De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
24-07-2014
Voorbereiding dagje Maasland met Ziekenzorg Schaffen (7)
Hopelijk kunnen we een wandeling maken langs de prachtige oude kanaalarm en ... de zwanen zien voorbij-peddelen!
Wat worden ze nu snel groot... Maar ze kennen de mensen al : even fluiten en daar zijn ze. Wel opletten voor de "papa" die zijn kroost wil verdedigen !!!
Op 30 augustus begeleid ik de "Vriendenkring van de Post" tijdens hun daguitstap naar Luik. We gaan zeker weer even plaats nemen op de bank, naast Georges Simenon!
Over hem heb ik nog heel veel bijgeleerd tijdens het nazicht van de stamboom Moors : de schoonvader van onze oudtste zoon heeft daar 35 jaar aan gewerkt! 1200 pagina's ... en ... ik heb ze helemaal doorgelezen: nu nog de lay-out (weer een ander familielid) en dan naar de drukker !!!
De grootmoeder van Georges Simenon was Marie Catherine Moors (uit Vlijtingen) ... en via mijn oudste schoondochter komen we dus bij de familie Moors terecht ...
FOTO : met Simenon op de bank in Luik
KLIK op de FOTO
Het middagmaal in Luik is al in optie genomen ... zoals steeds in "As Ouhès" (is Waals en betekent eigenlijk " Aux Oiseaux")... !!!
Op de speelplaats van Basisschool "De Startbaan" in Lanklaar bouwt de ouderrraad een heel mooi avonturenpark , meer in het bijzonder als "alternatief" voor de leerlingen die eens wat anders willen dan alleen maar voetbal ...
KLIK op de FOTO (foto : Mark Dreesen : zijn foto en het bijhorend verhaal vind je vandaag in de Goed Nieuws krant bij het Belang van Limburg)
En ... er zijn ook heel wat familieleden aan het werken : op de voorgrond Lander en Britt samen met hun ouders (één van onze neven en zijn echtgenote) en hun opa , een schoonbroer. Daarnaast nog andere leden van de ouderraad.
Een prachtige "vakantiejob" waar vele kinderen weer jaren van kunnen profiteren! Proficiat !!!
Voorbereiding dagje Maasland met Ziekenzorg Schaffen (6)
Als het weer het toelaat wandelen we even langs de prachtige Lanklaarse oude kanaalarm tot aan de "Waterski"!
Daar bevindt zich nog steeds - mooi ingewerkt - een gedeelte van de passerelle, de brug waar vroeger fietsers en voetgangers konden oversteken en waar de "boottrekkers" van oever konden veranderen. Het was ook een geliefkoosde plek om een duik te wagen in het kanaal ...
KLIK op de FOTO !
Een prachtige plek om bij een feest een koor op te plaatsen... of een orkestje !
Voorbereiding dagje Maasland met Ziekenzorg Schaffen (5)
Aan de Maas kijken we naar Nederland en... we zien er o.a. grenspaal 116! Dat is de gelegenheid om het verhaal van de grenspalen eens te vertellenj! Voor ons eigenlijk "gewoon" - we zien ze regelmatig ... maar voor mensen uit het "binnenland" toch niet zo "evident" !!!
In 1843 was er de aanbesteding , plaatsing gebeurde vanaf 1844 : werd begonnen met het plaatsen van gietijzeren grenspalen. Men begon met grenspaal 1 op het "Drielandenpunt" (Vaals) en eindigde met grenspaal 365 in Zeeuws-Vlaanderen (aan het Zwin , aan de Noordzeekust). De palen dragen allemaal het jaartal 1843. (In dat jaar werden 388 ijzeren grenspalen aangekocht evenals 356 grensstenen.) In 1869, na de indijking van het Zwin, werd de nummering uitgebreid tot 369.
Langs de Maas werden aan weerszijden van de rivier palen geplaatst, steeds tegenover elkaar, met hetzelfde nummer. (daarom waren er meer dan 365 aanbesteed)
FOTO : aan de grens bij het veer Meeswijk-Berg : grenspaal 116 (Belgische oever)
KLIK op de FOTO
Tekst : document : de openbare aanbesteding :
Op 30-10-1843 vindt de openbare aanbesteding plaats.
Er moeten 388 gietijzeren en 356 hardstenen grenspalen worden geleverd en gesteld worden. Er is een zeer uitgebreid bestek en voorwaarden opgesteld voor de levering, het vervoer, de plaatsing en het schilderen. Bijgevoegd zijn overzichten van de grenspalen per gemeente en per opslagplaats.
Op 17-4-1844 berichten de Gouverneurs van de Provincies, dat
a. de werken in de maand mei zullen aanvangen.
b. de werkzaamheden moeten zonder vertraging worden uitgevoerd.
c. speciaal gedelegeerd zijn voor Nederland de Heer luitenant-ingenieur Van Hooff en voor Belgie de Heren luitenants Goffried en Booij.
d. als dagelijkse opzichters zijn onderofficieren toegevoegd.
e. de burgemeesters van de grensplaatsen moeten all medewerking geven.
f. de palen op de juiste plaats dienen te worden gezet, met volle medewerking van de grondeigenaren.
g. de burgemeesters de publicatie verzorgen om problemen te voorkomen.
h. de burgemeesters, aanwijzers en grondeigenaren aanwezig moeten zijn.
i. de burgemeesters volledig moeten meewerken voor de plaatsing van de palen.
j. de burgemeesters moeten toezien op materialen en palen ter plaatse.
k. de burgemeesters zorgen voor nabijgelegen onderdak voor de onderofficieren, tegen redelijke betaling.
l. de burgemeesters zorgen voor benodigde arbeiders en regelen dat de daggelden via de officieren worden uitbetaald.
Nogmaals wordt gewezen op de verplichting van de grondeigenaren om mee te werken aan de plaatsing van de grenspalen op hun grondgebied. Rigoureuse maatregelen bij voortgaande tegenwerking, moeten worden toegepast.
Voorbereiding dagje Maasland met Ziekenzorg Schaffen (4)
Tijdens onze bustocht doorheen een klein deel van ons Maasland rijden we zeker even tot aan het veer Berg-Meeswijk. Daar kunnen we heel wat verhalen vertellen over de Maas, de overstromingen, de uiterwaarden, de verdwenen café "Overzet", ...
En ... we staan uiteraard even stil bij het monument ter nagedachtenis van de 5 Nederlandse militairen die er op de eerste dag van de IIde Wereldoorlog (10 mei 1940) sneuvelden...
Voorbereiding dagje Maasland met Ziekenzorg Schaffen (3)
Waar we zeker voorbij zullen rijden met de mensne uit Schaffen, is het kunstwerk "De Vrijwilliger" aan de Zuid-Willemsvaart te Lanklaar. Daar stond eerder een kunstwerk dat echter verdween door vandalisme! Het werd hersteld en verplaatst naar de overzijde van de "vaart". Nu werd er weer een ander geplaatst !
Het kunstbeeld is gemaakt door vrijwilligers van de vereniging 't Virveld uit Dilsen-Stokkem en kunstenaar Ludo Boonen. Op de grote plaat met doorkijkcirkel kleven duizenden stukjes glas. Ook rond de sokkel liggen glasscherven. De glasscherven zijn afkomstig van vernielde bushokjes en staan symbool voor alle vrijwilligers, die samen een mooi geheel vormen.
FOTO : het bovenste gedeelte van het schitterende kunstwerk : klik op de FOTO !
Heel veel leed deze dagen : de vliegtuigcrash stort talrijke families in diepe rouw... in het Midden-Oosten komen dagelijks mensen om ... op andere plekken in de wereld is er onnoemelijk veel leed ...
We lezen de berichten, volgen beelden en commentaren, leven mee ... maar de reeks stopt niet ...
Zelf ben ik vandaag 2 keer (10.30 en 13.00) en morgen 1 keer gevraagd om orgel te spelen tijdens uitvaartdiensten : 3 keer in Mariaheide. Telkens weer probeer je een klein beetje om het leed wat te verzachten maar iedere keer weer word je van heel dichtbij met droefheid geconfronteerd: wat kan dat toch schril afsteken bij een prachtige, zonovergoten dag...
Voorbereiding dagje Maasland met Ziekenzorg Schaffen (2)
We zijn nog even aan de oude kanaalarm in lanklaar!
Het beeld van "De Brugwachter" (gemaakt door Ludo Boonen) mag natuurlijk niet ontbreken! Daar vertellen we het verhaal van de familie Houben en het ontstaan van hotel Beau Séjour! We zullen het illustreren met foto's van de prachtige historische evocaties die we realiseerden in 2006 en 2009 !!!
KLIK op de FOTO !
In ons archief (data in juli 2009) vind je prachtige foto's van die evocaties...)
Voorbereiding dagje Maasland met Ziekenzorg Schaffen (1)
Gisteren ben ik de ganse namiddag met kleinzoon Thibault "op stap" geweest doorheen het Maasland. We hebben een eerste deel voorbereid van de dag die ik op 30 juli zal "presenteren" aan Ziekenzorg Schaffen.
Enkele van de mooiste plekjes van ons Maasland zullen we met de bus bezoeken, na een voormiddag aan de oude kanaalarm in Lanklaar!
Het wordt een dag met vele verhalen, een hapje en een drankje, een rondrit, en ... een afsluitende "viering" in Heppeneert ... voor de mensen uit de omgeving van Scherpenheuvel !!!
FOTO : kleinzoon Thibault aan de oude kanaalarm in Lanklaar, ons vertrekpunt ...
Een detail dat me op vriendelijke wijze door de "bewaker" werd aangeduid op het drieluik "Aachener Altarbild", is dit beeld op het linkerpaneel: volgens de man, de oudste - duidelijke - afbeelding van iemand met het "Syndroom van Down".
Hij vertelde me dat de dominicaan dit had laten opnemen om aan te geven dat men ook voor deze mensen wilde zorgen. Een aapje komt erbij en ... maakt de haren "proper" en een hondje houdt ook daar trouw de wacht ...
KLIK op de FOTO
En zo komen heel veel betekenisvolle details naar voor "bij nader toezien" ...
Vooraleer we nog een detail bespreken van het "Aachener Altarbild" geven we hier even een foto weer (niet van de beste kwaliteit - maar snel moeten maken) van een prachtige voorstelling van de Apostelen.
Het schrijn bevindt zich vlak onder het schilderij. De apostelen links en rechts (boven) zijn in massief goud: (de anderen met opgelegd 24-karaats bladgoud) : op de foto zie je het verschil niet ...
En ... de aandachtige blogbezoek(st)er heeft het reeds gezien : op een Apostelenbalk vind je vrijwel altijd de 12 apostelen: hier hebben we een "zeldzaam" exemplaar met 13 apostelen: Judas staat er dus ook nog op en de "nieuwe": Mathias!
FOTO : Domschatzkammer : de 13 apostelen...
KLIK op de FOTO
Problemen vind je dikwijls bij de weergave van de apostelen: kom je ooit in de kerk van Neeroeteren? Daar vind je op de schitterende apostelenbalk (prachtig houtsnijwerk) 2 keer Sint-Jacob de Meerdere (ook genoemd van Compostela : met de sint-jacobsschelp op zijn hoed of tas)... Je "herkent" de apostelen aan hun "attributen" : zo herken je hier o.a. - ondanks de mindere kwaliteit van de foto - boven (4de) de H. Andreas met zijn X-kruis ...
Wie goed gekeken heeft naar het middenpaneel van het "Aachener Altarbild" heeft zeker de hond gezien die zich met een linkerpoot aan zijn oor aan het "krabben" is!
Vandaag geef ik die hond in detail weer : ik maakte de foto in de Domschatzkammer!
KLIK op de FOTO!
En ... wat zien we? De hond probeert een bij te verjagen! Zo heeft de schenker nog maar eens zijn ongenoegen over zijn ordebroeder-aartsbisschop dominicaan laten blijken!
Sint Dominicus († 1221; feest 8 augustus) heeft altijd een hond bij zich met een fakkel in de bek. Het is een toespeling op de naam van de orde der Dominicanen die hij stichtte. In het Latijn kan men het woord ‘Domini-canes’ ook verstaan als ’honden van de Heer’. (A. van den Acker s.j.)
De hond staat voor trouw, aanhankelijkheid, waakzaamheid, behoeder van de kudde: je vindt hem bijv. ook bij de H.Rochus: die was getroffen door een besmettelijke ziekte, had zich ergens teruggetrokken en een hond kwam hem iedere dag een stukje brood brengen ....
Canis = hond en het meervoud in het Latijn is canes = honden - en ... dominus betekent heer : de genitief - of van-vorm - is domini = van de heer ... Ik kon het echt niet nalaten nog eens even een klein lesje Latijn te geven ...
De schenker wil op die wijze aangeven dat de aartsbisschop door zijn levensstijl en "aard" de idealen van de Dominicanerorde niet "naleeft"! Je moet het maar zien !!!
Tijdens het weekend maken we van de gelegenheid gebruik om o.a. enkele dagreizen voor te bereiden. Naar Luik zullen we gaan met de Vriendenkring van de Post van Eisden en naar Den Bosch met het verplegend team van het dagcentrum "de Linde" uit Eisden. Een tocht doorheen het Maasland maken we met mensen uit de omgeving van Scherpenheuvel (ziekenzorg Schaffen)... die o.a. op bedevaart komen naar Heppeneert!
Aken blijven we ook verder bestuderen. En zo komen we - zoals beloofd - bij enkele "anekdootjes" aan ...
In de "Domschatzkammer" vind je een prachtig drieluik , het "Aachener Altar(bild)": daarvan publiceren we hier het middenstuk! De dominicaan die het schilderij liet maken zie je vlak naast de in mooi blauw geklede moeder Maria. Eén van zijn "ordegenoten" had het gebracht tot Aartsbisschop van Keulen , maar , die was niet echt geliefd: daarom liet de opdrachtgever hem schilderen op een paard... dat met zijn "achterste" naar de kijker toe weergegeven is en... dat net zijn behoefte gedaan heeft (het bewijs ligt achter het paard op de grond).
Je kan het bekijken als een soort "beeldverhaal" : het overgrote deel van de mensen kon niet lezen of schrijven: alles werd visueel weergegeven maar ... je moest het toch "zien"!
Nog andere details zullen we in volgende bijdrage(n) bespreken!
FOTO : Aachener Altar : middenpaneel (Domschatzkammer Aachen) : het schilderij is toegeschreven aan een "Meester uit Keulen" , datering : rond 1500...
"Ik sta op wacht" is de titel van een "oud" lied , een "smartlap" (een beetje oneerbiedig gezegd)...
Daar moest ik aan denken toen ik gisterennamiddag op de brug over de oude kanaalarm in Lanklaar de zwaan haar "territorium" en kroost zag verdedigen. Een fietser aarzelt ... Snel enkele foto's gemaakt ...
KLIK op de FOTO
Zelf ben ik er naderhand rustig aan voorbijgewandeld...
Een uitvoerig artikel vind je vandaag in Het Belang van Limburg (M. Dreesen) ...
Vandaag is er de uitvaart van neef Pierre. Gedurende zijn actieve leven was hij onderwijzer in ons dorp Lanklaar. In zijn documenten vonden we een "autobiografie" in verband met zijn "schoolse" loopbaan.
Om hem even te schetsen in die hoedanigheid, enkele zinnen uit het slot van zijn verhaal : het typeert hem geweldig :
" Ik moet zeggen dat ik al die jaren van 1954 tot 1988, 34 schooljaren lang met veel plezier mijn werk als onderwijzer heb gedaan. Ik probeerde er steeds te zijn voor alle kinderen, Belg of niet-Belg, slim of minder begaafd.
‘Gras groeit niet door er aan te trekken’, is een mooie spreuk . Ik voeg er aan toe ‘Maar je kan wel het wel bemesten’. En dat heb ik gedaan. Kansen geven tot, iedereen aanspreken op zijn kwaliteiten, … en ik denk dat ik dat goed heb gedaan. Ik heb er alleszins veel dankbaarheid en erkenning van leerlingen en hun ouders voor gekregen...
Een blijvende herinnering...
FOTO : Victor (14 augustus 2008) , Pierre (+2 juli 2014) en Leon (+06 juni 2014) Medaer ... 3 broers ... (onze 3 neven)
Even een "bemoedigend" beeldje op deze regenachtige dag.
In Aken, naast de Nikolauskirche in de winkelstraat, vind je deze mooie beeldengroep : dames paraderen met een parasol (je kunt hem nu als paraplu gebruiken).
KLIK op de FOTO
En vandaag lezen we en documenteren we ons verder over WOI. Deze avond is er de avondwake voor neef Pierre: tijdens zijn leven noteerde hij heel veel: je kunt het beschouwen als een soort "autobiografie": daaruit zullen we voorlezen ...
In een volgend item gaan we in op een prachtig schilderij - "das Aachener Altar" - dat we in de Domschatzkammer konden bewonderen en waarover we enkele mooie details vonden!
In de reeks "Uit de Geschiedenis van ons dorp" moeten we natuurlijk ook de "actualiteit" niet vergeten.
Zo maakte ik gisteren - gelukkig dat ik er toen was want nu stroomt de regen weer overvloedig neer - een foto van de vernieuwde kanaaloever. Het fietspad naast de Zuid-Willemsvaart werd verbreed en de dijken werden verstevigd.
FOTO : de Zuid-Willemsvaart ter hoogte van Mulheim, waar vroeger het "veer" lag ... Aan de westelijke kant van het kanaal een bunker uit WOII
KLIK op de FOTO
We zullen eens een inventaris publiceren van deze reeks - samen met de data van de verschillende items - om het zoeken een beetje te vergemakkelijken. Jammer genoeg kunnen we - voorlopig - op deze seniorensite niet werken met "rubrieken" ...
We beginnen aan een "nieuwe" week... met heel veel plannen!
In het boek "1914 : het trauma van Europa" van Max Hastings "zitten" we ondertussen aan pagina 532 ... van de 780: een zeer boeiende uiteenzetting over het jaar 1914, achtergrond voor de spreekbeurten die we nog zullen houden over 1914-1918... : al ongeveer 14 "paginaatjes" intersssante weetjes en anekdootjes genoteerd... maar ook erg onder de indruk van het onnoemelijke leed ...
We zijn van plan wat foto's te gaan maken van de vernieuwde kanaaloever in Lanklaar: de weg naast de Zuid-Willemsvaart is heraangelegd, verbreed... en ook de Passerelle in Dilsen moet op de "gevoelige plaat" want er zouden plannen zijn om die af te breken : jammer : een prachtig stukje "verleden" zou zo verdwijnen: we moeten niet alle "bruggen" met het verleden afbreken... (noch letterlijk, noch figuurlijk)...
Als het weer het toelaat maken we morgen een wandeling met een twintigtal residenten van "'t Kempken" langs de oude kanaalarm in Lanklaar: een mooie vlakke weg, gemakkelijk voor de rolstoelen: daar kan ik dan weer het verhaal van het ontstaan van de oude kanaalarm "illustreren" !
Een moment van droefheid zal er zijn wanneer we afscheid nemen van onze neef Pierre, voormalig onderwijzer in Lanklaar: hij overleed slechts 4 weken na zijn broer Leon ...
Ook bereiden we enkele "dagreizen" voor : met COV zullen we o.a. een bezoek brengen aan Tongeren : begijnhof (met een "wandeling" doorheen spreekwoorden en gezegden...) en de Vikingententoonstelling!
En zo "liggen" vreugdevolle en moeilijke momenten weer heel dicht bij elkaar ...
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek