De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
31-10-2024
Lezing 101 klaar !
Lezing 101 over de Eerste Wereldoorlog is klaar : die houd ik volgende maandag 4 november in "ons" College in Maaseik voor de leerlingen van het 2de jaar B-stroom.
KLIK op de FOTO : van deze originele voorwerpen zal ik er een deel meenemen
Het wordt weer een hele uitdaging bij het jonge volkje. Maar we hebben graag "variatie" in het publiek !
Het was geweldig vandaag. Met 35 waren ze in het Dienstencentrum Aan de Statie in Lanaken.
En... het onderwerp "Was vroeger alles beter" boeide blijkbaar enorm. Er kwamen heel veel reacties !
KLIK op de FOTO : zo werd de lezing aangekondigd.
Ook de Boodschap voor een Betere Wereld doet het steeds !
Nu is het "even" rustig wat de lezingen betreft... maar op maandag 4 november geef ik lezing 101 over de Eerste Wereldoorlog in "onze" school in Maaseik.
Woensdag 30 oktober geef ik om 13.30 een lezing in Lanaken. Het dienstencentrum "De Statie" wordt "gerund" door Dirk , neef van mijn echtgenote.
Ik moest dus weer zorgen voor een onderwerp : ik ben eraan bezig : thema : "Was vroeger alles beter?"
Ik ben bijna aan het laatste dia en... ga nu ook iets vertellen over AI , over "Fake News" , over de klimaatopwarming, over individualisme over .... en liefst in samenspraak met de aanwezigen! Wordt boeiend !!!
Even een eerste foto publiceren : de "prominenten" van Maaslandse oud-stijdersverenigingen , Raoul Bongers adjudant OR/8 (militair commando provincie Limburg) en voormalig minister Lydia Peeters.
KLIK op de FOTO
Wat een heerlijke avond! Nooit gedacht dat ik dit zou halen toen ik juist tien jaar geleden begon met de lezingen over de Eerste Wereldoorlog !
De zaterdagvoormiddag was goed gevuld met orgel spelen in de kerk van Bocholt tijdens de begrafenis van zuster Lizette die vroeger in Lanklaar was.
KLIK op de FOTO
Niet eenvoudig als je te horen krijgt : "speel enkele liederen lager"... en... het orgel heeft geen knopje om te "verlagen". Dus , zoals mijn vader het mij leerde , alles denken in do..; hoe het ook geschreven staat en... spelen in de toon die ze vragen !
Via de wandelgroep van COV werd er vandaag een bezoek georganiseerd aan het grote magazijn van de Kringwinkel op het industrieterrein in Lanklaar. Wat wordt daar allemaal bijeengebracht ! Ook geeft dit veel werkgelegenheid voor mensen die het moeilijk hebben in het "gewone" arbeidscircuit.
KLIK op de FOTO : ontvangst aan tafel
Veel uitleg , heel vlot en... respect voor het werk !
We bereiden ons stevig voor op lezing 100 over de Eerste Wereldoorlog : volgende zaterdag 26 oktober in hotel Beau Séjour in Lanklaar. Er zijn al veel aanmeldingen !!! Nog info nodig : graag een seintje : frans.medaer@skynet.be
En om toch even te "ontspannen" brengen we op donderdag met een groepje een bezoek aan de magazijnen van Kringwinkel op het industrieterrein in Lanklaar.
Onze Boodschap voor een Betere Wereld in de taal Giiwo : taal 923 !
Wij werken uiteraard steeds door aan de verspreiding van onze Boodschap voor een Betere Wereld. Ons team in Nigeria kon ons weer de vertaling doorsturen in een bijzondere taal : onze Boodschap in de taal Giiwo uit Nigeria : taal 923 !!!
In 1998 telde deze taal nog slechts ongeveer 14.000 sprekers.
GIIWO
Məradəndedə shima dunya ngəla kuru nəlefa'a gartə, na duli samma ilmu ngǝla sowanda kuru raksa nəm ilmunza fuwutəgəro, sau kərma-a dare nazaanalan raksa kamanza banazayin nəmkam kəltə, kamburshe kuru daraja kamanzabe.
NEDERLANDS
"WIJ WILLEN EEN VEILIGE WERELD WAARIN ALLE JONGEREN ONDER GOEDE BEGELEIDING AL HUN TALENTEN OPTIMAAL KUNNEN ONTWIKKELEN OM ZE - NU EN - LATER TEN DIENSTE TE STELLEN VAN ELKAAR IN EEN GEEST VAN SOLIDARITEIT, VERTROUWEN EN WEDERZIJDS RESPECT"
In de nacht van 2 op 3 augustus doet de veldwachter zijn ronde. Hij klopt op het venster bij de familie Lenssen in Maasmechelen en roept dat Gielke moet opstaan: "Gielke , opstoan , de moos nao den oorlog!"
En Gielke moet zijn zwangere vrouw achterlaten...
KLIK op de FOTO : de echtgenote met de kleine jongen : Lena en zoontje Gerard...
Wanneer Gielke - gelukkig - terugkeert uit de oorlog gaat zijn echtgenote samen met de kleine naar de tram om de papa af te halen. Daar vraagt de kleine een beetje angstig : "Mama ,wèè is dat dèè menier?" .....
In "Asch" (later As) was er een vliegveld tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daar was ook een "casino". Dat gebouw werd na de oorlog gekocht door de eigenaars van hotel Mardaga en werd er een "danszaal".
KLIK op de FOTO : de "danszaal" op zijn oorspronkelijke locatie.
Zie ons item op 23 september...
Die zaal , daar werd dus gedanst , op zaterdag van 15 tot ... 21 uur want om 21.10 vertrok de laatste trein.
Stel je voor... nu is die "eindtijd" zelfs soms nog te vroeg om te "beginnen"!
In mei 2014 publiceerde Gerard Bongaers een mooi boek over onderwijzer Toon Jongen. Hij vocht aan de IJzer en zijn dagboek werd door hem geïllustreerd met prachtige, geestige cartoons.
KLIK op de FOTO : de titelpagina Toon Jongen : °Rotem 1894
Jongen werd gekwetst op 8 november 1918 , drie dagen voor de Wapenstilstand. Aan de gevolgen van zijn kwetsuren overleed hij op 1 oktober 1919, in de ouderdom van 25 jaar...
Na de ontelbaar vele slachtoffers tijdens de Eerste Wereldoorlog klonk de kreet : "Nooit meer oorlog , Nie wieder Krieg , Plus jamais la guerre, No more War...
KLIK op de FOTO : Käthe Kollwitz ( ons heel bekend van het "treurend ouderpaar" op het kerkhof van Vladslo) maakte deze indringende tekening...
En toch... blijven de conflicten voortduren met talrijke slachtoffers...
Met de "doodendraad" probeerden de Duitsers een niet te passeren grensafsluiting tussen Nederland en België te maken. De grens werd tegen de wil van de Duitsers in "overschreden".
1 Vrijwilligers voor het belgisch leger
2 Spionage : Britse spionagediensten waren in Nederland gevestigd
3 Duizenden brieven werden overgesmokkeld
4 Duitse deserteurs vluchtten naar het neutrale Nederland 5 Grenssmokkel
6 Drukken en verspreiden van kranten
(Info uit een publicatie van prof. Vanneste.)
KLIK op de FOTO : de grensafsluiting wordt geplaatst
Hieronder geef ik het verslag weer dat ik maakte over de lezing in Lanklaar : veel leesgenot...
Lezing voor Probus 9 oktober Beau Séjour Lanklaar
Frans Medaer : De Geschiedenis van het Maasland.
Aan de hand van een 150-tal dia’s “reizen” we doorheen de geschiedenis van het Maasland om ten slotte te eindigen met de Boodschap voor een Betere Wereld die na 25 jaar “werken” nu verspreid wordt in 922 verschillende talen.
Ter inleiding worden enkel begrippen rondom datering aangegeven : C-14 methode en dendrochronologie. Daarna zien we de evolutie van de mens met daarbij de bekende karikatuur van Charles Darwin: het lichaam van een aap en daarop zijn hoofd. Men nam hem niet in dank af dat wij “ontwikkelde” apen zouden zijn.
Veel aandacht ging er doorheen de lezing naar de Maas. De vondst van een mammoettand in Rotem bracht ons bij het “grootwarenhuis” uit de prehistorie : een gedode mammoet bracht vlees , ivoor , pezen voor het boogschieten , huiden voor tenten en kleding…
En dan kwamen ze , de Romeinen, waarbij Caesar in zijn boek “De Bello Gallico” schreef dat de Belgae de dappersten waren. Het schilderij van “De eed van Claudius Civilis”, nochtans van de hand – of het penseel – van de grootmeester Rembrandt, werd jarenlang opgeborgen want de “nationale held” die de Romeinen een halt toeriep werd voorgesteld met slechts één oog.
De Franken kwamen en Karel de Grote breidde zijn Rijk uit van de Noordzee tot aan de Zwarte Zee. Zijn rijk werd verdeeld onder zijn kleinzonen. Wij kwamen in het “midden-gebied” terecht en zouden vele eeuwen het “slagveld” van Europa zijn.
Tijdens de Middeleeuwen waren wij een “lappendeken” van staatjes en heel wat legereenheden trokken doorheen onze regio met alle gevolgen vandien.
De Fransen brachten een vorm van eenheid: het grondgebied van de huidige provincies Nederlands en Belgisch Limburg behoorden tot het “Département de la Meude Inférieure”. Na de val van Napoleon regeerde Willem I tot België zich vrijvocht in 1830. Maar Limburg werd eerst gesplitst in 1839.
In het begin van de 20ste eeuw ontstonden de Limburgse mijnen die echter zouden sluiten in de jaren ’70-’80. Daarop volgde de “reconversie” : op verschillende industrieterreinen kwamen nieuwe fabrieken. De voormalige “Napoleonsweg” werd in 1970 veranderd in een vierbaansweg die de Maaslandse dorpen doorsneed. Zo doorsneed rond 1810 ook de “Rigole Nourricière” het Maasland: het was een toevoerkanaal om een verbinding tussen Maas en Schelde mogelijk te maken. Dat kanaaltje was in 1826 verbreed en omgedoopt tot “Zuid-Willemsvaart”.
En de “kleinschalige” Maaslandse dorpen werden bij elkaar gevoegd tot fusiegemeenten. Efficiënter… maar “beter” ?
Het jaarlijkse "Bommafeest" is weer een grandioos succes geworden : we waren met 33 en... gezelligheid was weer "troef"!
KLIK op de FOTO : even samen poseren in hotel Beau Séjour in Lanklaar
De "bomma" (mijn schoonmoeder) overleed in 2007 , op 98-jarige leeftijd. We herdenken haar ieder jaar met een fijn familietreffen ! Hopelijk kunnen we daar samen nog een tijdje mee doorgaan !
Een belangrijke passage in onze 100ste lezing over WOI wordt de bespreking van de "Doodendraad": de elektrische afsluiting tussen België en het neutrale Nederland.
KLIK op de FOTO : het boek van prof Vanneste , basisdocument als voorbereidende studie !
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek