De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
25-01-2016
Maandag ... korendag ...
We bereiden ons voor op 2 koorrepetities :
- OKRA : we ontvingen reeds een uitnodiging voor een optreden op ... 10 mei (!!!) : thema : Moederdag !!!
- Kerkkoor : de wekelijkse diensten en eens kijken naar de ... vastenperiode ...
Dus ... rustig en zeker "tijdig" beginnen met de voorbereidingen ! Ik dacht hierbij aan het Franse spreekwoord (ben me reeds op morgen aan het voorbereiden: uitwisseling met Franstalige leerlingen) : "Rien ne sert de courir, il faut partir à point" ! Het is niet nodig om hard te gaan lopen , je moet op tijd vertrekken !!!
FOTO : die repetities doen me denken aan de muzikale "happening" in Turnhout : het koor Pizzicanto met o.a. onze schoondochter Jessica : eerste rij, tweede van rechts
Een prachtige avond in Turnhout : eerst het schitterende koor Pizzicanto (met o.a. schoondochter Jessica) in de H.Hart Kerk en daarna in het Stadhuis het grote Symfonie-orkest van de Academie voor Muziek uit Turnhout : 75 (!) uitvoerders - o.a. 8 contrabassen - met ook onze zoon Bart (viool) : werken van Bartok , Mascagni en...een buitengewoon mooie "Unvollendete" van Schubert, gedirigeerd door een professionele dirigent : heerlijk !!
Dat er een muziekmicrobe in onze familie "zit" is een gegeven sedert heel wat generaties! In Stokkem kom je al meer dan 200 jaren geleden "kosters" tegen in de "Medaers-familie" en tot op de dag van vandaag wordt er heel veel gemusiceerd : piano , orgel, drums, gitaar, zang , trompet, saxofoon, klarinet, viool , ...
Vandaag gaan we naar "Turnhout-by-night" : onze oudste schoondochter (een voortreffelijke pianiste) zingt er mee bij het bekende koor Pizzicanto en... onze oudste zoon Bart speelt mee in een symfonie-orkest : viool en alt-viool : nog maar enkele jaren geleden begon hij te spelen op de (herstelde) viool van onze moeder ...
Jonas speelt bij een orkestje op "elektrische viool" en "kleine" Maarten speelt op de klarinet van zijn overgrootvader en... zo blijven de familie-klanken verder-leven !!!
Het aspect "vluchtelingen" zal zeker meer aan bod komen tijdens onze volgende lezingen. We kunnen niet anders dan een vergelijking maken met de vluchtelingenstroom 100 jaar geleden! Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland vingen vele tienduizenden Belgen op.
Wat Nederland betreft geven de bronnen aan dat er aanvankelijk - vooral in Nederlands Limburg - een "welkom" werd uitgesproken: mensen werden in families , fabriekshallen, ... opgevangen en noodwoningen werden opgetrokken. Toch kwam er ook toen bij velen een mentaliteitswijziging : Belgische huurders wilden meer betalen om ergens gehuisvest te worden, lonen gingen naar beneden omdat vluchtelingen voor minder geld wilden werken, ... een geweldige financiële aderlating voor de staat, ... Een vergelijking met nu dringt zich op ! We gaan er nog nader op in met voorbeelden !
FOTO Belgische vluchtelingen in de Zinkwitfabriek in Hollands Eysden
KLIK op de FOTO
Toch werd er heel veel gedaan voor de vluchtelingen: zo kwam er Lager Onderwijs in Eysden, kwam er een naaischool en ... ten behoeve van de Franstalige vluchtelingen (het Luikse is vlakbij) werd er 's zondags ook gepreekt in het Frans !
Gisterenavond weer heel wat kennis over onze regio en de Eerste Wereldoorlog "bijgespijkerd" in het Cultureel Centrum van Maasmechelen.
Journalist Paul van der Steen gaf er een uiteenzetting over de Belgische vluchtelingenstroom tijdens de Groote Oorlog. Hij bekeek alles vanuit "zijn" Hollands Eysden. Vluchtelingen, smokkel, overbevolking, spionage, ijzeren en elektrische draad, ... talrijke onderwerpen kwamen aan bod. In 2014 bundelde hij alles in zijn boek "Schampschot".
FOTO : de titelpagina van de publicatie.
KLIK op de FOTO
Interesse? ISBN 978 94 600 3854 9 www.uitgeverijbalans.nl
Volgende dinsdag spreek ik op een heel "bijzondere" wijze over de Eerste Wereldoorlog in de Middenschool H.Hart in Bree! Dat gebeurt in het kader van een scholenuitwisseling : leerlingen van het college uit Leuze-en-Hainaut komen naar Bree.
Zij krijgen "immersion en néerlandais" : letterlijk vertaald "onderdompeling in het Nederlands". Deze leerlingen van het Tweede Middelbaar krijgen 14 (!) uren per week les in het Nederlands !
We hebben ons natuurlijk ook verdiept in de jaren '14 - '18 wat Leuze betreft : 75 slachtoffers (gesneuveld of in gevangenschap overleden...) : een zware balans!
Wat de vernielingen betreft : KLIK op de FOTO !
We vergelijken beide regio's : daar was er een continuë bezetting en voortdurende passage van troepen op weg naar de Marne ; hier is er onze specifieke "grensregio"...
Voor de volgende lezingen pover "Onze Regio en de Eerste Wereldoorlog" zoeken we nog meer informatie over het "leven" aan het "thuisfront"! In dat verband vonden we in ons "oud" archief - dat we nu "eindelijk" volledig aan het napluizen zijn - een uniek document!
Het is niet alleen belangrijk als gegeven voor het leven tijdens de Eerste Wereldoorlog maar behoort ook tot onze eigen familiegeschiedenis. In 1917 zorgt Dr Godfried Medaer (ook nog burgemeester in Stokkem) ervoor dat Mw Degeling toelating krijgt "om dagelijks één liter melk te mogen kopen en drinken" !
Alles was "gerantsoeneerd" : Duitse soldaten en hun paarden hadden heel veel "voedsel" nodig en de burgerbevolking moest toekomen met een soms heel "karig" rantsoen.
FOTO : het bewuste document waarop de Zivilkommissar beim Kreischef Tongeren de toelating verleent. Omdat de dame in ons dorp Lanklaer woonde werd de toelating gezonden naar het Gemeentebestuur van ons dorp: burgemeester Breuls "certificeert" (wettigt) de handtekening van Dr Medaer. We maken nog een volledige transcriptie van het document : enkele woorden zijn op dit ogenblik nog "onleesbaar" maar ... we zijn er bijna !!!
We zijn al druk in de weer met het opmaken van onze "zang-programma's" !
Met het OKRA-koor gaan we liederen herhalen en ... "afwerken" : ook liedjes die we dikwijls zingen moeten weer een "bijgespijkerd" worden : de routine vervaagt soms crescendo's en decrescendo's , rusten, de glimlach verdwijnt van het gelaat (over blijheid zingen met een uitgestreken gelaat kan eigenlijk niet) , ...
Ons Mannenkoor kijkt naar de wekelijkse viering en heel in de verte zal er de Vasten- en Paasperiode zijn...
Het blijft altijd weer een uitkijken naar nieuwe programma's : in onze OKRA-map zitten 200 liederen en toch blijf je zoeken !!!
De presentatie voor de lezing over WOI in de Middenschool van Bree (scholenuitwisselingen met Franstalige leerlingen van het College uit Leuze) is ongeveer klaar : nu nog de kaartjes met uitleg maken bij de gepresenteerde voorwerpen! Daarna (3 febr.) is er de lezing voor de Lion's Club in Neerpelt: weer een "andere" uitdaging ! En dan ... NEOS Kinrooi en Frans Kustersgenootschap in Rekem...
FOTO : overzichtsprentje Stokkem herdenkt de slachtoffers van beide Wereldoorlogen : '14 - '18 en '40 - '45
In ons foto-archief kwamen een "beeld" tegen van een Lanklaars "gezelschap" (de foto werd vrijwel zeker gemaakt door mijn vader...)! De busreis dateert vermoedelijk uit het jaar 1955 à 1956 ... misschien ook '58 ... : we proberen dat te achterhalen !
We kennen heel veel namen ... we weten, niet hoe dit "gezelschap" onder één noemer terug te brengen is? Een organisatie van een beginnende wandelclub ... de "petjes" geven ook een spoor ... het gebouw kunnen we niet thuisbrengen ...
Op de bovenste rij o.a. Felix Gevers, Dr Stams , mr Ignoul , Lisette Beunen, enz..... Ook mijn moeder staat op de tweede rij, derde van rechts ... We maken eens een mooie fantoomfoto en geven dan zoveel mogelijk namen weer : een prachtig document !
Het wordt hoog tijd dat we aan de reeks "Onze regio vroeger en nu" nog eens een "beeld" toevoegen ! We tonen een beeld van "Siemkensheuvel" bij Maaseik. Pater Sangers o.s.c. steunde er een "woonwagenwerk" en ... met "ons" orkest "De Medaro's" of met enkele "vrienden" verzorgden we er vroeger af en toe een Eucharistieviering.
Mijn broers gingen er nog verschillenhde jaren vieringen verzorgen en toen broer Pol les volgde op het regentaat trad hij er ook op met een "ad hoc" gezelschap.
Onze Lanklaarse schilder René Simons - vriend van pater Sangers - maakte dit prtachtig werk en pater Sangers liet het tot een "postkaart" omdopen. Gelukkig hebben we zo nog ééntje in ons archief (het origineel bevindt zich bij de Kruisheren vermoed ik). De pater verzorgde er de eerste eucharistievieringen in het dialect !!! "Mien leef leuij..." begon hij dan ...
Deze kaart werd verstuurd in 1963 ...
KLIK op de FOTO : Woonwagenwerk "Siemkensheuvel" Maaseik : met op de achterzijde de handtekening van pater Sangers. Met hem en zijn familie zijn we ooit op weekend geweest ... ... maar daar schrijven we nog wel eens over ...
Een prachtig "historisch moment" werd op de gevoelige plaat vastgelegd : pastoor Bierkens zegent het voetbalterrein : is dit de "inzegening" of het begin van een nieuw seizoen ? . Naast hem staat mijn schoonvader Theo Conings, toen burgemeester van Lanklaar.
De ploeg van Lanklaar VV - waarvan we nog heel wat namen zullen weergeven - werd geflankeerd door de hele gemeenteraad ! Burgerlijke en geestelijke overheid werden betrokken bij elke belangrijke gebeurtenis. De juiste datum proberen we nog te vinden : pastoor Bierkens was "herder" van onze parochie van 1950 tot 1967 ; Theo Conings was burgemeester van Lanklaar van 1960 tot 1971.
KLIK op de FOTO
We zullen een "fantoomtekening" maken en de namen proberen in te vullen !
In mei 1918 vertrouwden de Duitsers er nog vast op dat ze de oorkog zouden winnen. Aan de burgemeesters schreven ze brieven waarin ze hen duidelijk maakten dat er voldoende "voedsel" moest kunnen geproduceerd worden ... voor soldaten en paarden !
Zo kreeg het Gemeentebestuur van Lanklaar in mei 1918 nog een brief waarin uitleg werd gevraagd over het feit dat er weer enkele hectaren minder "met broodgraan bebouwde oppevlakte" zouden zijn in vergelijking met 1916. Een "nameting" moet gebeuren anders wordt er steng gestraft !
FOTO : de voorzijde van de bewuste brief !
KLIK op de FOTO
Reichsdienstsache. An den Herrn Bürgemeister Maeseyck Lanklaer ... en de mooie afstempelingen Hasselt en Lanklaar (18 mei 1918).
We hebben onze documentatie over de Eerste Wereldoorlog weer kunnen uitbreiden met een prachtig werk : "Belgische Soldaten en de Groote Oorlog". Het behandelt de jaren 1914 - 1918 in België (wat de tocht en veldslagen van de Belgische soldaten betreft) heel gedetailleerd. Hij hangt het verhaal van de oorlog ook op aan de ogenblikken waarop en de plaats waar soldaten sneuvelen. Zo "werken" wij ook altijd tijdens onze presentaties, telkens aangepast aan de plek waar we komen !
Het boek werd geschreven door onze vriend Eddy Van Muysewinkel. Sinds 1997 is hij bezig met het verzamelen van documentatie over de Eerste Wereldoorlog vertrekkend van de Belgische soldaten. Intussen heeft hij al meer dan 10.000 (!) gesneuvelde Belgische soldaten in "beeld" kunnen brengen (bidprentje, foto, graf,...) !
In 2001 verhuisde Eddy met zijn gezin van Halle naar Westende en ... hij is dus constant in "de regio" !
FOTO : de titelpagina van het bewuste werk : daarbij maakte hij ook een publicatie over Groot-Middelkerke en de Eerste Wereldoorlog (gesneuvelden en gedenkstenen).
KLIK op de FOTO
Proficiat Eddy !!! En ... we zijn blij dat we af en toe "iets" mochten aanbrengen...
Dit werk bestellen ??? Even een seintje en we bezorgen alle gegevens !
Heerlijk was het op de recepties van onze koren : OKRA (Neet jonk waal sjoe:n) en Mannenkoor (St;-Cecilia) ! Een geweldige sfeer, veel bijgepraat, de "obligate" mopjes (altijd heel proper) en ... het smeden van muzikale plannen!
Daarbij kwam nog de verjaardag van ons trouw koorlid Mia ... en dat verdiende een "groepsknuffel" vanwege de mannen van het OKRA-koor : jammer genoeg was ik zelf "fotograaf van dienst" !
De Nieuwjaarsperiode is de tijd van de recepties! En ... daar doen we vandaag aan mee !
Eerst is er ons OKRA-koor en daarna ons Mannenkoor : een lekker glaasje wijn , een kopje koffie, een heerlijke wafel en... heel veel gezelligheid : "Moet er nog meer zijn ???"
We geven natuurlijk een kort verslag van onze werking in 2015 en ... kijken natuurlijk vooruit naar 2016 : er zijn al enkele aanvragen voor ons OKRA-koor en met ons Mannenkoor moeten we zien wat er "buiten" het kerkgebouw mogelijk is !!!
PROOST lieve koorleden !!! En ... lieve blogbezoek(st)ers... we zullen ook op jullie gezondheid klinken !!!
FOTO : een jaar geleden... was er ook onze traditionele Nieuwjaarsreceptie en ... Mia steekt een vermanend vingertje op naar ondergetekende ...
Een heerlijke zondag wordt het vandaag : eerst orgel spelen tijdens een wekelijkse viering in Leut en daarna samen met de hele familie (kinderen, "schoonkinderen" en kleinkinderen - we zijn met 10) lekker tafelen want ... morgen is er de verjaardag van mijn echtgenote...
Ze is me steeds exact een half jaar voor ... 1942 ... in volle oorlogstijd ... niet te geloven dat de tijd zo snel vliegt ... en ... met het "ouder" worden ... gaat het nog sneller.
Toch proberen we de tijd vandaag "even" stil te zetten en samen te genieten !
We hebben "even" een halve Jaargang (juli - december 1918) ter beschikking gehad van het : "Geïllustreerd Zondagsblad van het NIEUWSBLAD van het ZUIDEN". Het blad werd uitgegeven in Tilburg en "bekijkt" de Eeerste Wereldoorlog dus vanuit een neutraal land.
In het nummer van 2 november 1918 vonden we een interessant artikel over Franse vluchtelingen die hun heil zochten in België en ook in Nederland. En op p.8 een mooie foto van de grensovergang bij Thorn !
De "electrische afsluiting" werd er geopend om de vluchtelingen door te laten en Hollandse militairen zijn behulpzaam bij "het overladen van goederen op Hollandsche karren" !
KLIK op de FOTO
Een prachtige aanvulling bij ons verhaal over de "dodendraad" !
Een opmerkelijke foto uit 1910 , genomen in het "Kamp van Beverloo" waar heel wat "miliciens" hun legerdienst verricht hebben!
Het opschrift dat erbij geplaatst werd : "De Mulheimnaren in het Camp van Beverloo". Op de achterzijde van de klaart staat het jaartal 1910 vermeld ! We proberen de namen te achterhalen : er bestaan wel foto's uit die tijd maar de "be-snorden" lijken soms heel fel op elkaar !
De kaart werd gestuurd naar "Mijnheer Jean CXolla , Schepen Mulheim, te Lanklaer , Limburg. Als afzender : Colla Arnold.
Zoals beloofd in ons vorig item , hier de "tekstzijde" van de postkaart die vanuit Soltau door krijgsgevangene Mathieu Colla naar Lanklaar werd gestuurd in 1915 !
KLIK op de FOTO
Een schitterend document dat onze volgende lezingen weer een extra dimensie zal geven ! En zo blijven we speuren... alle info is heel hartelijk welkom !
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek