De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
02-10-2014
Lezing ...
Het maakt een mens blij als er zoveel fijne reacties binnenkomen op mijn lezing "Het Maasland en de Eerste Wereldoorlog", via mail, telefoon, sms, facebook, persoonlijk, ...
Gisteren weer een groep rondgeleid op de schitterende tentoonstelling in het Cultuurcentrum van Maasmechelen : iedere groep heeft zo zijn "eigenheid" en temlkens weer probeer je, je daaraan aan te passen ...
FOTO : nog een beeldje dat Mark Dreesen "schoot" tijdens de lezing : op de grote "snène" tijdens het "verhaal"
KLIK op de FOTO !
Gisterenavond stelde Berti Persoons zijn nieuw jeugdboek voor : "De Lijst" : (uitg. Clavis) : jongeren komen zo via een fictief verhaal - dat echter vertrekt van historische gebeurtenissen - in contact met de "Groote Oorlog".
Samen met Berti schreef ik een "algemene" inleiding op de tentoonstelling , een overzicht van het verloop van Wereldoorlog I (met illustraties : 23 p.).
Interesse (zeker voor studenten maar ook voor anderen) :graag een seintje: het is gratis.
Het is een "voltreffer" geworden gisterenavond! Ongeveer 300 aanwezigen vulden de prachtige zaal van het Cultuurcentrum van Maasmechelen om te luisteren - en te kijken - naar mijn lezing over "Het Maasland en de Eerste Wereldoorlog"..
Ze waren uitermate geboeid door de verhalen, de beelden en ... de live-muziek ( ik had mijn synthesizer meegenomen). Héél stil werd het in de zaal toen ik de "Last post" speelde.
Dank aan alle aanwezigen en dank aan het personeel van de schouwburg voor de hulp om alles vlekkeloos te laten verlopen !!!
FOTO : een "staande" ovatie ... dat was echt genieten! (Foto Mark Dreesen)
We zijn zover : meer dan 200 mensen schreven zich in voor de lezing van vanavond : "Het Maasland en de Eerste Wereldoorlog".
Vertrekkend vanuit het "verhaal" van mensen van bij ons behandel ik zoveel mogelijk aspecten van de "Groote Oorlog" : mobilisatie , gevechten, IJzer, loopgraven, wel en wee van de burgers, vluchtkampen , elektrische draad, ontsnappingen, gas, sneuvelen, ...
We kunnen natuurlijk niet het verhaal van "iedere" Maaslander weergeven: het blijven "voorbeelden" : excuses dus aan het adres van families waarvan we niemand "expliciet" met naam vernoemen. Maar in het verhaal van de anderen eren we ook alle anderen !!!
Na afloop presenteren wat "veredelde" frontkost : een (lekkere) soep en speltbrood ...
"Gielke, stank op, de moos nao den oorlog" ... zal de eerste zin zijn ...
En deze foto staat als laatste : Gielke komt na 4 jaar terug en zijn echtgenote staat hem met de kleine op te wachten en ... het jongetje vraagt : "Mama wèè is dèè menie:r???"
KLIK op de FOTO : Lena Hamers (echtg. Lenssen) met zoontje Gerard
Gisteren mocht ik 5 dames - verantwoordelijken dagcentrum "De Linde" uit Eisden - rondleiden door de prachtige stad Den Bosch!
Een heerlijke dag en een welgekomen afwisseling tijdens de voorbereiding van de spreekbeurt van aanstaande dinsdag. Voeg daar de weldoende zonneschijn en... het aangename gezelschap bij!
We genoten van een "Bossche Bol", een wandeling doorheen de stad en ... de unieke boottocht op de Binnen-Dieze!
Bij de "individuele" verhalen zal zeker het sneuvelen van Vaesen T. uit Stokkem aan bod komen. Over hem is er een bijzonder item! Dat vertellen we dinsdagavond en zullen we hier nog verder "uitwerken"!
FOTO : familie van T. Vaesen samen met mij op "werkbezoek" in het Cultuurcentrum van Maasmechelen.
Gisteren 2 groepen rondgeleid op de Tentoonstelling in het Cultuurcentrum van Maasmechelen.
Eerst een 20-tal leerkrachten van Maasmechelen en Dilsen : zij komen met heel wat klassen de tentoonstelling bezoeken. Het gaat niet alleen om Maasmechelen maar er is een algemene inleiding over het verloop van de oorlog en het Maasland in zijn totaliteit wordt er ook besproken.
Daarna kwamen 14 "rangers" : zij gaan groepen gidsen doorheen de Mechelse heide waar heel wat overblijfselen te zien zijn van het Duitse oefenterrein, de "Minenwerferschule" : bunkers, bomkraters, loopgraven...
Nu we onze presentatie aan het afronden zijn ... is het natuurlijk moeilijk om "keuzes" te maken : je kunt niet alle info weergeven. Toch proberen we zoveel mogelijk aspecten te "bespreken".
De elektrische draad (die België van Nederland scheidde) zal zeker heel wat aandacht krijgen!
Heel wat mensen waagden er hun leven om te ontsnappen naar Nederland (velen om dan via Engeland het leger achter de IJzer te vervoegen), velen gaven berichten door of hielpen anderen weg te komen (de "passeurs"), ...
De inschrijvingen voor de lezing van 30 september - Het Maasland en de Eerste Wereldoorlog - "lopen" goed : bijna 120 geïnteresseerden hebben zich reeds aangemeld.
En ... in "primeur" voor de blogbezoek(st)ers op deze site : na afloop ... "trakteren" we de aanwezigen op wat "veredelde frontkost" (niet schrikken !!!) : een lekkere soep met wat speltbrood en ... natuurlijk ... het "obligate" glaasje jenever !!!
FOTO : Na de oorlog "juichte" men , ook in Vucht ! (foto op de Tentoonstelling in het Cultuurcentrum te Maasmechelen - ook te bezoeken na de lezing !)
Kleinzoon Thibault heeft "genoten" van onze trip naar Luik en tijdens onze tocht doorheen de tentoonstellingen heel veel "opgestoken" !
Op de FOTO staat hij naast een ulaan !
KLIK op de FOTO
Onze presentatie "Het Maasland en Wereldoorlog I" valt stilletjesaan in de "plooi" : nog enkele telefoontjes , interviews, bezoekjes en... we zijn er "hopelijk" klaar voor !!!
Gisteren samen met kleinzoon Thibault naar de twee tentoonstellingen gaan kijken in Luik : "Ik was 20 in '14' (station Guillemins) en "Luik in het oog van de storm" (musée de la vie wallonne).
Werkelijk schitterend! Vooral de "tocht" doorheen de loopgraven temidden het scherpe geluid van de "aanvalsfluit" , het kanonnengebulder , de lichtflitsen, het geratel van mitrailleurs, ... onvoorstelbaar !!!
FOTO : even boven de loopgraaf uitkijken tijdens een aanval ...
KLIK op de FOTO !
Indrukwekkend ook voor kleinzoon Thibault (9 j.) : kinderen kunnen zo heel wat kennis opdoen en... je kan hen heel veel respect bijbrengen voor hetgeen mensen destijds meemaakten ...
Gisteren mijn eerste "groep" rondgeleid op de Tentoonstelliing "Maasmechelen en de Groote Oorlog" in het Cultuurcentrum: familie Hoeven - Stams - .... en ... ze vonden het geweldig boeiend!
Alle elementen van het "drieluik" - met hun eigen invulling - kwamen aan bod!
Gisterenavond werd de tentoonstelling "Maasmechelen en de Groote oorlog" geopend in het Cultuurcentrum van Maasmechelen : indrukwekkend !
Het is een "drieluik" :
1. een ruime tentoonstelling met een algemene "inleiding" van het conflict en het verloop waarna je "kleine" verhalen kan volgen. Belangrijke items zijn ook de elektrische draad en de Minenwerferschule op de Mechelse hei. Dit werd schitterned uitgewerkt door Marc Milissen en heel wat medewerk(st)ers.
2. W.A.R.T. : oorlog in de beeldenden kunst met werk van o.a. Masereel, Van Straten, Jozef Cantré, Joostens, Van Ostaijen, Schmalzigaug, Karel Maes, Vercammen, Bleus, Herman Maes, Paul Sochacki.
3.Rudi Eurlings : "La morte dei Poveri" : indrukwekkend : een 6m bij 2m box(zwart) in de witte expobox; binnen een beige binnenwand met aan de wanden bruine papieren puntzeakken met daarin as en haren als symbool van menselijke restanten ...
De expo is zeker een bezoek waard, individueel of in groep (we gidsen !) !!! Info : CC Maasmechelen!
FOTO: bij het begin van der presentatie "prijkt" nonk Henri Medaer op de wand !
Terwijl we dagelijks bezig zijn met het verhaal van de Eerste Wereldoorlog , een conflict dat ongelooflijk veel jonge levens eiste, worden we vandaag ook weer met de "huidige" werrkelijkheid geconfronteerd : orgel spelen tijdens het afscheid van een 41-jarige ...
Telkens weer opnieuw is het een emotioneel moment ... ook al speel je vrijwel iedere week orgel tijdens uitvaartplechtigheden...
Dat ... wilde ik even in stilte en zonder beelden ... uitdrukken ...
Morgenavond - 19 september - wordt in het Cultureel Centrum van Maasmechelen de Tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog en Maasmechelen geopend.
Gisteren nog eens snel naar de "opbouw" gaan kijken : het wordt boeiend !!! In het kader daarvan past ook onze "lezing" op 30 sept. en... groepen kunnen altijd een rondleiding aanvragen!
KLIK op de FOTO
Hier de programmering van het "drieluik" :
Tentoonstellingen - 19 september - 19 december 2014 CC Maasmechelen presenteert een drieluik aan tentoonstellingen, die telkens een ander aspect van de Wereldoorlog thematiseren.
* Maasmechelen en De Groote Oorlog - Galerie XL Een historisch luik en de impact van WO I in Maasmechelen.
* W.A.R.T. - Oorlog in de beeldende kunst - Galerie Oost Beeldende kunst en oorlog met werk van Guy Bleus, Jozef Cantré, George Grosz, Paul Joostens, Herman Maes, Karel Maes, Frans Masereel, Jules Schmalzigaug, Paul Sochacki, Paul Van Ostaijen, Henri Van Straten en Wout Vercammen.
*La Morte dei Poveri - Rudi Eurlings - installatie in situ - BOX Een hedendaagse artistieke interpretatie van de oorlogsgruwel.
We tellen nu langzamerhand af naar onze "lezing" op 30 september in het Cultureel Centrum van Maasmechelen. Het is één van de elementen om in het Maasland, deze keer meer in het bijzonder in Maasmechelen, de Eerste Wereldoorlog te herdenken.
Beslist ook de moeite waard is de tentoonstelling in het Cultureel Centrum in Maasmechelen: ze wordt echt prachtig! Groepen kunnen een gids reserveren om er een uitgebreide rondleiding te krijgen. Zelf heb ik volgende zaterdag reeds een eerste groep. Ook voor scholen werd er een bijzondere brochure ontworpen met heel wat vragen, in groepjes op te lossen!
Meer info nodig? Bel even naar het Cultureel Centrum van Maasmechelen : 089/76 97 72
Nog een mooi beeldje - een "selfie" - genomen door Jessy tijdens onze repetitie voor "Limburg Zingt" ter gelegenheid van 60 jaar OKRA op 13 november in Heusden!
Het eerste deel van de namiddag is in een geweldige en muzikale sfeer verlopen! We kwamen met enkele "muzikanten" samen in Hengelhoef om er de samenzang-namiddag van OKRA Limburg van 13 november voor te bereiden!
En ... het klikte en het klonk : gitaar, accordeons, hoorn, orgel en zang ! Alles fijn gesteund door Jessie van OKRA Limburg : het belooft een mooie namiddag te worden !!!
Voormiddag : laatste hand aan de brochure ter begeleiding bij de Tentoonstelling en mijn spreekbeurt over de Eerste Wereldoorlog in CC Maasmechelen op 30 september.
Namiddag : Hengelhoef : repetitie voor koorbegeleiding OKRA Limburg zingt voor ... 13 november.
Daarna snel terug voor : 3 koorepetities : Mannenkoor (kerstliederen voorbereiden) , OKRA (optredens voorbereiden) en ten slotte Lanklaar kerkkoor (kerstmliederen en gewone diensten)...
Het zijn zo van die momenten waarop je maar "even" je blog kan aanvullen ... Toch nog even nagenoten van de Open Monumentendag ghisteren, zondag : in de prachtig gerestaureerde kerk van de Kruisheren in Maaseik (oorspronkelijk "Jacopskercke") de ontdekte muurschilderingen (achter het orgel) bekeken!
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek