De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
04-09-2014
Generale repetitie...
Zaterdag is het zover : dan nemen we met ons Mannenkoor St. Cecilia Meeswijk een cd op : die kan dan gebruikt worden in de kerk wanneer we door één of andere omstandigheid niet kunnen aanwezig zijn om een viering op te luisteren.
Het "gewone" van een viering , enkele "gelegenheidsgezangen" : o.a.een plechtige zegen, kerstgezangen : Wiegenlied, Lasst uns lauschen, Die 12 Raüber en ... "Het Maasland" op tekst van dichter Arnold Sauwen en gecomponeerd door mijn vader Pierre Medaer (1963).
We zingen a capella en begeleiden ons met elektronisch orgel en op piano: spannend !!! We houden u wel op de hoogte!
De generale repetitie houden we "aan huis" : orgel en piano zijn "binnen handbereik" ...
FOTO : Arnold Sauwen : prachtige pentekening door mijn vader Pierre Medaer (zijn monogram staat rechts beneden : M en P door elkaar "geweven" !) : hij maakte de tekening in 1939 naar het voorbeeld van tekenaar "Bus" die zijn tekening publiceerde in "De Dag" op 26-08-1939).
Op de tentoonstelling in de Kluis van Achel ligt er een "granaathuls" van het "superkanon" : "Dikke Bertha". Het kanon kreeg de naam naar de voornaam van de dochter van Krupp : "Bertha".
De huls werd gevonden aan het station te Hamont op 18-11-1918 na een treinontploffing. Op de huls heb ik even mijn gsm gelegd zodat we de afmetingen goed kunnen inschatten : de gsm is 11 cm lang ... Granaten van 800 kg met 42 cm doormeter ...
KLIK op de FOTO !
We publiceren nog wel meer info over dit kanon ...
De maand september breekt dus aan : nog 30 dagen en het is tijd om de spreekbeurt te geven in het CC van Maasmechelen : er zijn nu reeds bijna 60 inschrijvingen : dat kan natuurlijk nog altijd op het nummer : 089 769797 : even aangeven : 30 september , lezing , 20.15 u. : "Het Maasland en de eerste Wereldoorlog".
Om nog wat kennis "bij te spijkeren" ben ik gisteren samen met schoonbroer Roger de Tentoonstelling gaan bezoeken aan de Kluis van Achel : werkelijk schitterend! Daarna zijn we naar de reconstructie van de elektrische draad gaan kijken, de draad die ook voor ons Maasland zo geweldig belangrijk is geweest tijdens WOI !
FOTO : aan de draad te Achel : deze reconstructie bestaat al lang: de natuur doet er haar werk ... Molenbeersel is recenter.
KLIK op de FOTO (gemaakt door de heer L. D'Joos , Voorzitter, raad voor cultuur en kunst stad Lommel ) die we daar toevallig ontmoetten samen met zijn echtgenote.
We wensen aan alle leerlingen een leerrijk en "veilig" schooljaar toe. Ook wensen we hen veel moed ... maar niet alleen aan hen : ook aan alle "begeleid(st-ers ... zowel op school als ... op het thuisfront !!!
Ondanks een beetje "miezerige regen" af en toe is het een heel mooie dag geworden in Luik. Ik mocht er 18 leden van de Vriendenkring van de Post (Dilsen-Stokkem ...) rondleiden!
Als je zo een groep geïnteresseerde mensen mag begeleiden in een aangename sfeer, dan beleef je zelf ook weer een heel mooie dag! We hebben 2 stevige wandelingen gemaakt doorheen het oude stadscentrum en... bij aankomst met de trein het prachtige station "Guillemins" (Calatrava) bewonderd. Even "traden" we in de voetsporen van Georges Simenon...: kathedraal St.Paul, Del Cour, passage Lemonnier, place Saint-Lambert, As Ouhès, perron , fontaine de la tradition, "escalier" van Bueren (beklommen door 2 "moedigen), cour Antoine, musée Curtius, enz ... te veel om alles om te noemen!
FOTO : samen met de groep in het station
KLIK op de FOTO
Bedankt lieve mensen voor de gezellige sfeer, voor de brijdrage aan ons project (op de Filippijnen voelt men nog steeds de "naweeën" van de typhoon - maar dat is hier uit het nieuws verdwenen...) en ... hopelijk tot een volgende keer !
Tijdens onze studie over de Eerste Wereldoorlog kijken we natuurlijk ook "een beetje verder" dan ons eigen Maasland. Zo viel ons o.a. deze affiche op van 3 augustus 1914 : "Niet naar de cinema" (kinema) !
Eventjes een foto plaatsen van één van de jonge "zwaantjes" die op de prachtige oude kanaalarm in Lanklaar wonen!
Slechts enkele maanden oud ...
KLIK op de FOTO !
En nu vlug iemand helpen met een vertaling naar het Frans toe , daarna vergaderen over de spreekbeurt van 30 sept. over WOI en... nog wat bijlezen want morgen staat gidsen in Luik weer op het programma !
Er komt heel veel op me af deze dagen : gidsen in Luik , voorbereiding van de CD (teksten en powerpoint), de spreekbeurt, gidsen in Den Bosch, voorbereiding gidsbeurten op de tentoonstelling, artikeltjes schrijven, orgel, programma's voor de koren, ....
En dan is het goed eens "even" een mooie wandeling te maken, bijvoorbeeld langs de prachtige oude kanaalarm...
Daar "schoot" ik dit beeldje van één van de prachtige zwanen die ook "nadenkend" op het rustige water "ronddobberde"...
We gaan richting maand september ... en de 30ste van die maand geef ik de spreekbeurt over "Het Maasland en de Eerste Wereldoorlog" in het Cultureel Centrum van Maasmechelen.
De inschrijvingen beginnen al vlot binnen te komen : je kunt dat doen door even te bellen naar het nummer 089 769797 van het Cultureel Centrum Maasmechelen. Tijdstip : 30 september te 20.15 u.
Klik op de FOTO : aan het "monument" te Lanklaar !
In het CC Maasmechelen gaat er ook een tentoonstelling van start over de Eerste Wereldoorlog : met enkele gidsen leiden we er op aanvraag groepen rond : meer info volgt nog !
We doen er vandaag (al) weer een jaartje bij : 72 ... Je snapt er niks van als je erover nadenkt : het is net alsof we "eergisteren" nog met de chiro op kamp gingen en "gisteren" in de school de leerlingen wat probeerden bij te brengen en ... en ...
We hopen nog heel wat "jaartjes" ons te kunnen blijven inzetten : in het geluk dat je anderen kan bezorgen , ben je zelf heel gelukkig !
Soldaten schreven van aan het front heel wat brieven en prentkaarten naar huis. Als ze - zoals Joseph Biegs uit ons Maalands Leut(h) - dicht bij de grens woonden, adresseerden ze de kaart aan een Hollandse "grensfamilie" die ze dan wel "overbracht" !
Een Duitse soldaat was wel snel geneigd om een "Auge" dicht te knijpen voor een lekker hapje vlees of ... Het werd veel moeilijker nadat de elektrische draad gespannen werd: daarover vertellen we nog meer !!!
De "Elektrische Draad" heeft tijdnes de Eerste Wereldoorlog zeker in onze grensregio een belangrijke rol gespeeld. Hij heeft vele levens "geëist": de mensen waren destijds ook nog helemaal niet "vertrouwd" met elektriciteit.
"Passeurs" brachten mensen over of - vooral - doorheen de draad. Op de FOTO een "passeursraam" dat omwonden met rubber tussen de draden gespannen werd. Een origineel bevindt zich in het Taxandriamuseum in Turnhout : de verantwoordelijken hebben me enkele foto's doorgestuurd en de exacte afmetingen : daar gaat het Cultuireel Centrum van Maasmechelen voor mijn spreekbeurt (30 sept.) een "replica" van maken!
Het verzet tijdens de Eerste Wereldoorlog vormt het onderwerp van de publicatie "In de rug van de Duitsers", geschreven door Emile Engels. Een "facet" van de oorlog 14'-18' dat we met veel interesse gaan lezen.
Op de titelpagina een "passeur" die doorheen een houten kader (met rubber omrand) doorheen de elektrische draad kruipt: één kleine beweging te veel en ... het leven is voorbij ...
We hebben tijdens onze studie van de Eerste Wereldoorlog een aantal wetenschappelijke werken van "algemene" aard gelezen. Uitermate belangrijk zijn natuurlijk ook de "plaatselijke" verslagen, brochures, studies, ...
Zo hebben we in ons archief o.a. vele publicaties van Donaat Snijders o.s.c. (kruisheer) , mijn eerste directeur in het College van Neeroeteren. Een verteller, heemkundige, dichter, geweldige "mens" en priester...
In 1979 publiceerde hij samen met mw. Elsa Purnot - Reynders : "Tranen over Ophoven , 1914 - 1918." Daarin vertelt hij - tegen de algemene achtergrond - het verhaal van Ophover (en/of Geistinger) soldaten: hij doet dat via uittrekseksels uit de vele brieven die ze schreven. Indrukwekkend en vooral ontroerend: echte historische documenten, geschreven door diegenen die het van nabij meemaakten!
Daaruit kunnen we natuurlijk weer citeren... hoewel de spreekbeurt tot 2 "uurtjes" moet beperkt blijven...
KLIK op de FOTO !
Voornamelijk gaat het om brieven van de Ophover frontsoldaten : de gebroeders Mathieu, Leo en Pieter Lamberigts : de twee dienstplichtigen keerden terug, de vrijwilliger sneuvelde ...
Eerder lazen we over Neeroeteren : "Toen sikkels lansen werden", een publicatie waaraan D. Snijders een enorme bijdrage leverde.
In de krant lees ik vandaag dat de kennis van het Frans achteruit "boert"! Daar zijn heel diverse redenen voor ... MAAR in de krant staat er ook een "formidabele" fout vandaag.
Je mag er kiezen tussen 5 mogelijkheden en je moet de "bonne combinaison" aangeven en ... die is er bij de eerste opgave niet! En de krant geeft dus (via : Talenplein-databank) een verkeerde oplossing". Men beweert er namelijk dat "C'est leur voitures" juist is (leur is hier bezittelijk voornaamwoord bijvoeglijk gebruikt en enkelvoud, en voitures (zelfstandig naamwoord) is meervoud) .
Zo gaan we zeker niet bijleren !!! Bij de andere 4 afleiders is er - uiteraard - geen juiste...
KLIK op de FOTO
Even de "afleiders" uitleggen :
B. Je vais leurs téléphoner : moet zijn : je vais leur téléphoner (persoonlijk voornaamwoord, meewerkend voorwerp bij téléphoner à )
C. en E. De goede oplossing bij C en E is natuurlijk : Je vais les appeler (het is appeler quelqu'un : dus lijdend voorwerp)
En D. moet natuurlijk ook zijn : C'est leur voiture !
We hebben reeds verschillende keren geschreven over de bloeiende Toeristenbond in Lanklaar, in de jaren '30 van de vorige eeuw.
Tijdens een uitstapje - vermoedelijk naar de omgeving van Echternach in Luxemburg - maakte mijn oom Pol Peeters deze foto.
Centraal - met wandelstok - staan zijn echtgenote Maria Aerts en ernaast - met het "witte" kleed (het is een zwart-wit foto) - mijn moeder Hubertine Peeters en achter haar mijn vader Pierre Medaer.
Eens "zien" of we nog anderen kunnen "identificeren": maar onze familie sloot ook aan bij andere reisgezelschappen ... dus andere "dorpsgenoten" zijn er misschien niet bij... Naast mijn tante (links) staat haar nicht Elza Aerts (Schulen).
KLIK op de FOTO
Het waren nog heel ontspannende reizen zo vlak voor de Tweede Wereldoorlog ...
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek