Gerard Hoeven heeft dus legerdienst gedaan in de plaats van Severijns. En... hoe zag Gerard eruit? Dat vonden we terug in de militielijsten in het Rijksarchief te Hasselt.
Gerard Hoeven wordt vermeld bij de Lichting van 1838. Zoals we eerder lazen trok hij het nummer 40 en bijgevolg hoefde hij eigenlijk niet te "dienen". In 1838 waren er namelijk 42 lotelingen tesamen voor de plaatsen Eysden, Lanklaer, Leuth, Meeswijck en Stockheim. Deze dorpen werden steeds samengebracht wat de militielijsten betrof van het Arrondissement Maestricht , 8ste kanton.
N.B. We schrijven nog Maestricht als Arrondissementshoofdplaats: in 1839 werd Limburg in 2 delen gesplitst...
Van de 42 jongens in 1838 waren de nummers 22 tot en met 42 "eruit-geloot"! Bij de pechvogels hoorde een naamgenoot : Medaer Jean-Chrétien uit Stockheim ( - daar liggen onze familie-roots -) trok het nummer 21 (nipt ernaast... maar 6 jaar legerdienst...).
Voor Gerard Hoeven viel de beslissing "eruit-geloot" op 21 maart 1838. Maar hij ging de dienst van Severijns doen en trad aan op 14 december 1838. In de officiële papieren staat ( in het Frans) :
visage : grand
front : rond
yeux : gris
nez : ordinaire
bouche : petite
menton : rond
cheveux : blonds
sourcils : bruns
taille : 1,63 m
En hoe verliep zijn lange legerdienst? Bijna vlekkeloos want op 12 september 1843 werd hij om niet-vermelde redenen naar de "strafcompagnie" verwezen...
Op 15 februari 1845 kreeg hij zijn "definitief verlof" en..... kon hij gaan genieten van zijn 600 Franken en ... zijn moestuin !!!
|