De "schatjes" Thibault en Julie op een regenachtige vakantiedag!
Maarten en Jonas in hun "zand-fort"!
Mijn schoonmoeder Mw. Anna Conings-Bocken : 98 jaar op 08-10-2007 !!! Omringd door al haar kinderen, overleden op 15 december 2007.
Thibault en Julie worden groter... juni 2008
Jonas wordt 9 en Maarten en opa vinden het ook geweldig !
Thibault en Julie in het ballenbad!
Julie leest haar Nieuwjaarsbrief op opa's schoot! 01-01-2009.
25 april 2009 : Julie en Thibault in Plopsa Coo tijdens de Vrijwilligersdag van Child Focus!
13 juli 2009 : Julie en Thibault in Kinderstad Heerlen!
18 sept 2009 : Opa met Julie en Thibault in Maasmechelen Village !
Julie in balletpakje gaat haar balletvriendjes "trakteren" op haar verjaardag!
Communicant Maarten bedankt zijn lieve nichtje Julie voor de mooie cadeautjes: 13 mei 2010.
Julie en Thibault met de trein op weg naar Brussel! 17 aug 2010
25 dec 2010 : Julie als "sneeuwpop(je) !
10 maart 2011 : Museum voor Natuurwetenschappen Brussel : Thibault aangevallen door een vleesetende dino !!!
20 april 2011 : Tongeren : Gallo-Romeins Museum : Jonas en Maarten met hun diploma "Archeoloog voor 1 dag"!
25 sept 2011: Maarten treedt in de voetsporen van zijn overgrootvader: hij volgt klarinetles en speelt op de klarinet van zijn overgrootvader Pierre Medaer!
03 april 2012 : Julie noteert de bestellingen voor het eten in haar "restaurant"!
Een Betere Wereld
Boodschap in vele talen met info, concrete projecten, vrijwilligerswerk en verslag daarover, geschiedenis van onze regio.
24-02-2015
Lezing Gerdingen
Toch nog even terugkomen op de geslaagde lezing in Gerdingen !
Bij iedere lezing is Jos Vaesen aanwezig samen met zijn echtgenote. De broer van zijn grootvader - Theodoor Vaesen - sneuvelde aan de IJzer omdat een fragment van een ontploft kanon hem vrijwel "doorboorde". Samen met een chirurg haalde mijn oom-brancardier Henri Medaer (oudste broer van mijn vader) het "fragment" uit het lichaam van zijn beste vriend. Dat "fragment bewaarde hij als een relikwie en na zijn overlijden schonk onze familie het aan de familie Vaesen ( een fragment van 1,020 kg!)
Bij de kleine tentoonstelling die ik nu telkens opzet met originele "items" uit mijn collectie, tonen we ook iedere keer het "fragment" !
FOTO : Jos helpt me om in Gerdingen de "tentoonstelling" even uit te bouwen : in zijn hand het "fragment" ... telkens komen de emoties weer boven ...
De bijna 100 aanwezigen inhet "Koningshof" in Gerdingen - op uitnodiging van de Landelijke Gilde" waren zeer tevreden over de lezing : hen boeide de algemene "context" en natuurlijk ook de heel plaatselijke gebeurtenissen!
Deze avond"schrijven" we weer een item bij op ons blog : nu beginnen we de week met alles bijeen te leggen voor de lezing over de "Eerste Wereldoorlog" , deze namiddag in Gerdingen.
Morgen brengen we zelf een bezoek aan het Mijnwerkersmuseum in Eisden en donderdag is er mijn "lezing" over "Een Betere Wereld" voor de studenten van de KHLim in Hasselt : dus : ons "even" her-programmeren ...
Net nu komt een mail binnen voor een"volgende lezing" over WOI : WZC Bessemerberg , Lanaken , voor ouderen en dementerenden : een hele uitdaging : werken met tijd en ruimte ... en we ontvangen een mail van ons team op de Filippijnen om te vragen of we weer kunnen zorgen voor een volgende editie van de "Summer Class" ... : we houden u op de hoogte !!!
"Lang" geleden ... eind jaren '50 - begin jaren '60 ... vormden mijn 2 broers en ik een orkestje : "De Medaro's" . Een niet erg originele naam , maar geïnspireerd door onze familienaam ! Na enige tijd kwam Albert Habets erbij : samen speelde we heel wat instrumenten : Pol : drums, gitaar en solozang ; Nico : trompet en piano of orgel ; Albert Habets : gitaar en zang en ikzelf : saxofoon en piano of orgel .
We maakten er een punt van alles van buiten te spelen: je ziet ons dus nooit met partituren !!! Optredens waren vrijwel altijd "voor het goede doel" bij verenigingen, feestjes, ... Later kwamen er nog enkele andere muzikanten bij ...
Een heerlijke tijd met optredens ook in het buitenland : bijv. op de Luikse markt in Wylre en op de Sangersreunie in Havelte ... enz...
KLIK op de FOTO !
Van links naar rechts : Nico , ondergetekende , Pol en Albert : foto van een optreden in de Sint-Jozefszaal in Lanklaar tijdens een feest van een vereniging!
Op 26 juli 1961 begon de afbraak van onze "oude" dorpskerk. Tevergeefs hadden wij met de chiroleiding bij pastoor Bierkens aangeklopt om het kerkje te "ontwijden" - (er was toch een grote nieuwe kerk gebouwd) - om er met de chiro te vergaderen en zelfs volleybal-trainingen te lunnen houden...
We stuitten echter op een stevige "Neen" ... Over die afbraak publiceren we nog eens een foto maar vandaag nog een mooi beeld met de "kerstsfeer" in de oude kerk !
KLIK op de FOTO !
De kerststal is geplaatst boven het altaar ... de plaats waar ik als misdienaar heel dikwijls mocht bellen , het boek omdragen , ...
In de "drukte" vergaten we een tweede schilderij van onze Lanklaarse dorpsgenoot-kunstschilder René Simons te publiceren !
We zien hier de "oude kanaalbrug" ("Nieuwe Arm Zuid-Willemsvaart) die een hele tijd na de Tweede Wereldoorlog "dienst" deed. Het is een beeld van historische waarde dat tegelijkertijd een unieke sfeer uitstraalt !
We stonden (weer) in de krant : een mooie aankondiging van onze lezing over de Eerste Wereldoorlog die we op 6 maart zullen geven in het Cultuurcentrum van Zutendaal.
Bedankt Mark voor het mooie artikel en de foto (genomen tijdens de "lezing" in Lanklaar op 12 februari).
KLIK op de FOTO
Ondertussen is de lezing voor maandag 23 februari te 14 uur in hotel-restaurant "Koningshof " in Gerdingen ( op uitnodiging van de KVLV) vrijwel volledig klaar : er zijn reeds 111 (!) inschrijvingen !
In de Goed Nieuwskrant - bijlage bij het Belang van Limburg van 17 februari - , verscheen een mooi artikel van de hand van oud-student Mark Dreesen.
KLIK op de FOTO !
Herinneringen aan een mooie vertelnamiddag over "ons" Maasland en de "Groote Oorlog"... en ... we zijn nu volop bezig met de voorbereiding van de volgende lezingen (Gerdingen, Maaseik, Zutendaal, Dilsen, Elen) en volgende week zijn we ook in Hasselt tijdens de "Mish Mash" - dag van de diversiteit - ... om er voor de studenten orthopedagogie (KHLim) te spreken over onze "Boodschap voor een Betere Wereld" met dit jaar ook bijzondere aandacht voor de conflicten in de wereld , vroeger en nu !
De lezingen in Gerdingen, Maaseik en Zutendaal "krijgen" hun definitieve vorm : nog een beetje info over gesneuvelden en/of gekwetsten afkomstig uit de 3 plaatsen en ... ons "verhaal" kunnen we "duiden" via tijd en plaats van sneuvelen , gekwetst worden, overlijden, ...
Maar ook de burgers krijgen heel wat aandacht : het leven in bezet gebied was alles behalve "rustig" ! Soms was het wekenlang wachten op een seintje... en het angstige wachten kreeg dikwijls een heel dramatische ontknoping.
En de Belgische soldaten ... die konden nooit naar huis voor een bezoekje, ... want zij moesten dan naar bezdt gebied: de meeste Fransen , de Britten, de Duitsers, zij konden al eens naar het "thuisfront"...
FOTO : uit het Maasland : Duitse bezetters in Kesselt.
De eerste bezoek(st)er (?) deze morgen, realiseerde de 300.000 ste klik op deze site "Een Betere Wereld" !
Hartelijke dank , niet alleen aan de trouwe blogbezoek(ster)s , maar ook aan diegenen die "sporadisch" op dit blog terechtkomen. We proberen een sfeer van "verbondenheid" , aandacht voor "zwakkeren, voor onze voorouders, onze "roots", geschiedenis, inzet in de maatschappij, respect ... bij te brengen! En ... het lukt , weliswaar op een kleine schaal maar ... zegt een oude "volkswijsheid" : alle beetjes helpen!
Het is jammer dat we dit blog niet kunnen "rubriceren" om het de bezoek(st) er gemakkelijker te maken om een bepaalde categorie terug te vinden. Zo zijn er de 730 vertalingen van onze Boodschap voor een Betere Wereld, de 70 items "Uit de geschiedenis van ons dorp (Lanklaar)" , de 93 items "Het Maasland en de Eerste Wereldoorlog" , 108 items "Onze regio vroeger en nu"' en talrijke "items" over onze koren , optredens, lezingen, .....
DANK aan allen en ... we blijven ons verder inzetten !!!
Verdwenen uit ons Lanklaars straatbeeld... de "Luif". Je ziet het gebouw op de postkaart (Uit de Geschiedenis van ons dorp 62). Maar nu een pentekening, gemaakt door Annie Leenders-Hoeven.
Pure nostalgie ...
KLIK op de FOTO
Aan allen een heel mooi weekend toegewenst ! Zelf gaan we wat opzoekingswerk doen en ... een frisse neus halen : zuurstof bijtanken !!!
Toch nog een beetje aan het "nagenieten" van de lezing in Lanklaar : fijn als je "mag" vertellen en ... wanneer er zoveel aandacht is. Aan reeds meer dan 800 mensen (en dan reken ik de 450 in de kerk van Eisden niet mee) mocht ik mijn "verhaal" over de Eerste Wereldoorlog vertellen! Het blijft een boeiende speurtocht en iedere keer krijg ik weer nieuwe informatie bij ...
Zo kwam gisteren het verhaal van iemand uit Maasmechelen wiens grootvader Belgische vrijwilligers naar Maastricht smokkelde: van daaruit spoorden ze naar Eindhoven, Vlissingen, met de boot naar Folkstone en daarna naar Calais , opleiding in Avours of Fécamp en ... ten slotte naar het front ! De man verstopte de vrijwilligers in korenschoven die hij met paard en kar vervoerde... tot een Duitse soldaat met een ijzeren staaf eens een schoof doorprikte en ... het was gedaan met vrijwilligers vervoeren : maanden gevangenisstraf waren het resultaat !
FOTO : even poseren voor een dia met mijn oom Henri Medaer en één van zijn oorlogsmeters.
Het is een heel boeiende lezing geworden in hotel Beau Séjour in Lanklaar: meer dan 40 gepensioneerde leerkrachten waren erg geïnteresseerd in mijn presentatie over de Eerste Wereldoorlog ... dat bleek toch achteraf uit de vele positieve commentaren en ... als je naar deze FOTO kijkt... kun je de aandacht duidelijk "aflezen" ...
We vertellen nog wel meer : nu beginnen we te werken aan de lezingen in Gerdingen, Maaseik, Zutendaal, Dilsen, Elen ...
Bijna 4 maanden geleden vroegen bestuursleden van de Gepensioneerdenkring Maasmechelen-Lanaken mij om een lezing te geven over "Het Maasland en de Eerste Wereldoorlog" met bijzondere aandacht voor Maasmechelen en Lanaken!
Daar hebben we weer een serieuze studie en ... presentatie van gemaakt. Vandaag is het zover (wat gaat de tijd toch snel) !!! Deze namiddag, 13.30 u. , hotel Beau Séjour, Lanklaar...
We brengen tegen de avond wel verslag uit !
Ondertussen ook gezocht naar de tekst op de "lei" in 1919 : we kwamen erbij uit dat er in het Verdrag van Versailles (ondertekening 28 juni 1919 - exact 5 jaar na de aanslag in Sarajevo) ook een paragraaf staat over "Recht op Werk" : we speuren verder maar ... stellen ons nu al de vraag hoe ze dat destijds aan de kleuters hebben uitgelegd !!!!! "After the struggle for Right at Work" : leg het maar uit !!!
Ook de Limburgse verantwoordelijken kunnen ons voorlopig niet verder helpen met de "duiding" van de tekst op de "lei" van de Lanklaarse kinderen !
Het is een "dank" voor de "hulp" (de voedselhulp) maar de tekst over "Right at work" is nog niet echt "geduid"! In onze speurtocht vonden we nu nog een school uit het Maasland waar de kinderen ook dank zeggen aan de "Pupils of Marion" (V.S.) - dus dezelfde regio - EN een zelfde tekst geschreven hebben over "Right at Work" : we zijn in Opgrimbie :
De verschillende presentaties voor lezingen beginnen "vorm" te krijgen : Lanklaar (nu donderdag) is klaar; Opoeteren, Gerdingen en Zutendaal zijn "ver gevorderd".
Herhaaldelijk horen we dat familieleden, vrienden, ... niet tot bij het graf geraken van hun verwant of kennis. Daarom proberen we ook foto's van graven vast te krijgen. En ... het is "zoeken" want niet altijd liggen de soldaten begraven op de plek die op het bidprentje werd aangeduid : velen werden op soldatenkerkhoven bijeengebracht in de na-oorlogse tijd. Bijv. De Panne : velen in 1924 ... Aanvankelijk begroef men heel dicht bij de plek van het sneuvelen en plaatste men een kruisje met de naam ...
Een voorbeeld:
COPS Jean-Hubert : geboren in Zutendaal op 24 juli 1896 , sneuvelt voor Selsaete op 4 november 1918 (vermeld op ons blog dd. 6 februari ll.) en wordt (volgens bidprentje) begraven te Ecloo. Zijn graf bevindt zich nu op het kerkhof van Brugge: zie FOTO
Deze keer een foto die zowel "ingevoegd" kan worden bij ons verhaal over "Het Maasland en de Eerste Wereldoorlog" als bij " Uit de Geschiedenis van ons dorp" ...
Eind 1918 en tijdens het jaar 1919 werd er in vrijwel ieder dorp een foto gemaakt van leerlingen die de Amerikanen bedanken voor hun voedselhulp tijdens de "Groote Oorlog". Op de "lei" die de kinderen uit Lanklaar, samen met zuster Narcisse" vasthouden, staat evenwel een tekst die ik nog niet eerder zag :
To the Americans after the struggle for Right at Work. 30 ??? To the pupils of Marion. The children
from Lanklaer.
Ik geloof dat over dat “Recht op Werk” wel gesproken is in Versailles … maar ik heb dat dus nog nergens gezien... Marion is een regio in de Verenigde Staten. Meestal vind je op die "leien" een naam van een Amerikaanse regio die steun verleende. Hoe ze hier bij “Marion” kwamen weet ik niet. Ik heb al borden gezien met bijv. Columbia erop…
Ik hou me aanbevolen voor uitleg en heb al een vraag naar hoofdarchivaris Rombout Nijsten gestuurd: afwachten ...
KLIK op de FOTO
Op de foto rechts bovenaan staat de "kleine" meester Jozef Dreesen : dat is de enigste die we (tot nu toe ) kennen : met dank aan zijn zoon Mark ...
Dit weekend staan weer heel wat "gevoelens" heel dicht bij elkaar.
Deze voormiddag : uitvaart bijwonen van de moeder van lieve geburen, deze avond zingen we de wekelijkse dienst waarna we het jaarlijks "souper" hebben met ons mannenkoor Meeswijk: gelegenheid om eens gezellig bij te praten, te evalueren en plannen te maken ... en de "inwendige" mens wat te versterken !
En net nu ... een telefoontje : in 2012 verzorgden we met ons koor in Stokkem de uitvaart van Venken René , voormalig collega van mijn echtgenote. En nu... overleed zijn echtgenote, Marie-Louise : we worden gevraagd om ook die uitvaart te verzorgen : hopelijk kunnen we daarvoor zorgen met ons koor ...
Vreugde en verdriet : het ligt dicht bij elkaar ... Ik dacht eraan toen ik gisteren heel veel werk maakte van de lezingen in Zutendaal , Gerdingen en Opoeteren : die 3 zijn "bijna" rond en net in het lokake "accent" ontmoet ik telkens weer veel verdriet maar ook wat vreugde over diegenen die na WOI behouden terugkeerden ... De "link" naar het heden is er steeds ...
FOTO : het bidprentje van de gesneuvelden van Opoeteren uit de Eerste Wereldoorlog , beeld dat ik terug vond in één van mijn (talrijke) boeken ...
Onze 4 kleinkinderen: foto 1 : Maarten en Jonas foto 2: Thibault en Julie ! foto 3: Thibault en Julie worden groter! foto 4: Julieke bij de kerstman foto 5: Thibault als cowboy in de turnles! foto 6: Julieke 31 maart 2007: ik word groter! foto 7: 11 april 2007: de 4 schatten van kleinkinderen samen met opa. foto 8: Moederdag: Kleindochter Julieke en haar mama Jill.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek