De in 1815 opgerichte provincie Limburg hoorde grondwettelijk bij het zuiden van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Van de zetels in de Staten-Generaal (laat ons zeggen : het "parlement") waren er 55 voor het Zuiden en 55 voor het Noorden. Vier daarvan werden bezet door afgevaardigden uit Limburg.
Dit schoot in het verkeerde keelgat: de 2 miljoen "noorderlingen" hadden immers evenveel kamerleden als de 3,5 miljoen "zuiderlingen" !
Ondanks het feit dat koning Willem de welvaart trachtte te bevorderen door onder andere de aanleg van de Zuid-Willemsvaart hadden de onderdanen in het zuiden het al vlug moeilijk op heel wat vlakken : hierbij denken we o.a. aan het feit dat de koning zijn belangrijkste medewerkers koos uit noordelijke protestantse geloofsgenoten , dat hij zich bemoeide met bisschopsbenoemingen , de priesteropleiding en de hoge belastingen.
De Limburgse grieven werden langzamerhand groter maar wanneer Willem in 1830 een bezoek bracht aan Limburg weigerde hij te luisteren naar een uiteenzetting over de Limburgse grieven...
Eind augustus 1830 begon de Belgische Opstand...
KLIK op de FOTO : schilderij Belgische Opstand : G. Wappers
|