De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
17-09-2014
Voorbereiden ...
We tellen nu langzamerhand af naar onze "lezing" op 30 september in het Cultureel Centrum van Maasmechelen. Het is één van de elementen om in het Maasland, deze keer meer in het bijzonder in Maasmechelen, de Eerste Wereldoorlog te herdenken.
Beslist ook de moeite waard is de tentoonstelling in het Cultureel Centrum in Maasmechelen: ze wordt echt prachtig! Groepen kunnen een gids reserveren om er een uitgebreide rondleiding te krijgen. Zelf heb ik volgende zaterdag reeds een eerste groep. Ook voor scholen werd er een bijzondere brochure ontworpen met heel wat vragen, in groepjes op te lossen!
Meer info nodig? Bel even naar het Cultureel Centrum van Maasmechelen : 089/76 97 72
Nog een mooi beeldje - een "selfie" - genomen door Jessy tijdens onze repetitie voor "Limburg Zingt" ter gelegenheid van 60 jaar OKRA op 13 november in Heusden!
Het eerste deel van de namiddag is in een geweldige en muzikale sfeer verlopen! We kwamen met enkele "muzikanten" samen in Hengelhoef om er de samenzang-namiddag van OKRA Limburg van 13 november voor te bereiden!
En ... het klikte en het klonk : gitaar, accordeons, hoorn, orgel en zang ! Alles fijn gesteund door Jessie van OKRA Limburg : het belooft een mooie namiddag te worden !!!
Voormiddag : laatste hand aan de brochure ter begeleiding bij de Tentoonstelling en mijn spreekbeurt over de Eerste Wereldoorlog in CC Maasmechelen op 30 september.
Namiddag : Hengelhoef : repetitie voor koorbegeleiding OKRA Limburg zingt voor ... 13 november.
Daarna snel terug voor : 3 koorepetities : Mannenkoor (kerstliederen voorbereiden) , OKRA (optredens voorbereiden) en ten slotte Lanklaar kerkkoor (kerstmliederen en gewone diensten)...
Het zijn zo van die momenten waarop je maar "even" je blog kan aanvullen ... Toch nog even nagenoten van de Open Monumentendag ghisteren, zondag : in de prachtig gerestaureerde kerk van de Kruisheren in Maaseik (oorspronkelijk "Jacopskercke") de ontdekte muurschilderingen (achter het orgel) bekeken!
Een bijzondere aandacht blijven we hebben voor de "Elektrische Draad" (of "Dodendraad) die België van Nederland afscheidde.
Heel wat mensen lieten het leven bij een poging om "over" of "door" de draad te geraken. Soms probeerde men het met 2 trapladders en dan werd een plank daarover gelegd. Tijdens ons bezoek in Aken zagen we deze - eerder amateurische reconstructie : dit kon zo niet ... dat leidde beslist tot een ongeluk. Maar ... we vonden het toch interessant om er snel een foto van te maken en het beeld weer te geven!
De voorbereiding van onze spreekbeurt "Het Maasland en Wereldoorlog I " begint goed op te "schieten" (wat een woord in die context !).
We kijken natuurlijk ook overal goed rond en gisteren , zelfs tijdens ons tweede bezoek aan de tentoonstelling Aken en Karel de Grote, ontdekten we in de "Geschiedenis van Aken" informatie over de Elektrische Draad tijdens WOI!
Het officiële "startpunt" staat meestal aangeduid als het "4-landenpunt" of soms ook als het "3-landenpunt". Eigenlijk is 4 juister in 1914 : België, Nederland, Duitsland en ... het "neutrale" (stukl) Moresnet met een eigen statuut...
Het vertrekpunt was in Vaals dat in een "Duits" en een "Nederlands" stuk werd verdeeld (Vaals en Vaalserkwartier) ; vandaar in de richting van Gemmenich, Sippenaeken enz...
FOTO : een Duitse soldaat houdt de wacht aan de "draad" : op regelmatige afstanden waren er "doorgangen" (daarover nog meer in volgende bijdragen)
De fanfare "De Vlaamsche Jongens" - later "harmonie" - van Lanklaar heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van ons dorp in de 20ste eeuw.
Op die vereniging komen we in woord en beeld nog wel eens terug : hier alvast een "oude foto".
De herdenking van de Eerste Wereldoorlog nodigt uit om ook "even" te dromen van "Een Betere Wereld". De Boodschap die we in ons project uitdragen (nu reeds in 730 talen) vertrok vanuit ons College in Neeroeteren : officieel : het H.-Kruiscollege.
Daar beginnen we telkens onze spreekbeurt ...
Een gelegenheid om de eerste "officiële" foto van ons H.-Kruiscollege, Zandbergerstraat Neeroeteren, eens online te plaatsen !!!
Deze voormiddag orgel spelen en dirigeren in Leut tijdens een uitvaartplechtigheid: het "gewone" van de viering in het Latijn : toch altijd weer ontroerend en ... hopelijk ... wat troostbrengend...
Daarna werken we verder aan 2 spreekbeurten : volgende dinsdag voor heel veel Limburgse zusters tijdens hun bijeenkomst in Peer : "Boodschap voor een Betere Wereld" en voor 30 september in het Cultureel Centrum van Maasmechelen "Het Maasland en de Eerste Wereldoorlog" (reeds ongeveer 80 inschrijvingen ...)
Daar is men stevig aan het werken aan, de Tentoonstelling over het Maasland en Wereldoorlog I.
Het is een heerlijke dag geworden met Ziekenzorg Stokkem : 50 deelne(e)m(st)ers! Ik mocht hen vergezellen naar Heppeneert : onderweg heel wat commentaar "met een glimlach" gegeven over de "dorpen" waar we doorheen reden. Daarna een prachtige "dienst" in het Mariaoord Heppeneert. Een smakelijke koffietafel en... op weg naar Neeroeteren.
Daar gaf ik een rondleiding - doorspekt met heel veel verhalen - doorheen de prachtige Sint-Lambertuskerk met haar uniek beeldsnijwedrk enz...
Een lekker bord soep in het "Bakkemieske" bij oud-leerling Mattie Billen sloot de geslaagde dag af!
FOTO : de prachtige kerk van Neeroeteren en daarnaast het oorlogsmonument!
KLIK op de FOTO
Bedankt lieve mensen voor de bijdrage aan ons project, bedankt Albert voor de schitterende lezingen, Lutgarde voor de zang, ... en hopelijk tot een volgende keer !
Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog kreeg ons dorp Lanklaar in 1914 niet de destijds "geplande" kerk. En ... het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verhinderde de bouw van een "gepland" nieuwe gemeentehuis.
Naderhand zou er een heel mooi gemeentyehuis komen , groter en "sjieker" (!) en ... het kreeg zelfs een prijs als prachtig monument!
FOTO : het in 1939 geplande gemeentehuis : voorgevel
Met ons OKRA-koor Meeswijk "Neet jonk waal sjoe:n" - we doen er weer een seizoentje bij - hernemen we enkele liederen, studeren we ze verder in en ... denken we aan diverse optredens in rusthuizen en bij verenigingen! En ... het zal raar klinken in september... maar we gaan ook als eens kijken naar kerstliederen !!!
Ons Mannenkoor St. Cecilia gaat zeker "nakaarten" over de schitterende ervaring die we opdeden bij de cd-opname! Maar ook daar "blikken" we vooruit naar de kersttijd...
FOTO : met deze 10 koorleden namen we de cd op: we kijken naar de toekomst ... de "blik" omhoog !!!
Met ons Mannenkoor St. Cecilia Meeswijk hebben we gisterennamiddag in de Ontmoetingskerk van Geleen een CD opgenomen.
We hielden het vooral "functioneel" : een Latijnse Mis, enkele kerkgezangen, kerstliederen , die 12 Raüber (met als solist onze bas Willy Swennen) en ... voor de allereerste keer op CD : "Het Maasland" : Tekst van dichter Arnold Sauwen uit Stokkem (ver familielid) en muziek gecomponeerd door mijn vader Pierre Medaer (in 1963) !
Vrijwel alle gezangen werden a capella gezongen : sommige ook met begeleiding opgenomen maar ... we moeten nog de "beste" versie kiezen!
DANK aan de zangers (we waren met 10) en DANK aan de mogelijkheid die ons geboden werd door een Nederlandse Stichting ter bevordering van koormuziek !!!
FOTO : even poseren aan de piano na de opname van "Het Maasland"
Vandaag hebben we het even over de "nieuwe" kerk die er "zou" gekomen zijn in 1914.
FOTO : de in 1914 "geplande" kerk : later zou er een grote kerk komen , maar minder "stijlvol" ...
KLIK op de FOTO
Fragment uit het interview dat ik gaf aan Mark Dreesen:
“In de periode 1860 handelde elke gemeenteraad in Lanklaar over het onderwijs. De raadsleden wilden dat de Lanklaarse jeugd leerde lezen en schrijven. Dat was immers de toekomst. Van de 399 inwoners in 1860 konden er slechts enkelen hun naam schrijven en officiële documenten lezen en ondertekenen. De mensen slimmer maken was een wens in vele Limburgse dorpen.
In 1866 werd in Lanklaar het eerste gemeentehuis gebouwd en meteen ook een school erbij. Het dorp groeide aan inwoners en dat zorgde ervoor dat in 1911 de kerk te klein werd.
Er werd voorgesteld een nieuwe kerk te bouwen op de Bellik.” Maar de zeven gemeenteraadsleden geraakten niet tot een akkoord en om die reden verhuisde de inplanting van de kerk naar de Dorpsstraat, deels in de tuin van het klooster. Op 14 juni 1914 presenteerde de bekende architect Karel Gessler het plan van de nieuwe kerk die – omgerekend - 2.500 euro zou kosten. Het was een kerk met gotische architectuur. Ondanks mobilisatie stuurde het gemeentebestuur het plan van de kerk op 1 augustus 1914 naar de Provincie Limburg voor goedkeuring.
Op 4 augustus brak de oorlog uit en het plan is zelfs nooit meer vanuit Hasselt terug verzonden naar Lanklaar. Het zou tot 1950 duren vooraleer er opnieuw sprake was over de bouw van een nieuwe kerk, die dan op 12 augustus 1959 ook in gebruik werd genomen. Een kerk met een moderne look: architecturaal gezien misschien niet zo “stijlvol” als de geplande kerk uit 1914, maar … modern!”
In het Belang van Limburg, extra bijlage "Het nieuws van Dilsen-Stokkem", verschijnt vandaag een interview dat ik gaf aan reporter-oud-student Mark Dreesen.
Het onderwerp : "Hoe de beide Wereldoorlogen het "aanschijn" van ons dorp Lanklaar veranderden, zelfs moderner maakten."
Voor de Eerste Wereldoorlog waren er plannen om een nieuwe kerk te bouwen maar de oorlog besliste er anders over. Later werd een nieuwe kerk volgens heel andere plannen geopend in 1959. En ... vlak voor de tweede Wereldoorlog waren er plannen voor een nieuw gemeentehuis: ook die plannen werden opgeborgen en ... er kwam later een prachtig gemeentehuis dat ook nog in de prijzen viel ...
FOTO : met de oorspronkelijke plannen even poseren voor de nieuwe kerk
KLIK op de FOTO
In volgende bijdragen publiceren we meer over we de beide "gebeurtenissen" !
Zaterdag is het zover : dan nemen we met ons Mannenkoor St. Cecilia Meeswijk een cd op : die kan dan gebruikt worden in de kerk wanneer we door één of andere omstandigheid niet kunnen aanwezig zijn om een viering op te luisteren.
Het "gewone" van een viering , enkele "gelegenheidsgezangen" : o.a.een plechtige zegen, kerstgezangen : Wiegenlied, Lasst uns lauschen, Die 12 Raüber en ... "Het Maasland" op tekst van dichter Arnold Sauwen en gecomponeerd door mijn vader Pierre Medaer (1963).
We zingen a capella en begeleiden ons met elektronisch orgel en op piano: spannend !!! We houden u wel op de hoogte!
De generale repetitie houden we "aan huis" : orgel en piano zijn "binnen handbereik" ...
FOTO : Arnold Sauwen : prachtige pentekening door mijn vader Pierre Medaer (zijn monogram staat rechts beneden : M en P door elkaar "geweven" !) : hij maakte de tekening in 1939 naar het voorbeeld van tekenaar "Bus" die zijn tekening publiceerde in "De Dag" op 26-08-1939).
Op de tentoonstelling in de Kluis van Achel ligt er een "granaathuls" van het "superkanon" : "Dikke Bertha". Het kanon kreeg de naam naar de voornaam van de dochter van Krupp : "Bertha".
De huls werd gevonden aan het station te Hamont op 18-11-1918 na een treinontploffing. Op de huls heb ik even mijn gsm gelegd zodat we de afmetingen goed kunnen inschatten : de gsm is 11 cm lang ... Granaten van 800 kg met 42 cm doormeter ...
KLIK op de FOTO !
We publiceren nog wel meer info over dit kanon ...
De maand september breekt dus aan : nog 30 dagen en het is tijd om de spreekbeurt te geven in het CC van Maasmechelen : er zijn nu reeds bijna 60 inschrijvingen : dat kan natuurlijk nog altijd op het nummer : 089 769797 : even aangeven : 30 september , lezing , 20.15 u. : "Het Maasland en de eerste Wereldoorlog".
Om nog wat kennis "bij te spijkeren" ben ik gisteren samen met schoonbroer Roger de Tentoonstelling gaan bezoeken aan de Kluis van Achel : werkelijk schitterend! Daarna zijn we naar de reconstructie van de elektrische draad gaan kijken, de draad die ook voor ons Maasland zo geweldig belangrijk is geweest tijdens WOI !
FOTO : aan de draad te Achel : deze reconstructie bestaat al lang: de natuur doet er haar werk ... Molenbeersel is recenter.
KLIK op de FOTO (gemaakt door de heer L. D'Joos , Voorzitter, raad voor cultuur en kunst stad Lommel ) die we daar toevallig ontmoetten samen met zijn echtgenote.
We wensen aan alle leerlingen een leerrijk en "veilig" schooljaar toe. Ook wensen we hen veel moed ... maar niet alleen aan hen : ook aan alle "begeleid(st-ers ... zowel op school als ... op het thuisfront !!!
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek