Vanaf oktober 1830 ( - het begin van de periode der Belgische Onafhankelijkheid - ) tot november 1833 werd de scheepvaart over de Zuid-Willemsvaart haast onmogelijk. Daarom werd er in 1833 in Zonhoven een akkoord gesloten tussen België en Nederland maar er kwam toch geen echte oplossing voor de Zuid-Willemsvaart omdat de bevelhebber van Maastricht , generaal Dibbets , de doortocht van Maaswater naar het kanaal liet afsluiten. Hij verzoende zich niet met de gedachte dat ook het oostelijke deel van het voormalige departement Nedermaas bij België zou behoren. Hij sloot de Maas af: de Zuid-Willemsvaart verloor haar watervoorziening !
KLIK op de FOTO : tijdens onze historische evocatie : Bernardus Johannes Cornelis baron Dibbets ( opperbevelhebber van de vesting Maastricht tijdens de blokkade van Maastricht ) en zijn echtgenote Julie Jeanette van Tengnagell (in casu Dirk en Els !)
De Belgen zorgden dan maar zelf voor een oplossing : eind 1837 werd de oorspronkelijke "prise d'eau" te Hocht hersteld en opnieuw in gebruik genomen. Lange tijd zou van hieruit de watertoevoer naar het Belgische kanalennet geregeld worden !
|