De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
29-08-2015
Muziek ... familie-orkest ...
In de 60-er jaren van vorige eeuw ... klinkt al heel lang geleden ... hadden we een orkest gevormd : "de Medaro's" : de 3 gebroeders Medaer (Pol , Nico en ondergetekende) en daarbij nog 1 of 2 (een enkele maal 3) "andere" muzikanten. We traden op bij familiefeestjes, op school, of... voor het goede doel.
Cor Bertrand , een Nederlandse journalist, organiseerde ieder jaar rond 15 augustus een "Luikse Markt" in Wylré (Nederlands Limburg) ten voordele van de missies. Dus ... een buitenkansje voor ons!
We zjn er herhaaldelijk opgetreden met ons orkest (zelf was ik er 2 keer bij...): het begon rond 6 uur 's avonds en kon gemakkelijk tot in de heel vroege uurtjes duren ... maar het was dan ook voor "de goede zaak" !
FOTO : een affiche zoals ze destijds verspreid werden en ... de zaal was telkens bomvol !!!
KLIK op de FOTO
Onze vriend Cor Bertrand was journalist en schrijver (publiceerde in het Nederlands en het Engels): hij werd geboren te Wijlre op 26 juli 1930 en overleed te Heerlen op 1 februari 2005.
Gisteren zijn we zelf nog eens "naar de les" geweest.
In het Cultuurcentrum van Maasmechelen volgden we de cursus ter voorbereiding van het gidsen op de Tentoonstelling "Mota Campania : Romeinen in Maasmechelen". Die zal doorgaan van 20 september tot 18 december.
Het belooft weer schitterend te worden, gespecialiseerd maar toegankelijk voor iedereen! Rondleidingen , workshops (ik heb gisteren zelfs een Romeins gerecht helpen koken ... !!!) over koken, kleding, spelletjes, badolie maken, ... : voor jong en oud ! Uniek gepresenteerd: je wandelt als het ware tussen de opgravingen door !!!
FOTO : een prachtig "object" ... uit Maasmechelen !!! We vertellen er nog wel meer over!
Het wordt tijd... dat we weer eens een "beeldje" tonen in de reeks " Onze regio vroeger en nu"...
Het is ook allemaal zoveel en ... jammer genoeg kunnen we op deze website geen rubrieken aanmaken waarbij je alles mooi bij elkaar geplaatst kunt "opzoeken" ...
In mijn archief (en het is erg uitgebreid) vond ik deze - niet -gesigneerde - tekening van het veer in Meeswijk (vroeger "veer van Stokkem) ...
KLIK op de FOTO
De tekening zit naast een met het monogram JS gesigneerde tekening van de "bel" aan het veer: misschien is ze dan van Jean Smeets die heel wat tekeningen en schilderijen maakte met "Stockheimer onderwerpen" ... We speuren verder !!!
Innige deelneming betuigen we vandaag aan de familie van mw Rina Smeets , echtgenote van de heer Thieu Verbeek, Onderwijzeres op rust en heel trouw lid van COV.
Zij was er telkens bij wanneer ik een reis gidste voor "onze" COV-groep: altijd opgewekt , zeer geïnteresseerd, hulpvaardig , ...
Rina werd geboren in 1947 ... : de vele mooie herinneringen mogen voor de familie de pijn om het afscheid een beetje verzachten !
Het is een heerlijke verjaardags-bowlingavond geworden (wat een woord !) : met een 3de en een 2de plaats op 6 ... kunnen we heel tevreden zijn. Maar dat is niet het belangrijkste : het gezellig samen-zijn : daar gaat het om!
En vandaag ... gaan we er weer tegen aan : voorbereiden van een viering voor een jubileum , achtergrondinformatie bij spreekbeurten over de oude kanaalarmen en WOI en ... liederen voor onze koren : zoeken en ... hier en daar ... herschrijven naar de mogelijkheden toe !!!
Volgende maandag , dan beginnen we met de repetities... uiteraard eerst (volgens traditie) trakteren op de verjaardag tijdens een heerlijke "receptie" : kwestie van de stemmen goed te "smeren" bij het begin van het nieuwe zang-seizoen !
En ... op een verjaardag kijk je altijd eens dankbaar "om" , zeker naar je vader en moeder !
Morgen , maandag , 24 augustus 2015 ... "vieren" we onze 73ste verjaardag ...
Ik snap er niks van: 73 ... "heeeel" oud zeiden we vroeger ... en nu kijk je daar heel anders tegen aan. Je blikt eens terug op lang geleden : jeugd , vakantie aan zee , school chiro , volley-bal , koren , enz .....
Toevallig kwam ik deze foto tegen , genomen ongeveer 50 jaar geleden ... ik weet zelfs niet meer waar ... Een uitstapje - meen ik - met enkele chiroleiders ...
En toch wil ik ze even tonen ... als herinnering aan "lang vervlogen dagen" ...
KLIK op de FOTO !
Hartelijke groetjes, beste blogbezoek(st)ers en hopelijk kunnen we nog lang onze "kennis, vriendschap , verhalen, ... " delen !
In 1962 werd dorpsgenoot Theo Mathijs (°30 mei 1936) tot priester gewijd. Hij was chiroleider (en wat voor één !) , proost enz... Hij gaf les aan het College te Hasselt en later ook aan de Volkshogeschool te Hasselt. Parochiedienst deed hij (en nog bij gelegenheid) in Kiewit.
FOTO : de jonge priester wordt voor zijn eerste mis afgehaald aan het ouderlijk huis door o.a. (van links naar rechts) : mijn vader Pierre Medaer , zijn moeder "Liske" Mathijs en meester JulesRutten (hoofdonderwijzer). Rechts van hem kijkt mw Hendrikx lachend toe...
KLIK op de FOTO
Theo was - en is nog altijd - zeer geestig! Wij zaten dikwijls bij hem thuis en zongen en speelden piano, soms 6-handig ... Bij gelegenheid vertellen we nog wel een anekdote ... keuze genoeg !
Toch ook even een beeldje weergeven dat mijn echtgenote maakte tijdens ons bezoek aan het geboortehuis van schrijver Ernest Claes.
In het "museum" heb ik heel veel foto's kunnen maken die zeer goed kunnen gebruikt worden bij vertelnamiddagen in rusthuizen en/of bijverenigingen met als thema : "Vroeger en Nu"! Je vindt er heel veel authentieke "voorwerpen"!
KLIK op de FOTO
En ... we hebben onze collectie "Ernest Claesboeken" weer met enkele titels kunnen uitbreiden ...
Gisteren samen met mijn echtgenote de dagtrip voor Ziekenzorg Lanklaar gaan voorbereiden: op donderdag 10 september gaan we naar Scherpenheuvel en daarna geef ik een korte rondleiding in de Abdij van Averbode (binnenplein en kerk); dan koffie in het "Vossenhol" en tenslotte een trip door het "land van de Witte" - met verhaaltjes - naar het huis van Ernest Claes...
Foto : Averbode : het binnenplein met een mooie weerkaatsing van het abdijgebouw in het water ...
Verdun ligt wel een "beetje" van ons af maar het is belangrijk zoveel mogelijk literatuur door te nemen om een "stevige achtergrond" uit te bouwen voor onze lezingen over WOI!
Na heel wat Belgische en Duitse Literatuur over dit onderwerp nemen we nu een boek door dat vanuit het Spaans in het Frans vertaald werd : "L'Assaut contre Verdun" (De aanval op/tegen Verdun) , geschreven door E. Diaz-Retg , vertaald door Gabriel Ledos en gepubliceerd in 1918 !
We hebben een originele uitgave die zich reeds een hele tijd in ons archief bevindt en ... nu "eindelijk" eens grondig gelezen wordt ! "Doorbladeren" ... dat deden we al herhaaldelijk ...
FOTO : de titelpagina
KLIK op de FOTO
Het boek telt 366 pagina's met 15 kaarten en één uitklapbare kaart "Hors-Texte". De schrijver Enrique Diaz-Retg werd geboren in Barcelona in 1883 en stierf er in 1963.
De "nieuwe reeks" lezingen over de Eerste Wereldoorlog in onze Regio begint "vorm" te krijgen. Dat betekent dat we over de verschillende locaties zoveel mogelijk info verzamelen om zeker de plaats waar we komen duidelijk in beeld te brengen... We "presenteren" ook telkens een kleine "tentoonstelliong" van originele voorwerpen uit WOI : medailles, kranten , kogels , fragmenten van obus , bajonet, flessen , briefomslagen, postkaarten, ...
Voorlopig liggen vast :
Opglabbeek Landelijke Gilde 16 oktober 19.30 u.
Dorne KVLV Oase 30 oktober 19.30 u.
Elen Vormelingen 8.45 tot 9.30 8 november 8.45 u.
Lanklaar de Passerelle (hotel Beau Séjour) 18 november 19.30u.
Neeroeteren ism WOTRA 26 november 19.30 ? datum ????
2016
Kinrooi : NEOS : : 23 februari 14.00 u
We houden ons "aanbevolen" voor alle mogelijke informatie over die "plaatsen" : de pastoorsverslagen hebben we al , ook de monumenten, de lijst van gesneuvelden en de meeste begraafplaatsen ... maar nog niet alle foto's. Bij "iemand" ... (verhaal komt nog) ... staat er bijvoorbeeld : "begraven in niemandsland" ...
FOTO : WOI : vlag van de "weggevoerden" uit Opglabbeek ...
KLIK op de FOTO
Een "indrukwekkende reeks" ... na de vorige 20 lezingen ...
"I'm singing in the rain ...": daar dacht ik aan toen ik de foto's nog eens bekeek van het koor van Leut tijdens de viering aan de kapel van Mazenhoven ...
En dus ... tonen we even een beeldje : enkele "gelukkigen" zitten onder een grote den ... anderen openen snel de paraplu's en zullen zo "in de regen" zingen ...
KLIK op de foto : een aantal koorleden ...
En de pastoor ... die had wat "regenwater" bij de wijn... en toch vond hij nog de tijd om - geestig zoals hij altijd is - te vertellen dat Johannes de Doper terecht de patroon van de hoogspringers "zou moeten genoemd" worden... want ... zei hij ... "toen Elisabeth bezocht werd door haar nicht , sprong het kind op in haar schoot ..."
Meer dan 150 aanwezigen mochten plaatsnemen onder een grote tent aan de kapel van OLV van de Overwinning in Mazenhoven (Leut)... Maar het koor zat half verscholen onder een grote paraplu en "individuele" paraplu's. En toch ... waren de meeste zangers en zangeressen zeer nat ...
Jammer van die stromende regen maar ... we hebben er toch een heel mooie viering en "kroedwèsjwijding" van gemaakt.
Zelf zat ik half onder een paraplu : gevolg : kletsnatte rug en ... broek toen ik me op de stoel eens terug neerzette ...en op een bepaald ogenblik begonnen de regendruppels door te sijpelen op het klavier van mijn orgel. Dus ... een oplossing gezocht : een grote handdoek over mijn handen gelegd en de laatste liederen zo - "blind" - begeleid : moet kunnen hé !!!
Er is weer een jaartje voorbij en deze namiddag om 15 uur is er de traditionele viering aan de Kapel van Mazenhoven (Leut).
Daar is ook weer de wijding van het "kroedwèsj" : 200 boeketjes liggen klaar ... hopelijk zijn het er niet te weinig ! En ... dit jaar willen we ons niet laten verrassen door een regenbui: daarom wordt er een tent geplaatst !
KLIK op de FOTO : een "ruiker" kroedwèsj ... (soms schrijven ze fonetisch ook "kroetwèsj" ... maar het komt van "kruid" ...)
Welkom ... en nu al vlug onze orgel inladen ...
En na de viering : koffie en taart !!! Of moeten we zeggen "vlaaj" ...
Snel een "lezing" toevoegen : "Het ontstaan van de Oude Kanaalarmen en de Maaslandse Waterwegen" voor OKRA Maaseik.
Probleem??? Die dag - 18 november - hebben we al een lezing, namelijk in Lanklaar om 19.30 u. over de Eerste Wereldoorlog. Dat hebben we onmiddellijk vermeld... En dan ... door de telefoon - het antwoord uit Maaseik : "Dat is gei probleem , meister, biej os is het om 2 oor in de naomiddeg..."
In verscheidene kranten en tijdschriften kijkt men in diverse artikelen terug naar 20 jaar geleden , het jaar waarin Julie , Mélissa, An en Eefje verdwenen. Het jaar waarin men ook dacht aan andere verdwenen jongeren ...
Zelf was ik toen erg nauw betrokken bij de steun aan de ouders zowel in Hasselt als in Grâce Hollogne waar ik ook lid werd van het Comité rondom Julie en Mélissa.
Als leraar Sociale Activiteiten vroeg ik ook aandacht van mijn leerlingen voor die verdwijningen en samen nodigden we de "jongeren" in België uit om hun gevoelens weer te geven aan de hand van werkstukken : ongeveer 5000 werden ingestuurd. Die heb ik nog allemaal bewaard evenals honderden archiefstukken ...
We zullen regelmatig over die acties publiceren ...
Je denkt er nog telkens aan wanneer je weer orgel speelt tijdens een uitvaart, zoals vandaag (in Maaseik) en volgende maandag in ons eigen dorp ...
In ons archief bevindt zich ook "dit" mooi documentje, gedateerd 13 februari (denk ik) 1874.
KLIK op de FOTO
" van "Pieter Teydoor (Theodoor) Claessens , ontvangen van het Kerkfabriek van Lanklaer, 1 F (Frank) 85 centim... voor geleverde olie in het jaer 1872"
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek