De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
09-08-2013
Het Maasland en Wereldoorlog I : voorbereiding spreekbeurt (10)...
Met kleinzoon Thibault op "speurtocht" ...
Tussen de ziekenhuisbezoeken door probeer ik de uiteenzettingen over Het Maasland tijdens de Eerste Wereldoorlog zo goed mogelijk voor te bereiden. Zo was ik gisteren samen met kleinzoon Thibault op speurtocht naar het verhaal over de Elektrische Draad. In Molenbeersel vonden we de mooie - hoewel dat woord hier moeilijk bij is - historische reconstructie bij grenspaal 146.
Indrukwekkend ... en opa kon al heel wat vertellen aan Thibault ... en we hebben alle twee heel wat foto's gemaakt! Een vriendelijke arbeider, die grenspaal 146 een bijkomend kleurtje gaf, nam een kiekje van opa en kleinzoon!
FOTO : aan de Elektrische Draad in Molenbeersel, samen met kleinzoon Thibault
Het Maasland en Wereldoorlog I : voorbereiding spreekbeurt (10)...
De "ELEKTRISCHE DRAAD"
Een thema dat we heel zeker aan bod laten komen in onze spreekbeurt(en) over Het Maasland en de Eerste Wereldoorlog" is de "Elektrische Draad" of "De Dodendraad".
Daarvoor zijn we enkele publicaties uitvoerig aan het "doorlezen". Een eerste korte info- die zeker in onze inleiding zal opgenomen worden - komt uit de brochure van Wolters en Van Eygen (Kinrooi) :
Om de grote vluchtelingen- en informatiestroom naar het neutrale Neder- land een halt toe te roepen, begon de Duitse bezetter in 1915 met de aanleg van een elektrisch afschrikkingshek tussen België en Nederland. De onder spanning staande draad, ook wel dodendraad genoemd, werd in 1915 en 1916 over een lengte van meer dan 300 kilometer aangelegd van Aken tot Cadzand. In die tijd was het gevaar van elektriciteit bij een groot deel van de bevolking niet bekend. Dit leidde tot veel doden en ernstige ongelukken aan de draad...
Een uitvoerige publicatie "Het epos van de draad" werd uitgegeven door " A.P.G. Geschied- en Heemkundig Genootschap Neerpelt (J.Spooren 1998): daarvan publiceren we hier de voorpagina.
KLIK op de FOTO !
Nota : De "correctie" van "eleCtrisch" naar "eleKtrisch" werd door het Genootschap zelf aangebracht!
En zo speuren we verder ... en ... alle info is steeds heel welkom ...
Door de reacties op onze klasfoto's zijn we natuurlijk "uitgenodigd" om er nog meer te publiceren op ons blog
Hier een prachtige klasfoto uit het schooljaar 1996 - 1997. Ze werd getrokken aan onze schoolvijver, de prachtige en leerrijke "Dorperveldpoel " , het" project van onze collega-leraar E. Froyen!
Het Maasland en Wereldoorlog I : voorbereiding spreekbeurt (9)...
Deze voormiddag ... naar het ziekenhuis in Genk ... grote controle ... nog enkele ontstekingen erbij maar .... hopelijk zijn ook deze snel onder controle ... Geduld ...
Ondertussen "duiken" we - mooie term bij dit warme weer - in enkele publicaties over Wereldoorlog I : deze keer "Toen sikkels lansen werden" (1981, Neeroeteren). De titel is een "mooie" maar "realistische" parafrase op de bijbelse tekst van Jesaja : "Ze zullen hun zwaarden omsmeden tot ploegijzers en hun lansen tot sikkels ..."
Onze teamleider in Benin (Un Monde Meilleur) Benin) , Abel, heeft mede dank zij onze steun een mooi diploma kunnen behalen (Journalistiek en Spaans) !
Nu is er een unieke kans gekomen , weliswaar beperkt in tijd, maar ... zeer belangrijk : hij kreeg een studiebeurs om een maand les te gaan volgen en workshops in Equatoriaal Guinea. Hier enkele zinnen uit zijn mail... en hij gaat ook daar onmiddellijk uitkijken naar vertalingen van onze Boodschap voor een Betere Wereld (hij bezorgde ons reeds vertalingen !):
In zijn eigen stijl vraagt hij altijd naar de gezondheidstoestand van mijn echtgenote (voor hem "Maman") , voor mij is er altijd "Mon Père" en hij noemt onze Boodschap (notre phrase fétiche) - schitterend !!!
Bonjour Mon Père,
Comment se porte Maman? Elle recouvrera
complètement toute sa santé, au nom du créateur le tout puissant! Bien de choses
à elle...
J'ai déjà alerté des collègues ici à
Malabo pour m'aider à traduire notre phrase fétiche ...
... ,j'ai bénéficié d'une
bourse de un mois de l'Etat Equato-Guinéen dans le cadre des cours d'Eté
coorganisés par la UNGE, Université Nationale de Guinée Equatoriale et
l'Université espagnole de Alcala de Henares.
Bien de choses à vous,
Bonjour une fois encore à Maman et au plaisir
d'avoir de vos nouvelles
Abel depuis la capitale équato-guinéenne, Malabo
Dat doet goed : iemand alle mogelijke kansen bieden om talenten te ontwikkelen en er dan iets mee te doen! Konden we nog maar veel meer jongeren helpen ... maar ... het lukt al aardig ... we doen ons best en blijven ervoor gaan !!!
Mw Marie Paul Westhof maakte in het kader van de werking van Broederlijk Delen samen met een aantal vrijwilligs(st)ers een inleefreis naar Senegal !
Van die echtunieke ervaring zullen wij heel wat kunnen leren in ons streven naar een Betere Wereld. Haar verslag en commentaren zullen weer een inspiratiebron zijn voor een verdere werking. Hun commentaren kun je lezen op de site van Broederlijk Delen en dan inleefreis!
Bedankt Marie Paul dat je deze zeer leerrijke - maar toch ook moeilijke reis - hebt willen meemaken. Wat ons project betreft is Marie Paul een "vaste" waarde, een medewerkster van het eerste uur!
FOTO : Broederlijk Delen : inleefreis Senegal : Marie Paul vind je bovenaan rechts, hartelijk wuivend met de rechterarm
Omdat de gisteren gepubliceerde klasfoto nogal wat succes heeft, hier nog eentje! Ook uit ons College in Neeroeteren : "mijn" klas 1.7 (1ste Middelbaar) uit het schooljaar 1984 - 1985 : 26 leerlingen en ... een klein beetje een "familiefoto"!
Op de laatste rij 3de van links, staat neef(je) Raf en ook op de laatste rij , tweede van rechts staat onze eigen zoon Luc !
Tot ongeveer 1980 hadden we in ons college - H.-Kruiscollege Neeroeteren - altijd vergadering rond 1 augustus, de dag waarop we halverwege de grote vakantie waren. Er werd dan een overzicht gegeven van het aantal inschrijvingen , plannen werden gesmeed voor het volgend schooljaar, voor de "vriendschapsdagen", de opdrachten werden "verdeeld". Ook werd een eerste aanzet gegeven tot het opmaken van een lesrooster voor het volgende schooljaar.
Daar dacht ik aan toen ik de maand augustus zag "verschijnen" op ons kalender. En dan wordt er al snel eens gebladerd in het archief en daar kwam ik bij deze klasfoto terecht: 20 jaar geleden, schooljaar 1983-1984 : ondergetekende (klastitularis), samen met de leerlingen van 1.7...
20 jaar ... wat gaat alles toch ontzettend snel... en ... wat is er van dat jonge volkje geworden?
De foto : genomen op onze speelplaats in Neeroeteren waar we talrijke historische voetbalmatchen speelden... met ook "kleppers"' als Leo Clijsters (+) , Mattie Billen, .....
Na onze ingetogen en mooie uitvaartdienst gisteren in Meeswijk, met de sfeervolle gregoriaanse gezangen , is er vandaag een uitvaartdienst in Lanklaar.
Ik begeleid er het koor: aandacht deze keer : Marialiederen ... en een militaire eer die er bewezen wordt aan de echtgenote van een oud-strijder. Daarom speel ik in de kerk ook de nationale hymne, langzaam, heel ingetogen, ... en "en sourdine" zoals mijn vader zaliger het mij altijd vroeg ... Het "marstempo" , dat was vroeger altijd voor de Lanklaarse fanfare, buiten de kerk, aan de gedenksteen...
Afscheid nemen van een geliefde... dat probeert iedere familie in te vullen op haar heel eigen manier ... Daar proberen we een beetje aan bij te dragen ...
"Tradities in ere houden" ... moeilijk voor velen , voor anderen een heel toffe invulling ... en dat op vele vlakken. Het goede behouden ... maar ook open staan voor het "nieuwe" !!!
Daar dacht ik aan toen ik alle kopieën klaar legde voor de uitvaartdienst van deze voormiddag : Gregoriaanse gezangen, door sommigen "afgeschreven", door anderen in ere gehouden. Wij - met ons mannenkoor - zingen graag gregoriaans: het is een echte uitdaging voor onze stemmen en ... goed gebracht geeft het op een bijzondere wijze de "stemming" weer van de teksten ... Toch brengen we ook Nederlandstalige liederen : ook daar kun je heel gevoelvolle momenten "scheppen" !!!
Requiem ... rust ...: op onze wijze proberen we zo voor de familie van Louisa de pijn om het afscheid een beetje te verzachten ...
En ... onze "gebuurtjes" - Britt, Lene en Lander - kinderen van onze neef Kris - zorgden ook voor een heel hartelijk welkom : ze "poseren" even met hun Tant Mia voor de boom met vele hartjes... : proficiat en bedankt !!!
DANK voor de fijne reacties op de thuiskomst van mijn echtgenote via mail enz... ... en velen van jullie klikten ook op facebook : reeds 277 "likes" en 53 reacties ...
Wij gaan nu "stevig" verder met al onze items : ons "dagboek" met vele activiteiten, ons project "Een Betere Wereld" , onze reeksen over de geschiedenis van onze regio, ons dorp , het Maasland en de Eerste Wereldoorlog enz...
Donderdag verzorgen we een uitvaart in de kerk van Meeswijk : op aanvraag van de familie van Louisa - een voormalig lid van ons OKRA-koor - zingen we met het mannenkoor de Gregoriaanse gezangen...
Vrijdag zijn we in Lanklaar : daar staat de uitvaartdienst in het teken van Marialiederen ... ook op aanvraag van de familie!
En "aanvragen" voor het nieuwe "seizoen" lopen ook al binnen: optredens met ons OKRA-koor in rusthuizen, optreden bij Ziekenzorg op diverse plaatsen, ...
FOTO : kleinkids Julie en Thibault zorgden voor een mooi welkom !
En deze namiddag was het dan (eindelijk) zover : Mia mocht vertrekken (na bijna 12 weken...) en ... we hebben uiteraard het verplegend team uitvoerig bedankt voor de professionele verzorging en tegelijkertijd voor de vriendelijkheid, de bemoedigende woorden ,de schouderklopjes - die waren echt hard nodig tijdens de "donkere" periode - de jovialiteit, de vriendschap, enz ...
Een schitterend team dat we met woorden niet genoeg kunnen bedanken !!!
FOTO : Een aantal "teamleden" tijdens het afscheid ... ook dank aan wie toen net niet van dienst was !!!
Eindelijk , na bijna 12 weken ziekenhuis, komt echtgenote Mia naar huis om hier "aan te sterken" en ... te hopen dat het genezingsproces de goede kant blijft opgaan !!!
Dat wordt weer even "aanpassen" !!!
Hartelijke dank aan allen voor de fijne reacties, de bemoediging, de kaarsjes, ....
FOTO : een blik op de "tuin" waar stoelen en tafel al "geduldig" staan te wachten op mooie zomeravonden ...
Het Maasland en Wereldoorlog I : voorbereiding spreekbeurt (8)...
Een prachtig document!
In de correspondentie van een oorlogsmeter aan het adres van "haar" frontsoldaat vonden we o.a. deze mooie briefomslag.
Hij dateert van 5 december 1917 en is gericht aan Joseph Beunen, - neef van Mijnheer Beunen de voormalige eigenaar van Hotel Beunen aan het "kruispunt" in Lanklaar - .
Het Maasland en Wereldoorlog I : voorbereiding spreekbeurt (7)...
Een "betekenisvolle" foto : in ons dorp Lanklaar, op het "oude" kerkhof, fotografeerde ik het graf van een Oud-Strijder van Wereldoorlog I : Ivo Cleymans (°1894 en +1966) , echtgenoot van Maria Braeken.
Op de achtergrond zie je even het graf van veldwachter Henri Lambrichts (° 1920 en overleden in 1987) - echtgenoot van Agnes Braeken - : "achter" de Eerste Wereldoorlog - met daarna de slogan "Nooit meer oorlog" - doemt zo al de IIde Wereldoorlog op ...
Heel betekenisvol en ... een beeld om "even" bij na te denken ...
Sedert verschillende jaren kunnen we heel veel kansarme kinderen onderwijs laten volgen in de regio Mindanao. We vangen ze pop in Day Care Centra en er zijn de "Summer Classes" in diverse dorpen!
Sommige jongeren doen het zo goed dat ze verder kunnen gaan studeren maar ...we bevinden ons in een echt probleemgebied wat de voeding betreft: heel wat kinderen zijn te zwak om continu inspanningen te kunnen leveren : daarom willen we een heel goed uitgewerkt voedselprogramma opstarten: eerst onmiddellijke hulp bieden en daarna de mogelijkheden scheppen om zelf voldoende voedsel te kunnen produceren.
We houden u op de hoogte!
FOTO : ons eerste Day Care Center ( in Sirawai) waar heel wat jongeren begeleid werden en worden. En nu kunnen zij verder, op weg naar een mooie toekomst, een betere wereld...
Vertalingen van onze Boodschap voor een Betere Wereld...
Op dit ogenblik bestaat onze "Boodschap voor een Betere Wereld" in 725 verschillende talen en in ongeveer 850 "versies". Men vraagt me dikwijls :"Hoe kom je aan die vertalingen en hoe kunnen wij helpen om er nog meer te vinden?"
Alle mogelijke "kanalen" worden ingeschakeld. Op de foto een voorbeeld : in 2001 ging onze betreurde senator - later lid van de Bestendige Deputatie van Limburg - Erika Thijs ( overleden 4 aug. 2011) naar een congres in Burkina Faso. Ze nam onze Boodschap mee en ... bezorgde ons een aantal vertalingen van diverse congresleden!
Een eerste voorbeeld vind je hier : de taal RUKAVANGO uit Namibia. De vertaling is van de hand van een politicus die zijn land vertegenwoordigde op dat congres!
KLIK op de FOTO !
Wie dus op één of andere manier mensen kent of ontmoet die heel lokale talen spreken : we houden ons aanbevolen, ook voor versies in talen die we reeds bezitten! Alvast bedankt!
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek