De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
15-10-2024
Beelden... kritisch bekijken...
Beelden worden uiteraard getoond tijdens mijn lezing over de Eerste Wereldoorlog. Maar... we moeten altijd alert zijn.
KLIK op de FOTO : duizenden Duitse jongeren zouden lachend en juichend naar het front vertrekken...
Moeilijk te achterhalen of dit een beeld is dat de werkelijkheid weergeeft. En zo zijn er meer...
Hieronder geef ik het verslag weer dat ik maakte over de lezing in Lanklaar : veel leesgenot...
Lezing voor Probus 9 oktober Beau Séjour Lanklaar
Frans Medaer : De Geschiedenis van het Maasland.
Aan de hand van een 150-tal dia’s “reizen” we doorheen de geschiedenis van het Maasland om ten slotte te eindigen met de Boodschap voor een Betere Wereld die na 25 jaar “werken” nu verspreid wordt in 922 verschillende talen.
Ter inleiding worden enkel begrippen rondom datering aangegeven : C-14 methode en dendrochronologie. Daarna zien we de evolutie van de mens met daarbij de bekende karikatuur van Charles Darwin: het lichaam van een aap en daarop zijn hoofd. Men nam hem niet in dank af dat wij “ontwikkelde” apen zouden zijn.
Veel aandacht ging er doorheen de lezing naar de Maas. De vondst van een mammoettand in Rotem bracht ons bij het “grootwarenhuis” uit de prehistorie : een gedode mammoet bracht vlees , ivoor , pezen voor het boogschieten , huiden voor tenten en kleding…
En dan kwamen ze , de Romeinen, waarbij Caesar in zijn boek “De Bello Gallico” schreef dat de Belgae de dappersten waren. Het schilderij van “De eed van Claudius Civilis”, nochtans van de hand – of het penseel – van de grootmeester Rembrandt, werd jarenlang opgeborgen want de “nationale held” die de Romeinen een halt toeriep werd voorgesteld met slechts één oog.
De Franken kwamen en Karel de Grote breidde zijn Rijk uit van de Noordzee tot aan de Zwarte Zee. Zijn rijk werd verdeeld onder zijn kleinzonen. Wij kwamen in het “midden-gebied” terecht en zouden vele eeuwen het “slagveld” van Europa zijn.
Tijdens de Middeleeuwen waren wij een “lappendeken” van staatjes en heel wat legereenheden trokken doorheen onze regio met alle gevolgen vandien.
De Fransen brachten een vorm van eenheid: het grondgebied van de huidige provincies Nederlands en Belgisch Limburg behoorden tot het “Département de la Meude Inférieure”. Na de val van Napoleon regeerde Willem I tot België zich vrijvocht in 1830. Maar Limburg werd eerst gesplitst in 1839.
In het begin van de 20ste eeuw ontstonden de Limburgse mijnen die echter zouden sluiten in de jaren ’70-’80. Daarop volgde de “reconversie” : op verschillende industrieterreinen kwamen nieuwe fabrieken. De voormalige “Napoleonsweg” werd in 1970 veranderd in een vierbaansweg die de Maaslandse dorpen doorsneed. Zo doorsneed rond 1810 ook de “Rigole Nourricière” het Maasland: het was een toevoerkanaal om een verbinding tussen Maas en Schelde mogelijk te maken. Dat kanaaltje was in 1826 verbreed en omgedoopt tot “Zuid-Willemsvaart”.
En de “kleinschalige” Maaslandse dorpen werden bij elkaar gevoegd tot fusiegemeenten. Efficiënter… maar “beter” ?
Het jaarlijkse "Bommafeest" is weer een grandioos succes geworden : we waren met 33 en... gezelligheid was weer "troef"!
KLIK op de FOTO : even samen poseren in hotel Beau Séjour in Lanklaar
De "bomma" (mijn schoonmoeder) overleed in 2007 , op 98-jarige leeftijd. We herdenken haar ieder jaar met een fijn familietreffen ! Hopelijk kunnen we daar samen nog een tijdje mee doorgaan !
Een belangrijke passage in onze 100ste lezing over WOI wordt de bespreking van de "Doodendraad": de elektrische afsluiting tussen België en het neutrale Nederland.
KLIK op de FOTO : het boek van prof Vanneste , basisdocument als voorbereidende studie !
Op zaterdag houden we ons jaarlijks "Bockenfeest". Sinds de "bomma" overleed komen we in oktober bij elkaar : we zijn weer met 33 : enkele afmeldingen... maar dat is begrijpelijk!
Ondertussen begint de publiciteitsmolen rond lezing 100 op volle toeren te draaien. Een kolonel wordt vertegenwoordigd door één van zijn adjudanten en... diens echtgenote komt ook mee. En zo beginnen de contacten te lopen !
Een foto die we zeker gaan tonen is die van Graf von Schlieffen.
KLIK op de FOTO
Alfred Graf von Schlieffen ° Berlijn 28 02 1833 - + 04 01 1913 ( dus overleden vlak voor de oorlog... maar zijn plan werd gebruikt... maar niet volledig...
Over dat plan vinden we in Wikipedia : met Frankrijk afrekenen waarbij de aanval zou geschieden via de zwak verdedigde Frans-Belgische grens in Noord-Frankrijk waarbij de Franse versterkingen in de Vogezen omzeild zouden worden. Het neutraal verklaarde België moest dan wel eerst door de Duitsers worden binnengevallen, waarbij het risico van een oorlogsverklaring van Groot-Brittannië dat instond voor de Belgische neutraliteit, op de koop toe werd genomen. Dit zogenaamde "Schlieffenplan" waarop de Duitse strategie bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was gebaseerd, was klaar in 1905.
We controleren alle dia's nog eens even ! En... geven hier de kaart weer die De Bouge maakte in 1786 , enkele jaren voor de Franse Revolutie.
KLIK op de FOTO : Fragment uit de kaart van De Bouge
Hij is in 1757 geboren in de omgeving van Brussel en vestigde zich rond zijn 24-jarige leeftijd aldaar als cartograaf en later ook in Wenen (“België” behoorde tot het Oostenrijks-Habsburgse keizerrijk). De Bouge verwierf de rang van officier bij de Genie van België en maakte in die hoedanigheid veel kaarten van de Zuidelijke Nederlanden.
Mijn lezing is herwerkt en herwerkt en... en ze is definitief klaar voor nu woensdag 9 oktober : in hotel Beau Séjour voor de vereniging Probus : thema : de geschiedenis van het Maasland.
Een verhaal vol "anekdootjes".
KLIK op de FOTO : de vroegere "Napoleonsweg"... later Rijksweg op 2 banen en daarna op 4 banen...
De eerste aanmeldingen zijn er al: we hopen dat lezing 100 op veel aanwezigen kan rekenen. We schrijven de families nog aan van de soldaten die zeker zullen besproken worden... allemaal kunnen we ze niet uitvoerig weergeven...
Welkom dus : graag een seintje naar frans.medaer@skynet.be en ik stuur een flyer op met alle gegevens !!!
Onze Boodschap voor een Betere Wereld in de taal Bumaji : taal 922 !
Zoals beloofd , hier onze Boodschap voor een Betere Wereld in een volgende taal : Bumaji : taal 922 !!!
We zijn ons team in Nigeria weer enorm dankbaar. De vertaling in Bumaji is weer uitzonderliojk : er zijn slechts ongeveer 11.000 sprekers !!! De taal behoort tot de BENDI talengroep.
BUMAJI
Awashima wase ka u maan tar u u hembe doon shi u lu a mkor yô, ape . mbayev cii ka ve zua a ityesen i dedoo shi ve kôrcio u . u eren tom a talenti ve la sha inja, sha er hegen man . ken masejime er ve lu mbaganden yô, vea wase ayol a ve ken jijingi u . mzough, jighjigh u nan man icivir i nan ayol a ve.
NEDERLANDS
"WIJ WILLEN EEN VEILIGE WERELD WAARIN ALLE JONGEREN ONDER GOEDE BEGELEIDING AL HUN TALENTEN OPTIMAAL KUNNEN ONTWIKKELEN OM ZE - NU EN - LATER TEN DIENSTE TE STELLEN VAN ELKAAR IN EEN GEEST VAN SOLIDARITEIT, VERTROUWEN EN WEDERZIJDS RESPECT"
De Elektrische Draad is zeker een belangrijk item , ook in lezing 100 over WOI. En niet alleen mensen die doorheen de draad naar Nederland probeerden te vluchten werden er slachtoffer.
KLIK op de FOTO : Martinus Luyten wandelt in de omgeving van de draad (in Stockheim) , samen met een vriend. Plots krijgen ze het bevel om te stoppen want ze komen eigenlijk in de "verboden" zone. De vriend blijft staan maar Martinus loopt weg in paniek Een schot weerklinkt.....
Bij die "lezing" wil ik op een hypermoderne manier beginnen : namelijk met AI (Artificiële Intelligentie). Aan POE (vorm van Chatgpt) vroeg ik wat ik zoal kan behandelen? Hier het antwoord en... nu werken !!!
De vraag en het antwoord van POE.
Was vroeger alles beter?
Het vraagstuk "Was vroeger alles beter?" is complex en afhankelijk van perspectief. Hier zijn enkele overwegingen:
Argumenten voor "ja":
Eenvoudiger leven: Vroeger was het leven vaak minder gecompliceerd, met minder technologie en afleiding. Veel mensen hebben nostalgische gevoelens over eenvoudiger tijden.
Gemeenschapszin: In het verleden waren gemeenschappen vaak hechter, met meer persoonlijke interactie en ondersteuning.
Tradities: Veel mensen waarderen de stabiliteit en cultuur die tradities met zich meebrachten.
Argumenten voor "nee":
Vooruitgang: We hebben enorme vooruitgang geboekt op gebieden zoals gezondheidszorg, technologie en mensenrechten. Vroeger waren veel dingen moeilijker of gevaarlijker.
Sociale ongelijkheid: In het verleden waren er vaak grotere ongelijkheden en discriminatie. Veel groepen hadden minder rechten en kansen.
Kennis en bewustzijn: Tegenwoordig zijn we meer bewust van mondiale problemen zoals klimaatverandering, en we hebben meer middelen om deze aan te pakken.
Conclusie:
De vraag is niet zwart-wit. Wat beter of slechter is, hangt af van persoonlijke ervaringen, waarden en context. Het is belangrijk om zowel de lessen uit het verleden te erkennen als de vooruitgang te waarderen die we vandaag de dag hebben. Door kritisch naar beide perspectieven te kijken, kunnen we een betere toekomst creëren.
Met een zware bronchitis is het niet envoudig om de presentatievoorbereidingen te laten opschieten...
Maar... we houden vol en twee van de 3 presentaties zijn ongeveer klaar : Lezing 100 over de Eerste Wereldoorlog en de Geschiedenis van het Maasland voor de vereniging Probus.
Nu nog het thema "Was vroeger alles beter?" uitwerken. Ideeën genoeg maar... de beelden moeten nog gezocht !
Een fragment van de kaart van Tranchot en Müfling mag zeker niet ontbreken.
We schrijven de jaren 1803 - 1820 : moeilijk leesbaar, maar je kunt bij Meeswijk toch de militaire gegevens terugvinden : Tête de pont des Autrichiens en Batterie des Autrichiens.
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek