De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
22-09-2022
Vertalingen zoeken...
Onze "Boodschap voor een Betere Wereld" kreeg er vandaag weer een taal bij : dat wordt 861 !!! En het schijnt een heel bijzondere te zijn: het zou een taal zijn die intussen reeds verdwenen is. In een volgend item geef ik meer info!
Ook naar Australië zijn weer mails verstuurd... maar het blijft wachten op antwoorden !
Onze Boodschap voor een Betere Wereld in de taal Inuinnaqtun : taal 860 !
Het heeft weer even geduurd maar... we hebben er weer een taal bij ! En een heel speciale ! In 2011 waren er nog maar 410 (!) sprekers van deze taal , in Canada ! Onze Boodschap voor een Betere Wereld in de taal Inuinnaqtun , taal 860 !!!
Wij willen een veilige wereld waarin alle jongeren onder goede begeleiding al hun talenten optimaal kunnen ontwikkelen om ze nu en later ten dienste te stellen van elkaar in een geest van solidariteit, vertrouwen en wederzijds respect.
Vandaag , dinsdag 20 september, mocht ik een vertelnamiddag leiden in het Woonzorgcentrum "Uilenspiegel" in Waterschei. Een 15-tal residenten en enkele familieleden volgden heel geboeid de vertellingen over de "Mijnen" die ik illustreerde met ongeveer 100 dia's. En wat een geluk : bij de aanwezigen 4 oud-mijnwerkers en echtgenotes van mijnwerkers. En ... ze vertelden heel veel ! Getuigenissen uit de eerste hand ! Voor een geschiedenisleraar, een uitzonderlijke bron van kennis !
KLIK op de FOTO : met inachtname van het huisreglement moest ik het hele verhaal vertellen met mondmasker.
Bedankt lieve mensen en tot een volgende keer : we vinden wel een onderwerp !
We konden er niet naast kijken vandaag : de begrafenis van de Queen gebeurde volgens een strikt schema , een ganse dag: mooie teksten , mooie liederen, stijlvol , veel volk , ......
Om een beetje bij te dragen aan het "eren" geef ik onze Boodschap voor een Betere Wereld weer in het Engels , mooi kalligrafisch uitgewerkt. Ook daarin staat hoe je heel veel kan betekenen voor anderen !
We blijven speuren naar meer vertalingen van onze "Boodschap voor een Betere Wereld".
Vandaag heb ik (weer eens) geprobeerd om contact te krijgen met Australië om te vragen naar vertalingen in Australische Aboriginaltalen. We hebben er twee... (Pitjatjantjara en Yanyuwa) ... maar antwoorden krijgen blijkt ontzettend moeilijk. Even geduld... en dan gaan we de Australische Ambassade eens contacteren...
Ooit contacteerde ik de Belgische Ambassade voor Kameroen . En dat was succesvol. De ambassadeur informeerde bij het personeel in Kameroen en... vroeg welke talen er zoal gesproken werden: dat leverde 5 vertalingen op in lokale Kameroenese talen !!!
Het is een "gevarieerd" zoeken naar beelden om mijn vertelling over het "mijn-verleden" in het Woonzorgcentrum Uilenspiegel van Waterschei te illustreren! Zo gaat ook deze postzegel niet ontbreken !
KLIK op de FOTO : een mijnwerker met een "pikeur" , een drilboor... maar ja... wie gebruikt er in onze regio het woord "drilboor"... En zo zijn we dan ook weer vertrokken om wat typische woordenschat van de mijnwerker te bespreken ! En... ik heb nog een origineel exemplaar om te laten zien...maar...zwaar... en de rug...
Ook al heb ik reeds 89 (!) lezingen gegeven over de Eerste Wereldoorlog , toch blijf ik zoeken naar beelden waarbij verhalen verteld kunnen worden.
KLIK op de FOTO
Even poseren bij Baarle-Hertog naast het "vredesmonument" , een reconstructie van de Dodendraad en de nodige info ! Nog vooraleer de Duitsers de Dodendraad "installeerden" werden op een dag (3 november 1914) prikkeldraad en takkenbossen geplaatst. Enkele kinderen kwamen van school en konden niet meer naar huis (Zondereigen): daarvoor moesten ze de grens passeren. Een hele lange babbel gebeurde er en tenslotte mochten ze toch door.
Soms blader je eens door je archief en kom je foto's tegen die mooie herinneringen oproepen. Zo zijn er zeker de vele foto's die genomen werden tijdens het gidsen van dagtrips. Dat is nu geminderd : de prijzen zijn enorm gestegen en vele mensen blijven daarom dichter bij huis. In oktober ga ik nog naar Düsseldorf maar nu is het meer te doen in de omtrek : zo staat gidsen in de prachtige Sint-Lambertuskerk van Neeroeteren weer op het programma voor een avond in november...
KLIK op de FOTO : reeds enkele jaren geleden , gidsend in Den Bosch
Het is een drukke periode wat het aantal uitvaarten betreft: hoe zou dat toch komen? En het "slechte" weer begint nog maar net aan te komen. Vandaag , woensdag, was er de uitvaart van een voormalig koorlid in Leut. Vrijdag is er uitvaart in Eisden Dorp , zaterdag in Mechelen aan de Maas en volgende maandag in Lanklaar...
Zolang als we kunnen, blijven we proberen om met wat rustige muziek en wat zang een beetje troost te brengen... Eens even nadenken en dan verder met de voorbereidingen...
Er is er weer eentje bij: volgende dinsdag 20 september geef ik een vertelnamiddag over het "Mijn-verleden" in het Woonzorgcentrum Uilenspiegel in Waterschei. Enkele keren per jaar kom ik daar en dus ken ik al heel wat residenten : er zullen natuurlijk ook "nieuwelingen" zijn... maar dat is geen probleem.
Verschillende residenten zijn uit de omgeving van de Limburgse mijnen: dus belooft het een toffe namiddag te worden waarbij heel wat anecdootjes zullen verteld worden!
KLIK op de FOTO : afdrukken van varens op naar boven gehaalde stenen bij proefboringen
Af en toe neem ik de tijd om eens doorheen mijn archief te "bladeren". En daar kwam ik deze prachtige foto tegen : het is een beeld van de toen 9-jarige Lily Stellingwerff , mooi gedateerd op 22 februari 1914.
KLIK op de FOTO
De foto is gemaakt door A. Laskiewicz , rue de Maastricht , 11 te Hasselt. In het museum "Stadsmus" te Hasselt (vroeger Stedelijk Museum Stellingwerff-Waerdenhof) is er info over fotograaf en "model". Daar gaan we contact over opnemen... en misschien schenken we ze dan aan het museum.
Stellingwerff : de naam van het museum en van het meisje op de foto...
Deze keer geen "natuurfoto" van zoon Bart maar wel een heel spectaculaire foto die hij nam op de Airshow van Sanicole in Hechtel-Eksel op zaterdag 10 september.
KLIK op de FOTO : helikopter in actie...
Foto genomen tegen de vallende duisternis en de restanten van een fikse bui ! Mooi hé !
We profiteren van het weekend om heel wat voorbereidingen te "treffen"!
Er komen 3 lezingen aan over Oorlog en Vrede : ééntje in de Basisschool in Neeroeteren (6de leerjaar... dus aanpassen) en daarna de "traditionele" lezingen rond 11 november in het Tweede Jaar Secundair Onderwijs in Kinrooi en Maaseik."
FOTO : gevechten aan de IJzer : wandplaat die ik toonde tijdens de vertelnamiddag over "Terug naar School" en die ik zeker ga gebruiken tijdens mijn "lezing" in het 6de Studiejaar.
Op 4 oktober ga ik gidsen in Düsseldorf : die stad ken ik wel heel goed maar het is nu toch een hele tijd (corona) geleden en dus ga ik de kennis een beetje heropdiepen en actualiseren.
Enkele vertelnamiddagen in Woonzorgcentra : verhaaltjes en een muzikale quiz !
Het vertaalproject (verspreiding van onze Boodschap voor een Betere Wereld) blijft ook voortgaan maar... voorlopig komen geen nieuwe vertalingen binnen... maar we geven niet op !!! (nu 859 talen en 45 dorpsdialecten !). Over mijn Boodschap kreeg ik nog een heel mooie mail vanwege Marc Erkens, topmusicus: die reactie druk ik nog eens af !!!
In de "Buurtkrant" , bijlage bij "Het Belang van Limburg" van vandaag , 9 september, staat een klein verslag , vergezeld van een mooie groepsfoto. In het verslag heeft de reporter een klein beetje een amalgaam gemaakt van enkele verhalen die ik vertelde. De toren van Zaltbommel is in 1696 afgebrand ( en niet ingestort bij een watersnood zoals het in het liedje luidt ) en het middenschip van de Dom van Utrecht is bij een storm in 1674 ingestort...
KLIK op de FOTO : een mooie, grote groep ! De Bakeman , heemkundig genootschap uit Stokkem !
Mijn draagbare geluidsinstallatie heeft haar nut nogmaals bewezen !!!
Een mooie foto van een oud “leesplankje” riep heel wat herinneringen op!Aap roos zeef muur … Sommigen kenden het lijstje nog van buiten. Er bestonden natuurlijk ook nog andere lijstjes. Eentje werd gebruikt om het alfabet te leren. Daarvan vond ik de letterChet fijnste: ik krijg er zelfs nu nog een smaak van in de mond : “C is Charlotte die drinkt Chocola!”Schoonschrift, daar werd werk van gemaakt !
Met een griffel krasten we teksten op de lei en daarna veegden we de woorden weg met een sponsje. In een schrijfboek werden sierlijke letters gevormd met pen en inkt. Dat was soms een probleem bij het schrijven van een tekst : je maakte natuurlijk een vlek op het laatste lijntje. Dat probeerden we soms weg te werken met een scheermesje. Maar… krabben doorheen het blad gaf een vervelende scheur… dan maar opnieuw. En als we het schrijven geleerd hadden mochten we een eerste Nieuwjaarsbrief verzorgen: “Liefste meter, hoe meer U geeft , hoe beter!”
Straf !
En dan kwam een “moeilijk” onderwerp:straf! Ik vroeg natuurlijk of er iemand aanwezig was die nooit straf had gekregen. Heel devoot ging 1 vingertje omhoog. Maar anderen gaven toe:“Iech höb nogal get straf moote sjrieve: iech ging neet gèèr nao sjoel.”Een eerlijk antwoord ! En wat moest je dan schrijven? “Ik moet opletten , ik moet zwijgen in de klas, ik moet mijn huiswerk maken,…”En wat was er nog bij? In de hoek gaan staan , eens met een liniaal op je vingers getikt worden, ezelsoren dragen en… :de lange tong! Die werd voor je gezicht gebonden en dan moest je in alle klaslokalen even voor het bord gaan staan om een beetje uitgelachen te worden: vreselijk !!!
En zo kan er nog heel veel verteld worden over de school vroeger. Wat is het toch allemaal veranderd: ook deze tekst werd via het klavier van een laptop ingetikt !
FOTO : leren schrijven... lukt het nog ? Klik op de FOTO
Over onze vertelnamiddag in het Woonzorgcentrum op 1 september maakte ik een verslag voor de krant van 't Kempken. Hier al een eerste deel in exclusieve "preview" voor onze blogbezoek(st)ers.
TERUG NAAR SCHOOL.
1 september was de ideale datum om in ons Woonzorgcentrum een vertelnamiddag te houden met als onderwerp : “Terug naar school !” Alle verhalen vertrokken van beelden die gepresenteerd werden via een power point. En… er waren heel veel mooie reacties! Of iedereen die zei ‘Iech höb noets straf moote sjrieve” eerlijk was… dat laat ik in het midden !!!
We begonnen natuurlijk met een beeld van een oud “klaslokaal”!
Houten banken met gaatjes waarin een porseleinen inktpot te zien was. “Dao zaote weer en in dat pötje mooste weer de pen duipe om ènkt te pakke! “ Op het bord een mooie tekst in bijna kalligrafisch handschrift. Leerkrachten schreven de sierlijke letters die hun aangereikt werden volgens de methode d’Haese. Geen “smartboard” zoals nu in vele klassen: enkele klikken met de computermuis en alles staat voor je. Vroeger werd alles mooi voorgeschreven… nog vooraleer de lessen begonnen!
In de hoek een heel groot telraam met 100 bolletjes in twee kleuren: zo leerden we tellen : geen zakrekenmachine. Ik moest ooit “opletten” tijdens een examen Wiskunde. En… de leerlingen hadden dat jaar voor de eerste keer een telmachine kunnen aanschaffen en ze mochten dat tijdens het examen gebruiken. “Mijnheer , nu kunnen we geen fouten meer maken” klonk het van verschillende kanten. Ik wandelde stilletjes tussen de banken door en zag dat de leerkracht Wiskunde gevraagd had om de oppervlakte van de speelplaats te berekenen: die afmetingen : 100 x 60 meter. Bij één van de leerlingen zag ik als uitkomst staan : 6000 vierkante kilometer! Ik sprak hem erover aan en vroeg of hij zich dat wel kon voorstellen. Antwoord van de leerling: ”Ik heb dat met het machientje uitgeteld en daar kun je geen fouten mee maken…”.
Aan de muur oude wandkaarten. Nu is er het internet via laptops in de klas en zijn er alle mogelijke beelden op te roepen via smartbord. Maar vroeger kon men heel veel onderwerpen zien op wandplaten: van muis tot olifant , van Romeinen en Noormannen tot Napoleon, van paard en kar tot trein en auto,…
In 1959 was de nieuwe kerk klaar in ons dorp Lanklaar. In 1967 kon een mooie luchtfoto gemaakt worden van kerk en omgeving en nu (2022) werd dezelfde plek vanuit een helikopter gefotografeerd.
n deDom van Utrecht, en met name inde kapel van Jan van Arkel, ( bisschop van Utrecht 1342-1364 ) bevindt zich een "altaarretabel" dat tijdens de Beeldenstorm in1580zwaar beschadigd werd! Tijdens een restauratie (1919) werd het retabel ontdekt en bleef het zichtbaar voor het publiek. Daarvoor was het enkele eeuwen aan het zicht onttrokken geweest: er was blijkbaar een muur voor gemetseld.
KLIK op de FOTO (eigen foto)
Wat een historisch "document" in verband met die Beeldenstorm ! Op een graftombe zijn er ook nog beschadigingen te zien maar bij mijn weten heb je nergens anders zo een indrukwekkend "getuigenis" van die vreselijke periode.
Het zandstenen retabel : Sint Anna te Drieën : als je alleen dat beeld waarneemt dan zie je : Anna (moeder van Maria) , Maria en het kindje Jezus. Hier zijn meer figuren te ontdekken :
God de Vader(het gelaat slechts gedeeltelijk geschonden)
Sint Maarten(patroonheilige) AnnaMaria Magdalena
Johannes Jacobus (de Meerdere) Maria met Jezuskindje Catharina Agnes (met lammetje)
Een tijdje geleden gaf ik in het WZC 't Kempken een vertelnamiddag over Smokkelen. In het krantje dat het WZC uitgeeft heb ik een artikeltje over die lezing gepubliceerd.
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek