voor ongeveer 10% "gevuld" was ... Daar zal ik ook vandaag aan denken in de voormiddag tijdens de viering in Lanklaar en deze namiddag in Leut: de plechtigheid zal wel doorgaan in de kerk van Leut en niet aan de stemmige kapel in Mazenhoven (het slechte weer speelt ons parten): hopelijk is er weer evenveel volk als vorig jaar en ... kunnen weer velen hun boeketje "kroedwèsj" mee naar huis nemen !!!
FOTO : een "bosje" kroedwèsj dat ik vorig jaar fotografeerde.
Ons dorp Lanklaar was jarenlang - volgens de poststempel - "Het schoonste hoekje van Limburg". Nu hoort het nog altijd bij die "schoonste hoekjes".
Maar ... soms moet je voorzichtig zijn wanneer je "historische bronnen" interpreteert. Op de postkaart hierbij (zie scan) staat de oude Maas ... in Stokkem... en als je slechts even kijkt denk je in Lanklaar te zijn.
We zijn dus niet "chauvinistisch" en geven die prachtige plek aan de Oude Maas in "Stockheim" - de plaats waar onze familie-roots liggen - ook een mooie plaats !!!
KLIK op de FOTO ! ... en let op de fraaie poststempel !
In onze reeks "Het Maasland en Wereldoorlog I" willen we zoveel mogelijk een "gezicht" geven aan het "verhaal" van de zovele vreselijke "aspecten" van de Eerste Wereldoorlog.
Vandaag de foto van één van "onze" gesneuvelden. Jean Aerts werd weliswaar geboren in Stockheim (Stokkem) op 18 oktober 1891 maar reeds voor de Eerste Wereldoorlog woonde de familie in ons dorp Lanklaar.
Hij sneuvelde te Oud-Stuyvekenskerke op 14/15 juni 1915 en werd begraven te Adinkerke.
KLIK op de FOTO.
Op de tekstzijde van het bidprentje lezen we een zin ... waar we nu misschien heel veel moeite mee hebben : "Het is een schoone dood voor zijn vaderland te sterven". Toch moeten we alles in zijn historische context plaatsen: idealen, opoffering, ... de "geest" van de tijd... Daarom past hier heel veel respect ... niet alleen voor hem maar ook voor de tallozen die hun leven verloren !!!
Onze oproep voor info over enkel gesneuvelden (WOI) uit ons Maasland heeft wel tot een "succes" geleid - als je bij dergelijk onderwerp van "succes" mag spreken.
We hebben nu ook een foto van het graf van Gysen J.H. : hij ligt begraven (net zoals Catsberg) op de begraafplaats in Calais. (zie Foto)
Met hartelijke dank aan Lutgarde Dillen en Huguette Willems.
KLIK op de FOTO
Ondertussen blijven we onze spreekbeurt verder "stofferen" met o.a. weer heel nieuwe informatie over de "Elektrische draad".
Het moet er dan toch eens (even) van komen : het houtwerk aan het huis heeft heel dringend een "laagje" nodig ...
Dus ... heel even geduld voor het vervolg op al die items !!! En toch staat de telefoon niet stil : vandaag 2 repetities (Meeswijk en Lanklaar) en al orgel in Mariaheide enz ...
Toch even een mooi sfeerbeeldje van het Greven (bij ons in Mulheim)
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek