De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
19-07-2021
Talen…
We hebben weer een heel speciaal contact: mensen uit Berlijn, Berliner. Maar geen "gewone" : ze spreken een heel bijzondere taal waarover we nog zullen vertellen!
Zo zien we dat er steeds mensen te vinden zijn die onze Boodschap willen vertalen!!!
Nu het waterpeil bijna overal daalt wordt de omvang van de ramp eerst duidelijk: verlies van vele mensenlevens, ook enorme materiële schade. Zelf doen we het deze week ook wat rustiger aan.
Gisterenavond kwam via B-Alert het bericht dat men vrijwillig kon evacueren uit een aantal Maaslandse dorpen. Bij Dilsen-Stokkem stond ook onze straat "Mulheim" vermeld: wij leven immers in een mijnverzakkingsgebied. Moesten de sluisdeuren bij Monsin het begeven... dan waren de gevolgen voor het Maasland niet te overzien...
Dus even de familie gecontacteerd en... we hebben de nacht doorgebracht bij zoon Luc , schoondochter Jill en de 2 schatten van kleinkinderen Thibault en Julie.
KLIK op de FOTO
Deze morgen zijn we na een relatief onrustige nacht (je bent toch bezorgd...) en een heerlijk ontbijt weer naar huis vertrokken : de "exodus" na een fijne ontvangst want - om het in bijbelse termen te zeggen - : Er was wel nog plaats in de herberg...
Na het platbodemveer kwam er een kleiner "veerpont" : daarmee werden vooral studenten , leerkrachten en mijnwerkers overgezet , richting Eisden Cité. Maar ook daaraan kwam een einde en vooraleer het "toestel" verdween waarmee de veerman de kabel bediende waaraan hij het bootje overtrok , liet ik snel een foto maken : zo wordt een historisch "relict" tenminste fotografisch bewaard...
Bij de terugtocht van de Duitsers in september 1944 werd ook de "noodbrug" vernield. En... dan kwam er een pontonbrug: op bootjes werden elementen geplaatst die stevig genoeg waren om er het zware materieel over te kunnen verplaatsen naar de andere oever van het kanaal. We kijken in de richting van Tivoli , het toen pas ontstane eiland . Op de bootjes poseren van links naar rechts : Mia Aerts , een soldaat , Marie-Christine Boonen , Elvire Aerts. (foto uit een privé-collectie).
Naderhand kwam dan weer een "pianobrug"... (zie 17 06 2020)
Bladerend door mijn archief kwam ik deze "arbeidsfoto" tegen uit 1934 ! Die wil ik u niet onthouden : de mannen (ik ken er niemand van) poseren op en rond een soort "bulldozer" tijdens hun werk aan de nieuwe kanaalarm.
Zo ronden we het verhaal van de verbreding langzamerhand af en gaan we verder in de geschiedenis van de Zuid-Willemsvaart met haar oude en nieuwe kanaalarmen...
Zoals we eerder vertelden werd de "nieuwe" brug over de "nieuwe" kanaalarm van de Zuid-Willemsvaart in ons dorp Lanklaar opgeblazen op10 mei 1940, bij de inval van het Duitse Leger : "Operation "Gelb" (aanval op West-Europa). Alle Duitse invallen hadden een kleur als codenaam : bijv. Fall Blau voor de inval in Frankrijk , Fall Weiss voor Polen , Fall Schwarz voor Rusland,...
Na korte tijd werd een soort "noodbrug" gemaakt... die werd ook weer vernietigd in1944bij het terugtrekken van de Duitse legers. Dan kwam er eenlage"noodbrug" , drijvend op pontons (we tonen nog eens een foto) om dan vervolgens een brug te zien , op hoogte, maar plat , met een aaneenschakeling vanklepperendeplanken : wij noemden ze de "pianobrug". Die zie je op de foto die gemaakt werd op2 april 1946: weer een mooi historisch document !!!
Ook bij de werken aan de nieuwe kanaalarm kon het al eens misgaan...
Een "spectaculaire" foto uit 1933 : bij de werken aan de nieuwe arm van de Zuid-Willemsvaart is een locomotief omgevallen... en gelukkig aan de rand blijven "hangen". Hoe het met de onfortuinlijke machinist is verlopen , dat weten we niet : hopelijk is dat de man die je boven op de dijk ziet !
Zoals ieder weekend "pauseren" we ook deze week even. Tijd voor een kleine reflectie...
Ook deze week waren er 2 uitvaarten en voor volgende week weer: het gaat hard in Mariaheide... En op zondag 2 diensten (Leut en Eisden Dorp) - vandaag in Meeswijk... Je voelt je soms een beetje onmisbaar, maar dat is slechts een gedacht... We doen ons uiterste best , zetten ons in naar "best vermogen": maar dat doen heel veel mensen in onze maatschappij !!! Gelukkig !!!
Zo een momentje geeft ons tijd alles op een rijtje te zetten , ons agenda een rustig te overkijken, aan de verspeiding van onze Boodschap te werken... en wat geheugenoefeningen te doen op Neurocampus : zo houden we de hersencellen extra "draaiende" !!!
En ons blog? 45ste op 25.159 : dank aan alle blogbezoek(st)ers !!!
Onze historische foto's wekken heel wat belangstelling. Daarom doen we er nog een speciale bij !
Begin jaren '30 werd de nieuwe kanaalarm heel vakkundig "uitgetekend" ! Op de foto zien we landmeter Albert Bidelot aan het werk met een theodoliet (- toestel om zeer nauwkeurig hoeken te meten -). Hij werd geboren in Jemeppe-sur-Meuse op 22-09-1907 en overleed te Waterschei op 14-03-1997. Jarenlang leefde de familie Bidelot op Tivoli (nu gelegen tuissen de beide kanaalarmen). Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hun woning een "doorgangsplaats" voor neergestorte Engelse piloten.
Nog een uniek beeld : een graafmachine tijdens de werken aan de nieuwe kanaalarm in 1933. Enkele kinderen uit Lanklaar poseren heel fier voor dat zeer grote gevaarte !!!
Een prachtige schets van de aanleg van de nieuwe arm van de Zuid-Willemsvaart in Lanklaar in de jaren 1933 - 1934. Je kunt mooi zien hoe ervoor gezorgd werd dat de schepen de bocht van bijna 90 graden niet meer hoefden te maken !
We zijn nog steeds in 1933 : op dit beeld de aanleg van de kanaalbrug , de kanaalbedding en de dijk : met "groot" materiaal en met de "schup" : wat een werk !
En... die mensen wisten niet dat in 1940 de brug zou opgeblazen worden... Wij maken allemaal een bepaalde periode uit de "geschiedenis" mee : in de toekomst kijken blijft ontzettend moeilijk !
We schrijven 1933 : de boogbrug over de nieuwe arm van de Zuid-Willemsvaart in ons dorp Lanklaar wordt aangelegd. Het ging er toen anders aan toe dan nu want ook alle gevaarlijke klussen gebeurden hoog boven de grond met de hulp van ladders...
Even poseren aan de ingangsdeur van de Sint-Laurentiuskerk van Meeswijk : samen met pastoor Eddy Ghijsens ter gelegenheid van zijn 50-jarig priesterjubileum : proficiat !!!
Zijn leven lang leraar Latijn..; dat hoor je in zijn steeds prachtig uitgewerkte "preken" op zondag , bij feesten of begrafenissen. Ze vertonen steeds de regels van de klassieke redenaarskunst (retorica)! En... een geestigheidje kan er bij gelegenheid van af ! Wanneer hij de zegen geeft wacht iedereen vol spanning op wat hij nu weer uit zijn mouw gaat schudden... heerlijk !!!
"Nel" Brouns-Hoeven (°Lanklaar 02.11.1847 en +Lanklaar 01.11.1936) kijkt naar de verbredingswerrken van de nieuwe Zuid-Willemsvaart in Lanklaar anno 1933 ! De foto werd gemaakt toen de eerste stalen elementen en bogen toekwamen aan de vaargeul waarin op dat ogenblik nog geen water stond. Die boogbrug zou er liggen van 1934 tot 1940 : toen werd ze vernield bij de aanvang van de Tweede Wereldoorlog !
Ook in Neeroeteren werd in de jaren '30 een bocht van de Zuid-Willemsvaart netjes afgesneden en daar ontstond het bekende "Eilandje" met de vele plezierboten en caravans. Enkele jaren geleden werd er een nieuwe brug gemaakt: eerst was er een mooie boog in de weg en dan reed je naar boven, de brug over... Op het "Eilandje" was er een cafetaria , een camping en... een minigolf waar ik met de leerlingen Sociale Activiteiten het jaar afsloot... Lang geleden.....
In de dertiger jaren van vorige eeuw zijn er verschillende "aanpassingen" gebeurd aan het tracé van de Zuid-Willemsvaart. Enkele scherpe bochten werden afgevlakt en daar werd het kanaal ook breder gemaakt.
KLIK op de FOTO
Via deze foto van Google Earth kun je heel mooi de situiatie in ons dorp Lanklaar bestuderen. Het rode voorwerpje duidt de locatie aan van hotel Beau Séjour : daar lag de brug over de Zuid-Willemsvaart en daar was je ook dicht bij de scherpe bocht. Die werd moeilijker te nemen voor grotere schepen. Je ziet heel mooi hoe de nieuwe kanaalarm veiliger en breder wordt ! Over die werken publiceren we nog enekele beelden !
Goed zichtbaar is dus ook het ontstaan van de "oude kanaalarm" !
Zeer indringend is deze foto van 2 "jongeren" die zwoegend een schipvoorttrekken. Ik ben telkens weer getroffen door de gelaatsuitdrukking van deze "boottrekkers". Het was een heel zwaar labeur.
Ooit vertelde me iemand dat hij een boot voorttrok over de Zuid-Willemsvaart : per dag18 km stoomopwaartsentot 32 km stroomafwaarts.Wie stroomafwaarts trok moest bij het ontmoeten van een schip dat stroomopwaarts getrokken, werd , de lijnen lossen en wanneer men de anderen voorbij was, moest men terug inhaken...
Ook vandaag, dinsdag, begeleidde ik het Requiemkoor tijdens een uitvaart in de kerk van Proosterbos in Maasmechelen. Bijzonder was de leeftijd van de overledene : 104 jaar...
Onze innige deelneming aan familie en vrienden : afscheid nemen van iemand , ook op die "gezegende" leeftijd , valt zwaar... en er is weer een seintje gekomen om te gaan begeleiden , vrijdag in dezelfde kerk...
Het "leven" gaat verder... hoe paradoxaal dat ook klinkt...
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek