De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
29-01-2019
Familiegeschiedenis...
Wanneer er even "tijd" overschiet duik ik in de familiegeschiedenis : kon ik maar eens een ganse week besteden aan het ordenen van de documenten, foto's, bidprentjes, anecdootjes...
Toch kom je soms weer via via uit bij een interessant gegeven. Een "voorvader" Lambert Medard (toen zo geschreven) inde in de 18de eeuw de "60e" in Stokkem. De 60e??? Een beetje speurwerk levert ons volgende info op :
"Comptoir = Kantoor van de 60e penning. Eén van de belangrijkste inkomstenbronnen van het prinsbisdom Luik was vanaf de 16e eeuw de soixantième of de 60e penning, een douaneheffing ten bedrage van 1/60e of 1,67% van de waarde van de ingevoerde koopwaar." (Met dank aan Gerard Bongaers voor het fragment uit een artikel van Theo Coun).
En de plaats , het "kantoor" , waar die sommen, geïnd werden noemde men "comptoir" !
Na de lezing die ik in Neerharen gaf over WOI had ik het genoegen met enkele mensen te praten over de geschiedenis van Neeraharen en... daar kwamen ze de naam "Medard" tegen... en zo ging de bal aan het rollen : hier het fragment uit de Parochieregisters :
Neerharen – Parochieregister – Liber baptisatorum - 1718-01–transcriptie en vertaling
1718 || 10 februarie baptisata est Anna Joanna filia Joannis Delcour receptoris hic nummi 60mi[1]et Annae Despa. SusceperuntLambertus Medardreceptor oppidi Stochemensis et Anna Delcour
Op 10 februari 1718 is gedoopt Anna Joanna, dochter van Joannes Delcour, alhier ontvanger van de 60ste penning, en van Anna Despa. Fungeren als peter en meter Lambertus Medard, ontvanger van de stad Stochem, en Anna Delcour.
Dat weten we weer en we kunnen het toevoegen aan onze familiegeschiedenis !!!
Bij de lezingen in dit jaar 2019 kan ik niet voorbijgaan aan het einde van de Tweede Wereldoorlog , nu voor onze regio 75 jaar geleden. Daarna zou men boven de Moerdijk nog een echte "Hongerwinter" moeten doormaken om tenslotte in 1945 ook daar de bevrijding te mogen vieren.
Men zegt dikwijls , en terecht , "de geschiedenis herhaalt zich" ... maar als je het boek "Endlösung" leest vraag je je toch af of dergelijke gebeurtenissen zich nog zouden kunnen herhalen. En toch zijn er - misschien iets verder van ons af - nog steeds "groepen" mensen die met dergelijke "genocides" te maken krijgen.
Terwijl ik dit allemaal overdacht en door mijn archief bladerde, vond ik deze foto : KLIK op de FOTO : concentratiekamp Mauthausen...
Op doortocht naar Wenen verbleven we een paar dagen in Linz, niet al te ver van het Kamp Mauthausen: daar lieten meer dan 700 Belgen het leven... een moment om daar even bij stil te blijven staan...
En dan... duik je weer in het "gewone" leven, : 2 koorrepetities en... van alles "regelen" !
Orgel in de voormiddag in Leut tijdens de wekelijkse viering , in de namiddag rustig verder lezen in het boek "Endlösung" - met groeiende verbijstering ... , en daarna Nieuwjaarsborrel van de straat met ongeveer 30 aanwezigen...
En maandag bereiden we de koren voor en... maken we afspraken voor dagtrips en lezingen: een "normale" week meldt zich... maar ja... wanneer rinkelt de telefoon weer ?
Deze avond zongen we met ons Mannenkoor een mooi tweestemmig Marialied : "Laudate Mariam..." Zo breiden we ons repertorium uit en voor volgende week staat er nog eentje op het programma , eentje dat we nooit eerder zongen. Mijn map Marialiederen zit boordevol , meer dan 100... en toch ook is er daarbij een blijvend zoeken naar de uitbreiding van het repertorium voor de hoogdagen en... voor ons OKRA-koor : maar dat is een ander verhaal!
Daar hebben we nu het thema "beroepen" : smidje, kantwerkstertje, weverkijn , mijnwerkers, zeelieden , vissertje, enz...
Ik ben (reeds) in volle voorbereiding want op 12 februari geef ik in Bree een lezing over de Geschiedenis van het Maasland en de omliggende regio. Meer dan de vorige jaren zal nu ook WOII onder de aandacht gebracht worden. En ... waar ik bij WOI heel veel kon putten uit de frontbrieven en oorlogsverslagen van oom Henri ( de oudste broer van mijn vader) , kom ik bij WOII terecht bij onze "papa" : Pierre Medaer.
Ik zal nog wel meer vertellen over zijn "oorlogsbelevenissen" maar vandaag al een eerste beeldje: KLIK op de FOTO
We zijn in Stalag XI A , Altengrabow, waar hij in 1940 verschillende maanden verbleef als krijgsgevangene (je ziet hem op de bovenste rij , tweede van rechts ! Het kamp ligt bij het gehucht Altengrabow, net ten oosten van het dorpje Dörnitz in de deelstaat Saksen-Anhalt, 50 km ten oosten van Maagdenburg (Duits : Magdeburg). Broer Nico en zijn echtgenote waren er ooit op "bezoek" !
Ik heb nu ongeveer 420 pagina's van het boek "Die Endlösung" gelezen en het minst wat je kan zeggen is dat je het steeds moeilijker krijgt om verder te lezen... "Verschrikkelijk"is eigenlijk niet sterk genoeg om je gevoelens uit te drukken bij het bestuderen van die "Endlösung" en... die "eind-oplossing" moet nog komen.
Onbegrijpelijk hoe mensen andere mensen dat kunnen aandoen : daarvoor moeten de slachtoffers in de ogen van de daders volledig "ontmenselijkt" worden en... moet eigenlijk bij die daders eenzelfde proces plaatsvinden ! Het boek geeft de aantallen weer van mensengroepen die vermoord worden... maar die hoge getallen krijgen telkens weer een gelaat wanneer de schrijver de lotgevallen van één of ander Joods gezin vertelt, of het lot van zigeuners, gehandicapten, ...
Misschien moet er eens meer verteld worden over datgene waartoe mensen in staat kunnen zijn ... of waartoe ze kunnen gebracht worden...
Sneeuw doet terugdenken aan vroeger : sneeuwballengevecht , elkaar inwrijven... en dat wilde ik heel even weergeven met een mooie "sneeuwberg" en daarop 2 "hummeltjes"... : even terug naar de "kindertijd" !
KLIK op de FOTO
En zo kon ik "even" ontspannen tussen het lezen, de presentatievoorbereidingen en... het opruimen : dat laatste...toch even nodig om ook thuis een paar "goede punten" te scoren !!!
Vandaag werk ik aan diverse presentaties en... zittend voor computer en beeldscherm kijk ik naar buiten en geniet ik van het "sneeuwlandschap"... hoewel in het achterhoofd ook een gevoelen zit van gevaarlijke wegen... want vanavond is er nog een "meeting"... gelukkig niet al te ver !
KLIK op de FOTO
Ondertussen blijven aanvragen voor dagtrips en lezingen binnenkomen en ééntje... daar heb ik met bijzonder veel plezier op gereageerd: oud-leerlinge Greet werkt al verschillende jaren met groepen mensen die op één of andere wijze "moeilijkheden" hebben. Die groep ga ik doorheen Lanklaar en Stokkem rondleiden tegen het einde van de maand april : voor hen maak ik een heel aangepast "verhaal" ! Dat deed ik ook op de Tentoonstelling over WOI en de Boodschap voor een Betere Wereld in het CC van Maasmechelen: wat een enthousiasme , welke gevoelens van dankbaarheid kun je dan ervaren !!! Ik kijk er nu al naar uit...
Vandaag werk ik aan diverse presentaties en... zittend voor computer en beeldscherm kijk ik naar buiten en geniet ik van het "sneeuwlandschap"... hoewel in het achterhoofd ook een gevoelen zit van gevaarlijke wegen... want vanavond is er nog een "meeting"... gelukkig niet al te ver !
KLIK op de FOTO
Ondertussen blijven aanvragen voor dagtrips en lezingen binnenkomen en ééntje... daar heb ik met bijzonder veel plezier op gereageerd: oud-leerlinge Greet werkt al verschillende jaren met groepen mensen die op één of andere wijze "moeilijkheden" hebben. Die groep ga ik doorheen Lanklaar en Stokkem rondleiden tegen het einde van de maand april : voor hen maak ik een heel aangepast "verhaal" ! Dat deed ik ook op de Tentoonstelling over WOI en de Boodschap voor een Betere Wereld in het CC van Maasmechelen: wat een enthousiasme , welke gevoelens van dankbaarheid kun je dan ervaren !!! Ik kijk er nu al naar uit...
Onze "korendag" is er weer ! Het wordt gezellig babbelen en zingen maar... we gaan toch beginnen met een klein stilte-moment , denkend aan de zoon van Kebby in het verre Zambia...
Op het programma :
- voor OKRA : de laatst-aangeleverde liederen en... we gaan een selectie maken uit ons repertorium : liederen instuderen die we nog niet 100% beheersen
- met ons mannenkoor nemen we enkele nieuwe Marialiederen door : een "verre" voorbereiding op de meimaand (!) en bespreken we een mogelijk optreden bij een lezing die ik zal geven over de geschiedenis van het Maasland... : eind 2019 of begin 2020... !!!
Om die lezing voor te bereiden ben ik doorheen mijn archief (afdeling Maasland) aan het bladeren: tientallen boeken en documenten ... Af en toe geef ik eens een titelpagina weer: hier een heel mooi "verhaal" uit onze regio : geweldig om de sfeer van begin vorige eeuw weer te geven !
KLIK op de FOTO
"De Kermis van de Rosse Lei" door Jaak Langens (°Tongerlo 1892 en + Berchem 1965) , uitgave Davidsfonds , 1932 (!).
De laatste pagina's vertellen hoe Lei voor "lange tijd" naar het "College" moest... dat doet ons denken aan onze eerste 4 jaren Middelbaar , in het Klein Seminarie van Sint-Truiden : vertrekken op 1 september en... de eerste keer huiswaarts met Allerheiligen... pffff...
Uit Zambia bereikte ons een mailtje van ons teamlid Kebby die voor verschillende vertalingen zorgde : zoals gemeld overleed zijn zoon op 16-jarige leeftijd : de oorzaak : een zeer acute aanval van malaria die fataal was vooraleer er genezend kon ingegrepen worden...
Geschiedenis van het Maasland... lezingen voorbereiden !
We beginnen eraan... een zaterdag die "vrij" is... eventjes onwennig... natuurlijk is er wel vanavond de dienst in Meeswijk...
Bladerend doorheen ons archief "ordenen" we - voor zover mogelijk - alle publicaties en documenten die we zullen doornemen voor de lezingen over de "Geschiedenis van het Maasland" (reeds 3 aanvragen) ... Vandaag al een eerste titelpagina - we beginnen namelijk aan de kanten vanMaaseiken gaan zo doorheen het Maasland tot Lanaken... (zonder Kinrooi te vergeten...)
In1945publiceerde "De Kinkhoren" het boek "Harlindis en Relindis van Aldeneik" , geschreven door paterHilarion Thans (1884 - 1963). Hij was bij ons "vriend des huizes" en over zijn spectaculaire ontsnapping naar Nederland (WOI) vertelde ik bij vrijwel iedere lezing : we komen hem nog tegen !
KLIK op de FOTO
We kunnen natuurlijk niet DE geschiedenis van het Maasland vertellen op één avond , zelfs niet op meer ... maar we zoeken bij iedere periode, bij iedere "locatie" naar een boeiend "verhaal" !
N.B. Op "zijn" Wikipedia-pagina staat dit boek (- nochtans 198 pagina's , verschenen in de reeks "Heiligen van onzen stam"-) niet vermeld...
Zoekend... dat is de samenvatting van onze activiteiten van vandaag : zoekend naar... info over de Geschiedenis van het Maasland , zoekend naar talen om onze Boodschap verder te verspreiden , zoekend naar info over de steden die we bij dagtrips zullen aandoen , zoekend naar liederen voor onzed koren, ...
en... zoekend naar woorden om troostte brengen bij het overlijden van de 16-jarige zoon van een teamlid in Midden-Afrika , een man waar we al sinds 2000 contact mee hebben en die ons heel wat Afrikaanse talen bezorgde ! Moeilijk... we spreken wel vrij goed Engels maar de juiste woorden vinden is echt niet gemakkelijk. Our deepest sympathy... dear Kebby and family...
Deze voormiddag had ik een heel boeiende "meeting" in het Cultureel Centrum van Maasmechelen.
De technici hebben een heel mooie constructie van de "Doodendraad" (WOI) opgeborgen en... eigenlijk klaargezet om die te tgebruiken bij lezingen : draden , passeursraam en echte, originele porseleinen "kopjes" ! Bedankt mannen !
En met de verantwoordelijke programmering en erfgoed werden plannen gemaakt voor een volgende lezing in het komend seizoen : een anekdotische geschiedenis van het Maasland geïllustreerd met beelden, verhalen en... zang ... dat is alleszins het (voorlopige) opzet !
Hoe meer ik vorder in het boek "Endlösung" hoe moeilijker het is om te begrijpen wat er zich in de jaren '30 in Duitsland en verschillende andere landen afspeelde.
Met alle mogelijke middelen werden de Joden (ook andere groepen uit de samenleving) gedemoniseerd , en dat in die mate dat medeburgers zich het recht toeëigenden om ten opzichte van die groep(en) zich te gedragen hoe ze wilden : plunderen, opsluiten, vernederen , ..... en dat allemaal zonder daarvoor gestraft te (kunnen) worden...
Hopelijk krijgen we dergelijke situatie niet meer... maar... een ganse bevolking (ongeveer 90 %) , met daartussen toch ook mensen met verstand , loopt die waanideeën achterna en neemt ongestraft het recht in eigen hand...
En het wordt nog erger : we zijn nu aangeland bij 1939 ...
Omdat we niet naar de film kunnen gaan deze avond (alle plaatsen zijn bezet : "Grensgeval": WOI) hebben we een volledige dag om eens serieus "bij te werken" !
Heel wat muziekpartituren zijn al geklasseerd , mails werden uitgestuurd voor vertalingen van onze boodschap , contacten met de steden waar de dagtrips zullen doorgaan (Düsseldorf , Den Bosch , Keulen...) en... een 200-tal pagina's gelezen in "Die Endlösung" , een "turf" van 1056 pagina's... : zo "spijkeren" we onze kennis bij over een heel belangrijk "aspect" van de Tweede Wereldoorlog !
Tijdens de "vertelnamiddag" bij de Vormelingen van Mariaheide met als thema "Oorlog en Vrede" heb ik (natuurlijk) ook verteld over het wel en wee van de bevolking tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Voor onze regio was de "Doodendraad" uiteraard heel belangrijk en... om de jongeren een beeld(je) te geven van een mogelijke ontsnappingsroute heb ik er enkelen naar Nederland laten ontsnappen doorheen een "passeursraam"!
KLIK op de FOTO
Een beetje "actie" is belangrijk tijdens zo een lange namiddag en... ook zeer leerrijk !!!
We bereiden ons voor op de koren (liederen zoeken voor OKRA en Mannenkoor) , op een lezing in Bree (anecdootjes zoeken over de Geschiedenis van onze Regio) , dagtrips voorbereiden naar Den Bosch , Namen, Keulen en Düsseldorf (verschillen zoeken in prijs en openingsuren in vergelijking met de vorige seizoenen) en tenslotte zoeken naar een "nieuwe" bestemming voor, de Missiegroep van Maaseik : daar ga ik voor het 10de jaar op rij mee op reis...
We denken maar aan het zinnetje : "wie zoekt... die vindt" !!!
We houden u wel op de hoogte !!!
En gisteren , zaterdag, was het weer een heel gezellige namiddag: deze keer bij de Vormelingen uit Mariaheide !
KLIK op de FOTO ! Even poseren met de jongeren en een begeleidster !
Bedankt lieve jongeren en begeleiders voor de interesse en de vele vragen !!! Alvast een mooi Vormselfeest toegewenst !
Het wordt een drukke zaterdag : eerst is er de uitvaart in Meeswijk van een man die zich steeds bij alle mogelijke verenigingen inzette om hulp te bieden - 68 jaar - : onze innige deelneming aan de familie !
Daarna ga ik spreken voor nde Vormelingen van Mariaheide: oorlog , vrede , vluchtelingen, Child Focus , veilig internetten... en tenslotte is er de avondviering... en morgen , zondag , het koor van Leut begeleiden...
Maar ja.. zolang we nog kunnen... proberen we ons blijvend "dienstbaar" op te stellen...
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek